Evekig az egesz orszagban csinaltak feledes es nagyon rossz vereseket... szomoru, hogy ezt a szep fajtat es az imidzset ilyen csuful leamortizaltak...
Azert manapsag mar Magyarorszagon is csinalnak szep, sotetpiros, feketeribizlis aszalt cseresznyes, meggybefottes illatu borokat.
Bar merlotot manapsag inkabb egy koran ero magasabb cukorfokkal es alacsonyabb taninnal rendelkezo bort ado szolonek tartjak amiket leginkabba caberentekkel haziasitanak... pedig nagyon nagyo borokat is lehet kesziteni (jo pelda a château pétrus merlot-ja).
Nemolyan reg Tallinban sikerult egy cimboranak igen tisztesseges szekszardi Merlot-ot venni.
Tenyleg szimpatikus volt a cirfandlid, bar az teny, hogy valoban massziv zsiros, husos taplalek melle lenne erdemes fogyasztani :)
Arra gondoltal mar, hogy a savosszetetelet bemereted? Egy esetleges almasavbontas lehet, hogy sokat finomitana rajta a jovoben...
palckjaID? a legénybúcsús félre van téve; a múlt héten megnéztünk egyet B.Zolival, Shirazzal hát eléggé férfias/savas töltöttkápihoz való; Miklósnak (Zoli társa) tetszett.
Viszont hétvégén rápróbáltam a 2002esre; végre jönnek a cirfandlis illatok, egyre jobb; ott meg az alkoholtúlsúly (2002esek általános hibája?) jelentkezik még.
Konkretan a Fazekas pinceszet borait nem ismerem :) az a hegy nagy szerencseje, hogy a vulkanikus mineralitast nagyon nehez kiirtani a hegy oldalan termett borbol :) azert sokan tesznek erre kiserletet es aki kemenyen dolgozik azert annak sikerul is :(
Zoli! ittam 7végén Fazekas pincétől (somló) 98as Hárslevelűt; alc11.5% eléggé vékonyka és savas volt, a vulkán viszont ebben is mutatkozott!
Másik: a Bakondi 99es Cüvée kezd kipukkadni legalábbis már a 2. lomhább üveggel találkoztam.
Hat en is valami ilyesmirol tudtam en is...Kiakadni azon akadtam ki, hogy a parasztja meg dicsekdett is vele.. raadasul egy Magyarnak (nekem). Mikozben joizuen itta a legitarsasag altal kellems 5 fokra hutott Kiskunsagi Cabernet Frankot, azt is mint a vizet.. hat fasza, ha ilyen arcok kezebe kerulnek a magyar szoloskertek.
En ugy emlekszem, hogy a nagyvilagban es igy Magyarorszagon is a cabernet divat elott eros merlot divat volt... bar azt nem tudom, hogy akkor milyen merlotokat ittak az emberek.
egyebb....
Amikor jottem vissza repulovel, melettem egy vidam 40-50 eves ferfiakbol allo finn csoport ult es buszken meseltek, hogy eppen most vettek ugy fel hektar szolot (cabernet sauvignon) Dabason.
Most akkor hogy van ez? Vehetnek kulfoldiek foldet Magyarorszagon vagy nem?
egy apróság: a 99 utáni Evolution-ok oportó-zweigelt-merlot-cabernet sauvignon fajtákból készültek (már az a kettő, 2000 és 2001, ami készült eddig)
üdv
sh
Üdv mindenkinek! :)
Ismét jó volt veletek, sajnálom, hogy olyan korán el kellett mennem...de majd legközelebb!
Borok finomak voltak, bár a legjavát kihagytam, ha jól látom...:)
Koszi mindenkinek a borozast, nagyon jo ereztem magam...
a borok is jok voltak, leginkabb tanulsagosak.
A Chardonnay vonalbol nekem a Szokee volt a legszimpatikusabb es a Kereklevelu. Bela bacsi chardonnay-janak inkabb az illatat talatam korrektnek.
A tobbi chardonnayk igazan nem voltak meggyozoek.
A magyar verseknek szinte mindegyikeben ott volt a neha gyengebb neha intenzivebb paprikas illat/iz ami szerintem nem kellene, hogy ennyire intenziv, uralkodo jegynek lenni. Kellemes kivetelek persze az Evolution es a Tothbika borok voltak.
A 88-as Medoc sajnos csalodast okozott, szetesett bor volt.
A Sauternes nekem tetszett, elegans, kecses bor volt, de en nem vagyok nagy edesbor magus... Trockenbeerenauslese-t es Tokajit is ittam mar olyat ami jobban bejott, de mas szolofajtak, mas borvidekek es mas stilusok, csak a cukorfok szerintm nem rak egy mezonybe egy Egon Mullert Chateau d'Yquem-mel es Szepsy-vel.
köszönet az estéért a Főszervezőnek, valamint a társaság tagjainak
a tételszám elég nagy volt, számosságban több is, mint amit én érdemben el tudok bírálni
ami nekem a legjobban bejött:
Szőke Mátyás Chardonnay Barrique '98: az első barrique chardonnay ami igazán ízlett
Gere Kékfrankos '00: nekem az est bora volt, igazi kékfrankos, nálam veri a múltkor kóstolt 2000-es Weningert, ami szintén nagyon jó volt egyébként. Ami a kettő közötti különbség, hogy Weninger „tanulmány" bora abszolút finomhangolt, teljesen mentes minden durvaságtól. Nekem viszont a fajtához hozzátartozik valami ebből a férfias jellegből, ami viszont a szombat esti Gere borban megvolt. (dohányos hasonlattal élve: Gitanne light cigaretta sem lenne nyerő- csak remélem persze, hogy nem vetemedett erre még senki)
Konyári CS '97: teljesen korrekt, jól iható tétel volt
Rosemount Estate Shiraz '01: az első shiraz, amit kóstoltam, be is jött rendesen
amit még kiemelnék
Tóth Sándor Főbor Zenit 96: a sorban elég rosszkor jött „a vörösök között a munka dandárjában", de még így is élvezhető volt
Beaune Clos des Coucherlaux ('99?): nagyon fiatal és nagyon a sor végén volt, ízre így annyira nem tudtam megítélni, az illata viszont „nagy" volt
Sauternes: ez alapján, ha csak a minőséget nézzük a Tokaji-nak minden esélye megvan, hogy leverje
kb
szerintem szinte minden tétel jó volt
ami nekem kicsit jobban tetszett:
-Beaune Clos des Coucherlaux 1999: szerintem ahhoz képest hogy fiatal volt, eszméletlen fineszes illattal megáldott nedű, ízében is eszméletlen sokrétűség volt felfedezhető
-Seigneur de Quéribus 2001: frissen is jól iható, jól megkomponált küvé
-Gere kékfrankos 2000: eszméletlenül szép bor, nincsenek bántó savak, tannin, csak harmónia, fajtajelleg
-Györgykovács tramini 2001: pazar illat, szép sav, teljesen összhangban
-Scheller kereklevelű 1998, főbor(zenit) 1996: a megszokott kitűnő nedű
Nagyon kellemes volt az este, mindenkinek köszönet! Egyébiránt nehezen tudnám eldönteni, mi ízlett a legjobban. Vörösben mondjuk: shiraz, tóthbika, vida küvé,meg az a 1er cru burgundi, fehérben györgykovács talán.
Már megbocsáss, de azt nem írtad, hogy az általad kóstolt tételek listája, csak azt, hogy a saját benyomásaid... :-) Lehet, hogy az asztalnál ülőkhöz sem jutott el minden a sarokból??? :-)
Nekem nem jött be a Gere és a Németh Kékfrankos, illetve a Konyári CS (meg persze a Medoc). Ami tetszett: Györgykovács, Tóth Sándor, Kovács Sebestyén, Rosemount Shiraz. A Sauternes is érdekes volt, miután kinyílt egy kicsit, egész kellemes volt.
Te nem látod én viszont nem is kóstoltam!:( :))
Írtam, hogy az általam kóstolt tételek listája, ami nem járt nálam arról nem tudok mit írni.
Tessék írni kritikát különben hogy tudja meg az utókor mit igyon/neigyon?!:))
Györgykovácstól 2001-es tramini volt, ha jól emlékszem, nem furmint... Nem látom Kovács Sebestyén 1999-es CS-ét, illetve nem emlékszem Konyári 1997-es CS barrique-ra még egyszer... És volt még 1998-as Kereklevelű Tóth Sándortól. Plusz a „noname” tokaji (a fődíj). (Úgy látszik, nem csak az este folyamán voltam az átlagnál kritikusabb...)
Mi az, hogy holnap?:)
No a lista - és szigoruan a saját benyomásaim:
Takler Chardonnay '01: Tisztességes bor, semmi extra.
Györgykovács Furmint '01: Szép illatok, kellemes íz (de nem volt elég hideg amikor kóstoltuk)
Új Élet MGTSZ - Pécsi Tudományegyetem Bora - Chardonnay Barrique '01: fura (kelkáposztás?) illat, gyenge íz.
Bezerics - Németh borház chardonnay '01: Szép szín, szinte teljesen belesimuló barrique.
Fekete Béla Chardonnay '00: Korrekt savgerinces bor, "benne van a hegy".
Szőke Mátyás Chardonnay Barrique '98: Nagyon szép illat, ízre valamivel vékonyabb mint amit az illat igér, de korához képest teljesen korrekt bor, van benne még legalább 1-2 év tartalék.
Inhauser Furmint '97: dugós, értékelhetetlen:(
Gere Kékfrankos '00: Telt illat és íz, kicsit száraz/karcos.
Németh Pince Kékfrankos '00: Illatában kicsit a nem teljesen érett szőlőket idézi, azonban ízre kellemes, kissé tanninszegény, nőknek kimondottan szimpatikus könnyű bor.
Konyári Cabernet Sauvignon '97: Kellemes, jól iható bor.
Tokaj Hétszőlő Furmint-Hárslevelű '00 félédes: Mazsolás illatok, ízben kicsit vékony.
Vida Cuvée (CF-KF-M-KO) '00: Szedres-cseresznyés illat, a vártnál kicsit karcosabb, de kellemes íz.
Szőke Mátyás Cabernet Sauvignon '97: Sok sav, paprikás íz, nekem nem jött be.
Tóth Sándor Főbor '97: A szokott minőség:)
Vylyán Evolution Cuvée '99 (CS-M): Kicsit "karcos" - új telepítés első szürete - finom enyhén fűszerpaprikás illat ami ízben is jelentkezik. A későbbi Evo-k már Oportó-Zweigelt párosból készülnek.
Tóth István Bikavér '97: Még mindig csodaszép illat és ízjegyek!!
Seigneur de Quéribus AOC '01: Enyhe aszaltszilvás illat, nagyon finom kellemes bor, de nekem a tóthbika jobbnak tűnt.
Rosemount Estate Shiraz '01: Érett cseresznyés szín és illat, komplex fajtajelleggel bíró íz.
Chateau Larose Noaillac Medoc '88: Illata furcsa, enyhén animális - valaki szerint "hűtőszekrényben 2 hete otthagyott erős illatú képződmény":)) - pirospaprikás/erőspistás és ez ízben is jelentkezik.
Beaune Clos des Coucherlaux (1er Cru Controlée) Louis Jadoc '99: Friss gyümölcsös illat és ízjegyeket, jól iható.
Chateau Merville Corbieres AOC '99: Nagyon érett komplex illat - valaki jácint illatot is vélt felfedezni - vadcseresznyés ízjegyek. A bor még nincs a csúcsán, igéretes.
Konyári CS Barrique '97: Érett paprikás illat és ízjegyek.
Chateau Barbier Sauternes ASC '93: Kissé gyógyszeres illat, de nem zavaró és szellőzésel csökken is. Kevesebb savgerinc és cukor mint egy tokajiban, de kellemes, jólsikerült bor.