Keresés

Részletes keresés

zsizsikke Creative Commons License 2014.10.20 0 0 19353

:))

Előzmény: Törölt nick (19351)
bebib Creative Commons License 2014.10.20 0 0 19352

Köszönöm a válaszokat, már indulunk!

Előzmény: Manipura (19348)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.20 0 0 19351

Holnapután 15.10-kor indulás :)) Hú, de várom már!

RomAmoR Creative Commons License 2014.10.20 0 0 19350

Sziasztok!

 

Nagy tisztelője vagyok Rómának, olvasgatom a fórumot évek óta. Ha szabad, időnként megszólalok majd.

Aki a Vaticánba készül, annak javaslom pillantson rá az élő diretta képre, abból általában megállapítható, hogy készülnek-e valamilyen nagy eseményre. A tegnapi synodus-záró és boldoggá avató szertartás után jelenleg látszik, hogy a székek ki vannak rakva. Lehet, hogy szerdáig is így marad. Valaki itt írta, hogy nem ezt a képet szerette volna látni. Az év végi hajrá beindult mindenhol, és természetesen Vaticánban is. Folyamatosan várható valami: tanácskozások,  betlehem-építési munkák, nagytakarítás,  kiállítás, karácsonyi készülődés...

 

http://www.ctv.va/content/ctv/it/livetv.html jenleg is tele székekkel van tele, és a középen sorban állók helye szabad csak.

 

Jó utat mindenkinek, aki  mostanában indul.

lapar Creative Commons License 2014.10.20 0 0 19349

Vatikáni múzeumba beengedték, a Barberini múzeumba semmit, csak a fotogép, ott viszont van automata csomagmegőrző 1 ejro letéti díjért.

Előzmény: bebib (19347)
Manipura Creative Commons License 2014.10.20 0 0 19348
A kisebb hátizsakot beviheted feltève, hogy nem tartalmaz tiltotz tárgyakat, amit belepeskor biztonsagi átvilagitassal vizsgalnak.Jö utat.
Előzmény: bebib (19347)
bebib Creative Commons License 2014.10.20 0 0 19347

Sziasztok!

Egy gyors kérdés indulás elött: Mi a helyzet a kisebb hátizsákkal, ha a városnézésre viszem magammal? / Vatikáni múzeum, stb., gondolom nem lehet bevinni?.../

petjóka74 Creative Commons License 2014.10.17 0 0 19346

Nem elriasztott, hanem csodálattal töltött el. :)

S úgy éreztem, ennél jobban nem lehet leírni, amivel az ember szembesül Rómában. 

 

Természetesen igyekszem én is meghálálni itt a sok jó tanácsot, s ha nem is ilyen részletgazdagon, de a saját élményeimmel egy beszámolót írni, valamint pár képpel kiegészíteni. 

 

Előzmény: Törölt nick (19343)
lapar Creative Commons License 2014.10.17 0 0 19345

Még egy konkrétum az atral járatfegyelméről:

Kimentünk Anagninán a buszállomásra, ki volt szépen írva a 18.00 indulás. Aztán mikor 18.10 lett, akkor kiírták a következő 18.40-es járatot (szerencsére ezt belevettük az időkalkullációba, hogy esetleg 1 kimarad) Épp gondolkodtunk, hogy akkor elmegyünk sétálni, kávézni, amikor 18.15-kor beállt a busz, felszálltunk, és mentünk. az idővel nagyon óvatosan bántunk, mert pl. pont a hazautazásunk napján a 3-as villamos elakadt egy hülyén parkoló autó miatt, ilyen meg bármikor előfordulhat.

Előzmény: Manipura (19341)
lapar Creative Commons License 2014.10.17 0 0 19344

Pedig lehet, hogy sikerült (az elriasztás), mert téged nehéz überelni :-)

No, nem ezért, de még én sem tudtam elszánni magam, meg időt egy beszámolóra.Így most csak néhány gondolat, tanulságként.

Mi is a Kolping hotelben voltunk, semmi gond nincs vele, megfelelő.

A Manipura által adott reptéri transzfer tanások igen hasznosak voltak. Mi túl bátrak voltunk, nyelvtudás nélkül az ATAC 720-218 járatát választottuk (ha már megvolt a jegyünk) Kissé kalandos lett, mert a sofőr talán az egyetlen olasz volt, aki nem volt szívélyesen segítőkész, az egyetlen utas pedig nem nagyon ismerte a terepet, így kicsit később szálltunk le, és rossz irányba indultunk a következő buszhoz. Ettől függetlenül megtaláltuk a hotelt. Mai eszemmel én is inkább az Atral-Cotral járatát választanám, hazafelé ezzel jöttünk.

Én a reptéren nem találtam "emberes" jegyárudát, az informácio szerint nincs, csak a Terminiben, vagy Anagninán. Persze lehet, hogy az Atral-os bolt árul ATAC jegyet, is de ott nem kérdeztem. Ja, a reptér Ciapino.

Automatában vettem 2 jegyet, kissé félve, hogy benyeli az 50-esemet, mert írtátok korábban, hogy rossz volt. 7 napos jegyet vettünk, 5 napra ez volt a leggazdaságosabb, Roma Passt nem, mert nem szeretem elkötelezni magam előre. Nem bántuk meg. A Vatikáni belépő nem váltását viszont igen, mert kb. 3 órás sorbanállás lett belőle, amin nem segített volna a későbbi, 11-12 órai érkezés sem, mert pont akkor lassult le a vezetett csoportok érkezése miatt. A San Pietro sora is riasztó elsőre, de az halad szaporán.

Szó volt itt arról, hogy "elvileg" a 3 napos jegy is jó az Atral buszra, mi is ezt tapasztaltuk visszafelé, forgatta, nézegette a sofőr, mondott is valamit, én mondtam neki angolul, hogy 7 nap, erre intett, hogy jóvanna menjetek.

Még egy reptéri info, mert a pletykák szerint se kést, se ollót nem lehet vinni.

Asszony mondta vigyük a kis bicskát, sört, bort bontani, kajához stb. Gondoltuk, ha elveszik az se nagy kár. Nos a BUD honlapján olvasható 6 cm info a valós, simán átengedték oda vissza (megnézve, nem dugiba)

Mi sokat buszoztunk, petjóka előttünk volt egy héttel a mi szállodánkba, tőle is hasznos infokat kaptunk.

A könyvek tényleg gyengusok, engem pl. az háborított fel, hogy a tárgymutatója sz@r mindkét Nat Geo-s könyvnek, és nem az a bajom, hogy pl. Piazza Navona az n,vagy a p betünél van, hanem hogy a betünél az van, hogy "A spanyol lépcsőtől a Pantheonig"

Na, egyelőre ennyi, úgy látom, nem is szabad nekem beszámolót írni, mert ez is mennyi lett "és ez csak a szeme" :-)

 

Előzmény: Törölt nick (19343)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.17 0 0 19343

Nem szeretném, ha bárkit is elriasztana a kissé bő lére eresztett beszámolóm, amit nem véletlenül tettem a Szenvedély fórumba :) Tehát csatlakozva az előttem szólókhoz, én is szívesen olvasnék egy részletes beszámolót. Nagyon érdekel, hogy ugyanott, ugyanazt mások hogyan látták...

Előzmény: petjóka74 (19340)
zsizsikke Creative Commons License 2014.10.16 0 0 19342

Melyik könyv volt ekkora csalódás?

Előzmény: petjóka74 (19340)
Manipura Creative Commons License 2014.10.16 0 0 19341

Köszönöm a beszámolót, de arra kérlek, írd le, mi fért bele az időtökbe és a szívetekbe.

 

Hogy ment a pénteki Vatikáni Múzeumok vizitje? Sokan voltak, ki lehetett menni az udvarokba? Ha a Belle Vedere teraszra kimehettetek, abból a szögből szívesen látnék esti képet a kivilágított kupoláról.

 

Béreltetek végül kerékpárt?

Mi volt a legkedvesebb élmény? Használható volt ami közlekedési infót a szálláshoz leírtam?

 

Valamikor több részletben  írtam a transzferrel kapcsolatos gondolatokról.  Először  azt, hogy  odaútnál a reptér-Város viszonylatban nem számítható ki az érkezés, és a foglalás miatt kötve vagy, ha sietnél és másik trsaság járata korábban indul, bukod a pénzed.    A légitársaságok  által árusított transzfer jegyekről is írtunk. Nincs külön transzferszolgáltatásuk, náluk is a meglévő, de tőlük függetlenül működő társaságok járataira  lehet foglalni, vagy jegyet venni  általában drágábban, vagy azonos árban.

 

Napközben sok az utas, így az is előfordul, hogy ha nem foglaltál, akkor csak egy 1/2-1 óra múlva induló későbbi buszra férsz fel.  Nehéz előre megjósolni, aznapra éppen mi lenne a jobb...

 

Útikönyv: oldalterjedelme, a  szerzők tudása, személyes tapasztalata is korlátozott, ráadásul Róma folyton képes megújulni, a látnivalók állandó változásban vannak. (Nyitnak; bővülnek; bezárnak; újabb feltárásokat végeznek; különleges kincsek és felfedezések kerülnek napvilágra; időszaki kiállítást rendeznek, felújítanak stb.) Az információból a legfrissebb lenne a jó, elmondhatjuk, hogy "gyorsan romló" kategória. A folyamatos naprakészség biztosítása szinte lehetetlen, a  frissítése annál nehezebb és hosszabb ideig tart, minél terjedelmesebb. 

 

Ezen a fórumon  számos gyakorlati tapasztalatot, tudnivalót, felkutatott információt is meg lehet találni függetlenül attól, hogy "fontos", "előfordulhat, , vagy csak "jó, ha tudjuk, hátha szükség lesz rá".  Rendszertelenül, majd 20.000 hozzászólásban. Nincs az a szerző/ kiadó/szponzor/ utas és pénztárca, amelyik ekkora részletezettséget könyv formájában"elbírna" . 

 

 

 

Előzmény: petjóka74 (19340)
petjóka74 Creative Commons License 2014.10.16 0 0 19340

Sziasztok, mi is hazaértünk múlt héten. 

Sajnos, nem csak neten, vagy újságokban lehet téves, vagy semmit mondó cikkeket, leírásokat olvasni, hanem könyvet is lehet olyat venni, ami csak felbosszant. :(

Én pont így jártam.

Utazás előtt két hónappal elkezdtem ezt a fórumot olvasni, valamint a http://roma-szenvedely.eu/ oldalt. Első körben azt gondoltam, innen nyomtatom ki az "útravalót". 

Felfrissíteni történelmi és művészettörténeti ismereteimet, s pótolni a hiányosságokat, mégis vettem egy könyvet az útra.

Ezt persze az utolsó pillanatra hagytam, s épp csak annyi időm volt, hogy ebben a történelmi részt elolvassam. Úgy vélem, az nem rossz, de a 

minden másban nagyon felületes, és bosszantóan semmitmondó. :(

 

Sokkal jobban jártam volna, ha eredeti szándékomnak megfelelően, magam nyomtatom ki, amit sikerült összegyűjtenem, s átolvasnom. 

 

A könyv idei, javított, új kiadás, mégis csalódást okozott. 

 

Az utunk ettől függetlenül nagyon jól sikerült, köszönöm a Via Appiás infókat, nagy segítség volt számunkra.

Igazad volt Manipura, a Via Appián tett rövidke látogatás valóban épp arra volt jó, hogy tudjuk, miért (is) szeretnénk majd még visszamenni! :)

 

Akartam írni én is beszámolót, de Janka beszámolója után egyszerűen nem lehet mit írni! :)

Mintha az én élményeimet írta volna meg, csak sokkal jobban kifejezve. :)

Attól eltekintve, hogy mi kevesebb helyet tudnunk bejárni, ugyan így éltem meg Rómát :)

Jó volt általa most felidézni, hogy mit tud nyújtani Róma. 

 

A Kolping Hotel Casa Domitilla számunkra jó választásnak bizonyult, a wizznél foglaltuk a repjeggyel együtt, így sokkal kedvezőbb volt az ára.

Közlekedés jó, szinte minden fontosabb járat (metrón kívül- de mi jobba élveztük amúgy is a felszíni utazásokat) elérhető pár perc alatt.

Transzefrt feleslegesen foglaltunk előre, pénzt és időt veszítettünk csak vele. Tanulópénz...

 

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.10.16 0 0 19339

Te egy picikét figyelmetlen vagy. Ott van a menetrend világosan:

Ritorno:

Ingresso Pedonale Ponte di Nono (tehát ugyanaz a megálló, ahol odafelé leszállsz a végállomáson)

13.10, 17.10

Előzmény: TOPMAN (19337)
Manipura Creative Commons License 2014.10.16 0 0 19338
Ha minden igaz,  a  Roma Est buszt a Ciliaspa üzemelteti, talán egy e-mailt megér. :) info@ciliaspa.com
 
2013-as menetrendet láttam az oldalpn.
Előzmény: TOPMAN (19337)
TOPMAN Creative Commons License 2014.10.16 0 0 19337

Köszi a segítségeteket, a Via Marsalánál valóban nem kerestem, remélem, hogy megtalálom majd a helyet, ahonnan indul, mert a Marsaláról elég sok busz indul. Továbbá az sem világos, hogy a bevásárlóközpontból mikor indul vissza a busz a Terminire.

Törölt nick Creative Commons License 2014.10.15 0 0 19336

Ezek szerint még nem tértél magadhoz:((

Előzmény: lapar (19335)
lapar Creative Commons License 2014.10.15 0 0 19335

"ez a cikk valóban egy nagy talicska fos. A végletekig felületes, ráadásul hemzseg a helyesírási és stilisztikai hibáktól. Abszolút amatőr és semmitmondó."

Ha csak ennyi lenne a baja, de sajnos a valóságot sem fedi.

Hazaértünk mi is, köszönöm mindenkinek az infókat, majd írok egy pár hézagpótló sort, ha magamhoz tértem.

Előzmény: Törölt nick (19317)
Manipura Creative Commons License 2014.10.15 0 0 19334

Egyetértek CsCs-vel, a honlapon a hét napjaira lebontott menetrend szerepel. A Terminiből minden nap a Via Marsaláról indulnak ezek a shuttle buszok. Ha az ATAC információs pultját kérdezted, arról azért nem tudnak, mert nem ők üzemeltetetik. (Megjegyzem, a reptéri Shuttle-típusú buszokat sem.)

Az Anagnina metrót is érinti, a Cotral  buszok végállomását írja, talán az érkezési oldalon.   

Ha komolyan érdekel, a környék felderítését, kitett megálló táblák tanulmányozását, sofőrök megkérdezését javaslom.

Előzmény: TOPMAN (19329)
Jahno Creative Commons License 2014.10.15 0 0 19333

Akkor metrótól a 075ös busz.

Előzmény: TOPMAN (19331)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.15 0 0 19332

Gondolom, hogy van ilyen busz, mert a honlapjukon még a részletes menetrendje is fenn van. 4 euró rá a retúr jegy.

De ha bizonytalan vagy, akkor a Terminitől menj ki inkább a Cinecitta due bevásárlóközpontba, az A metró egyenesen odavisz.

Biztos van olyan jó, mint a másik, bár nekem minden bevásárlóközpont egyforma:))

Előzmény: TOPMAN (19329)
TOPMAN Creative Commons License 2014.10.15 0 0 19331

Annyira azért nem sietős. :) Viszont évekkel ezelőtt már kijutottam az 5-ös villamossal tizenakárhány megálló után átszálltam egy buszra, aminek a számára már nem emlékszem, és azzal cirka fél óra volt. Szóval ilyen bizonytalanul nem ugranék neki a túrának.

Előzmény: Jahno (19330)
Jahno Creative Commons License 2014.10.15 0 0 19330
Leggyorsabban? TAXIval. Bár Google térkép megtervezi egy metró/busszal, de gondolom azt nézted és nem jó.
Előzmény: TOPMAN (19329)
TOPMAN Creative Commons License 2014.10.15 0 0 19329

Rómában a Terminiből hogyan tudnék a leggyorsabban kijutni a RomaEst Centro Commerciale bevásárlóközpontba? http://romaest.cc/home.php

 

A Termini buszpályaudvar infópultjában nem tudnak a közvetlen shuttle buszról, amit a honlap említ, ha jól értem, hogy van ilyen egyáltalán. :( Tudna valaki segíteni?

Jahno Creative Commons License 2014.10.14 0 0 19328

Rómába készülő ismerősöket előtte este készítettem fel gyorstalpalóval, de ugyanígy volt némi helyezkedés itt-ott. Néha én is elmegyek és majd lesz valami, meg helyi katalógusból tájékozódás, de azért majdnem bementek Rómába autóval és majd lesz valami. Róma Passról nem sokat hallottak, szállást enyhén világvégén találtak, semmi optimalizálás, azt sem tudták mi az az Angyalvár... Előtte Velencét szerették volna útbaejteni, szállás valahol a reptéren túl. Mondom jahh, Velence nem a kedvencem, de itt a parkolóház, végén kimész a "busz"-hoz, napijegy a pénztárban, jó lesz. És ha teheted, akkor Muránó nekünk pld. bejött, válogassatok...

 

Eleve annyival, hogy Róma Pass, majd Angyalvár/Colosseum/Palatinus-Fórum ingyenes/gyors belépés már egy szép segítség mindenkinek, aztán ez még csak a kezdet.

 

Passz. Ezer éve Veronába mentünk tudatlanul, azóta sokat fejlődtünk, Párizsra olyan tervet raktunk össze előre, mint állat, működött is. Minimum a belépőkkel sakkozni kell, mert van ami hétfőn szünnapos, kivéve ami kedden, ott speciel a Louvre szerdán vagy melyik nap este 10ig ovlt nyitva, így késő délután is be lehetett esni, utána este csavargás, aztán másnap is vissza lehet menni. És így tovább.

 

Tavasszal lesz egy rövid London, ott csak utazást veszünk, most az ingyenes cuccokra gyúrok, alapban a tudományos múzeum, British múzeum ingyen van, családi belépő a Towerbe 14 font. Ezzel majdnem el is ment egy nap, szépen összevésem mi érdekel, egyik este asszonnyal átnézzük, kihúzzuk nagy részét, nyitvatartás/google útvonalak optimalizálása, telefonra kereshető metró térkép és kész. Ha jó kedvem van, akkor pár pontot előre beverek GPSbe is :-) Aztán ha esik, akkor el lehet menni hosszabb témájú fedett helyre, és így tovább.

Előzmény: geodo1 (19325)
geodo1 Creative Commons License 2014.10.14 0 0 19327

teljesen egyetértek veled, és azt hiszem precízen fogalmaztál előzőleg is már. én inkább csak a gondolatodat felhasználva ágaztam ki ebbe az 'így utazunk mi'-irányba.

Előzmény: Törölt nick (19326)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.14 0 0 19326

Nem negatív vagy, hanem realista. Én pedig nem fogalmaztam egészen precízen. Úgy gondolom, hogy aki veszi a fáradtságot és felkészül egy útra, az nem a Népszava onlineból fogja ezt megtenni. Aki pedig az általad vázolt módon utazik, annak meg alapvetően tökmindegy, hogy mi van egy ilyen cikkben. A kulturális igénytelenség pedig egyre inkább egyetemleges jelenség. Szelfi a Colosseum előtt, amit posztolnak a fészbukra, amit majd lájkolnak az ismerősök és ismeretlenek, akik azt sem tudják, hogy mit látnak, de kommentelik. Az emberek legnagyobb része manapság külső kontroll alapján éli az életét és az a legfontosabb számára, hogy vadidegenektől milyen visszajelzéseket kap. Döbbenetes.

 

Előzmény: geodo1 (19325)
geodo1 Creative Commons License 2014.10.14 0 0 19325

lehet negatív vagyok, de félek, az utazásra készülők jelentékeny része a Népszava onlineból sem szerzi be az információkat... volt a szomszéd, az uncsitesó olaszba' vagy görögbe', ilyen megalapozottsággal döntenek majd fizetnek be egy irodában, és jó esetben az út előtti héten próbálnak pár alapinfót összeszedni (biztos ismeritek a kérdéseket: mit érdemes megnézni itt vagy ott, hogy kell bejutni a reptérről, kb. mennyi költőpénz kell, stb...), vagy helyben az id.vezre hagyatkoznak kizárólag.

hozzáteszem, hogy róma, és általában a városnéző túrák talán azért mások.

 

ezért van, vagyis, lenne nagy felelőssége a komoly hírorgánumoknak, h ha már beszámolnak vmiről azt igényesen tegyék, hogy építeni lehessen rájuk. ha nem is várat, de legalább egy kis faházat.

Előzmény: Törölt nick (19323)
il1321 Creative Commons License 2014.10.14 0 0 19324

Különfélék az emberek Sokuk beéri instant ötletekkel, akkor is elég egy gyors fénykép. Igazából azt sem tudja sok ember mi az, amit lát. Csak a nevét, mert az benne van az útikönyvben és trendi ott egy fotó. De ezt nem csak magyaroknál lehet tapasztalni. (Néha, amikor elkaptam pár "idegenvezető" mondatait külföldieknél, néha kedvem lett volna odaszólni:)

Előzmény: Törölt nick (19323)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!