"de ez a bor csak lassan nyílik ki, és várni kell még vele egy pár évet."
tovabbra sem vagyok meggyozve, hogy ez az igen gyakran hasznalt mondat mogott van valosag, vagy csak a sztarimagehez tartozo cimkeszoveg :)
Szerintem ugyanis,
A palackos erleles soran esetleg nuansznyi valtozas all be a borba es esetleg a veresborok tanninja simul bele a borba es az aromatikaja jobban osszeall. De gyakorlatilag a legtobb bor max 4-5 eves korara beerik es fogyaszthato lesz. Vilag szinten igen keves azon borok szama amik 10-20 eves korukig fejlodnek... ezek esetleg a Bordeaux-i nagy borok vagy nehany burgundi csoda esetleg mutatoba elzaszbol. De ez a borvilag toredeket teszi ki... es ok sem hullamoznak, hanem szepem lassan fejlodnek, mikozben megorzik ertekeiket.
Hiszen a helyes palackos tarolas soran az esetek tulnyomo tobbsegeben ez a maximum amit elvarhatunk egy jo bortol, hogy megmarad olyan jonak milyen jo 2-3 vagy 5-8 eves koraban volt.
De meg a nagy bordeaux-i boroknal is csak misztikum, hogy 40-100 evig fejlodnek. Nem fejlodik az mar sehova szerintem 10-15 ev utan, csak megorzi az erenyeit. De ezt az tudna megmondani aki ivott 5 evesen Ch. Margoux-t es utanna ugyanazt a bory 10-20-30 evesen is :) gyanitom nem sok ilyen borivo van a vilagon.
Az ilyen hullamzassal kapcsolatban pedig az a velemenyem, hogy ez misztikum, ilyen minoseghullamzast nem emlit semmilyen altalam olvasott szakirodalom.
Ja es ezek a 10-20 evig fejlodo Bordeaux-i birtokok mar evszazadok ota erre hegyezik ki a boraikat, sokszaz evjarat tapasztalat all egyegy pince mogott.. es akkor elhogyjem, hogy Gere Urnak nehany evtized alatt sikerult behoznia oket?
Szerintem Gerer nagyonbuszkek lehetunk, ha egy 2-3 eve skoraban korraktul ihato es 8-10 evig tisztesen eltarthato borokat csinal... gyanitom erre meg kepes is...de misztifikalni meg Ot sem szabad baremnnyire is tisztelendo az amit csinal.
Biztos van benne a sztárimage-ből is de ez a bor csak lassan nyílik ki, és várni kell még vele egy pár évet. Ez olyan mint a "sinus görbe" egyszer fenn egyszer lenn, és nem lehet tudni melyik évben lesz a legjobb.
javaslom ezt az oldalt, mértékadó
http://www.dreamwine.com/spect.htm
remélem nem fájdítottam nagyon a sziveteket, de amikor ti hazai borokról beszéltek olyan honvágyam lesz, hogy kell némi bosszú:)
Ezek az arak mar kimeritik a balvanyimadas fogalmat ami bunos dolog.
Azt hiszem, hogy csak akkor tudnam igazanjoizuen inni az ilyen draga borokat, ha a koltsegvetesemnek korulbelul olyan hanyadaba kerulnenek, mint azok a aborok amiket mostanaban iszom :)
ha valaki épp ilyet akarna venni annak némi segítség
a yahoo-n beütöd: cheval-blanc 1947
és válogatsz az ajánlatok közt.
a 12000-15000 euro-dollár alattiaknál nem biztos a belső tartalom!
egészségünkre:))
na akkor egy kis szines!
ma putyin elvtárs Bordeaulaise-ben vacsizik francia politikai vezetőkkel.
a vacsi helyszine a fehér ló kastély lesz.
lesz borkostoló is, ahol végigkostolják a sato föbb borait, köztük egy 18??,1900,1929,1945,1947,1959 és 1961 évjáratokat. a vacsi hivatalos itala a fehérló 1983- putyin esküvőjének tiszteletére és a fehérló 1947 lesz, amit borászkörökben
A BOR-nak hivnak, megemlítve, hogy ez a valaha a világ egészét tekintve előállított legjobb bor.
a google-n rákeresve rájöhetúnk, miért is.
KÁR BELÉJÜK! ÁHHHHHHRRRGGGGHRR!
tegnapi borkóstoló:
az első hat tétel egy szép reményekre jogosító somlai pincéből került hozzánk(köszönet érte az illetékesnek!)
1. olaszrizling 2001: kevéske maradékcukor(?), nem tökéletesen kierjedt bor benyomását keltette, szárazpróbakor jött elő igazán jó illat, kicsit mintha mentát éreztem volna
2. olaszrizling 2002: mustos illat, még alakulóban lévő nedű, túlérett, banános illat, talán kicsit kevéske sav(? vagy a cukor, extrakt miatt simul így el?)
3. juhfark(barr.) 2002: égett bakelitre emlékeztető bántó illat ami rányomta bélyegét az egész ízre :(
4. juhfark 2002: hmmm, meglepően szépen összeállt bor, ilatában is kellemes minerális felhőkkel
5. juhfark(barr.) 2001: mézes, birses illat a vulkán mellett szépen összhangban, ízben is nagyon komplex, szép savegyensúlyú bor, nagyon-nagyon fincsi!
6. küvé(olaszr.-juhfark) 2001: oxidált illat, szín, ízben talán zölddiós kesernyésség
SUM: igéretes stílusú borok, a legtöbb kritika talán a hordókat illeti, szerintem kicsit rányomták bélyegüket a borokra, és nem pozitívan, és talán az erjesztés sem sikerült mindegyik borban tökéletesen. pozitívum a túlérett, jó minőségű alapanyagból szépen megőrzött terroir jelleg, és a lelkesedés a borászatban
----------------------------------------------
7. nyakas müller thurgau 2001: nem rossz ötlet a rizlingszilváni külhoni elnevezése, ki az aki a magyar elnevezésért ennyi pénzt adna. maga a bor kellemes meglepetés, nem esett még szét, üde, friss édes gyümölcsös illattal bírt, a belenyomott szénsav üdévé tette ízében is ahol a sav sem múlt még ki
8. feketebélabá juhfark 1999: kénhidrogénes(büdös gyógyvizes) szag, eléggé buggyant bor benyomását keltette, ízében is döglött volt :(
9. villányi(családi pincéből) küvé(bíborkadarka+zweigelt+egyéb(merlot)) 2002: ottellós illat, talán a zweigeltre emlékeztető illat, szép mély bíboros szín, erőteljes festőanyagtartalommal(a fajanszot is jól megfogta)
10. mátrabor2000rt(markaz) cab.sav. 2001: kocsányos, paprikás illat, vékonyka test, paprikás, csípős íz :(
11. joseph drouhin vosne-romanée(pinot noire) 1998: gazdag, sokrétű illat, meggy, dohány, ..., ízben is nagyon harmonikus, talán kissé a vékonysága volt csalódás
12. disznókő 4.putt aszú(hattyús): oxidatív, fűszeres illat, kesernyés citrusok, nekem nem bejövős aszú
csirkehez Fobor? A csirke egyszeri joszag, Szerintem az nem kivan ilyen kaliberu bort. A Scheller Fobort valami nemesebb madarhoz innam, a beltartalmi ertekei alapjan pedig kerulnem az edes eteleket.
A helyzet közben megint változott, nem lesz aperitif. :-) Azt hiszem, a segítségetekkel nagyjából kialakult, hogy mit és hogyan, a továbbiakban nem terhelném a rovatot a sűrűn változó peremfeltételekkel. :-)))
Nincs is egy sulycsoportban... Mindenesetre en nem tartom tul szerencsesnek ha egy muskotaly utan traminit szolgalnal fel. Esetleg kezdetnek valami olcsobb traminit/irsait/cserszegit es utanna a Gyorgykovacs juhfarkjat vagy rizlingjet azzal egy sujcsoportba pedig valami elfogadhato aru tetszoleges szekszardi vorosbort, lehetoleg fiatalabbat es gyumolcsosebbet, Ha nincs hibaja veresnek akkor egy lazasag, vagy konnyuseg az egyben olcsobb is lesz, meg a manuhoz is jobban passzol.
Gondoltam én is egy ilyesmi portfólióra: aperitifnek Degenfeld Muscat lunel 2002 (1090 Ft), a kaja mellé Györgykovács Tramini 2001 (2090 Ft) és Konyári Merlot-Kékfrankos 2001 (820 Ft). Ez kerek 4000, és ki-ki választhat a csirke mellé... Egy pici gond van: nem érzem egy súlycsoportban a Konyárit és a Györgykovácsot...
Nincs pénzem rá, kóstolón meg még nem találkoztam vele.
De ami késik nem múlik. Legrosszabb esetben, ha addig nem futok össze a borral, akkor a borfesztiválon majd megkóstolom.