1999 augusztas elejen volt egy botrany, hogy pekingben minden aruhazban leszedtek a francia borokat a polcokrol, ugyanis kideritettek, hogy egyes francia borok keszitese soran szarvasmarha vert hasznaltak fel.
A hir bizonyos szempontbol igaznak bizonyult, ugyanis egy maroknyi delfrancia boraszat valoban hasznalta az albemims nevutermeket ami valoban a szarvasmarha ver feldolgozasanak az egyik mellektermeke.
Ennek a szernek a hasznalta azonban mar regota nem szokas Franciaorszagban es feltehetoleg a botrany is csak a BSE orulet miatt robbant ki.
"Elképzelései szerint a francia borok üvegén "élénknarancsszínű figyelmeztetést" kellene elhelyezni arról, hogy a borokat "ökörvérrel tisztítják". "
miután többek között a franciák is megvétózták ezt a nátógézát, több republikánus képviselő meg szeretné szigorítani a francia borok és ásványvizek usába való behozatalát. [az indexen olvastam]
namost mi van ezzel az ökörvérrel? ez most tényleg komoly, használják [vagy mint ahogy a cikk írja használták] az ökörvért? a borba, vagy a hordóba teszik? mit tudtok erről a "technológiáról"? azt meg már meg se kérdezem mennyi eszük lehet az amicsiknak, végülis idióta embereket mindenütt lehet találni
na azert nem sirok... de teny, hogy vereseknel egy kissse erzekeny vagyok a harapos savakra.. mondjuk egy 2000-es bornal meg bocsanatos... de valahol azt hallottam, hogy a Toscan borok nem a rettenetes eltarthatosagukrol hirtesek... szoval 3. eveben legyen mar egyben.
FélOFF
Kezd csőlátásom lenni...
Olvasom a hírcímet: Gere új musicalben játszik. Egy ideig eltartott, mire rájöttem, hogy ez Ricsi, és nem Attila... :-)
Illata kifejezetten animalis es a frissen szantott foldre is emlekeztet tovabbi szelloztetessel porkoltmogyoro es halvany csokolades illat. Tiszta nem tul mely szinu sotet narancsos beutesu voros bor.
Egesz komolynak igerkezett.
Izeben friss, enyhen huzos tanninosaggal. Nem tul vaskos testtel es nem egy hanyatverro utoizzel. Savai intenzivek (talan egy kicsit tul intenzivek is) es mivel nem etel melle ittuk a bort, igy ez nem is esett tul jol.
Ami szimpatikussa tette a bort az a kierezheto rendkivul erett gyumolcs es a Sangiovese fajtara utalo jegyek.. hiaba, Jupiter vere az Jupiter vere.
Osszessegeben kellemes de nem "nagy" bor volt. Tisztessegesen megcsinalt nem tul sok egyediseggel es egyeniseggel rendelkezo bor...
Az ara irrelevans, mert vendegloben ittuk :)
Jobb lett volna egy sult birkaszelet vagy egy kagylos paradicsomos teszta melle.
Elég könnyű bemérni Bpi tartózkodásaimat. Minden második héten kedd-szerda-csütörtök. Néha péntek és/vagy hétfő is. A jövő hét például budapesti hét lesz (részben).
Ami a javaslatot illeti, pártolom, de egyszer ki kell menjek én is Gézához, hogy hozzak némi fehér bort. Meg egyáltalán: bort.:)
Egyelőre éjt nappallá téve dolgozom a könyvemen, utána - nemsokára - lesz egy kis fellélegzés. Már folyamatban van egy másik, felét megírtam, de ott nincs annyira szoros határidő. Úgyhogy egy szó mint száz: megszervezzük.
Természetesen 'olaszrizling', ha a fajtárol beszélünk.
Különírva: 'olasz rizling' ugyanis mást jelent: például Olaszországban termett rajnai rizlinget. Egyébként lehet, hogy kaotikusnak tűnik a helyzet, de csak azért, mert a lapok, kiadók a korrektorokon spórolnak, tisztelet a kivételnek. Benne van minden szépen (ez azért túlzás, de sok minden) az MTA Magyar helysírási szótárában, ez ügyben sajnos semmi más nem mérvadó, a helyesírás ugyanis tipikusan "diktatórikus" szabályrendszer. A szőlőfajtákat, bortípusokat hivatalosan egyébként kisbetűvel írjuk, tehát: 'kékfrankos', 'bikavér' vagy akár, ha már meghonosodottnak tekintjük: 'bozsolé'. Marketing- és tipográfiai szempontok miatt borcímkéken, étlapokon gyakran találkozunk más, elvileg helytelen írásmóddal.
(Na erre a sok okoskodásra iszom egy kis olaszrizlinget :-)
Jelezd ám, ha székesfővárosunkban jársz, csak össze tudunk dobni egy hasonló szolid eseményt, mint a múltkor (nem Balla-traminit szeretnék kóstolni, á, dehogy... :-))) ).
Nem kell lenézni a csirkét. Én mitizálni sem kell a mégoly jó borokat.
Még nem kóstoltam össze javallatomat, de a virtuális térben továbbra is müxik nálam a dolog.
Csak még egy kis rugózás, a nagybetű (ez is egyben van) még OK lenne, de szvsz egyáltalán nem természetes, hogy olasz rizling, mert idáig egybeírva volt használatos, legfeljebb újabban nem merik egybeírni, mert félnek, hogy az hibás, de miért lenne? Zöldszüret, nagyapa, franciakulcs, svédasztal, angolszalonna, spanyolfal, spanyolviasz, spanyolnátha... Az Olaszrizlinget ne adjuk!
Kaptam AOC Buzet borocskát (D-Ny Fro.), ha nem húzzuk nyárig a következő talit, félrerakom közkincsnek.