Sajnos csak igen ritkán tudok netközlebe kerülni de azért próbálom nyomon követni az eseményeket.
Igazad van a bizonyítással kapcsolatban, de az hogy a villányi nagyok 10-12 éve kezdek el a nulláról megtanulni bort csinálni azért dícséretes, hogy mára itt tartanak :)))
meg kell hogy cáfoljalak. A Monarchia exportált és fog is még Tóth István és Pók-Polónyi Bikavért is. Sőt az Astor Wines-ban (Manhattan egyik legnagyobb likőrüzlete) az Egervines Bikavér mellé rakták fel a Monarchia Selection borokat, szóval más is van ott. Szerencsére elérte kinti kollégánk hogy márc. 1-től átrakják borainkat az osztrák borok mellé. ez nagy szó egyébként.
üdv
valamikor el kell kezdeni:)
megnézed a könyvedben mit mondanak róla?
én már megnéztem, de a bor után, mert nem szeretem ha befolyásolnak az előitéletek. persze sokszor köszönőviszonyban sincs a véleményünk, most igen. bár több különböző palackpt ki kell probálnom, hogy valóban legyen véleményem
A legutobbi ket nagy talalkozo alapjan ugy erzem, hogy a vorosokkel banjal ovatosan, ne nyomasd a sztarboraszokat. De a Tóth István Bikavér, Vida Cuvée, Gere Kékfrankos-rol szerintem kozmegegyezes szuletett, hogy korrektek.
Feherbol keruld a vilagfajtakat maradj a furmint, zentin, zold veltelini, kereklevelu stilusoknal, de a Gyogykovacs Traminijet mint majdnem vilagfajtat javasolhatom, megallja a helyet. Harslevelut inkabb tokajbol, az biztosabb, a Multkorjaban cere nagyon szep kesi szuretbol szuletett harslevelut mutatott.
de ez nem szentiras :) a legjobb, ha amit megveszel azt elotte meg is kostolod :)
Sok sikert
z
Hat erdekes volt.. nem ezt vartam egy traminitol... mekkora stilusbeli kulonbsegek az elzaszi es az alpok deli lejtoin termett tramnini kozott.
Szine, csillogo aranyba hajlo sarga, illata hamisitatlan traminis parfumosseg ami kiegeszul halvany citrusossaggal es foldes mineralis jegyekkel, tovabbi levegoztetesre a kesoi szuretre utalo hegyek, halvany mezesseg es az erett gyumolcs illata. Eddig hozta a format egy kis extraval.. az ize.. hat a legjobb veltelini amit valaha tramininek ittam :) nagy test, nagy alkohol, hatalmas savak... ezek kozul leginkabb a savak jottek ki. Az illatban igert parfumosseg itt atvaltott nyers zoldsegesen ropogos, frissito aromakra amik mogott nagyon szerenyen huzodtak meg a gyumolcsos jegyek. Inkabb a savak jateka volt erdekes es nem a gyumolcsos selymes aromak, sem pedig az extrakt. Tenyleg olyan benyomasom volt mint a jo vastag osztrak zold velteliniknel.
Utoize szimpatikus, kelloen hosszu.
Osszessegeben jo volt a bor, de valahogy nekem a kerekebb elzaszi traminik jobban bejonnek.
Ennek a bornak a legnagyobb erenye a kicsattano frissessege es az udito komplex savai... de pont azert ittam traminit, hogy ne egy savhaboru csatatere legyen a nyalkahartyam, hanem illatos, gyumocsos, mulando kenyeztetese... ez van :)
Az ökörvért mint derítöszert használják (megszárítja'k és por alakban adják a borhoz), többek között a túl húzós fanyar vörösöket lehet "bársonyosabbá" tenni vele.
Egyéb derítöszerek pl. tojáfehérje, kazein (tejböl készítík), vizahólyag... Ezek a borhoz adva megkötnek bizonyos anyagokat, majd leülepednek a hordó / tartály aljára, és a derített bort lefejtik az üledékröl.
1999 augusztas elejen volt egy botrany, hogy pekingben minden aruhazban leszedtek a francia borokat a polcokrol, ugyanis kideritettek, hogy egyes francia borok keszitese soran szarvasmarha vert hasznaltak fel.
A hir bizonyos szempontbol igaznak bizonyult, ugyanis egy maroknyi delfrancia boraszat valoban hasznalta az albemims nevutermeket ami valoban a szarvasmarha ver feldolgozasanak az egyik mellektermeke.
Ennek a szernek a hasznalta azonban mar regota nem szokas Franciaorszagban es feltehetoleg a botrany is csak a BSE orulet miatt robbant ki.
"Elképzelései szerint a francia borok üvegén "élénknarancsszínű figyelmeztetést" kellene elhelyezni arról, hogy a borokat "ökörvérrel tisztítják". "
miután többek között a franciák is megvétózták ezt a nátógézát, több republikánus képviselő meg szeretné szigorítani a francia borok és ásványvizek usába való behozatalát. [az indexen olvastam]
namost mi van ezzel az ökörvérrel? ez most tényleg komoly, használják [vagy mint ahogy a cikk írja használták] az ökörvért? a borba, vagy a hordóba teszik? mit tudtok erről a "technológiáról"? azt meg már meg se kérdezem mennyi eszük lehet az amicsiknak, végülis idióta embereket mindenütt lehet találni