Múlt héten sikerült intenzíven tesztelni a Chiantikat, méghozzá a szülőföldjén. Véletlenszerűen vásároltunk szaküzletekben, illetve ittunk éttermekben a 10 euros kategóriában, Chiantit, illetve tiszta Sangiovesét, a 2000, 2001-es évjáratból. Kellemes, jól iható, gyümölcsös, kellő savval rendelkező, de különösebb fantázia nélküli borok voltak. Összesen vagy 7 különböző régióból kóstoltunk, de egybemosódik az emlékük, egyéniség nélküli, étel mellé kellemes, de nem túl izgalmas borok.
Véletlenül becsúszott egy - amúgy ajándékba vitt, de megspórolt - Tokaji Amicus 2000, furmint, töppedt szőlőből. Na erre az egyre még most is emlékszem!
megint kijöttek vmi Virgin Vintage-val? Minden évben szűzszüret? Azért hihetetlen; máshol az a szám ha öreg tőkéről megy a szüret itt meg... Mindenesetre jó marketingfogás.
Más: voltam Bécsben, remek borokat lehet inni kocsmákban is!! Ott van borkultúra nem nálunk kérem szépen; ha bemegyek egy kávéházba akkor is 4-5 palackos borból simán ihatok pohárral és isznak is a népek! Zöldveltelínijük remek, de jó vöröseket is lehet találni.
Degenfeld Muscat Lunek '02: Kellemes illatok, friss, a korábbinál talán vékonyabb bor, számomra kissé kilógó alkohollal, de ez lehet a nem elég alacsony hőfok miatt volt.
Vylyan MonteNouvo '02 (Kékfrakos újbor): Friss, kissé "olajos" íz, nekem valahogy a Polgár Portugiser jobban bejött.
hétvégi újrakostólás alapján mondhatom, hogy a 2000-es Áldozói Zöldveltelini egyre jobb és szerintem egyelőre még jobb lesz az idő múlásával:)
kellemetlen meglepetés volt ugyanakkor, hogy a cora-ban drágultak az Áldozói borok, legalábbis a 96-os zenit ~30%-kal ment feljebb :(( -a többi tétel árát nem jegyeztem meg
irsai kedvelőknek: Szőke M. 2001-es nagyon korrekt még
Kamocsay új telepítésű savugnion blanc-ját kostólta már valaki?
kb
Ja ha a csalodasokrol is irunk akkor jovok en is.. bar nekem nem volt csalodas.. erre szamitottam:
Kalifornia, E. & J. Gallo Winery, Chardonnay 2000
Szinben rendben van a bor, szep aranyos, fenyes. Illata kisse jellegtelen, keves gyumolcsosseg baratsagos frisseseg. Ize zerus, semmi fajtajelleg, a friss gyumolcsosseg az megvan, de ha ilyet akarok akkor a Sio sozlo le az verhetetlen. Sem a fahordos erlelesnek (d emeg csipszezesnek sem) nyomat sem erzem, a joggal elvarhato vajas vanilias aromaknak meg arnyeka sem. Egyszeru, hibatlan, ures es tartalmatlan bor korrekt gyumolcsosseggel es kerek savakkal. De ettol lehetett volna barmi mas is, akar delafrikai Sauvignon Blanc is valami tetra pack-os spanyol Vino Blanco. Ara meg nalunk is 9 euro ami a nagyvilagban szerintem 5-6 eurot jelent.
Sosem voltam oda ezert a cegert es nem is javaslom senkinek, pedig iszonytato mennyiseget termelnek es az araik is szimpatikusnak tunik... de inkabb fizessen ki 10-15 eurot egy rendes Kaliforniai Chardonnay-ert mert ez egy atveres.
Felek ez a bor is meg fog jelenni a magyar polcokon varhatolag az 1500-2000 forintos arkategoriaban. Elrettento peldan kivul es a homoki chardonnay-ban utazo alfoldi boraszok melldagaszto hatasan kivul masra nem lesz jo.
ja esetleg kicsit helyere rakja az arat egy egy jobb kereklevelunek :)
a hétvégén sikerült antikváriumban találnom egy 1976-s "World wine almanach & wine atlas" -t by Grace Treber, 2900HUF-ért kótyavetyélték, a borító apró karcolásain kívűl kitűnő állapotban van, 41000! képet(főleg címkét) tartalmaz. Magyarországot is megemlíti(de amik ott(borjellemzők) fel vannak tüntetve arra inkább nem lennék büszke! pl. somlói rizling -> lágy savak, félédes brrrrrrrr...
Bizony, újra neki kéne állni és elolvasni tőle ezt-azt...
Tegnapi csalódások: Jásdi cserszegi fűszeres 2002 – megint ugyanolyan halovány, mint a múltkori összejövetelen; Gere 2002-es rozé: olyan semmilyen, alkoholos víz, se illata, se íze... :-(
Még mindig nagyon jók: Takler 2002-es rozé, Kovács Sebestyén 1999-es CS és Oremus 1999-es kései furmint. :-)
Sziasztok!
Nektek is bemásolom
mert ez nagyon tetszett nekem a könyvben. :o)
"…Szindbád csak olyan helyen kedvelte a bort, ahol fecsegő emberek, vihorászó, futó kocsmai asszonynépség, szószátyár kocaivók nem zavarják a komoly férfit borivás közben. Mint az egészen okos nők, akik nem szeretik, ha szerelmeskedés, csókolódzás közben a férfi, teljesen fölöslegesen, szavakat is intéz hozzájuk, mert a beszéd csak eltereli a szerelemről a figyelmet, úgy Szindbád sem szerette, ha borozás közben hiú szavakkal, oktalan locsogással zavarják, önhitt asztalszomszédok azt a midennél különösebb, áhitatos, néma és tiszteletre méltó lelkiállapotot, mely a poharazó ember kedélyvilágát jellemezte."
(Márai Sándor. Szindbád hazamegy)
"Sőt az Astor Wines-ban az Egervines Bikavér mellé rakták fel a Monarchia Selection borokat"
oszint elismeres... mar csak azt kerdezem, hogy az egervines borokat mikor veszik le :) Bar lehet, hogy az Astor polcaira nem ugyanaz az egervines bor kerul mint hozzank.
szerintem akar marketingbol is csinbalhatod :) ha jo esemenyeket meg jo borokat dobolsz ki itt a topicban, akkor azert senki nem fog megharagudni. Nem erjetely, hogy vannak a topicban, elkotelezett emberek.. a baj az lenne, ha nem lennenek :)
bennt voltam szombaton az Árkád ( Örs vez tér ) Interspar-ban - a zöldség és a sajtpult között megtekintettem a borkinálatot( rossz szokás...). Az egyetlen szót érdemlő momentum, hogy az Egri borok tábla alatt 2 oszlop Egervines vörösbor között volt egy sorozat Takler ....:(
Sajnos csak igen ritkán tudok netközlebe kerülni de azért próbálom nyomon követni az eseményeket.
Igazad van a bizonyítással kapcsolatban, de az hogy a villányi nagyok 10-12 éve kezdek el a nulláról megtanulni bort csinálni azért dícséretes, hogy mára itt tartanak :)))
meg kell hogy cáfoljalak. A Monarchia exportált és fog is még Tóth István és Pók-Polónyi Bikavért is. Sőt az Astor Wines-ban (Manhattan egyik legnagyobb likőrüzlete) az Egervines Bikavér mellé rakták fel a Monarchia Selection borokat, szóval más is van ott. Szerencsére elérte kinti kollégánk hogy márc. 1-től átrakják borainkat az osztrák borok mellé. ez nagy szó egyébként.
üdv
valamikor el kell kezdeni:)
megnézed a könyvedben mit mondanak róla?
én már megnéztem, de a bor után, mert nem szeretem ha befolyásolnak az előitéletek. persze sokszor köszönőviszonyban sincs a véleményünk, most igen. bár több különböző palackpt ki kell probálnom, hogy valóban legyen véleményem
A legutobbi ket nagy talalkozo alapjan ugy erzem, hogy a vorosokkel banjal ovatosan, ne nyomasd a sztarboraszokat. De a Tóth István Bikavér, Vida Cuvée, Gere Kékfrankos-rol szerintem kozmegegyezes szuletett, hogy korrektek.
Feherbol keruld a vilagfajtakat maradj a furmint, zentin, zold veltelini, kereklevelu stilusoknal, de a Gyogykovacs Traminijet mint majdnem vilagfajtat javasolhatom, megallja a helyet. Harslevelut inkabb tokajbol, az biztosabb, a Multkorjaban cere nagyon szep kesi szuretbol szuletett harslevelut mutatott.
de ez nem szentiras :) a legjobb, ha amit megveszel azt elotte meg is kostolod :)
Sok sikert
z