Ha jól megnézed a nyitott oldalát ott elég sok mindent átalakítottak rajta: sarokmerevítők, különféle vasalatok eltávolítása, stb. Ha nem festették volna le ezeket a részeket, ma rozsdásodna ezeken a helyeken.
Nincs a másik végéről fotód? Mert a festék lepörgési minta sem azonos a homlokfalon. (Hogyan lehet az újabb képen lévő kocsin festék ott, ahol a régiről már lepörgött.)
Beírtam múltkor, hogy utoljára a Szolnoki Papírgyár 1-es sz. üzemi kocsija volt a Reptáras kocsi. Hogy ez szervezetileg egy volt-e a Piszkei Papírgyárral....
Van a Parknak is, csak azzal annyi ideig szegecsszámlálóztak, hogy mire elkészült az abszolút korhű csapágytok hozzá, elfogyott a felújitásra szánt pénz úgyhogy most csak egy váz.
Egy topictárs készítette az alábbi képet Dorogon, amely egy nagyon hasonló kocsit ábrázol. A modell ennek a III. korszakos változata. (Sajnos az eredetiről nincs fotóm.)
Az 1982-es Menetrendfüggelékben a teherkocsi típusok között szerepel az Les sorozatú autószállító kocsi a következő adatokkal: saját tömeg: 12,6t; megengedett rakománytömeg: ~7t; teljes hossz: 13,96m; tengelytáv: 8m.
A 2004. évi Múzeális kocsik listájában a megőrzési célból védett teherkocsik között szerepel a 403 0000 psz. kocsi is (tengelytáv: 8m, gyártási év: 1971., múzeális psz.: 117 9631), melynek tárolási helye a Közlekedési Múzeum (a lista szerint), de egy másik papíron a Tatai út is szerepel.
Ha már szóba kerültek az autószállítók, akkor átalakított Ks kocsikról itt egy rendelet 1973-ból:
Sejtelmem sincs. Talán amikor külön szedték az ikerkocsikat, de ennek dátumát sem tudom. Azt sem tudom, pontosan mettől meddig közlekedtek (állítólag két évig).
Ezen a benti szar sötét monitoron szinte semmit nem látok belőle, de inkább ez. A szintén szar sötét képre ráhúztam egy kis fényerőt. Ki kéne menni rendes géppel rendes fénynél... A helyszín ugyanaz.
Hát ja, telik-múlik az idő. Én meg örültem, hogy így le tudtam fotózni mobillal. Már korábban terveztem, hogy viszek fotógépet, akkor még rendesebb nyár volt, azaz 8 óra körül - kb. akkor érek oda - még világosabb volt, de aztán mindig elfelejtettem. Na meg az a fránya autó majdnem mindig ott parkol...
Ááááááá nem. Pedig egyszer végig kéne járni* fotógéppel, rengeteg elveszett vágány van meg jópofa épület/objektum van, meg van egy klassz pőrekocsi is (fotóztam autóból szürkületben mobillal, szar is lett, ahogy kell). Sajnos nincs időm kimenni, most meg már az időjárás sem az igazi.
Minden szerdán - ma is - megyek a Központi út 13-ba, ott megyek el a konténerek előtt...
*Eddig csak itt voltam a Színesfém út-Központi út vonalon..
Amikor a visszafoglalt Nyíregyházán a Német katona az Oroszoktól zsákmányolt Amerikai konzervet falatozza, mely konzervekhez Magyar szekeret rekviráltak a hódítok...
Úgy emlékszek, hogy ti - a hajósokkal ellentétben - szeretitek a konténereket, ezért most kis késéssel megkapjátok ti is. :-) Erre odaát nulla reakció volt, de legalább kaptam egy mínuszt. -)
Régóta köztudott, hogy a katona (és a kollégista diák) mindig éhes, emiatt pedig minden alkalmat megragad arra, hogy táplálkozzon, vagy ételt szerezzen be és azt ínségesebb időkre tartalékolja. Az első nagyobb seregek megjelenése óta pedig külön gondot okoz a katonák[...] Bővebben!Tovább »
Dani, szerintem valamit elnéztél. A 2870mm a kocsiszekrény teljes magassága a tető csúcsáig, az oldalfal magassága a rajz alapján 2080mm. 2080/17=122,35mm, 2080/17.5=188.85mm, azaz nagyjából 120mm (gondolom aki tervezte egy mérnök lehetett és egy mérnök nyilván kerek számot alkalmaz - a mérnökök már csak ilyenek ;-))
A fal magasságát feltehetőleg nem változtatták meg, hiszen a homlokfalon az andráskereszt formájú merevítők teljesen megvannak, azokat nehezen építhették volna át, márcsak a csomóponti lemezek miatt is. Az oldalfalak a régi vasúti kocsikon szerintem 120mm széles lécekből voltak, ezt számoltam és mértem többször is. A padló pedig többnyire 240mm széles deszkákból volt, már rajzokon megjelenik más is - bár az is lehet, hogy a rajzoló nem tulajdonított jelentőséget ennek a részletnek.
Az a deszka szélességétől függő. Becslésem szerint a mostani deszkák szélessége 1,13333.... -szorosa lehet az eredetinek.
A régi rajzon a jelzett magasság 2870 mm és 17, vagy 17,5 deszka számolható meg. Vagyis kb. 17 cm szélesek lehettek az eredeti deszkák. Ha a mostaniak kb. 19 cm szélesek, akkor rendben van a dolog.
Köszi, azt hiszem ez a kép bizonyítja a legjobban, hogy alumínium (nem ezüst, ahogy írtam, bocs) szinűek voltak az eredeti ajtók, az alváz pedig sötétszürke.
Köszi mindenkinek, akkor tehát nem kell átfestenem a már lefújt modellemet... hála égnek.
Nekem is aluminium volt az első benyomásom, de elbizonytalanodtam.
Én arra gyanakszom, hogy az eltolható oldalajtók nem ezüstos színüek voltak (mint pl. Habbins 277 0), hanem világos szürkére voltak festve (más szürke, mint a homlokfal és az oldafelező merevítő), az alváz pedig sötétszürke volt.