Szert tettem egy fogyasztásmérő eszközre, ki is próbáltam mindjárt a klímaberendezésen. A gép kikapcsolt állapotban ~3W-ot fogyaszt, ez elmegy talán. Ha viszont beprogramozom, hogy délután induljon el és ilyen készenléti módba áll be, akkor felugrik a fogyasztás 50W-ra. Ez normális ?
A gépezet egyébként egy LG LS-L1261NL inverteres eszköz.
Szerintem bármelyik klímaszerelő tud építeni gyári paramétereket produkáló hőszipkát. Még olcsó roti kompótból is, ami 14°/10° kútvíz, 45°/40° radiátor esetében akár 4-es COP-t ad.
(csak később tudom folytatni mert most sürgős meló akadt. bocsánat)
iGEN EZ VALÓBAN KÉRDÉS, MEG AZ IS, HOGY MIÉRT IS KELLENE LEBECSÜLNI EGY KLÍMASZERELŐT? aMIZT KELL AZT TUDJA SOK ESETBEN A HŐSZIVATTYÚRÓL IS, MAJDNEM UGYANAZ U.I. fIZIKAI SZEMPONTBÓL MINDENKÉPP. a JAVÍTÁSI KÖLTSÉG MEGNEM A MUNKADÍJ JELLEMZŐEN, HANEM AZ ANYAGÁR. mINDÍG NEM LEHET KUKÁZNI NÉHA ÚJ KOPI, TISZTA RENDSZER IS KELL. nEM VAGYOK A BARKÁCSOLÁS ELLENSÉGE, DE VAN ESET AMIKOR A TISZTASÁG ALAPVETŐ(HŰTŐKÖR PL) eGYÉBKÉNT VÍZ ÖSSZEFOLYHAT HŰTŐKÖZEGGEL ÉS A LEVEGŐS ENDSZERREL EGYEZŐEN A GÁZ IS ELMEHET AKÁRMLYIK PONTON(FORRASZTÁS-MENETES KÖTÉS STB). a REFERENCIAKÉPEK ALAPJÁN AKÁR ITT IS. nEM SZERETNÉM AZ OILLETŐT ISMERETLENÜL KRITIZÁLNI, DE A HONLAP ARRA CÉLOZ GYAKORLATILAG INGYEN MEG LEHET OLDANI ÁLTALA A DOLGOKAT. EZÉRT KÍVÁNCSI LENNÉK HA ESETLEG TÉNYLEG JELENTKEZNE OLYAN AKINÉL MŰKÖDŐ ÁLTALUK ÉPÍTETT RENDSZER VAN. BOCS A NAGYBETÚKÉRT ÍGY MARADT VÉLETLENÜL.
Ezzel a levegős talajkollektorral én nem vagyok barát. Pár év múlva abban a mértéktelen hosszú és formájú légcsatornában akármi megtenyészik. Azt kitisztítani nem kicsi móka. Akkor már inkább 20-as, 30-as kpe cső a földbe, kicsi kergetőszivattyúval, majd fan-coil végpontokkal. Ugyanis nem minden háznál engedhető meg a statikai rombolás a vastag légcsatornák miatt. Főképp horizontális kiterjedésű falvésésre gondolok. Ráadásul így -mágnesszelepekkel- minden szoba más hőfokkal is tud szabáyozni. Pl. hálószoba-fürdőszoba szoros ellentétei egymásnak.
Alföldön, ahol a szegénységen kívül csak víz van több, ott nyitott kutas rendszerbe érdemes gondolkodni. Rendíthetetleül 12-14°-os. 1 kút amúgyis kell locsolni. A kútfúrás 1200Ft/méter anyaggal együtt, készre szerelve. 2db 25méteres nem olyan nagy píz. Csatornázott helyen értelemszerűen lehet 1 kúttal sunnyogni. (ilyet nem illő mondani)
A geosoláros linkeket átnézve pár "elírást" én is leltem, azonban nincs arcom mást ócsárolni. Azonban azt mégsem tudom szó nékül megállni, hogy az alább idézett linken lévő kép, önmagáért beszél. www.geo-solar.net/egyebinfo/Fizikaihiba.html A hányás kerülget. Pedig én igazán kukázott, szedett-vetett cuccokból építek. Mégis esztétikailag, áramlásteknikailag megállja a helyét. Ráadásul ott -úgy látom- egybe van "kabátolva" a roti motortest a folyadékleválasztóval.
Ja még a korrózió: Nálam is vasas a kútvíz. Ennek ellenére mégsem az elpár (kútvíz) oldali lemezes volt ganés, hanem a kondi oldali! Pedig ő pár éves lemezradiátorkat táplál, zárt fűtésrendszerbe.
Ezt azért fenntartással kezelném:http://www.geo-solar.net/geosolar/index.html?a=geosolar http://www.geo-solar.net/egyebmegujulo/index.html Ebben már van légkondi.
http://www.geo-solar.net/geosolar/energiaszamitas.html bennem ez is kétségeket ébreszt. Nem teljesen off a topick témájához. ugyanis klímával is lehet fűteni. Annak a kondi oldalát ie meg lehet táplálni földhővel, előmelegített lebegővel(peterch topiktárs)stb. De ez már valóban más téma. Olvasgass, hirtelenjében ennyit tudtam segíteni.
Ezek szerint az Ozone Aqua, aLG ThermaV, Daikin Altherma, Mitsubishi Zubadan,Hitachi Aqua Free és a kínai klónok tömege semmit sem ér? És ez? http://www.geo-solar.net/egyebinfo/Fizikaihiba.html ezek szerint a folyadék -hűtőközeg hőcserélős sosem hibásodik meg és a klímás szakma nem is ért sokmindenhez... Vagy ez: http://www.geo-solar.net/egyebinfo/korroziovedelem.html
Mi a véleménye a tisztelt idelátogatóknek erről?
Tisztelettel kérdezem az idetévedő hőszivattyú topikos szakembereket is!
http://forum.index.hu/Article/showResultList?o=&aq_text=%2Bl%E9gkollektor&aq_cre=0&user_id=&topic_id=&forum_id=0&aq_ext=0&t=9115542 Megnézheted itt is.
Nekem is s12am van és időnként nekem is ad ilyen hangot. Viszont én szinte alig veszem észre, egyáltalán nem hangos és nem zavaró. Már korábban is említette itt a fórumon valaki, hogy ilyen jelenséget tapasztalt, de akkor sem lett meg a hang oka, szerintem ezt mindegyik ilyen gép csinálja, legfeljebb az ampervadász2 gépe valamiért hangosabban csinálja.
Nekem is ezt mondták: Ez a hiba tudomásom szerint csak az S09 és 12AM gépeknél jelentkezett, ez az első eset, amikor az AW típusnál tapasztaltak ilyet.
50 percenként az fűtés üzemben van. A kültéri egység 50 percenként leolvasztja magáról a rárakodott jeget, zúzmarát ...
Az első bekezdésed egy kicsit nehezen értem, de itt a beltéri cimkéjének egy része:
Az én gépemnél pedig van ez a dolog, ma pl. 07'51-07'54......11'53-11'56......17'56-17'59 között csinálta. Biztos máskor is kattog, de nem midig vagyok mellette.
Hát igen a szerelő nem hallotta (nem is nagyon akarja), de jól leírtam neki a jelenséget, éjszakára nem is kellene maradnia ( a lányokat jobban szeretem :) ).
Köszönöm az utánjárásod mégegyszer!
Az LG- vel semmi bajom, jól műxik, tőlem azt cserélnek amit akarnak, de ha kikapcsolom, akkor ÁLLJON mindene! Ennyi az igényem.
A DVD íróm, pl. kikapcs. után szedi le a műsorújságot. No problem, benne van a leírásában. És csak néhányszor 10 watt max. A klíma mégiscsak több KW,és nem a fogyasztására gondolok, hanem a potenciális veszélyre, ami meghibásodáskor fennállhat!
És mintha a garanciákban benne lenne olyasmi, hogy "haladéktalanul szólni kell" ha meghibásodást észlelsz......
Nos én szóltam, és semmi!!!, ezért írtam ide a szakiknak.
Az LG Magyarország szerint az S09-12-18AM sorozatnál tapasztalható a dolog az S09AW 12AW 18AW ill AT(lakossági elnevezés szerint) sorozatnál nem. Azaz a te gépednél ha S09AW nincs ez a dolog, működés vagy nem is tudom hogyan lehet nevezni.
Valami ilyesmi típusszámn kell legyen a gépeden:AS-W0964DH0/GH0 AS-W1264DH0/GH0 AS-W1865DH0 AS-W1224DH0 AS-W1424DH0 AS-W1825DH0 AS-W096E1G0 AS-W126E1G0 stb
Ez-állítólag valamilyen védelmi funkció, hogy az állapot üzemkész legyen mindíg, készenléti alapállapotban is. Nincs köze a kül és beltériben lévő nyomáskülönbséghez ami egy idő múlva a szívó oldali közös rész miatt kiegyenlítődik( a kompresszoron keresztül a résveszteségek miatt, a nyomó oldalt meg zárga a LEV szelep. Meg leálláskor elvileg össze kell nyitnia a szelepeknek(4 utas és LEV) Nyomáskapcsoló tudomásom szerint nincs benne. A szerelődet nem védem, de honnan tudhatná? A jelenséget 1-2x hallottam saját füllel ügyfél nem panaszkodott és éjszakára ritkán marad ott a szerelő, tanfolyamokon ilyenről nem nagyon esik szó. Ráadásul az alapos utánajárás is csak ilyen eredménnyel zárult. Fogyasztóvédelemnél többet ér ha a szerelődön keresztül felveszed a kapcsolatot a disztribútorral, nagy valószínúséggel találnak valamilyen megoldást a problémára.
Itt a topikban nem találtam ezzel kapcsolatos beírást de azért megkérdezem.
A lakás hűtését a höldhő hasznosításával akarom megoldani de most nincs kedvem hőszivattyút beépíteni. Több tanulmányban is olvastam, hogy a talajba 2 méter mélyen elhelyezett 20 fm csőben áramoltatott levegő hőmérséklete átlag - a talaj összetételétől függően - 12 - 14 C' fokot csökken. A házunk átépítése és bővítése előtt állunk ezért az építkezés megkezdése előtt ezt a csőveztéket akarom elsőnek megépíteni. 40 fm csövön vezetném be a levegőt a lakószobákba ventilátorok segítségével.
A kérdésem, hogy valamelyikőtök épített-e már ilyen rendszert? Van-e ezzel kapcsolatban valamilyen tapasztalatotok?
Lehet, hogy vannak gépek, aminél ez a jelenség normális a gyártó szerint, de marha jók a kérdéseid. Nekem otthon van három klímám, ezek közül egyik LG, és egyiknél sem tapasztaltam ilyet. Amiket szereltünk eddig, azoknál sem kaptunk hasonló visszajelzést, úgyhogy nézesd csak meg, szerintem nem jó ott valami...
Nem vagyok klímás, de valószinűnek, logikusnak tűnik, amit írtál.
Pláne, ha egy hidraulikus rajz is segít ennek a megértésében, pl. a korszerűbb?, inverteresek? lezárják, a kül és beltérit valamiért egymástól....
Persze több kérdés is felvetődik; pl. minden készülék így csinál, azok is kattognak, más gyártóké is... és mi van a nyomáskülömbséggel, ha két hétre (télen akár 3-4 hónapra) áramtalanítok?
És csak halkan, miért nem tudja ezt minden "klímás", pl. az én szerelőm sem?
Talán messze vannak a tanfolyamok, drágák, minek az, nincs is, nem érünk rá?
Mivel én elektromos vagyok, érdekes, hogy egy nyamvadt szilárdtest relével (SSR)nem tudták ezt megoldani?, az nem kattogna az ember feje felett!
Ja és valamelyik pdf-ben írták, hogy csinál valamit 50 percenként, na ezt előkeresem...
Sajnos nem vagy egyedül a jelenséggel. A készüléked néha kiegyenlíti a nyomás különbségeket a rendszerben. A klímában levő hűtőközegnek (gáznak) van egy olyan tulajdonsága, hogy a hőmérséklet változásával változik a nyomása is....és mivel a szobai levegő és a külső levegő között folyamatosan változó hőmérséklet különbség van, így azt néha kiegyenlíti a rendszer ......
Ennek fontosságáról eddig érdemben nem tudott nyilatkozni senki....mondhatnám úgy is, hogy a kérdés feltevésekor visszakérdeztek, hogy "tényleg, ilyet csinál?????"
Olyan ez mint a Windows, aki tudja hogyan működik az nem árulja el senkinek. Aki meg nem az tapogatózik erre-arra azt vagy jut előre vagy nem.
Az lett végére járás, hogy minden elektromos alkatrész ki lett cserélve egy pár gépben, és a jelenség nem múlt el.
Tehát a kapcsolatom szerint 99% hogy ezt valamiért teszi, de nem tudjuk hogy miért.
Lehet olyan dolog hogy ha valaki majd elmondja akkor a fejünkre csapunk tényleg ...
Persze átérzem hogy kattog... én a videótól akadok ki ha beprogramozom a késői 7i7s-re és fel is ébreszt úgy indul .... így semmi értelme az időzített felvételnek...
"Sok gép csinálja" és senki nem járt a végére, érthetetlen, és hihetetlen, csak cserélik a panelt. Igaz én még itt sem tartok. Csak győzködöm a szerelőt, hogy ez így nem frankó. Na de most, a klímaszezon végén, majd nyaggatom!
Nekem mindenesetre nem tetszik, hogy kikapcsolt állapotban mókol valamit, mert azért kapcsolom ki, hogy álljon! Ha nem ezt teszi, akkor biztos lesz egy meccsem, ahol a bíró a fogyasztóvédelem lesz. Főleg hogy a kézikönyvében (ami csak egy fénymásolat) egy büdös szót sem szólnak erről....!
Mindent megtesznek azért, hogy az éjszakai üzemmód ennyi-annyi db legyen, közben, meg kattog, az éji csendben. Egyébként, ebből a szemszögből, mindegy is, hogy mit csinál.
Igen, ez felé hajlik a dolog. Mivel a komplett szoftvere nem elérhető ... vagyis számomra nem. Így az marad amit kaptam infóba akinél a gépek problémájának nagy része lecsapódik.
TOMA-KLÍMA kft-vel szereltettem és leírnám a tapasztalataimat.
Csak is és csak is azért regisztráltam ide, mert jelezni szeretnék egy EU-s céget.
Nem részletezem csak annyit szeretnék reklámozni amennyit érdemelnek.
Nos, volt egy kis gond a készülékkel amit felszereltek - nem szerelési hibája volt- Apró, talán egyes usereknek nem is feltűnő, általam jelzett hibára abszolút korrekten reagáltak - nem hinném hogy más cég követte volna azt amit, ahogy tettek. Egy magasabb fokozatú ( komfort ) komplett készüléket kaptam - GARANCIÁBAN -. A hozzáállásuk a szerelési technológiájuk mind szakmailag és szerintem ami szintén fontos mind emberileg, mind céges hozzáállás szempontjából, példa értékű. CSAK AJÁNLANI TUDOM ŐKET, mi is a nevük? TOMA-KLÍMA kft. Egy egyszerű felhasználó vagyok. Szerettem volna egy príma berendezést szakszerűen beépítve. Elsőre a príma, NEM a vállakozó hibájából, nem sikerült. De az CSAK IS, CSAK IS rajta múlott, hogy a fent jelzett módon megnyugtatóan minden megoldódott, ami ma Magyarországon - tisztelet a kivételeknek - abszolútt példa értékű.Nos, a TOMA-KLÍMA kft. biztosan hosszú távra tervez és csak ajánlani tudom ŐKET.
Megkérdeztem akit tudtam. Lehet hogy ez egy szolgáltatás nem hiba, mert sok gép csinálja ezt. És az összes elektronika kicserélése után is megmaradt a kattogás azon ügyfeleknél akik hallották a kattanást.
Akinek van LG service jelszava ... az dobja be a Koreaiknak az ő fórumukba.
Teljesen igazad van. Ha úgy érzed hogy hibásan működik, akor nem érdemes tüneti kezelést alkalmazni, mert az esetleg a jövő szezonban működés közben bosszulja meg magát. Most hívd ki hozzá a garanciális szerelőt, ilyenkor úgyis több ideje van rá a szakiknak.
Ha van módod fogyasztásmérős aljzatba dugni, akkor odatehetsz egy kapcsolós elosztót/dugót is. Kapcsold ki, ha nagy valószínűséggel nem lesz rá szükséged órákig vagy tovább. Legalább a készenléti áramot sem fogyasztja.
Látom sok tapasztalt ember ír ide, ezért lenne egy kérdésem.
Pár hónappal ezelött, beszereltettem egy inverteres klímát, tipusa LG S09AW.
A berendezés látszólag jól üzemel, minden üzemmód OK, ekkor nem hallatszik a kattanás, csak az indítás pillanatában!
Nagyon zavaró azonban, hogy ha kikapcsoljuk, rendszeretlenül kattan benne egy relé.
Ha használjuk és leállítjuk a távirányítóval (kikapcsoljuk), akkor kattan egyet kb 3 perc múlva.
Ez ismétlődik a kikapcsolt állapotban, csak már duplikálva; kattan és 3 perc múlva újra hallani ugyan azt a hangot. Ismétődik, naponta sokszor, napszaktól függetlenül, egy óra alatt akár 3x 4x, akkor is ha pl. két hete már nem is volt használva. , ami már idegesítő, pláne, ha éjjel teszi ezt, amire esetleg felébredünk ( hangosabb, mint az éjszakai üzemmód ventillátor zaja!)!
A szerelő nem tudja az okát, sőt a kollégái sem tudnak segíteni....???
Itt esetleg van tipp?
Mérések; üzemközben (hűtés) 1,5-3,5A kikapcsolás után kb. 10-20sec.-ig 0,38A (megy a külső ventill.?) utána 3 percig 0.1A majd kattan és 0.0A
ha kikapcsolt állban. kattan, csak úgy, 0,1A 3 percig
ha egy pillanatra bekapcsolom 0,1A 3 percig
Most már azt is tudom, hogy a kültéri egységre kapcsol egy relé 230V-ot.
Mi a fenét csinál ez ilyenkor?????????????????? Minek ad tápot a kültérinek, ha ki van kapcsolva, ráadásul, "össze- vissza"!!!!!!!!!!!!!????????????
Az áramfelvételek dugaljas fogymérővel. mértek, tehát nem túl pontosak!
A tapasztalat szerint a 3,5 kw-os konfignál mindenképpen. Én megoldom mert teszek bele vszínúleg rezgésmentes kopit, de ez egyedi megoldás, egy új gépnek ezt alapból kell tudnia.
Nem kellett kiforrasztani, vagy hűtőköri munkákat végezni, csak maga a kompresszor a 2800-as fordulatszámon erősebben rezgett a megszokottnál. Megoldottam a dolgot, valószínúleg a rezgéscsillapító csőhosszak nincsenek jól méretezve. Jvő héten belenézek megint mennyire rezeg, most a hang elfogadható. Olyan mintha a kompresszor forgórésze nem lenne jól kiegyensúlyozva. A Daikin kopi R407C-s tehát szerintem a kínaiak valami elfekvő készletet vettek meg.
Ha tőlünk veszed a Therma V-t akkor kapsz egy rendkívüli projektárat is! De vehetsz Ozonét is el is jöhetsz hozzám megnézheted üzem közben. Igaz nem inverteres de a 7 kw-os 250 literes tartállyal oldalfali beltérivel 300 E ft bruttó körül van
Én az Ozone aquat választottam tartállyal(150 liter) 4,6 kw a tartályfűtés 5,4A járóárammal. Daikin R407C-s kopi van benne ami kínai gyártás, mágnesszelep, adagoló vezérlés és szeleprendszer(5 utas szelep) egyszerre hűt az oldalfali beltéri és fűti a HMV hűtőközeg spirálos, a szelep nyitást elektronika viszi a munkapont beállítás miatt. Távszabályzó a beltérihez és fali digit szabályzó a tartályhoz. Sokat kellett vele vacakolni mert egy kicsit rázta a kültérit,
De megy a Therma v anyag, ami ezért jobb gép, de sokkal drágább.
Kedves klímások, tudnátok nekem lg therma v-hez a neten fellehető prospektuson kívül hasznos infókat tartalmazó doksikat vagy elérhető linkeket küldeni magánba? Szeretném megtudni, hogy mi van benne a hidraulika moduljában, pontosabb technikai adatok valamint egy használati utasítás is jól jönne. Ezer köszi.
legalább azt áruld el, milyen színű a nagy nevű márka logoja, vagy hány betű a neve (még az egyesülés előtt) vagy valami egyéb támpontot adj, hogy jobban lehessen csodálni a történet folyását.
<OFF> Adott egy Állami szervezet Szegedi irodája. Bejelentik a Szegedi szerver termük gépének hibáját, Augusztus tízen-valahányadikan. Persze a nagy nevű márka is csökkentet üzemben dolgozik sok a szabadság nemzeti ünnep minden. Szeptember elején jutunk el odáig hogy ajánlatot tudunk kapni-adni a javításra. De mondják hogy örökre elbuktunk a munkát mert ma délelőtt hívtak egy pesti céget és már ott is az ajánlatuk.
Most Pesten vagy szerencsések hogy pont aznap kell nekik is szólni mikor mi megkapjuk az ajánlatot a nagynevű márkától.
Sok sikert 2db. szerver split klímához futkosáshoz, nyáron havonta 2x. (Persze nem a szerver termi rossz de azt kell írni a számlára hogy a javul, mert az irodai-gépekre nem költhetnek.) Télen meg be se tudsz jutni, mert jó a gép és pont sose jó a időpont mikor mennél. </OFF>
Nem volt kiegyenlítve az alacsony és magas nyomás. De ha át tettem a fő modulból a segéd modulba ezeket az eltéréseket mutatta ugyanazon a nyomáson. Digimonnal ellenőrízve a valós nyomást.
A fő modul 1 bar-al többet jelezki a valós értéknél, a segéd modul meg 0,6 bar-al kevesebbet. Ez az elpár oldalt jelentős különbség! Lehet ezt valamelyik menüben szoftveresen állítani- behangolni? A nyomástávadók jók!
A fő modul 1 bar-al többet jelezki a valós értéknél, a segéd modul meg 0,6 bar-al kevesebbet. Ez az elpár oldalt jelentős különbség! Lehet ezt valamelyik menüben szoftveresen állítani- behangolni? A nyomástávadók jók!
Igen a Carel is jól programozható ... de YORK gépben sikerült úgy beállítaniuk hogy a gép eladva a program meg valakinek a fejében ... és senki nem tudta mi az üzenet ami megjelent. Végül szét égett az áramszolgáltató trafóházában a kábel rendesen akkora derült ki hogy fázis asszimmetria volt a hiba üzenet. Szerencsére minden kompresszor túl élte a kalandot.
Az SMM azért nem olyan rugalmas. Mondom Én, hogy szerencsére.
...ez már majd 10 éve volt! hogy rohan az idő. Milyen színekben voltatok tréningen?
2000 körül született egy nagyon jó és részletes service bulletin, ami mindent megfelelően elmagyarázott és utána már sokkal könnyebb volt az élet. :-) (asszem ma is árulnak még új gépeket SMM vezérlővel)
De akkor is, az SMM egy régi - mára túlhaladott -konstrukció, bármilyen stabil is volt a maga idejében. Viszonylag olcsón lehet venni a Carel jól dokumentált, könnyen, szinte bármire paraméterezhető vezérlőit. Az SMM azért nem olyan rugalmas.
(A maga idejében nagyon kifinomultnak tűnt. Manapság már a carell is tudja ugyanezt. Mondjuk ha emlékeim nem csalnak ennek a fűtés szabályzása olyan "egyszerű" hogy az oktatónak azt mondtuk egy páran hogy fussunk neki még egyszer, és mikor megértettük azt mondtuk hogy ... ez miért nem nekünk jutott eszünkbe.
Ja és már akkor otthagyta a Trane céget a főfejlesztő, egy két dolog még a Kelet Europát akkor felügyelő srác (25-30éves) se értett 100%-ban, pedig hatalmas kétkezi munka tapasztalata volt lerítt róla hogy ért hozzá és akar is érteni hozzá.
Azóta se voltam még olyan tanfolyamon mint amit a Trane tartott!)
Milyen klimát ajánlotok, 3.5-ös inverteresek közül? A lényeg, hogy nagyon halk legyen, EER,COP is nagylegyen. Én a Toshiba-át néztem, mert 0,6-4.3 ig tud szabályozni, ez jó választás lenne? Vagy inkább Daikint, viszont a Mitsubishi "jobb" árban van.
Örülök neki.Az illető személyt még nem tudtam elérni, ha sikerül engedo megkapod az elérhetőségét, más gépekhez márkához is van anyaga. Ha esetleg a beszerzett anyagot el tudnád küldeni, megköszönném.
Van egy inverteres klímám. A legkisebb fokozatban nagyon hangos, legalább annyira mint a legmagasabb fokozaton. Mi lehet a gond vele? Azért ez nem teljesen normális, feltételezem....
Van egy inverteres klímám. A legalacsonyabb fokozaton meglepően hangosan megy, legalább annyira mint a legmagasabb fokozaton. Mi gondja lehet? Gondolom ez igy nem normális....
Reggel beszélek vele és ha beleegyezik küldöm a tel számát onnan intézzétek egymás közt a dolgot. Nekem tavaly megfejtette egy hasonló vezérlő kódjait.
Az más. Csak az a gond ebben az esetben a garancia a disztribútori számla időpontjától kezdve 6 hónapon túl el kezd kezyegni, azaz ha 1 év múlva megy el az árú és 3 év a gar akkor a nagykernél 2,5 év érvényesíthető pl.
LG C12-AHR ART COOL MIRROR füstüveg színű klíma 3.5kW-os, Plazma szűrős, hűtő-fűtő hőszivattyús klíma, melynek listaára 214000Ft+ÁFA, most csak bruttó 100ezer Ft-ért a tiéd lehet!
Panasonic CS-TE9HKE Deluxe Slim klíma, 2.5kW-os inverteres, ionizátoros, super alleru-buster légszűrős, hűtő-fűtő hőszivattyús klíma, melynek listaára 199000Ft+ÁFA , most csak bruttó 130ezer Ft-ért a tiéd lehet!!
Mind a kettő klíma új, bontatlan! Csak 1-1 darab van!
A légtisztítás minőségében nem fogunk egyetérteni :) De ez nem baj, nem vagyunk egyformák. Talán még kiegészíthetném néhány adattal a jellemzőket, de akkor a hozzászólásom kissé hosszú lenne. Viszont szrerintem az áron kívül inkább a komfort funkciók a fontosak, nem a kW. Nem mindegy, hogy valaki tud - e aludni vagy sem . pl. Azért nem írtam a listaárakat, mert mint az érdeklődőnek mondtam, az idei RE ára alatt tudok pl. tavalyi Deluxot . Számszerűsíhetek: ( Bár nem szívesen )
CS-RE9JKX/CU-RE9JKX 2,50 (0,9-3,0) 3,30 (0,9-4,1) R410A Standard 154 900 Ft ( Netto listaár )
Légtisztításban azzért többet ér egy plazmaionizációs szúrő.... d evalóban jő és megbízható gépek. Az inverteres E-scroll kompresszorok megegyeznek az LG által is használt Matsushita kompresszorokkal. Meg még sok gépben van ez, hiszen a tömegtermelés a gazdaságos. Azért a világ nem olyan nagy. Bár hozzáteszem még így sem lehet beazonosítani a gépeket ehhez valami ilyen kellene pontosan: Inverter Hűtő / Fűtő CS-E7JKEW-3/CU-E7JKE-3 2,05 (0,7-2,4) 2,80 (0,7-4,0) R410A Deluxe E 199 900 Ft CS-RE9JKX/CU-RE9JKX 2,50 (0,9-3,0) 3,30 (0,9-4,1) R410A Standard 154 900 Ft CS-E9JKEW-3/CU-E9JKE-3 2,50 (0,8-3,0) 3,40 (0,8-5,0) R410A Deluxe E 219 900 Ft CS-XE9JKEW/CU-E9JKE-3 2,50 (0,8-3,0) 3,40 (0,8-5,0) R410A Deluxe XE 229 900 Ft CS-E9HKEA/CU-E9HKEA 2,50 (0,8-3,0) 3,40 (0,8-5,0) R410A 239 800 Ft CS-RE12JKX/CU-RE12JKX 3,50 (0,9-3,9) 4,25 (0,9-5,1) R410A Standard 169 900 Ft CS-E12JKEW-3/CU-E12JKE-3 3,50 (0,8-4,0) 4,40 (0,8-6,7) R410A Deluxe E 259 900 Ft CS-XE12JKEW/CU-E12JKE-3 3,50 (0,8-4,0) 4,40 (0,8-6,7) R410A Deluxe XE 269 900 Ft CS-E12HKEA/CU-E12HKEA 3,50 (0,8-4,0) 4,40 (0,8-6,7) R410A 284 800 Ft CS-RE15JKX/CU-RE15JKX 4,20 (1,0-4,6) 5,30 (0,9-7,4) R410A Standard 264 900 Ft CS-E15JKE-3/CU-E15JKE-3 4,20 (0,9-5,0) 5,40 (0,9-7,1) R410A Deluxe E 304 900 Ft CS-E15HKEA/CU-E15HKEA 4,20 (0,9-5,0) 5,40 (0,9-7,1) R410A 379 800 Ft
illetve a tavalyi modellek esetén pedig ilyen: Inverter Hűtő / Fűtő CS-E7HKEW-3/CU-E7HKE-3 2,05 (0,7-2,4) 2,80 (0,7-4,0) R410A Deluxe 159 900 Ft CS-RE9HKE/CU-RE9HKE 2,60 (0,9-3,0) 3,30 (0,9-4,1) R410A Standard 134 900 Ft CS-E9HKEW-3/CU-E9HKE-3 2,60 (0,8-3,0) 3,60 (0,8-5,0) R410A Deluxe 184 900 Ft CS-TE9HKE/CU-TE9HKE 2,60 (0,6-3,0) 3,60 (0,6-5,3) R410A Deluxe Slim 199 900 Ft CS-RE12HKE/CU-RE12HKE 3,50 (0,9-3,9) 4,25 (0,9-5,1) R410A Standard 149 900 Ft CS-E12HKEW-3/CU-E12HKE-3 3,50 (0,8-4,0) 4,80 (0,8-6,5) R410A Deluxe 219 900 Ft CS-TE12HKE/CU-TE12HKE 3,50 (0,6-4,0) 4,80 (0,6-6,5) R410A Deluxe Slim 234 900 Ft CS-E15HKE-3/CU-E15HKE-3 4,40 (0,9-5,0) 5,50 (0,9-7,1) R410A Deluxe 249 900 Ft
AZ LG AS-W126RPH0[S12AW SR0]AS-W186TLG1[S18AW ST1]AS-W186TGH1gépek pl ezeket a kompresszorokat tartalmazzák: 5CS102XEB. 5CS130XCC03 ,5CS130XCA03, 5CS130XCA03, Matsushita scroll és E-sroll.
DC inverter technológia e-scroll kompresszorral SUPER alleru-buster szűrő 10 év élettartammalIon frissitő funkcióGyengéd szellős hűtés Automata üzemmódváltás A/A Energia osztály Vékony, kompakt méretű design klíma stb . stb .
Ezekre gondoltam, illetve Deluxe
CS/CU-E7HKE CS/CU-E9HKE CS/CU-E12HKE
20 dB zajszint alacson fordulatszámon E ion légtisztító rendszer Patrol Sensor funkció * DC inverter technológia e-scroll kompresszorral A/A energia osztály stb. stb.
Ezek is jobbak mint az sima RE. A Pana pedig bármikor lemossa az LG- t és a Samsungot. :), Hitachit. :)
Szubjektiv vélemény :)
A multi gépei Daikin komresszorral készülnek, így tehát nem versenyeztethető, a Daikin ellen ott a Mitshubishi.
Kedves vwpisti ! A Panasonicot javasolnám én is, sőt természetesen szerezni is tudok. Egyébként a tavalyi csúcsmodelleit is megkaphatod idei " RE " - áron .
Idézet az importőr válaszából: -------------------------------- A kültériből van kint készlet. beérkezés 1 hét minimum.
Beltérik: LACM végűek raktáron vannak , LBCM végűek kinti raktáron vannak , kivétel a 7-es beltéri ,amely kint(Lengyelország) sincs raktáron és a 40.hétig kinti beérkezést sem lehet látni.
Esetleg alternatíva lehet az LG azonnali szállítással aug 31-ig akcióval és ajándékkal listaárakat írtam ide a tényleges ajánlatot megtesszük mailben és a kivitelezést is meg tudjuk határidőben oldani, ha írsz egy levelet adataiddal tel számmal kivitelezés helyével.
MPS INVERTERES MULTI RENDSZER Kültéri egység "Multi F" FM15AH 4,5 4,5 R 410A max. 2 beltéri 299 990 Ft 249990 Ft akc listaár Oldalfali beltéri egység "BIO" MS05AH 1,5 1,5 R 410A plazma 59 990 Ft MS07AH 2,1 2,1 R 410A plazma 66 990 Ft 599900FT akc listaár MS09AH 2,6 2,6 R 410A plazma 72 990 Ft 64990 Ft akc listaár MS12AH 3,5 3,5 R 410A plazma 84 990 Ft 72999 Ft akc listaár Oldalfali beltéri egység "Art-Cool Panel" MA09AH1 2,6 2,6 R 410A plazma, cserélhető kép 134 990 Ft MA09AHD 2,6 2,6 R 410A plazma wood 99 990 Ft MA09AHM 2,6 2,6 R 410A plazma metal 99 990 Ft MA12AH1 3,5 3,5 R 410A plazma, cserélhető kép 144 990 Ft MA12AHD 3,5 3,5 R 410A plazma wood 104 990 Ft MA12AHM 3,5 3,5 R 410A plazma metal 104 990 Ft Oldalfali beltéri egység "Art-Cool Mirror" MC07AHR 2,1 2,1 R 410A mirror 94 990 Ft MC07AHM 2,1 2,1 R 410A metal 94 990 Ft MC07AHW 2,1 2,1 R 410A white wood 94 990 Ft MC07AHR 2,1 2,1 R 410A mirror (új típus) 114 990 Ft MC07AHV 2,1 2,1 R 410A silver (új típus) 114 990 Ft MC09AHR 2,6 2,6 R 410A mirror 109 990 Ft MC09AHM 2,6 2,6 R 410A metal 109 990 Ft MC09AHW 2,6 2,6 R 410A white wood 109 990 Ft MC09AHR 2,6 2,6 R 410A mirror (új típus) 134 990 Ft MC09AHV 2,6 2,6 R 410A silver (új típus) 134 990 Ft MC12AHR 3,5 3,5 R 410A mirror 124 990 Ft MC12AHM 3,5 3,5 R 410A metal 124 990 Ft MC12AHW 3,5 3,5 R 410A white wood 124 990 Ft MC12AHR 3,5 3,5 R 410A mirror (új típus) 149 990 Ft
Vagy ha olcsóbb kategóriás DC inverteres komplett(kül+beltérik) multi gép kell akkor ezt javasolom:
KFR-2612 x 2 G MULTI KFR-2612 X 2 W A / A R410a 2x2,5 /2x3,0 kW 199 900 Ft akc listaár185 000 Ft KFR-3515 X 2 G MULTI KFR 3515 X 2 W A / A R410a 2x3,5 / 2x3,8 kW 215 000 Ft 199 900 Ft
Nekem a Panasonic tetszik,bár az LG pl plazmaszúrős(S12AT) kellemes áron még 31-ig beszerezhető , Szabályzási tartományra a Fujitsu a legnagyobb:ASYA 12 LGC / AOYR 12 LGC szintén igen jó áron
Jó a Daikin is. A Hitachi RAS 35 FH5(6) is megfelelő de szerintem nem éri el a többi gép technikai színvonalát talán, abból inkább a RAS 35 WX8 típust javasolnám. Megbízható még a Midea MSV1-12 HRDN1 is.
Vége a NEP-nek (2009. augusztus 28.) Legkésőbb augusztus 31-ig lehet beadni a NEP-2009 pályázatokat a források kimerülése miatt, jelentette be augusztus 27-én a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium.
Erre gondolsz? AOYA 14 LAC2 duo 4,0 (1,5-4,7) 4,4 (1,5-5,5) R410A 278 000 Ft 264 100 Ft akciós nettó listaár
Most kértem le az infót kis türelmed kérem. Beltéri egységeket milyet gondoltál hozzá? Ezek jöhetnek szóba: INVERTERES HŐSZIVATTYÚS MULTI KÉSZÜLÉKEK "Akciós nettó listaár" Beltéri egységek oldalfali Régi ár ASYA 7 LACM 2,30 2,80 R410A 55 000 Ft 52 250 Ft ASYA 7 LBCM (csak az AOYA14L-hez) 2,10 2,70 R410A 55 000 Ft 52 250 Ft ASYA 9 LACM 2,70 3,20 R410A 64 000 Ft 60 800 Ft ASYA 9 LBCM (csak az AOYA14L-hez) 2,50 3,30 R410A 64 000 Ft 60 800 Ft ASYA 12 LACM 3,30 3,80 R410A 75 000 Ft 71 250 Ft ASYA 12 LBCM (csak az AOYA14L-hez) 3,50 4,00 R410A 75 000 Ft 71 250 Ft
Nekem Spamban jött ugyanez illetve a Chigo kínálat. Rákérdeztem , az inverteres drágább mint a Fujitsu-LG -Hitachi- Sanyo-Midea stb. Mi az oka: mert azoknál jobb. No comment
Eredeti ár: 112.490 Ft
Kedvezmény: 38%
Akciós ár: 69.305 Ft
Leírás:
CHIGO Model 46. 2,8kW-os hűtési teljesítményű felsőkategóriás hűtő-fűtő klíma
- extra funkciókkal
- 5 év garanciával a Magyarországi Képviselettől
- díjmentes házhozszállítás
A Chigo készülékek a felsőkategóriás klímák közé tartoznak világviszonylatban is, így kizárólag a legkorszerűbb és minden extrával felszerelt változatok kerülnek forgalomba Magyarországon.
A CHIGO légkondícionáló berendezések alapfelszerelségükben tartalmazzák az összes megszokott alap és más gyártóknál extra felszereltségnek számító funkciókat, melyeket a Funkicók pont alatt találhat meg részletesebben. Minden készülékünk hőszivattyús vagyis hűtő-fűtő üzemmódban is működnek. A készülékek tartalmazzák a jelenleg legkörnyezetbarátabb R410A gázfeltöltést! Minden szett magában foglalja a csakis CHIGO készülékeknél megszokott egyedi elektromos összekötő vezetéket és cseppvíz elvezető szettet, hőszigetelt falátvezetéssel. A Chigo készülékek a piacon kapható legüzembiztosabbak közé tartoznak.
Akció tartalma:
- rendkívüli kedvezmény
- 3+2 év azaz 5 év teljeskörű garancia(országos szervízháttérrel)
- díjmentes kiszállítás
- akciós beszerelési díj (5m távolságig 35 000 Ft+ÁFA anyaggal)
Igen érdekesek az emberek, Tőlünk meg egy újra ragasztott dobozú gépet még 10% kedvezménnyel sem vesznek meg ... de ha BAUHAUS adja akkor újra lehet építeni ... az nem számít ...
Nekünk mobil split volt a kezünk között, amit minden évben elkellet hoznunk nagynyomású mosóval kimosni fertőtleníteni. 7 gép volt 2 - 3 -ból elment a gáz szétszedéskor, és újra telepítés után is 1-2 ből ... de állami cég volt beruházási költség FIX a javítási végtelen ... így minden évben x százezerért tartottunk karban 7 gépet ...
Igaz mikor új helyre költöztek akkor nyitható tető csináltak és bevált nem kell klímázni az ügyfél teret.
Egyik jó ismerősöm vásárolt a bauhausban abból a "szereldmagad" gyorcsatlakozós klímából. Fel is szerelte magának, kb. egy hét alatt el is ment belőle a hűtőközeg. Megkért, hogy segítsünk. Mivel a gyorscsatlakozót javítani nem tudtuk, javasoltam, hogy szabaduljunk meg tőle, és forrasszuk meg. Rákérdeztünk a bauhausnál, hogy mit szólnak ehhez a megoldáshoz, azt mondták, hogy rajta... Két gépről lévén szó, mindkettőt átalakítottuk hollandis kötésűre, feltöltöttük, visszaszereltük, és mindezt ki is számláztuk. A Bauhaus szó nélkül kifizette a számlát sőt a műszakis vezérük még egy mailben meg is köszönte a segítséget, és további együttműködést is ajánlott. Érdekes, és nem általános hozzáállás egy multitól.
Én is szeretném megragadni az alkalmat, és még egyszer megköszönni dejódió kollégának a gyors és hathatós múltkori segítséget! :) (Ha minden szakember ennyire lelkiismeretes lenne, nem itt tartana ma az ország.)
A távkapcsoló és az infra vevő a digit résszel Midea termék, a beltéri panel nem az, nem is lehet könnyen beszerezni ha megpusztul a beltéri motor sem Midea(illetve annak tulajdonáben lévő gyártó)
A kültéri egy Midea beszállító terméke, kompresszor pedig ami éppen van, eddig a 3,5 kw-osban vagy 4 félét láttam.
minthogy innen jött a kontakt, ugy gondolom fairnek, hogy ideírjam, dejodijó és csapata igen korrekt munkát végzett nálam, de remélem, sem garanciális sem garancián tuli javitásra sosem látom többet, csak karbantartásra:)
mijafrancnak nincs 45 fok kint? igy nem is tudom rendesen megtesztelni:)
Thanks for your kind reply. I'm sorry to hear that your AC business isn't well this year.
The price of Galanz ACs hasn't changed since May, 2009, and it'll remain til the end of Sept.. We estimate that the price will be up from Oct., because of the price rise of the material such as copper.
Minden évben van egy-egy olyan ismerős, akinek nem mondhatok nemet.
Természetesen az üzemeltetés-javítás-karbantartás fronton továbbra jelen vagyok, sem a szakmát, sem Ferihegyet, sem pedig privát-szaki szférát nem hagytam el. :-)
Én is megkaptam az e-mailt. Sajnos túl messze vagyunk egymástól. Ha nem így lenne, nem lenne semmi akadálya. Viszont az érdekelne, hogy lehet a google-ban az első oldalon szerepelni. :)
Nálunk a nem publikus (nem is látható) fórum részben valaki le is írta, hogy kell az első oldalon szerepelni a google találatokban. És már egy fórumos meg is csinálta próbának. :)
sajnos igazad van.....és egyesek sérelmezik, ha néha napján más jellegű okosságok is megjelennek itt..... az átlag olvasó még mindig lusta sok-sok oldalt visszaolvasni egy topikban, így inkább kérdez...és én szerintem pont ezért nem zavar túl sok vizet, ha néha kicsit eltér a topik a szó szerinti témájától (mondom kicsit tér el....) :)
Nem árnyaltuk a dolgot. A klímaberendezés megvásárlásakor a garanciát minden esetben az importőr nyújtja. Természetesen ha a mi cégünktől vásárolsz, akkor is így van, csak van közte egy lépcső, és meghibásodás esetén nem közvetlenül az importőrtől kapod az alkatrészt, hanem rajtunk is keresztül fut. Ez így van minden forgalmazó (viszonteladó) esetében. Ha fel is szerelteted velünk, akkor is ugyanez a helyzet, annyi különbséggel, hogy akkor a javítást is mi végezük garanciában, ennek költsége be van ágyazva az árrésünkbe. Ezen kívül még a telepítésre is vállalunk öt év garanciát, ehhez az importőrnek és a készülék márkájának nincs köze, ezt kimondottan mi vállaljuk és a telepítésre és a felhasznált anyagokra.
Ha megveszed valakitől a készüléket, és mással szerelteted fel, akkor is kapsz garanciát a készülékre, de az inkább csak alkatrészgarancia, amit az importőr ad, hogy ki fogja neked megjavítani, beépíteni a garanciában megkapott alkatrészt, az nyitott kérdés.
Ha olyan könnyen kitaláltad, hogy kiről van szó a vaterán, miért ott érdeklődtél, miért nem nálam az elérhetőségeimen, vagy itt a topikban. Nagyon sok topiklakó igazolhatja, hogy nálunk teljeskörű a garanciavállalás, az általunk forgalmazott termékekre. A Vaterán nem az értékesítés miatt vagyunk fenn, hanem mivel nagyon nagy a látogatottsága, ezért a Google és más keresők díjazzák, ha onnan kattintanak ránk, onnan találnak meg minket. Ezért nem túl alacsonyak az árak sem, hogy ne kelljen vele különösebben törődni.
Jó a felvetés, a kereskedő eladhatja, egy másik csapat meg szervizelheti pl. electrolux főzőlap. Én hozzá se nyúlhatok ... hiába Én adom el nincs jogosultságom garanciában alkatrészt rendelni. Az viseli Hazánkban a garanciát aki akarja ...
A törvény alkotók persze kitalálták hogy a kereskedelmi végzettségű eladó vállaljon garanciát egy split klímára mikor bekapcsolni se tudja mert csak dobozban látott olyant ... a törvény az törvény... csak szerintem butaság.
Meg Én vállaljak az Opelre garanciát aminek a sorsa már 4 hónapja lebeg a levegőben hogy vagy megszűnik vagy nem.
Tehát a garanciát az vállalja aki behozta a határon, vagy itt gyártotta ... szerintem.
En 17,18,19-en, 24,25,31-en vagyok itthon egesz nap. Szeptember 1-12-ig minden nap legalabb este 5-ig. A hetvegeket nem irom, mert neked is pihenned kell valamikor. A tel meg arrebb van, remelem.
payagyerek nevű topiktársunk a hőszivattyú topikban igen részletesen leírta, keresd meg őt privátban meg durkonorbi nevű topiktársat aki a gyakorlatban is megcsinálta ezt a rendszert az ő segítségével.
A topicban már többször felmerült a fan-coil és a fúrott kút felhasználása hűtési célokra. Átolvastam az összes hozzászólást, de nem találtam egy határozott álláspontot e kérdéssel kapcsolatban. Van itt a jelenlévők közül aki megvalósított ilyen rendszert? Egy pár gyakorlati tapasztalatot, információt szívesen vennék.
Most építkezem, ezért ha a hatásfoka elfogadható szívesebben építenék be fan-coilt, mint klímát. Van két fúrott kutam is amik konstans 10fokos vizet adnak.
Nekem ajánlotta itt valaki, hogy menjek el hozzájuk, a bemutatóterembe.
Pannonklíma egyébként.
Ezt válaszolta nekem vatera-n:
"A garanciát, mint minden műszaki berendezésnél az importőr nyújtja. Az eladó magánszemély. Az "új" azt jelenti, hogy bontatlan, eredeti csomagolásban. "
Nem vagyok fogyasztóvédelmi szakértő, de attól tartok, a garanciát a kiskereskedelmi forgalomban vett termékekre az eladónak kell biztosítani a vevő felé - a vevőt pedig nem érdekli, hogy az importőr vagy a gyártó révén vagy saját hatáskörben oldja ezt meg.
Érdekes lenne, ha odaállítanák én, K Attila magánszemély az importőrhöz - akiről, nem mellesleg, fingom sincs, hogy kicsoda és hol érem el.... - hogy baj van a klímámmal. Biztos jót nevetnének.
És annyival nem is volt olcsóbb a vaterás ajánlat, mint a bolti ár, hogy érdemes lett volna reszkírozni, így elfeledtem.
Nem kell eltunni. Feladsz az E.....S.hu-n egy maganhirdetest, hogy eladod,mert meggondoltad ,masfajtat akarsz felszerelni es kesz. Aki jelentkezik, mindnek eladod ugy mintha az az egy lett volna. Igy semmi jogi problema, elvegre kezalol vette.
Dear Madame/Sir, How is your air conditioning business this year?
I'm Luke, international sales rep of Galanz Air Conditioner Export in China. Presently, Galanz is looking for new AC business opportunities worldwide. OEM business is also available.
Hát egy jópár klímát mi is "csendesítettünk" utólag.....
Ha a klíma műszakilag rendben van és a telepítés is megfelel minden műszaki igényességnek (komp., a vent., rezgéscsillapítók), akkor elég szokott lenni a kompresszor tér hangelnyelő szigeteléssel történő kibélelése.....
Sajnos a tapasztalataim szerint a bizonyos gyártók termékeinek minősége érzékelhetően csökkent (ugyanazon klíma 2 évvel ezelőtti darabjához képest)...
Nálam sajnos nem vált be a tavaszi gumibak-csere a Samsung alatt, este majd írok mailt, hogy mi változott. Nem kell most a szezon közepén, de ősszel mindenképp kéne valami tuti megoldás...
Természetesen igazad van, hogy kel a jó hőszigetelés, de mint mindennek ennek is ára van. Egyrészt a forintban mérhető bekerülési ár, másrészt azok a technológiák, amik a műanyagba csomagolt ház következményeitől mentesítenek (párásodás, vizesedés, passzív szellőzés hiánya. És a vége az esetek jelentős hányadában az, hogy igenis szükség van az aktív hűtésre is. Sokszor felhoztam példának szülem majd méteres vastagságú, döngölt falú parasztházát, ahol tényleg jópár nappal később lesz meleg, mint az újépítésú részben, de ez is csak akkor igaz, ha nagyon figyelnek, hogy nem maradjon nyitva ajtó, ablak, és a redőnyök mindig le legyenek engedve. (Gyerekeim meg is jegyezték, hogy a mamánál mindig sötét van, és ugye ez sem előny) Ettől függetlenül, amióta mégis bekerült egy klímaberendezés, bár keveset üzemel, sokkal kellemesebb a légkör, már csak a párátlanítás miatt is.
Számtalanszor halottam már az építőtől, kivitelezőtől, hogy nem kell majd klíma az aktuális házba, lakásokba, mert olyan anyagokkal dolgoznak, hogy tökéletes lesz a szigetelés, aztán meg a már kész lakásba mentünk az első átizzadt nyár után vésni, fúrni, klímát telepíteni. Sokan eljutottak már oda, hogy bár el lehet tűrni a meleget, de ha van rá mód, hogy ne kelljen pont az ember otthonában, ahol pihen, és jól akarja magát érezni, akkor nem akarnak tűrni, hanem aktívan hűtik a lakóhelyüket. Lehet, hogy ez nem a legkörnyezettudatosabb gondolkodás, dehát pár éve még az automata mosógép, meg a mikrohullámú sütő, és a mosogatógép is luxusnak, sokak szerint felesleges luxusnak számított, a klíma is átmegy ezen a folyamaton.
Én meg azt mondom, hogy az arány kb. 80% jól szigetelt ház és 20% a kevésbé szigetelt ház ahol dolgozunk. A jól szigetelt dolgozó szobában tuti van egy 300W-os komputer ... Nekem csak notebookom van és már ez is jelentős hőfok különbséget okoz nyáron a régi asztali géphez képest.
Tudom energia takarékosság meg minden, de ha nem viszel be a házba hőt az elektromossággal akkor nem igen van mit kivinni ... ja meg főzésre nyári konyha, nem a házat melegítjük pizza sütés közben ...
Amellett, hogy igazad van, a dolgozószoba tipikusan nem az a helyiség, ahol 300W-os plazmaTV _üzemel_ folyamatosan, és ott mormogna a mélyhűtő is, és világítana a 200-300W normál izzó.
Ha a kültérről a meleg - és esetleg a falat közvetlenül melegítő napsugárzás melegítő hatása - kizárható a szigeteléssel, és az ablak is leárnyékolható, kevesebb hő jut be, a falak kevésbé melegszenek fel, és az éjszakai szellőztetéssel le is hűthetőek. És ezt a lehűtött állapotot jó esetben a hőkapacitásuknál fogva megőrzik nappalra.
Négyzetméterenként 3000 Ft-ből komoly külső hőszigetelést lehet felrakatni, egy jó redőny négyzetmétere kb 30.000 Ft. Egy átlagos szobánál egy külső falra és egy ablakra ez kb 80 kHUF.
Én ezért mondtam, hogy a szigetelés/árnyékolás után jóval kisebb teljesítményű klíma elegendő lesz, vagy nem is kell. Esetleg egy mobil klíma is megteszi, ha spórolni kell az installálással vagy a kültéri elhelyezése problémás. Tudom, parapetes klíma.... de az tkp egy fixált mobil.
Kicsit bonyolultabb egyszersmind egyszerűbb is. Kis szellőztetés célszerű a mikor a környezeti hőmérséklet lehjjebb megy mint bent, egyszerű automatika elég hozzá meg egy viszonylag vbaráti árú szúrőkkel spékelt szellőztető gép/berendezés(bypassos hővisszanyerős szellőztető is alkalmas rá de az drága). Sajnos az energiafelhasználás valóban nagy szinte minden háztartásban ez a disszipatív hő meg bennmarad.
Ha jól tudom szigetelés nem gátolja meg a hőáramlást csak lassítja ... nem 1 nap alatt melegszik fel hanem 3 és nem egy nap alatt hűl le hanem 3.
Rakni kell 40x40-es ablakot a nappalira és akkor nem lesz meleg ... mostanában a WC-n is nagyobb van. A Nagymamáméknál nem kellett klímázni, nem volt 300W Plazma TV 300W-os komputer (vagy 1 a gyereknek, egy a papának), minden szobában 3x60W-os csillár, egy 150W-os hűtő, egy 500W mélyhűtő láda ... 2500W sütő minden este pizza sütéssel ..... nézd meg mennyi áramot használsz naponta 8 - 20 kW na az mind bent marad melegként ... és ha szigetelsz nem is fog kimenni... nem sok árammal működő gép van a transzformátoron kívül ami 50%-nál nagyobb hatékonysággal dolgozik a többi hő!
Csatlakozva előttem szólóhoz, hőszigetelés, árnyékolás/redőny/zsalugáter (gondolom van ablak), ha fölötte padlástér, akkor födémen is szigetelés, és lehet, jövőre már sokkal olcsóbb klíma is elegendő lesz (vagy simán egy ventillátor....)
Sajnos eddig nem igazán tudtam leszigetelni a dolgozószobát! Huzamosabb ideig tartó melegben 32 fokra is felkúszik a hőmérséklet. Mi a véleményetek? Vmi klíma éri meg jobban, vagy érdemes inkább vmi hasonló szigetelést ráhúzni?:
Hát tényleg hülye az a jóember , aki nála vásárol gondolom előtte leenőrzi a tel.számot:) - és meglepő módón egy magán ember a tulaj - lehet, hogy e.v.- és kiküldi az egyik LG disztribútor árlistáját. Szerintem kell vacsorára a pénz és ennyi.
Az már alapállapotban is hangos. Egy öt kilowattos Daikin kültéri maximális zajszintje 48 dB/A, egy inverteres 2,5 kW-osé pedig 46 dB/A. Ez jelentős különbség, és valószínű, hogy a rezgések is sokkal erősebek, mint egy jó minőségű gépnél. Ezt a fal jelentősen felerősítheti megfelelő rezgéscsillapítás hiányában.
Jelezni szeretném, hogy egy héttel a beszerelés után, most már üzemeltetési tapasztalatokkal is gazdagodva, nagyon meg vagyunk elégedve a Daikin FTYN50-nel, és a Pannon Klíma munkatársaival is. Köszönjük.
A "valamennyire" is eredmény lenne! Akkor úgy értelmezem, hogy szerinted nem teljesen halott az ötlet!? :)
Tehát pontosan nem "erkély" hanem loggia, így az időjárás nem nagyon bántaná. Mivel a kültéri a loggia egyik felső sarkában (mögötte, mellette, fölötte fal) helyezkedik el gondolom visszhang képződik nos ezt próbálnám csökkenteni ezzel a spec szivaccsal. Az épület egyébként szigetelt ezáltal a falak eléggé "kopogósak".
Na igen. Ezért is javasolnám az emberkének, hogy lazítsa meg a bal első láb gumibakját. (Ott ugye könnyebb.) Akkor már megláthatja, hogy merevtengelyű-e. Mert akkor kuka.
Első lépés ebben az esetben 4 olyan gumibak (viszonylag puha) ahol nincs fémes érintkezés a bakban magában. Ez elnyeli a rezgés egy részét, Nem tudjuk a kompi hang vagy csőhang ezzel illetve olyan rezgés van-e amit a konzol sugároz. Elsősorban azt kellene megtalálni aki telepítette.
Félő, hogy a konzol viszi át a falra a klimax enyhén morgó hangját. Így a fal, mint egy hangszóró membránja, lesugározza odabennt. Ha ez így van, akkor ez a lap nem igazán fog segíteni sajna. Van gumitappancs a klímalábak alatt? Ha van akkor "egytengelyű" a csavarszáraknál, vagy a gumi "lötyögősen" tartja? Vagyis hatásos hangcsillapítású, vagy szinte csak dísz? (bocs ha nemegészen érthető, lassan mán magyarul se tudok)
Valamennyire segít az biztos. Kérdés milyen típusú gép került fel, mert ha eleve hangos , vagy az elhelyezése olyan, hogy visszhangzik akkor nem lesz egyszerű a csendesítése. Mondjuk esztétikai szempontból kérdéses a dolog, meg kétséges mennyire áll ellen az időjárásnak ez ilyen szivacs.
A lakásunk egy elég öreg épületben van a nyílászárók is régiek a hangszigetelésük nem a legjobb. A kültéri az erkélyen (egyik sarkában) a szoba falán figyel és a hangja biza behallatszik. Arra gondoltam, hogy a falra a gép mögé, mellé, fölé ragasztok un. hangelnyelő szivacsot.
mihozzánk jön a ... márka budapesti (szándékos kisbetű bocs) mert Ő nagy szakértő nem adom a modemem és a felületem senki és megmondja 2 héttel a hívása után hogy 2 szenzort kell cserélni ... persze a rendszer gazdája lefenyegette eddigre a fejünket ... nesze neked webes felület ... kikapcsolni ... persze végig gyaloglód a 24 irodát ... soha többet VRV VRF ... jó az elmélet de nem ilyen csorgóknak mint itt Szegeden a vezérlő szoftver már senkinek az árába nem fért bele.
Kis közösségek esetében tudok olyan példát, amikor tökéletesen működik a dolog. Nyolc lakásos társasház, összesen húsz beltéri egység, melyeknek nagy része oldalfali, de volt hat darab parapetes is a tetőtérben, ahol nem volt falfelület az oldalfalinak. Minden beltéri egység fogyasztását külön tudjuk mérni, így az egy lakásra jutó költséget pillanatok alatt számolja a program. Olyan a rendszer, hogy a neten bármelyik lakás tulajdonosa bármikor tudja ellenőrizni a pillanatnyi fogyasztását a beltérijének, sőt ha véletlenül reggel elmegy otthonról és bekapcsolva marad a klíma, a neten keresztül is kikapcsolhatja.
Egy másik esetben pedig egy lakóközösség eladta a padlást egy építési vállalkozónak, de a ház központi fűtésére nem lehetett rácsatlakozni, gáz meg nem volt. hat kis lakás fűtését és hűtését három levegős hőszivattyú végzi immár két éve. Itt is meg tudnak egyezni a kölrtségekben, bár könnyű dolguk van, mert még felét sem fizetik, mint a ház régi lakói a távhőért.
Igen a baj a racionalitás hiánya. Sok esetben akkor is együtt kell működni, ha az észérvek diktálják ha nem is szimpi a másik ember vagy megoldás, de tudjuk, hogy rentabilis. Sokat kell még tanulnunk. Én igyekszem, másnak is javasolom ezt.
Jelen konrkét dologban nem látni a dolog végét de jogi szempontból szerintem van megoldás ezt írtam is a kedves topiktársnak. Minél többen annál jobb. Vagy kiegyezni az üzemeltetővel, de akkor meg a költségek lesznek magasak. Kérdés az, ha a lakásárakban megfizették a rendszert annak tulajdonjoga kié(egyben az üzemeltetési jog, hasznok szedése, költség viselése) ezt e részt kellene aléaposabban megnézni. Meg azt egyáltalán üzemeltethető-e kedvező költségekkel, ha nem akkor mi szükséges ehhez. Viszont itt már költség egy épületgépész igazságügyi műszaki szakértő amit a fellépő lakóknak közösen kellene finanszírozni. És itt már meg is állhat a dolog emiatt. De nem folytatom, mert a részletek ismerete nélkül ez üres eszmefuttatás.
Ahhoz, hogy egyidejű hűtés fűtés lehessen, a drágább rendszerre volna szükség. Eben a témában lásd a vendéglátós hasonlatot. Nem is nagyon épülnek be ilyen rendszerek.
Ezért jobb megoldás egy vrv vagy vrf rendszer ahol egyidejűleg hűtési és fűtési igény is keilégíthető de ahhoz is nagyobb rendszerre van szükség, hogy gazdaságos legyen. Márpedig ebben az országban ha 1.nél több a rendszerben szereplők száma akkor kudarcra van ítélve,
Ez azért történik, mert az ilyen viccesen lakóparknak nevezett kaptárakat nem az Ökumenikus Szeretetszolgálat, hanem sz@rrágó vállalkozók építtetnek.
Akik kb. a vendéglátósokkal egy súlycsoportban vannak a fogyasztó érdekeinek semmibevétele és a "hogyan takarítsak meg még egy fillért, akár anyukám becsülete árán is" vetélkedőben.
Egy folyadékhűtős rendszenek minden elemét külön külön is versenyeztetheti, cserélgetheti, kicsit olcsóbbra, kicsit kisebbre cserélheti. Végül azt még az átlag klímásoknál is kevesebb szakértelemmel bíró csőszerelő segédmunkásokkal meg is tákoltathatja. Majd az eredetileg elképzelt rendszer bekerülési költségét egy pozitív egész számmal megszorozva és a reménybeli csatlakozók számával elosztva, csatlakozási díjként kiszámlázhatja a bepalizott vevőnek. A "lakópark" brosúrájában meg mint klimatizált lakás szerepel az emelt négyzetméter ár lenyelésének megkönnyítésére.
Egy nem ilyen kabaré országban a központi hűtés, fűtés sokkal gazdaságosabban működne, mint a sok egyedi szir-szar amit szerencsétlenek felszereltetnek maguknak.
Csak itt egy lakóközösség sem tud megállapodni magával és egy szolgáltató, közösképviselő, stb. sem képes önmérsékletet mutatni, ha lehúzásra van lehetősége.
Nem kizárólag nyaralni vagyok kinn, keresem a lehetőségeket. Már szállítottunk ide tavaly is klímát meg idén is, de szeretném nagyobb volumenben jövőre.
hát ez a kereslet/kinálat törvénye ugye. (különben nagyáruházban is lehet alkudni, én eccer lealkudtam valami 3 ezer forintot egy villanyborotvábol a mediamarktban. Nem az összeg miatt, hanem sportból:) aztán máskor probaltam egy monitort is lealkudni 50 ezerről 47-re, nem sikerult. Aztán egy másik mediamarktban meg a polcon 45-ért volt ugyanaz....:)
Sajnos a hozzáértés hiánya, a szakmai fejlődés elmaradása leginkább az ok. Az éppíttetőnek a klíma még a mai napig is nyűg, mivel nem ért hozzá, meg a klímás cégek többi szakmához mért viszonylagos drágasága, stb. Pár napja elhangzott itt, hogy a fan-coil -os folyadékhűtős rendszer milyen modern, és hogy még csak most terjed el nálunk. Ezzel szemben én azt mondom, hogy egy kimondottan idejétmúlt rendszerről van szó, már harminc éve is alkalmazták nálunk (Angol utca, civilsec irodaház). Sajnos a megkövesedett tervezők ezt ismerik, és a beruházók alacsony szintű hozzáértése miatt ezek erülnek betervezésre még most 2009-ben is, holott a változó közegáramú rendszerek lényegesen modernebbek, precízebbek, energiatakarékosabak, helytakarékosabbak, üzemeltetésük, telepítésük egyszerűbb, stb. Árban egy hasonló teljesítményű rendszer már nem is drágább. Nem ismerik, félnek az újtól, ezáltal a végfelhasználó kap egy elavult rendszert, és kínlódhat a magas díjak, az elégtelen szolgáltatás, labilis üzembiztonság miatt.
Ez erősen jellemző a jelenlegi Magyarországra. Én most éppen Rodoszon vagyok, és hát itt viszonylag meleg van és mindenhol van klíma. Szakmai kíváncsiságból indíttatva érdeklődtem az árak után a szálloda tulajánál, és kiderült, hogy kb. úgy van itt, mint egy áruházban, a klímaberendezés ára fix, nem engednek belőle, a telepítés ára is fix 400 euró az alap. Mivel kevés a szakember és iszonyatosan sok a munka, senkinek nem jut eszébe alkudozni, mert könnyen klíma nélkül marad egy nyári szezonra, ami itt tragédia. Egyébként is három négy évente cserélik a berendezéseket, mert megeszi a kültérit a sós levegő. Ahhoz, hogy itt valainek klímát telepítsenek mondjuk áprilisban, ahhoz le kell foglalni a berendezést is meg a kapacitást is már január környékén, mert a kontinensről kell komppal beszállítani a gépeket. Dolgoznak itt Angliából is klímaszerelők szezonban.
És miért jó ez a kivitelezőnek, hogy drága és drágán üzemelő szart rak be, mikor olcsóbb, ésszerűbb megoldások is vannak?
Vagy csak a tervezőmérnöke van lemaradva a fejlődésben?
Ráadásul maga az ingatlan is alapból olyan drága, hogy szerintem egy olyan 42nm-es lukból errefele komoly kertesházat lehet összehozni, gyönyörű kerttel, modern hűtés/fűtés technikával.
Az óbudai SunPalace lakópark első ütemében is központi klímarendszer van, nagyon magas rákötési díjjal és szintén drága üzemeltetéssel. Nagyon sok lakásban megoldottuk az egyéni klimatizálást, kijártuk az önkormányzatnál az engedélyeket (akkor még engedélyköteles volt a kültéri elhelyezése) lobbyztunk az építtetőnél és a kezelőnél. Így megoldódott vagy százötven lakásba a klimatizálás gondja, a tulajok is elégedettek, a kezelő is, mert nem zaklatja őket senki. Az is igaz viszont, hogy komoly referenciákat kelett felmutatnunk, eléggé górcső alá vették a céget mielőtt szerződést kötöttünk volna. Valószínű, hogy gipszjakabbal egy mobilelérhetőséggel nem ültek volna le tárgyalni.
Ez itt a reklám helye... de jogos,igaz nálunk olcsóbban is megúszható. De igazi megoldás is van, ha jogilag le lehet válni. A rezsi meg elképesztő amit a topiktárs írt.
Sajnos a háznak ez a lehető legkisebb gondja, hogy mi van a klímákkal, gondolhatjátok, akkor mik folynak itt, ha egy nyamvadt klímával is ennyit... pl. van nekünk szép 250.000.-res fűtésszámlánk 42 négyzetméteres lakásra (mérőórás (zennner) lakás, de átalánnyal számolnak, de ha nem átalánnyal, akkor rossz óraállással számláznak ki egy nagy összeget, baromi mwh egységárral, még a műszaki leirásban ugyan szerepel a termosztát, de véletlenül a kivitelezésnél már kimaradt, tekerheted a radiátorokat ahogyan tudod).
Felmerült valakiben, hogy úgy ahogy van el kellene adni az egész klímarendszert valakinek, és mindenki oldja meg maga, ahogyan tudja.
De kerületi rendelet, hogy kültéri egység nem lehet kint, amúgy már mindenki megoldotta volna magának ahogyan tudja. Állítólag már tavaly leszállították az összes klímaberendezést egyenesen Olaszországból csak nekünk gyártották, csakhát 10 fok alatt nem lehet szerelni állítólag, és egy brigád (4 ember) kb 5 óra alatt szerel fel egyet (1 szerel 3 meg nézi). Amikor már nem vettük be a dumát az Olaszországi gyártásról (Sanyo), akkor jött az, hgoy aki nem fizet közös költséget, annak ejnye-bejnye nem lesz klímája. A két cég teljesen különböző (társasházkezelő és építtető, csak sajnos egy vaskézben összpontosul). Úgy érezzük, hogy a legbóvlibb darabot sikerült megkapnunk valami elfekvő raktárkészletből.
A lakások kivitelezése jó (falak, csempézés) csak a technikai berendezésekhez már a kivitelező nem értett (és még ő van felháborodva, mikor mi nem tetszésünket nyilvánítjuk ki, hogy mit képzelünk mi, ő egy jó kis kecót rakott alánk), bár ő frissen hozta haza csak most, csak nekünk a legfrissebb nyugat-európai építési technológiát, ami lehet igaz is, de kontár balkáni módon kivitelezve. Szép fekete csövek hálózzák be a frissen festett falakat, termasztát a falon, és azzal állítgasd a klímád hőfokát, ami állítólag gyakran levegős, és nem is mindig műxik. Én is attól tartok ismerve a kedves kis cég számlázási módszerét, hogy a havi készenléti díj igen csak borsos lesz. A nyárnak lassan vége, a lakók 60%ának most sem lesz klímája... de valamit mostmár ki fogunk találni.
Maximálisan egyetértek veled, nekünk is ez a tapasztalatunk!
Ezért célozgattam illetve jártam körbe a dolgot. A sima splitnél egyszeri beruházás jó gépekkel és utána nagyjából tervezhető élettartam és költség és TELJES függetlenség.
Én biztosan nem javasolnám a rákötést, ha el lehet kerülni, mert aki ilyen gyorsan szállít az milyen gyorsan javít? A tapasztalatunk az, hogy az ilyen házakban jó rendszer sohasincs , mindig alulméretezik a hűtőgépet, hogy megnyerjék a projektet és utána a bent lakó jár pórul. Két év és utána lehet splitet rakni feleannyiért és negyedannyi üzemeltetési költséggel.
Ebben egyetértek veled, természetesen más cég is gyárt forgalmaz infra vezérléses dolgokat ebben a témában, itt a problémát én inkább a már korábban leírt dolgokban látom, a hűtött folxyadékod milyen számitás alapján mennyiért kapják hatásfok korrekcióval. alapdíj, nagyrendszer szervízköltsége az alapdíj része-e és a lassúság.
Természetesen van infra távirányítós SANYO fan-coil oldalfali és mennyezeti is,:(. Itt inkább arról lehet szó, hogy a kivit elezőnek nincs pénze a felszerelendő gépeket megvenni, vagy már nincs hitelkerete a SANYO-nál, a készülékek sokkal sokkal hamarabb jönnek, ill, raktáron vannak. Szerintem balhézzatok a kivitelezőnél kicsit erélyesebben vagy akár a SANYO- nál. Sok sikert!! ( egy japán cég ilyet nem enged meg magának, csak magyar )
Ápold a jószomszédi viszonyt, csöngess be és érdeklődj olyannál akinél működik, nézd meg és érdeklődj a költségekről, még azelőtt, mielőtt aláírnál bármit. Mondjuk egyéni megoldás mellett már hűsölhettél volna eddig is.
Fan coil. Bocs a szakmaiatlanságért, de nem nagyon értek hozzá.
Semmit nem tudunk róla, csak hogy a rendszer kész, hideg víz cirkulál benne, van egy külön zenner-es mérőórája minden lakásban. Tavaly elkezdték a rendszert csinálni, ebben az évben leállt mert valami 300.000-re vacak elromlott, aztán most folytatják a lakásokba való bekötést, de nem arról híres ez a ház, hogy itt minden nagyon gyorsan megoldódik. Állítólag 10 fok alatt nem lehet szerelni, vagyis ilyeneket mondanak már 2007 óta. A falból jön ki 2 cső, de a plafonra vannak felszerelve, szép, esztétikus fekete csövezéssel, a műszaki leírás szerinti elsőosztályú klímák, csak éppen nem távirányítós, ami szerintem már alap, hanem egy termasztátszerűséggel vezérelhető (ez is szépen, esztétikusan elrejtve le van csövezve kb 160 magasságban.) Mindez megspékelve profi kivitelezéssel. Állítólag Sanyo márkájú egy időben azzal hitegettek minket, hogy megrendelték, de rossz szállítmányt hoztak. Ezután jött az, hogy minden darabot Olaszországból hozatnak, mert csak speciálisan nekünk készítik. Természetesen ezt mi már nem hittük el, bár lehet hogy van ilyen. Gondoltuk, hogy a Vatikánból hozzák és szenteltvízzel működik. És azóta megy a herce hurca, hogy miétr nem kötik. Mivel nincs még az egész ház a rendszeren így díjakról nem tudunk, a lakások kb 20%-ban működik. És egyszer valamikor talán kész lesz 2011 körül.
Az a baj a fan-cicivel, hogy a benne futó víz hőfokának csökkentése érdekében jelentősen kell növelni a felületét. Vagy orkánszelet kell rajta produkálni. Persze amúgy rengeteg előnye van.
Ez az ország még most kezd rájönni a fan-cici előnyeire. Vagyis itt még a gusztustalan jószág is eladható. Nyugaton már nem. Persze amúgy nehéz nagy felületű, ámde szépet csinálni. Főleg ha kétkörös.
Sokféle van és sokfélét tudok is, de ehhez látni kellene a lakást legalább fényképen illetve ami lényeges a fancoil lekötési pontokat, cseppvízelvezetést stb. Tudni kellene a tól-ig készenléti díjat és azt is ezt minden hónapban fizetned kell-e és a hőmennyiség árát ezenfelül KJ-ban át kell számolgatni a mértékegységek miatt(amit itt nem a felhasznélt energia hanem a nálad leadodd hűtőteljesítmény illetve hőenergia) alapján számolnak ki.
Ezután érdemes egy gyors kalkuláció mit tegyél.
Jelen esetben több helyen hasonló ügyben gyűjtött tapasztalat alapján a hőmennyiségmérő a beruházónak termeli a hasznot, míg egy jó hatásfokú klímával 3,5-5 a szorzó a leadott hőenergia arányában. És csak akkor fizetsz ha megy! Azaz 1 kwh áramból ennyisezr több hő keletkezik, igaz beruházni is kell hozzá klímára. Ha 2-3 év alatt megtérülne a beruházéás akkor nem szabad a központi dolgokal foglalkozni. Kérdés még az a telepítendő fan-coil a Te költséged vagy eleve benne van a lakás árában(mert akkor benne van a folyadékhűtő is részarányosan-azt már csak remélni lehet hogy esetleg föld-víz víz víz hőszzivattyú, igaz akkor a hatásfok jó még nagyobb a haszon a hőmennyiség mérésen) Esetleg ha ezekről tudnál infót adni lehet segíteni az ügyben.
Állítólag valami bazi nagy Sanyo gyártmány lesz feltéve, ami nem nagyon tetszik nekem illetve sokaknak. A rendszer sem valami jó lett kiépítve, leállnak a gépek...stb. Jó lenne valami kompantibilis vele, de elég körülményes lesz mást feltenni. A lényeg az, hogy sokan le akarnak válni a rendszerről, éppen amiatt, hogy ami feltevésre kerül ormótlan, nem egy lakáshoz illő, maximum valami irodába lehet elképzelni. Úgy tűnik, hogy sikerült a legolcsóbbat és a legrondábbat kiválasztani. Mivel sokan le akarnak válni, valószínűleg a havidíj is több lesz azoknál akik maradnak rajta. De sajnos pontosat még senki nem tud. Tudom hogy így látatlanban nehéz, de esetleg tudsz valami fan coil készüléket ajánlani, ami normálisan néz ki, és elérhető áron is van?
A falhűtéssel igen komoly egyéb hűtéstechnika is megvalósításra kerül és kell az ahhoz alkalmas épület illetve annak kialakítása. Szerintem ez az emberek 98%-át nem vígasztalja és nam segítség. a 4. emeleten nehéz passzívházat csinálni, főleg a mai gazdasági helyzetben.
Amúgy meg építkezz egy erdő közepére, körülvéve nagy fákkal, és nem kell klíma.
Építkezz vályogtéglából vastag falú házat, és nem kell klíma.
Csak az összes nem építkezős embernek ez most hülye tanács.
Mert ez emberek legeslegeslegnagyobb része már lakik valahol, és eszébe sincs építkezni, pláne meg pénze sincs rá. Még a klímából is az olcsóbbat keresik.
ha publikus lett volna a mailod, akkor meg tudtam volna küldeni a műszaki leírását, felhasználói kézikönyvét. Ez a modell már nem kapható, helyette az újabb, A-s sorozatú került forgalomba valamikor júliusban (Magyarországon még nem kapható)
Az nagyon jó kis dual készülék, mert még -7 fokos külső hőmérsékletnél is 2,52-es COP vel rendelkezik
Épület jellege , hol helyezhető el a kültéri(zaj!) mely időszak a fő használati idő, mennyi üzemidő kb amit menne(bekerülés-ár-érték arány). Szeretnéd-e fűtésre használni. csak hirtelen
Ha igényeled természetesen igen, sőt többen is tudnak szeintem innen segíteni. Csak ehhez azért ennél egy kicsit több infó kellene, mert ennyi ismeretében nem lehet mondani sokat...
tőlem az enyémet akát veheted 10 forintért is, mi megegyeztunk mi mennyi, ami nekem elfogadhato ár, te meg adod a garanciát, szerintem deal, ezen má nem fogunk összeveszni...
Tanulságos, főleg úgy hogy egyszer már találkoztam ezzel az emberrel, akinek a nevén van a telefonszám. Nekünk mint "leendő" viszonteladóinak lényegesen kevesebb kedvezményt akart adni ennél. Ráadásul arrogáns és lekezelő volt, ami nem válik előnyére egy üzletkötőnek. Hát nem is lettünk a partnerei. :)
A kérdés az, hogy ez az árlistában látható cégnek a levele, vagy az üzletkötőnek a magánakciója.
Az is érdekes, hogy az üzletkötő elmondása szerint ekkora kedvezményt több tízmillió éves forgalom esetén tudnának biztosítani.
Ezzel az e-mail-el nagyon megüthetik a bokájukat, de meg is érdemelnék.
akkor szokott, ha átnyulik a nagyker, és a saját vevője vevőjének ad el direktben. Másik szakmában, de 30 éve a viszonteladói kereskedelemben vagyok, tudom, ez megöli a boltot utóbb. (előbb nagy haszon, de aztán...)
az más, az normális, ha a nagyker a kiskereket különböző kategoriába teszi, és aki sokat vesz, olcsobban kapja, ebben semmi gond nincs és nem is lehet.
Igaz, bár ez kereskedőknek illetve szakcégeknek szóló körlevél elméletileg. Ott azért más a helyzet, mert hosszútávú üzleti kapcsolat nem építhető akkor, ha a már bizonyított és stabil paraméterű, eladási statisztikájú partner azzal szembesül, hogy az új , esetleg nem kontrollált partner ugyanakkora vagy nagyobb kedvezményt kap.
Azaz nem egyedi vevőkről beszélünk, hanem rendszeres nagyobb összegekért vásárló szerződésben lévő partneri hálózatról. Ott mások a szabályok. A spamküldővel de a piacon lévő azonos profilú legnagyobb disztrtibútorral is megvan a kapcsolatunk. Hétfőn rákérdezek személyesen.
Azért ez a spammelés érdekes, hogy az őúj partnereknek is akkora a kedvezmény mint a régieknek. Így van új partner talán, de biztos veszít a régiekből.
Hát ilyen számítástechnikai háttérrel nem értem miért akadály nekem is elküldeni... Hiszen ebben az esetben közvetlenül a forrás ad infót. Sokkal egyszerűbb, mint olyantól elkérni aki már áttételesen kapta meg.
Úgy röpködnek felém az ilyen spamok, hogy saját fórumom is van, közel 38ezer taggal, akiknek szoktam küldeni hírlevelet. Van hogy nem a fórum nevével, hanem az email címemmel, hogy ne menjen spamba az én hírlevelem se.
Nincs bibi 5 év a garancia a feltételek megtartása esetén! A számla is tartalmazza ezt mint dokumentum sajnos a hibánkon kívül rossz gar jeggyel nem tudtam mit kezdeni, pótolom .
Küldd el nekem is hisz ez maga a csoda.... de az nem nagyon van,. Illetve sejtésem van. A másik kérdés hogy pont feléd hogyan röpködnek az ilyen spamok....
Locsolásra alkalmas, de bánjunk csínján a "desztillált" víz fogalmával.
A klímád kondenzvize nem desztillált víz, hanem a szobád nedvességtartalmának kicsapódott folyadéka. Ha olyan közeg, lehet benne babapisi, pörköltszaft, felmosószer, izzadság, ...stb. és számtalan vízben nem oldódó szennyezőanyag, ami a klímád felületére lerakódott, vagy a készüléken átforgatott levegőből kimosódott.
Szóval csak óvatosan a kondenzvíz felhasználással, ne főzz belőle bográcsgulyást. :-)
Ha már szóba hoztam, hogy dejódió nem válaszol és nem érem el, ide kell azt is írnom (nem kell, örömmel teszem), hozta a berendezést, ahogy megbeszéltem vele.
Kis bibi:
Még a garanciapapír nem ért ide, de a számlára _kérésem nélkül_ írta, hogy ez még hiányzik, és ide felvezette az ígért garanciahosszt is.
Maximálisan korrektnek tűnik. Inkább így, minthogy emiatt ne hozza az árut, magyarázkodjon.
Ja hogy csak egy telefonszám van, akkor nem kell. :-) De küld el hátha az LG készlete kifogy és Tőle kell rendeljek. Még a (legnagyobb?) disztribútor is csak hetente 2x jön, Ő meg 24óra csak tud valamit.
És ad még átutalásos számlát is? Akkor vesszen az LG Hungary Én is onnan veszem.... :-) ... gondolom majd küld alkatrészt is 3 évig a 0-hoz konvergáló árréséből de mivel tudom hogy a maradék árréséből nem küld Ő semmit ezért marad az LG Hungary hivatalos distributora.
Off, bocs, az már régebben volt, hogy én direktben a piacon dolgoztam, de úgy láttam, hogy kis cégnek, magánzónak nincs jobb reklám, mint az elégedett ügyfél.... és ezért szinte mindent meg kell tenni.
Dehogynem! gondolni kell a következő évre is akkor is ha éppen annyi a megrendelés, hogy na, akkor sem biztos, hogy a jövőbeni potenciális ügyfelet nem szeretnéd.
Az igazat megvallva néhány hőszipka technikai paramétereiért nyaggatjuk a kínaiakat ami egy kicsit időigényes( SEER , munkapont mérési paraméterek stb) és az leköti az energia egy részét.
Nem ködösítünk, szerintem mi adtuk a legrészletesebb infót. Csak természetesen néha mással is foglalkozni kell. Az árú még nem érkezett meg, amint itt van néhány órán belül eljut hozzád a telefonon megbeszélt részletek szerint. Köszönjük bizalmadat.
Az sms most érkezett meg olvashatóan..... Természetesen mindenre reagálunk és ez meg is történt, a beszélgetést követően azonnal pár percen belül intéztük az ügyet.
Ez az első ügyem dejódió-val, nem tudom még minősíteni megbízhatóságra, azt sem tudom, miért nem válaszol.
Bízom az emberekben - ez komoly hibám :-) - feltételezem, van rá rendes oka.
Ha nincs, akkor majd itt elmesélem, mi és hogy történt.
Ha volt oka az eltűnésre, természetesen azt is megmondom majd itt (az okot nem, csak azt, hogy megvolt), nehogy az jöjjön ki, hogy ok nélkül adok róla olyan infot, ami rá nézve kellemetlen.
Érdeklődésen túl vagyok, abban a fázisban meglehetősen korrekt volt, sok és jó információt kaptam tőle. Azt látom, abban nincs gond, hogy ő információt adjon :-).
Miért nem próbálod meg egy lényegesen megbízhatóbb cégnél az érdeklődést? Akinek nem csak egy mobilelérhetősége van, hanem esetleg többet is meg lehet róla tudni. Tudod az alapvető ismérvek: Vonalas telefon, honlap, létező üzlethelyiség, pozitív visszajelzések. Az sem árt, ha minél közelebb van a lakóhelyedhez, ugyanis bármiféle probléma esetén könnyebb lesz elérni, hogy kiszálljanak, ha nem 40-50 km távolságról kell jönni. És ugye a megbízhatóság már ott kezdődik, hogy ha nem is tudja felvenni a telefont azonnal (mert esetleg mással beszél) legalább visszahív pár perc múlva.....
Van mondjuk egy B osztályú gépem, amit az eurovent lemért és beminősített. Vegyük mondjuk ezen gépnél a fűtésüzemet, csak azért, hogy könnyebben leírhassak 1 variációt.
Namost:
Ezt a gépet az eurovent lemérte 2méter csővel, azonban én 6méter csővel akasztom össze, és ha kell rátöltök előírás szerint gázt. Nade! Fűtésüzemben a hosszabb csövön nagy valószínűséggel jobban utóhűl a gázlé, így a kap.cső többet ad az elpárba, miálltal mondjuk teljes felületben elárasztottam az elpárt. Vagyis megnőtt az elpárfelület az euroventes mérési körülményekhez képest. Ennek következményeként nemhogy A-ra, hanem "sokcsillagos"A-ra ugrott ugyanaz a gép.
Ezt csak azért írtam le, mert ha mondjuk én lennék a gyár és ismerem a teljes mérési körülményeket (nem csak a hőfokokat), akkor úgy fabrikálnám a gépet, hogy az euroventes mérési hőfoknál és csőhossznál legyen a kapcső karakterisztikája úgy, hogy teljesen elárasztott elpárom van, teljesen ürülő kondi mellett. Vagyis a mérési körülményeken van a gépem karakterisztikájának csúcsa. Merthogy ez a lényeg.
Az már más kérdés, hogy a felhasználó -ettől elmászott hőfokú- munkapontján már korántsem nyújtja ezt a gép. Azt már úgysem tudjuk mérni. Csak hiszünk benne, hogy ugyanaz a jó munkapont.
De ha ez igaz, akkor mi van ha veszünk egy "trógerebbül összerakott" gépet. Vagyis ahol a kap.cső bekalibrálása az adott géphez nem sikerült olyan prímán, az eurovent mérési körülményeihez. Vagyis fos osztályt kap, de a felhasználó hőfokain már véletlenül fajinul megy. Épp ott stimmel össze minden.
Bocs a hosszúért, csak egy gondolatmenet volt. (nem tény!)
De azért az általában igaz, hogy azok a gépek melyek egy bizonyos minősítési körülmények között (eurovent) jól vizsgáznak, azok általában jobbak is a többi géphez viszonyítva......ami ott jobb, az az életben is jobb...
Igen , nem véletlenül másoltam be a dolgot. Még az Eurovent sem biztosíték , csak jó támpont. Méretezés ,gondolkodás, józan paraszti ész sokat jelent, hiszen nem a statisztika mesterséges körülmények közöti mérés hanem a valóág ami meghatározza kinek mennyi öröme lesz a készülékben amit választott. Olyan ez mint az eur normás gépkocsi fogyasztás. Sosem egyezik a katalógusadatokkal.
Én azért köszönöm, és ajánlom minden leendő vásárlónak a figyelmébe. Mivel a mondandója röviden az lenne, hogy az energiaminősítés -bárki végzi- csak utalás lehet egy gép hatásfokára, de valójában nem jelent semmit. Csak és kizárólag azon ritka körülmények között.
Igen nincs kiírva mert az a természetes ... a parkolóban álló kocsikra sincs rá írva hogy kié...(egy-két SLC 600 tulajára sokan kíváncsiak lennének) és meg sem visszük el őket , pedig nincs rá írva hogy nem szabad ... vagy csak Én nem vettem eddig észre.
És ha ezt Új link -ként teszed be azzal a google-nél adtál egy szavazatot az e gépész klíma fórum -nak. És ha valaki majd később rá keres a klíma fórum -ra lehet nem ez a kizárosdi fórum jön be az első helyen hanem valami demokratikusabb. klimakiraly
Ne haragudj, de ebben nem értek veled egyet. Bemásolom a forrást is szívesen, de ha már az íratlan szabályról beszélünk feltüntettem azt, hogy idegen forrás. Íme a forrása: http://www.e-gepesz.hu/?action=show&id=290
íratlan szabály, hogy amennyiben idézel valahonnan (nem saját kútfőből jön, nem saját véleményed, stb), akkor legalább valami forrás féleséget feltüntetsz.....így aki többre kívámcsi vagy kételkedik bizonyos részeiben, az tudja, hogy merre keresse.....
képzeld mi lenne, ha mindenki fogná magát és telemásolná a topikot......
Nem szerepel a honlapon, hogy jogvédett és csak engedéllyel terjeszthető. Ugyanilyen logikával akkor a linket sem lehetne betenni akkor meg nyilvánosan miért lenne a neten fenn?.
Szerintem egy cikként mindenképpen az a szerző célja , hogy minél több emberhez jusson el az abban lévő információ.
(Viszont ezek a cikkek gondolom jogdíjasok, legalább a forrás megjelölését kérni szokták.) (Vagy csak illik megjelölni, nem tudom) (Persze Én sem olvastam el, fel a vikipedia-ra és linkelni. Ott bele lehet javítani, itt nem, ezért el sem olvasom, mert úgy se lehet ,megvitatni rendesen.) klimakiraly
Sajnos tudom magamről és az emberekről általában, hogy ha valahova kattintani kell neigen olvassa el ha nem közvetlenül érdekelt. Ez pedig majdnemhogy alapvető ezt akkor is illik szem előtt tartani és tudni róla, ha valaki csak érintőlegesen érdeklődik a téma iránt.
Szerintem is tanulságos. Főleg egy leendő vásárló számára. Nameg azoknak is, akik valamely oknál kifolyólag nem akarták megérteni, hogy egy klimax ritkán üzemel az eurovent mérési körülményei közt.
Kicsit hosszú de nem linkben teszem be, érdemes elolvasni minden fórumozónak! A cikket egy szaklapból emeltem be ide. Természetesen egy része a klímákra is vonatkozik.
COP, EER, SPF vagy valami más? Frissítve: 2009. augusztus 05. Milyen mértékegység, módszer alkalmas a hőszivattyúk jóságának mérésére? Kezdetben vala a COP, de azt már rég túlhaladtuk? Az alábbiakban két kiragadott véleményt adunk közre.
1. cikk
A COP-nél van jobb energetikai mutató
A COP-érték csak kis mértékben alkalmas a gép energetikai megítéléséhez, sokkal inkább hasznos lenne egy szezonális érték, SCOP, más megnevezés szerint SPF (Seasonal Performance Factor) bevezetése. Ez azért is indokolt lenne, mert a hűtős szakma elterjedten használja a hasonló logika szerint kialakított ESEER-értéket. Az ESEER-érték kristálytisztán bemutatja, hogy a részterheléseken sokat működő folyadékhűtők energetikai jellemzéséhez más mutató kell, mint az EER-érték (így az energetikai számítások pontosabbak). Az ESEER jelentősen jobb értéket mutat, mint az EER, elég bármelyik európai folyadékhűtő gyári adatai megvizsgálni. A hőszivattyús szakmának is szakítania kellene a COP-érték sulykolásával. A COP középpontba helyezése azért is érthetetlen, mert az SPF számítására évek óta több módszer áll rendelkezésre, még szabvány formájában is (például VDI2067-6). Ha elemezzük egy levegő-víz hőszivattyú szezonális COP-értékét (hívjuk most SPF-értéknek), akkor kb. 3,2-3,5 értéket kapunk (feltételezve 35/30 hőfoklépcsőt). Az SPF számítására nincs egységes metódus, én egy egyszerűsített módszert ajánlok, ahol az egyes külső hőmérsékletekhez tartozó COP-értékekből súlyozott átlagot számítunk, a súly pedig a külső hőmérsékletek gyakorisága, azaz a hőfokgyakorisági görbe. Ha a hőszivattyú meleg vizet is készít (általában készít), akkor az SPF-értéket az előremenő hőmérséklet gyakori növelése rontja, így a HMV-készítésre fordított energiaarány a teljes fűtési energiához képest kulcskérdés lehet. Fokozott HMV-igény esetén (pezsgőmedencék, masszázs zuhanykabinok) ezért inkább a napkollektoros megoldást szoktam javasolni.
2. cikk
A széleskörű tájékoztatásnak köszönhetően a fogyasztók többsége ma már megnézi, hogy milyen terméket vásárol. Arról, hogy a kapott információk összehasonlíthatók legyenek, pedig szabványok és rendeletek gondoskodnak. Sokan előre tájékozódnak a lehetőségekről, és a döntés meghozatala előtt összehasonlítják a kívánt árkategóriába tartozó különböző berendezéseket a fellelhető műszaki és energetikai jellemzők alapján is. Hazánkban rendelet írja elő, hogy a klímaberendezéseket energiahatékonysági címkével kell ellátni (és amennyiben az bemutató céllal ki van állítva, akkor a címkét jól láthatóan el is kell helyezni rajta).
A 88/2003. (XII. 16.) GKM rendelet meghatározza a besorolási kategóriákat is, vagyis megadja mind hűtés, mind pedig fűtés üzemmódban, hogy mikor tartozik A, B, C, D, E, F és G kategóriába a berendezés. A kategóriák alapja a berendezés COP-együtthatója. Ha a hatékonysági tényező értéke hűtés üzemmódban kisebb, mint 2,20, akkor G osztályú a berendezés, ha pedig nagyobb, mint 3,20, akkor A osztályú. Ugyanez fűtés üzemben úgy módosul, hogy 2,40 alatt G és 3,60 felett A osztályú a gép (természetesen ez egy kiragadott példa, mivel a rendelet különbséget tesz a vízhűtéses, léghűtéses, osztott, kompakt stb. rendszerek között).
Az utóbbi évek műszaki fejlesztéseinek köszönhetően az alsó kategóriák (F és G) folyamatosan eltűnni látszanak a legtöbb gyártó palettájáról, míg az A osztályban alkategóriák kialakítása tűnik szükségesnek (ma már nem ritka a 4 feletti COP-érték). Itt kívánom megjegyezni, hogy a rendelet hűtésüzemben EHT-t (energiahatékonysági tényező) és fűtésüzemben TT-t (teljesítménytényező) említ, míg a mindennapi gyakorlatban a hűtési jóságfokot az EER-, a fűtési jóságfokot a COP-értékkel szokás azonosítani (szerintem tévesen).
Tehát a hőszivattyúk hatékonyságának jellemzésére használt ε fajlagos fűtőteljesítmény (angolul Coefficient of Performance, COP vagy CoP) az egységnyi hasznosított hőenergia leadására felhasznált külső munka nagysága (dimenzió nélküli mennyiség). ε = Q/W Q a leadott hőmennyiség, W a működtetéshez szükséges befektetett mechanikai munka.
Ha az elérhető legmagasabb jósági fokot szeretnénk megtudni, akkor az ideális termodinamikai körfolyamatot (Carnot-körfolyamat) kell megvizsgálnunk. Ha az idealizált fordított üzemű Carnot-gépet használnánk hőszivattyúként, az adott hőmérsékleti határok között elméletileg elérhető legnagyobb fajlagos fűtőteljesítményt kapnánk:
ahol T1 az ideális gáz meleg oldali abszolút hőmérséklete [K], T0 az ideális gáz hideg oldali abszolút hőmérséklete [K], pedig a Carnot-ciklusú hőerőgép hatásfoka.
Azt hiszem, hogy ezek után legalábbis kétkedéssel kell tekinteni a valóságos gépeknél esetenként látható 10 feletti értékekre. A gyakorlatban jellemzően az elméletileg elérhető érték kb. egyharmadát tudják jó esetben a klímaberendezések.
Amikor ennél jóval nagyobb számot mutat a katalógus, akkor tévesen az EER-érték szerepel az adattáblában. Az EER (Energy Efficiency Ratio) az USA-ban használatos jósági fok, ami egyebekben azonos a COP számítási módjával, csak itt a hűtő/fűtő teljesítményt kBTU/óra mértékegységben illesztik a képletbe (3,413-szor nagyobb érték).
Persze ma már egy kis zűrzavar van ezen a téren, mivel valamilyen ok folytán elterjedt, hogy a COP a fűtési, az EER pedig a hűtési jósági fok, és valóban vannak már olyan katalógusok, ahol tényleg eszerint adják meg a valós adatokat. Mondhatni, hogy olyannyira bevonult ez a változat a köztudatba, hogy elkezdett helyes értelmezéssé válni.
A fajlagos fűtőteljesítmény erősen függ a levegőből nyert hő esetén a külső hőmérséklettől. Igen hideg külső hőmérséklet esetén több munkát kell befektetni az eredményes fűtéshez, mint enyhe időben. A levegő hőjét hasznosító hőszivattyúk ezért kisegítő hagyományos fűtést is igényelnek, mert nagy hideg esetén gazdaságosabb azt alkalmazni. Geotermikus hőszivattyúknál ez nem áll fenn, mert a talaj, talajvíz hőmérséklete gyakorlatilag állandó az egész év folyamán.
A fajlagos fűtőteljesítmény nem elsősorban a hőszivattyú konstrukciójától függ, hanem az üzemi körülményektől. Ugyanannak a hőszivattyúnak más-más hőmérsékleti viszonyok mellett más a fajlagos fűtőteljesítménye. A fűtés gazdaságosságát ezért a fajlagos fűtőteljesítményből nem lehet megítélni.
Mindenesetre érdemes megjegyezni, hogy amennyiben közelítjük egymáshoz a kondenzációs és elpárolgási hőmérsékleteket, akkor a szükséges kisebb kompressziós munka folytán növekszik az elérhető COP-érték. Nos, emellett a felhasználó igen nagy gondban lehet, ha mindezek ellenére tudni szeretné a készüléke jósági fokát. A gyártók általában egy számot adnak meg, ami egy adott üzemi viszony esetén adja meg a COP- vagy EER-értékét. Ez vélhetően az MSz EN 378 szabványban is szereplő környezeti feltétel, vagyis hazánkban hűtésben 32 ºC környezeti és 55 ºC kondenzációs hőmérséklet, illetve fűtésüzemben +7 ºC környezeti hőmérséklet az irányadó. Persze ehhez hozzá kell adni a beltéri paramétereket is. A megadott névleges teljesítményértékek gyakran a következő paraméterek mellett érvényesek:
Hűtés: belső légállapot: 27 °C/50%; külső légállapot: 35 °C/45%. Fűtés: belső légállapot: 20 °C/60%; külső légállapot: +7 °C/90%.
Nos, lehet még bonyolítani? Hát persze! Szinte sosem a fentebb megadott feltételek között üzemel a berendezésünk, és ráadásul üzem közben a feltételek folyamatosan változnak (például nappal melegebb van, mint éjszaka stb.), és emellett a telepítés jellemzőitől, csövezési hossztól stb. szintén jelentős mértékben függ a végső érték.
A gépek adattábláján a fentebb már hivatkozott rendelet értelmében fel kell tüntetni az éves energiafogyasztás értékét is. Ezt a rendelet szerint évi 500 üzemórára kell megadni, vagyis az adattáblán szereplő áramfelvétel értékének ötszázszorosa.
Igazából lehetne használni még az ún. SEER, vagyis szezonális jósági fok értéket is, ami gyakorlatilag a COP-ből (EER-ből) kialakított súlyozott érték (ennek meghatározási módját szintén szabvány rögzíti). Persze tökmindegy, mivel a használó úgysem tud meggyőződni az érték helyességéről, hiszen ahhoz tudnia kellene mérni a leadott hűtési/fűtési teljesítményt, amit persze nem igazán tud.
Mit lehet tenni? Ha vásárlás előtt (vagy ha csak később is) tisztán szeretnénk látni, akkor érdemes egy pillantást vetni a http://www.eurovent-certification.com oldalra, ahol szabványos vizsgálati feltételek mellett minősítik a klímaberendezéseket, amik ezáltal összehasonlíthatóvá válnak. Megjegyzem, hogy a magukra valamit is adó gyártók termékei megtalálhatók az oldalon.
És akkor egy kis bűvészkedés! A termodinamika első törvényéből következően, a rendszer egyensúlya akkor áll fenn, ha a meleg hőcserélő által leadott hő egyenlő a hideg hőcserélő által felvett hő és a kompresszornál bevitt mechanikai energia összegével (Qkond. = Qelp + W). Ebből következően bizonyítható (ha hűtésben és fűtésben is azonos feltételekkel, hőmérsékletekkel számolunk, és a hatásfokot nem vesszük figyelembe), hogy a COPhűtés = COPfűtés 1. Ez azt is jelenti, hogy elméletileg, ha egy hőszivattyú COP-je fűtésben 3,5, akkor az 1 kW befektetett villamos energiával 3,5 kW fűtőteljesítményt produkál (ebből 1 kW a kompresszornál bevitt mechanikai energia, amit a hőcserélőn szintén le kell adni, és 2,5 kW a ténylegesen szivattyúzott hő). Ezzel szemben hűtésben csak 2,5 kW teljesítmény várható 1 kW bevitt energia hatására.
Természetesen a valóságban ennél egy kicsit rosszabb a helyzet, mert sajnos a hatásfok kisebb, mint 100%, ráadásul a ventilátorok és egyéb elektromos kiegészítők működtetéséhez is használunk áramot. Karterfűtés és elektromos leolvasztás, illetve elektromos fűtőbetét használata esetén például drasztikusan romlik a jósági fok. Itt, az írásom végén jelezni kívánom, hogy közel sem tértem ki a téma minden aspektusára, de ez nem is volt célom. Igazából csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy a katalógusokban szereplő adatokat óvatosan kell kezelni, és körültekintően kell értékelni, értel
Részben ez igaz, de nem kért a munkáért cserébe semmit, és még a készülék ára is a bolti árak volt valamivel. Persze, ettől még megcsinálhatta volna tökéletesen is. :)
Neked szarul dolgozott kétszer is, mégsem akarod ráereszteni újra a témára, mert nagy ember valahol. Pedig neki kell gariban.
Már pénzért megy ki.
Kétszer fizetsz ugyanazért.
Emlékeztet arra, mikor a hozzám termőföldet hozó átvert, aztán mikor számonkértem tőle, hogy ebből a fű nem, csak a bogáncs nő ki, még ő volt felháborodva.
Aztán mással megint hozattam termőfoldet, na az lett a jó.
A gáz lefejtéséhez, gondolom, nem kell megbontani a rendszert?
Elvállalná valamelyikőtök? Lefejtés, vákuumolás, tiszta gázzal feltöltés. Ha a későbbiekben esetleg mégis meghibásodna a rendszer, természetesen nem Nálatok akarnám érvényesíteni a garanciát. Csak szeretném úgy üzemeltetni, hogy tudom, minden rendben a készülékkel, annyi áramot fogyaszt, amennyit kell, nem savasodik a hűtőközeg stb... Pesterzsébet északi részén lakom, bármelyik nap jó lenne, természetesen én igazodnék időben. Minél hamarabb szeretném megejteni a dolgot, ha lehetséges.
Ha ezzel befújja valaki a vízbe mártott réz-alumínium hőcserélőt, akkor meg tudja gátolni az egyébként kialkuló elektrolízist? Elválasztja a vizet a felülettől?
Marha kevés oldószert tartalmaz, így nem kell sokat várni míg elpárolog. Nagyon kiadós. Gondolom a tiszta szilikonolaj nem befolyásolja a hűtőkört. A magas átütési szilárdság és hőfoktűrés miatt kapcsolókhoz, relékhez, csatlakozókhoz (pl.autóba) is.
Nem tudom jól olvasok-e, de nekem így néz ki a történés:
Vót 1 "szaki", aki telepítéskor elfelejtett vákumolni. Ráadásul rövid időn belül elszisszent a gáz. Vagy rossz volt a perem, vagy nem volt kéznél 1 csepp olaj, telepítéskor.
Aztán kifújta a gázt az elvileg tiszta palackjába, majd eme elszennyezett R410-ből töltötte fel. Persze vákumolni megint elfelejtett.
Vakuumban egy csepp víz 1m3 és ha 2m3/h-as a szivattyúd akkor 1/2 óra alatt végzel vele.
(Mire feltakarítasz bekötöd a kábeleket lepakolod a sok kacatot ami kellett a szereléshez még ki is futsz a 1/2 órából....de sokakkal akikkel eddig találkoztam azt mondják az sok idő így nem vákuumólunk...de miért svéd fogóval tekerik a szivattyút? Vagy megy az magától árammal és addig van mit tenni....)
Csak a visszakövethetőség miatt "Neked" válaszoltam, vagyis nem Neked. :-)
Persze a várakozás hogy maradt-e még a rendszerben párolgó dolog az már nekem sem szokott beleférni. '93-ban is 40-45ezer volt a szerelés most meg már a csövet is adjuk ennyiért...szóval lassan a napi 2 szett telepítése is kevés ...
És ezt pont az teszi meg aki csak szisszentett. Én is tudom hogy kéne, de te is tudodm hogy nagyon kevesen használnak micrométert, a kommbi műsuzert használják. Akinek van digitális az jobb, microméterrel egyező . Az időtartamnak viszont van szerepe, mivel vákuumon is iső kell a forráshoz és párolgáshoz. De: vákuum kell akármilyen módon
És ez a lényeg, szerintem a többiről lehet vitát folytatni mivel mennyi ideig stb.
Az attól függ mennyit 650 gr hivatalos töltetnél elég rövid ill kis térfogatú a rendszer, megjósolhatatlan., mindenesetre ha több a fogyasztás is több. Ismétlem menj el hozzá kérdezz rá hajlandó -e így megcsinálni, mint ahogy itt leírták. Ha nem akkor a garancia sem ér semmit. Ha igen akkor még mindíg kérdés miért nem így csinálta. Mondjuk az olajcsere nem életszerű de az lenne a legjobb. Ha már vákuum után az előírt mennyiségű tiszta közeggel megy az is sokat segít. Na megyek, mert sokat dumáltam valamit tenni is kell.
Népszerű hiba egy kis fél órácska vákuum de legalább 20 perc nem ártana egy kis várakozással utána. Microméterrel kellene mérni a vákuumot és a megfelelő érték elérése és tartása volna a biztosíték arra, hogy az összes nedvességet elpárologtattuk és kiszívtuk a rendszerből. Az időtartamnak nincs szerepe. De: minden vákuumolás jobb, mint a nem vákuumolás!
Hogy a vákuumolás megmenti-e a rendszert, csak az idő adja meg a választ. Biztos, hogy a technológiai fegyelem betartása javít az élettartam várakozáson.
A tuti megoldás - ami kivitelezhetetlen - egy olaj és hűtőközeg cserével egybekötött vákuumolás lenne.
De, ha csak vákuumolnak és hűtőközeget cserélnek -egy új és tiszta közegre!- az is jót tehet a rendszernek.
A palackra bármit rá lehet írni, de ezt tényleg nem rosszindulatból írom. Hűtőközeggel mindenképpen célszerű lenne előírásszerűen megtölteni. Nem értem viszont azt, hogy egy palackba visszaengedte(lefejtő nélkül?) a közeget és abból is töltött. Mire? Nyomásra, súlyra, áramfelvételre?-inverteres gépnél ez érdekes- de érdekes az egész. egyáltalán milyen paraméterek alapján?
Ha ilyen cégnél dolgozik és nem kis beosztásban akkor minden ügyfelükkel ezt vagy hasonlót tesznek?
Sosem késő és a gép nem valószínű ilyen kevés idő alatt jelentősen károsodott , bár ez üzemidőtől is függ.
Viszont azt meg kell értened utólagos vákuumolás nincs, csak szabályszerűen a technológiának megfelelő módon gáz lefejt(jó esetben) vákuum(már részletezték itt) összenyitott csapokkal! és az előírásnak töltetnek m hossznak megfelelő hűtőközeg beletölt. Azt nem értem, ha peremezési hiba miatt elment a hűtőközeg akkor miért nem így csinálta. Nyugodtan kérdezz rá nincs benne semmi kínos, az kínos ha nem így csinálta meg.
Ezt nagyon nem szívesen csinálja egy cég/vállalkozó más után ezzel légy tisztában.
Valamilyen kombi műszere volt, amiből az egyik a nyomást mérte, a másikat nem tudom. Szerintem palackba engedte le a hűtőközeget. Igaz, ha így volt, akkor az is lett utána visszatöltve. R410A volt a palackra írva, tehát az került bele. Digit mérlege is volt, igaz éppen lemerülőfélben. :) Mivel klímás+épület automatizálással foglalkozó cégnél dolgozik (nem is alacsony beosztásban), biztosan van nekik vákuum szivattyújuk, nem tudom, ezen miért kellett spórolni... A szerelés valóban benne volt az árban, külön ezért nem kért pénzt. Ha utólagosan vákuumoltatnám meg a rendszert, akkor is (kis túlzással persze) már reszeltek az egész cuccnak, vagy még ez esetben menthető lenne?
Nekem most mondta telefonba a vízszerelő nem tudja mi az a kombi szifon a mosogatóhoz, úhgyhogy hozzunk és tegyük be a mosogató alá és kössük bele a 2 klíma beltéri cseppvizét.....
Ne aggódjatok. Nálam most járt a kőműves felmérni az ablakcsere után a falvégeket. Ránézett, aztán közölte, hogy ez kőműves munka, ő meg csak gipszkartonozni tud :)))
135e volt gépestől szereléssel ahogy írta A gép listaára 154+Áfa haier.hu/klima/haier/Classic_DC_Inverter_26_kW-HSU-09HA103R2DB">http://www.haier.hu/klima/haier/Classic_DC_Inverter_26_kW-HSU-09HA103R2DB
Ezt én is leírtam csak egy kicsit udvariasabban. Meg windy és sokan mások is. Kár azért a Haier inverteresért kétségtelen,. Megkérdezte a töltés díját is a T, fórumtag, azt is leírtam. Ezek után nem tudom, hogy valóban R410A került-e ismét a gépbe. 7 m esetén azért egy kis fél órácska vákuum de legalább 20 perc nem ártana egy kis várakozással utána. Monjuk ehhez a következő eszközök kellenek: Vákuummérő ill nyomásmárő kombi műszer, vákuumszivattyú digit mérleg és idő. De ezt kell megfizetni. Olvastad a gép szereléssel együtt volt 135 e Ft. Ezért írtam egy kicsivel több pénzért inkább korrekt szolgáltatást érdemes venni, megtérül. Az, hogy egy emelettel lejjebb lakik és számonkérhető szerintem nem igaz, legfeljebb nem lesznek köszönő viszonyban. Hát ez a szomorú , mert ha nem hivatalosan is csinálta abban az esetben is elvárható a korrektség ami a hosszú élettartamot biztosítja.
Ez vazze, kurváranagyon találó volt! Nagyon sok igazság van benne....
Bár asszem ez az a fajta bukott antenna szerelő, aki a törött állítós kulcsa és a görbe csavarhúzója (meg az apósától kölcsönkapott OBI-s fúrója) birtokában klímaszerelővé léptette elő magát. Magyarul nem ruházott be vákuumszivattyúba, ezért könnyebb azt mondania, hogy "nem kell vákuumolni, majd kiszisszentjük, meg jövőre úgyis új gépet teccik majd akarni, addig meg kitart, ha nem sokat használják..."
Tényleg, mennyit is kért eme mekk elek a szerelésért?
A srácodnak le kellene törni az összes kezét és egy életre eltiltani még a távirányító nyomkodásától is. Micsoda egy szemét alak, aki a környezetvédelmi és a minőségi előírásokra ilyen nagy ívben tojik!
Azzal, hogy nem vákuumolt már be is állította a géped élettartamát - igen rövidre.
Az R410a-nál használt olaj a legkisebb nedvességre is érzékeny. (nedvesség van a levegőben) A nedvességtől savasodni fog, a savasodás kikezdi a kompresszor motor szigetelést, te meg veszel majd új klímát.
De azt ne ettől a düddőtől vedd majd jövőre!
Vedd elő a klímád leírását, benne lesz, hogy vákuumolni kell. Még a leggagyibb cuccokhoz is leírják ezt, gondolom a Haier is odaírja.
Gondolom a pasas pénzt kért a tevékenységéért? Ha igen, akkor csinálja azt, amit kell.
Bár asszem ez az a fajta bukott antenna szerelő, aki a törött állítós kulcsa és a görbe csavarhúzója (meg az apósától kölcsönkapott OBI-s fúrója) birtokában klímaszerelővé léptette elő magát. Magyarul nem ruházott be vákuumszivattyúba, ezért könnyebb azt mondania, hogy "nem kell vákuumolni, majd kiszisszentjük, meg jövőre úgyis új gépet teccik majd akarni, addig meg kitart, ha nem sokat használják..."
Na és ezért vagyok pipa a Kamarára is, mert az meg tagdíj sápoláson kívűl semmire sem jó.
Nálunk minden hivatalos/hatósági dolog hülyébben megy, mint máshol. Ugyan mit számít az egy energiatakarékossági beruházásnál, hogy a pályázat beadásához képest mikor keletkezett a számla, ha amúgy legális, és megfelel a feltételeknek? Még adminisztratív okát sem látom ennek a kitételnek. De ez itt Abszurdisztán, nem is akarom tovább ragozni :(
Á, semmi új fejlemény. Azt elfelejtettem írni, hogy alattunk lakik a srác, úgyhogy el tudom kapni, ha valami gáz lenne a készülékkel a későbbiek folyamán. :)
minap hallgattam ezügyben az egyik rádióadót, ahol a szakember véleménye szerint Mo-n unikum már ez az elavult (de nagyon hangzatos nevekre keresztelt) pályázati rendszer, inkább a német példát kellene követnünk. Ott a megépített dolgokat szemlézik illetve megújuló dolgokban olyan rendszert dolgoztak ki amely a beruházást illetve az abból származó energiát(itt áramról volt szó) visszavásárlási kötelezettség van az 4energiaszolgáltató részéről amit nem tagadhat meg és PIACI áron azaz u.amnnyiért mint amennyiért te kiveszel a hálózatból. Jelenleg nálunk e megtermelt áram kwh-ját 28 ft-ért veszi meg a szolgáltató. Ott a nyugdíjasok nap és szélerőművekve(mini méretben 2-15kwh között) ruiháznak be és jövedelemkiegészítésként üzemel, mintha banki vagy egyéb befektetés lenne.
Ugye erről a szisztémáról már az inverteres klíma, hősziv hmv stb tud üzemelni.
Nem nagyon fogod tudni a garanciális követelésedet érvényesíteni, hiszen eleve jogszabály ellenes dolgot művelsz, amikor magadnak felszereled. A hűtőközegekkel és ezen anyagokkal működő berendezésekkel történő munkavégzéseket szigorúan szabályozzák, aki ezek ellen vét, annak következményeit is vállalni kell. Nem tudsz egyetlen szervhez sem fordulni, ha megtagadják a garanciális javítást, mert azonnal szembesítenek vele, hogy szabálytalanul lett telepítve a cucc. Kb. olyan, mintha lejárt műszakis autóval közlekedsz, és vétlen félként karambolozol. A biztosító nem fog fizetni, mert nem vehettél volna részt a forgalomba, hiába nem te okoztad a balesetet.
Vásárolj egy jó minőségű klímaberendezést, most olyan alacsonyak az árak, mint soha máskor, és szereltesd fel szakemberekkel, megbízható céggel, hidd el így jársz a legjobban.
Sajnos igaz nagyréászt. Akinek szerencséje van még tartósat is vehet, de ez olyan mint az orosz rulett csak fordítva. Minden golyó a pisztolyban van és egy nincs. Akkor inkább Midea.
Szomorú, hogy idén is kilesznek használva a kispénzű, klímát akaró emberek.
Noname szarok, semmi hozzá, vagy szereld magad, aztán szívjál vele.
Garancia meg talán már őszre sem lesz, mert a konténernyi klímát behozó "nagyker" miután eladta a készletet, eltűnik a ködben... ...hogy is volt az anno?
Vegyél kínából minimum 1 konténernyi klímát, és olyan matricát kapsz rá amit akarsz, alkatrész nincs, de kapsz még grátisz 2-3 klímát alkatrésznak, ha nagyon kéne, és így darabja 20-25?eFt.
Ilyesmire emlékszem.
Na aki ilyen klímát vesz, az örüljön minden napnak, amíg a klíma működik, mert utána dobhatja ki.
És te komolyan gondolod azt, hogy az 5 év garit lehet érvényesíteni?
Akkor kapsz, ha a szabályellenesen forgalomba sem hozható gyorscsatlakozós gépben megvan a hűtőközeg(a gyorscsati miatt nemlesz) és még gey jó pár feltételnek meg kell felelni. Ha éppen lesz olyan tényleg ezzel foglalkozó vállalkozás aki abban a meghibásodási pillanatban szerződésben áll a forgalmazóval(nem a multival, hanem ak annak eladta) ha még létezik és mondjuk van jogutódja. Ennél a személyes felelősség kézzelfoghatóbb és esetleg eleve a készülék kiválasztásnál olyat választani ahol a meghibásodásra kicsi az esély.
Hivatalosan a páciens nem szerelheti össze otthon. A gyakorlatban mivel ez kontrollálhatatlan megteheti, d ha a szerszám anyagköltséget összeadja nem foglalkozik vele hivatásszerűen akkor egy minőségi kivitelező még mindíg olcsóbb hosszú távon lásd előző hsz váltásaink.
Tuti, hogy vákuumolás nélkül nem fog normálisan működni? Azt láttam pont az előbb egy újságban, hogy lehet kapni ezeket a komplett split klíma szetteket, amiket magának szerel otthon össze a páciens. Ott sem fog tudni vákuumolni, mégis adnak 5 év garit a szerkezetre...
Átlagos piaci ára 10 K körül van úgy tudom. Viszont akkor már célszerű megnézni aza egész gépet. De miért is kellene ezt kifizetned? Egyszer már fizettél és ezzel garanciális jogod is keletkezett. Ez az amiről beszéltam, Kimegy valaki, gatyába rázza majd mégis van hiba és kezdődik az egymásramutogatás. Annak kell jól megcsinálnia aki elkezdte és telepítette.
Érdemes beleolvasni. Néhány idézet: 2.4. Kizáró feltételek: Nem támogatható az a pályázat, amely: nem felel meg a környezetvédelmi és egyéb hatósági előírásoknak, nem eredményez hagyományos energiahordozó megtakarítást/kiváltást, nyaraló vagy hétvégi ház energetikai korszerűsítésére irányul, a tulajdoni lapon művelési ágként csak beépítetlen terület, kert, szántó, szőlő, gyümölcsös, erdő, gazdasági épület, üzlet stb., (nem lakás, lakóház, lakóépület, tanya) minősítés szerepel, és a pályázó nem csatolta a hatályos építési engedélyt, 5 légkondicionáló berendezés alkalmazására irányul a pályázat benyújtását megelőzően megkezdett beruházás megvalósítására irányul (megkezdett beruházást lásd az útmutató 2.8 pontja alapján), 5.2, h pontban szereplő, nem hiánypótoltatható mellékletek hiánya, hibás vagy hiányos kitöltése.
Figyelem: Csak a pályázó nevére és címére vagy a Pályázó nevére szóló számlák fogadhatók el! Az elszámolásnál adásvételi szerződést nem áll módunkban elfogadni! A Pályázó a beruházást a pályázat benyújtását követően saját felelősségére azonnal megkezdheti, vállalva annak kockázatát, hogy negatív döntés esetén újabb pályázat az adott tárgyban nem nyújtható be, tekintettel arra, hogy megkezdett beruházás nem támogatható. 2.9. A projekt befejezése és a pénzügyi elszámolás végső határideje A beruházást a Támogatási Szerződés aláírását követően 2 éven belül meg kell valósítani. A beruházásnak a megvalósítás befejezését követően 5 évig fenn kell maradnia. Kedvezményezett a vissza nem térítendő támogatás folyósítását a beruházás befejezését követő 60 napon belül kezdeményezheti. Figyelem: A 60 napon túl kezdeményezett támogatás folyósítási kérelmek elutasításra kerülnek.
Igen, de az energiafelhasználása átlagban nagyobb lesz. Mivel inverteres, nem tudod megmondani a folyamatos szabályzás miatt, hogy éppen jó-e az aktuális fogyasztás. A legnagyobb baj az, hogy az élettartama csökken a gépnek drasztikusan. Ha gar időben megy gallyra a kopi benne és szerencséd van akkor kapsz másikat, ha felvágják és megnézik a kopit azonnal kiderükl a vákuum hiánya. Ha nem korrektek eleve ráfogják a vákuum hiányára akkor is ha volt.
Arról nem beszélek környezetvédelmi szempontból egyszer már elszállt 65 dkg hűtőközeg, most a szellőztetéssel még vagy 20 dkg (ezt nem is lehetne megtenni) és még a gép sem üzemel úgy ahogy kéne ami a te zsebedre megy az élettartama és az üzemeltetési költsége miatt is.
Csökken a teljesítmény( a levegő a gázzal együtt keveredik a lehűlési szakban a gáz cseppfolyós lesz a körfolymatban míga a lebvvegő benne légneműként kering az adagolást teljesítményt hatásfokot csökkenti) a szelepek a levegő miatt ami benne maradt megéghetnek hűtés híján, savasodhat a rendszer a bennmaradt pára miatt stb. Ezek mind lassú alattomos folyamatok, több év alatt pusztítják el a szerkezetet.
Légy erős, nem fogja megcsinálni. Ugyanis a megfigyelés az aki a hűtőkört gondosan csinálja meg annak sokkal kisebb lesz a gondja. Az elő is kerül mondjuk 3 év múlva, mert biztos abban, hogy nem az ő mulasztása miatt történt a hiba. Ez a dolog háztartási használat mellett nem garanciaidőben(nem tudom a Haier mennyit ad) jön elő hanem utána amikor sokkal kisebb lesz a gép élettartama a kompi megfekszik rajta akkor van a gond. Ebben az esetben nem lesz felelős és gar is lejárt, de nem árt tudni a kivitelezés is sokszor legalább részben felelős ezért.
Még a múltkor kérdeztem rá, de azt mondta, hogy nem feltétlenül szükséges. Ő ért hozzá, én nem, ezért nem ugráltam. Ő szerezte be, szerelte be, ha később valami gáz lesz vele, meg fogja csinálni.
Ezek a készletek a vékonyfalú csövekkel meg a gagyi kábellel stb nem jók semmire,. 1-es falú hűtéstechnikai rézcső rendes kábel és szigetelés kell. Esetleg nem sajnálni a pénzt egfy szakszerű telepítésre, mert mire megveszed az anyagot egy rendes telepyítés árának kb a fele. a másik félért meg szakszerű munkát hosszű élettartamot kapsz. Nyilván a metro akciós Mideát vetted, ahol semmilyen terméktámogatás és ténylegesen érvényesíthető gar sincs. Emiatt mondom jobb egy szakember. De te tudod.
igen ezekre... igaz konzolra nem lenne szukség, mert erkélyre lesz lerakva a kültéri. A szobanforgó klima pedig egy alap MIDEA MSG-09HRN2. gondolom lehet ezeket méterre is kapni össesen 4 méternyi csőre lenne szükség. köszi
Legalább rákérdeztél a vákumolásra? Az abból eredő gond nem most, hanem lehet, hogy a garancia lejárta után jelentkezik majd és lényegében az egész megy a szemétbe.
Ne haragudj, de 7 m csővel nem vákuumolni az érdekes ugyanis ebben az esetben hogyan tudta(gondolom a használt gázt sem fejtette le) grammra pontosan a 650 gr gyári töltetet beletenni?
Na, jött a srác, és leengedte a gázt a rendszerből, mert a peremezés nem volt tökéletes, ezért kapott egy új peremet a cső vége, és fel lett töltve ismét hűtőközeggel. (Vákuumollás viszont megint nem volt...) Most frankó hűvöset fúj, és megnéztük a beltérin is, hogy most nem deresedik. Remélem, így is marad! :)
Ha fővárosi vagy, bemész a Pannonklima bemutatótermébe, ahol sok klíma van felszerelve, működés közben is megtekinthetők, és biztos kapsz egy jó ajánlatot.
Így nem kapsz zsákbamacskát, hogy valaki azt mondta, de szerinted mégsem olyan.
Ők a készülék garancia mellett szerelés garanciát is vállalnak, 5évet.
Itt windy12 képviseli őket.
Nálam anno ők szereltek (ráadásul Kecskemétre is lejöttek). Na meg az évek során sokan dícsérték már őket. Így bátran ajánlhatom.
A címüket megtudod, ha a nevük után egy .hu-t raksz. :)
Sziasztok, most találtam rá a fórumra klímaberendezés keresése közben. Ez jó.
Pár száz hozzászólást visszaolvastam - nézzétek el nekem, hogy nem az összeset, nem akarom, hogy hobbim legyen a klíma, csak venni akarok most egyet :-)
Egyrészt kérdeznék a hozzáértőktől:
- Igaz-e, hogy az inverteres klímák alacsonyabb kinti hőmérsékletig tudnak nyereségesen fűteni? Miért? Mennyire függ ez a tény a klíma típusától?
Honnan lehet tudni, hogy meddig tud legelább egy kettes szorzóig meleget termelni adottt ípus? Én ilyen grafikont még nem láttam, ami erről szólna, hogy változik a nyereség a külső hőmérséklettel.
- Hogy a francba van, hogy látok inverteres klímát C hatákonysági fokozatban, on-off klímáknál rosszabbat? Vagy ezek azok az inverteresek, amik csak az indítást csinálják szelíden?
Másrészt látom, vannak itt forgalmazók is, tőlük kérnék szépen ajánlatot (ha a fórum etikátok nem engedi a nyilvános reklámot, magánban), a következőt szeretném:
A helyiség kb 40 nm, normál belmagasság, szigetelt falak, nagy, de jó szigetelő nyílászárókon szigetelt alu redőnyök (amit, ha odasüt a nap, leengedhetek)
Most az utolsó igen meleg napokban lett 27 fok a beltérben, ebből akarok 25-26 fokot csinálni.
(Ehhez, úgy gondolom, még bőven elegendő lenne egy 3.5-es normál klíma is)
De ami a fontosabb és több használatot jelentene: Fűteni is szeretnék a berendezéssel, különösen az olyan átmenetei időkben, amikor egész nap még nem megy a padlófűtés, de délután-este jól esne egy kis meleg, illetve normál hideg időkben egy kicsit rásegíteni, ha épp csak jól esne egy kicsivel melegebb. Szóval nem állandó fűtésre használnám.
Nem kell, hogy designos cucc clegyen, normál kinézet elegendő.
Anyagi erőforrásaim korlátozottak, szeretném mindezt max 130 kHUF-ból megúszni.
Biztonsági játékos vagyok, jó lenne 1-nél több év garancia és úgy, hogy a szerelést bármely vizsgázott zöldkártyás szerelő elvégezhesse, ne csak kijelölt márkaszervizek (van ilyen szakember az ismeretségi körömben).
Csendes beltéri fontos lenne. Extra funkciók (bio, ezüst, plazma, stb) nem.
Budapest, a szállítás szempontjából érdekes.
Elszámolni nem tudom, famentes megoldás érdekel, ha a garancia amúgy megmarad.