Komolyan visszaolvastam, de cáfoljatok, vagy erősítsetek meg.
Duplafalúsítom a söröshordómat. Olajjal szeretném feltölteni. Ha nyitottra hagyom, akkor a főzés végén mikor kiborítom, az olaj is kifolyhat. Tehát jobb lenne zárva. A tágulás miatt nyilván nem önti az ember tele (kb 2/3-ig gondoltam), de ha teljesen zárom a rendszert, növekedni fog benne a nyomás, csak kell valami biztonsági szelep...
Jelenleg itt tart a projekt, még egy kis hegesztési meló van, valamint még egy réteg szigetelést is fog kapni.:
Almapáleszt főzettem nemrég az itteni legelismertebb főzdében.A Mester olyan gusztustalan cefrét mutatott,a hányás kerülgetett,mondom Neki - baszki,még jó hogy nem egy ilyen után jöttem!....megnyugtatott,mivel 2 üstje van,a normálisokat amnnyire lehet elkülöníti.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Ezért lenne jó, ha bizonyos üstméret alatt a bérfőzdében sem lenne kötelező a vámzár és a szeszmérő, csak egy főzési napló. Ekkor ugyanis be lehetne állítani a "nagy" gép mellé egy-két kisebbet, amiben le lehetne főzni külön a kisebb tételekt - nyilván más árért, mint a "nagy" főzőben.
Sokáig gondolkodtam a válaszon, de legyünk túl rajta.
A bérfőzdék nagy tétellel dolgoznak, ez elkerülhetetlen.
A felvetett problémát nem tartom olyan súlyúnak mint állítod.
Lehetnek rossz rendszerek amikben tényleg marad cefre vagy alszesz, de ha az jó minőségű volt nem okoz durva hibát. A baj a rossz cefrékkel van aminek a fokozatai a főzdést minősíti. Nem szabad mindent lefőzni.
Megjegyzem, ismerek olyan főzdét ahol ki lehet mosni hideg, meleg vízzel a páracsövet és a hűtőt akár minden főzés után. A Szőlősi szűrő leüríthető és feltölthető akár főzés közben is. A főzési szezon akkor indul amikor igény van rá. Akár júniusban is.
Mindenkinek meg kell találni a megfelelő főzdét és a megfelelő ügyfelet is.
Extrém esetben előfordult hogy 200km-ről is hoztak cefrét. Hogy megérte e azt nem állítom.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
A natúr 6 hetes Golden is adta nálam a 10l 50 fokost, annak ellenére, hogy nem volt piacos minőség, de bio és nagy a beltartalmi értéke, és a kedvencem között van.
Lehet, de a tartalmazott cukor függvényében hígítani kell vízzel, különben nem forr ki. Én úgy kalkuláltam, hogy kb. 4 kg cukrot tartalmazó lekvárt 20 literre vizeztem föl. Élesztő kell bele bőven (kb. dupla) és gyakori kevergetés amíg beindul, mert a tartósító gombaölő. Egyszer csináltam kidobásra ítélt szamócalekvárból, nem volt romlott, csak már öreg, senki nem ette. A végeredmény vitatható, a női családtagok imádják, engem kiráz tőle a hideg.
Ne tedd! Ami jó lett becsüld meg ! A füstössel kísérletezhetsz, de ne számíts sikerre.Tompítani tudod, de a kellemes ízek aromák is együtt fognak tompulni a kellemetlennel.
Sikerült odaégetnem az almám!Igazából éppen hogy csak odakapott ,de az alszesznek így is füstös illata lett.Mivel 2 főzet volt és az egyik jó lett arra gondoltam ,hogy az égetettet aktív szénen átszűröm és egyben tisztázom le.
Ezeréves, enyhén buggyant, penészedés jeleit mutató lekvárból és befőttből készítettem már flambírozószeszt, SG 1070 alá érdemes hígítani. Ha nem tudod mérni számold úgy mintha literenként fél kiló cukorból állna, tehát kétszeres mennyiségű vízzel hígítandó, és élesztőből is javasolt a dupla dózis mert a szalicil (ha még aktív) egy részét kinyírja az élesztőknek. Kivétel ha penész-sapkás az alapanyag, abban már elbomlott a tartósító zöme. Élvezeti értékkel nem fog rendelkezni az így készült párlat, de süteményekbe való, szeszben áztatott aszalt gyümölcsökhöz és egyéb konyhai felhasználásra alkalmas, esetleg teába.
Lehet, sőt biztos, hogy ezen a fórumon szentségtörés, amit most írok: Miattam egyetlen bérfőzdének sem reszelnek. Éspedig:4-5 állandó jellegű tettestársaimmal, akik nagyon szeretik a jó pálinkát, de kizárólag csak a jót, évente gyümölcsönként legalább 10-15 mázsát, szilvát, almát, körtét főzünk. Van ugyan két főző is otthonainkban, de: 100 l-es főzőben ezt a mennyiséget lefőzni olyanoknak, akik dolgoznak is mellesleg, jó esetben 80 literenként 30 - 40 hektoliter cefrét kifőzni illuzórikus.
Keresni kellett egy olyan főzdét, ami szakmailag és tisztességileg is a helyén van. Nem volt könnyű. Megtaláltuk és a jövőben is megtartjuk, akkor is, ha jövedéki adót kell is fizetni. A kis házi főzőink általában megmaradnak a kis mennyiségű, kuriózum, vagy az azonnali gyümölcsöknek.
Cefrézni - hála a jelen fórumnak és a szakmaiakat itt önzetlenül átadóknak - többé kevésbé tudunk. Ezután "csak" ki kell főzni. Ezt viszont nem hátrány, ha tisztességes profik végzik ebben a mennyiségben. Ha pénzért, adózva, akkor pénzért, adózva. Egy, de nagyon komoly probléma a főzés időzítése. Sajnos a pálesz minősége a cefre tárolásával jelentősen romolhat és romlik is, ami a bérfőzés kivárását olykor megkérdőjelezi. Nem véletlen, hogy a délvidéki pálinkamustrákon a helyi főzetek taroltak, amikor nálunk nem volt még magánfőzés. Egyébként kizárt, hogy én a pátyolgatott barackommal aug. elejei főzés helyett egy szeptember vége környéki bérfőzdei időponthoz alkalmazkodjak, akár 3, akár 6 mázsáról van szó. Ilyenkor tökéletes az otthoni "százliteres".
Egyéb, bérfőzdei tapasztalatok, nem tudom, hogy Snapszmester ebből mit tud megerősíteni:
Az a főzde, ahová a nagy mennyiségeket hordom, a korábbi 7 nap x 24 óra helyett idén 5 nap x 24 óra üzemel. A környék egyik legtisztességesebb főzdéje volt és ma is az. A kevesebb munkában szerepe van annak is, hogy nyíltak új főzdék is a környéken. Azoknak, akik korábban monopol helyzetben voltak, amivel éltek és visszaéltek, most komoly gondjaik vannak. Őket nemigen tudom sajnálni. Az, hogy össze kell várni 700, vagy 1000 liter cefrét, amit aztán a főzdés egyben finomít, már csak elvétve fordul elő. Váltaniuk kell, mert elfogy az ügyfélkörük. Mással, más szarával kényszerből közösködni nem célszerű, ha van más lehetőség, márpedig van.
Az igazi tisztességtelenség meg még csak nem is itt kezdődik.
Ami problémám van a bérfőzdékkel, a legtisztességesebbekkel is, technikai jellegű. Egy részük(de csak egy részük) abból is adódik, hogy a törvény szerint az őrkutyák faszára is plombát kell rakni az alkohol elszöktethetetlenségét biztosítandó. Így vannak olyan részek, ahol az előző főzés anyagai a következő főzés anyagával keverednek. Folyamatában:
- Cefre tároló, felöntő tartály, előmelegítő, szivattyúzás az üstbe: Térfogat 300 - 400 liter. Nem lehet teljesen leüríteni, 30-40 liter (kb. 10 %) a következő főzésre marad.
- Szőlősi szűrő: Az előző főzésből alkoholt nemigen, de esetleg rossz ízeket tartalmazhat, jelentősebb térfogat.
- Szivattyúzás: csőben maradó anyagok.Magasabb helyre kell feljuttatni az alszeszt.
- Finomítás után: Szivattyús továbbemelés esetén további csőrendszerben maradó anyag. A bérfőzdéken álétalában nem úgy alakították ki, hogy az előző főzésből származó maradék a lehető legalacsonyabb legyen.
Összességében egy főzésnél rossz esetben akár 10 - 15 % is az előző főzés alapanyagából származhat. Ez otthoni főzésnél a gyakorlatban 0 % is lehet.
Én nem szoktam darabonként vacakolni, mindent egyszerre belerakok szerintem így egyszerűbb, fenének kell annyit vacakolni vele úgy is egy helyre megy. Aztán rázogatom néha és fél év múlva fokozatosan sűrűbb szűrökkel leszűröm. Az enyém olyan majdnem mint az unikum. Igaz ebben nagyon sok aszalvány van.
Zöld-diópálinka 15l-hez
Dió 130db (kb.2-2,5 centis)
Cukor 3kg
Szerecsendió 3db
Vanília 3db
Fahéj egész 3db
Narancshéj 3db
Citromhéj 3db
Füge (aszalt) 25db
Aszalt szilva 25db
Datolya 25db
Õrõlt kávé 2evõkanál
Fehér üröm
Ezerjó fû
Fenyõmag
Szegfûszeg
És a szükséges mennyiségű almapálinka (mindenki olyan erősre csinálja amilyenre akarja- pálinka bármikor tehető hozzá illetve higítható is ...izlés szerint.
Ez egy olyan fura ország, ahol egy ismerősöm egyik decemberben zöldkártya gépet vett, meg hatósági pecsétet rája 3 millióért, januárban aztán az egész zk. bizniszt megszüntette ugyanaz a hatóság. Na mennyit ért a zk. gép januárban...?
Színe, illata jó lett, az íze nem különösebben jó, nem is rossz.
Egy hét után kétszer szűrtem, aztán pár hét állás után érte el a legjobb állapotát.
Meg lehet inni, de nem közelíti meg azt amit életemben 1x ittam és a legjobb volt.
Ha már úgyis pancsolsz a vaterán árulnak természetes eredetű pálinka aromákat. Még nem sikerült kipróbálni, de a vodkára sikerült földieprem elkészültekor már felmerült bennem hogy
Akkor hogy értsed is. A nemzeti szeszado 50% a az elvárás es az lényegesen nagyobb mint az uniós szeszado. Nem akarok politizalni, de nem elég hogy alacsonyak a bérek még az adók is magasabbak.
Dio likor receptet en is bemasolhatok eggyet. Ket eve keszitem,izlik mindenkinek. Az enyem is biztos hogy van 30 fokos. Akkor a pontos recept igy szol:
Ötvenkét fokos, nem túl karakteres pálinkából vegyünk két litert, öntsük egy ötliteres széles szájú befőttesüvegbe, majd adjunk hozzá harmincöt deka egyenként négyfelé vágott zöld diót (amikor a zölddió még lágy). Zárjuk le az üveg tetejét és hagyjuk állni napon három hétig. Ezután tegyünk bele harmincöt deka kristálycukrot, fél lat (0,85 dkg) egész fahéjat, negyed lat szegfűszeget. Ezt újra hagyjuk három hétig állni, naponta rázzuk fel. Ha a cukor elolvadt papíron szűrjük át és tegyük jól ledugaszolt üvegekbe. A negyedbe vágott diókat kiválogatva tegyük befőttesüvegbe és engedjük fel diópálinkával. A vendégeket, egy-egy negyed diót a pálinkába téve kínáljuk.
Szia Zsuzska! Diólikőrrel kapcsolatban kérném a véleményedet!...tehát:kb 20db vágott z.dióra 1l 50% pálesz 2-4 hét érlelés,2-3szem szegfűszeg 1fahéj,1kis db vanilia és egy 1/2narancs héja,1/4l vízben 500gr cukor szirup megy még bele.Nekem így szokott 1.5l likőr lenni.Kérdés:?%-ra hígult a likőr?..mert az agyas kocsmáros haver szerint 16%,szerintem meg 30% fölött kell lenni.Jól emlékszem,diólikőrt Te is csináltál?
Ágyat raknék a szilva, alma és málna pálinkámhoz. Milyen arányban érdemes keverni és meddig érdemes állni hagyni?
Az alábbi variációkat találtam ki:
Szilva pálinkához (4liter) aszalt szilvát (200gr) és mazsolát (50gr).
Alma pálinkához (4liter) szárított jonathan (120gr), golden (120gr) chipset. Almánál milyen variációk lehetnek? Fahéj elrontja, van optimális mennyiség?
Málna pálinkánál (2liter) a legnagyobb dilemma, hogy fagyasztott málnát (300gr) vagy liofilizált málnát (75gr) rakjak alá?
Múltbéli tapasztalatokat, tanácsokat szívesen megfogadok!
A főzőmmel kapcsolatban újabb kérdés merült fel ; A bogrács amit szereztem,12 literes.A hordó csak 30-as.A bográcsot ezüsttel forrasztottuk a hordó tetejére.Nem nagy ez a 12l-es kupola a hordóhoz?Még 20l-t sem tudok beletölteni...Halászléfőző forma felfelé szélesedik.
Lesz 50-es hordóm,de most ez van csak.Arra ugyanez a kombó egy az egyben rámegy majd.A páracső is nagy a 30-as hordóhoz az ìrások szerint (22 mm,hűtőcső 15mm).
Ezen dilemmázok épp.Talán tudok képet feltenni.. Telefonról??
....hát azt nem láttam, huuu de meg vénültem 3 év alatt...nem birok már haladni a technikával...no jó komolyabban...van ilyen progim , szerkesztettem is már vele, de időkorlátos, lehetne torrentről tölteni, valaki linkelt ano...na mindegy meg keresem vhogy...
Köszöntök mindenkit. Új vagyok itt és pálinkát szeretnék főzni. Alapok megvannak, most főzőt szeretnék venni/csináltatni 50-80l körülit. Tudtok ajánlani olyan szakit, aki készít pálinkafőzőt és esetleg nem annyira van fókuszban mint a nagyok nevek? Köszönöm
-Elfelejtem ókor-ókor, hogy nem tudhat még újmagyarul ez az atomókor. Szerencse, hogy beszélhetek így a vén szülékkel, a gondolatátvivő kézikészülékkel.:DDD
Most voltam csipkét szedni a bogyók már nem pirosak hanem inkább feketék és puhák gondolom még pálinkát főzni ez jó nem? nagyon könnyü volt szedni már könnyen lehullanak a bokrokról :)
Nekem kedvencem a jó vegyes, egy missziónak tartom, megismertetni az emberekkel, ugyanúgy mint a jó törkölyt. Mindkét kategória méltatlanul a hulladékból rosszul kezelt cefréről volt ismert, ez így nem igaz, egyik sem erről szól igazából.
A szokásos hétvégi "húslevest" marha és disznó ritka csontból és valamilyen baromfi farhátból (csirke, kacsa vagy pulyka) főzzük. Hát az is isteni ;-)). A szimpla faj azonos alapanyagok használata melletti levesnél másabb és kitűnő ízű. Kitűnő házasított borok vannak pl. Egri bikavér, akkor miért ne lehetne jót alkotni pont a pálinkánál a házasított alapanyagokkal? Természetesen csak a jól kezelt alapanyagból lehet jó a végeredmény. De ez az egynemű alapanyagból készült pálinkára is igaz.
Feltétlen ültess szilvafát, hogy minél előbb termőre forduljon, de figyelj a fajta kiválasztására is lehetőleg az őszibarackkal együtt érjen! ;-)
A rossz íz (pohos vagy más) bármelyik italból kiérezhető lehet. Ez szerintem cefrézési hiba. A vegyes korábban nekem sem volt a kedvencem, de most kellemesen csalódtam. Pedig erős fenntartásaim voltak, de nem akartam a csatornába önteni a sok kisadag cefrét - 20, 30, 40, 50, 50, 90 liter volt egy-egy cefrézés. Önállóan is megállták volna a helyüket, így keverve sem lehetett poshadt vagy egyéb rossz ízük. Ami nekem a nem várt újdonság volt, az az ízek és illatok önálló megjelenése, a pálinka érése során. Azt gondoltam, a korábbi tapasztalataim alapján, hogy majd lesz egy egységes valamilyen íze és "szaga".
Soha nem gondoltam volna, hogy rákapok a vegyesre, főleg ha van választék pl. kitűnő szilva és egyéb ízekben is. Ez az első komolyabb saját cefrézésem vegyes anyagból, de bérfőzetve lett (a főzőmester is jól dolgozott), mert még nem volt saját főzőm (készítése - engedéllyel - folyamatban). A vegyes állapotot a kényszer szülte, mivel kis mennyiségeket nem főznek bérbe így házasítani kellett. A körte, a meggy, a barack, a füge és az egyik fajta alma külön lett cefrézve. A másik alma és a szilva együtt. Majd az alma és alma szilva utóerjedésekor össze lett öntve egybe az egész. A cefre illata kellemes volt, íze kissé kesernyés (az almától). A barack, a meggy és szilva magozva lett és valamennyi gyümölcs darálva. Erjesztés irányítottan történt. Kiforrás után állítottam be a ph-t savval. A jó végeredményt ennek a topiknak , továbbá a saját termesztésű alapanyagnak és saját korábbi borászati tapasztalatomnak és természetesen a főzőmesternek köszönhetem. :-)) Meggy és körte illat már megjelent várom a szilva és füge jelentkezését is. Gondolom az alma rejtve marad és a barack is, ez utóbbi a viszonylag kis mennyiség miatt.
Ha jövőre lesz alkalmam, akkor megint megpróbálom a házi vegyest, de már a saját főzőmmel.
Vegyigyüminek is megvan a létjogosultsága (persze nem "slampos", hanem igényes cefrézéssel).
Az eddigi legjobb pálinkám az apósom kertjében átfedéssel érő őszibarack + szilva kombó volt (azért a múlt idő, mert a szilvafa idén kipusztult). Kezdte a potyogást az őszi, akkor még kevés szilvával ment egybe, aztán megfordult az arány. Mindez heti fordulókban cefrézve, főzve, a végén 3-4 ilyen kanyar egyben finomítva. Istenek itala...
Söröshordóból készített főzőm duplafalúsításán töröm a fejem. Milyen vastag lemezt célszerű használni? Olajjal szeretném tölteni, mennyi hézagot érdemes a két fal között hagyni? Biztonsági szelepet tegyek, vagy nem kell teletölteni és elég egy csap (nyomásmérő mindenképp lesz)?
A vegyesgyümi-pálinkát épp azért nem szeretem mert kiérzem az akár egyetlen utóerjedt/pohos gyümölcsöt is az ízéből, ellenben a szezon alatti sokféle pálinkafőzésből összegyűlt elő- és utópárlatok újrafinomítása pompásan beválik gin-alapanyagként.
Igen a jó vegyes nagyon finom tud lenni. Rossz híre van ,hisz a vegyes úgy készül,hogy bevárják az összes gyümölcsöt a kertből és ez a sok idő tönkreteszi a cefrét. Általában kényszer szüli ezeket a pálinkákat ,kevés gyümölcs ,többféle. Magamtól nem is főztem volna vegyeset, minden gyümölcsöt külön próbálok kifőzni , de egyszer hozzájutottam egy vegyes cefréhez, ami ízileg megúszta . Ma is kóstoltuk ,minden alkalomkor megcsodálom. Barack ,szilva,körte .Tolakszik a barackillat az italból az üres pohár pedig kezdődik a barackkal ,majd jön a körte és a legvégén a szilva ,soha nem gondoltam volna ,hogy így különválik.
Egy (számomra) érdekes tapasztalatot akarok veletek megosztani. Van egy vegyes pálinkám, amely egyharmadában kétféle alma, a maradék nagyjából egyenlő arányban körte, meggy, szilva, füge és kevés sárgabarackból lett főzve két hónapja. Nem a "szokásos" vegyes volt, hanem annál sokkal kellemesebb, simulékony. Aztán pár hete határozottan meggy illatúra és ízűre váltott, ami jelenleg meg határozottan körtére alakult. Mivel kezdő vagyok nekem ez újdonságnak tűnik.
Pár napja az egyik szomszédnál ittam idei vegyest, hát az erősen karcos és kellemetlen utóízű volt. Azóta guggolva megyek el az ablakuk előtt, nehogy megint megkínáljanak vele... ;-)))) Az enyém is 50,5 fokos, de mégsem kaparja a torkomat.
"Citromso" alatt citromsavat értesz? Én brix fokolóval lőttem be 15-ös brixfokúra a cefrét még erjesztés előtt. A hőmérséklet nálam 18-20°C volt, de az erjedés így is eltartott ~3 hétig.
Ha jól emlékszem, akkor 26,5 dkg cukorból(per literes oldat), lesz 12%-os száraz borod. Mivel 1 kg méz nem egyenlő egy kg cukorral, így a vízmennyiséged bőven elegendő. Talán élesztőtápsót kérne, azt nem próbáltam, úgy lehet hogy gyorsabb az erjedés.
En 26kg mezhez tettem kb 160l vizet.lehet hogy tobb vizet kellett volna? Elhalnak az elesztok? Ha eleri az alkohol szint a megengedett mennyiseget. Izre is erezni az enyhe alkohol izt,de meg edes.(mez sornek mar elmegy:))
Igen citromsot en is tettem bele.A 6dik nap vettem belole mintat a cefre fokolo meg 15tot mutat. Az erjedes nem hiszem hogy lealt. Es folyamatosan 22,24 fok van a helyisegben. Jo reggelt mindenkinek.
~10 kiló mézet egészítettem ki ~90L mennyiségre vízzel, tettem bele élesztőt és élesztőtápot, azonban csak akkor volt hajlandó erjedésnek indulni amikor kapott némi citromsavat is.(én nem forraltam) Elég lassan pezsegve rejedt ki, az eredménynek nagyon enyha propolisz ízét érezni.
Én bort állítottam elő belőle, ezért gondoltam azt, hogy a beltartalmát nem kéne főzéssel lenullázni. Kicsit lassabban erjedt mint a többi, de nem sokkal tovább dolgozott. Igaz, én a víz helyett, nagyrészt almalevet tettem.
A szöghajtásos, oldalt tekerős főzőknél szokták az üst fenekén csapágyazni a keverő tengelyt, viszont ezt töltésnél és ürítésnél nem kell szétszedni. A te verziódnál macerás lenne ez a megoldás, mert feltöltés után, a cefrén keresztül kellene beletalálni a keverő tengely végével a fenékcsapágyba, amikor felteszed a tetőt.
Valami stabilizálás kell a vezető csőnek, mert a sisak vékony lemezéből ki fog törni, ha nincs lejjebb is megtámasztva.
Ne támaszd meg, a gravitáció megoldja. Ez a verzió jó elgondolás!
Egy fa keverő ha leér az üst aljára az csak végig nyalja azt, szerintem jótékonyan.
Viszont a rajzzal az a baj, hogy ha ilyen kurblis keverő lesz, akkor a páracsőtől nem fogod tudni körbe tekerni, csak ha sokkal magasabbra csinálod a felső részét, de az annyira nem esztétikus :D
Viszont az ablaktörlő motorral még annyira figyelned sem kell pár cefrefőzés után.
Természetesen nem, de napokban mérhető a különbség, nem hetekben. Egyébként tudom mindig megy a hidegtűrő élesztő duma, de 15 fok alatt azért necces erjeszteni, bármilyen csodaszerrel is. Próbáld ki, tegyél egy csúnya csajt, meg egy szép csajt a fagyasztóba, két óra múlva mind a kettő ugyanúgy néz ki.:DDD
5 hét nekem is sok,azt írtam,az enyém cirka 15°C körül,nagyjából 2 hét alatt kiforrt +- 1-2nap,pontosan már nem emlékszem.Nyáron a s,bari úgy 20-25°C-on 4 nap alatt kiforrt.Én tudom mit beszélek!.....valami fogást szeretnél találni rajtam?:)
Koszonom,megnyugtattal. Ugyanis elarulom manr a hordoban a cefre,de csak utolag halottam errol a felfozos modszerrol.Attol tartottam mehet ki az egesz.Dolgozik,de nagyon lassan.Neked kb meddig tartott amig kifort? Nekem ma meg csak 6dik napos.
Ha fölül is használsz egy csuklót, máris kiküszöbölted a "szöghibát" (kardán-hajtások, vagy Hardy-tárcsa). Viszont lent is, fönt is kell valami megvezetés. Szerintem se bonyolítsd!
Nálam a főerjedés 2-3hét+2hét utóerjedés,de az inkább kényszerű cefretárolás(mivel dec.11-re kaptam időpontot)volt.Az 5 hét kicsit soknak tűnik,bár most a hidegekben....?
Azt hiszem 37kg mézet egészítettem ki 100l-re vízzel és órákon át főztem üstben. Közben folyamatosan szedni kell a habját. Amikor már nem habzik hagyod kihűlni. Pici élesztő, és hagyod kiforrni. A mézbort ha kész van akár ki is főzheted.Az ennél pontosabb receptet a neten megtalálod. Érdemes megcsinálni, különleges.
A gáztűzhelyeknek tartozéka egy öntöttvas lángelosztó,és ez ragyogóan működik a sima fenekű,nem szendvicsszerkezetű lábosoknál.Azt is hallottam,hogy ezeket nem a lábosba,hanem az alá teszik.:-)Egyébként ha az üst alja megfelelő vastagságú lenne,nem visszafogott,normális fűtésnél sem lenne leégés.Éppen ezt a vastagítást próbáljuk megoldani olajjal,vízzel,szalmával,homokkal meg még a fene tudja,mivel.
..ami megakadályozza a leégést,amennyiben a homok vastagságát a tűz intenzitásához mérten megfelelően állítod be.
Ez a lényeg ebben a hozzászólásban:-)))
Tulajdonképpen, ez a megoldás, és sok más hasonló, arra jó, hogy megakadályozza a túlfűtés lehetőségét. Nem azt javasoljuk, hogy fűts türelmesebben, hanem azt, hogy tegyél a hőforrás és az üst közé egy valamennyire szigetelő anyagot, aztán fűthetsz bátrabban. Igen, így kevesebb hő jut az üsthöz és több megy ki a kéményen. Jó ez így???? Szerintem nem.
Inkább építs egy katlant az üst köré, távolítsd el a lángot az üst aljától (ha túl közel van) és fűts mérsékeltebben. Így ki fogod tapasztalni, hogy mennyit bir a keverő nélküli szimpla falu üstöd, amit egyenletesen fűtsz a teljes alsó felületén a katlan által.
Ha pedig mindenáron tenni akarsz valamit az aljára, akkor azt belül tedd és úgy próbáld elosztani a hőt.
Ha a rendszered nyitott volt,akkor a gőz elillant,nem melegített.Ha zárt,akkor kis túlzással az életeddel játszottál.Ha a fenékben az olaj magassága jóval több mint 1-2 cm,nehéz nagy teljesítményű égő nélkül hatásosan melegíteni.Én leégés meggátlására homokot használtam,belülről.De ez ugyan olyan hatásos kívül is,a lényeg,hogy a láng ne egy ponton,hanem az egész edény alján melegítsen.Csináltass egy tálcát,aminek átmérője kicsivel nagyobb,mint az üstöd feneke.Magassága legyen mondjuk 5cm.Töltsd fel száraz,finom homokkal.A feltöltött üstöt ide-oda mozgatva képezz neki ágyat,hogy a fenék minden pontja érintkezzen a homokkal.Aztán tüzelj.Ez egy egyszerű,olcsó szendvicsfenék,ami megakadályozza a leégést,amennyiben a homok vastagságát a tűz intenzitásához mérten megfelelően állítod be.
Úgy próbáltam hogy nem töltöttem tele a feneket , hogy csak a gőz melegítse a cefréz. A fenék kb 3-4 literes és 30 literes a hordó. MI az a megoldás amire gondoltál ?
Normális esetben semmilyen whiskynél vagy egyéb hagyományos párlatfajtánál nem csinálnak ilyet, mert üzemi szinten semmi értelme. (Az amerikai whiskyknél tényleg használják a régi cefre egy részét, de csak az új cefre beoltására, mint a kovászos kenyér kelesztésénél.) Amerikában is ugyanúgy csak a zugfőzetek (moonshine) készülnek cukorcefréből, mint Magyarországon, mert ugyan nem a legolcsóbb, viszont egyszerű megcsinálni és kisüstön is elég tiszta párlatot ad. Hogy mit adnak alá élesztőtápnak kifőzött cefrét, szalmát, műtrágyát, stb. az változó, és nincs is túl nagy jelentősége.
Nem hallgattál az okosabbak tanácsára,most szívsz.Akik azt a vizes(gőzös) talpat kitalálták,leírták,hogy vannak veszélyei,és az összes víz egy ilyen hordónál lehet,hogy csak 2 dl.Ez gőzformájában kitölti a talpat,és fűti.A pontos mennyiséget nem ismerem,én nem használtam.Ha olajjal töltöd fel a talpat,szárítás után,lehet sikerélményed,de megmondhatnád,hogy mennyi a talp űrtartalma,milyen vastag az olajtér?Egyébként ezt az eredményt,amit a dupla fenéktől vársz,sokkal olcsóbban,egyszerűbben meg lehet oldani,többször írtam róla,a kolegák nem láttak benne fantáziát.
Sziasztok megcsináltam a fenekelést, kapott egy tágulási tartályt, de olaj helyet vízzel töltöttem meg , csak kíváncsi voltam. Őt óra felfűtés után sem akart meg indulni , és akkor feladtam , szerintetek érdemes próbálkoznom olajjal?
szentöltvíz: köszi a segítséget. valaki olyanról hallott már, hogy a kifőzött cefrét újra cukrozzák és élesztőzik majd megint kifőzik? gondolom eléggé moslék íze lenne, egy bérfőzdéről hallottam hasonlót még valamikor 2000 tájt.. esetleg káros anyagot tartalmazhat az ilyen ,,pálinka,, fogyasztása?
Kövesd azt az elvet szerintem amit vasbicikli be is linkelt, az én főzőm is azon az elven működik, mint az övé!
Lada ablaktörlő motort használok, de szerintem bármely típusé alkalmas a feladatra. Viszont ha 12V-ról hajtod meg, akkor gyors lesz a forgás, a gyári áttételeket használva, és eléggé jelentősen melegszik a motor, ha egy 4 órás cefrefőzést néznél. Persze a megindulás után már nem kell annyiszor kevergetni.
Ezért nem ártana, ha tudnád esetleg 6-8V közötti feszültséggel üzemeltetni.
- Ami nekem van az elmegy 5v-al is, viszont benne van a pakliban hogy ha megakad a keverő, akkor a motor nem küzdi le! (Én PC tápot használok, de gondolkoztam már azon is, hogy tekerek neki valamit.)
Mindenképp fentre kellene a rugó, azaz a felső 2/3-nál lenne a rugós törés... ellenben elnézve a rajzodat valóban egyszerűbb a fedél eltolása. Azt hittem, hogy már adott a gőzkimeneted és ezért akarsz oldalsó hajtást.
Lággyal is simán forrszthatod, csalk ólommentes legyen.
Jó lesz az, amit rajzoltál. Annak végülis nincs nagy jeletősége, hogy a sisak központosan, vagy kicsit féloldalt van. A keverő szempontjából sztem az lenne a lényeg, hogy annak a szára az üst közepén, merőlegesen álljon, aztán hogy ez a szár hol jön ki a sisakból, az másodlagos (bár megcsinálni biztosan egyszerűbb, ha központos). Ha a két kivezetés elhelyezése kedvéért odébb kell tolni a sisakot a középtől, akkor csináld úgy, ha excentrikusan is össze tudod hozni az üst és a sisak illeszkedését.
Az én motorom Bosch, nemtom milyen kocsié lehetett, bontóból. Semmi tudatosság nem volt benne, csak pont ez jött szembe :)
Köszi,de a rugótól azért tartok, mert akkor az üst közepének az aljára kellene csinálni egy illesztő csövet, ellenkező esetben szerintem nem tartaná a lapát a vízszintes pozíciót.
Köszi, ezt már néztem, igaz réz lesz a teteje, akkor majd kemény forrasztással megcsináltatom a tartót bele. Egyébként értem, hogy a pára kimegy oldalt is, de akkor a fedő legyen inkább középpontosan? Kb így gondoltam el, itt egy móricka ábra. A fedő közepén lenne a páracső,csak elcsúszott és nem volt kedvem szórakozni vele. Neked zsiguli motor van rajta egyébként?
Az egy dolog, hogy gyárilag meg lehet csinálni megbízhatóra, de sufnituning körülmények között nem biztos, hogy ugyanolyan jó lesz, aztán lehet kotonyászni a forró cefrében, ha szét talál jönni a rugónál a szár.
Jogos, de ha mindenáron eltolva akarja, akkor egy rugóval, mint flexibilis tengely gond nélkül megoldhatja: gondoljunk a görbített végű fűkaszákra, pedig ott van fordulat és igénybevétel is...
hello mindenkinek! kérnék egy kis segítséget, ha lehet. saválló söröshordóra szeretnék kuktafazekat hegeszteni ami saválló inox anyagból van ha nem tévedek, mivel elég vékony a kuktafazék falvastagsága ezért könnyen szét olvad, kérdésem az lenne, hogy mivel érdemes ezt hegeszteni? további szép napot!
Végül is meglehetne oldani,csak nem akartam a bogrács tetejére plusz terhet rakni ,mert ugye egy réz t elág, csak akkor meg csökkenne a párának a keresztmetszete, szóval ezzel meg ez a bajom. Vagy a bográcsot eltolnám kb 3 cm-rel az egyik irányba, vagy ez hülyeség?
Nagy dilemmában vagyok a főzőm építésével kapcsolatban. Adott a söröshordó, de duplikáljam vagy sem. Ahogy visszaolvastam, vannak mellette érvek és ellene. Igazából azon gondolkodtam, hogy simán keverőt rakni bele,csak oldalról szeretném, nem akarva szöghajtást, csak így az alját. Vajon egy csuklós megoldással meglehetne oldani? Vagy van valakinek ilyen működő? Itt lenne az elképzelésem,csak hátha valaki használ ilyet.
Kezdetben nekem is volt leégési problémáim.De keverő nélkül is találtam meg oldást a szimpla falú főzőmhöz! Én szalmát rakok az üst aljára kb:6-8cm vastagon és mehet rá a cefre de szoktam egy vödör vízet is önteni rá!
Nyugodt szívvel írtam rá,hogy Tóth! Mivel magam cefréztem és főztem kisüsti eljárásal! Azt azért nem irhatom,hogy "Moker"! Nem is volt számomra egyszerű meg szerkeszteni.
gondolkozam még azon hogy valami szitaszerűséget rézből vagy rozsdamentesből az üst alja fölé kb 5-10cm-re. Az én üstöm 1,5mm es réz, főleg bor lepárlására volt használva ...de idén már főztem őszibarackot és szilvát is és lassú fatüzelésnél sem kozmált le... de azért valami leégés elleni megoldás megnyugtatna
Heló,egyszerűbb lenne sokkal mint valami derékszögmeghajtás kúpos fogaskerékkel.Nem tudom,oltári kiváncsi vagyok!Arra gondoltam,hogy bújtatják is a párát így - úgy .. :-D
hello! szerintem nem muszáj a közepén lenni ..én is gondolkozom egy uj kupola elkészitésén és én is ugy tervezem hogy a közepén lesz a keverő tengelye ... de várjuk meg mit szólnak a szakértők..
Köszönöm a segítségét mindenkinek!Külön köszönet Forman úrnak a látogatásért,és a sok-sok jótanácsért!Nagyon fontos,alapvető dolgokat tanulhattam meg ,aminek sok hasznát veszem majd!
Köszönet Szilvakukc úrnak is a felajánlásért,írtam.
Most elakadt egy picit a főző,anyaghiány van!A keverő megakasztotta a dolgot...Azzal nem is szeretnék terhelni senkit hogy milyen megoldást választok-mert nem tudom!A lényeg,hogy működjön ;-) Ami viszont elég rendesen elgondolkodtatott,hogy a páracsőnek muszáj - e a kupola középpontjában lenni,mert ha lehet középre a keverőt raknám.Az tűnik egyszerű megoldásnak.
Szasztok Skacmagok! Megkaptam a megbízást, hogy tegyem fel a linkeket, az I. keszthelyi Miklós napi Pálinkaünnepségről, és Mustráról, ahol is volt részem, és megtiszteltetésem részt venni.
Azt elhiszem, ellenben van egy oldal, ahol ezeket a típusú főzőket pont a páracső ejtése miatt húzzák le és innen ugrott be a poén (végén volt a kacagás jel:)...
Egy megfelelő mértékű erősítés után, már a páracső akár vízszintes is lehet.
És már nem nevezném páracsőnek, hanem pl. technológiai csővezeték.
Az a 40 cm- es negatív hajlásszögű 22-es cső szakasz, a hagymakupolához képest már talán 4-5 %- ot erősítene, ha pozitív irányú lenne. Amire talán már nincs is szükség.
Ez a kupolás lombik forma, már több száz éves. Szerintem nincs azzal semmi probléma. Csak jó cefre és valami keverő, hogy ne ragadjon le.
Sosem tennék ilyesmit, gyengém a fehérrépa, és általában kedvelem a leveszöldségeket. :) Ha a hagymalekvár ennyire menő lett pár éve simán lehetne a répalekvár is.
Őszinte leszek , most töltöttem le egy programot , ez az első próbálkozás. Amúgy én azt hittem azok valami festék fröccsenések , csak azért raktam fel, hogy hogy mindenki lása mit művelek unalmamban .
Ez 'szuperjólnézki'! Ha publikus eredetibb méretben is, akkor ímélben átküldhetnéd. Jól látom, hogy az alsó virágmotívum olyan, mintha kalocsai hímzés lenne?
Tetszik a nincsen-csipkebogyó-tövis-nélkül című örökbecsűre utalás az ízlésesen elhelyezett vércseppekkel, bár bevallom a hópehely szimbolikáján még töprengenem kell. Kisegítenél?
Nagyon szépen köszönöm a pontos választ , hegeszteni én sem tudok túl jól , de van egy segítő társam , aki mindig segít ha ilyesmit kel csinálni, ő profi , csinálunk neki egy jó nagy tágulási tartályt . Csinálnék én vizeset, de az nyitót rendszerrel nem működik túl jól, zártat meg nem akarok .
Nem a leghatékonyabb megoldás a hordó arányai miatt, de ahogy Te is gondolod, a legegyszerűbb. Én sem vagyok profi hegesztő, nincsenek profi eszközeim, ezért is döntöttem annak idején a nyitott, olajos rendszer mellett. (Eddig egyszer volt vele gondom, mert pár csöpp víz került az olajba, mivel "fazék a fazékban" megoldású. Le kellett cserélnem az olajat, azóta jó.)
Amire figyelni kell:
-az étolaj nem igazán jó , inkább hőközlő olaj kell, az a legjobb (előbb-utóbb én is arra cserélem), vagy ha olcsóbban hozzájutsz jó a trafó olaj, vagy a pálma olaj is. (A trafó olaj erősen nedvszívó! Nekem is az van.)
-ha víz kerül a forró olajba, nagyon csúnyán tud viselkedni!!!
- az olaj képes akár 10%-ot is tágulni, ezért elegendő helyet kell neki hagyni,
-feltöltéskor figyelni kell a légtelenítésre!
-nem árt mérni is az olaj hőfokát, mert ha tolod neki, képes akár 140-150 fokra is fölhevülni, és akkor semmit sem ér, mert leég a cefre.
- (a trafó olajat 150 fokon sem tudod gyufával belobbantani- kipróbáltam-, de forrón az égést nagyon táplálja! (Égő papír, égő fa. )
(Szoba hőmérsékleten tüzet lehet vele oltani - nekem sikerült)
Szóval megijedni nem kell, csak bizonyos szabályokat betartani és nem lesz gond.
Köszi a választ , úgy döntöttünk hogy berakunk egy nyitott tágulási tartályt , így elkerülhetem az fel gyulladást , amúgy fával lesz fűtve , egy picike kis kályhát csináltunk neki , ezzel finoman lehet fűteni.
Köszi hogy figyelmeztetsz , most beszéltem a segítő társsal ,azt mondta jó lesz ez így , csak kell egy nyitott tágulási tartály ,mert ugye az olaj is tágul , és ezzel a tágulási tartállyal elkerülöm a meggyulladást . Amúgy az étolaj nem kocsonyásodik, nem tudom te milyen étolajat láttál, de az vagy nem étolaj volt vagy valami baja volt .
"Olyan megoldás is van amikor a kotlában van elhelyezve egy kisebb edény a cefrével/alszesszel, és a közöttük levő hézag van feltöltve vízzel. Így a túlnyomás a szokásos úton és módon tud távozni"
A biztonságnak és egyszerűségnek viszont az az ára, hogy egy csomó alkohol benne marad a cefrében, mert a vizes hőközlésű, atmoszférikus nyomású rendszerekben nem lehet 98-99 C fokig felfűteni a matériát.
Igen a vizes megoldásnál nagyon óvatosnak kell lenni a nyomás miatt. Az olajnál pedig az éghetőse miatt és még ott van ott a gázpalack is, ha arról tervezed üzemeltetni.
Mindent gondolj át többször, inkább kérdezd meg háromszor mielőtt nekiállsz, ha nem vagy biztos benne akkor bízd másra, vagy ne duplikáld.
Ha most készülne söröshordós főzőm elsőnek "csak" keverőt tennék bele, és ha így is leégne akkor motort tennék a keverőre, ha akkor is -amit kétlek- csak akkor duplikálnám a fenekét.
Ez nem lehet működő kiskapu. Mivel a felsorolt definíciók csak abban a direktívában hatályosak (For the purposes of this Directive, the following definitions shall apply),
a répa csak lekvárcsinálásban számít gyümölcsnek
így a répából készült velő is csak lekvárcsináláskor számít gyümölcsvelőnek
a pálinka viszont nem gyümölcslekvárból készül, hanem kimondottan gyümölcsből vagy gyümölcsvelőből (amikre viszont nem hatályos a lekváros direktíva gyümölcs- és gyümölcsvelő-definíciója).
Tehát a lekvárcsináláson túl nincs jogalapja annak, hogy a répa gyümölcs legyen.
A cukorrépa egyébként nem carrot, és finomított (répa-, szőlő-, mindegy) cukorból még akkor sem lehetne gyümölcspárlatot (ezáltal pálinkát) főzni, hogyha a 110/2008 EK rendelet nem kötné ki, hogy gyümölcsök vagy azok mustjának megerjesztésével és lepárlásával kell készülnie, mert az is feltétel, hogy a nyersanyag aromája és íze megmaradjon a párlatban. (A zöldségeket egyébként megengedi míg a pálinkatörvény már nem , de mindig az alapanyagnak megfelelően kell címkézni.) Arra a bizonyos gyümölcsszeszre valószínűleg nem ez a rendelet vonatkozott (valószínűleg volt vagy lett volna külön definíciója), de egész biztosan nem gyümölcslekvár párlatát jelentette, így a répa megint kiesik.
Ami a borokat illeti, most elő nem kotrom, de gyümölcsbort nem lehet simán borként forgalomba hozni, ahogyan sörként sem lehet bármilyen gabonalevet eladni. Hogy forgalomba hozatalon kívül hogyan emlegetik ezeket (akár hivatalosan), annak meg nincs több jelentősége, mint pl. annak, hogy a vámtarifaszámoknál is olyan rég elavult megnevezéseket használnak, mint pl. holland gin, konyak, ánizsmag brandy vagy agávé brandy. Persze szakmai nézeteltérések léteznek azzal kapcsolatban, hogy pontosan mi tartozik a borok, illetve a sörök közé. Ja, egyébként a 110/2008EK sehol nem nevezi bornak és sörnek a gyümölcs-, illetve gabonafermentumot, hanem csak a kereskedelmi értelemben vett bort és sört.
Olyan megoldás is van amikor a kotlában van elhelyezve egy kisebb edény a cefrével/alszesszel, és a közöttük levő hézag van feltöltve vízzel. Így a túlnyomás a szokásos úton és módon tud távozni, miközben a cefre edénye csak a hőközlő vízzel érintkezik. Nyilván kisebb így a hasznos térfogat és sok főzőnek eleve szűk átmérőjű szája van ehhez a varázslathoz, de új főző tervezésénél akár ilyen megoldással is lehet számolni.
Főző építésbe nem szólok bele, általában. A közbiztonság van veszélyben akkor muszáj.
A folyadékos szendvicstalp egy agyrém. Tudjátok működtetni, lelketek rajt. A laikusok által használt berendezéseknek bolondbiztosnak kellene lenni, mert ami felrobbanhat az fel is fog robbanni.
Az olajos szendvicstalp mivel nyitott, tűzveszélyes. Az étolaj kocsonyásodik, alkalmatlan hőközlőnek.
A vizes talp robbanásveszélyes, ha túl van töltve vízzel és nincs hova tágulni.
Aki nincs tisztában alapvető fizikai ismeretekkel és nincs meg a józan paraszti esze az inkább vásároljon hivatalos gyártótól.
Köszönöm a választ, de mindenképpen olajost akarok csinálni , kicsit félek ettől a vizes megoldástól, a nyomás miatt. A vizesnél ugye kézileg kel leengedni a nyomást, meg kell tágulási tartály , ahogy te is írtad. De az olajosnál nincs nyomás, nem kell zárt rendszer, egyszerűbb megoldás.
A kiforrt gyümölcsfermentum (amit mi akár cefrének akár bornak hívunk) minden esetben "wine" (bor), a kész gabonacefre "beer" (sör), a cukorcefre pedig "wash" ("mosat?"), hivatalosan. Némiképp bonyolítja a dolgot egy közel tizennégy éve érvényes EU-direktíva, ami szerint a répa gyümölcsnek számít. Nem viccelek, most akadtam rá, le van benne írva egyértelműen (III./1/A). http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32001L0113:En:HTML
EU-s jogalapon tehát legális a répapálinka készítése, amennyiben előtte a répából lekvárt/jamet (pürét) készítünk. Mivel a cukorrépa kristálycukorrá feldolgozása nagy vonalakban és jellegében is hasonlít a befőzésre, a fentiek ismeretében talán nem teljesen véletlen hogy a pálinkára vonatkozó jövedéki törvény módosító tervezetében kicserélték a gyümölcsszesz kifejezést etilalkoholra törvénypancsolóék, így nem olyan feltűnő az ütközés azokkal a jogi definíciókkal amik a cukortartalmú gyökérzöldséget nem gyümölcsként írják le. A többit mindenki hozzágondolhatja.
Szia! Nekem is 50 literes söröshordóm van duplafenékkel benne vízzel + zárt tágulási tartállyal, a keverőt pedig most készítem. Maximum 0,5 bar-ig engedem felmenni a duplafenék nyomását, így a benne lévő víz <=110°C. Ez elegendő. Viszont! Ez a hordó arányaiban nem szerencsés pálinkafőző üstnek, de azért működik. Magas és ehhez képest kicsi az alja, a hőátadó felület, ezt pedig tovább rontod egy duplafenékkel. Viszont egy lángfogó szoknya, és egy hővezető palást a hordó köré sokat javít a hatásfokon. Egy keverő pedig nagyon hasznos lehet. Felfűtéskor gyorsabban átmelegszik, hamarabb megindul, főzés közben pedig nem tud leülni a cefre. A duplafenék csak a leégés ellen véd, minden másban csak hátrány, a leégést pedig a keverővel is elkerülheted. Ha fúrod a hordót arra figyelj, hogy a lehető legmagasabb ponton tedd, így könnyebb lesz feltölteni és légteleníteni. A cső kevés, legyen rajta nyitott rendszerű tág. tartály is, ami legalább 6-7 dl űrtartalmú.
Úgy szeretném csinálni, hogy egy lemezt ráhegesztek. Majd kifúrom a hordó alsó peremének tetejét, oda egy csövet hegesztek, és az lesz a betöltő. Az a cső nyitva marad , majd megtöltöm tiszta étolajjal a dupla feneket, és kész.
Csak a pontosság kedvéért: a körtéből és almából gyümölcsbort készítenek, pontosabban almabort (angolul cider) és körtebort (angolul perry). Ezeknek alma- és körtebor a törvényes magyar megnevezésük is. Ettől persze nem tartoznak a borok közé, ahogyan a rizsbor sem, vagy ahogyan a gyömbérsör sem sör.
Viszont az utolsó tanács babar66-tól nem arról szólt.Az olajat nem szabad bezárni,ha gőzzel akarsz fűteni,akkor kell nyomásmérő,lefújószelep,és tudni kell,hogy mennyi vizet tölthetsz bele.Az egy zárt rendszer,az olajos meg nyitott.
Erről van aki tudna bővebben is mesélni. Volt valakinek ilyen, csak alul duplikált söröshordó főzője itt a fórumon, úgy tudom, csak néhány deci víz volt benne és így gyakorlatilag alulról csak gőzzel fűtött. Vissza kellene keresni, talán még rajz is volt róla.
Szerintem is ez a legegyszerűbb, bár nem a leghatékonyabb megoldás.
Elhiszem,hogy ez egy szép és jó játékszer,de az én szintemen nem lenne túl nagy jelentősége.Azt meg azért elárulhatnád,hogy hogyan mérsz vele száraz,zörgő törkölyt!Azért azt megjegyzem,sose láttam még ilyen csodát,csak fényképen.
Tudod,hogy ekkora mennyiségű alkohol mennyi cukorból lesz?És azt is tudod,hogy annyi a cukor mennyi szilvában van?A szilva átlagos cukortartalma 7.5g/100g gyümölcs.Na számolj!
Pl. van 63 liter magozott szilva cefrénk. Első lépésben a lepárlás során alszeszt készítunk, és vissza tudjunk következtetni a cefre alkohol töménységére.
Nekem borfokolóm van 0-20 tf% kalibrálva, és pálinka fokoló is 20- 95 tf% -ig mér. Tulajdon képpen alkohol/víz re van hangolva. Ez a gyakorlatban az up. mérésnél is használom, ugyan úgy játszik mind a két mérő.
Csipkét meddig lehet még szedni mert még kemény a szem a bokron mikor puhul meg vagy szedjem le és főzzem fel? almával cefrézném van most vagy 20kg az nemrontja el ?
Hidd el, nagyon hasznos a Malligand készülék. Én beáldoztam rá, és nem bántam meg. Még sosem vert át. Mindig annyi lett a kihozatal, amennyi alkoholtartalmat mért a cefrében. Pölö, most főztem volna egy törkölyt, gyakorlatilag nulla volt a cefre alkoholtartalma, mindet megvacsizták az ecetbacik. Nem kezdesz ilyenkor feleslegesen melózni.
A cefrefokoló a cefre sűrűségét méri, és nem a cukortartalmát. Ha a cefre csak vízből és cukorból állna, még értelmes is lenne, amit mutat. De a cefre, különösen a kierjedt cefre, teljesen más.
Még egy dolog sántít ebben a te módszeredben.A cefrefokoló a cefre cukortartalmát méri,és akkor van kész a cefre,amikor a fokoló 0 körüli értéket mutat.Ebből viszont nem lehet még matekkal sem következtetni az alkoholtartalomra.Amikor meg kezded a cefrézést,nem tudod mérni,tehát összehasonlítani sincs mit.
Igazatok lehet,én arra nem is gondoltam,hogy a makett és a modell között ilyen éles különbség van.De a mondandom lényege nem is ez volt,hanem az,hogy főző,és nem Malligand készülék.
A cefrefokoló vizes cukoroldatra van kalibrálva, a szeszfokoló pedig víz-etanol elegyre. A bor és a szűrt cefre is tartalmaz egyszerre alkoholt, cukrot, borkősavat, almasavat, stb. Ez az elegy túl összetett ahhoz, hogy sima sűrűségméréssel meg lehessen állapítani az alkoholtartalmát. Ezért értelmetlen a dolog.
Nem a számolásodat kifogásolták, csak azt, hogy teljesen értelmetlen így kalibrálni a fokolót, egy másik cefrénél ez a kalibráció már nem fog működni. A fokolóval cefrénél csak azt lehet nézni, hogy változik-e még valami, vagy már kiforrt a cefre.
Pedig az nem játék!..."Az ókori athéni (görög) törvénykönyvekben a bürökpohár a kiszabható halálbüntetés egyik nemeként szerepelt. Szókratészt is ilyen módon végezték ki, azaz a foltos bürök mérgével teli poharat kellett kiinnia, miután istenkáromlásban, valamint az ifjúság tévútra vezetésében találták bűnösnek." /Wikipédia/
Amit megértettem,az annyira nem lehet hüleség..Na de az a fő problem,hogy annyi a info,hogy "az ki van zárva mer'nem tudom".
Ezért picitr tolakszom,mert azt érzem,hiába olvasok el dolgokat,kéne ide egy tapasztalt segìtő aki személyesen elmondná mit hogy...Úgy tán könnyebb volna.
Volna közületek valaki dél-pesten,aki bevállalna egy szemináriumot? Esetleg segìtene lefőzni az első (ki tugggyamìllyen ) cefrémet?Most komolyan!Dunaharaszin lakom..
Nem fontos, nekem csak segít a főzésben, 90 decibellel ordít a piedzó, a beállított riasztási értéknél. Két gyakorlati főzéssel készítettem hozzá táblázatot cirka 2-3 tf a pontossága. Az elválasztások mindig ízlelés és szaglással történnek.
Pl. van 63 liter magozott szilva cefrénk. Első lépésben a lepárlás során alszeszt készítunk, és vissza tudjunk következtetni a cefre alkohol töménységére.
Persze hogy nincs ilyen maliizém,se fokolóm,mert hétfőn zárva a gazdabót.Voltam a vizesnél,megvettem a csöveket,meg a kütyüket hozzá.Egy kis sárgaréz kerülhet bele a kötéseknél,hogy oldható legyen?A fokoló holnap ,egész kiment a fejemből hogy zárva.A körtét meg fogom tudni mérni,mert az lé.Alma passz.
Főzőhöz még hőmérő kell ,meg a kicsöpögőnél az a hogyhìvják amibe a fokolót rakom.Azt egy csővel gondolom megcsinálni,amit befenekelek-belecsöpög-túlcsöpög.
Az én válaszom azt sugallta,amit leírtam.Azt írtam,hogy "nem tudod megmérni".És ehhez azt gondoltam hozzá,hogy azért,mert nincs hozzá megfelelő eszköze,és értelme sincs,hogy vegyen ilyet,mert a gyakorlati pálinkafőzéshez erre az értékre nem lesz szüksége,magánfőzői szinten.
Akkor ma megyek a "vizesbótba"is,remélem adnak,nem egész szál csöveket is.Ez lesz a karácsonyi ajándékom magamnak.Egy álom valóra válik ! ;-) A héten remélem összehebregálom a ketyerémet !
Hú köszi mindenkinek!Gyufa az alma felett ég,a még bugyborgó körte felett úgy aludt el,mintha vìz alá dugtam volna. Az almát egyszerűen kútvìzzel higìthatom?
Igen a páracső az üstöd,és a hűtőtorony között van.A hűtőbe 15-ös lágyrézcső elég,4 menet bőven.kb:3,5-4m hosszból letekerve.
Attól hogy nincs a cefréd megfordulva,még lehet kiforrt állapotban,ugyanis a bunda között megragadt co2 buborékok fönntartják.Ha mind eltávozik lassan,a bunda csak akkor merül le.Gyufa próba!Ha nem alszik el,akkor készen van.
Megmérni nem tudod,saccra 4-10 között van általában.A festékkeverővel elkéstél,azt a cefrézés elején kell használni,közvetlen a pektinbontó előtt.Főzés közben egy lassú keverés indokolt a leégés ellen,de jól hígítsd fel,ha sűrű!
Elkezdtem a topikot az elejétől olvasni,amit nem találtam fontosnak azt jól kihagytam.Olvastam vissza is,de nálam van keveredés.50 l söröshordóhoz a páracső 22-es,és 130-150 cm?Kornél hűtőcsövére volt ez a válasz.A páracső az nem a kupolától a hűtőig ér?A hűtőben milyen hosszú legyen a cső,és milyen àtmérőjű?Az egész 22-es?
Más;ma megyek a gazdqboltba szeszfokolóért,meg pektinbontóért az almàmhoz.Az alma 7hetes,már nem forr,hidegen van,körte 5hetes,még bugyog.Az alma nagyon sűrű,az alján van a lé..(csak felaprìtva lett)A körtét ledaráltam,kisajtoltam.Ott alul van seprű(?),felül a lé.Elrontottam valamelyiket?Ez az átfordulás sem tiszta :-O A körte egyébként borizű,azt mondom finom.
Biztos sok marhaságit gügyögök,ne vessetek meg érte,segìtsetek kérlek! :-D
A valódi vadszőlő termése (Vitis) nem mérgező, de könnyen összetéveszthető a háromkaréjú vadszőlővel avagy japán vadszőlővel (Parthenocissus tricuspidata), amit borostyánszőlő néven is ismerünk.
Utóbbinak fényes, nevéből adódóan három- (néha öt) csúcsú levelei vannak, kúszócserje, a gyümölcsében pedig a szobanövényként kedvelt diffenbachiához és rododendronhoz hasonlóan oxalátkristályok vannak, ami mérgező. Az oxálsavnak 102-103C fok körül van az olvadáspontja, és 157C felett bomlik. Ha lenne sok borostyánszőlő-gyümölcsöm csak kipróbálnám hogy átpárolódik-e az oxálsókból az oxálsav, de azért egy mészvizes tesztet kapna az elkészült párlat. Gyűjteni akkor is csak kesztyűs kézzel.
Hasonló növény de sokkal mérgezőbb a holdmag (Menispermum), ennek nagyméretű bogyójában egyetlen "kiharapott" tányér alakú mag található. Egyes fajtái a halmaszlag nevet kapták, zúzott magját bódításos halászathoz használták. Alkaloida a gyümölcsben levő méreg (dauricin), s mint ilyen igen könnyen átpárolódik. A kínai gyógyászatban gyulladásos betegségek kezelésére használják az ázsiai holdmag gyökerét, egy 2010-es kutatás szerint bélrák kezelésében hatásos lehet.
Sziasztok! Tudna valaki olyan cimke tervezőt ami nem bonyolult /desing pro/ ,de a mind megette"-től személyre szabhatót.....tudom volt már....nem akarok keresgélni, meg hátha van ujjabb vlami.
Ez vadszőlő, gyengén mérgező.Az soha ne legyen mérvadó,az állatok,madarak mit eszek,az embernek sok minden árthat (akár halálos is lehet)ami nekik meg se kottyan.
http://www.balintgazda.hu/kertesz/novenydoktor/afonya-ebszolo-mergezo-vagy-eheto.html Ez lehet,nálunk lekvárt főznek belőle és áll.nagyon finom(még nem ettem).Bálint gazda szerint: "A kerti ebszőlő hazai elterjedése felhívja a figyelmet arra, hogy új növényfaj termesztése előtt annak nevét, tulajdonságait is ajánlott alaposan megismerni. A termés és a növény mérgező hatását, tekintettel arra, hogy a termés már kereskedelmi forgalomba is került, indokolt lenne hivatalos laboratóriumi vizsgálatokkal tisztázni."
Szia. Én is az 50-est ajánlanám, a korábbi hozzászólásaimból kiderült, hogy én is ilyet csinálok. A 30 literest vagy eladod, esetleg italnagykerben lecserélteted 50 literesre, a göngyöleg ára ugyanaz, szóval inkább ezt ajánlanám. A többi tényleg le van írva, csak vissza kell olvasni egy picit.
Ismeretlen számomra ez a csucsor. Utána néztem, ne haljak meg bután. Rájöttem, hogy én a bolondító beléndekkel (nadragulya) keverem, de sok különbség nincs közöttük, mert mind a kettőnek mérgező bogyói vannak.
Most már kezdem érteni, a néhai fura hozzászólásaid okát:-))))))))))))))
Azért csak óvatosan a gyanúsan olcsó, réznek látszó súrolókkal! Egy mágnesteszt nem árt.
A homedistiller fórum hemzseg az ilyen jellegű posztoktól, hogy a felületes júzer alászaladt az olcsó dörzsinek. A mérvadó múnsájnerek ezt ajánlják. A dörzsis korszakomban én is sokat kerestem, de nem találtam Magyarországon olyan súrolót, ami frankón rézből lett volna.
Pálinkás jó estét mindenkinek!Azzal kezdeném, hogy teljesen tapasztalatlan vagyok a témában,és most készìtem az első főzőmet.Söröshordóból,de sajnos csak 30 literest sikerült beszereznem.Ehez van egy kb.10 l bajai halfőzőbográcsom ,szájnyìlással lefelé,szilikontömìtéssel gondolom leszorìtani.A kérdésem az lenne nem nagy ez a rézfelület a 30 literhez?Szóval jóból is megárt a sok,mert azt olvastam hogy a nagy rézfelület jó,na de ez nem túlzás?Második kérdésem a páracső lenne:22-es,vagy felette,a hűtőbe gondolom elég 15 mm.Dőlésszöge a páracsőnek mekkora legyen?Köszi a válaszaitokat előre is!
Nem, ezt úgy tudod előállítani hogy megvásárolod a háztartási ("100forintos") boltban kb. 50.- forintért per darab. Legalábbis jómagam biztos nem tennék tönkre jó kis fűtőcsövet. Ilyen-e:
Jó vagy nem jó? Tegyük fel, elő párlatos a pálinkád(gondolom Nálad ez nem fordulhat elő),valszeg megmondom mert tudok segíteni,tanácsot adni,mondhatom,a segítő szándék motivált.Mi értelme Valakit csesztetni mert ronda a kézírása,csúnya a felesége,vagy ippeg nem tuggya azt a fránya grammatikát?
,,Ha nincs illósav (ecet) a cefrében, akkor a pálinkának semleges közelinek illik lennie. Valóban érdekes kérdés, hogy a savanyú fazékíz vajon mennyire savas ténylegesen? "
Volt ma, egy finomításom.
Ep. 84 tf% -nál 8.8pH
A közepét 10 tf %-ig engedtem, és mintát vettem, a 10 tf%-os párlatból, ez 7.7pH- t mutatott.
Figyeljetek ezt nem akartam felhozni, de mégis felhozom. pár éve volt egy autó balesetem, nem úsztam meg karcolások nélkül. Tehát Próbáljátok ki, csukd be az egyik szemed és csak az egyik kezed használd.
Egyszer már próbálkoztam minimális dolgokat magyarázni az úrnak, amikor a kétszer desztillált vízről prédikált (abban már a Cserenkov sugárzás is észlelhető lehet, amikor az elektronok lehagyják a fotonokat). Nem ment, az ozmózisról sem hallott túl sokat.
Szilva már megelőzött, de én is azt akartam írni, hogy a plusz négy hét bizonyára jóval többet ront a minőségen, mint amit az aroma felszabadítóval nyersz. (Ezért nem foglalkozom soha az "utóerjesztéssel", hanem főzöm időben.)
Mindig csodálkozom rajta, hogy emberek hogy bírják ilyen magabiztosan lökni a hülyeséget. :) Ha snassz megkérdezni egy ötödikest, esetleg érdemes lenne elolvasni legalább a Wikipedia vízkeménységre vonatkozó cikkét.
Szerinted hová tűnik a "vízkő" a forralgatott vizedből? :-) Sehová, mert marad benne.
A hideg vízcső is vízkövesedik vagyis az általad nevezet kicsapódáshoz forralni sem kell.
A kalcium ugyanis nem illékony:-)
A vizet desztillálni kell, de erről korábban már részletesen írtam. Sokba sem kerül....
Az csak kotyvasztó kókler aki a gondosan lepárolt és nagy becsben tartott pálinkáját pont az utolsó fázisban cseszi el csapvíz, forralt víz, ioncserélt, ásvány löttyök stb. felhígításával!!!
A technika minden pálinkafőzőnek készen áll, némi barkácsolással percek alatt összeállítható egy vízdesztilláló is. És ehhez még NAV engedély sem kell:-)
Én vizet is kétszer desztillálom és ezzel hígítok, hiszen a kisüsti is kétszer van párolva:-)
Igen, én próbáltam. Korrektül összehasonlítható volt a négy héttel tovább tartott cefre, és a normális cefre ízhatása. Hogy a béta mit csinált? Semmit!:))
Mi már egy ideje nem iszunk ásványvizet,helyette beszereltem egy kétlépcsős vízszűrőt.Egy 5 mikronos,és egy aktívszenes szűrőből áll.Nagyon finom vizet tud produkálni,a csapvízhez képest óriási a különbség,pedig nálunk nem is olyan rossz a csapi víz,mint pl. a panelban.Szemre is van különbség,mintha a csapi egy kicsit szürkébb lenne.
Megmértem az ellenállásukat,a szűrt vízé 3-szor akkora volt mint a csapié.Azaz ennyi vasat meg ásványt képes megszűrni.
Szerintem ez a megszűrt víz átdesztillálva, biztos nem rontja el a pálinkát.
Hm, szerinted, ha vizet forralsz, nem válik ki belőle vízkő? Vagy ha ugyanazt a vizet forralod fel kétszer, akkor mindkétszer válik ki belőle vízkő? Szerinted melyik igaz? Olvasgathatnál.
Te próbáltad? Ismersz valakit aki próbálta? Olvastál valahol róla, akinek első kézből van róla tapasztalata és korrektül összehasonlítható eredménye? Ha igen, akkor nagyon örömet okoznál vele, ha megosztanád.
Kár volt kísérletezz! Ez a termék is az ÁH kategóriába tartozik, mint sok más. Aki erjedés után még egy hónapig rohasztja a cefréjét, azon a Lallzym egész görög ábc-je sem segít.
Kitüntetésről nincs szó,mondok egy ellenpéldát,az hogy az agyoniskolázott netán városi, a kacsát a libától nem tudja megkülömböztetni,a paraszt legfeljebb elnézően mosolyog,de ezért nem döngöli a földbe.Létezik ősinteligencia,ismertem irni olvasni alig tudó embereket,hatalmas gyakorlati ismeretekkel, bölcsességgel,önérzettel,önbecsüléssel és sokat tanultam Tőlük,de soha nem jutott eszembe hogy megsértsem Őket mert nem tudják a nyelvtant.
Kísérletezem a Lallzyme Beta aromafelszabadító enzimmel, megosztom a tapasztalataimat. Előrebocsátom, hogy nem olyan gyümölcsök voltak, amihez különösebben javasolják: cigánymeggy, germensdorfi cseresznye és kajszibarack, de ezekből volt olyan mennyiség amivel lehetett értelmesen dolgozni. Az alapanyag ugyanaz volt, egyszerre cefréztem, pH beállítva, fajélesztő, minden ahogy kell. 7-8 nap múlva kifőztem (nyár volt, egy kis hordót meghagytam, abba bele a Lallzyme Beta, pontosan adagolva. Légmentes lezárás, 4 hétig állt így, aztán főztem, ugyanolyan módon mint a Beta nélkülit. 3 hónap pihentetés (a Beta nélküli ekkor már értelem szerűen 4 hónapos volt) és ekkor kóstoltam össze, többször is mindegyiket, napokon keresztül. Az eredmény lesújtó:
Germensdorfi: minimális különbség, de ha választani kell, akkor a Lallzyme Beta nélküi kicsit üdébb, frissebb.
Cigánymeggy: egyértelműen a Beta nélküli a jobb, sokkal frissebb, gyümölcsösebb, az enzimes fáradtabb, súlyosabb, megkockáztatom dohosabb.
Kajszi: kevés különbség, de itt is az enzim nélküli a kellemesebb, a másikban nehéz, lehúzó ízek jönnek a korty végén.
Összefoglalva: ezeknél a gyümölcsöknél teljesen fölösleges a Lallzyme Beta, sőt még ront is az összképen, a plusz 4 hét cefreállás többet ront, mint amit a cucc esetleg pluszban hoz.
Hangsúlyozom, ezekre a gyümölcsökre különösebben nincs ajánlva, jövőre megpróbálom még a cserszegit, vilmoskörtét, birset és almát ha lesz elég termés a kontrollcsoportra.
Szívesen,ne hagyd magad,főleg ne add fel,a sógi által javasolt linket ovlasd el,abból sokat lehet tanulni!.....mutasd meg,kitűzött célod legyen hogy képes vagy kiváló minőségi pálinkát főzni!
Lepárolással lesz desztillált a víz, felfőzéssel csak forralt víz lesz. Előbbi módszerrel csíra- és ásványianyag-mentes lesz, utóbbival csak csíramentes. Lehet hogy ezoterikusnak tűnik de (hangsúlyozom csak saját tapasztalat alapján) pi-vízzel hígítva finomabb a pálinka mint ioncserélttel, bár bevallom desztvízzel nincs összehasonlítási alapom mert számomra nem praktikus vizet desztillálni.
Nekem van egy régi, réz lekvárfőző üstöm, rajta egy zománcozott mosdótál, aztán réz páracső és hűtő.
A páracsőben négy ponton van rézdrótból spirál (kettesével), és ezeken a pontokon hűtöm a rézcsövet nedves ronggyal (párolgási hő) automatikus csepegtetővel.
Önköltségi ár nulla forint.
Ezzel az "egymeneteseket" főzöm = a cefrét főzőm és a lepárlás 70-75 foknál kezdődik és kb. 35-40 foknál szoktam leállni a középpárlattal.
Így megkapom a kinyerhető alkohol 75% és a többi megy az utópárlatba.
Három év után, most azt mondom, hogy soha nem térnék vissza a kétlépcsős rendszerre.
Szerintem a réztöltet nagyon hatásos, még hűtés nélkül is. Külső hűtéssel (ventilátor, párologtatás,... )pedig a határ a csillagos ég (?)
Mondjuk én paraszt vagyok szóval engem nem sért. Tolerálom hogy a kisebbség így nevezi a fehérembert hagyományosan évszázadok óta, az lenne a fura ha kikérném magamnak.
Kapjál már a fejedhez! Hogy a fészkes fenébe segítsen valaki is, ha egyszerűen érthetetlen mit akarsz kérdezni. Nem vagy hajlandó írásjeleket használni, ami megadja a mondanivalód lényegét. Nem lehet eldönteni, hogy hol a mondat eleje, meg a vége, melyik gondolatsor mire vonatkozik, és sorolhatnám a többit is. Az helyett, hogy ezt javítanád, fölfúvod a pofádat és játszod a sértődöttet? Szerinted így kell ezt csinálni?
Ilyenem van, szerintem hobby célra tökéletes. Elég masszív darab, nem olyan szobadísz mint azok a csillogó-villogó lombikformájú izék. Eredetileg vajdasági DES gyártmány, de újabban láttam DES logó nélkül. Nem tudom lekoppintotta-e azt valaki, mert amit láttam, az tökéletesen ugyanolyan volt, ennyire pontosan elég nehéz másolni.
Egyébként csak 30 literes, de akkor színig van, a fogaskerekek is lében, nem túl jó úgy, kényelmesen 18-20 litert lehet vele főzni. A keverője hihetetlenül hasznos, soha nem égett le még benne semmi.