:) ne doljunk be a hanyatlo nyugat opiumanak.. csak semmi vilagi munoseghajhaszas... mit nekunk fajtajelleg... Igen is abcugg gyumolcsosseg, abcugg, pusztuljon az erett ananaszos, zoldalmas iz, le a fertelmes vanilasa vajas illatokkal...Nyoma se maradjon a Chardonnaynek nem kell Beaunois, Gamay Blanc sem Melon d'Arbois...Kereklevelu meg aztan vegkeppen amugy is a dohanyillat helyett feltalatuk a "dohányszínt".
csak azt nem ertem en, hogy a Virginai vagy a Cavandish dohanyet.. merhogy az egyik vilagos a masik meg sotet...
ehhh :)
Egyebkent tegnap talaltam egy szimpatikus Ausztral Rizlinget... olvasom a hatuljat, irja, hogy "marcius vegen szuretelt" Eloszor megalltam :) mondom, ez aztan kesi szuret, jol kitoltak fel evvel a sracok.. Aztan bevillant, hogy ott tavasszal van osz :) es a kesei szuret naluk majust jelent amikor nalunk mar tulvan a kamaszos lazadozason a bor :)
Ha valaki odafigyel akkor egesz evben ihat bozsolet :)
utánanéztem a figyelőneten a régebbi borkóstoló írásoknak . ott már én is megtaláltam az úr nevét.
érdemes beleolvasni az előző szösszenetekbe, sok vidám percet szereznek.
egyébként Bzolival értek egyet, négybetűs szó és nem szép.
Tompa úr irta a nyomtatott verzióban ott volt.
Mindíg is túlságosan költői volt; magáról a borról egyre kevesebbet ír. Az Ausbruch-t miért mossa össze az aszuval és a TBA-val?
úgy láttam nem is merte aláírni a nevét...
Off
e cikktől függetlenül hányingerem támad néha a névtelen cikkektől, miért fél vki attól hogy odategye a becses nevét?
on
Ezzel egyut orommel es kejjel utogetnem a fejet valami kemeny de dudoros targyal hosszu ideig ameddig fel nem fogja, hogy mielottleir valamit azelott gondolkodni kellene...
"Az ausbruch szót a hírek szerint épp' felváltja a káromlásszer?, vezényszóra hajazó trockenbeerenauslese, szép is ez a német nyelv." Goethe, Kafka, Hermann Hess, Nietzsche, Dürrenmatt, Freud, Heine nyelverolir igy... a parasztja
"a többféle aszúkig mindent megtalálhatni"
aha... aszu, hat hogyne. A szolvakokkal meg kuzdunk a nevhasznalt miatt.
Hmmm, egy 9 eves fiatalon is rossz bor :) fenseges szetesettseg, izgalmas dekoncentraltsag... harmonikusan banto savanyusag? :) Egyeneletsen opalos szin es kiegyensulyozott dohszag?
A Rubicon c. történelmi folyóirat legújabb tematikus száma (2003/1-2)a magyar borok históriájával foglalkozik(Magyar bor-bortörténelem). A cikkek mellett rengeteg fénykép és régi boroscímke is színesíti a tartalmat. Érdekes olvasmány!
Amúgy a '95-ös Rohály jobb volt, mint bármikor később, egyszerű, tömör, még semmi lila köd, értékelés egytől öt csillagig és minden bor után ételajánlattal, igaz, 60 oldal az egész. Viszont már az Esterházy írta az előszót. Még van benne Gere Attila Hárslevelű 1993 (***) is!
Megvan a '95-ös Rohály Borkalauz. Meg egy olyanom is van, hogy Magyar borkalauz, Corvina 1987, Katona József, ugyanolyan zsebformátum, már a fedélkép mókás, kis pohárka majd' színültig vörössel, mellette kétszer akkora társa majd' színültig fehérrel, mögötte 1 literes (!) Hungarovin Chardonnay... Viszont király '80-as évekbeli címkeképek vannak benne, időutazás, mondom. A végén értékelés is van, egytől három csillagig, pl. "Felsőabádi Á.G. Szárazhegyi burgundi *", de már a "Dél-alföldi Pincegazdaság Pusztamérgesi rajnai rizling 1983 ***"! Jellemző, hogy még az értékelésben is alig van évjáratmegjelölés. A következő talira elhozom.
10 év múlva a következőket szeretném mindenképpen inni:
Fekete Béla '09 hárslevelű
Tóth Sándor '08 zenit
Tiffán '06 Grand Selection (azért '06-ost mert az jobb mint a '07-es meg a '08-as)
+ 1 somlói amit most nem mondok meg
kb
Hmmm. bordeauxi edesborok :) ez sem konnyu mese. Leginkabb egy az 50-es evek elejen jaro egykor unnepelt szepsegu es kivanatos damara emlekeztet akinal bosegsen akad frisseb, ropogosab lany a tancparkett szelen, de meg mindig hatalamas vagyon es befolyas kell akar egyetlen tacat elnyerni es azert meg szep es elegans...es meg mindig nagy presztizs vele egy tarsasagban mutatkozni :)
Persze vege talan nincsen a mesenek, de teny, hogy azok az edesbork amiket most rettenetes dragan megvehetunk azok nem azok a borok amik naggya tettek a videket... legalabbis olvastam elegge szomoru dolgokat az allando tulajdonosvaltasokrol, a modernt technika csabito ternyeresrol a hagyomanyok elhanyagolasarol.
Mindenestre ez a Tokaj kontra mindenki mas, olyan mint a Klicsko fiverek nehezsulyu boxbajnoki torekvesei.. lehet, hogy jobbak, lehet, hogy erosebbek mint Lennox Lewis, de uzleti es presztizsokok miatt nem kerulnek egykonnyen szoritoba vele.. es ha egyszer megis Egy polcra egy aron kerul Tokaj a Sauternes borokkal, akkor nagy nagyon sokkal jobbnak kell lenni, hogy visszakeruljon az ot megilleto tronra :)
ch yquem-ről jut eszembe. múlt héten Királyudvarban kóstoltam egymás mellett a Lur Saluces-ék egy másik Sauternes-i chateau-jának borát Királyudvar és szepsy aszúkkal és édesborokkal, hát tanulságos volt. ilyen aldehides édesbort, madeirás utóízzel régen kóstoltam. a franciák istenek a marketingben.