szóval az első két évben nem kell szellőztetni? ez nekünk fontos info, mert mi is jövőre vetjük (vagy vetetjük ;)) újra a gyepet, és nyárra beterveztem egy ilyen kiadást magunknak... de ha várhatok még két évet vele, akkor nanáhogy!
Tudtok ajánlani Pest környékén jó kerttervezőt? Most készül a házunk terve és jó lenne még most megterveztetni a kertet is, hogy az építkezéskor már erre is figyeljünk. Köszi előre is!
Egyébként én kb 2 év múlva füvesítek, de havonta 1x Glialkázok már most is. Csak az én telkem fekete a környéken :)
Egyébként van valami talajmenti terülő-szerű gaz, ami él és virul. Vastagabb levelei vannak, és kis sárga virágai. Ezt mivel tudom kiírtani? (ha nem felejtem el, csinálok róla képet.
Tárcsázást akkor, ha már nincsen vagy nagyon kevés a gaz, vagyis jövőre.
Én a következő ütemtervet választanám:
1. Eldönteném magam vagy a családdal közösen, hogy mennyi az a pénz, amit ebbe be akarsz fektetni egyszerre.
2. Megnézetném szakemberrel, milyen a kút (ha van) l/perc teljesitménye.
3. Eldönteném, milyen módon akarok locsolni - ez főleg pénz kérdése - mindenképpen kérnék árajánlatot öntözőberendezést szerelő és kivitelező szakembertől, vagy magad összeszereled, miután itt elolvastad az erre vonatkozó fórumot, és mindent megkérdeztél, amit nem értesz. Az utóbbi eltart kb. egy évig, úgyhogy én egyből szakitól kérnék árajánlatot, bár számolj vele, hogy nem lesz olcsó.
Részeredmény - tehát:
- most már tudod, mennyi pénzbe kerülne X nm gyep locsolása locsolórendszerrel együtt. Ez azért fontos, mert a szép gyep alapköve a LOCSOLÁS.
- ha soknak látod a pénzt, kisebbited a területet, NEM SPÓROLSZ A LOCSOLÁSSAL.
- a végén kialakul, hogy mekkora területen van pénzed megoldani a locsolást.
Továbbmegyünk - ki van gyomirtózva a terület, megvan a tárcsázás és sima mint a billiárdasztal :)
1. Meg kell nézni, milyen füvet is akarsz. Itt kulcsfontosságú, milyen neműek a gyerekek - ha fiúk, strapabiró gyep kell :) Ezért előrelátó módon a sport keveréket ajánlottam. Ez viszont csak napos helyre jó. A fűmag nem drága, ezzel nem lesz gond.
2. Vegyél szórókocsit! Ne gravitációsat, hanem forgótengelyeset (pl. Gardena Classic 300). Ez jó lesz a fűmag és a trágya kiszórására is.
3. A trágyát (pl. Scotts Starter, 15kg elég 600nm-re) a szóókocsival szórd ki a vetés előtt, dolgozd be a talaj felső rétegébe, hengerezz.
4. A fűmagot szórd ezután, ezt is dolgozd be és hengerezz.
5. Locsolj - ugye már a locsolóberendezés locsol, te csak élvezed:) - úgy, hogy sose száradjon ki a talaj, amig ki nem kel és nem erősödik meg a fű.
6. Gazok - jönni fognak ám azért. Amit ki birsz tépni kézzel, azt tépd ki, amit nem, azt is :) Ha rengeteg lenne, szelektiv gyomirtóval kell őket fárasztani.
7. Vegyél JÓ fűnyirót - 500 nm felett benzineset, mert szörnyű sok zsinór kellene :). első nyirás, amikor a fű kb. 8-10cm magas. Az első nyirás előtt lévő napon érdemes áthengerezni, hogy a fűnyiró ne tépje ki a gyenge gyökerek miatt. Ha tavasszal vetettél, akkor a további nyirásokkal tartsd az 5-6cm fűmagasságot, ha ősszel, akkor lehet 4cm. Mindig csak a teljes fűmagasság 1/3-át szabad levágni - ez határozza meg a nyirás gyakoriságát. Ha jól tartod a füvet, 3-4 naponta biztos kell nyirni.
8. Trágyázás - nagyon fontos, főleg a gyakran nyirt és igénybe vett fűnél. Évente 4x trágyázz hosszan tartó granulátummal. Ehhez útmutatót találsz a www.csenkesz.hu weboldalon. Ajánlom, fogadd meg az ott irtakat és használd atokat a trágyákat.
9. Későbbiekben - 2 évtől: szellőztetés: év közben bármikor, az AL-KO 38 VLE Combi Care gép karmos tengelyével. Ez kiszedi az elhalt fűszaálakat, jobban lélegzik a gyep. meg fogja hálálni :) gyeplazitás: tavasszal és ősszel szabad csak és csak akkor kell alkalmazni, ha vastag (több mint 1cm) filcréteg képződött a talajon a gyepben. A filcrétegről olvass itt a fórumon pl.
hopp, bocsi, nem vettem eszre hogy jott mar valasz elobb is :)
tehat akkor ahogy az elobb oszefoglaltam kiegeszitve:
- totalis gyomirtozas ameddig kell.
- tavassal jo ido lesz, elintezem :)
- tehat sportfu, ok
- ultetes elott tragyazas.
akkor meg ami nem egyertelmu: rotatorozast irtal, az gondolom tarcsazassal egyenerteku (rotatorral ezt a terulet jo sokaig tartana, a helyi trakis meg 3-4k HUF ert atmegy rajta tarcsaval 5x), de azt mikor csinaljam?
eloszor permet, gerblye, majd permet gereblye, majd ha keves a gaz tarcsa?
koszi a gyors valaszt. az a baj hogy a 2. gyerek jon, az elso viszont meg kicsi (15 honap, de mar szaladgal), jo lenne neki jovore is a fu, hogy magat farassza le, ne minket :) most is jokat jatszik kint, a lenyirt gaz azert meg mindig jobb mint elol az aszfalt, vagy a meteres dzsumbuj...
szoval ha jol ertem, akkor koztes megoldaskent mukodhet:
- most elkezdek gyomirtozni (Glialkaval, bar meg nem tudom mi az)
- ezt tobszor megismetlem (hetente? vagy ha mar kisargult a gaz?)
- ha talalok magokra is hato gyomirtot, akkor ami nem egy eves, akkor azzal is vegigmegyek.
- ha mar minden szep sarga, es semmi sincs, akkor szantas, boronalas, talajmunkak, rabizom a helyi traktorosra. gondolom ha tobbszor kell gyomirtozni, akkor ez a tereprendezes resze szept vege, okt eleje, csak legyen hozza jo ido
- jovo tavasszal uj tereprendezes, tomoritessel
- jovo tavasszal elvetek nemi fuvet.
1800m2 tenyleg jo nagy terulet, de szerintem a hatso felet lekeritem, es ultetek egy erdot :) vagy legalabb gyumolcsfakat.
1800 m2 fuvet nem akarok, ramenne az osszes szabadidom. egyenlore csak a haz mogott akarok 3-500 m2-t ahova ki lehet ulni, gyerek jatszik stb.
szoval ha tavaszal/kora nyarra fuvet akarok (felesegem kiadta az utasitast) akkor a fentieket csinaljam?
Mindegy, elmegyek meccsre, fél 7 után lesz aktuális a műtrágya, hátha addig Tsunami is ideér. Bár mintha eltűnt volna... Persze más véleménye is érdekel!
Én az őszi vetést ajánlanám. Viszont, ha még így állsz, talán inkább jövő ősszel... Tudom, nem túl biztató, de jobban járnál. Most nekiállhatnál gyomirtózni Glialkával (vagy valami hasonlóval). Egymás után többször. Aztán jöhetne magokra is ható gyomirtó, de azt meg kellene nézni, mert 1 éves hatás rémlik, akkor azt is mostanában kellene. Ha Glialkázások után már alig van gyom, jöhetne a tereprendezés. Tavasszal igazítás, mert az őszi esők, téli fagyok után össze-vissza fog süllyedni a talaj. Mire jövőre vetsz, addig meg kellene oldanod a locsolást. 1800 m2 brutális, ahhoz már kell víz rendesen. Én (illetve a kutam) 4-500 m2-re alig győzöm (győzi). Na meg télen lenne időd megtervezni, mi hol legyen. Nálam pl. így utólag nem volt egyszerű a 40-50 m2-nyi füvet és 2-3 cm földet lekaparni a szalonnasütő placc helyéről meg lerakni a szegélyköveket. Egyszerűbb lett volna előre.
Szóval, ha az első gyerkőc születik (nincs, akinek már nagon kellene a fű jövő nyáron), akkor én halasztanék.
- nem kell szántani, nem kukoricát fogsz vetni, elég a rotavátorozás is.
- előtte azonban! - gyomirtózás permetezéssel, totális gyomirtóval. 1x nem elég, tehát most szeptemberben nem fogsz vetni, az bizti. Tehát: első gyomirtózás, utána kigereblyézed az elhalt gyomot, majd eső után nő a köv. gyom, már kevesebb, ezt megint lepeermetezed, stb. így tovább, amíg jelentéktelen gyom fog csak nőni. Ez úgy kb. tavaszra lesz kész.
- a tavaszi fűvetés kicsit kockázatosabb, mert ha bejönnek a korai kánikulák, akkor megdöglesztheti a füvet.
- sport keveréket vess, az kibírja a gyerekeket is :)
- az öntözést és a trágyázást ne becsüld alá. Vetés előtt is szórj el magas foszfortartalmú starter trágyát, gyorsabban fog az elején nőni a fű.
Inkább legyen kisebb területen füved, de azt gondozd rendesen! Közbe ha lesznek kérdéseid, tedd csak fel.
fu gondom lenne, hatha valaki ert hozza / tud segiteni. mikor/hogy/mivel.
elotortenet: kikoltoztunk majusban kerteshazba, haz mogott ugye meteres gaz, ahogy kell, hogy valahogy kinezzen az udvar, szoltam egy traktorosnak hogy tarcsazza be (1800m2 az udvar, a nagy telkek olcsobb volt, nem tudom mit fogok vele csinalni... :). mondtak, hogy majusban nem lehet fuvet ultetni, de hat vmit csinalnom kellett, az elulso feleben elvetettem 10 kilo szarazsagtuso fumagot, a hatsohoz nem nyultam. ez a tarcsazas utan 1 hettel lehetett. locsoltam, es rogton kikelt, ami gyanus volt, es be is igazolodott kesobb, most a kertem 95%a gaz (betracsazott magok kikeltek). nyirom szepen, tavolrol jol is nez ki, de ralepni nem jo, mert szur, illetve nem szep.
itt a nagy kerdes: anno azt mondtak, hogy fuvet szeptember elejen vetunk, vagy tavasszal. a nagy tervem az hogy beszantatom a foldet, varom hogy szetfaggyon, es tavasszal beultetem.
a szeptemberi ultetessel az a bajom, hogy szept vegen szuletik a gyerek, nem lesz idonk gondozni.
a kerdeseim:
- szeptemberben ultessem, mert az annyival jobb vagy maradhat tavaszra? (tavasz jobb lenne, de ha muszaj akkor szept.)
- mit kell a talajjal csinalni? eloszor is mint emlitettem 95% gaz, szepen le van ugyan nyirva 5 cm-re, de azert gaz. ez beszantassal megpusztul? vagy gyomirtozni kellene eloszor es ugy szantani?
- szantast a helyi traktoros mondta. szantason kivul mit mikor? szantast most/kesobb, utomunkak, talajegyengetest osszel vagy eleg tavasszal?
- milyen fuvet ajanlotok? van furt kut, nincsenek nagy igenyeim, nem akarok en csillivilli homogen pazsitot, csak hogy a kismanokat ki lehessen engedni mezitlab.
bocsi a hosszu levelelert
udv / koszi
andras
uj vagyok a forumon, ha mart volt rola szo/leiras akkor eleg egy idopont is hogy hol keressem.
Namármost mivel nálatok később kezdődik a tél (elméletileg), szerintem szórd el. Október végén meg a télit. Úgy vélem, semmit se rontasz így el. Ha meg igen, akkor tévedtem :))))
Egy biztos, hogy a Sportsmastertől be is fog sűrűsödni a füved és úgy elindul, hogy csak na. Utána majd lelassul ez az intenzív növekedés (szerencsére :) ), de szép, egyöntetűen zöld marad a gyep. Én már lassan egy hónappal ezelőtt szórtam el.
Ha ma sikerül, akkor még elszórom, ha nem, várok, hátha holnapig lebeszél Tsunami is. :o) Ugye jól gondolom, hogy a Sportmaster hatna a gyökérre is? Mert szerintem ráférne, ha még nem kap semmit 1-2 hónapig (mire a téli kell), akkor - szerintem - többet ártok a gyökér "elhanyagolásával", mint az esetleges túlnitrogénezéssel. Vagy nem. :o)
Ha megkapom és belefér egy ebesi kirándulás, megnézheted, milyen. Bár innen a szállítás szerintem jópárezer pénz - az építkezéskor 8e körül jött ki egy teherautó.
Még nem és igen. :o) Amilyen a tavalyi tél volt, még simán lenne ideje dolgozni a Sportmaster-nak. De az biztos, hogy idén csak 2x volt műtrágyázva és látszik is a füvön, hogy valami hiányzik neki.
Téliről fogalmam sincs, főleg, hogy még nem is tudom, milyen lesz. Tudod, nagyon ritkán jár erre az az emberke, aki tud olcsón hozni Scotts-ot. :o)
A hidrovetést meredek rézsűkön alkalmazzák. Pl. az összes autópálya melletti vagy vasúti pálya melletti rézsűre így vetik a füvet. Ez egy nagy teherautó, amelynek nagy tartálya és fecskendője van. Ha nincs hol vetni éppen, akkor az oktogonnál riogatják vele a rendszerellenes megmozdulókat :)))) Csak olyankor nem teszik bele a fűmagot meg a trágyát :)))
Családi háznál elég gázos lenne vele a munka :) Bár, lehet hogy van kisebb változata is a gépnek.
Ha ma kiszórom a műtrágyát és nem locsolom be, mert mára-holnapra esőt ígérnek, aztán pénteken mégis nekem kell, mert nem esik, akkor lehet baja a fűnek? Megégetheti a nitrogén? Esett annyi eső, hogy most locsolni nincs kedvem - na meg a "nagy" vízhozammal nem is egyszerű.
Köszönöm a tanácsokat.Én Dunavarsányban lakom és tényleg nagy a terület.A kutyus szombaton érkezik.Lehet,hogy jobban járunk ha jövőre szántjuk fel,még augusztus elején,hogy szeptember végén bevethessük.Idén szerintem már kicsusztunk az időből.
Ja, konkrétan: Telefonkönyvben semmi találat, a net-en szintén. Van ugyan találat több ezer, de mindenféle internetes céges adatbázisok eredménye jön, úgymint: találati lista (hogy minek van lementve és indexelve???), amin van mészkő is, Várpalotán, meg Debrecen is, mint papír-írószer bolt. De debreceni mészkő (meg bármi hasonló) az nincs. Teljes kudarc így a netes keresgélés...
Felénk a kertészeti árudák (igaz, kisebb méretűt) 1400/25 kg áron árulják. :o) Egyelőre megnézem ma, milyen követ tudna hozni a falubéli. Ha jó, akkor várok, azt a 2 hetet kibírom. Ha nem jó, akkor nekiugrok tovább keresgélni. Szenilis agyamra jellemző, hogy a felénk Hajdú Apró néven futó hirdetési újság eszembe se jutott, tegnap juttatta eszembe a Sanyi szomszéd. :o)
Szerintem ugorj neki a netnek, vagy telefonkönyvnek. Ez nekem így naon drágának tűnik. 10E. Nálunk a kertészeti árudában árulják ennyiért, azt meg tudjuk hogy drága.Tippek: Tüzép,építőanyag kereskedések stb. A kisebb helyeken mezítláb is megy, így még olcsóbb.
A gyepszőnyegezésnél gondolom anyagi terhekre vonatkozólag mondtad, hogy túl nagy a terület. Merre laksz? Én idehaza 1200 ft/nm áron rakom, ebben persze benne van a gyep, a terület előkészitése - amennyiben nem kell sok-sok köb földet oda-vissza hordani -, nincs benne a gyomirtózás és a starter trágya kiszórása sem, de ez mondjuk egyezkedés kérdése lehet. Mindez amit most elmondtam, csak akkor ér valamit, ha Komárom közelében laknál.
Sport keveréket kellene vetni, amiben kevés a csenkesz és sok az angol perje. Ez birja a legjobban a taposást. A kutyát nem birja semmilyen fű se, ez tény. Az ajánlott dózisnál ne vesd sokkal sűrűbben - többnyire 2,5kg/100nm az ajánlott, ne menj 3kg fölé. Se szellőzni, se bokrosodni nem fog tudni rendesen, ha sűrű a vetés. Gombásodás lesz a vége.
Szellőztetni? AL-KO 32 (38) VLE Combi Care géppel. Ezzel szellőztetni és talajlazitani is lehet. De erre még ráérsz :)
Kösz! Egyelőre várakozó állásba kerültem. Állítólag 2 héten belül érkezik a faluba 12-20 -as kő*, 4500-ért**, azt még megvárom.
* Telefonba azt mondta a fickó, hogy szerinte kisebbek is vannak benne, aztán rákérdezett, mikorra tudnak hozni neki és akkor azt mondta, hogy rosszul tudta, mégis 12-20 -as van (és lesz) neki. Holnap nem messze tőlünk hoz a régebbi szállítmányból, meglesem, milyen lehet. ** 4500 m3-e, de - szerintem - elég szűkmarkúan méri az anyagot. Lehet, hogy 4 m3-t kell vennem tőle, hogy meglegyen a 3 (nehéz ellenőrizni ugye), de mégy így is olcsóbbra jöhet ki, mint a ma füstbe ment terv.
Én ujabban láttam valahol olyan hírdetéseket, hogy kő helyett tengeri kagyló-csigahélyat használnak. Talán érdemes utánanézni. Meg kertészeti műsorban használtak színes üveget, de olyat, ami nem vág, már le volt koptatva-kerekítve.
A hidrovetés állítólag jó dolog, és 1/5-e a gyepszőnyegezésnek.Persze itt is elő kell készíteni a terepet, ezt soha nem úszod meg. De az a jó benne, hogy egyszerre juttatja ki a magot, tápot, mulcsot, és ha kell, még vízmegkötő anyagot is. Nézz utána www. pazsitdoktor.hu vagy a keresőben: hidrovetés
off Ámberek! Segítség kellene! Kiderült, hogy a zúzott kő árát a bánya baromira megemelte (6e lett volna m3-e, most a bányából 10e/m3 áron tudná kihozni a szállító+fuvar Miskolc-Debrecen...). Föld kiszedve, szegély lerakva - kellene valami "olcsó" megoldás, mivel is legyen feltöltve a zúzott kő helyett. Az osztályozott (vagyis inkább abból kimaradó) nagyon nagy kavics nem tetszik, van valakinek valami használható ötlete???
A gyepszőnyegezéshez elég nagy a terület-kb 700 nm.Mi a vetésre gondoltunk.Terveink szerint tavaszra rendben lesz.De a többszöri gyomirtás és várakozás lehet,hogy meghiusítja.Olyan keverék kell,ami birja a gyűrődést-kutya+gyerek.Azt is olvastam,hogy ha sűrűre vetem,nem fog jól szellőzni.Az az igazság,hogy nem sokat értek ezekhez a dolgokhoz,panellakó voltam eddig.Lejebb olvastam,hogy szellőztetni kell..mivel?
Ha felszántjátok, utána ki fog jönni a gaz. Akkor kell majd gyomirtózni. Többször egymás után. Ha már alig jön ki, akkor lehet vetni a füvet (ha vetéssel akartok füvesíteni). Gyepszőnyegezés esetében nem kell annyit gyomírtózni, mert a szönyeg alól nem jönnek fel a gyomok.
Ha sűrű lesz a gyep, nem lesz benne sok gaz. Ha ritka és gyenge lesz, nem fogjátok trágyázni és locsolni eleget, akkor lesz benne bőven.
A vékony szálú fű az a csenkesz és a vastagabb szálú a perje. Ha külön-külön látod őket, akkor rosszul volt a keverék elkeverve vetés előtt.
A hepehupás talaj pedig a gyatra előkészítés eredménye. Ezzel most már nem nagyon tudtok mit csinálni.
Nekünk nagy kertünk van,most vettük házzal együtt.Be van fűvesítve-nagyjából-szerintem elkapkodták.Sok helyen látok más fajta fűvet,szóval úgy fűvesítettek ahogy csak birtak.Van ahol szép,van ahol nagyon vékony szálú.De a baj az,hogy a talaj nagyon egyenletlen.Arra gondoltunk talán felszántjuk az egészet,szintbe hozzuk és ujra fűvesítünk.A kérdésem az lenne,hogy előtte gyomirtózzuk le teljesen vagy nem szűkséges mivel úgy is lesz benne gaz? Most is van benne,nem is kevés.
1. teljesen megszabadulni a gyomoktól - szelektív gyomírtás + kézzel
2. szeptemberben teljes felülvetés gyorsan induló keverékkel (amiben sok angol perje van, ezek a sport keverékek) + gyökérnövekedést elősegítő trágya kijuttatása (Scotts Starter) - közben folyamatosan irtani a gyomot. Locsolni mindig, ha kiszárad a talaj, nem gyakrabban, kivéve azokat az összefüggő területeket, ahol csak friss vetés van, ott nem szabad a talajnak kiszáradnia.
Általánosan:
A fűnek erős gyökérzet kell - ezért kell ritkábban locsolni és 20-25mm-t alkalmanként. Így fog jobban ellenállni a gyomoknak is, besűrűsödik, utána már csak 1-2 gyom lesz, amit kézzel kitépsz.
Trágyázni elég évente 4x, pl. Scotts hosszú hatású granulátummal. Ettől még jobban be fog sűrűsödni a füved. Ráadásul ebben a trágyában kén is van bőven, amely gombaölő hatású. Mert a sűrű, tömött gyep könnyebben begombásodik, ha jól erre a feltételek (meleg, párás idő, esti locsolás, stb.)
A füvem 3 éves. A locsolás naponta ment éjszaka , gondolom ez sűrű, elképzelhető a nem elég mély gyökérzet a mennyiséget nem tudom megmondani, majd most fogom mérőpohárral megmérni, ha nem fog esni az eső. A trágyázás tavasszal volt, valami szilárd trágya volt azt hiszem a Bricostore-ban vettem akkor nagyon szép volt, de sajnos nem ismételtem meg, így júliusban kapott Kristalont, 3-szor.
Most tervezem egy szilárd Scotts trágyát, sajnos már most meg kell ejtenem a télit, mert szeptemberben és az idén már nem tudom megcsinálni, ennek a trágyának 5 hónap a hatásideje, ha van rá mód akkor adok még neki trágyát februárban.
Szia, nagy valószínűséggel nincsenek eléggé mélyen a megmaradt füved gyökerei. Milyen idős a fű? Hogyan locsoltad a területet az idén? Gyakran keveset, vagy ritkábban, de sokat adtál neki? Mivel és hányszor (mikor) trágyáztad?
Ha választ kapunk ezekre a kérdésekre, közelebb lehetünk a megoldához, ill. tudni fogjuk az okokat.
Nekem van az "enyhén" elgyomosodott és legyengeült füvem. Elhatároztam, hogy rendbe rakom, hogy jövőre szép gyepem legyen. Első lépésben hadat üzentem ismét a gyomnak így az elmúlt 2-3 napban a gyomlálással töltöttem a szabadidőm nagy részét. Most azt gondolom, megérte, úgy látom gyom nélküli a maradék gyepem. Sajnos olyan összefüggő gyomszőnyegem volt, hogy kb.1-1,5m2-es területen teljesen eltünt a fű, csak a kopasz föld látszik, mondjuk ezt vártam, sajnos sokat nem tudtam ez ellen tenni.
Ezután levágtam a füvet, majd gyepszellőztetést csináltam, elég sok száraz fűszálat szedtem össze.
Arra gondoltam, hogy az újravetés előtt át lazítózom a füvet, mert eléggé megritkult ott is szegény ahol nem volt gyom.
Majd átszereltem a gyeplazítóra a gépet és itt kezdődtek a gondjaim. Húztam egy csíkot a szellőztetővel és szomorúan tapasztaltam, hogy kiszedi a megmaradt füvet a lazító. Ezt tapasztalva letettem erről a műveletről.
A kérdésem ilyen hosszú felvezetés után, hogy miért lehet ez szerintetek?
Talán mert túl gyenge a gyepem? Vagy nem elég tömör a gyep, vagy a talaj?
De ilyen sűrűn? Nnna, majd meglátjuk. Kár, hogy nem látszanak fűnek, ugyanis a megmaradt füvet hagytam bemagosodni, a gazokat meg kiszedtem, bár lehet, hogy nem mind időben... Locsolom, és majd kiderül.
Akkor tanácstalan vagyok. Gondolom a diót begyűjtötted és ott figyelt Karácsonykor a bejgliben.
Viszont még mindig az a véleményem, hogy nem gyom mag, hanem valaminek a termése perget szét.
Múltkor nem tudtam a hozzászólást elküldeni, de szerintem még mindig aktuális lehet.
Én speciel mulcsozásra használom, illetve a komposztba szoktam belekeverni. .
Ha van elég helyem, akkor egy darabig szárítom és csak utána megy bele a nagy közösbe , ha a mulcsozásra használom, akkor lehetőleg a kertnek azon a részein terítem le ( pl.: bokrok alatt) ahol nincs nagyon szem előtt.
Anyóspajtásnál viszont a zöldségeskertben talajtakarásra van használva. Kb. fele annyi öntözésre van szükség, viszont a termés ( szalonnasütéshez való zöldségköret ) légyegesen szebb. Ja és nincs gyom
Ezekkel a módszerekkel viszont az a gond, hogy egy díszkertben nagyon gáz , hogy a heti rendszerességnél keletkező nagyobb mennyiséget hova tüntetem el.
Erre a kérdésre szerintem Te jobban tudod a választ ! csak meg kell nézni , hogy milyen fa van ott és annak milyen termése van. Ilyet szoktam látni pl. juharfák alatt.
Megvettem a Galitiont. Van a kertben egy kb. 1 m2-es terület, amit ma délután teljesen felástam, kiszedtem az összes elhalt füvet. Este beszórom a Galitionnal, majd pár nap múlva jön a fűmag.
mvi: 3 nap; káposztafélék (kivéve korai karalábé), kabakosok, gyökérzöldségek és gumós zöldségek (kivéve retek) talajlakó kártevők (lótücsök, vetési bagoly lepke, stb.) felületkezelésre 30-40 kg/ha, 6... Bővebben
Gyártó: Budapesti Vegyiművek Kategória: III.
Ár: 1.153,- FtArvalin-LR 1 kg
mvi: 0 nap; lótücsök járta helyek lótücsök 20-30 g/m2, - nap; lakott területen kívül mezei pocok 2-3 szem/lyuk (5-10 kg/ha), - nap Bővebben
Gyártó: Budapesti Vegyiművek Kategória: III.
Ár: 1.244,- Ft
Még valami az eszembe jutott: az esztétikai problémán, fűnyiró-gyilkoláson kivül ráadásul nagyon balesetveszélyes is lenne 10cm-re felemelni a járdát a környező terület fölé. Gondolj csak bele.
A gyepben lévő túrásokba, lyukakba diazinont szórok, egyelőre több-kevesebb sikerrel. Tavasszal-nyár elején nem volt velük gond, de szerintem mostanra kikelt, megerősödött a szaporulat :(
A természetbarát védekezést meg hagyjuk a természetbarátokra, én ki szeretném irtani őket, nem barátkozni velük, hogy rohadjanak meg.
Nem ismered a közmondást? "Ki a fűnek vermet ás, maga esik bele" :)))
Eszedbe ne jusson ez az őrültség. Járdaszint=gyep talajszint. Vésd az eszedbe ezt a dogmát. És ne hallgass az olyan megnyilvánulásokra, mint pl.: "a fűbe került por annyira megemelte a talajszintet, hogy folyómederré változott a járda". Ez igaz lehet a Földözi-tengertől délre, de nem itt. Ha rám hallgatsz, ilyen lesz:
Úgy-úgy! Max 1-2 cm, különben vagy kézzel vágod a járda melett a füvet, vagy kést veszel a gépbe folyamatosan.Viszont szépen antikolt lesz a járdaszéled.:-))
Ezt a múltkor be akartam linkelni,csak attila hozzászólása lefagyasztotta az index.hu-t.Övé volt az utolsó hozzászólás,ezért ő volt a ludas,hogy nem tudtunk hozzászolni a topichoz.:-))
Lenne egy félig OFF kérdésem, mivel látom, hogy nem csak én csinálom a ház körüli dolgokat saját kezűleg. Szóval a kocsibehajtót, járdát ki mennyivel emelte a föld síkja fölé, ha a mellette lévő terület füvesítve lesz? Én 10cm-re gondoltam. Ez így OK szerintetek?
Lótücsök ellen keresek kipróbált módszereket! Minden segítséget szívesen veszek.
A MUZSIKUS LÓTÜCSÖK
Ki ne emlékezne a vízipók csodapók nagy öregjére, a barlangjában hárfán muzsikáló lótetűre?
Nyomtatás
A lóbogár, a lótetű vagy a lótücsök elnevezés (Gryllotalpa gryllotalpa) mind egyetlen állatfajt jelöl. De legjobb, ha lótücsöknek nevezzük (legalább ennyivel segítsünk a rovar megítélésén), mivel a tücskök családjába tartozik (annak ellenére, hogy külleme eltér többi rokonától). A kifejlett lótücsök megnyúlt, hengeres testű, barna színű és akár az 5 cm-t is elérő, nem túl bizalomgerjesztő, akár ocsmánynak is nevezhető rovar.
A földi életmódhoz alkalmazkodva első pár lába - akár a vakondnak - ásólábakká módosult, a hátsó, a tücskökre oly jellemző ugróláb viszont elcsökevényesedett. A zenész a hímtücsök a családban, kitartó ciripelésével csalogatja magához a nőstényeket.
Élete legnagyobb részét a földben tölti. Jelenléte könnyen felismerhető, mert járatai, amelyek közvetlenül a felszín alatt futnak, boltozatosan kiemelkedik a talajszintből. Amerre jár, megrágja a gyökereket, kidönti a palántákat és csíranövényeket, de a változatosság kedvéért szívesen elfogyasztja a rovarlárvákat és csigákat is.
Rendkívül sok növény esik áldozatául pusztításának: megtámadja a burgonyát, cukorrépát, napraforgót, kukoricát, szamócát, gyümölcsfákat, fiatal telepítésű szőlőt, valamint sok zöldségfélét. Télen telel, ilyenkor 1 m mélyre is lehatol a talajba vagy a trágyába, esetleg a komposztba. Védekezni ellene ezért csak nyáron érdemes.
A következő lehetőségek közül választhatunk:
Rovarölőszeres védekezés csak abban az esetben indokolt, ha nagymértékben elszaporodott, vagy ha trágya- vagy komposztdombunkat támadta meg, amelyet később kertünk vagy fóliasátrunk trágyázására használnánk. Ebben az esetben ugyanis a fertőzött komposzttal tömegesen behurcolhatjuk a tojásait üvegházunkba, fóliánkba.
A lótücsök ellen két készítmény engedélyezett, mégpedig a Basudin 10 G és a Diazinon 10 G rovarölő granulátumok, melyeknek ugyan az a hatóanyaguk (diazinon). Vetés vagy palántázás előtt egyszerűen a föld felszínére kell szórni 5 g/nm adagban. Az említett készítmények hatása hosszú (2-3 hónap), ezért korai zöldségféléknél és korai burgonyában nem szabad őket alkalmazni. Magyarországon évtizedek óta ugyancsak használják a lótücsök ellen a cinkfoszfid tartalmú Lótetű Arvalin csalétket.
Természetbarát védekezés ellene, ha talaj felszíne alá öblös üveget helyezünk, amibe áskálása közben belepottyan. Érdemes az edénybe vizet tennünk, hogy ha már egyszer csapdába esett, véletlenül se tudjon kimászni az áldozat. Humánus kertészek az ilyen üvegbe inkább sört tesznek, az utolsó pillanatok bearanyozása végett.
Ha sikerült elcsípnünk, akkor vigyünk magunkkal horgászni, mert ha mi nem is, a harcsák biztos szeretni fogják. Hami...
Ma voltam egy mezőgazdasági kiállitáson. Láttam a Viking standját és fűnyiróit. Hát... Nemcsak a meleg miatt olvadoztam :)
Azt hiszem a következőképpen értékelném: MÁS kategória :)
Amúgy semmi érdekes.
Volt egy cseh cég, amely többek között gyepszőnyeggel is foglalkozik. Kiállitottak vagy nyolc fajta gyepet ilyen szép csikokban. Hát emberek... Ilyen csúnya, kócos, barnászöld, elhanyagolt füvet rég nem láttam. És ez kiállitáson volt, elképesztő.
"Szeptemberben felülvetek, de nem tudom eldönteni mit szórjak el."
Ha lehetséges, akkor fűmagot... :))))))))) (bocsi) :)))))))
Ahogy nézem, minden füved napos helyen van. Ha nincs nagy taposásnak kitéve (foci, gyerekek, naponta rohangálás napestig), akkor olyan keveréket, amelyben bőven van vörös csenkesz. Birja a szárazságot, gyönyörű sima pázsitot képez, de a taposást egyáltalán nem birja. Nekem, ahol többet gyúrjuk a füvet, ott szabályosan kiveszett belőle a csenkesz, csak a perje maradt meg. Ez meg látható, mert a perje vastag szálú, a csenkesz meg olyan finom vékony. A gyepben kitúnően kiegészitik egymást.
Még valamit. Visszatérnék az első sorban elhangzott kérdésedre :) Szerintem szórj el Scotts téli kondicionálót is. Szeptember végén. Ahogy a nagy költőnk megirta :)
A Speedy Green a Scotts-tól nem olyan drága, a gardena Comfort 800-asa is annyiba kerü. Én vettem volna Scotts szórót, de nálam pl. az volt a baj, hogy az körkörösen szór kb. 1,5m átmérőbe, nálam meg nagyon tagolt a terület és nem akartam beteriteni a járdákat, virágokat, bokrokat, stb. Az nagy összefüggő felületre való. Nekem ez a kis Gardena ideálisnak mondható.
Időközben én is utánajártam a neten. Sajnos itt a Prenorban csak a díszpark család volt. 8700-ért sikerült megvennem. Mi egyébként a Sportsmasterben a "TE" összetevő ami az enyémben nincs?
Pontosan. Toltam egy régi ágyszivacson (tapadás miatt) kb másfél métert, aztán a tolás közepéből kiválasztottam 1,1 métert. Összekapartam és konyhamérlegen megmérve 12 gramm lett. 6-oson is mértem és tényleg kb. duplája lett, nem jöttem volna ki a 15 kilóból. Scotts szórót meg csak nem veszek háromszoros áron...
Körülbelül félúton. Feleségem térít észhez néha, mikor nagyon belemelegednék, hogy ez itt nem az angol királynő füve :) Most azért van időm foglalkozni vele, mert szabadságon vagyok, de általában csak hétvégente. Idén volt egy vakond ami garázdálkodott a cserjés részen, nem mert átjönni a fűbe nagyon, csak egyszer bújt át a szegély alatt, de gyorsan vissza is fordult :) AZtán kiirtotta magát, egyszer csak döglötten találtam a mulcs tetején, már hangyák mászkáltak rajta.
Utánanéztem. Amit te vettél - a diszpark termékcsaládba tartozó rövid hatású - ugyanolyan összetételű, mint a Sportsmaster, nálunk, Szlovákiában is kapható, de én egy okból nem vettem ezt: a diszparkos 15kg, a "gyeptrágya" meg 25kg és az áruk alig különbözik, tehát a nagyobb zsák gazdaságosabb :))) (Nem tesco :)). Egyébként teljesen megegyezik, ami bennük van.
A 24g/nm dózist próbaszórással mérted le? Nekem is hasonló adat jött ki. És úgy nézem, hogy elég is a gyepnek, bár én előtte 30g/nm-t akartam kiszórni, de hát ezzel a kocsival ez lehetetlen. Csak a dupláját tudnád, de az meg rengeteg.
:))) Te valahol félúton vagy köztem és kókuszka között, hozzá közelebb :)))) Nálam nincs esély hibát találni a fűben pl. grillezéskor, én kijárok a fűbe sokkal gyakrabban, naponta többször is :) Ma is már voltam pl. :) Most jöttem be kintről. Szomorúan tapasztaltam, hogy még van megölni való lótücsök :( Kb. 5-6cm-en elrágják a fű gyökerét és sárgul. Nálam ez már szarvashiba a fűben :)))) Nagyon észrevehető. Na de ne fényezzem má magam annyit :))))
Én azért törexem a tökéletes kertre, mert én bármibe is fogok bele, mindig megpróbálom elérni a tökéleteset, aztán ez vagy sikerül, vagy nem (eddig még talán sehol sem sikerült, úgy emléxem). Félig-meddig csinálni valamit számomra teljesen érdektelen és olyanba bele se kezdek, ahol nincs az elején legalább az esélye annak, hogy benne leszek a top 10-be :)
Most éppen a kert van soron :)) Na, mondjuk ezt már csinálom 5 éve. Az időrekorder a sport, azt 15 évig csináltam :)
Na de ne offoljunk már annyit :) Zöldül a füved? :)))
Ennek szerintem is így kell(ene) működnie. Nálam az egyensúly olyankor szokott borulni, mikor meglátok grillezés közben egy átkozott ritkulást, vagy hogy sárgul valahol és nem hagy nyugodni, hogy ott van. Ilyenkor legjobb sűríteni a poharak újratöltését :)
Azért én nem akarok odáig eljutni, hogy mindent alárendelek a kertnek. Lehet, hogy ezért kövezés jár, de ha locsolni kellene, de nincs időm, vagy fáradt vagyok, a családommal éppen grilleznék, a gyerekkel játszanék akkor Én azt csinálom. Én nem a tökéletes kertre hajtok mint Te. Ha ezért a füvem szárazabb, vagy sárgább mint a másiké, nem fogom lábonlőni magamat.:-))
Én így élek és nekem jó. Panelgyerekként nőttem fel, ez nekem már a paradicsom. És így jó.
De van benne egy hiba. A kertészkedést - mint általában a mezőgazdaságot, mert ugye azért ez odatartozik - nem lehet akkor csinálni, amikor jólesik. Akkor KELL csinálni bizonyos dolgokat, amikor a növényzet éppen megköveteli. Pontosan az tud itt kiváló eredményeket elérni, aki fegyelmezett ezen a téren. És itt bizony sok mindent a "most kell" határoz meg - pl. nyirás, locsolás, permetezés, szellőztetés. Ezeket nem lehet akkor csinálni, amikor jólesik. Kivéve azt a helyzetet, ha éppen akkor esik neked jól, amikor kell. Na ez az ideális, de nem hiszem, hogy van ilyen a világon :))
Ebben teljesen igazat adok neked. Viszont én a burkolt sportsmasterre gondoltam ami 2-3 hónapos. Amit én vettem az is 2-3 hónapos, u.az az összetétele is, viszont ez valami díszpark műtrágya családba tartozik. scotts.hu-n olvastam utána.
A hosszú hatásúnak semmi értelme. A trágyázasi program szeriint évente 4x kell trágyázni és váltogatni kell a trágyákat, tehát minden 2-3 hónapban mást kell szórni (ugye április: sportsmater, június: káliumos, augusztus: sportsmaster, október: téli kondicionáló). Igy nincs értelme kiszórni a 8-9 hónaposat, mert közbe nem tudsz szórni másfajtát. Hát ezért.
Én ma pártoltam át. Vettem gyorsan egy "Rövid hatástartamú gyepfenntartó"-t aminek látszólag ugyanaz az összetétele, mint a hosszú hatású sportsmasternek. De akkor miért van két fajta? Egyébként én is a GARDENA Classic 300 szóróval szórtam ki, 5-ös állásban. Ekkor pontosan 24 gramm ment négyzetméterenként. A végére pont annyi maradt a zsákban mint amennyire számítottam. Épp az előbb öntöztem be kézzel, mert akkora szél van, hogy nem ment volna a rendszerrel normálisan. le is szakadt a derekam.
Az bíz az bátyám! Kicsit punkos,kicsit sárgás,de az enyém!:-))
Lassan műtrágyáznom is kellene,nekem így jön elő,ha kezd tápanyaghiány mutatkozni.Olyankor 1 kicsit sárgás..Jövőre átpártolok én is a scotts-hoz,remélem azzal nem lesznek ilyen kilengések.:-)) A fene azt a sas szemed!
Ha nagyon gazos a terület, akkor ez jó választás. Valószinűleg a gyommagok fokozatosan fognak kikelni és egy időbe beletelik, amig ezeket szép lassan kivégezed :)
1. Mert ugye van ez a fránya kertépités, -gondozás, meg kertimádás. Amit az emberfia nagyon-nagyon szeret csinálni. Minél több szabad időt szakit neki, sőt elmegy odáig, hogy a 2. tevékenységet hanyagolja is emiatt!
2. És van egy másik dolog, amelyből az ember kénytelen megélni. Lehethogy szereti csinálni, de erre a válasz sose lesz egyértelmű, mert ott van a pénz, ami miatt nem vagyunk képesek ezt a kérdést objektiven megitélni.
DE:
Miért ne lehetne 1. és 2. ugyanaz a tevékenység???
Pl. nem igaz, hogy csak azért szeretsz füvet nyirni, mert magadnak csinálod (feltéve ha szeretsz :)) )
Én tudom, hogy büszke lennék magamra, ha BÁRKI másnak olyan kertje lenne általam, mint az enyém. Vagy szebb. Akkor még büszkébb lennék. És ha ebből a tevékenységből ki tudnám fizetni a rezsit, tudnék enni adni a családomnak, ruhát, cipőt, iskolát és nyaralást - na akkor még BOLDOG is lennék.
Műanyagot úgy kell lerakni (legalábbis a fát én úgy csinálom), hogy lenyomok egy ásót ásónyomni mélységben és megbillegetem. Eztán az ásót mellé rakom és még egyszer.. így lesz egy 3-4-5 cm-es csíkom. Ebbe én egyszerűen letekerem a faszegélyt, és betemetem. Ha a föld nem csontkemény akkor 10m-t lerakok max 1 óra alatt (elég lusta vagyok :) )
Nekem a ház oldalától a kerítésig lejt a terep (kb. 10 fokos lejtése van). A kerítés szélétől úgy 40-50 cm-t nem füvesítenék be, futónövényt, virágokat tervezek oda.
Ennek a határvonalnak a kialakítására alkalmas ez a kő szerintetek? Vagy ide combosabb szegélykövet érdemes rakni?
Én amikor a rokonommal csináltam a 40 méter hosszú kerítést,már akkor ki voltam bukva.Órákig egymás mellett dolgoztunk,és nem szóltunk egymáshoz.Egyszerre jegyeztük meg,hogy ez a meló alkalmas arra hogy mélyen elgondolkozzunk.Főleg a fugázáskor,ő kente,én mostam a fugát.Persze volt olyan kő is amit hiába kerestem nem volt a helyére való,de másnap az első kezembekerült kő pont oda illett.
Sajnos nekem állítva lesz (igen, nem túl szép, majd egyszer a következő lakó, ha lesz pénze, kicseréli). Azért majd lefényképezem, milyen lett, de csak távolról, hogy a betoncsík teteje ne látszódjon. :o)
Azonban a terület eléggé elhanyagolt volt, tele volt gyommal.
Ezért amit idén csináltam vele:
- Föld talicskázása, hogy a talaj egyenletes legyen, ne legyenek benne hullámok.
- Rotátorozás
- Gereblyézés
- Amikor a gyom 5-10 cm-esre megnőtt gyomírtózás. Én Medalont használtam, csak zöld felületen hat. (Valszeg a hatóanyaguk ugyanaz). 1-2 hét alatt szárad el a gaz. Jellemzően minden nagyobb eső után gyomirtóztam, mert kezdett gazosodni. Ha jól számolom 3-4-szer szórtam meg a területet. Néha átkapáltam a területet, ha a felső réteg kemény volt.
- Most ott tartok, hogy a nagy eső után ismét bújik a gaz, de már csak itt-ott egy kevéske.
- A föld még itt-ott ülepedett, egy kis földmunka ismét szükségessé vált.
Szóval ha nem sűrgős a füvesítés, én 1 évet rászánnék a talaj előkészítésére, gyomírtásra.
Az utolsó kérdésed valóban fontos. Én kb. 100 nm mediterrán hasított követ tettem fel és fugáztam eddig. A kőművesek a szomszédnál 500 ft-ért csinálták, és nem is tisztították meg rendesen. Kérdezték már, hogy megcsinálnám-e nekik a többit. Határozottan: NEM!!
Ez csak nekem éri meg. Ahogy mondod lelkileg kielégít, hogy jót és szépet alkottam a családomnak. A pénz nem minden. Szerintem én pénzért még füvet sem nyírnék másnak.
Ja, még valami. Vasárnap teszek fel fotókat városunk főteréről. Na ott tavasszal füvesitettek 5 millió ft-ért. El fogtok képedni, milyen most .... Bár az eső gondolom egy kicsti helyrehozta. Két hete valóban olyan volt, mint a búzaföld aratás után.
Embere válogatja. Én is szivesen fizetek azért, amit nem szeretek csinálni. Nem azért, amit nem tudok, hanem amit nem szeretek. A kettő nem ugyanaz :) Amig nem tudtam fizetni, addig csináltam. Ezért tanultam meg vakolni, falat húzni, stb. A pénz kényelmesiti az embert.
Erre startolok rá :)
Végülis csakis azért, mert szeretem csinálni. Kielégit - lelkileg :) Jól érzem magamat, amikor csinálom. Kiváncsi vagyok rá, ugyanezt érzem-e vajon majd, ha nem magamnak fogom csinálni.
Nekem 6cm a kő,és csak 2-3 cm-t szedtem ki a kő mellöl utólag,amikor a mulcsot terítettem..Bentebb a szegélytöl nem látszik ha magasabban van egy kicsit a mulcs.Élére állítva csúnya lesz. Ha jól le van kalapálva,akkor nem fog kimozdulni.
Egy gumikalapácsot szét is vertem,mire sikerült szépen lerakni.Rúgdoshatom,meg sem mozdul úgy be van ágyazódva.
Tudod kevesen gondolkodunk így. Én már nem tudnám eladni sírás nélkül a házam, annyit melóztam vele. Sokat megtanultam a mesterektől és amit tudok azt már én nyomom le. Na a szomszédságom tele van olyan ogrékkal, hogy amíg én gürizek, Ők napoznak, éééés fizetnek a végén a mesternek. Ja, és még Én vagyok a hülye.
Hozzátartozik egyébként az is, hogy Mi a párommal jóval többet engedhetünk meg magunknak, mint Ők. Mégsem fizetek olyanért, amit elbírok.
Az egyik német szomszédom (hobbyház 200 nm)csak néha van itt, füvesített 700.000 ft-ért. Nyáron nem volt a nagy melegben itthon. Olyan a területe mint a búzaföld aratás után.
Ha jól látom, akkor a szegély tuják felőli részén is ugyanolyan magasan van a talaj, mint a gyep felén. Gondolom, mulcsot raktál a tuják alá. Kiszedted a talajt a tuják alatt a mulcsnak? Ha a szegély tuják felőli részén kiszeded a talajt (mivel csak 4cm magas a kő, ennyit meg ki kell szedni a mulcsnak), nem mozognak el a kövek?
Ilyen megoldáson gondolkodom egy kert megépítésénél, de elbizonytalanít, nehogy miközben szedem ki a földet a tujasor alól, kimozogjanak a kövek, mert ugye az egyik felén már nem támasztja többé a talaj. Az nekem világos, hogy ha a gyep sűrű lesz, akkor már tartani fognak a kövek, de mi lehet addig?
Én arra gondoltam, hogy élére állítva süllyesztem be a követ, ezáltal a tujasor oldalán is lesz föld alatti része (mivel 10cm lesz a föld alatt, és ennyit persze nem szedek ki a mulcsnak).
Okos ez a kertész :) Ha berakod a Scotts-t átlátszó zsákba, a kerttulaj nem tudja, mivel szórod neki, csak látja, hogy jó. Ha látná, mit használ és 1x megnézné, hogyan csinálja, onnantól nem kell túl sok intelligencia utána csinálni :)
Fontos a szakma fortélyait és a családi recepteket titokban tartani, hogy a szakma fennmaradjon :)
Valószínü hogy gomba támadta meg a füvet,a friss vetésnél ilyenkor nagyobb az esélye.A barátomnak is ugyan így tizedelte meg a friss füvét,ott szépen lehettett látni reggel a pythium penész nyomait.Ha összeborult a fű és kirohadt,akkor ott felül kell vetni.Korán reggel nézd meg hogy van e hasonló penész,vagy pókhálószerű micélium a területen.Az 1-2. kép pythium,a 3.-4. rhizochtonia.A locsolást most hagyd ki,mert párás meleg időben fertőz,valószínü hogy jól meg is volt locsolva,azért alakult ki.Ide a keresőbe írd be hogy Pythium,Gombabetegség,rhizochtonia szavakat,olvass vissza,és találsz permetszereket is.Ha elakadsz segítünk.
Kb.1 hete volt nála a kertész csávó elszorni a cuccot. Na mondom most majd kilesem mit használ. De ráb@sztam, mert egy síma átlátszó zsákból nyomta a cuccot a szórókocsiba.
Azt tudom, hogy a fűmagokat Ő keverteti annak megfelelően, hogy milyen területre, milyen igényre készül. Lehet hogy a trágya is valami maszek cucc.
Először rakd ki a fűre úgy ahogy szeretnéd,szépen állítsd be az íveket. Ásóval vágdosd végig a belső oldalán a füvet,és indulj meg az elejétöl a lerakással.előtte locsold be egy kicsit a füvet,hogy könnyű legyen felszedni.A térkő teteje,a talajszintig legyen letéve.Egy db bramac léccel,és gumikalapáccsal tudod igazítani egymáshoz a köveket.oldalrol,és felülröl is ütögesd egy akkora léccel+kalapáccsal,ami 4-5db követ átér egyszerre.Ráteszed a tetejére a fát,és addíg ütöd,amíg egy síkban lesz a teteje.Nem baj ha lesz egy kis hézag a fű és a kő között,majd benövi a fű.Ha nagyon száraz a talaj,előtte locsold be.És ami a lényeg ne akard 1 nap alatt lerakni,mert akkor olyan is lesz.Inkább mindig egy kicsit csinálj,de az szépen fusson.
Első nyírás után ilyen ragyák keletkeztek a "pázsitomon". Szerintetek mitől lett ilyen? Magához fog még térni vagy újra kell füvesítenem a hibás részeket? Mi legyen a kúra? Holnap reggel tervezek egy kiadós locsolást és vasárnap egy újabb nyírást egy kicsit rövidebbre.
Ja, az "árok" a műanyagnak készült. Próbáltam minél vékonyabb csíkot kikaparni, hogy a műanyagot minél jobban tartsa a föld, de vékonyan (2-3-4 cm szélesen) nyilván nem tudok kiszedni ~12 cm mélységet. Illetve ki lehet, de nagy szívás.
Úgy tűnt a képen. :o) Végülis kő lesz, 1980 m2 a közeli tüzépen. Lehet, hogy lenne olcsóbb, de 3 m2-nél nem telefonálgatok meg autózok, mert odalesz a különbség, amivel esetleg találok olcsóbbat.
Most a szellőztetés után különösen látható lett, hogy van egy félárnyékos terület, ahol valami miatt az angol perje került túlsúlyba, a vörös csenkeszből max. egypár szárasz szál maradt. Így elég ritkának néz ki az a rész. Azt szeretném kérdezni, hogy az angol perje képes-e bokrosodásra csupán a nyírástól, vagy felül kell-e vetnem valamivel?
Könnyű messziről tanácsot adni. :o) (Még fáj, lehet, már sose múlik el?) Igen, rászórni tervezem, de most elakadtam. Az istennek se sikerül a keskeny árok. Reggel korán keltem, hogy még hűvösben csináljam - erre belefutottam az "alig homok a földön" területbe. Na, ott aztán semmire se megyek még a csákánnyal sem. Kiásni meg nem az igazi, mert akkor nem tudom, hogy tudnám fixen beleállítani a szegélyt, hogy ne dűlöngéljen. Most gondolkodom Tsunami kövén, csak 2 gond van: Ő 1800 pénzért vette 10 méterét, most 3360 lenne + szállítás... A másik, hogy az Ő köveit elnézve szépen levagdosta a sarkait, hogy egymáshoz simuljanak - na, ez nálam nem menne, akkor meg hogy néz ki???
A középső képen van egy folt, ebből a kameraállásból :) ennyit, de úgy egészében nekem nagyon nem szimpatikus, aki ennyire elhanyagolja a gyepet. Ha innen nyirja, akkor kb. a 2/3-át le kell vágnia és sárga foltok lesznek majd a nyirás után, gondolom, mivel ha hosszú a fűszál, akkor nagyobb része sárgul a tövétől, nyirás után meg ez a felszinre kerül.
Összenyitottam, minden változatlan, kivéve, hogy egyszerre öntöz :). Ezek PGJ-k a többi PGP fej. A fúvókaméretek pontosan úgy vannak a terven, mint ahogy leírtad. csakhát a kivitelezés nem jött össze úgy ezeknek a szerencsétleneknek. Most kezdhetem előről a csapadékmérést átfúvókázás után, pedig már trágyázni akartam.
Megnézed a füvet egészen közelről. Ha egyenes a vágási felület, akkor nem kell aput körbeudvarolni, hogy élezzen.
Ha azt látod, hogy a fű nagy része úgy nézz ki mint egy kakastaréjos punk a Sziget fesztiválról , akkor köszörű, flex, reszelő elővesz és apa légyszi- légyszi .
Holtkomolyan a fűre akarod szórni a kavicsot????????
Ezt egyszerűen nem tudom elképzelni.
Tudom, fáj a lábad (még mindig?), akkor tovább fog tartani, de komolyan nem értem, hogyan akarod ezt igy csinálni, ill. hogy mi lesz ennek a vége.
Milyen vastag kavicsréteget rax le?
Szerintem a kavicsréteg felső szintje meg kell hogy egyezzen a fű talajának a szintjével! A szegély az csak arra szolgál, hogy a fű ne nőjön be a kavicsba és nem arra, hogy támassza a kavicsdombot, ami a fűre meredezik...
Na erről beszélek, látod? Igy esztétikus szerintem, milyen lett volna, ha én itt a fűre még rászórom a kavicsot.
Remélem, hogy jól értettem, amit csinálni akarsz és nem papoltam itt feleslegesen.
Könyörgök, ne szórd a kavicsot a fűre, el fogod magadat átkozni, olyan hülyén fog kinzeni :)))
Ne told rajta a fűnyírót, hanem szemből támadj neki. Kicsit emeld meg az első kerekeket és engedd rá a kavicsra. lehet hogy macerásnak tűnik, de így nem kotrod véletlenül sem a kavicsot a fűre, illetve nem nyomódik a kavicsba a kerék.
Kiszedni nemigen lesz erőm. Most ott tartok, hogy a 15 cm magas szegélyt ~12 cm mélyen rakom a földbe, kint marad 3 cm. A kavics kb. a szegély tetejéig lesz. Így elvileg végigtolhatom úgy a fűnyírót, hogy egyik kerék fent, másik lent és nem szabad(na) beleakadnia a szegélybe. Aztán, hogy mi lesz belőle... :o)
Kösz a törődést :o), de ekkora részeket nem akartunk levágni. A kijelölés kész, illetve a föld teteje meg van már kaparva a nyomon, de baromi nehéz vékony, ~12 cm mély árkot csinálni a szegélynek. Most a homokkal szívok (most látom, hogy a felső részből egyáltalán nem mosódott le homok, úgyhogy a locsolásra se túl jó nálam a ritka-sok, mert a homokon átszalad), mert állandóan visszafolyik, holnap meg a markolóval lejárt föld lesz a gond - egy jó hosszú részen 2-3 cm homok van a betonkemény földön...
Ha végzek, rakok be fényképet. Egyet kérek, mindenki csak dícsérje. :o) Na, jó, ez vicc volt, őszinte véleményt kérek majd.
Hát én megmondom neked őszintén, hogy én az összes helyen ahova kavicsoztam, vermelővel kiszedtem a füvet. Vagyis egy kis föld is jött vele. Így a feltöltés után egy szintbe került a talajjal. kb. 5 köb.anyagot szedtem ki. Ha csak a fűre rakod akkor a szegélyt is magasabbra kell tenned, és ha az műanyag le is nyírod. Nálam kb.2 cm-re van feljebb mint a föld (fű alatti)és a kavics szintje. Mivel a nyírás magasabb azt nem is bántja.
Hopp, egy kérdés: Elég, ha a kövesítés :o) előtt leterítem a fóliát a fűre és rászórom a kavicsot, majd elrohad alul, vagy jól kitolok magammal, mert elrohad és az orrom alá bűzlik az egész, ahogy a fólia alól kiszivárog a rothadás szaga?
A koma sokat van külföldön (most is) és akkor nyír ha hazajön.Nyírás után is csinálok fotót. Minden éjjel!!(kivéve esőben) megy a locsolója kb 2 órát.-most fúratott kutat, mert sok volt a számla-.Gomba még nem volt, tápozás 4xévente.
Nyisd ki egyszerre a két kört,és fogod látni hogy elbírja-e.Ha nem romlik a szórásképe a fejeknek,akkor használhatod egyszerre.Milyen tipusu a rotoros fej?
Általános szabály,hogy ha például a 90 fokos fejben 1 es fúvóka van,akkor a 180 asban 2-es,a 360 asban 4-es.A szórási szöggel arányosan nő a mérete.A képen nem látszik a beöntözött terület határvonala.Inkább 1 napon kellene öntözni ha 1 terület,legfeljebb vedd korábbi időpontra az indítást.
hamarosan füvesíteni szeretnék, milyen fűmagot vegyek?
a befüvesítendő terület kb 450 nm, gyakorlatilag homok. a fű igénybevétele közepes, gyerek, felnőttek, kutya, macska és nyíráskor trakesz. a hely olyan, hogy 1-2 éven belül el fog gazosodni. locsolás automata rendszerrel, ásott kútból
Lehet, hogy ha összevonnád a köröket, nem tudná azon a nyomáson a területed lefedni. Ezt egy nyomásméréssel ki lehetne számolni. (nyitott slagvéggel kell mérni!!)
Aztán a nyomáson túl az adott idő alatt átáramlott víz mennyisége is fontos.
Egy 10 literes edényt ?mp.alatt tölt meg. A 7-8 mp. jó lehet.
Délelőtt feltérképeztem , hogy mit műveltek itt az öntözőrendszer építésénél. Ha a spray körtől eltekintünk, a következőképpen néz ki az alaprajz. A számok a fúvókák méretét jelölik. Most már értem, hogy miért volt a bal felső negyedben kevesebb víz kint, mint jobb oldalon. Szerintem a bal alsó két külön kört nyugodtan egyesíteni lehetne, így mindjárt lecsökkenne az összidő. "Sajnos" egybefüggő a terület, bár ki lehetne próbálni, hogy mi történne megosztva a locsolást két napra. Az a jobb oldali 5-ös fúvókát gyorsan kicseréltem 4-esre de az alattalevő 4-es is megy 3-asra, vagy inkább 2-esre. Ja, mondanom sem kell, hogy a terven teljesen más minden!
köszönöm.ez a mit ajánlottál disznövényekre nem veszélyes?igen,ősszel szeretnénk füvesiteni,eztüntetni ezt a mezőt amit az előző tulaj ránk hagyott a házzal.ha 150 parlagfüvet nem húztam ki a héten akkor egyet se.van minden,tényleg olyan mint egy rét.szörnyű.köszi a segitséget.
Sehogy!A talajban még évekig csirázóképes állapotban vannak a gyomok magjai,és ha totális levélen keresztül felszívódó gyomírtót is használsz,akkor az csak a már kikelet gyomokat fogja kivinni.
Levélen keresztül felszívódó szer a glialka,1 héttel utána már lehet füvesíteni
Vigyázz nehogy olyan gyomírtót vegyél ami talajon keresztül a csírára is hat,dual gold,folar, stb,mert
akkor sokáig kell várni a füvesítéssel, hogy kimenjen a talajbol a hatóanyag.Gondolom már ősszel füvesíteni szeretnétek.A gyomírtó mellé 1 kis műtrágyát,és tapadószert is tegyél a permetezőbe,javítja a hatást.
a totális gyomirtó minden gazt véglegesen kiirt?hogy lehetnék biztos,hogy az előkészitett területen nem nőnek füvesités után a gyomok?tele vagyunk minden gazzal.katasztrófa.
ha nincs belőle nagyon sok, akkor elég a begyűjtés, plusz az ásóval körbevágás. (ha ezt megteszed, ezzel megakadályozod, hogy a gombák micéliumai a földben összeérjenek, és elszaporodjanak) ha viszont sok van, le lehet fújni az egész füvet gombaölővel.
Szerintem nem lehet, hanem biztos. Arra mondtam, hogy nem teljesen igaz amit olvastam, hogy csak a zöldellő gyomot lehet írtani.
Viszont a tereprendezéskor érdemes talajfertőtlenítőt is használni a vetés elött. Ez megakadályozza a nemkívánatos tücsköt, lótetüt stb. Ja és azzal a vakon esélyét is hogy megjelenjen.
Ez nem teljesen igaz. Én is használok olyan kiszórható gyomírtót, amit tavasszal kell kiszórni a területre (kavicsos rész, térkő illeszték, járdalapok, mulcs stb.) és a magról kelést is megakadályozza. A neve :Casoron. Jól müxik.
Én májusban vettem a Kite Sport fűmagot és a múlt heti csapadékos napok alatt néhány helyet befoltoztam vele. Legnagyobb meglepetésemre 3 nap alatt kibújt és már 2-3 cm-es hajtások vannak. Szóval jól döntöttél.
Glialka, ha már zöldell. Ha kivitte, megvárni, hogy megint kihajtson a földben lévő mag, aztán megint Glialka. Aztán szinte azonnal mehetne is a fű, mert csak levélen át szívódik fel, földet nem "szennyez". Ha megint hülyeséget írtam, valaki kijavít. :o)
Ho-hó, míg el nem felejtem: Senkinek sem jutott még eszébe semmi jó ötlet a levágott fű hasznosítására? Kipréselni, a levet lombtrányaként használni, a jóval kisebb helyet foglaló maradékkal szeméttelepre menni? Vagy épp fordítva, kiszárítani, porrá törni és azt kiszórni? Vagy bármi. :o) Gondolom, a levágott fű tele van tápanyaggal, nem lehetne visszanyerni belőle, a végterméket meg kisebbíteni?
Ha nem látsz új nyomot (mert a jószágot nem biztos, hogy meglátod), akkor ne csinálj semmit szerintem. Ha nincs konkrét lelőhelyed, szórhatod az egész udvart, az meg nem olcsó - meg, gondolom, nem is túl környezetbarát. Ami rémlik még, hogy ha új valamit ültetsz (fát, bokrot), akkor ott érdemes használni valamelyik szert: kiásod a likat, beöntessz szert, meglocsolod és úgy rakod be a növényt.
Dumber28: Galition, Avralin, de emlékszek még másik 2 szerre is, csak nem jut eszembe a nevük. Ez eddig 4 és hány lehet, amiről még nem hallottam. :o)
Galition. A járat körül szét kell szórni. Aztán meglocsolni, gáz képződik ami nehezebb a levegőnél, azaz "lemegy" a járatokba. Nálunk tavaly eltűnt, csak nem tudom, hogy ettől, vagy csak 1 járt nálunk, amit a szomszédasszony kiszúrt és elkapott. Sanyi szomszéd életét viszont idén keserítette meg egy, próbálta kiönteni, de nem boldogult, aztán adtunk neki a Galitionból, másnap reggelre megfogta. Félig a járatban, félig a levegőn adta meg magát az áldozat. :o)
:))) na, jól van akkor, amíg én fektetek, majd a férjre bízom a feladatot, tán csak boldogul vele :))) látni fogom, ha kell élezni? kb 2 hónapja nyírunk a nyíróval, eddig nem csináltunk semmit. én a füvön semmit sem látok.
amúgy meg 2 hete kiszórtunk egy kis tápot, hát, szombati nyírás után tegnap már nagggyon ideje volt megint! egészen kikupálódott a mi kis elhanyagolt füvünk.
1 kör 1 terület?Mert nekem 2 kör rotoros dolgozik 450m2-en teljes átfedéssel,és úgy már x2-vel a vízmenyiséget.2x60 perc rotoros,percenként kb 40 liter 1 kör. 11-12 mm körül jön ki 3-4 naponta,de nekem elég mert jó a talaj is,és a fű is sűrű.Nekem van a ház körül 150m2 vezetékes vízröl 5 kör,és 450m2 kútrol 3 kör,ezért 2 különböző kört 1 időben tudok működtetni.
Gondolom akkor ott is szaladgálnak a köbméterek egy-egy öntözés alkalmával. Itt 5 kör (4 rotoros, 1 spray) öntözi a füvet, múltkor megmértem és 25 perc alatt olyan 6-9 mm víz jön ki körönként. Ez kevés. Viszont ha felemelem az időt mondjuk duplájára, akkor hajnali 5 órás indításkor majdnem 9-ig öntözne ami meg már sok. Na majd valamit kezdek vele.
Kútra gondoltam az elején. Megmértem a második szomszéd vízszintjét, 19,5 méterre volt a talajszinttől. Errefelé 8500-9000 forint körül fúrják méterét, így legalább 180e lett volna. Másrészt a kertész is lebeszélt róla, hogy csak a gond van a kutakkal (én meg hagytam magam, mivel teljesen zöld voltam a témához). Úgyhogy berakattam egy második vízórát amire nem kell csatornadíjat fizetni. Most 200 Ft így egy köbmérter víz. Sok, az tény. 250 nm nagyon emberi. De egyszerűen nincs szívem lecsípni sehonnan belőle, mert így teljes. Inkább kút. De megint feldúlni a kertet vétek lenne. Az a baj, hogy az ember mindig utólag okosabb.
Ma raktam le az öntözőrendszerem 2 körét. Az egyik az utca (kerítésen kívül) a másik az asszony szép kertje és az én füvem egy kis részére van.
Az utcám már előkészítettem a terepet a füvezésre. (feltöltve , meghengerelve) A füvezés akkor lesz ha mi is haza jövünk a kórházból a picive (de előbb meg kell születni :) ). Tényleg mi az ami olyan nyomot hagy a frissen hengerelt területen mint egy felszínem túró vakond , csak egy kicsit kisebb. A "járatot" kiástam, de üreg nem volt. Passzolom a mi lehet az!! Ötlet?
Hát akkor minél hamarabb fúrass kutat! Hogy birod pénzzel, csapvizzel öntözöl?
Nekem kb. 250 nm füvem lehet, de lehethogy kevesebb. Sok a sziklakert, rózsák, fák, bokrok, az egész terület több mint a duplája. Viszont vannak olyan növényeim is, amelyeket csak esővizzel érdemes locsolni, erre vannak esővizfelfogó hordóim, összesen 1400 liter. Nem egyszerű a kertészkedés :) Természetesen kútból locsolok.
Ne is mondd. Épp a múlt héten született meg a fiam , hétfőn jöttünk haza a kórházból. Erre én mit csinálok? Reggel a kórház előtt megyek és veszek egy fűlevegőztetőt :) ja és hát másnap ki is kellett próbálni...
Lehet, hogy arra nem lesz szükség, már így is 50m-es hosszabbítón vagyok...épp ma számoltam ki a füves területet, 443 négyzetméterre jött ki (plusz növényes rész). Tényleg Ti mekkora területen "gazdálkodtok"? Néha elborzadok mikor olvasom, hogy 20mm vizet kell locsolni egy alkalommal négyzetméterenként. Ez nekem majdnem 9 köbméter vizet jelent csak a fűre mindamellett, hogy nincs kutam...
Nem bonyolultabb, mint esténként a család férfitagjának illetve a gyerekeknek az ellátása és ágyba bujtatása, közben mindegyiknek a nyűgének meghallgatása és azok orvoslása.
:-)
Ez így van ahogy leírtad,csak nállam nem működik.(Sajnos) olyan sűrű a fű,hogy a frissen megélezett kés,A lekapcsolt kerékhajtás,és a fél sáv vágása sem segített, hogy ne tépje a fűszálakat.Pedig csak 1,5 cm-t vágtam le belőle.
Szia Mzsperx!
A gépfórumon találtam Neked valamit , de a többieknek is hasznos lehet.
A levágott füvön nagyon pontosan lehet látni, hogy mikor kell élezni. Ha a fűnyírás után néhány nappal a fűszálak vége elszárad, akkor a kés már nem vág, hanem tép. Ilyenkor itt az ideje a késélezésnek.
FONTOS: A késélezés után mindig ki kell egyensúlyozni a kést, ellenkező esetben erős rendellenes rezgések lépnek fel, ami szétrázhatja a fűnyírót. Fellazulnak a csavarok, extrém esetben még a tolókat is eltörhet közvetlenül a befogás mentén. A tolókatörés minden esetben a kigyensúlyozatlan kés következménye!
Kellemes köszörölést, üdv. Gépdoki
A kés kiegyensúlyozásának a lehető legegyszerűbb módozatát írom le, amit bárki otthon elvégezhet: A köszörülés után a kés központi furatába vízszintesen dugj bele egy csavarhúzóz, vagy bármilyen egyenes fém rudat. Állítsad a kést vízszintes állásba, engedd el és nézzed, hogy melyik irányba mozdul el. Amerre elmozdult, az a fele nehezebb, abból a feléből kell még köszörülni.
Ez nem a legprecízebb megoldás, de a gyakorlatban tökéletesen megfelel.
Először a kés lapjára merőlegesen köszörüljed ki a csorbákat, majd 45 fokos szögben tartva egyenletesen képezzed ki az élét. Vigyázz! A kés anyaga nehogy elégjen, ezért közben néha hűteni kell, például vízbe mártogatva.
Élezés után mindig ki kell egyensúlyozni a kést! A kés lapját függőlegesen tartva dugjál egy csavarhúzót a központi furatba és figyeljed, hogy a kés valamelyik irányba elfordul-e? Ha igen, az a fele nehezebb, tehát abból még köszörülni kell.
Sarokcsiszolóval is élezhető a kés, de közel sem lesz annyira tökéletes, mint asztali köszörűvel.
Nem akarok más tollával ékeskedni ezért megjegyzem, hogy ezeket az idézeteket a kerti gépfórumon találtam Gépdoki hozzászólásaiban.
Amúgy a reszelő és a flex között megoszlott több ember véleménye mert többen a kés penge elégésétől tartanak. Én személy szerint a lustábbak közé tartozok és a flexet használom, de csak óvatosan.
Amúgy a fű vége vágás után természetesen mindig beszárad, de nem mindegy, hogy mekkora a sérült felület. Természetes , hogy egy egyenes vágott sérülés kevésbé feltűnő, mint egy szétroncsolt fűvég.
Nekem eljátszotta hogy szaggatta a fűszálakat,ha esős volt az idő!Még napokkal később sem tudtam normálisan vágni, fentebb kellett emelni a fűnyírót!Amíg rendesen ki nem száradt,addíg nem is tudtam csökkenteni a magasságon.(Kényszerített a fű).Ezt most is produkálta,lefelé nem engedte, szaggatta.Áthoztam a szomszéd fűnyíróját,az sem bírt vele.Most egy kicsit meg van tépve,de le kellett vágnom, nehogy befülledjen.
Akkor leírom hogy én hogyan szedem a kalaposgombámat! Fűnyíróval!
Vegyél vissza a locsolásbol,és nem lessz kalaposgombád!Ha csak nem
az időjárás miatt sok a víz.A többi hogy van e korhadt fa a talajban stb engem nem érdekel.A sok tápanyag,a sok víz ezek mind segítik előhozni.Egyszer kipróbáltam hogy 1 vedérrel összeszedtem,de másnapra megint tele volt a kert.
:))) feljegyzem, megnézem. a profi kertkarbantartótól igen messze járok! én vagyok az a lakótelepi pesti lány, aki megesküdött, hogy sosem vesz kertesházat, mert ott füvet kell nyírni. erre meg... füvezős topikot bújok, és szeretettem bizgerálom a növénykéket, vicces. (márciusban költöztünk) a fűtartásról is annyit gondoltam, hogy néha lenyírjuk a füvet, ha túl hosszú, meg locsolunk, ha meleg van, és kész.
na, nehogy kitörjön a palotaforradalom! amúgy visszaolvasok, már egy hete mást sem csinálok a szabadidőmben. júniustól kezdtem, még vagy 40 oldal van hátra... :) ööö.
Elfelejtettem: nyírás után a műtrágyázással vagy a gombaülővel kell várni 1-2 napot? Lenyírtam a dögöt*, mehet a műtrágya, vagy várjak?
*Dög, mert a fűnyíróm az új késsel se nagyon boldogul közepes állásban. Marha jó, van egy fűnyíróm, 3 féle magasságot lehet állítani, de csak 1 használható... :o( (Tsunami, Te mit is írtál? Ha túl sűrű a füved eső után, akkor kell egyel fentebb állítanod a nyírót?)
Úgyhogy erősen gondolkodom, hogy akármilyen is a füvem, nem műtrágyázok, mert 2 naponta ebbe a szenvedésbe beleőrülök. Na, jó, ez vicc volt :o), de most kivagyok rendesen.
Ez különben teljesen igaz, amit mondasz, még üresen sem áll biztosan. De ez csak azért van, mert az al-ko olyan gépet gyártott, amely érez is, teljesen megrészegül a fűtől... :))))
Ez a hiányossága egy kicsit kellemetlen, de meg lehet szokni.
De ez a gomba nem az a gomba. :o) Vagy igen??? Eddig úgy gondoltam, a gomba meg a gombásodás valami nagyon eltérő dolog. Lehet, hogy mán megint tanulok? :o)
Lehet, hogy csak a technikámon kellene tökéletesíteni. Az elsődleges baj az volt, hogy már félig telt fűgyűjtővel sem állt meg a gép a lábán, folyton hátradőlt, a gyűjtő meg leakadt. Amúgy tényleg tuti a gép.
Nekem is ez a gépem van, nekem nagyon bevált a fűgyűjtő! Csak kevés trutyit hagyott el. A fűnyíróval főleg azért kellett átmennem a szellőztetés után, mert "kócos" lett a terület.
Az AL-KO 38-as épp akciós a Praktikerben 30000-ért fűgyűjtővel. Gyorsan vettem is egyet hétfőn, bár a fűgyűjtő nem jött be, sokkal nehezebb vele dolgozni amellett, hogy nem is gyűjt bele mindent. Úgyhogy maradt a fűnyíróval való összeszedés.
nagyon szívesen ! :) a hinta és a homokozó körül a barkácsáruházakban kapható vastag gumilapokkal próbálkozz, ott a fű a folyamatos igénybevétel miatt nem fog megmaradni. kár vele kísérletezni is. egyébként a kite árnyéktűrőre szavazok, konkrétan, és szeptemberi (max októberi) vetésre, ha ígérnek csapadékot.
A pázsitban nyáron néha megjelennek kicsi kalapos gombák, amelyek gyűrű formájában terjednek. Előfordul az ehető szegfűgomba, de számos részben mérgező faj mint például a tölcsérgomba is. Füvek, levelek vagy fa korhadékával táplálkoznak, ha túl nedves a talaj. A nedvesség mellett a túl sok humusz is segíti ezeknek a gombáknak a fejlődését. Gondos eltávolításuk fontos feladat, hogy a spórák kihullását, s ezzel elterjedésüket megakadályozzuk. Mielött a gombák kalapjai megjelennek, a talajban már hosszabb idő óta fejlődnek a gombafonalak, a hím és a nőivarú micéliumszálak. Amikor a talajban a gombafonalak jól összeszövődnek, azután fejlesztik ki a gombatestet (spórahordozót). Fontos a mechanikai védekezés. Előszőr minden gombakalapot el kell távolítani és meg kell semmisíteni. Semmi esetre se terjesszük el a felületen nyírással, mert az egész pázsitot megfertőzzük. Ajánlatos a körgyűrű külső kerületét- ahol a fű sötétebb zöld - ásóval ismételten körbeszúrni, hogy a gombafonadékot elvágjuk, levegőztessük a talajt, a főnyesedéket gereblyázzük le, trágyázzunk bőségesen nitrogénnel és humuszt ne pótoljunk.
Én otthon élezem. Van olyan barkács kétkorongos szerszámélezőnk. Percek alatt szamurájkarddá lehet varázsolni a fűnyíró kést :)
Ha nem vagy profi kertkarbantartó, akkor neked az AL-KO 32 (vagy 38)VLE Combi Care gyepszellőztető-talajlazító kell. Nézd meg a neten, mennyibe kerül.
Kalapos gombám azon az egy-kettőn kívül, amely tavasszal megjelent, nem igazán volt, úgyhogy ezzel a problémával nem foglalkozom, esetleg néhány szakácskönyv vagy Laci bácsival való konzultáció erre is megoldást nyújthat, mondhatni összekötöd a hasznosat az élvezetessel :)))))
Flex-szel a szomszéd, reszelővel én. Éles volt, de nagyon hamar elment az éle és élesen is borzalom volt az eredmény. Az új kés után láttam, mennyira xar volt a régi.
Kalapos gombával én nem foglalkozom, a fűnyíró megoldja. Ha hibás az elgondolás, majd kijavít valaki és én is tanulok. :o)
Baumaxxban 2e a napi díja a Gardena szellőztetőnek, de az késes. Őszre-tavaszra jó az szerintem, főleg, ha egy nap alatt 3 ember is meg tudja csinálni a telkét. :o) Kérdés, mennyire bírja a gép, valaki írt olyan Gardena-ról, ami 10 perc munka után 15 perc szünetet kért...
Élezés: én a régi késemet tényleg nagyon élesre fentem és nagyon xarul nyírt. Az új kés messze nem volt ilyen éles, de nem nyúltam hozzá, ne csesszem el ezt is. Ehhez képest tök jól vág, egyáltalán nem szaggat. Mostmár nem esküszöm a borotvaéles késre.
remélem nem röhögtök ki a hülye kérdéseimért :) nagyon kezdő vagyok...
szóval a fűnyíró kését hol élezi az ember? gondolom, nem az uram a konyhában a fenőkéssel. ahogy itt olvasok visszafele, úgy jött le nekem, hogy ez egy gyakran végezendő művelet...
más: gyepszellőzetőt érdemes venni? ha igen, milyet? megnéztem a brico oldalán, 5000 a kölcsönzés (mondjuk azt nem írja, hogy mélyszellőztető, vagy az a kis rugós izé), meg megnéztem a gardénának az árát, az 30000, na, ha havonta meg kell csinyálni, akkor ebből nekem az jön ki, hogy érdemes, de hát mittomén.
mégmás. csak tudnám még mit akartam. ja. kalapos gombák ütötték fel a drága jó kis fejüket a fűben. micsiáljak velük?
Nálunk van olyan kő, amely 4cm magas, 10cm széles és 20cm hosszú, szürke színben darabja 30 Ft-ba kerül. Egy méter ebből 150 Ft lenne. Nálatok nincsen ilyen kő?
Mondjuk ebből necces a kanyarokat kialakítani, sok korongot elkoptatnál a sarokköszörűn :) Vagy csembevágóval is lehet darabolni, most jutott eszembe. Azt meg lehet kölcsön is kérni.
Csak eszembe jutott ez a dolog, mert valószínűleg így fogom a szegélyt megoldani egy ismerősömnél, ahol talán csinálok egy kisebb kertrészt.
Nos, az nagy valószínűséggel túl-locsolás nyoma, őpontosabban túl-árasztás nyoma. Ennek a folytatása ugyanis egy garázsbeálló, ami 5 m-e 10 cm-t emelkedik. Amikor a multkor írtam, hogy kilocsoltam 20-25 mm-t aztán délután rájött fentről kb. ugyanennyi, nos akkor a lejtős beállóról ide folyt a víz, ami adott neki rendesen, mert nem csak a + 20 mm-t kapta fentről, hanem fene tudja mennyit oldalról és ez volt az igazi plussssszhatááááás...:))
Az ívek nem ilyenek lesznek, csak hát szabadkézzel így sikerült. :o)
Szegély: nekem Tsunami-é tetszik, kőből van kirakva, de az - nekem - drága. Láttam Gardena-s műanagot, de az szintén drága nekem. Úgyhogy no-name műanyag lett (illetve a földben csak lesz), ami merevebb, mint a Gardea, játszani kell majd vele, hogy tartson is, de ne tapossuk le.
Lehet, hogy én vagyok lusta, de én most fogom egy kicsit kiegyenesíteni az íveimet, mert szinte csak miattuk kell a szegélyvágóval babrálnom. Szóval, ha olyan magas szegélyed lesz amin nem lehet áttolni a fűnyírót, akkor talán kevesebb kisívű kanyar kellene. Egyébként érdekelne, hogy ki milyen szegélyt használ és azok hogyan váltak be. Köszi!
(A képen jobb oldalon van egy kis kocka, az egy 1.5x1 m-es betonplacc a szivattayúnak.)
Vélemény? Túl nagy így? A rajz méretarányos, de a szivattyúplacc fölötti részen a kavics sokkal közelebb lenne a kerítéshez, mint ahogy rajzolnom sikerült.
Köszönöm szépen a segítséged! Igazából annyi funkciója lenne, hogy a két gyerkőcnek oda szeretnénk egy kis hintát és homokozót rakni. Ők játszanának rajta.
Próbáltam az innen ellesett hullámos határt kirakni slaggal. Mit mondjak, szörnyű. :o) Tsunamié meg Kókuszkáé tetszik (meg másé is, ha láttam), de a sajátom nem...
Fűbuziként nézve szörnyű tett ennyi gyepet megszüntetni :) De mivel voltam nálad, ezért azt mondom hajrá, csináld, nem lesz annyira egyhangú a birtok :))
hali ! a legkésőbbi időpont ? ---első éjszakai fagyok előtt fűmag? -- kite. a kérdés a mag választásnál, hogy csak nézegetni is szeretnéd, vagy focizni is rajta. lehetőleg kevés legyen benne az angolperje.
Mint mondtam a Banvellel számoltam, fejben. Ebből nem 5 hanem egy liter ~13 ezer. A helyes eredmény: 0,69155 Ft/nm fél liter/hektárral és 0,96817 Ft/nm 0,7 liter/ha-ral. Nem nagyon szúrtam el.
Ha októberben már fagy, akkor jobb ha lassan kezded a vetést. Viszont ha még decemberben lesz 10-15 fok nappal akkor ráérsz akár októberben is szórni. Ha mellékelsz egy hőmérsékleti és csapadék grafikont az év végéről akkor megmondjuk szerintem többen is. Sajnos a mezőgzdaság így működik. Mint látod milliárdos károk vannak, mert az emberek nem látták előre az időjárást. Általában szeptember közepén szokás füvet vetni ...
Ez azért nem teljesen igaz. Számold csak össze hány lyukas garast költöttél a gyepre, és Tsunami bankszámlájára is mennyit tettél.... :-))))) Apukád mit szól? Ő Ugye azt mondta, hogy fiam hülyeséget csináltál, ha jól emlékszem. S ha belegondolsz, majdnem a legnagyobb melegben vágtál oda a gyepnek, de mondtuk mi, hogy jó lesz az. Te! A múltkori söröm már elfogyott:-))))
Segítséget szeretnék kérni Tőletek, látom nektek igen nagy tapasztalatotok van a füvel kapcsolatos valamennyi témában. Füvesíteni szeretnénk egy kb. 18m*28m-es kertrészt. Ezzel kapcsolatban szeretném kérdezni: Melyik az a legkésőbbi időpont, amikor még sikeres lehet a füvesítés? Milyen fűmagot tudnátok ajánlani? A drágább fű minden esetben jobb minőségű is? Mire kell odafigyelni fűmag vásárlás esetén? Márkát esetleg tudtok ajánlani? Előre is köszönöm a válaszokat!
Jelentem, kinyomtam a Rubigan+Dithane+Biofit-koktélt. Most ülök, és nézem, hogy hat. Nemtom... valami suhogás-recsegés-ropogást vélek hallani, mint amikor egyszer csak nekiindul valami, mert nem bír magával, annyira menni akar... a gombák el, a fúvem meg fel...:)
Igen, ennyit szerintem mindegyikünk áldozna rá, csak egyszerre sok kiadni, és azt sem tudom mennyi a lejárati idejük, meddig lehet betankolni belőle. Ha még visszajeleztek holnapig, akkor a l-est szétmérhetjük, csak azt nem tudom, hogy külön kell-e fizetni minden receptért, vagy mi. De lehet. hogy megéri akkor is a pl.a 2dl-kénti 5-600 ft pluszt is. Ha az osztrák árat nézem, mindenképpen mert az csak 500 nm, és 25 euro. Ha érdekel valakit írjon emilt. Az biztos, hogy optica triot veszek.
Ja, és úgy olvastam az okos könyvemben, angol- ők csak tudják, hogy a folyékony gyomírtót, mindig folyékony táppal kell kijuttatni, mert így sokkal jobb a hatásfoka, csak ha különálló foltot szeretnél írtani akkor nem kell bele. Gondolom azért, hogy ott ne nőjön jobban a gyep, mert az ném szép és snasz.
Én a farmmix.hu oldalán kértem árajánlatot, és a Dicamba nevű 480g/l dicamba hatóanyagú csak 5l-esbe van 13.662 ft/l, a Banvel ugyanilyen hatóanyaggal van l-es, 13.831 ft. A farmmix ingyen házhoz szállítja, de azért még rájuk kérdeztem, hogy 1l-éert is kiszállítanak-e, de még nem jött válasz. Az engedély beszerzése kb. 2-3000 ft., mert tanácsadással egybekötve tudják csak kiírni, ha jól értettem. Még nem hasonlítottam össze, hogy mondjuk a Kerolandban, vagy calcureában mennyi a hatóanyag, szóval a sűrítmény mennyire elég, de gyanítom, hogy nagyon sokra. Tudok olyan csodagyomírtóról fűre, ami 28-30.000 ft/l. Ha minden igaz, csüt.-ön meglesz a recept. Egyébként növényvédőszereket árusító üzletekben is van, nem tudom hol laksz. Bp-en a 23.kerben Ócsai úton is van, a falugazdász ajánlotta, de csak pár száz ft-al olcsóbb, azért nem bumlizom át a várost.
Biztos nem egyszerű megoldani, de azért Te szépen megoldottad a kérdést. Nagyon szép kerted van, csak vigyázz a hajnali sétákkal, egyre hűvösebb van :-) Az első kép jobb alsó harmadában van egy nagy kiterjedésű folt, ami színben is eltér a többi területtől. Az pontosan mi?
Jóvanna:) Meg kell alapozni valami tudománnyal a gyakorlati teendőket. Másképpen mondva, használni kell a meleg vizet, mert valaki előttünk már feltalálta :)
Szóval a dicamba az egyik legjobb hatóanyag, ezért keressük olyan céltudatosan :)
Igen ezt látom a képen. Esetleg itthon nem lehetne megvenni valahol? Ausztriában ritkán járok kertészeti boltban. Egyébként van valami bevált hely Hegyeshalom és Bécs között? (A 2 ml inkább cl lesz de még a dl is bejöhet)
Én is rá tippeltem. Szerinted mennyire tud megindulni. Nem fogja nagyon elnyomni a többi? Ugye a csenkesz lassabban indul be mint a perje. Nem lehet gáz?
Mivel ezek közül a vöröscsenkesz bírja a legjobban a szárazságot, ezért a másodikat szerintem. Egyébként a csenkeszek a sziklakertek jellegzetes lakói és mint sok sziklakert tulajdonosa tapasztalatból is mondhatom, hogy bírják a szárazságot.
Az egy olyan trágya, amely télen kondícióban tartja a gyepet. Télen stressznek van a fű kitéve: fagy, hideg. Ez ellen véd a súlyozottan káliumos trágya, mint pl. a 15+0+29 (N+P+K) összetételű. Ezt kell legkésőbb október elején elszórni.
Ugyanezt kell viszont elszórni június elején-közepén is, mert a nyári stresszek ellen is véd: szárazság, hőség.
Kicsit visszaolvastam (hsz. 6881, krampuszka1-től), Ő javasolt Ausztriában szabadon kapható dicamba hatóanyagú gyomirtót. Magyar weboldalon is megtaláltam itt: http://www.syngenta.hu/index.php?akt_menu=96 . Sajnos nálunk engedélyköteles, de mint tudjuk az osztrákok tojnak a természetre. Tud valaki erről a szerről valamit? Hol, mennyi?
Hát nem is ajánlatos felülvetni nyáron! Ősszel kell csinálni, amikor már nem kell olyan sokat locsolni a vetett felületet sem, mert hosszúak az éjszakák, nem süt erősen a nap és ezáltal nem szárad ki a talaj olyan gyorsan, mint a nyári hónapokban.
Kösz - és örülök, hogy sikerült úgy kérdeznem, hogy érthető volt. :o)
Nem mélyedtem el a fűszál szerkezetében (felépítésében), de józan paraszti ésszel nem sok különbséget látok a félbe nyírás, meg a "most kicsit, 2 nap múlva kicsit többet" között. Szerintem az eredetileg le nem vágott részből 2 nap alatt nemigen szalad lentebb az akármi, hogy az akkori alacsonyabb nyírással ne nyessem le.
Érdekes ez. Első tanács az szokott lenni, hogy ugyanolyat, mint az eredeti. Erre szoktam én egyszeri emberként megkérdezni (gondolatban), hogy ha az eredeti nem árnyéktűrő, akkor hogy fog kibújni a már meglévő fű közül? A másik gondom, hogy a friss füvet állandóan nedvesen kell tartani, na de az meg nem jó a réginek....
Tsunami, istenics meg mindenki aki tanácsot adott, KÖSZÖNÖM :))
Nézétek meg az alábbi képeket.
A felső kép július 20-án készült, már enyhén javuló tendenciát mutatott a gyep a gombabetegség, szellőztetés után. Ekkor még a Scotts trágyázás előtt voltam.
Az alsó kép a mai, kb. másfél héttel a Scotts Sportsmaster használata után.
Az teljesen igaz, viszont nehezebb úgy locsolni, hogy mindenhol olyan mennyiséget kapjon, amennyire szüksége van, mert váltogatják egymást az árnyékos és a napos részek. Továbbá valószínűleg nehéz lenne megoldani öntözőrendszerrel a sok árnyékoló fa és bokor miatt, amelyek ráadásul folyamatosan növekednek.
Imádok reggel a tökéletesen nyírt harmatos fűben mászkálni és fényképezni. Ma rendkívül harmatos volt a fű, ez látszik is némelyik fényképen. Ráadásul a felkelő nap csodálatosan megfestette a fákat, tujákat... Íme a legsikeresebb kattintások :)
Én is valószínűleg 20 g/nm-t szórtam ki, mert csak 1x mentem végig a kocsival 5-ösön. És elég volt, de mennyire :) Ha 2x végigmegyek, akkor most naponta kellene nyirni :) Szóval a javaslatod helyénvaló és csináld úgy.
Heti 3x 20mm??? Az rengeteg. Esetleg azon a héten, amikor a 38-40 fokos kánikulák voltak, el tudom képzelni... Természetesen minden a gyep sűrűségétől függ. Zárt gyep esetében szerintem ha egész héten nem esik, akkor sem kell több, mint 1-max2x hetente 15-20mm, inkább 1x. Ha túllocsolod, begombásodik, én ezt az idén nagyon megtanultam!
Jól érezted, már kérdezni akartam, meddig szórhatom. :o) Szóval gyorsan kell. Tegnapelőtt lenyírtam a füvet - megint a legmagasabb állásban, mert megnőtt. Holnap akarom közepes állással és utána jönne a műtrágya. Este az jutott eszembe, hogy mivel már elég késő van, mi lenne, - ha esetleg megvenném a kocsit, 5-ös állásban - csak 20 g/m2-t szórnék ki?
Kérdés Tsunamihoz is: Attilával beszéltük, hogy ha lentebb akarom venni a gyepmagasságot, akkor azt csak úgy tudom megtenni (figyelve az 1/3-os szabályra), hogy lenyírom az eddigi magasságra, várok egy _kicsit _ és utána egyel lentebb állítva a fűnyírót végigmegyek rajta. Na, ez a kicsi mennyi legyen? Mi 2 napra gondoltunk.
6 zónás, 3 kör van.A periódikusságot nem tudom beállítani vagy nem is lehet.Csak azt lehet beállítani,hogy a hét melyik napján locsoljon.Most úgy áll,hogy kedd,csütörtök,szombat 20mm.Elég lemnne a 2 nap is?Viszont akkor a csepi kört sem tudom többször indítani.
Pedig a karbantartás is gyönyörű munka, sok-sok intelligencia és ész kell hozzá, ezért többre becsülöm. Meg ha valamit évekig gondozol, az igazán a te munkád. Ha valamit megépitesz és tovább nem gondozod, más könnyen tönkre teheti, mennyi ilyet láttam már :( Nálunk van egy szállodának parkja, olyan 2000 nm lehet. Az az álmom, hogy egyszer megszerezzem gondozásra. Nagy kihivás lenne. Csak sajna szerintem igánytelen a szálloda tulajdonsa, legalábbis ezen a téren, egyébként a szálloda a legjobb nálunk a városban.
Igaz, ami nekem most van az DMA 6, előtte valami más 2.4-D volt és tényleg nem dicamba. Viszont a herét, vörösherét, pitypangot, útifüvet és tyúkhúrt felszámolja. Ebből 1L 1800 Ft, engedély köteles. Természetesen ezért nem is használom csak nézegetem.
Nem ismerik fel a száradás és a rohadás közötti különbséget.A tó algásodásában is én találtam megoldást.Inkább fizikai kertészek.Ja meg most emelték a nyírást kb.6 E ft-ra/db.Kicsit sokalltam.Ezért.
Hát jah, öntözőrendszer, térburkolat, kerti tó... Na ezeket még piszkosul tanulnom kell, úgyhogy nem ugrálok fejest a dolgokba. Inkább örülnék kertgondozásnak az elején, csak azt még nehezebb megfogni.
Hát ez nem olyan, ez egy félig-meddig köztér egy bérház udvarában. Nem adok rá nagy esélyt, hogy megvalósul és igénytelenül kellene megcsinálni. Tehát gyakorlatilag gyep nélkül, olyan minimális karbantartású valamit minimális havi költségráforditással. Holnap meglátom...
Ha sokáig vacillálsz, a Sportsmastert már nem szórhatod el vele. Vagy már kiszórtad kézzel? Még max. 1 hétig kiszórhatod, aztán már nem ajánlatos erősen nitrogénes trágyát adni a fűnek.
Meg aztán kb. 2 hónap, amig elmúlik a hatása, tehát október elején mennie kell a téli kondicionálónak.
Ezt megfejtettem. :o) Holnap megnézem, nem csodálnám, ha a máshol 17e-ért árult nagyobb Gardena lenne náluk 12e. Legalábbis hasonló arányban olcsóbbak, mint mások, az eddigi tapasztalatom alapján. Ha így van, akkor már "csak" arra kellene rábeszélnem őket, hogy hozzanak nekem egy kicsit 5e-ért. Mi sem egyszerűbb. :o)
a frágábbik gardena szórókocsi annyival tud többet, hogy nagyobb meg van neki festékszórója, amibe vehetsz további pénzért festéket, ha nem lánád, hova szórtál már :D
Az egészet a kertépítő cég csinálta?Igen,de én alakítgatom azóta. www.sziszo.huÉpítészeti beavatkozásokat is csináltak?Igen,a csobogó építésekor.(képek) Mikor csinálták a kertet, melyik évben?2006.aug.
Mennyi idő alatt készültek el a munkával (a tervezést nem beleszámítva, effektíve az építés kb. meddig tartott)?4 hét
A Viking a fűnyírók királynője. A mulcsozás nagyon jó és hasznos művelet, ha nem tudod a nyesedéket hová tenni, DE semmi esetre sem hagyd a gyepen a mulcsot, még a legnagyobb kánikulában sem. Tehát a mulcs funkciónak egy igazán jó előnye van, hogy pl 3 zsák nyesedék helyett elég 1-1,5 zsákot rendbe állítani. Illetve van még egy: a mulcsozó késeknek az a tulajdonságuk, hogy a szálakat több magasságban vágja. Ha ebből indulunk ki, akkor egy ilyen multi késsel még szebb és tökéletesebb nyírás érhető el. Nekem a következő gépem Viking lesz, multi késsel:-) Viszont vigyázz az alsóbb kategóriás /60-85eFt/ gépeik, nem sokkal jobbak, mint egy konkurens fűnyíró, ami viszont 40 e Ft. Villany Viking minimum 85 e nél kezdődik.
A mulcsozást nem próbáltam, mivel nem volt és nincs jelenleg erre képes gépem.
Viking - a jövő gépe (talán) számomra. Ha elektromosat veszek majd, akkor valószínűleg Viking lesz, ha benzineset, akkor még el kell döntenem, hogy Viking vagy Husqvarna.
1 hektár/1 liter /300liter víz A zöld lóherét viszi,de a vörösre nem tudom hogy jó e.Ez hormon alapu gyomírtó,és kb 3 hét amíg kinyírja a gyomnövényt.A kövér porcsinon már 2-3 nap mulva látszik a hatása,a lóherét amit lefujtam vele,bő 2 hét volt amire láthatóan hazavágta.
Szerintem hiába teszel 8 féle magot a vetendő keverékbe. Az erősebb fajok úgyis elnyomják a nemesebb, ezáltal szebb fajokat. Maximum 3 fajt tudsz összekeverni. Sajnos ha igazán szép gyepet akarsz, akkor bizony várni kell több hónapot, hogy a nemesebb faját eluralják a területet, mert azok lassabban telepszenek meg.
Mekkora felületre elég az 1 liter? Lóherére azt mondod, hogy jó? Nekem a lóherével van per pillanat a legnagyobb gondom, a többit kiszakítom, csak elvétve akad gyermekláncfű.
Azt az írást közvetlenül a szórás után írtam és csak a hátrányaira összpontosítottam. Most viszont már tudom, hogy NAGYON JÓL, EGYENLETESEN SZÓRTAM KI A TRÁGYÁT. Ezért ajánlom. Én nem vettem észre, hogy a Sportsmaster golói nem lennének egyformák, nekem folyamatosan szórta mindkettőt, gáz is lett volna, ha nem vegyesen potyognak.
Egy biztos: mindenhol egyenletesen nő a fű, sehol sincsenek foltok, egyöntetűen gyönyörű zöld az egész terület. Ezért mondom, hogy mind a Sportsmaster, mind a Gardena Classic 300 szórókocsi teljesen rendben van. Ja, én a szórókocsit Baumaxban vettem, nálunk. Ott már próbáltad? Nemcsak Gardena boltban kapható.
Én több helyen kérdeztem, kb. 11-13000 ft 1l dicamba 480, vagy más márkájú, de ugyanannyi dicambát tartalmazó, hogy ez mennyire elég nem tudom, gondolom nagyon sokra, de csak 1l-es a legkisebb. A Hessayon-féle fűveskönyvbe kétféle hatóanyag csoportot különböztet meg.
1. csoport, régebbi hatóanyagok: MCPA, 2,4D Jók a vérelapu, hölgymál, utifű, boglárka mezei és juhsóska, gyermekláncfű ellen. Nem jók a herékre, zöldhúrra, cickafarkra madárkeserűfű, gyíkfű
2. csoport, újabb hatóanyagok: dicamba, diklórprop, fenoprop, mekoprop, jók azokra, amikre az 1.csop. nem.
Szerintem van már a könyv írása óta egy újabb csoport, de az még nagyon drága
Kösz neked is! A környéken (debrecen) még nem találtam olcsó Gardena boltot. A bolt, ahonnan veszek dolgokat olcsó ugyan, de ilyet nem tart. Egy féle szórókocsijuk van, 12e pénzért. Az ár valószínűleg kedvező más boltokhoz képest, csak nekem nem aranyozott szórókocsi kellene. :o)
Ezt ajánlod, mert neked nem jött be. Valamiért nagyon útálsz. :o) Szóval: a Sportmaster kétféle méretű szemekből áll (ha jól emlékszem). Egyenletesen szórta ezeket, vagy eleinte a kisebbek, később meg a nagyobbak jöttek ki?
Azért itt sem mindegy ki gyártja azt a bizonyos "sport" fűmag keveréket (más más receptúrával). Nekem a főleg homokos és éppen ezért sok vizet és tápanyagot igénylő) talajomra a Kite által gyártott nagyon bejött, már 4 éve remek formában van (persze gondozni kell). Nem vagyok Kite kereskedő hanem csak egy "tapasztalt" gyeptulajdonos.
helo mi is gardenát vettünk, itten: http://nslkerttechnika.hu/product_info.php?cPath=65_94&products_id=221 nem mindegy merre laksz, van ahova kiviszik ingyen is, de azért ez egy pesti-dunkeszi környékű cég. a honlapjuk még kísérleti jellegű, szóval érdemes akár rájuk telefonálni, hogy sikerült-e a rendelés. én így jártam, hogy nem vette be a rendszer. azért tudok csak a létezésről, mret ők szerelték a riasztó-rendszert, és mondták, hogy indulófélben van a webáruház. ráadásul így mi kapunk 10% kedvezményt. mondjuk ahogy nézem, amúgy is általában olcsóbbak az átlagnál. pl bricóban ez a kocsi 11e volt. no comment.
Gravitációst már kilőttem. A forgótárcsás ( most már a nevét is tudom :o) ) húzósabb, olcsóbbra számítottam... Lábam fáj, de szerencsére tegnap nem foglalkoztam vele és lenyírtam a füvet. Hajnalra kaptunk egy jó kis esőt, 2 napig biztos nem mehetek rá.
Vannak a legegyszerűbbek, a gravitációsak, azokat nem ajánlom. Úgy működnek, hogy megniytod a rést és dől a kaki. Már ha nem akad el, stb, stb. Szóval xar berendezések, kb. 3000 ft-tól már kaphatóak.
A másik kategória, amit meg kellene célozni, az a forgótárcsás szóró, amelyból én a Gardena Classic 300 típust vettem, neked is azt ajánlom (www.gardena.hu). Én 6800 ft-ért vettem (átszámítva).
De lehetséges, hogy találsz a Baumaxban vagy hasonló marketben olcsóbbat, de ne gravitációs legyen, mert tökön szúrod magadat. Mondjuk akkor nem fogod érezni, mennyire fáj a lábad :))))))
Egy tipp szárazságot és taposást jól tűrő keverékre, amely nagyon mutatós:
10% Angol perje /Lolium perene/Margarita/ 5% Angol perje/Lolium perene /Sauvignon/ 10% Vörös csenkesz/Festuca rubra trichophylla/Smirna/ 10% Vörös csenkesz/Festuca rubra trichophylla/Rosita/ 15% Vörös csenkesz/Festuca rubra commutata/Rossignol/ 15% Réti perje/Poa pratensis/Platini/ 15% Réti perje/Poa pratensis/Conni/ 5% Tarackos tippan/Agrostis stolonifera/Kromi/
A réti perje gyorsan regenerálódik a sérült gyepben, szárazságtűrő. Egyedül a tarackos tippan nem bírja jól a szárazságot, pedig ebben a keverékben pont ő a "luxuscikk", amitől mutatós ez a gyep. Ha kihagyod, egy a szárazságot aránylag jól tűrő keveréket kapsz.
A greenek keverékében 15-20%-ban találsz tippant. Annál szebb és finomabb gyep meg nem igazán van :)
Akinek van műtrágya-szórója, mennyiért vette? Rászántam magam, most már csak azt kellene tudni, mennyi az a határ, aminél már felesleges tovább telefonálgatni olcsóbbért.
Jó! De ha van kedved,ma este is lepermetezheted vele,csak ne essen utána egyböl az eső!!Már sokkal jobban néz ki mint 1-2 hete volt,kezd helyrerázódni!
Szombaton a nagy eső előtt (nálunk szakadt rendesen) átgereblyéztem az egész területet + a nagy hullámokat kiegyenlítettem egy kis földhordással.
Ez a léccel történő tereprendezés jó ötlet. Ezt egy kicsit "továbbfejlesztem". Van egy darab drótkerítésem. Ha ennek az egyik szélére ráerősítek egy lécdarabot, és húzom magam után, azt hiszem tökéletes felületet kapok (salakos teniszpályát is ilyesmivel hozzák helyre). Próba cseresznye.
Más:
Sport fűmagkeverék mellett tettem le a voksomat. Futottam egy kört, ebből is elég sokféle létezik. (futball, szárazságtűrő stb).
Ha szárazság és taposástűrő, mégis mutatós füvet szeretnék (ez a prioritás is), akkor melyik összetevőt érdemes néznem? (Miből legyen benne nagyobb mennyiségben)?
"Az angol perje (Lolium perenne) tökéletesen birja a taposást, de egyáltalán nem birja az árnyékot. A réti perje (Poa pratensis) se birja az árnyékot, a taposást majdnem olyan jól, mint az angol. "
Ezalapján jól gondolom, hogy minél magasabb angol-, és réti perjét tartalmazó keveréket érdemes megcéloznom? A szárazságot viszonylag jól viselik?
Baumax, Brico Store, www.al-ko.hu, stb. Barkácscucc bőven megfelel, ezeket vízzel vagy homokkal ajánlatos tölteni, kézzel húzhatók. Egyszeri használatra a legjobb kölcsönvenni, mert egyszerűsége ellenére szerintem nagyon drága.
Hengerezni gondolom hengerrel kell, hogy néz ki ez az eszköz, mennyibe kerül, ha sokba akkor lehet-e bérelni? Vagy elég ha csak fogok egy hordót, megtöltöm vízzel aztán véggigurítom a területen? :)
mindenképpen hengerezni ajánlom. Ha a lábadra erősített deszkákkal "járod be", akkor sose lesz sima és egyenes a felület. Vetéskor nem kell, hogy betonkemény legyen, ahogy a gyep erősödik, úgy lesz egyre tömörebb is a talaj. Annyira kell csak tömörnek lennie, hogy a vetést el tudd végezni, se süppedj el, erre pedig a hengerezés szerintem elégséges. Utána pedig úgyse szaladgál a területen senki egy jó darabig :)
Ha a terület régi, tehát nem most volt odahordva pl. 1m vastagságban a talaj, akkor a locsolástól nem süllyedhet meg. A rotációs kapa vagy az ásás csak korlátolt mélységben lazítja fel.
Vetéskor mindenképpen adj neki starter trágyát, hogy a fű gyökere gyorsan erősödjön meg és ne nyomja el a gaz. Ha túlzottan gyomos lenne egy-két hónapon belül, akkor jöhet a szelektív gyomírtó vagy a Scotts weed control trágya, amelyben benne van - dicamba hatóannyaggal, ami a legjobb - a trágya is meg a gyomírtó is.
Dicamba van a mezőgazdaságban használt szelektív gyomirtókban is. Kb. 5000 Ft az egy hektárra szükséges mennyiség. Szerintem nem a dicamba nyomja fel az árat ...
"ELKA árnyékfű keverék CS2 Felhasználás: félárnyékos területekre alkalmas. FIGYELEM! A növény fejlődéséhez és fennmaradásához valamennyi fényre (félárnyék) szükség van! Nem viseli el a mély vágást! Terhelhetőség: gyenge, közepes Kijuttatás: 30-40 g/m2
Angol perje 10% Réti perje 35% Ligeti perje 10% Vörös csenkesz (rubra commutata) 20% Vörös csenkesz (rubra rubra) 5% Juh csenkesz 10% Cérna tippan 5% Nádképű csenkesz 5%"
Öszinténszólva nem vagyok szakértője a rozmaring teleltetésnek. De ha bírja a hideget, nem az a baj, ami a tujáknál szokott előfordulni? Azok is elpusztulnak, de nem maga a növény fagy meg, hanem a gyögere körül a talaj, s gyakorlatilag kiszárad. Megoldásnak az fagyok előtti belocsolást, majd a talajtakarást javasolják.
Két éve ültettem a helyére. Soha nem vittem be télre. Gyönyörű, amikor virágzik. Most a kocsibeállóm mellé ültettem sövénynek. Remélem hasonlóan szép lesz. Csak azt nyírni fogom alakra.
Lehetsz is - csodaszep! En meg irigykedek ra, jo? :))
Itt van a legujabb fu-lakom. . .sok van belole, telefurja lukakkal a fuvet, olyan mintha vakondturas lenne benne, de nem az. Erdekes kis molylepke, Nessus Sphinx.
Úgy döntöttem hogy két év után újravetem a füvet. Két éve egy mellmagasságig érő gazos területet füvesitettünk be, időhiány miatt nem gondoskodtunk az alapos előkészitésről, ezért a mai napig hepehupás a felület. A terület nagy részén elburjánzott a muhar, nem jó érzés mezitláb lépni rajta.
Tehát azzal fogom kezdeni, hogy a 400 nm-t meglocsolom glialkával, majd miután tönkrement, nekimegyek rotációs kapával. Korábban láttam hogy kézi kapával lehetetlen a munka, de a rotációs kapa az elgyengült gyökerű és nedves talajú füvet szépen kiszedi. Egy részét visszaküldi a földbe, a többit ki fogom gereblyézni.
Ha valaki úgy gondolja hogy ezt lehetne egyszerűbben is, akkor várok ötleteket, viszont itt jönne a kérdésem: hogyan biztositsam a megfelelő felületet? Milyen eszköz, gép való arra hogy a mostani terep egyenes legyen? Korábban is úgy csináltunk hogy látványra egyenes volt, de ahogy vizet kapott, itt-ott elkezdett süllyedni, igy lett dimbes-dombos. Gondoltam valami hengerre is, de lehet hogy az nem tömöriti eléggé a földet, hiszen ha rálépek akkor kb 50 kiló nyomja a földet egy lábnyomnyi felületen, akkor egy nagy hengernek legalább 500 kilósnak kellene lennie hogy utána a lábam alatt ne süllyedjen be. Ti hogyan csináltátok ezt, mitől lett egyenes és tömör a talaj?
//<![CDATA[
document.write('Tekintse meg a nagy képet');
//]]>
Tekintse meg a nagy képet
Tekintse meg a nagy képet
Árnyéktűrő fűmagkeverék
//<![CDATA[
document.write('( ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt )');
//]]>
( ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt )
( ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt )
Ár: 1190 (20 % áfával)
30% Felemás levelű csenkesz 70% Vörös csenkesz
Fás, árnyékos területű kertek füvesítésére ajánljuk ezt a fűmagkeveréket. A keverékben lévõ fűfajok alkalmazkodnak a kisebb fényviszonyokhoz és a kevesebb csapadékhoz, így az árnyékos területeken is szép, dús állományt kapunk.
Ja, és elfelejtettem. Ha minden igaz, jövő héten meglesz a receptem a szelektív gyomírtóra. Optica triora gondoltam, három összetevő talán jobb. A dikamba hatóanyag is jó lenne, de nagyon drága. 5l-es, ha valaki gondolja...
Egy tipp azoknak, akik most akarnak vetni, vagy csak utánavetni. A Kemirának olyan fűmagja van most, amit bevontak tápanyaggal. Az árát nem tudom, de a füvek fajtája tuti jó, én már régen kinéztem ezeket egy svéd oldalon, meg prospektusom is van tőlük, szóval hatalmas különbségek vannak nem csak a különböző fűfajták, de az alfaj között is. Ezek legalább megírják, hogy melyiket használják, én utánaolvasva nagyon jónak találtam.Írtam már egyszer, hogy pl. a billiárd sport 3 időben vett dobozán, 3 különböző az összetétel. Nem rösteltem és felhívtam őket, azt mondták ez azért van, mert minden évben más a hőmérséklet és csapadék, és ők ennek megfelelően állítják össze. Szóval gyerekek csak 1 évre vegyetek fűmagot, jövőre, ha más idő lesz, sz..rá megy.
off Na még egy utolsó kérdés: Az ágyásszegélyt milyen mélyre kellene rakni? Mérmint a tetejét? Elvileg az lenne a jó, ha kiállna vagy 2 cm a földből és a túloldalán a kő a föld szintjével lenne egyenlő. De így könnyű letaposni a szegély tetejét. Ha a követ a tetejéig rakom, akkor fentebb van, mint a föld, így esetleg _le_ lehet sodorni a cioővel a szegélyen át a földre. Hogyan kellene? Kerítés mellett majdnem mindegy lenne, mert ott nincs járkálásra használva az a rész, de a fű és a placc közt állandó mozgás van/lesz. on
Távol voltam a fórumtól sajnos, alig bírtam utánaolvasni :-) Attila szép a területed, komolyan. Nem tzdom miért gondolod, hogy kirögnélek a kertépítő céged miatt, én csak az ötletek átadása miatt gondoltam volna a "Isteni Tsunami Kft" névre.
A Baumaxx-ban kölcsönözhetsz pár félét. Van egy szellőztető, de késes, úgyhogy tippem szerint az inkább talajlazító - vagy nem. ( Én vagyok a topik határozott embere :o) )
sziasztok csatlakozok hozzátok én is mint viszonylag friss fűtulaj. :) városi lyánként költöztem kertesházba örököltünk egy borzasztó állapotban lévő gyepet hónapok óta csak tanulunk, mit kell a fűvel művelni, és egyre jobb!!! kár, hogy anno nem csináltam képeket, tudnék mutatni különbséget. persze, még mindig elég szarul állunk, de eddig azt hittem, a helyzet reménytelen, teljesen új vetést kell csinálni, de most úgy nézem, ha kitartóan küzdünk, akár meg is tarthatnánk. de nem tartjuk, mert muszáj terepet rendezni, nagy szintkülönbségek vannak. egy szellőztetőgépre lenne most asszem szükség, mert trágyáztunk, ami kinyírta a moha egy részét, azt ki kéne varázsolni... osztán szórhatnék megent egy kis magot közé... hol lehet ilyen gépet kölcsönözni? (dunakeszi környéke?)