A topicot azért nyitottam, mert abszolut kezdő révén, most jött el az az idő életemben, amikor szükségem lenne hegesztői tudásra és gyakorlatra.
Ebből eredően az az ötletem támadt, hogy ezen a fórumon on-line tárgyalhatnánk a hegesztést érintő kérdéseket, ötleteket, mindenféle témákat.
Nyáron egy gokartot fogok építeni, ehhez elengedhetetlen, hogy tudjak hegeszteni. Jelenleg ez több ponton is hibádzik, mégpedig hogy gépem sincs, és hegeszteni sem tudok. Mindkettőn változtatnék, egy olyan gépet keresek, ami erős varrattal képes meghegeszteni a 3mm körüli zártszelvényt, ebben kérném segítségeteket. Nagyjából harmincezrem van az egészre, ilyesmire jó az aldis-lidlös féle, vagy inkább valami használt? Tudom hogy van porbeles, védőgázos, meg "pálcás" típus, de nem tudom hogy melyik mire alkalmasabb. Ezen az egy komolyabb projekten kívül csak elvétve lenne használva a gép, szóval a hegesztőhuzal/elektróda ára annyira nem befolyásol. Bármilyen tipp, tanács óriási segítség, előre is köszönöm!
Igen, ezeket alkalmazom ha van hely. De pl most a feleségem Kia Picantojának a stabpálcáját nehéz volt leimátkozni. Ha lett volna acetilén jellegű nelegítés, akkor pikk-pakk. Így 30perc/anya. Fűrészlappal...
Nem vagyok profi csak hobbista, ezért nem térül neg sem az indukciós sem az acetilén. Pont ezért agyaltam a pb dolgon, mert palack, reduktor, kompresszor van itthon, egy használt keverő+szár meg vállalható költség lett volna, ha működik. De elengedem a témát. Köszönöm a válaszaid!
A PB- vel nem lesz egyszerű dolgod. Párszor vágtam itthon PB--oxigén kombinációval a hozzávaló spec fúvókával a vágópisztolyban, működik nem gagyi de nagyon hosszú a lángnyelv. Minimálisan 20-25 cm. Kipróbáltam (mert csak) egy hagyományos égőszárral, a lágnyelv talán még hosszabb de csak forrasztásra volt elég. A mini hegesztő készlet amiről Paco155 írt lentebb volt már téma másik topikokon, szintén kevés az igényeidhez.
A kettő között meg van a teljes skála az "olcsó de lassú"-tól a "gyors viszont drága"-ig. Szerintem (hobbistaként) csak erre megvenni és fenntartani egy acetilén szettet meglehetősen gazdaságtalan. Viszont neked iparosként lehet, hogy megéri mert az időd többe kerül mint a cucc.
Nem is az a baj, hogy ellenáll vagy sem, de egy kipufogó csavart nagyon sokáig kell melegítelni, vagy egy eldugott stabpálca anyához nehéz hozzáférni, és azt is csillió ideig kell melegíteni, és így a csavar is melegszik, nem csak az anya, és nég a gumi/zsír is kigxulladhat. Ezért gondolkodon valami intenzívebb de még gazdaságos cuccon.
Berohadt csavarok, anyák leszedéséhez keresek megoldást, a kis PB palackos forrasztó kevés. Arra gondoltam, hogy szerzek egy olyan keverőfejet, amit acetilén hegesztéshez is használnak. A gáz helyére a 11kg-os pb menne reduktorral, az oxigén helyére menne a kompresszor. Működhetne a dolog?
Otthoni felhasználásnál 0,8-as huzallal gyakorlatilag mindent meg lehet hegeszteni, ha mégis kellene néha vastagabb anyagot akkor meg még mindig ott a bevont elektróda funkció.
Mennyit számít hegesztésnél a + 20A ? Iweld 195 v. 215 Alufluxra gondolok! Otthoni felhasználásra akarom venni? Megér e többet a 215-ös, kb. 20 ezer a különbség !!!??? A huzaldobátmérő nem lényeg, mivel sztem a 215-be is a kis dobot venném mivel nem sokat hegesztek!
A fórumokon nem divat a csendőrpertu, ne urazz már, mert még elhiszem, hogy az vagyok :-))
Nos, én is a Sotox-tól rendeltem. Nem tudom, hogy van-e máshol szakszervizük. De tudtommal küldenek futárt is a gépért. Gondolom nem ingyen. De lehet, hogy egy hozzáértő szaki a közeledben meg tudná oldani a problémát. A gépkönyvben ott van az alkatrészlista cikkszámokkal. Ha ki tudod deríteni, hogy mi a hiba, akkor meg lehet úszni a szervizt. Meghoz a Sotox bármit a géphez.
Én hegesztettem de az eloxált bevonatot le drótkorongoztam mivel az oxid, és annak semmi helye a varrat közelébe. Az olvadáspontja is úgy tudom többszöröse az alumíniumnak. Drótkorongozás után ugyanolyan mint a többi alumínium.
ELADÓ MILLER INTEGRA 350 PROFESSIONAL IPARI MIG MAG HEGESZTŐ. A gép trafós, palack reduktor nincs, munkakábelek meg vannak. Alig használt, még az első tekercs huzal van benne.
Nagyonszépen köszönöm, az áldozatkész segítségét, válaszát is.
Gondolom, a Sotox KFT. 3508 Miskolc Futó u. 74. sz Tel.: (46) 505-598 hez érdemes a gépemet felvinnem, megjavíttatnom. Vagy esetleg Szegedhez van közelebbi szakszervize is, ahol ténylegesen profi módon meg tudják javítani? Esetleg a pontos elérhetőségét annak az Ergus szakszervíznek meg tudná adni amennyikkel ön már kapcsolatba került, és csak pozítív tapasztalatai voltak velük szemben.
Előre is köszönöm szépen.
További szép sikeres napot kívánok, önnek és kedves családjának is.
Az messze van egy gép megnézéshez. Amit lentebb írtak mind okozhatja. Még talán a továbbítógörgő elektródaátmérőhöz állítását (fordítását) tudnám hozzá tenni.
Nem túl stabil test, pl oxidos/poros felület okozhat még ilyet, de ha mindentől független, akkor lehet alacsony munkafeszültség és/vagy túl alacsony áram is az oka.
Elsőnek cseréld ki az áramátadót, ha nem lett jobb akkor érdemes a kábelben a huzalvezető spirált féktisztító spray-vel átmosni majd sűrített levegővel kifúvatni.
Ha ezután sem lesz jobb akkor végig kell kísérni a huzal útját a huzaldob fékjétől indulva és mindent ki kell tisztítani és beállítani.
2014-es fogyóelektródás védőgázas ívhegesztő kidolgozott tételeket keresek,esetleg ha segítenétek, h hol keressem azt is megköszönném, a netet már oda-vissza átbújtam.
Még mielőtt megszólnátok,kidolgoznám tankönyvből, ha a tanfolyamon kaptam volna.
Lapítottam egy kicsit, mert nekem is ilyen gépem van, de nagyon nem volt kedvem leszerelni a kocsiról és szétszedni. De márka- és fórumtársi kötelességemnek éreztem, úgyhogy nekiáttam :-)
Nos, első körben arra jutottam, hogy bár ugyanaz a típus, de a vezérlő panel szerintem nem ugyanaz. Legalább is azt az ellenállást, ahol Te a 12V dc-t kerested, én olyant nem is találtam. Azért mértem ezt-azt, annak ellenére, hogy osztom Ricsi véleményét, miszerint az efféle kifinomult elektronikáknál, a hálózati földelés és az elektronika földelése (jelföld) nem ugyanaz. Általában mérhető galvanikus kontakt, de nem szokás direktben lekötni.
Először is tisztázandó, ebben a gépben 230V-os a mágnesszelep. Egyik fotón a bekapcsolt gépen zárt szelepnél mért nyugalmi fesz, a másikon a nyitott szelepnél mért feszültség látható:
Mértem a szalagkábel második pólusán is feszültséget. A szelep nyitásakor egy pillanatnyi (néhány tized V) feszültségesés mérhető ugyan, de a látható érték fixnek mondható:
Csak viszonyításképpen néhány fotó az én gépemről. Ezeken látható néhány különbség:
Nagyon jó az Ergus márkaszervize. Korrektek, gyorsak, bár én csak egy vezérlő csatlakozót rendeltem tőlük, amikor a pedált építettem a géphez. Én azt javasolnám, hogy vedd fel velük a kapcsolatot, mert ez azért annál bonyolultabb szerkezet, hogy így habókra méregetve, részletes kapcsolási rajz nélkül megtaláld a hibát. Vagy ha van kedved, megkeresheted direktben az ERGUS-t. Nekem sokat segített az olasz főmérnök a pedál projekt során. Nagyon jó fejek voltak.
Egyébként az utolsó csavarig rendelhető minden a géphez, ahogy egy profi cuccnál elvárhetó. Én azért javasolnám a szervizt, mert ők hamar kiderítenék, hogy mi a hiba, nem kell feleslegesen rendelni bele bármit is.
Nem tudom, hogy tudtam-e valamit segíteni, de szerintem ezzel nem kerültünk közelebb a megoldáshoz.
Köszönöm szépen a tippet, szerintem ez a forrasztás nekem jó megoldás lesz. Horganyzott lemez forrasztásában már viszonylag jó vagyok, remélem ez is menni fog! Még egyszer köszi, sokat segítettél.
Te hol is méregettél? Jól látom, hogy a gép házát használod testnek? Mert az rohadtul nem test. Ahhoz képest méregethetsz te. A vezérlésnek különálló testje van, mindentől elkülönítve. Én a relét próbálnám ki, lehet az van elégve. A relék nem szeretnek induktív dolgokat kapcsolgatni. Hamar tönkremennek.
Nekem és még pár embernek biztos nem lenne gond,de kérdésedből kiindulva valami házilagos megoldást keresel.Gyakorlást igényel de nem megoldhatatlan vele az elképzelésed.
Igen a kis gázszelep vezérlő panelon mondod, nem? Azt én is annak néztem, de szerintem nem csupán annyi a baja, sajna, illetve azzal valószínűleg nincsen probléma. Mivel eleve, nem kapja meg a vezérlő elektronika az egyen 12 Voltos rendes betápot helyette 6.4 Voltot mértem csak rajta, fotót, is ennek demonstrálása végett tettem fel. Jó lenne tudni egy működő gépnél ott megvan -e vajon a rendes 12 Volt. Azért fotóztam, hogy mellette mértem a betápot, majd próbálom, kimérni max a relét is, de azt marha macerás, lenne, mert nem lessz egyszerű leváralasztani a nagy panelról, hogy hozzáférjek akár méricskélni is a hátoldalához a relének.
Köszönöm a választ Márne. Amit belinkeltél kerámiát valóban olyannak tűnik. Nagyon remélem hogy nem jobb kábelt kell vegyek hanem mondjuk jövő ősszel -ha addig kibírja a kínai csoda- egy valamire való ipari gépet, nem baj ha öreg. Plusz plazmavágó, de azt még idén szeretnék.
Egy fontos ok miatt össze kellene hegesztenem 2 db 0,5 mm vastag alu lemezt az élüknél. A lemezek egymásra vannak fektetve és valahogy légtömören össze kellene hegesztenem az élüket. Ebben kérem a segítségeteket, ti hogyan oldanátok ezt meg?
Gázszelep Váltó 220 Volt betáp helyén sajnos, semmi feszültség, soha nem jelenik meg, magyarul idáig, nem jön el a Váltó 220 Volt nem sajnos kapcsolgatja. Ha rövidrezárom az AVI elektromos csatlakózó, dugó két bekötött ágát, erét, ha nem.
Gázszelep vezérlőpanel betáp előtt, visszafelé követve, szalagkábel után, elenálás előtt mérve, ahol szerintem szintén 12 Volt vagy a felett kéne kicsivel lenni a betápnak.
Nos most jutottam csak odáig, hogy mélyebben belenézzek, az Ergus 201 Cdi gépembe, miért is nem műkzik, a gáz szelep, vezérlésem. Miért, nem húz, be a gázszelep amikor kéne neki.
Lényeg.: Sajnos a 220 Volt váltóáramú, tápfeszt, eleve nem kapja meg, a gázszelep, természetesen amikor a gép előlapján az elektromos vezérlés csatlakozó két vezérlő szála rövidre van zárva. Ergó, sajnos nagyobbik probléma merült fel tehát panel probléma lessz, nem úszom meg gázszelep cserével! Elkezdtem méricsgélni, a kis kijelző és egyéb meghajtó, nagy panel, hátoldalán, van egy icike picike kis panel, ami a gáz szelep vezérlést intézné, azon, van egy zöld színű, kis vékony vezeték. Ahová forrasztva van ott egyértelműen 12 Volt felírat van gyárilag, nos gyorsan rámértem, sajnálattal tapasztaltam hogy a testhez, gépvázhoz képest mérve, csak 6 Volt körüli egyen fesz megy fel. Elindultam tehát visszafelé, hogy hol veszhet el a betáp egy része, Van egy elenálás előtte, az előtt már 7 Volt körüli értéket mértem, tehát, valószínűleg, a nagy betáptól sem jöhet fel a kellő feszültség a szalagkábelon az elektronikai vezérlő panelhez.
Ettől jobban, csak úgy segítség nélkül, félek belemászni, esetleg volt, -e valakinek hasonló problémája már Ergus 201 Cdi vel? Vagy valaki ki tudná -e mérni ezeken a mérési pontokon, hány volt van a gépén? Illetve szürke színű szalagkábel 2. lábán, mivel szerintem annak van köze ehhez a táp vezetékhez.
Lásd problémám, mérést, fotókon.
Hátha sikerülnbe megjavítanom, persze féltem ezerrel, mivel az inverter része, azaz ívvel így is működik, és imádom, a kis gépem, csak néha kijelző háttérvilágítása sötétedik el néha, azaz nehezen olvashatóvá válik ezáltl az LCD je ez is, -e miatt a kijelző, vezérlő panel betáp hiba miatt lehet, van?
További szép sikerekben gazdag napot mindenkinek, és jó munkát, szép erős, varratokat!!
2 hengeres mopedautóra szeretnék túrbót rakni és a t15 re gondoltam, de van két féle is itthon, van egy nagyobb melegági lapátos és egy kisebb, azt szeretném kérdezni a szakiktól, hogy melyiket lenne érdemesebb felrakni? Melyik kezdene, hamarabb tölteni, a kisebb, vagy nagyobb lapátos ennél a 2 hengeres motorkánál?
Nos most jutottam csak odáig, hogy mélyebben belenézzek, az Ergus 201 Cdi gépembe, miért is nem műkzik, a gáz szelep, vezérlésem. Miért, nem húz, be a gázszelep amikor kéne neki. Sajnos a 220 Volt váltóáramú, tápfeszt, nem kapja, meg, a gázszelep, természetesen amikor a vezérlésen a elektronikai csatlakozó két vezérlő szála rövidre van zárva, ergó, sajnos nagyobbik probléma merült fel tehát panel probléma lessz! Elkezdtem méricsgélni, a kis kijelző és egyéb meghajtó, nagy panel, hátoldalán, van egy icike picike kis panel, ami a gáz szelep vezérlést intézné, azon, van egy zöld színű, kis vékony vezeték. Ahová forrasztva van ott egyértelműen 12 Volt felírat van gyárilag, nos gyorsan rámértem, sajnálattal tapasztaltam csak 6 Volt körüli egyen fesz megy fel. Elindultam tehát visszafelé, hogy hol veszhet el a betáp egy része, Van egy elenálás előtte, az előtt már 7 Volt körüli értéket mértem, tehát, nagy táptól sem jöhet fel a kellő feszültség a szalagkábelon. Jobban félek belemászni, esetleg volt, -e valakinek hasonló problémája már Ergus 201 Cdi vel? Vagy valaki ki tudná -e mérni neki ott hány volt van a gépén? Illetve szürke színű szalagkábel 2. lábán, mivel szerintem annak van köze ehhez a táp vezetékhez.
Lásd problémám, mérést, fotókon.
Hátha sikerülnbe megjavítanom, persze féltem ezerrel, mivel az inverter része, azaz ívvel így is működik, és imádom, a kis gépem, csak néha kijelző háttérvilágítása sötétedik el néha, lehet ez is, -e miatt a kijelző, vezérlő panel betáp miatt van.
További szép sikerekben gazdag napot mindenkinek, és jó munkát, szép erős, varratokat!!
Nem, nem keverlek senkivel, ugyanis eleve fogalmam sincs ki a fene vagy.
Viszont a válaszod egy három évvel ezelőtti hozzászólásra mutat aminek a beírója "Törölt nick" ami azt jelenti, hogy az a felhasználó már törölve van. Én pedig pont ezt írtam.
Ha a hosszan (5-6cm) kinyúló huzalt hozzáérinted a munkadarabhoz, leolvad az egész szál, mielőtt átmelegítené az anyagot. Tehát nem tudsz vele így hegeszteni.
Ha mindenáron otthon akarod megoldani, akkor bérelj egy CO-gépet szerintem.
Esetleg vegyél egy barkács porbelest használtan. Én lehet eladom a Güdémet, mert épp elegem van belőle :D
De ezek igazából nem kasztnizni valók, bár pontozni lehet vele de macerás meg ronda is lesz.
Szerintem meg meglehet hegeszteni, én már toltam 0.8 Esab Coreshield porbelessel. Na a végeredmény az nem valami szép, de vízzáró lett és ez volt a lényeg.
Szépen végig lehet pontozni. Nem nagy A kell ezeknek a huzaloknak.
Szia, "Sajnos egy babrálós karosszéria munka vár rám" ,inkább a fő kérdés az ,hogy porbeles huzallal lehet-e karosszériázni, én nem próbáltam de szerintem nem, tudtommal kb olyan mintha elektódával akarnál hegeszteni.:D
Kedves Fórumtársak! Előre is bocs a laikus kérdésekért. Sajnos egy babrálós karosszéria munka vár rám, amit nem nagyon akar itt a környéken senki elvállalni. Hegeszteni házilagos szinten tudok, de csak hagyományos Hetra trafóval szoktam, zártszelvényt, szögvasat, szerkezeti dolgokat. Kérdésem, hogy porbeles huzalt le lelhet-e olvasztani hagyományos trafóval, vagy egyenáram kell hozzá? Ahogy néztem, a technológia másban nem nagyon tér el, palack nem kell hozzá, csak áram. Kérdés, hogy milyen? Kis pontok kellenek, nem hosszú varrat. A porbeleshez való trafó meg csak annyiban tér el, hogy tolja neki a huzalt. De ha levágok egy darabot, és azt fogom be, mint a pálcát? Megfelelő árammal talán működne. Műkedvelő vagyok csak, ne toljatok le, csak ötleteket várok. :) Köszönöm!
Kösz az infókat! Már határozott ígéretet kaptam a 0,8-as huzalra, ha meg lesz jelzem. Nekem van pedálom, alunál azzal szoktam "pulzálni" sokkal jobb mint az előre beállított pulzáció mert így akkor adok illetve veszek el a teljesítményből / megállás nélkül/ amikor akarok /amikor szükséges/.
Ezek szabványos dolgok és szerintem jobban jársz 10-15 perc netezéssel, mint több óra barkácsolással, aminek az a vége, hogy "veszek egy komolyabb kábelt"!
A huzal alsi5 2mm (én sem tudtam vékonyabbat szerezni).
Pedál (még) nincs ehhez a géphez.
Pulzálás ilyen ampernél nem működik.
A wolfram 2,4mm(!) arany tűhegyesre köszörülve.
Hagyományos pisztoly szerelék 7-es kerámia.
Persze itt folyamatos hegesztésről nem beszélhetünk.
Gyakorlatilag minden pálca merítés után az ív kikapcs.
A legnehezebb a kezdés, amikor még nem kerül hozaganyag a két doboz közé.
Én úgy oldottam meg, hogy a pálca végét leraktam a két doboz találkozásához és a pálca végére "lőttem" az ívet.
Ha túl korán kapcsoltam ki az ívet akkor nem olvadt le az alumínium, ha túl későn akkor meg átégett.
Ha már a kezdés megvan, akkor már könnyebb újraindulni.
Az ívet a hegfürdő fölött kezdem és addig melegítem míg nem látom hogy kezd folyni, ekkor merítem bele a pálcát és ahogy lecseppen és szétterül már ki is kapcsolom a pisztolyt hogy lehűljön az ömledék.
Egyébként a Digipulse után nem vártam sokat a Jasictól de kellemesen csalódtam.
Alacsony áramnál is stabil maradt az ív, nem pattog nem durrog.
Vannak dolgok amik jobban tetszenek ezen a gépen(pl. az mma).
Köszönöm! Viszont találtam egy járhatóbb utat. A pisztoly egy részét kicserélve kompatibilis lesz egy általánosan használt pisztoly kerámiájával! Viszont már most is tudok dolozni, úgyhogy most már csak idő kell szorítanom rá.
De ugyan ez a gagyi van nekem is. És ugyanettől a kereskedőtől vettem és ehhez ugyanúgy nem lenne kerámia ha letörik, ugyan is azt nem tud adni. Marad a magyarítás, az nagyon megy nekem.
Én kérdeztem korábban a törött awi kerámiával kapcsolatban. Mivel nincs ötlet így újra kérdeznék. Nem tudtok Debrecenben komoly hegesztéstechnikai boltot ahol van választék kerámiákból? Voltam egyben de az vicc volt és nem akarom az összes google találatot feljárni mert az idő nagy úr. A tervem egyszerű. Megveszek egy egyszerű kerámiát amilyen van és hozzáalakítom a pisztolyt. A végleges megoldás egy komoly hegesztő lesz ha lesz annyi munkám.
A hozzáértő személy nem karosszériás, csak ügyesen tudja formálni a lemezt. Vidéki vagyok valóban, de van karosszériás. Az a gond, hogy sajnos még náluk is elterjedt módszer a szegecs, sziló és kitt használata. Nekem meg nincs kedvem veszekedni, meg kétszer csináltatni.
Elkelne egy kis segítség. Saválló 80x40x4-es rozsdamentes zártszelvényt hegesztenék mig-el. 1mm-es 5 kg-os huzal van a gépen argon palackra kötve. Itt is érvényes a gázáramlás mennyisége, tehát nagyjából 9-10 l/min legyen?
A másik problémám, hogy szépen be tudom állítani az egészet, de hegesztésnél annyira fényes az ív, mintha alumíniumot hegesztenék alig látom magát a varratot, így eléggé vakon hegesztek. Amikor elengedem a pisztolyon a gombot olyan érzés, mintha még ívet húzna még a gázkeverő fej is és ilyen plazmagömb szerűség képződik. /ezt elég hülyén fejeztem ki, de nem tudom másképpen leírni/ Lehet mégsem jól állítottam be valamit? A hegesztő egy Weldimpex 200-as. A pajzsom egy Esab Warrior.
Ebben az esetben viszont azt kell meg kérdezni aki javítja, Ő tudja, hogy mire képes.
Én 35 éve gyakorló karosszéria-lakatosként azt mondom ,hogy korrekten nem lehet bevonatos elektródával 0,8mm-es és ennél vékonyabb lemezeket meghegeszteni.
Szia!
Először is nem én csinálnám, hanem aki ért is hozzá! A kérdés az volt, hogy lehet-e? Egy folt felegesztéséhez nem vennék külön gépet és sajnos az ismerősöknek sincs.
Nem akarlak letörni de ha nem vagy biztos egy készülék technika határaival akkor inkább el se kezd. Ha nem vagy jó a lemez munkákban inkább el se kezd. Korrodált autó karosszériát nem olyan könnyű javítani még akkor sem ha minden feltétel megfelelő.
Egyébként az ilyenre azt szoktam mondani, hogy ezt a szakmát is legalább három évig tanítják és a szakmunkás vizsga után még legalább 5-10 évig kell tapasztalt szakember mellett tanulva dolgozni /a fogásokat ellesni /, hogy valaki önállóan tudjon dolgozni.
Meséltek ,olyan szakikról akik elektródával bádogoltak ,két lemezt még elhiszem ,hogy össze hegesztenek de ha egy kicsi lyukat kell be pötyögtetni akkor mit csinálsz?
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni Tőletek! Az autóm küszöbét kellene foltozni, de egy ismerősömnek sincs CO hegesztője. Azt szeretném kérdezni, hogy inverterrel meg lehet csonálni? Mondjuk 1,5 mm-s elektródával?
Előre is köszönöm!
Tűzoltásképpen vettem egy vad kínai awi hegesztő (srtaus). A ketyere amúgy tudja amit nekem kell, viszont eltörött egy gázterelő kerámia amit egyelőre nem tudtam pótolni.
A pisztoly menete 14-es, a lika ahol a wolfrám és a gáz kijön 5,5 mm átmérőjű. Elvileg nem lehet ilyet kapni a szerszámboltosok szerint. Szerintetek kapok valahol?
Esetleg miből lehetne ilyet magyarítani? Ennek nem ilyen a menete?
Az eszterga és maró a cégnél van ott megcsinálhattam azokat a munkákat. Bár fateromnak is van egy saját készítésű, de egyszerűbb volt a melóhelyen elkészíteni. Eszterga az valami cseh gyártmány a marógép meg kínai cucc. Mi jobban műanyagokat marunk vele arra jó, de ilyenekre is használható, ha gondolod megnézem a márkáikat hétfőre vagy lefényképezem.
Megkérdezhetem milyen eszterga géped és marógéped van? Láttam már hasonló videót persze mindenkinek vannak saját kis újítása de ez szerintem tényleg jól sikerült!Tervezem én is majd egy ilyen gép megcsinálását ha lesz rá időm és energiám!Én ezt a srácot követem vannak nagyon jó ötletei! https://www.youtube.com/watch?v=EaIqlG1vHs8&t=53s
Igen, ebben teljesen igazad van. :) Sajnos előtte kézi hajtásúra terveztem, ezért martam bele a barázdákat. Ezt orvosolni fogom, mert leesztergálom. Tovább tartott megtervezni, mint megcsinálni. Magát a vázat azt ma kezdtem összeállítani 8 órakor és délután négyre már ilyen állapotba került. Persze volt jó pár óra esztergálás meg marás, de összesen kb. 18-20 óra alatt megvolt minden.
Szerintem szuper lett! De lenne egy kicsi észrevételem nem a középső tengelynek kéne hajtania az egészet azért lett megvagdosva vagy nem? De szerintem így is szuper nem sokan állnának neki ilyenek grat! :)
Kész lettem egy új projekttel. van benne bőven hegesztés is. Megint jól teljesített a kis Aluflux. Volt esztergálás , marás meg sok tervezés. Saját tervezésű és kivitelezésű profilhajlító. Még le kell festeni meg pár esztétikai dolgot megcsinálni. Minden igaz 40x40x2-es zártszelvénnyel is elbír. Még pár görgőt esztergálnom kell hozzá, de így is jól működik. A videón nagyon zajos, de igaziból szépen jár.
Ha Aluflux 215 vélemények illetve gyakorlati tapasztalatok vannak valakinél az engem is érdekelne majd. Vettem egyet, de meg kellene tanulnom hegeszteni. :)
Palack még nincs, a sisakom most utazik Kínából, az első hernyók porbelessel és pálcával készülnek majd.
Mondjuk az eléggé érdekelne, hogy honnan lehet tudni, hog ymelyik huzal mire való? Pl SG3 - SG2 különbség?
Hali! Írnál kicsit többet a smartech gépedről?! Milyen gyártmány , hol csinálják, mennyire próbáltad ki stb...? Illetve miért nem a 250A vetted akkor már meg? Valóban tudhatja a 60% 250 A ???? Kicsit gyanús? Most az Iweld aluflux 215 néztem ki már kapható! Neten legolcsóbb 106.000 , nekem helyben 115 mondtak ( a gari miatt helybe venném ha ezt választom)
Sziasztok! Adott egy TIP ES 140 es trafó. kapcsoló meghalt. fix bekötéses lesz. Ilyet még nem kötöttem és rajz nélkül nem igen akarok kötözgetni. hozzám így került. csináltam képeket. Ha valaki tud segíteni? A hóvédelem stb tiszta ügy 7 zavar igazán...
Semleges gázzal kell védeni (argon) és korrózióálló elektródával hegeszteni.
Korrózióálló csöveknél a gyökoldalt is védeni kell a levegőtől. Ne kezdj így bele, mert nincs értelme, nem lesz meg a kívánt minőség. Ez egy külön szakma és nem is az alapfokát szeretnéd művelni a leírtak alapján.
Azóta már be van kötve egy levegőcső, 20 barig jó, ha jól emlékszem... Ez érdekelt, hogy kb mit kap egy reduktor után rossz esetben, szerintem működni fog. :)
Csak MIG-gel én nem készítenék kipufogót. Nehéz olyan pontosan illeszteni a csővégeket, hogy ne legyen köztük hézag. hegesztés közben mikor a gép betolja a huzalt a résbe és az nem olvad be akkor a cső belül a sok huzal csonk miatt olyan lesz mint a sündisznó.
A cső keresztmetszet és az áramlás is! alaposan lecsökken.
Már több kipufogót kellett eldobni mert így "javították". Tehát ahol meg van a veszélye annak, hogy a huzal beszaladhat ott láng hegesztek.
Láng hegesztéssel nekem könnyebb a nem pontos illesztéseket és az esetleg korrodáltabb, vékonyabb falú csöveket beszűkülés mentesen meghegeszteni.
Így terveztem, csak nem akarok sok pénzt kidobni egy gépre, amivel később nem tudom megcsinálni, amit akarok. :) Én se gondoltam, hogy egyből futni fogok, mielőtt kúszni tudnék;) Inkább arra vonatkozott a kérdés, hogy ha elkezdem, akkor mivel érdemes.
Sajnos ezen lehetőségek mindegyikét már kizártam. Máshol lehet a gond.
200 amper például akkor kell, amikor egyedül állítok össze, és pajzs nélkül heftelek. Nyilván ebben az esetben nincs gyökhézag. Ilyenkor mindig csutkára húzom a gépet. Péter
Sziasztok! Van egy 5-6 éves alig használt Stahlwerck wig-200p gépem de vmi nem kóser vele.Szóval hosszú idő után elővettem, és az a baj, hogy a kijelzője szerint nem tudom feltekerni 200 amperra. Hiába tekerem teljesen fel, 150 körüli értéket jelez max. A gép újszerű, nincs benne 25 üzemóra. Igazából suli után kaptam gyakorolni, de hamar lett állásom és így a munka mellett nem használtam. Nagyon csalódott vagyok, mert amúgy nagyszerű, stabil, "finom" gép. Csak a céges Froniusom volt jobb eddig... De az más... Légyszi írjatok ha van ötlet... Sík ideg lettem. Köszi! P
Csak sorba, csak sorba! Először tanulj meg szénacélt lemezt hegeszteni 2mm-est satupadon /hegesztő asztalon/ ha már jó megy minden pozícióban, akkor csökkentsd a lemez vastagságot fokozatosan 0,8mm-ig. Ha már ez is jól megy akkor szerezz használt autó borító lemezeket és gyakorolj azokon mégpedig úgy, hogy a lemez hátoldalát ne csiszold fém tisztára /ez lesz az igazán nehéz/. És ha már ez is hibátlanul megy akkor próbáld az autón, vigyázz nagyon gyúlékony.
Ha már ez is jó megy akkor próbáld meg a cső hegesztést /a cső hegesztés az szinte külön tudomány/, ha már ez is jól megy, na akkor talán elkezdheted a saválló cső hegesztését / satupadon/.
Ezt le tudod nekem írni részletesebben? Milyen drót, milyen gáz kell hozzá? :) Van pisztolyra vonatkozóan bármi elvárás, vagy csak legyen másik, tiszta?
tervezem ezen a nyáron, hogy megtanulok valamilyen szinten hegeszteni. (vagy legalábbis elkezdem megtanulni..) Főként autók körüli munkákra kellene a gép, később talán karosszériázni fogok. Nyilván ezek alapján egyből CO2 (MIG) hegesztést ajánlotok.
Az egyetlen problémám az, hogy szeretnék építeni kipufogó rendszert is majd az autómra, amit valszeg saválló,rozsdamentes fémmel akarok, illetve a másik "gyakorló" kocsimon pedig a sima aluminium bevonatú (?) kipufogón gyakorolnék. Ahogy ovlasgattam, erősen ajánlott az AWI a rozsdamentes kipufogókra.
Helyretennétek nekem ezt? Lehetséges ilyen rendszereket építeni MIG-gel? A sima alu kipufogókat biztosan lehet, most inkább rozsdamentes érdekelne, illetve az, hogy ezt milyen gázzal, dróttal csinálják.
Ja! És még valami! A beállított gázmennyiséget (és nyomást) a megadott értéken a reduktor mögött közvetlenül mérheted, de a pisztolyon közel sem biztos, hogy annyi a kimeneti mennyiség (nyomás). A nyomás és a gáz kiáramlási sebessége függ a keresztmetszettől. Így egy más átmérőjű gázterelőnél már módosul a nyomás és így a gáz kiáramlási sebessége is.
Szivesen! Hát, ja. Jó azoknak a szakiknak, akiknek már a kezükben meg a fülükben vannak ezek a dolgok - azzal nem lőhetnek mellé, mert gyakorlaton alapszik. Én sem értem ezt a témát teljesen, de már nagyon nem pörgök rajta, mert annyira nincs róla sehol semmi. Inkább olyan reduktort használok argonhoz, amin l/min van :)
Nagyon szépen köszönöm! Nem ígérem, hogy nem fogok ezen rugózni magamban, még ha érzésem szerint itt kellene abbahagynom az agyalgatást, akkor is! :) Kicsit már kezd uncsi lenni, hogy újra meg újra kiderül, hogy mesterek tömegei csinálják jól: beállítják az adott feladathoz a szükséges minimumot egy próbadarabon, idővel megjegyzik, mihez mennyi megy (már ha van rotaméter), aztán füllel megoldják 0 variálással bármikor... :) Köszönöm még egyszer!
Igen őket is néztem - csak a Vaspálya u. nekem nem annyira szokott útba esni - de ha nincs más akkor egy próbát megér :) ! Legfeljebb ha rejtett költségek vannak, akkor nem cseréltetem ki ott és kész. Amúgy kb két hete cseréltem legutóbb - tehát nem gondolnám, hogy nyomáspróbázni kéne - csak most annyit dolgoztam vele, hogy eddig bírta.
Egyébként ha már így összefutunk ebben a topikban is - véletlenül belebotlottam, hogy neked is volt talán (vagy van?) Iweld Pockedmig 205 LTdigital-od :) ? Kb két éve vettem én is egyet - most is azt használom..
Alfaweldeseknél a Vaspálya utcában 13900 bruttó a töltet, de azért kérdezz rá telefonon nincs e valami egyéb költség (palack nyomáspróba, érvényesítés, palackcseredíj stb)
Sziasztok! Van esetleg tippje valakinek a fővárosban vagy környékén olcsó corgon palackcserére? Nálunk vidéken 18ezerért cserélték a legolcsóbb helyen a 20l/4,7-es palackot számla nélkül, de a legtöbb helyen 20e felett van mifelénk. Eközben a fővárosban találkoztam a neten már 14e Ft körül is. Mivel minden héten járok Budapestre, ezért erősen gondolkodok, hogy inkább ott cseréltetek ezen túl - ha tényleg ennyivel olcsóbb.
"Üdv ismét! Megkérdezem helyesen is: ha beállítok X l/min átfolyást egy Ar reduktoron, akkor zárt szeleppel mekkora nyomást kell elviselnie egy csőnek (nulla fokon, húsz fokon, ha ez érdekes...)? Keresgéltem sokféleképpen, szerintem vagy kihagytam azt az egyet, amit nem kellett volna, vagy tényleg ennyire nem lehet ezt tudni... Gyanítom egyébként, hogy a reduktor nyomást szabályoz, és hogy a nyomás skálát történetesen kicserélték egy átfolyásban skálázott papírra, de nekik mi volt a váltószámuk?"
Attól tartok, ez nem egyszerű dolog. Már én is sokat kerestem, de annál kevesebbet találtam a témáról.
Két féle reduktor van: nyomásszabályozású és mennyiségszabályozású. Az előbbi különböző kimeneti nyomásokat tud produkálni, míg az utóbbi állandó nyomáson tud különböző mennyiségű gázt biztosítani.
Ha egy nyomásszabályozású reduktort veszünk, akkor a kimenetén kapott átfolyás (m3/h v. l/min) két dolog függvénye: a bementeti nyomásé (palacknyomás) és a beállított kimeneti nyomásé. Sőt, valójában háromé, mert ez az érték függ a gáz fajtájától is.
Oxigénre a Messer katalógus alapján az alábbi értékek érvényesek:
Tehát, pl. ha van egy oxigén palackom, amiben van 10 bar nyomás, és a reduktoron beállítok 2.5 bart, akkor 15 m3/h-val fogja lökni a gázt. Ami 250 l/min. Ugynez argonra 250 * 0.9 = 225 l/min.
Ebben a táblázatban két sajnálatos dolog van: Az egyik, hogy olyan nagy értékek szerepelnek benne, amit ritkán szoktunk beállítani hegesztés során (legalábbis argonnál). A másik, hogy nincs egyszerű l/min => bar konverzió. Ilyen van: [gázfajta, bemeneti nyomás, kimeneti nyomás] => átfolyás.
A visszirányú konverzió még problémásabb, mert ez a függvény a fenti táblázat alapján nem invertálható: látszik, hogy pl. a 15-ös érték több helyen is szerepel. ([átfolyás, ...] => kimeneti nyomás táblázatot meg nem találtam.)
Valószínű, hogy egyszerű szorzószám nem nagyon van...
Az egyik hozaganyag (MEGAFIL 731 B) összetételét megnéztem - ha bevonttal akarod, akkor úgy nézem, az OK 48.05 viszonylag közel áll hozzá. OK 48.00 is elmegy, ha nem akarsz az egzotikusak között nézelődni.
Vásároltam egy német nem használt Hercules oxigén reduktort, csak kiderült, hogy a hollandi nagyobb, mint a palack sarokszelepén lévő menet. Nem tudtam, hogy a német szabvány más. Létezik hozzá átalakító? Vagy közületek valaki rendelkezik olyan palackkal amihez tudná használni? Nagyon szívesen elcserélem akár használt, régi de jól működő itthoni palackokhoz való reduktorra. Segítséget előre is köszönöm.
Nagyon köszönök minden véleményt. Egy komplett szettet fogok venni és most már eldöntöttem hogy e két gép közül lesz valamelyik. Már csak azt kéne kitalálnom hogy a 160 vagy a 200-as. Nagy, vastag dolgokat huzamosabb ideig nem tervezek hegeszteni. Van ami miatt előnyösebb lehet a 160-as gép mint a 200-as? Az üresjárási feszültsége magasabb a 160-as gépnek. Valahol azt hallottam hogy a magasabb üresjárási feszültség jobb. ebben van igazság? A két szett között 10 ezer forint különbség van, nem a pénz miatt kérdezem, mert ha semmi előnye a 160-as gépnek akkor inkább a 200-ast venném. Köszönöm!
Szia. Nekem a 160 as kis öccse van. Februárban vettem és 20 nap után a ventilátora el indult de a kijelzőn semmi. Be döglött. Garanciában több mint 2 hétig volt oda. Tegnap kaptam vissza. Egyébként jól működött de kicsit a bizalmam megrendült Alig használom. Szinte egy munkához vettem. Remélem nem lesz több baja.
Valszeg azért nem kapsz választ, mert nincs a fórumozók között ilyen gép.Azt meg nem várhatod el hogy itt ismerjük az inverterek teljes felhozatalát.
A kinai piac olyan hogy több száz néven futnak inverteres hegesztőgépek.
Szóval azt ajánlom, hogy olvass vissza és gyüjtsél a gépekről posztokat leírásokat véleményeket aztán válassz gépet.Bár borítékolom hogy amit itt 1éve ajánlottak gépet azt már a boltokban
nem leled meg.Szerintem sűrűbben cserélnek gépet(nevet) mint te gatyót.
Ha jó gépet akarsz akkor nézz szét a Fronius, Esab, Miller, Merkle, Linkoln, Fimer, Eps,Ergus, Kemppi, EWM, Migathronic európai vonalon.Kínai meg a Jasic és a Rilon.
Ja mert kezdenek belefáradni a fiúk hogy ugyanarra a kérdésre válaszolnak huszadjára :-)
Korrekt gép, sok pozitív tapasztalat van vele, a kicsivel meg 1 db negatív (tönkrement) Amúgy beírod a fórum keresőbe hogy 160qt vagy 200qt, és végigolvashatod az ideillő hozzászólásokat mindkét fórumon :-)
Felhívod Hatvanbna a SKIZ kft boltját. Van lila E3, meg adnak az általánosabb awi pálcából akár pár darabot is, ha szépen kéred őket akkor meg még el is postázzák. :-)
jó kis bolt. igaz nem webáruház, de emilbe, telefonon, személyesen nagyon rugalmasak és segítőkészek.
Sziasztok! Kezdő hegesztő vagyok, most végeztem tanfolyamon.....kilátásban van egy próba hegesztés és pár tanácsra lenne szükségem az ügyben! :) A próba, ha minden igaz 10 es lemezen lesz, egy PF tompa és egy többsoros PB varrat. PF tompa varratból van minősítésem, de csak alap gépekkel dolgoztunk, tehát hallásra/érzésre állítottuk többnyire a gépet az adott lemezvastagsághoz,pozícióhoz...És az lenne a kérdésem hogy 10 es lemezen számokban kifejezve milyen beállítások a legmegfelelőbbek ezekhez a varratokhoz, főként a sarokhoz és mire kell odafigyelni a hegesztés illetve a próba során..? Sajnos azt nem tudom milyen gép lesz, amin mi dolgoztunk azon egyben volt a huzal előtolás és az áramerősség, így az is kérdésem, ha olyan lesz amin külön állítható annál mire kell odafigyelni..?
10l/perc -es 10 s-es gázutánáramlással egészen biztos nem gazdaságos. Nekem gázlencsével kb 6-7 l is elég után áramlás,meg nagyon minimális talán 1,5 s. attól függ mit csinálok.
Otthoni használatra keresek inverteres hegesztőgépet (MMA). Próbáltam utánaolvasni és két márka merült fel ami talán szóba jöhetne: Iweld és Alfaweld és olyan 140A-160A körül olvastam hogy azt még bírja a 16A-es biztosíték.
Olvastam még itt ilyen funkciókról mind ARC FORCE, HOT START, ANTI STICK és szeretném ha ezek benne lennének.
Tudnátok tanácsot adni melyik márkát/típust válasszam a fentiek függvényében ami megbízható és szépen dolgozik?
Sziasztok! Próbáltam utánaolvasni, nem sok sikerrel.. Egy régi ház fűtéscsöveit szeretném átalakítani. Hegeszthetőek ezek a csövek awi-val? Ha igen, mire kell figyelni?
Ma megmértem a sörös doboz falvastagságát, 0,09mm azaz kilenc század milliméter. Pont annyi mint a nyomtatóból kihúzott papír vastagsága. Tehát ebben is van kihívás.
...szerintetek ezek a sokfunkciós gépek annyira jó elektronikával vannak ellátva hogy mindent tudnak amihez amper kell vagy inkább csak mindent közepesen tudnak?
(csak MIG-et használok,lehet hogy az alufluxot jól le tudnám cserélni a mindent tudó mastroweld 180 ra amiben a 3év gari megnyugtató lenne,bár így 10 helyett 30A a minimum)
Én is gondolkoztam három funkciós gépen, de a végén inkább vettem egy MIG-MMA és egy TIG-MMA gépet. A palack csere nekem macerás lenne ha CO után AWI ni akarok.Így mind kettő készen áll. ALFAWELD MIG-MMA 185 a másik TIG-160QT AWI hegesztőcsomag bár az AWI 2 hét után most a szervizben van.
Üdv ismét! Megkérdezem helyesen is: ha beállítok X l/min átfolyást egy Ar reduktoron, akkor zárt szeleppel mekkora nyomást kell elviselnie egy csőnek (nulla fokon, húsz fokon, ha ez érdekes...)? Keresgéltem sokféleképpen, szerintem vagy kihagytam azt az egyet, amit nem kellett volna, vagy tényleg ennyire nem lehet ezt tudni... Gyanítom egyébként, hogy a reduktor nyomást szabályoz, és hogy a nyomás skálát történetesen kicserélték egy átfolyásban skálázott papírra, de nekik mi volt a váltószámuk?
Érdeklődnék hogy van-e tapasztalata valakinek a BMAX álltal gyártott co gépekről. Vásárlás előtt állok, és minden hasznos infot szivesen veszek. Esetleg ha más megbizható gépről tudtok az is érdekelne. Köszönettel.
Szia! A tig 200 qt-t használom, nem rossz, hobbira, néha nagyobb falatra is jó. a 160 is elég lett volna így utólag, de nem baj ha van benne tartalék:)
Én két sörös doboz talpát próbáltam, sajnos még nem olyan szép, hogy le is fényképezzem. Vásároltam 1mm és wolframot még 1mm-es vagy az alatti hozanyag kellene az új próbához.
Itthoni használatra szeretném,nem mindennapos használatra,de nem tudom,hogy mennyire lehet megbízható.Lehet hogy jobb lenne egy használt márkásabb gép?
Üdv mesterek! Rendeltem koppintós AWI holmikat a meglevő MMA inverteremhez, ő nem tud semmit, ami AWI lenne, tehát ugyanaz, mintha egyenirányított trafóhoz csinálnánk kiegészítéképp AWI körítést (plusz lelőhetetlen hot start, arc force, anti stick, meg persze sima egyenáram). A kábel, amit rendeltem, az Alfaweld-féle SR17, és egy szelepes nyakat is rendeltem mellé. Így van gomb is, nem muszáj eladni, amikor komolyabb AWI invertert sikerül beszerezni. Kérdésem: milyen átalakítókat és csöveket, csőszerelvényeket érdemes még beszerezni hozzá?
A dinze remélem 25-ös, gondolom kell egy-két méternyi cső, a csőre kellene a hollandihoz való vég, a másik végét pedig a reduktorra bilincsezzük, és jók vagyunk. Milyen cső használható így argonra egyáltalán? Jóféle Makita benzincső megteszi? :D
Látom elszántság /vakmerőség :-)) / az van benned. Talán a másik topikban /gépvásárlós/ több segítséget tudnak adni.
Szerintem a belinkelt gépek között az első és az ötödik /illetve az ötödik erdetije a JASIC jó lehet/
Egyébként most már felcsigáztál, én is nagyon kíváncsi vagyok, tehát a kérdésem :
Van itt köztünk olyan tapasztalt HEGESZTŐ szaki aki már hegesztett több méterben fogyós alu-val 1,5-2mm-es alu lemezből csónakot vagy legalább vízzáró edényt?
A nagy kérdés, hogy mennyi pénz van rá szánva? Azt sajnos számításba kell venni, hogy egy tapasztaltabb hegesztő egy szerényebb képességű géppel is könnyebben elboldogul, viszont egy kezdőnek könnyebb egy stabil működésű jól beállítható /drágább/ géppel hegeszteni.
További kérdés 1fázisra vagy 3fázisra, esetleg később akarsz-e nagyobb keresztmetszetű anyagokat hegeszteni?
Az 1-2 3-4 mm-hez alunál elég az 1fázis 200Amper de pl alufelni hegesztéshez már ettől jóval több kell.
Pár hozzászólással lejjebb a STHALWERKET én nagyon jó gépnek tartom, kezdőknek viszonylag könnyű /átlátható/ a kezelése.
Kerüld az egy tekerős /jog-os/ gépeket, nem átlátható, minden beállítás módosításkor végig kell lépdelni az egész menün /az egy agyrém!/
igaz, hogy azoknak memorizálni lehet a beállításait de az nem ér annyit.
Illetve pedál csatlakozó feltétlenül legyen a gépen, mert pedálra is vagy teljesítmény szabályzós kábelra is szükséged lesz.
A segítségeteket kérem alumínium hegesztéshez szeretnék venni gépet, hosszú táblák hegesztéséhez 1.5-2 mm vastagságig mit ajánlotok. Kezdő vagyok ezen a téren azért kérdezem.
van mezei szárral, kis átmérőre párezer forint. greslapon fúrtam vele vagy 80 lyukat. utánna a betont mezeivel toltam, de ahol vasat fogott ott a gyémántossal. vitte simán.
Elég jól állok a projekttel, legalábbis az én részemmel. perpillanat az a legnagyobb baj, hogy a kivitelező telerakta az erkély betonját vassal, így lehetetlen olyan helyeket találni, ahol fúrható.... :(
Ez rendben van, de egy fejpajzs ugyan , ne rázkódjon már. Ez alapján az Optrel nem ipari, mert ott a sima gombelem van behelyezve. Ezen felül nem tudtam erről az elemes dologról, így köszönöm (és örülök) hogy tanulhattam valamit! ;-)
Üdv az Uraknak!
Szert tettem egy öregecske Fronius hegesztőre ami nagyon jól működik. A problémám vele csupán annyi, hogy túláram miatt letilt. A konnektorban 240 voltot mértem. Ez már sok neki. Ahol messzebb van a transzformátor, ott csodálatosan dolgozik.
Ezzel lehet tenni valamit?
ipari berendezésekben, ahol rázkódás meg minden egyéb lehet ami elrontja a kontaktot, nem szokás elemet rugós foglalatban tartani. az elemre két lemezke van ponthegesztve, és a lemez be van forrasztva a cuccba. kicsit macerás a cseréje, de cserébe nincs macera azzal hogy kontaktos a cucc. forrfüles elem néven kell keresni. ha 2032 vagy 2014 van benne, olyan könnyű venni. ha valami egzotikusabb, akkor meg van hely ahol minta alapján hegesztenek rá neked fület.
Tudom sokan megkérdezték már, hogy az Iweld Pocketmig 195 Aluflux vagy a mastroweld MIG 250 MI ? Melyiket érdemes megvenni? A mastroweld-ről minél többet olvasok annál többen vannak rossz véleménnyel? A magasabb amper miatt venném azt!
Ha vannak tapasztalatok a géppel kapcsolatban megköszönném!
Drágább darabokat láttam már!Oldalirányban játszik :(,így pontatlan.Illetve ha valaki ezzel számol akkor mindig arra az oldalra kell csutkára tolni. :( A sima fúró álványossá alakító cuccal szintén ez a gond :(
Köszönöm! Egy részével megvagyok... Hát nem mondom van még mit tanulni, nem csak hegesztés oldalon. Vettem reggel gyorsan 1,6-os wolframot. Vagy ötször égetem el az elejét mire rájöttem, hogy elfelejtettem kinyitni az argon palackot. Amit nem gondoltam volna, a belső sarokkal szenvedtem a legtöbbet. Csak kb 4 mm-re lógott ki a porcelánból a wolfram (azt olvastam kb. így kell), messze volt az anyagtól, ha meg úgy tartottam, hogy közel legyen, akkor meg nem láttam mit csinálok
Lehet venni pár ezer forintért egy rögzítő szerkezetet, amivel be tudod fogni a sarokcsiszolót és úgy tudod használni, mint a gyors darabolót. Ezt szögbe tudod elforgatni. Ilyen van egyébként az elektromos kézifúróhoz is. A derékszögű pillanatszorító is megvehető pár ezer forintból.
Ha az van, legyen 2-es volfram, 9-es gázterelő. Állítsd a gázt akkorára, hogy ne halld, hogy erősen fúj (áramlik a gáz). Viszont a kezeddel érezd a gáz egészen enyhe áramlását. Inkább legyen kisebb az áramerősség 90A-nél, mert ott haladni kell rendesen. Gyakorlat nélkül viszont szerencsétlenkedik az ember, nem tud olyan gyorsan haladni. Jó munkát!
Én annyit szólnék hozzá,hogy anno a szögre darabolásnál egy gyorsdaraboló 50 000 körül volt. Viszont én megoldottam úgy,hogy vettem egy asztalos darabolót,átalakítottam a tárcsa tartó betétet és máris ráment a nagyflex korong ;) Így van gyorsdarabolóm és szögre is vág,dönthető is.Azt hiszem skilt vettem,lehetőleg nagyobb motorteljesítményűt mint ami a barkácsboltban ki van rakva a polcra hasonszőrű társai közé. Sajnos most nem találok képet róla,de elég komolyat darabol,már bizonyított nálam.
Tanuló koromban használtunk valami szert a megreszelt és szálrahúzott fémanyagon barnításra, hogy jelölni tudjunk rajta.Lehet hogy rézgálic volt? nem vagyok biztos benne.
Kb ezek kellenek hozzá, meg persze a flex megfelelő korongokkal, csiszolókkal.
A mérőszalag legyen legalább 6-7 méteres az átló méréséhez.
A fúrószárakat is az az anyaghoz vegyél(kobalt)
A 45fok nem feltétlen! Csinálhatod úgyis hogy befenekeled saját anyagával a hossz futókat és úgy hegeszted derékszögbe.Méretre vágásnál vedd figyelembe.Jóval egyszerűbb.
Ez nagyából kijön az általad meghatározott összegből.
Az állványos fúrógép a legnagyobb tétel, de azt később is használhatod.
- hegesztosatu nelkul is megolhato csak sokkal tobbet kell merecskelni
- ha tudsz atlokat merni akkor ez sem kell egy muanyag vonalzo is segit.
-satu se kell ha van darabolo es le tudod szabni az anyagot de azert nagyon nem art ha van
- allvanyos furo konnyiti a dolgot de kezi furo is megteszi de most barkacsra pont van a lidliben es satut is adnak hozza.
- szalagcsiszolo... enelkul biztosan megoldhato
- asztali koszoru egyenlore nem kell
- ha sok a szog akkor ez mindenkeppen jol jon sot kotelezo darab de ezzel el is koltotted a penzt.
A PROBLEMA HOGY MINEL KEVESEBB SZERSZAMOD VAN ANNAL TOBBET KELL MERICSKELNI ES ANNAL LASSABBAN HALADSZ. De vegul is egy femfuresszel satuval meg meroszalaggal is megolhato. Csak nem lesz gyors.
Probalt mar valaki gervago korfureszt femvago flexkoronggal?
Egy furcsa kérdésem lenne, sósav vagy kénsav oxidálja gyorsabban a vasat? Fém tisztára csiszolt vas lemezeket kellene antikolt /homogén rozsda barnára/ változtatnom. Esetleg ha van valami egyéb technológia azt is venném. Köszi!
Hát ez nekem eszembe se jutott... :) De komolyra fordítva a szót a hegesztési zsebkönyvből ezeket szűrtem le a 2 mm-es anyaghoz: 90A, 1 vagy 1,6-os wolfram, 2mm-es pálca, 8-as kerámia, 8 l/perc argon. Szerintetek?
A darabolást valószínűleg sablonnal fogom megoldani, mert a daraboló tényleg nem fér bele.
A furatokból nem kell sok szerencsére, 6-os és 10 es csavaroknak kell néhány, csak szeretném ha egytengelyű lenne a furat mindkét falon, erre talán egy olcsóbb állványos is megteszi (?)
A hő miatti vetemedést azt gondolom tudom kezelni (elméletben legalábbis)
Szálcsiszolt anyagból fogok dolgozni, s azt hiszem a szalagcsiszolót meg is tudom spórolni, mibel csak a hegesztéseknél kell szálra húzni, elég lehet egy csapos lamellás csiszoló is.
Igyekszem meríteni sokat a segítségekből, köszönöm!!!!
Mekkora furatok kellenek? Egy használható állványos fúró már túllépi a keretet.
Szalagcsiszoló? Gondolom szálra akarod húzni a zártszelvényt. Hidd el nem lesz szép, nem fogod tudni egyenletesen tartani a gépet és a vászon kopása miatt másmilyen lesz a felület. Érdemesebb szál csiszolt anyagot venni még ha drágább is./persze, ha nem arra kell, akkor ezt ne vedd figyelembe/
Rendes darabolóra szükséged lesz, mert awival nagy hézagokat nehéz szépen berakni, de ha leköszörülöd, akkor simán le lehet vágni sarokcsiszolóval és Inox koronggal. Így megspórolod a daraboló árát. Csinálni kell egy 45 ° vágó sablont és mivel 25x25 zsz, így még nem is lehet elrontani nagyon a vágást. /persze több idő/ Erre árat nem is írok, mert a legócskább szalagfűrész is 70000-100000 Ft. Gyorsvágó se nagyon van 45000 alatt.
Satu 10000-20000 között, de legyen rozsdamentes vagy alu lemez pofa benne, mert ha simán fogod bele, akkor a rozsdamentes anyagot "megfertőzi" és rozsdafoltos lesz.
Arra figyelj a legjobban, hogy vaspor még a közelben se legyen, korongok, csiszolók mind inoxra valók legyenek.
Asztali köszörű, ha pl. fúróélezésre kell azt lehet kapni 10000-20000 Ft.
Gondolom valamilyen zsinórpadon állítod össze, ott elég egy derékszög sablont szerkeszteni és onnan indítani az összeállítást. Miután összeállítottad átlókat leellenőrzöd. 1-2 mm belefér. Sajnos valamennyit úgy is el fog húzni a hegesztés. Ezért érdemes a zsinórpadhoz leszorítani rendesen vagy leheftelni, persze ha rozsdamentes a zsinórpad.
Hát ekkora keretből vagy használt vagy nagyon barkács kategória, de gondolom ezzel nem mondtam újat. Darabolót 20 körül láttam a jófogáson, lemezből van az egész, nem tudom mennyire lehet pontos. Komolyabbat használtban is 50 fölött láttam csak. A többi gépből szerintem megteszi bármelyik barkácsáruházban kapható, legolcsóbb gép is. Nekem tesco-s köszörűm van már vagy 10 éve, persze nem használom ipari méretekben.
Elnézést, ha nem teljesen vág témába a kérdés, lehet inkább a gépvásárlás topikban lenne a helye, de valamiért úgy gondolom, hogy az itt jelenlévők "gyakorlatiasabb" tanácsot tudnak adni.
Egy 5,5 méteres és egy egy méteres rozsdamentes acélvázas korlátot készülök elkészíteni 25x25 rm zártszelvényből és 4-1-4 ragasztott biztonsági üvegből. a rajzot elkészítettem, minden ki van számolva, amiben tanácsot kérek, hogy milyen hobbi szintű gépekre, szerszámokra lesz szükségem hozzá. Sajnos, szinte semmi nem áll rendelkezésre, s kb 50-60ezerből ki kellene hozni a hiányzó dolgokat.
Gondolok itt:
-hegesztősatu derékszögű
-lakatos derékszög
-satu
-asztali köszörű
-állványos fúró
-szalagcsiszoló
-fémdaraboló.... ez okozza a legnagyobb fejfájást. Valószínűleg ez lenne a legdrágább, viszont sarokcsiszolóval biztosan nem tudom stabilra vágni a 45 fokot:( és marha sokat kellene vágni
Hol érdemes keresgélni, esetleg barkács ötlet....
Awi gép és hegesztési anyagok megvannak.
Bármilyen észrevételnek nagyon örülnék! Köszönöm!!!
Megnéztem a reduktor óráit. Hát ez bizony mindkettőnél BAR. Szívesen fogadnék valami jó tanácsot, mert hétvégén össze kellene állítanom egy állványt. 40×40×2-es saválló zártszelvényt kellene hegesztenem úgy, hogy még soha nem awiztam. Nem kell szépnek lennie, csak erősnek. Van 2-es és 2,4-es wolfram, ha jól emlékszem 4, 6, 9-es kerámia. A gép elméletileg 250 A-t tud. Milyen összeállítással, beállítással kellene nekilátnom?
Az első minősítésemhez kellet itthon csinálni egy ilyen tesztet nekem is és sikeres megléte után engedtek csak hegeszteni, amiket kint csináltam, ott már nem volt ilyen csak hegeszteni kellet és vizsgálták, törték, csiszolatot csináltak, majd kiállították a minősítést. Pl ahol én dolgozok ott a lakatosoknak is kell a minősítés, szenvednek is vele mire összehozzák valahogy. A munkájukon viszont nem látszik hogy lenne minősítésük.
Erről a tesztről hallomásból tudok amugy, én anno okj után mentem pestre tüv minősítést tenni, azóta is csináltam már kinn is meg otthon is, de soha semmilyen tesztet nem kellett kitöltenem.:) Most nem tudom, hogy a tüv höz nem kell, vagy a minősítő intézet okosba csinálja.:)
Értelek, köszönöm az infót. Megbeszélem vele majd mi legyen.
Amúgy kinn is elméletileg kérnék az iskolát, nekem ugye europassra van átíratva, de soha nem érdekelt senkit csak a minősítések meg a próbázás. Ezt nem tudtam, hogy otthon miként működik. De akkor kaphat munkát ha nem is mindenhol, de hosszabb távon mindenképp kell a suli mellé.
A minősítéshez sajnos tanulni kell - 37 kérdés tesztlapon - 3 rontható, de a kérdések között vannak jelölt kérdések amiből egyet sem téveszthetsz mert meghúznak, és csak utána jön a hegesztés-elviszik röntgenezik stb....Szerintem ez nem annyira kezdő szint. Én is hegesztettem már pár dolgot mielőtt okájés tanfolyamra kezdtem járni- azt hittem milyen egyszerű lesz, aztán döbbent az arcom....
Vegyél egy rotamétert. Az a biztos, amit a pisztoly végén mérsz. Nálunk a melóhelyen a 135-ös órája 8 litert mutat a 141-esé meg 4 litert. A pisztolyvégnél ezzel a beállítással van 10-12 liter a két eljárásnál.
A jelenlegi szabályok szerint nem elég a minősítés. Végzett tanfolyam és bizonyítványa szükséges a tűzvédelmi szakvizsga megléte mellett a hegesztő munkavállaláshoz. A szakmai szervezet szeretné, ha ezen a helyzeten változtatnának a jogalkotók, mert sok olyan hegesztő van (még régről), akinek minősítése van, de bizonyítványa nincs a hegesztésről.
Elhelyezkedni nyilván el fog tudni, de behatároltak lesznek a lehetőségek. Kéne egy OKJ-s tanfolyam.
Jobbára felrakó hegesztést csinált ahogy mondta, nem hegesztő, csak őt rakták be az öreg szaki mellé a műhelybe. Nyilván most az a cél, hogy a függőt, a soroltat megtanulja szépen két kézzel, és remélhetőleg egy minősítéssel el tud helyezkedni valahogy. nagy igényei nyilván nem lesznek, mert ugye ez pályakezdő szint.:)
Az egyik óra liter/percet mutat,nem olyan pontos mintha rotaméterrel állítanád be, de megteszi, vagy veszel külön pisztoly végére helyezhető rotamétert. az meg, hogy mennyi gáz kell, látszik a varraton, ha sok az is ha kevés az is.
Cége válogatja, a közgéphez pl. csak bizonyítvánnyal együtt engednek próba munkázni. Más cégeknél még a tűzvédelmi szakvizsgát se kérik. A lényeg ha van egy érvényes minősítése, akkor azzal a legtöbb helyre felveszik. Egy kézzel való hegesztés mit takar, mert azért egy sorolt harántot, vagy egy függő gyököt egy kézzel berántani, én még nem láttam.
Most ismerkedem az AWI hegesztéssel és az lenne a kérdésem, hogy az argon mennyiségét hogyan kell beállítani? Sajnos csak olyan reduktorom van amin két nyomásmérő van, nincs rotacső. Olvasgattam a témában, de csak annyit találtam, hogy 6-12 liter/perc között van az argon mennyisége, de azt nem tudom, hogy ezt az én reduktoromon, hogy tudom jól beállítani.
Nem, nem.:) Tesóm előző munkahelyén ráállították a hegesztésre, megtanult egy kézzel co-zni, egy idős mestere volt az tiltotta neki 2 kézzel hozzáérjen. Minősítésre menne, ezért kérdezem, szerintetek ez működhet? Magyarországi melok érdeklik, nem tudom mi a bevált szokás otthon.::(
Üdv. manapság otthon fogyos meloknál (CO) kérik a bizonyítványt is rendszerint, vagy ha az illető érvényes minősítés birtokában szépen is hegeszt, vágja a rajzokat is, azt fel szokták venni?:)
De az sima trafos. Egy inverteres szinergikus alkalmasabb az aluboz, mert az iweld az. Kisebb weldivel lehetetlan az alu, mert a huzal elobb all meg, mint a magneskapcsolo kikapcsolna a traforol a feszt. A visszaegesgatlo meg nagyon kell. Weldi 322 vel mar volt dolgo alu huzallal es tetszett, azert szeretnek elsosorban olyat.
Egy pozitív tapasztalatot szeretnék veletek megosztani. A múltkor segítséget kértünk egy cégtől tartály tartály tisztítás miatt, és az a meglepetés ért minket, hogy minden időben készen és rendben volt. Én csak utána néztem meg a cég weboldalát, és döbbentem rá, hogy ez a cég baromi sok mindennel foglalkozik, a tartály tisztítás, hegesztéstől, az acélszerkezetek gyártásáig, különböző felülvizsgálatok, és a többi. Miskolchoz közeli megoldás-ra volt szükségünk és ebben név szerint az EU-ARK Mérnökség segített Felsőzsolcáról. Nem hittem volna, hogy Ebben az országban valami tud még normálisan működni de hál'istennek bebizonyosodott, hogy vannak még normális emberek.
Mi nagyon meg voltunk velük elégedve, én csak ajánlani tudom őket, hátha valakinek kapóra jön mostanába.
Ez kimondottan jólesett olvasni. Nagyrészben úgyis szénacél hegesztése lenne a cél, viszont azt a lehető legszebb és hibamentes varrattal. Ok ez megnyugtató, azt gondolom, akkor ez azért közelebb hozott a cél gép megválasztásához, hiszen nem kell túlgondolkodni ezt a részét a dolognak. Arra ráérek, ha már rendesen megy az alap. Köszönöm
Uhh ez nem tűnt fel. Köszönöm, hogy említed, bár ahogy néztem kosárba rakásnál feltűnt volna. Akkor a kérdés továbbra is nyitott számomra. Alfaweld az jó márka. Ha nem a legolcsóbbat veszem meg?
Van olyan beállítás, ami fontosabb, hogy pontosabban be lehessen állítani.
Palack?Minél nagyobb annál gazdaságosabb (családi csomag :D :D ),viszont ha a nagy palackot nem tudod úgy berakni egyedül a kocsiba,hogy azt ne kúrd össze akkor értelem szerűen kisebbet. Ugyan ez a szitu ha kicsi az autód.PL. nem volvo V70-esed van,hanem egy yaris.
Köszönöm a segítséget. A használttól csak annyiban félek, hogy nem nagyon tudom kipróbálni. Nem tudom mit lehet elvárni tőle, nem tudok csak taknyolni egyelőre. Mondjuk ez tényleg jó gépnek tűnik.
Arra gondoltam, hogy valami olyat vennék amit tutira azt mondjátok, hogy jól kellene menjen vele a hegesztés. Annak idején vettem egy Ainhell CO-t szerintem egész jól tudok vele hegeszteni. Jó az eredmény is, mindaddig míg el nem mentem szakember rokonomhoz és nem hegesztettem az övével...
Ez amit te küldtél ez is Alfaweld, szóval az iweld alfawweld az már a jó kategória a 100-150 között?
Ha tudok használtan venni, akkor mire éremes figyelni? Ha már hőz ívet, akkor jó? Vagy kérjem meg a tulaját, hogy mutassa meg, hogy jó? Mekkora palackot vegyek? Milyen anyaggal és pálcával kezdjek? Ismerősöm azzal rázott le, hogy neki rég van awi-ja és még mindig nem megy nkei rendesen mert túl sok az állítani való és miegymás. De nem hagyom magam eltántorítani :)
fel ora?? latszik, hogy nem tudok hegeszteni:) akkor mindenkeppen megeri megvenni, mert a sablon elkeszitese biztos eltart egy darabig es co-m sincs egyelore
ezok eleg megyozoek persze jo furesz is kell hozza. a fat, akarhogy vagaja fel az ember, utana sajnos mindenkeppen be kell rakni a faskamraba. az egyenkent befogos nekem nem jon be, bar ilyet is gyart a linkelt ember, de ott pont az az elony veszik el hogy egy hosszu gazzal at tudsz vagni egy meter fat es nem kell huzogatni a gazt minden darabnal. ez persze izles kerdese. a masodik, amit linkeltel nem kispalyas, es igazi kihivas lenne megcsinalni, de ez egy masik kategoria.
Próbáltam keresgélni a fórumban arra vonatkozó tanácsokat, hogy milyen gépen érdemes megtanulni AWI hegesztést. Bevont elektródás és MIG hegesztés úgy ahogy megy. (Elnézést a szakiktól, inkább csak egyben marad amit hegesztek)
Körülbelül 100-150et áldoznék a hegesztőre. Ahogy néztem ebben a kaetgóriában már HF gyújtású gépek is vannak. DC és AC is akad, de kérdés, hogy inkább valami olcsóbb szimpla DC lenne a jobb, vagy érdemes az AC is, vagy az csak akkor, ha aluminium is a célok között szerepel?! Ilyeneket nézegettem, hogy iWeld, Alfaweld stb. Mely beállítások legyenek meg mindenképpen? (A legegyszerűbbeken majdnemhogy csak áram van, aztán gáz lefutás jön, ilyesmik)
Nincsen Argon palackom sem. Azt is olvastam, hogy írjátok 5-15 liter/perc gázzal lehet számolni Co estében, persze ez áram és mindenféle paraméter függő. Inkább csak azt kérdezem, hogyha tanulni szeretnék és kisebb munkákat csinálni, akkor mekkora palackot ajánlotok?
Ha megcsinalod a sablont akkor max fel ora oszerakni. Raadasul nagy tetelben az anyag leszabasa is hatekonyabb.
A sablont meg ugy tudod kialakitani hogy szinte minden oldalt egyszerre tudj hegeszteni. Co val meg nem kell salakolni palcat cserelni szoval termelekeny.
Ez így első ránézésre 2 szál 30x30 vagy 40x40-es zártszelvény lehet + hegesztés +alapozó+ festék. Semmi trükk nincs amúgy benne,ott vágsz ahol a közök vannak.beraksz mondjuk 3-4 rönköt és azt 4 felé el tudod vágni anélkül,hogy rakosgatnod kellene. Hátránya,egy vágás után az összes fát el kell alóla pucolnod. Én inkább egy ilyet dobnék össze:
Vagy csinálnék egy olyan befogót amibe a láncfűrészt rögzíteni lehet,a levágott darab egy vájúba esik amit meg egy hidraulikus henger egy hasító csillagon átnyom,majd ez ráhullik egy szalagra. Valahogy így:
jo, akkor tegyuk fel, hogy 5000-bol megvan az anyag, csavarokkal vegdugokkal, festekkel egyutt. ez ala mar csak ugy lehet menni szerintem, ha lopjak. akkor ezt 9000Ft munkabol tenyleg meg lehet csinalni?
vegulis nem kizart. csak mert, szerintem ha elvinnek egy ilyen rajzot egy lakatosnak, minimum 30ezerret lenne anyagostul. igaz, ha sorozatra raall valaki, az sokat szamit.
kar, hogy messze van, igy nem tudom megnezni, mielott megveszem
a velemenyetekre lennek kivancsi. kezdo hobby hegesztokent az elso munkaim egyikenek szantam volna egy ilyen fureszbakot, mivel tenyleg nagy szuksegem lenne ra.
amikor megtalaltam ezt a lapot hitetlenkedve neztem az arat. szamolas nelkul, ennek legalabb a fele (vagy tobb) anyag es akkor hol van meg a munkadij? mi lehet itt a trukk? mert elnezve a szerkezetet, lehet, hogy megsem kellene belevagonom, mert bonyolult kezdonek. inkabb megvennem, de felek, hogy valami uber gagyi a dolog, es akkor mit csinalok vele? visszakuldom?
Hali. Ha rám hallgatsz, Millert vegyél inkább. Nekem sajátba optrel 684 van nyáron vettem - cégnél uj speedglass van - , nem éri meg az árát. Ha nem kell nagy áram a freeview még jo vétel lehet mondjuk, mivel tényleg szép világos, de ezen az optrelen amugy abszolut nem értem mi került ennyibe.:) Könnyűnek könnyű, de mondjuk kézbe veszem a millerrel - kollégának van - elhanyagolható a kölönbség, hegezteni ugyanolyan jo, és fele vagy harmada az ára-. Ez az automata totál hülyeség ahogy forgatod a fejed ugy vált, melyik érzékelő kapcsol be, sokszor még zavaró is. Elem gyorsan merül benne, többibe még sose cseréltem, ebbe kellett már. egyszer koppent alacsonyról, megrepedt a belső kijelző. Ugyhogy most én is lecserélem hamarosan, de még egyszer meg nem venném az tuti.
Én Magyarországról hordom a gázt olcsobb! Itt 300 Euró egy palack 20 literes otthon 18000 Ft ! Nekem is garázsom van és már én is felszerelkeztem egy pár géppel még a plazmavágó meg egy két komolyabb szerszám hiányzik tervbe van egy eszterga gép is de sajna nem találok használtan kicsibe csak nagyba úgy hogy újat kell vennem belőle!Még egy pár faipari gépet is szeretnék venni körfűrész stb! Eddig is tudtam dolgozgatni de muszáj venni néha egy pár komolyabb cuccot hogy precízebben lehessen dolgozni ! A hegesztőgépet is nehezen választottam ki mert ilyen maximalista jellege szőrszálhasogatóan szeretem a megbízhatóságot bizonyos dolgokban és itt a fórumon rengeteget segítenek egymásnak az emberek ilyen és hasonló témákban ezt köszönöm nekik ezúton is sokat tanulok tőlük! Igaz nem szolok bele a fórum napi témába de mindig átolvasom a napi aktuális dolgokat és tanulok tőlük ! :) :) :)
Ide nem akarom,meg nem is tudom kihozni a komplett műhelyem :) . Otthon van egy garázsom aknával,satupad,kompresszor,gyorsdaraboló,ez az... Ha valamit csinálni akarok,akkor otthon legyártom és kihozom,ha ide kell. Most vettem pl. egy proxxon kis nyomaték kulcsot,gyertyacseréknél jól fog jönni,nem szakítom meg a menetet. Még pár szerszámra beruházok,szalagos csiszoló pl. Akarok összerakni egy forgató állványt,ha valami hengereset kell hegeszteni akkor legyen ami forgatja. Na meg itt kint lehet kapni átfejtő csövet,így lehet a kispalackom leadom,veszek egy nagyot,meg egy kicsit és a kicsit tudom töltögetni otthon.
Megértem ez ilyen én is külföldön vagyok én félévente egyszer megyek haza de én kint is élek és itt van nekem a műhelyem is szóval én ide kintre vagyok berendezkedve!
Átgondoltam a dolgot ...és 403-nál feladtam.Igazából olyan sokat nem fogok hegeszteni,vagy vágni otthon,hogy szükségem legyen rá. Inkább veszek egy új optrel pajzsot.Aztán reménykedem,hogy a 3m félálarcom befér majd alá. Mivel külföldön vagyok,és kb 2 havonta megyek haza,vagy esetleg egy hétvégére ugrok haza.Akkor meg nem fogok ész nélkül hegeszteni :( .Hiába a jó cucc,az aksik pl. az állásba mennének tönkre. Inkább meghagyom másnak. Egy két kályhát akarok összedobni,meg még a fene tudja,pár polcot. Azt hiszem ez a jó döntés esetemben.
Segítséget, infot szeretnék kérni. Csongrád, esetleg Bács-kiskun megyében keresnék olyan műhelyet, ahol testvérem be tudná gyakorolni fogyóssal (CO) a függő varratot. Anyagot vinné, óránként 1500-2000et fizetne a géphasználatért illetve a jótanácsokért. ha valaki esetleg tudna segíteni, kérem irjon itt, vagy e-mailben a nicowelding77@gmail.com címre. Előre is köszönet!
A 195-ös Alufluxban belül átdugható az előtoló, kívül meg a test kábel.A másik hegesztős fórumon párszor írtam én is és más is az alu hegesztéssel kapcsolatban.
Gyakorló karosszéria-lakatosként sokat javítok ilyet.
A legtutibb megoldás az, hogy az anya felőli oldalon a lemezbe vágsz flexel 1mm-es koronggal akkora nagy négyzet alakú nyílást amekkorát csak lehet, majd lánghegesztő berendezéssel 3-4 keverőszárral a bent lévő csavaranyát pirosra felmelegíted és egy "vízpumpafogóval" a beszakadt csonkot kitekered.
Ha kijött utána a kivágott lemez négyzetet vissza hegeszted, majd az anyát jól beolajozod és mehet bele az új csavar.
Mindegy mivel hegeszted csak jó legyen. Nem azon fog múlni hogy mivel hegeszted rá.
Nem tud valaki segíteni aki kicsit gyakorlottabb mondjuk hegesztésben mert ha ráhegesztesz a 6 lapra akkor már nem megy rá a kulcs és egy kezdő hegesztőnek könnyű elrontani.
A co jobb lenne de igazából elektródással is meg szoktuk oldani.A lángot megpróbálhatod de a jegelés nem valami jó ötlet mert a csavar nagyon elridegülhet (megkeményedik) és ha beleszakad akkor még inkább bajban leszel a kifúrással.
A kép alapján ez egy személyautó futóműve nem tudom van e valami gyúlékony a közelébe de a lánggal óvatosan mert hamar meg van a baj.
Nem ismerem a gépedet és nem akarok olyat mondani amit nem tudok de ha az én gépemet veszem alapul akkor ha alut akarok hegeszteni akkor a plusz mínuszt fel kell cserélnem a megszokottól eltérően persze én erre emlékszem de nem biztos! Lehet hülyeséget mondok és oltári baromság de ennek a témának még nem néztem utána! Majd a többiek kijavítanak úgy is de én így emlékszem ha mégse így van akkor ma is tanultam valamit ! :)
Az még lemaradt hogy a fúrós módszer olyan akadályba ütközhet hogy kell csinálnod olyan pontozót ami átfér a lyukon illetve otthoni körülmények között nem biztos hogy találsz olyan hosszú fúrót ami beér a lyukon keresztül odáig.
Ja és ha valami keményebb csavar van bennt akkor valami jobb minőségű fúrókkal álj neki ha nem akarsz percenként fúrót köszörülni.
1. Ráhajtasz egy anyát és nagy áramon ráhegeszted, így jól átmelegedik vársz egy kicsit hogy hűljön mondjuk kb 10-15 másodpercet majd megpróbálod lehajtani.
2. Ha nincs rajt menet akkor 1 mérettel nagyobb anyát teszel rá majd ráhegeszted és ugyanúgy teszel mint az 1 es pontban vársz kicsit mint az előbb is írtam és megpróbálod lehajtani.
3. Ha nem férsz oda kulcsal akkor a lyukon bedugsz egy köracélt olyan átmérőjűt mint a beszakadt csavar és ráhegeszted, majd a köracél végére is hegesztesz 1 anyát ezt tudod majd hajtani kulcsal.
Ha a hegesztés eltörik próbálkozz többször nem mindig sikerül egyből. Ha csavar tőbe törik el a próbák során akkor jön a 4es pont.
4. Ha a csavar tőbe eltörik akkor már csak a fúrás marad a csavarnak pontosan a közepét megpontozod majd kezdesz kb 4 es fúróval és haladsz felfelé amíg már alig van valami a csavarból akkor megpróbálod kipiszkálni ha nem megy akkor esetleg megfúrod akkorával mint ha menetet fúrnál bele ilyenkor a csavar átmérőjét kell megszorozni 0,8 al, tehát ha mondjuk 8-as csavarról van szó akkor 8x0,8=6,4 tehát 6,5-ös fúróval kell megfúrni. Majd megpróbálod belefúrni a menetfúrót, ha szerencséd van sikerül és használható menetet kapsz.
5. Vannak más lehetőségek is de azokat végső esetben szoktam alkalmazni és feltételezem, hogy nincs plazmavágód meg nem vagy lakatos mester sem így azokat le sem írom.
A fénykép alapján ennyit tudok segíteni.
DE: Ha bátor vagy akkor hajrá. Viszont ha nem csináltál és nem is láttál ilyet és nincs gyakorlatod a fúrás faragásban,hegesztésben, akkor szerintem hagyd profira mert nem olyan egyszerű és ha nem jön össze nagyon meg tudod szivatni magadat.
Nem vagyok trafóellenes, de rá vagyok kényszerülve az inverteresekre. Sajnos csak egy fázisom van, 25A-os kismegszakítóval, így az erősebb trafós gépek kilőve. A másik előnyük a viszonylag könnyű hordozhatóság amire időnként szükségem van. Lehet, hogy Stahli lesz a következő gépem, bár nekik ebben a kategóriában csak kombi gépük van én meg jobban szeretnék olyat ami csak Co-t tud vagy max. MMA-t mellé.
Melegítéssel, vagy a furaton dugjál be egy gömbvasat (menetes szár, csavarhúzó,stb) és hegeszd a beleszakadt csavar végéhez. Így már jobban rá tudsz fogni akár egy kombifogóval is.
A Sthalwerk gépek jók megbízhatók, akkor vegyél inkább olyat ha ennyire trafóellenes vagy. Lehet visszafejlődés a trafós gép, de megbízható, és könnyen javítható.
Egy 160-as trafós gépet cseréltem le erre, nem szeretnék visszafele fejlődni. Ez mellett van egy Stahlwerk WIG200P gépem is, ami már elég régóta teszi a dolgát hibátlanul, szóval nem hinném, hogy a technológiával lenne baj.
Tanácsot szeretnék kérni, alu hegesztéssel kapcsolatban, hegesztő szakembertől, aki tényleg gyakorolja a szakmát.
Biztos van közöttetek profi, de amatőröknek is megköszönöm, ha már átestek az alábbi problémán.
Hétfőn kezdtem, 2 napos a történet. Röviden:
Iweld 200 IGBT átalakítás, új pisztoly 3 m-es, teflon betét, többféle áramátadó, U görgő, argon palack.
Hétfő gyakorlás, tegnap már élesben hegesztettem a szerkezetet. 80x80 és 60x60-as, 3-as falú, AlMgSi0,5 ötvözetű zártszelvényt. Többnyire 60 mm-es varratok vannak, 58 db. Kb 2-3 óra alatt közel 3,5 m-t hegesztettem, több-kevesebb sikerrel.
AlMg5-el kezdtem (7 kg-os), majd átfűztem a 2 kg-os AlSi5-ös huzalt, mert az előbbivel nem tudtam beállítani, hogy normálisan csinálja.
A munka befejezéséig kb 10 db áramátadót használtam el és 2x újra kellett fűznöm, mert begyűrte a görgő után a huzalt, pedig teljesen le van lazítva a rugó. Valahogy még próbálok gyengíteni a rugón, csak nem volt időm szétszedni.
Töltöttem fel képeket amin jól látszanak a hibák.
Kérdéseim: miért nem tudok AlMg5-el hegeszteni (órákig állítgattam a gépet), miért ég vissza a huzal Si-nél is, Mg-nél meg állandóan (induláskor méretre vágom), igaz e, hogy 1-es aluhoz 1,2-es áramátadót használjak, Si-nél is kormol, Mg-nél pedig nagyon.
Tudom a gépem nem aluhoz való, ne várjak csodákat, ezzel tisztában vagyok. Azért kérek tanácsot, tippet, hogy amennyire lehet tökéletesítsem a varratot ezzel a géppel. A képen látszik, sikerült olyan, amitől eldurranok!
Apropó, ha kimondottan aluhoz szeretnék gépet vásárolni (mig-et, mert awi-t nem próbáltam, szerintem nem is szeretném) milyen márkát ajánlotok?
Én egy Mastroweld MIG-250 AI-t használok de nem igazán vagyok megelégedve vele. Lehet, hogy csak kifogtam egy problémás darabot, de ez már négyszer volt szervizben. Legutóbb egy teljes panelt kicseréltek benne. Azóta kisebb hibáktól eltekintve azért működik. Pl. Néha pontozáskor (Co) kiold a hőkioldója, a feszmérője össze-vissza mutat, a ventilátorok bekapcsoláskor pár percig vonyítanak pedig javították azokat is (állítólag), pár hete szétégett a főkapcsoló. 16A-os főkapcsoló van benne, amikor a 20A-os kismegszakítót simán leveri erősebb áramnál. MMA módban nagyon szépen hegeszt, de CO-nál folyamatos nagyobb áramú hegesztésnél kihagy néha egy-egy pillanatra. Szóval ez egy elég nyűgös gép nekem, legközelebb inkább Jasic-ot, vagy hasonlót veszek.
Én ezt venném, ha nem gond a nagy méret,de magadnak kell választani amelyik szimpatikusabb,igazából ennyi pénzért elég jót lehet venni és elég nagy választék...
MIG hegesztő vásárlása elött állok de nem tudom hogy milyet vegyek nem ipari célokra kell van 3 om fázi is.
Olyan gép kellene amivel tudok 1 es lemezt hegszteni viszont ha kell akkor 10 es zártszelvényt is és a bekacsolási ideje is olyan legyen hogy ne keljen leállni vele 5 perc utánn.
MASTROWELD MIG-250 gépet néztem és IWELD gépeket a olyan 200 körül szánok rá.
Még 4 nap és 16 óra... remélem nem tolonganak érte majd.Egyenlőre nem sürgős a dolog.Most jó vételt akarok,nem gyorsat :D :D Csak egy fáradtolajégős kályhát akarok összedobni.A hőcserélőhöz kell sokat hegeszteni. Most,hogy már két autónk is van és a fáradt olajat nem akarom,hogy apám bevigye a "mindent elégetőbe",meg a sütő olajnak is nagyobb haszna lesz ha otthon a garázst melegíti :) De ez csak akkor fog elindulni,ha haza megyek ami legalább 1-2 hónap múlva lesz.Mivel most jöttem vissza.
Köszönöm a segítséget! A 9100 fx mellet leginkább az szól,vagy is azért néztem,mert a levegős rendszerrel,használtan új szűrőbetétekkel,2 aksival 500 euro alatt mennek.Amiről tegnap lemaradtam az 465-ért ment el,most van egy másik 350-en áll,de senki nem licitál.Az eladónak ez az első biznisze,lehet azért. Találtam olyat ami 680 a szett,de a pajzson látni az ezüst színű kereten,hogy az már sötétbarna,fej felett tuti sokat hegesztettek benne,mert csak a fölső rész van elszíneződve,az alja mintha új lenne :D :D Optrel árak: 670 : 339 euro 680 : 275 euro 684 : 300 euro 3 a postaköltség mindegyiknél.Ezek újak,nem használt cuccok. A levegős szettes csak akkor érdekel,ha jó áron meg tudom szerezni.
Ha már itt vagyunk!melyik pajzs alá fér be a 3m 6000-es szériás félálarca? Amilyen a formám,betétem van hozzá új csak a maszk ment tönkre (valamitől a szilikon gumi az orr résznél "megfolyósodott").
Saját cucc mellett kellett döntenem, hegesztő vagyok, tavalyelőtt vizsgáztam, vissza akarom gyakorolni minimum az akkori szintre az awit, részben mert jobbak az elhelyezkedési esélyek, részben mert szeretem, és persze mert teleírtam egy A/4-es lapot sok pici projekttervvel, amik közül néhány is kifizeti a felszerelést, ha minden normálisan alakul. Aztán lehet mindentudó impulzusos AC inverterre félrerakosgatni.
Jaaa, az is :-) Igazából a 684 is ugyanazt tudja, csak talán picivel nagyobb a látómező, (pár mm) és picit más a csúszka a szenzor előtt. A 680-ból meg kimaradt az automata korrekció ... ami elég baj tekintve hogy drágább mint a 670.
Szerintem ez a 3 pajzs úgy ahogy van király, csak kinek a pap, kinek a papné :-) Neked a 670, nekem meg a nyálcsorgatás mind a 4-re :-)
Nem használtam még FX-et, de aki ismerősnek volt az arra panaszkodott hogy a rugó ami a mechanizmust mozgatja idővel elfárad és lógni kezd. Nem áll utána rendesen a helyén a felhajtható rész és marad egy rés amin bevillog az ívfény.
Mondjuk ez nyilván javítható a megfelelő alkatrész cserékkel.
optrel 640-650 felejtős
670 fasza dolog automata funkció van benne. 680 picit jobb minőség de automata nélkül. 684 a király :-) az előző kettő legjobb tulajdonságaival.
Aztán ha nincsenek nagy áramok és elég a 12-es sötétítés akkor meg az Optrelvega2.5!!! a legvilágosabb cucc ami létezik.
Nekem valaki adhatna tanácsot :(! Sajnos a 9100-as 3m,Adfloval nem lett az enyém. Most látok egy másikat ami használt 9100fx,ez a felhajthatós,szintén használt,de az ezüst színű keret ezen legalább nincs megfeketedve.Képről jól néz ki. Nézegettem az optreleket is,de lövésem sincs a 640.670,680,684 és társai között mi a különbség?
Szerintem keress egy szakit a környékben aki segít!kicsi pénzért,de elmondja mit csinálj,mire figyelj,mit b@szol el,stb... Utána meg veszel egy olyan gépet ami a későbbi igényeidnek megfelel.
MMA inverterhez TIG cuccot venni gyakorolni mennyire jó ötlet? Nem kapcsolható az arc force/hot start/anti stick okosságok egyike se, mennyire nehezíti meg a használhatóságát ez? Szigorúan gyakorlásra és gyakorlásképpen összehozott, nem magas követelményű projektecskék (tartó és tároló eszközök, talán kisebb szállítóeszközök ház köré, bringához, ilyesmi) lesznek a legkomolyabb módjai a gyakorlásnak. A kedvem nem megy el attól, hogy meg kell tanulni az üzembiztos ívgyújtást, ahogy eddig senkinek, aki megtanulta... :)
Költség szempontjából tudom, hogy jobb lenne 50 körül kábelestül mondjuk az Alfaweldnek az egy amper poti + egy mma/tig váltókapcsoló kezelési felületű gépe, töprengek is rajta, hogy talán inkább rá kellene tenni azt a 10 darab ezrest a gépem eladási ára (remélem min. 20) és egy szelepes kábel meg-nem-vásárlása (max. 20) által nálam maradó pénzre. Könnyen lehet, hogy ez lesz, és majd később, "álmaim inverterén" ha lesz kikapcsolható HF ívgyújtás (és persze akarat és szándék), be lehet pótolni a koppintásos gyújtás üzembiztosra gyakorlását...
Reálisan mennyiért menne el dobozában egy nagyon megkímélt állapotnak örvendő iWeld Monkey 1660? (140A, nincs kijelző, egyetlen ampertekerő és két 25-ös dinze az egész, meg egy stabil, erős ív)
Igazából megszerettem ezt a kis gépet, egyszerű érzelmi okokból nem szívesen válok meg tőle, és persze gyorsan elugrani valahova sokkal jobb, mint egy picit nagyobb gép, amit le kell kötni gázról és nem biztos, hogy hátizsákban, bicajjal is egyszerű hordozgatni... :) Ezért is vagyok kíváncsi véleményekre, tapasztalatokra, hogy egy ilyen hotstartos meg mindenfélés MMA áramforrás mennyire lesz esetleg tarthatatlanul idétlen dolog a gyakorlatban? Mert ha kicsit is félő, hogy a minősége miatt sose termeli vissza az AWI cuccba rakott pártízezer forintot se, akkor inkább eladom és majd egyszer meglepem magam megint egy kicsi MMA inverterrel, ha tényleg szükségét látom már. :)
Köszi. Ez az első AWI-s hegesztésem. MMA és TIG az szerintem elfogadható. Egy 6,4 palack meg egy két wolfram elmegy mire úgy érzem, hogy már sejtsem, hogyan kell ezzel hegeszteni.
1 nap és 23 óra van a Speedglas 9002x-re,levegős rendszerrel,új aksival,új szűrőbetétekkel,stb.. most a licit 150 euron áll.Használt,de nem vihar vert.Újszerű. Remélem az enyém lesz. :)
Gyakorolni kell! Én mint hobbysta :) ,a sarok varratnál,nagyon felmentél.Próbáld meg úgy,hogy a volframot a porcelánból nem lógatod túl.mindkét oldalt letámasztod és úgy tolod.Az áramerősséget meg úgy állítsd be,hogy ne kelljen "szaladnod". Kicsit körültekintőbben csiszold fel az anyagot ;) ,és/vagy ne felejtsd el a palackot kinyitni ha elzártad! A többit meg majd a profik megmondják!
Lehet, hogy elmebetegnek hangzik a kérdésem, de ha van megoldás akkor azt osszátok meg velem. Van egy Inverteres MMA hegesztőm (Alfaweld ProArc 135) ( http://bolthely.hu/hegesztogep/id/00454_ProArc_135__inverteres_hegesztogep__130A_230V_) és szeretném ha át lehetne alakítani MIG fogyóelektródás hegesztőre. Van rá lehetőség v. felejtsem el. Van munkakábelem és huzal továbbítom is.
Nem okoz nagy gondot.Kell egy elosztó a gázrendszerbe az öblítés félé egy racsnis tömlőszükítő, vagy lehet egy egy francia kulcs is amivel szoríthatod a tömlőt.Ez megy öblítésnek.A másik vége adott hogy a gépbe megy.Golyós átfolyásmérővel tudod ellenőrizni az átfolyásokat. Így megoldható egy palacktól.Jó,ha viszont kell másik palack a nitrogén a legolcsóbb.
Egyáltalán nem macerás! Nekem egy Linde-s lebegőtestes reduktorom van.Leszedtem a lebegőtestes mérőt,oda raktam egy T idomot,majd az egyik felére visszaraktam amit leszedtem,kínából meg rendeltem másikat azt meg a másik oldalra.Így külön külön tudom szabályozni a géphez menő gázmennyiséget,meg az öblítést is.Korábban képet is raktam fel. :) . most külföldön vagyok,a reduktor meg otthon,így nem tudok képet csinálni róla.
Homokszóróval megküldöd ;) .matt lesz.Ennél egyszerűbb nincs,nem kell vegyszerezni,gőzöket beszívni,na meg ha valami eső stb... lemossa a vegyszert róla az se gond,mert nincs!
Úgy néz ki valami lett a pajzsommal (Esab Origo),nagyon nehezen akar besötétedni,vagy pár másodperc hegesztés után sem :(. Optrel vs Speedglas ? Kb melyik mennyit ér?Van egy 3M 9002X használt,de elég újszerű szett neten,levegős rendszerrel.Nem tudom érdemes e rámoccani,ha igen mennyiért?
A pácpaszta mattító hatását én is tudom igazolni. De nagyon goromba vegyszer az is, még belélegezni is kész katasztrófa. De ésszel és maszkkal használva nagyon jó anyag erre a célra is. A saválló alapon is nagyon ellenálló anyag, abban ne is reménykedj, hogy pl. langyos kamillafőzettel meg tudod támadni:-))
Kemény anyagnak kemény ellenfél kell.
Mondjuk, nagy felületen én még nem használtam, nem tudom, hogy fel lehet-e olyan egyenletesen hordani, hogy szép homogén felületet eredményezzen. De mivel a pácpaszta vízben oldódik, ki lehet kísérletezni egy megfelelő töménységű oldatot, amit esetleg szivaccsal is fel tudsz vékonyan kenni. De gyanítom, hogy igyekezni kell vele, mert megeszi a szivacsot. Kocsonyás állapotában csak speciális saválló ecsettel lehet felhordani.
Üdv. A napokban kaptam meg az inverteres AWI csomagot. http://hegesztogepek.info/termek/tig-160qt-awi-hegesztocsomag/. Eddig még nem hegesztettem AWI-val. Az első kísérlet sikerélményt hozott. 2 mm-es zártszelvényt hegesztettem, ami elfogadhatóra sikerült. Két anyagot egymás mellé összefogatva saját anyagával szépen össze lehet hegeszteni. Erről a hegesztésről a DISSOUS gázhegesztés jutott az eszembe. Az elektromos ív adja a hőt ami megolvasztja az anyagot, s ha az kevés adagolni kell hozzá a pálcát. Különböző áramerősségeken is ki próbáltam. Az induló áramerősség 5 A ez csak inkább világít. 2 mm-es anyagnál kb. 50 A már megfelelőnek tűnt. Próba képen 12 mm-es négyszög acélt toldottam vele azt 120 A-el kb 1mm-es gyökhézaggal 2mm-es pálcával.Szépen össze lehetett hegeszteni, és szinte nincs varrat magasság mint elektródával.
Azután ki próbáltam az elektromos ívet melegítésre is. Rozsdás be rohadt anyákat ha nem tudtul le csavarni Dissous gáz pisztollyal melegítettük meg. Ez az elektromos ív megfelelő távolságban akár 2-3 cm megfelelően felmelegíti az anyagot és megdúl az anya. Persze vigyázni kell, hogy a melegített anya ne hogy deformálódjon, mert akkor nem megy rá a kulcs.
A napokban ki próbálom a rozsdamentes anyagot is. Úgy tudom ez igazából arra való.
Azt nem tudom, hogy ha AWI-val sima nem rozsdamentes acélt hegesztek használhatnék széndioxid gázt?
Eladásra kínálom Einhell BT-EW 160 ívhegesztőmet. Amennyiben itt nincs helye hirdetésnek, úgy bocsánatot kérek és törlöm, illetve kérem törölni. :-).
A gép hobbi célra volt használva, 2 "komolyabb" munkát végzett, ezek közül az egyik 6-os kazánlemez, 1 fázisról, 3.5 elektródával, kb 10 perc időtartamig. Saját hűtőventilátor, folyamatos használat mellett sem melegszik be és nem áll le.
Max. 25-30E-ért tudod eladni ha jó állapotban van, és kb.50km körzetben.Távolabbról nem fog senki elmenni érte.Még ebből is alkudni akarnak.Azt hogy hány éves az adattábláról megtudod.
Én 15ezerért adtam el 2éve a sajátomat,de az 18 éves volt és hibátlanul működött.
Sziasztok! Segítségre lenne szükségem, a hegesztésről nem sok fogalmam van. Lenne egy Einhell EURO SGA 150 Turbo MIG/MAG hegesztő palackon kívül mindennel ami kell. Elvileg 3 éves, megkímélt(?) 5kg huzallal, fél éves reduktorral. A kérdés mennyit érhet kb? Nekem cserébe ajánlották, de nem értek hozzá, viszont eladni lehet eltudnám. Ha valaki felhomályosít, megköszönöm.
Inverteres gép egy tágabb fogalom.Elektródához kapsz 40-50ezer körül elég jót.A fogyosbol (Co gép) talán ezt ez tudja a porbelest is, és amit te vársz azt is.
A porbeles technológia nem való vékony anyagokhoz. Legalábbis az én ismereteim szerint.
A huzal nagyon behatárolja a lehetőségeket.
Lemez munkához hagyományos fogyóelektródás "CO" gép kell, trafós, vagy inverteres az ebből a szempontból mindegy.
Amennyire én ismerem a piacot, ez inkább 100-150 ezres tétel, mire összeáll palackkal, gázzal, reduktorral, stb. De nem én vagyok ennek a legnagyobb szakértője, lehet, hogy van olcsóbb megfejtés.
Itt pont bevonatos elektódával (hegesztőpálca) van hegesztve. Ilyen magasságban azt könnyebb mozgatni.
(Egy néleges 300A-os Co és 1,2mm huzal alatt ilyen vasak heggesztéséhez hozzá sem szabadna állni. Ellenben egy Dc200A hegesztő és 3,2-es pálcával már ez elég jól hegeszthető.)
Arra amire való (nem a vékony anyag) arra megfelel, bár kissé drága a huzal. Ez egy nagyon könnyen használható hobbigép. zártszelvény, idomacélok, ház körüli barkácsolásra.
Amire abszolút nem alkalmas: vékony lemezek, autó kasztni, 5mm-nél vastagabb anyagok.
1,5-5mm közti anyagvastagsághoz oké. Annak aki keveset hegeszt, mert egy kis guriga huzal 5-6000 ft bele (0,5-1kg)
Volt nekem "ilyesmi', güde sg120A, kb másfél évig. Szerettem, rengeteg mindent megoldottam vele a ház körül. (kerítés, vízóra akna fedele, billenő garázsajtó...stb)
A "menetes cső" -nek a fényes dolgot nevezed a végén, az a "gázterelő" már ha van gáz. (ennél nincs)
Lehet egyébként kapni ilyet, de nem fog elégni. Ezen belül van az áramátadó, az szokott gyakrabban tönkremenni, de az meg szabvány, azt is lehet kapni.
Vékony anyag alatt mit értesz? Ez leginkább barkácsoláshoz való, 2-3 mm zártszelvényhez kiváló. Vékony lemezeket, pl. autó karosszériát nem nagyon lehet vele...
Porbeles huzal kell bele, ami arányaiban drágább, mint a "CO" huzal, de ha csak barkácska használod, akkor ennek nincs akkora jelentősége.
Érdemes jó minőségű huzallal használni, nagyon sokat javít a teljesítményén.
Sziasztok. Szeretett márkámban lesz hegesztő. Mi a véleményetek erről a masináról? Vékonyabb anyagokat lehet ezzel hegelni? A végén ha elég az a menetes cső vajon találok rá kompatibiliset?
Szia nagy az elötolás sok huzalt nyom ki és nem olvasztja be.
Tanács, tekerd le nullára az elötolást gépet vedd magad mellé egykézzel heggesztj másikkal lassan tekerd a pot métert ahol a legszebben olvaszt huzz egy vonalat :D
Pl nállam be van jelölve vékony közepes és vastag anyagra a gép. üdv.
Létezik hogy egy Traconic 220v/160A gép ilyen hegesztésnek nem minősülő /elnézést a kifejezésért/ taknyolást csináljon? Próbáltam közelebb az órához csatlakoztatni a gépet de ugyanazt produkálta!
3mm hézaggal próbáld meg, kevert gáznál, kb 1mm gyökszalagot (orr részt) hagyj, a többi gép beállítás. Pisztolyt kb. 5-10° lefele tartsd és íveld, ha úgy érzed hogy nagyon átmegy, akkor állíts kisebb paramétereken a gépen. A munkadarabot hegesztés előtt egy picit elő kell feszíteni, mert a hegesztési varrat mentén az anyag zömül. De szerintem az 50% a gépbeállításon múlik.
Üdv mindenkinek! Co2 hegesztő tanfolyamra járok, már a vége felé vagyok...nemsokára minősítés és olyan kérdésem lenne hogy 10 es lemezen tompa varratnál (pf helyzetben) mekkora hézagot kell hagyni? (Nekünk olyan 2.5-3 mm mondtak!?) Illetve hogy a gyök hegesztésénél ívelve kell e fölfelé haladni vagy csak simán tolni fölfelé? (Sajnos nekem általában nem egyenletes,túl magas a gyök..)
Azért írtam ki ide a kérdést mert több tanárunk is van és mind mást mond...gondoltam hátha van itt 1-2 gyakorlott hegesztő aki tud tanácsot adni.:)
Pang a fórum! :D :D A tapasztalt és több évet,évtizedet hegesztőket kérdezném,hogy milyen egészség romlást vettek észre magukon? Akár privátba is jöhet : olomlabu@citromail.hu -ra.
Én már több kipufogóval találkoztam ami saválló karimával gyártottak és szénacél csőre hegesztették rá.Gyárilag!tehát nem otthoni kókányolás.Mindegyik a hegesztésnél tőben tört le.Most pl. nekem az osztrák autópályán.Otthon megnéztem,egyik saválló,másik nem.Talán azért csinálták így,mert a csatlakozó sokkal hamarabb lerohadt volna,mint maga a cső el. Összességében semmi értelme!A saválló anyag amúgy is többe kerül.
Szabad az elektródát másik kézzel megtámasztani, akár meg is fogni és a hasadra könyökölni, ha tényleg nincs mihez érinteni a kezedet. Jó kesztyű kell és fejpajzs. Ügyes, aki csípőből céloz, de általában (tényleg nem mindig) okosabb lenne, ha rendesen célozna.
Saválló anyagra kellene külsejére hegesztenem sima acél tartókat!Valaki próbálta már savállót sima acéllal összehegeszteni hogy viszi co vagy avi gyakorlatban?
Végignéztem, igazából a gyerek nem volt szerintem hozzáértő, ha valaki taknyolni tud alapból, soha nem derül ki, hogy az ő bénasága vagy a cucc a gagyi.
Másik topicban azt ajánlották, hogy inkább vegyek egy IWELD Gorlillát és tanuljak meg valahogy bánni a pálcával. Árban hasonló, de elvileg a pálca olcsóbb mint a tekercs. Ami nekem nagyon tetszene az, ezzel az adagoló pisztolyos megoldással könnyebb dolgozni, de ha a gép vacakabb és a fenntartása drágább, akkor marad a pálca.
Az biztos, hogy jó gépek mert ilyen árak mellett is van piaca , ha közelebb lenne biztosan megvettem volna magamnak a nagy Jasic mellé,legfeljebb kicsivel drágábban tovább adtam volna:D
A Telwin egy nagyon jó hegesztő márka és szuper jó gépei vannak 65e-ft ért ez a gép ajándék, ha közelebb lenne elmennék érte és megvenném.
Hát igen az nem biztos hogy ami a papírra le van írva az mindig megfelel a valóságnak.
Igy fordulhat elő, hogy egy papíron kisebb teljesítményű, de ipari komoly gép a papíron nagyobb teljesítményű de barkács kategóriájú gépet úgy nyomja le mint a bélyeget.
Aki már "sokat" hegesztett és sok fajta meg teljesítményű géppel az ezzel a dologgal tisztában van.
Bekapcsolási idő nem mindegy hány celsius fokon van mérve ipari profi gépen 40 míg barkácson 20 celsius fokon mérik azért nem mindegy. Hot Start, Anti Slick és társai papíron mindeggyik tudja na de valójában.
Nem irok márkákat de egy pár gépről nekem is meg van a véleményem.
Többivel ellentétben a telwinnél reálisan nagyobb a bekapcsolási idő mint amennyit írnak,legalábbis ezt tapasztaltam, vagány gépek merem ajánlani csak túl drágák,persze ez pont nem...:D
Nem túl magas a bekapcs ideje, de egy 0,8-as huzallal, vagy egy porbelessel egy hobbistának otthonra bőven elegendő.
Mondjuk normál áron drága szerintem ez a teljesítmény szint. :-( 65-ért szinte új gép viszont nagyon korrekt vétel. (főleg a 35-40-50.000-es porbelesekhez képest)
Így van. Minimális gyakorlással vállalható eredményt érsz el egy porbeles géppel. Szép nem lesz, de nagyjából oké.
Nekem kb 1-5-2 évig volt meg a güde sg120, ez alatt 4-5 kis guriga huzalt használtam. Akkor még olcsó volt a deca márkájú huzal. (3500/db) A gépet 40-ért vettem, 30-ért adtam el egy majdnem tele huzallal ... nekem így megérte.
Sok variáció nincs vele. Könnyű használni. Fixen 2-es fokozaton kell hagyni, és a huzaltolást lehet anyagvastagság függvényében állítani a középállástól kicsit lentebb és fentebb. Ez így a vékony, és vastag falú zártszelvényeket kb lefedi 20-astól mondjuk 80-asig, betonvas és társai ... ház körül meg nagyon nem lesz más. Vékony és vastag anyagra meg nem jó.
Most a legolcsóbb helyen 33 egy ilyen gép, mondjuk ha nem használod sokat akkor az évi 3 kis tekercs huzal 15.000. 20 körü gondolom bármikor eladható a neten egy ilyen is porbeles gép ... át kell gondolni. Az tuti hogy le fogod cserélni idővel.
A tökéletes megoldás egy 100 körüli gép ... ez csak átmeneti megoldásnak jó (persze ha keveset hegeszt az ember akár 10 év is lehet ez az átmenet XD)
Köszi Szepen. szoval akkor a porbelest se kell leirni de az semmi masra se jo Ha hosszu tavban gondolkodom akkor viszont emelni kell a keretet. Koszi a tippeket es a ta
Nem lebeszélés vagy rábeszélésképp, csak hogy tiszta legyen a kép.
Az önvédő porbeleshez való kis gépek trafósak. Azért van csak 2 fokozat rajta, mert a huzal szűk tartományban használható, így ez a 2 fokozat is bőven sok. Mivel a gépbe csak 0,8-as vagy 0,9-es porbeles huzal használható, és abból is csak 0,5-1kg-s kis tekercs fér bele, így az előtoló is lehet gyengébb, bírni fogja. A beépített munkakábel is csak 2m, szóval nem sok terhelést kap a huzaltoló. Nem annyira gyenge gép amennyire látszik, elég jól bírják a strapát.
Pár évig használtam ilyen gépet otthoni barkácsoláshoz. Zártszelvényhez, idomacélhoz pont jó, egyszerű, szerettem, sokminden megoldható volt vele. (Güde sg120a) Könnyebben ment kezdőként mint az MMA. A huzal nem olcsó, az eredmény nem a legszebb. Elég hamar jön utána a vágy hogy rendesebb Co gépet vegyen az ember.
Nem rossz az ötlet hogy a co gépbe porbelest használni míg nincs palack és egyéb, arra viszont figyelni kell hogy az olyan gépen ahol nem lehet polaritást fordítani az előtolónál (vagy a gépen kívül egy dugóval) ott ez nem járható út.
100 körül lehet kapni megbízható inverteres (iweld pocketmig 195 aluflux, vagy alfaweld MIG/MMA185) gépeket amik tudják az MMA-t valamint a "CO" üzemmódot is, vagy kicsit drágábban megbízható magyar trafós co-t (Formig175) ami kb örök élet. (esetleg ezeket használtan, de az nagyon ritkán van, és akkor sem sokkal olcsóbb mint az új)
Ha a CO van megcélozva akkor sajnos csak ez a kategória a tuti tipp, alatta lesz hiányérzet.
SZia. Lebuktam. Valoban az a legszimpatikusabb. ami leginkabb foglalkoztat hogy a csak porbeles 30-40 korul tenyleg a legalja. Mindene muanyag Es csak ket teljesitmeny fokozata van. A hasznalt co volna 50ert de nagy a riziko hogy mellenyulok es atvernek mert nem ertek hozza. Az uj co meg ugy lattam80-nal indul. Valahogy azt kepzelem hogy vennek egy co-sat es porbelessel jatszani vele az elejen. Aztan ha fejleszteni tamad kedvem eleg a gazt hozzatenni nem kell uj gep. De latom hogy az 50 keves Amugy is. valahogy az mma nem szimpatikus. Plane hogy egy 40 centis palcikaval ott probaljam tartani a tavolsagot stb. Plane hogy az inverteres is 40tol indul. Osszessegeben azt latom hogy az mma-t mindenrstul ugy 80-bol el lehet inditani es egesz jo lenne a szett. A co nal egy alapgep lenne ennyi plusz a kiegeszitok. itt pajzsra, par szerszamra flex allvanyra derekszog sablonra vedo cuccokra gondolok. Az olcsobb automata sisakok tetszenek ha azok is eleg gyorsak A szemem nem kockaztatnam. Ugy lattam h a nagyon dragak is csak olyanokat tudnak ami nekem kevesbe ertekes mint a tobb erzekelo a solar vagy a jobb kezeles esetleg szebb konnyebb. Mivel sztem evente 2-4 alkalommal vennem elo lehet hogy marad a mma es elfustolok par doboz palcat. Kosz a segitseget!
Szia én meg próbálok neked segíteni ebben a témában.
Ahogy a mondataidból ki tudom venni neked egy co hegesztőre fáj a fogad.
El kell, hogy keserítselek 50ezer forintból egy használt és gyenge teljesítményű co hegesztőt tudsz venni talán de az sem biztos.
Ehhez még szükséges: -palack
-reduktor
-co huzal
Mivel, hogy te zártszelvényeket,laposvasakat csöveket akarsz hegeszteni gondolom úgy 3,4,5,6mm-es anyagokkal netán még esetleg vastagabb anyaggal is dolgoznál és nem autókarosszériát akarsz pöttyögetni igy neked nem elég egy 120 amperos gagyi kis co hegesztő.
Gondold át vagy kibővíted a rá szánt keretet és veszel egy használható co hegesztőt, vagy inkább 50 ezerből tudsz venni egy inverterest meg hozzá akár automata fejpajzsot,elektródát stb.. és nekiállsz gyakorolni és megtanulsz vele hegeszteni.
Ja és ne gondold hogy a co-val nem kéne gyakorolnod meg megtanulni hegeszteni csak egy kicsit könnyebb lenne mint elektródával.
Kosz szepen. ezt a porbelest itthon mindenki szidja de angol oldalakon az s velemeny hogy 100 dollarert jo kis cucc ha nem abbol kell megelni. Azt mar latom hogy ezek az aruhaziak elegge muanyagok.Ezert a co jutott eszembe mert az mindre jo. Vagy ezek a tegebbiek nem inverteresek? Hadznalt co nal mire erdemes ugyelni? Lehet ezeket "szarrá" használni?