Tapasztalatom szerint nem is az árnyék a fő gond a veteményesben levő fákkal mert egy kis árnyéktól még megnő a vetemény, hanem az hogy a fákat metszeni, permetezni kell,később a gyümölcsöt szedni. Letapossa az ember a veteményt, permetezésnél nylonnal takargatni egyedül segítség nélkül nehéz, letördel mindent ahogy húzza-vonja a nylonokat. Ha van hely, egyszerűbb ha külön van.
Nálam is az egyik oldalon gyümölcsfák vannak.Teljesen árnyékos az a része a kertnek.Nagyon gondolkodom,hogy jövőre mit is lehetne oda ültetni?De a szélére még oda süt a nap.Most cékla ,zeller van ott.Azok látszólag szépen elvannak.Zöldbabot is tettem arra a részre ,sajnos a csigák bezabáltak,de az az egy bokor ami maradt az is úgy tűnik jól van. Viszont 2 m-el arréb van tök,amiről azt gondoltam jó helye lesz ,és most elég kis satnya.Az is lehet a föld nem nagyon tetszik neki... Mindenesetre az idén már sokat tanultam (tőletek is!) és sok mindenről tudom hogy legközelebb biztos nem csinálom úgy :)
Nekem volt a veteményes közepén egy szilvafa, és úgy árnyékolt, hogy évekig alig termett paradicsom miatta. Szerencsére nem is termett szegény fa, így nem fájt annyira, amikor két éve kivágtuk. (Tavaly kellett vennem paradicsompaszírozót.)
Simán átültetheted de ebben az esetben a gödör aljába tegyél trágyát.Arról hogy veteményesben van-e helye fának megoszlanak a vélemények.Szerintem van.Legrosszabb esetben ha nagyon hátráltatja az árnyék a növények növekedését kb.10 év múlva,majd kivágod.
Szia! Szerintem túlöntözni főleg ebben a kánikulában nem lehet a gyümölcsfákat.... Nálunk otthon is volt a veteményesben gyümölcsfa, de úgy, hogy egy sorba voltak ültetve, közöttük ribizlibokrok voltak meg évelő zöldségek, pl. sóska. a gyümölcsfák közelében ugye nem lehet nagyon szántani sem, és a napot is elveszik, de meg lehet találni a módját, hogy ötvözd a kettőt:-)
Nos,az én fáim kivannak tányérozva és az árokba fűnyíradék takarásnak és minden este kapnak 10l vizet.Gyönyörűen nőnek.Jobb lenne csövet tenni a gyökérhez úgy 50 cm mélyen de lusta vagyok. A tarackot kétféle képpen irthatod ki.Kínkesetves munkával kiásod a gyökereit vagy gyomirtóval.A glialka hat és később bármit ültethetsz a földbe a fákat meg nem bántja. Én ősszel trágyázok ha van lehetőségem.Nem tudom milyen erős a kecsketrágya de én a fa köré ásnék kb. 1 méterre körbe egy árkot abba tenném a trágyát és hagynám a télen had ázalogjon. Remélem segítettem.Üdv a topicban!
Szeretnék csatlakozni a topic-hoz, igyekszem viselkedni, nem nyomulni. Remélem befogadtok.
Innen a szomszédból, a "Miért pont kecske" topicból jöttem.
Tavaly áprilisban ültettünk 24 gyümölcsfa csemetét. Azóta nem foglalkoztunk velük, illetve idén tavasszal kicsit megcsúszva könyvből megmetszettem őket. Most a megmentésükre esküdtünk fel a nejemmel. A növénypatikában adtak az összes általam, leveleken vitt dologra szert. Ma megpermeteztem, csak kifelejtettem a tejet amit a hölgy mondott.
KÉRDÉSEM: HÁNY NAPONTA ÖNTSEM TELE AZ ÖNTÖZŐÁRKOT A CSEMETÉK KÖRŰL, TÚL TUDOM-E ÖNTÖZNI ŐKET? Tegyek-e szalmát a fa tövéhez a száradást mérsékelni?
Más: feltöröm a kerti tarackos (pörjés) földet. Ősszel van lehetőségem kecsketrágyával trágyázni, kerti gépem nincs, csak kézi szerszámaim.
KÉRDÉSEM:
Milyen eljárást javasoltok, hogy a pörje ne jöjjön fel újra, ill. kell-e valamilyen talajfertőtlenítő? Mikorra időzítsem ezeket a munkákat?
Ha a koponyegnek igaza van, akkor még egy napot kell kibírni...és vasárnap ünnepnap lesz....Esőünnep:-)) Két kutyánk közül az egyik nagyon sokat szenvedett a szúnyogoktól, legyektől...a rövid szőrén át össze-vissza csipkedték.. Ma vettem rá Neostomosan oldatot, ami egy ampulla lötyi és 1 liter vízbe kell tenni. Ezzel bespray-ztem a kutyut és most mintha nyugodtabb lenne... Remélem jó lesz neki ez a szer, nem fújtam rá mind az 1 litert, tehát holnap is majd befújkálom...:-)
Rovarok ellen bio módszer megelőzésre, hogy árgus szemekkel figyeled, és ahogy látsz rajta valamit, leszeded, nem várod meg, hogy elszaporodjon. Szappan, csalánlé csak a rovarra permetezve hat. Az összegörnyedt narancssárga valami lehet krumplibogár lárva vagy katica báb. Fotó kellene.
köszönöm, le fogom fotózni. ami viszont felmerült kérdés, hogy körülötte van vagy 7-8 padlizsán, mind1ik teljesen egészséges, megelőzésképp ezzekkel mit kezdjek? Az az 1 amelyik beteg az nem tudom menthető-e, annyi rajta a tetű, hogy gondolkodtam, inkább kiveszem :(
paradicsomjaimnak semmi baja, de ott is esetleg kezelném valamivel megelőzésképp
köszönöm, de nemcsak a fonákján van, hanem a másik oldalán is pár ill. láttam rajta sárga valamit :) narancssárga hernyószerű, de nem mozgott, hanem félgömb alakban össze volt görnyedve
Tom, nem mutattam meg nekik Flanell termését:-)))) Én nem vágtam még egy bokrot sem ki...bár nagyon furdal a kíváncsiság:-) Most úgyis fotoaparáttal kell lemennem, lehet, hogy belevágok...egy krumplibokorba:-)) Csak előbb a kutyák lesprézem, mert lepik a legyek és a szúnyogok:-((
nos, a padlizsán idén nem lesz a nyár slágere, az ey dolog, hogy még mindig hull a virága, viszont az egyiket a tetvek is megtámadták. Mit tegyek vele? - mondjuk ha valami bio/öko módon szeretnék nekiesni?-
Csak ti időben jobban elosztottátok a két gyerkőcöt.
A kertedben a paprika mennyit van árnyékban?
Üvegházasoktól kérdés:1. mennyi fény, illetve mennyi árnyék kell egy üvegháznak?
2. A tető lejtésének tájolása számít e? Mert ha É-ra lejt, akkor mikor alacsonyan jár a nap majdnem a tető síkjában jönnek a sugarak. És ez aggaszt. De az is lehet hogy ez nem számít. Végül is nem napkollektor, hanem üvegház tető.
A kicsiket óvtam tőlük, de a kb 5 hetesnek a fiam is elkapta a nyakát, mikor az kidugta a kerítésen a fejét. Megmaradt a csirke csak egy darabik "köhögött". Mint mikor a dara a torkán akad.