Mindenképp számolj időveszteséggel az oda-vissza úton. Szélsőséges esetben, akár 2 hét is lehet.
A QR kód leolvasása bár hihetetlenül egyszerűnek és gyorsnak tűnik, ezzel is lehetnek gubancok. Számtalanszor láttam már repülőtéren (áruházban, tömegközlekedésen) a mobiltelefonnal szerencsétlenkedő emberkét egy-egy kapunál, ahogyan feltartja a sort. De személyesen is jártam a Liszt Ferenc reptéren nagyon jó minőségben kinyomtatott repülőjeggyel, hogy nem tudta értelmezni a kütyü, akkor meg én fogtam a sort. Akkor még a vendégmunkásokról nem is beszéltem...
De vajon mi lesz a magyar-szerb, meg a szerb-maci határon odafele? Ök minden további nélkül tovaengednek? Illetve én még attól tartok, hogy ezekben az országokban tartanak fogva, mikor már hazafelé jönnénk (ha idöközben változnak a szabályok)...
A kérdések közt szerepel az is, hogy "Melyik határátkelőn szeretne bemenni az országba?" ... és fel van sorolva 2 albán, 2 macedón és a török határ is....
A mai adatokat elnézve ezek egyelőre felesleges alternatívák.
Teljesen fals adatokat nem lehet megadni, minimális ellenőrzés be van építve a rendszerbe.
A neveket, címeket csak az angol ABC betűit használva fogadja el a rendszer.
Ma délelőtt regisztráltam, válaszlevél azonnal megjött, a QR kódot tartalmazóra még várok. ( Hmmm. Kézzel rajzolják?)
A teszt 1 nap alatt készen van. Azért az kivárható, de szerintem a magyarokat ez nem nagyon fogja érinteni (hacsak,... de akkor meg nem utazunk).
Épp azért kérik, hogy legalább 2 nappal az indulás előtt töltsd ki, mert így van idejük regisztrálni a rendszerben és a határon már csak a QR kódot és az igazolványodat olvassák le.
Akkor lehet gond, ha jó előre kitöltöd a kérdőívet és közben változik valami adat (személyi csere, másik autóval utazol, stb.)
2020. július 1-jétől kezdve a görög kormány meghatározta, hogy az ország miként fogadja az utazókat, elvégzi a szükséges diagnosztikai szűrővizsgálatokat, és a szezon során mindenki biztonságban van.
A személyszállító nyomtatvány (PLF) a tervezés kulcsfontosságú eleme. Minden utazó köteles legalább 48 órával az országba való belépés előtt kitölteni PLF-jét, megadva részletes információkat indulási pontjáról, a korábbi más országokban tartózkodás időtartamáról és Görögországban tartózkodásának címéről.
Jelentés a szárazföldi határokon történő érkezésről
Személyek érkezése az ellenőrző pontra. Az országba belépő személyek érkezéskor be kell nyújtaniuk a kitöltött utas-helymeghatározó űrlapot (PLF).
Útlevél- és vámellenőrzést végeznek, és a bejövő személyek egyedi gyors válasz (QR) kódját a mobiltelefon képernyőjén vagy a kinyomtatott űrlapon ellenőrzik a QR-kóddal.
Kódjától függően a bejövő személyeket a biztonsági személyzet vagy az átvizsgálási területre irányítja, vagy hagyhatja, hogy továbblépjen az országban a végső rendeltetési helyére, útmutatást kapva a határőrizeti személyzet részéről, különös tekintettel a szükséges intézkedésekre, ha tünetek jelentkeznek légúti fertőzés esetén, ebben az esetben haladéktalanul lépjen kapcsolatba a Nemzeti Közegészségügyi Szervezet (EODY) Műveleti Központtal. Ha az érkező személyek többszöri leszállást terveznek Görögországban, akkor ezt be kell jelenteniük, és be kell jelenteniük az eredeti rendeltetési helyüket és az útitervet a következő 7 napra. Az EODY mobil egészségügyi egységek (KOMY) éjjel-nappal működnek a szárazföldi határállomásokon.
Mindaddig, amíg a szűrési eredmények rendelkezésre nem állnak, az új koronavírussal (SARS-CoV-2) tesztelt érkező személyek kötelesek önállóan elszigetelni végső rendeltetési helyükön, az utas-helymeghatározó űrlapon (PLF) feltüntetett módon. Adataikat beviszik az EODY információs rendszerbe, amelyet összekapcsolnak a COVID nyilvántartással, hogy megkönnyítsék a kapcsolatok nyomon követését abban az esetben, ha valaki pozitív tesztet tesz. A szűrés befejezése után belépnek az országba, és útmutatást kapnak az ön-elszigeteléssel kapcsolatban, amíg a szűrés eredményeit nem közlik.
Minden utasnak be kell tartania az összes szükséges megelőző higiéniai intézkedést (maszkok használata és fizikai / társadalmi távolságok).
Érvényben van-e még, hogy 5 vagy annál kevesebb üléses autóban csak max. három fő utazhat a sofőrrel együtt? ( ez családra nem vonatkozik) Ez a konzuli szolgálat honlapján olvasható. Nekem nem egyértelmű, mivel azt írják, hogy június 14-ig van érvénybe, de ez meghosszabbítható. Viszont ott van a felsorolásban az érvényes információk között.
Ha mégsem lehetne a jövő hónapban (Július) átmenni a Macedón-Görög határon, akkor még esetleg érdemes mégis bemenni az országba, olcsó tankolás, vásárlás végett?
Presevó - Deve Bair (Blagoevgrad felé) vagy,
Presevo - Novo Selo (Kulat) útvonalon?
Illetve Presevonál lehet használni a Pod Seloi hátárátkelőt, mert én a Röszkei helyett is a Tiszaszigetit használom. (soha többet 3,5 órás várakozást délben)