Na szóval. (Reggel sietősen voltam.)
Tetszik. Eddig olyan négyszer-ötször hallgattam meg és azt kellett megállapítanom, hogy messze nem azok a legkedvesebbek, amelyekről a szövegeket olvasván gondoltam, hogy azok lesznek.
A korai kedvencek (ezek nálam rendszerint változnak a későbbiekben, de nem mindig. az első benyomás, ugye.):
* A színfalak mögött (hát egészen odáig vagyok az irish résztől. táncra is penderedtem, ami ugye nem szokványos dolog a Zorán lemezektől. ebben a dalban van élet, vannak színek. sajna, a többi dal valóban elég fakó.)
* Az első dal
* A hídon
És egy kicsit az Úgy volt is, de az csak a Presser miatt, önmagában nekem semmi különös.
A Virtuális föld nekem nagyon nem jött be, olyan vontatott.
A hangzást imádom, a régi is, de egy-két motívum egészen új. Érdemes fülelni.
A szöveg a régi, kicsit talán közéletibb, kicsit keserűbb, mint régebben és kicsit kevésbé romantikus. Ez részint érthető, részint meg az ember alapon sem mindig romantikus.
Nekem tetszik.
Valamikor lesz dedikálás, ha megtudok valamit, tájékoztatom a t. olvasókat. Menjetek, vegyétek meg a CD-t, oszt hallgassátok ezerrel!
(Hogy milyen drága, afrancba! 3450.-)
Köszi Lappa, pont erre gondoltam. Én ugyan talán a szintim mellett megtalálok egy G-mollt, vagy C dúrt, de azért én se egy Viktormátés profi kritikát vártam. Azért a Hozzám tartozol-os negatív kritikát is köszi, de inkább ilyen a nemzenészfejből fakadóra gondoltam, szóval miről mi jut eszünkbe. Most már én is készülök, ez csak a megszólítottságból kívánkozott ki belőlem. Meg, hogy kezd kirajzolódni a kép, nemcsak Zoránról...
Elsőként kérdezném attól, aki tudja a választ, hogy akkor most mi van ezzel a lemezmegjelenéssel, hiszen október közepe volna erősen.
Aztán meg tekintsük ezt a régi lemezt, a Majd egyszer...t. (PolyGram Hungary 1995.)
Jó kis lemez ez, persze, én elfogult vagyok, ezt előre kell bocsátanom. Mindenesetre akkor jelent meg és arról szólt, amiről nekem akkor és ott szólnia kellett.
A borító is tetszik. A jegygyűrű Zorán ujján itt is kicsinykét túldimenzionált, de talán ez az egyetlen dolog, ami zavar. (Na meg az, hogy a kazettás változatnál a kazetta aljánál lévő borítórész folyvást begyűrődik-szakad-jaj.) Amúgy számomra a legjobban sikerült lemezborító egyértelműen a Hozzám tartozol. Nyilván van marketingkoncepció abban, hogy a művésznek kell a borítora kerülnie - de én jobban szeretem, az ötletesebb, egyedibb borítókat. De nem elkanyar!
Nem akarnék én itt dallamokat, dalszövegeket elemezgetni, főleg mert nem is értek hozzá. Szubjektív érzelmeim a dalokkal kapcsolatban:
nagyon szépen kíséri a dallam és a hangzás a szöveget, ahogyan annak lennie kell.
A szövegek pedig meglehetősen egyetemlegesek, azt hiszem, minden valamennyire felnőtt, érzelmeket megélő emberhez szólnak.
Van egy (két, három, sok, de most egyről beszélnék) nagyon fontos mondat a lemezen, amit mindenképpen meg kell említenem:
...tedd az asztalra a lábad és hagyd a politikát...
Hát ez az, ami miatt különösen szeretem a Zoránt. Nem is akarom ragozni, mert kénytelen-kelletlen összehasonlításokat tennék más előadókkal.
A politikai hovatartozás szerintem is a szavazófülkékre kell, hogy korlátozódjon... :-))
Aztán meg az a mondat, hogy
...jó lesz egyszer majd...
Vannak percek, amikor ez a mondat segít, visz át rossz helyzeteken. Még ha mézesmadzag, akkor is.
És hogy egy kicsiny negatívságot is: én a Hajózni kell-t és a Te is szólalj meg-et egyáltalán nem szeretem. Kicsit lapos, zeneileg nekem semmi különös és a szöveg is sztereotipikus. De cáfoljatok meg.
(Ja, az Emlékek bálja-t alig ismerem, ugyanis a kazetta sajna úgy van megcsinálva, hogy walkmanben csévélést igényel a meghallgatása. :-(()
Ennyire futotta, bocs syrius, ha mást vártál. Most látom csak, hogy én csak hallgatom, hallgatom, szeretem, de igazából nem tudom megfogalmazni, hogy miért is. Pedig azt hittem, hogy nem is olyan nehéz...
Huhhh! Kezdetnek nem rossz, innen már csak jobb lehet. Be kell vallanom, hogy nekem ez a CD jelentette - elég későn - Zorán felfedezését, így kiváncsian várom milyen hatással lesz rám ezeknek a számoknak az eredetije. Már tudom melyik, hol van, csak a CD-ket kéne valahogy beszerezni. Innen a nagyon távolból nem lesz könnyű!
Lemezkritika gyanánt idemásolok egy hozzászólást az LGT-levelezőlistáról (ékezetek nélkül, bocs). Ez ugyan nem igazán pozitív vélemény a Hozzám tartozol CD-ről, de pár nap múlva majd talán írok kellemesebbet is, mondjuk a Zorán III-ról.
Megvettem a Zoran-valogataslemezt - es hatalmasat csalodtam. A Kek asszony valoban gyonyoru igy, unplugged, Zorannal, de aztan...
Mikor hallgattam, eloszor meglepodtem, hogy a Maria volt a Vigado-beli koncertfelvetelrol van, de gondoltam, valamiert nem tetszett nekik az Edes evek-en megjelent valtozat. Eleg bena a vegen a taps lekeverese, de sebaj. Aztan jott a Vasarnap delutan... megintcsak a Vigadobol. Na, itt mar leesett a tantusz, mirol is van szo - es nagyon elszomorodtam.
Mint tudjatok, Zoran elso ot szololemeze, amiken a klasszikusok nagy resze talalhato, me'g a Hungarotonnal jelent meg, a Vigado-beli koncert es a kesobbi lemezek mar a PolyGramnal, mint ahogy ezt a valogatast is a PolyGram adta ki. Nyilvan nem akartak fizetni a Hungarotonnak, ezert vannak a lemezen koncertverziok. Es hogy ne logjon ki nagyon a lolab, hogy a sporolas koncepcionak tunje'k, a kesoi, mar a PolyGramnal megjelent dalok is koncertvaltozatban kerultek ra a CD-re, csak azok a dalok szerepelnek az eredeti studiofelvetellel, amelyek nem jelentek meg koncertlemezen. Node ki hallott mar olyat, hogy egy Best Of lemez nagyreszt elo felvetelekbol alljon? Legfeljebb egy-ket kulonosen jol sikerult koncertvaltozat fer fel egy Best Of-ra. Itt viszont...
Muveszi szempontbol ez a valogatas teljesseggel felresikerult. Az ember azert veszi meg ezt a lemezt, hogy elmeruljon Zoran szerelmesdalainak bensoseges vilagaban. Hat erre itt nincs lehetoseg. Nemcsak a szamok kozti (le- es felkevert) taps zavar. Egesz mas ezeknek a daloknak a hangulata az eredeti studiofelveteleken, mint tiz-tizenot evvel kesobb, szinpadon eljatszva. Masok kisernek, mas az eloadasmod, egesz mas erzeseket hordoznak az elo felvetelek, mint az eredetiek. Ez egy koncertlemezen nem zavar, szeretem mindket elo CD-t, ha azokat felrakom, eppen azert rakom fel, hogy kicsit beleeljem magam a Zoran-koncertek hangulataba. De egy valogataslemez, foleg egy ilyen valogataslemez masrol kell, hogy szoljon. Ezeket a dalokat itt en ugy akarom hallani, ahogy annak idejen megismertem, ahogy bele'me'gtek.
Masodlagos szempont, de szamit: gondolom, tobben vagyunk ugy vele, hogy Az elet dolgai-ig csak LP-n vannak meg a Zoran-lemezek. Az utobbi evekben megjelent ugyan az elso harom lemez CD-n, a Tizenegy dal pedig eppen a he'ten fog kijonni - csakhogy nekem az ujdonsagokra is alig-alig futja, nem fer bele, hogy az LP-n amugy is meglevo lemezeket CD-n is megvegyem. Ezert is orultem annak, hogy lesz egy ilyen valogatas, ami tartalmazza a jo reszet azoknak a daloknak, amik nekem oly sokat jelentenek. Es erre kiderul errol a valogatasrol, hogy gyakorlatilag elvezhetetlen. :(((
Sporoltak a PolyGramnal, es ezzel megfosztotta'k a vasarlot a mu elvezetetol. Ugy erzem, atvertek, bepaliztak. A fuzeten belul ugyan feltuntettek, hogy melyik dal honnan szarmazik, de a legtobb boltban celofanba van csomagolva a CD, az ember nem fer hozza a fuzet belsejehez. Masreszt fel sem merult bennem, hogy nagyreszt Az elso 30 ev anyagat akarjak mas csomagolasban ramsozni.
A borito kulonben szep, izleses, es a mai viszonyokhoz kepest csak keves helyesirasi es tipografiai hiba van rajta. Azt ugyan tovabbra sem ertem, miert sajnaljak a kiadok azt a pa'r ezer forintot korrektorra, de errol a "jo lesz igy is, videkre, parasztnak mindegy" hozzaallasrol mar irtam a 50mlo lemez kapcsan.
Amit me'g nem ertek: hogy maradhatott le a lemezrol a Konyorges? Biztos mindenkinek mas-mas dal hianyzik, de a Konyorges-nek annyira rajta kell lennie egy ilyen valogatason, hogy erthetetlen, miert is maradt le. Igaz, nem javitott volna a helyzeten, nyilvan az is a Vigado-beli felvetelrol kerult volna ra...
Mondjuk, azt el tudom kepzelni, hogy a Hungaroton a sajat kiadvanyainak vedelme erdekeben nem jarult hozza a korabbi dalok kiadasahoz. Nade akkor nem kellett volna megcsinalni ezt a hibrid valogatast - vagy ha megis, akkor huszcentis, vervoros betukkel ra kellett volna nyomtatni a hatso boritora, hogy "VIGYAZAT! KONCERTFELVETELEK!" Es akkor az embernek van lehetosege atgondolni, adjon-e penzt egy ilyenert.
Banom mar, hogy ezt a lemezt megvettem, sokallom egy dalert es a boritoert egy teljes CD arat. Nem is lesz sokaig nalam, a Kek asszonyt atveszem, aztan beviszem egy antikvariumba, es megprobalom becserelni valamelyik Zoran-sorlemezre. Meg mindig en jartam jobban: csak szomoru vagyok, de legalabb nem kell szegyellnem magam. Nekem nem.
Húúúúúú! Köszi Neked, meg ennek a varázslatos technikának. Ha nekem valaki ezt mondja 10 éve... Pedig akkor is számítógépőrült voltam. Szóval megyek csemegézni, szövegekbe beásni magam, dalokat felidézni. És továbbra is várom a nagyon szubjektív kritikákat, Lappanyúval és gondolom másokkal együtt.
Izgalmas olvasni amit a Zoránról irtok. Én 35 éve vagyok a barátja és nagyon szeretem öt, elsösorban hallatlan kultúráltságáért, öszinte barátságáért. Sokat dolgoztam Vele együtt. Nekem az Apám hitte a pálma, személyes okok miatt. A Zorán nagyszerü ember és kitünö müvész. Büszke vagyok a barátságára. Ezek a hozzászólások is mind szubjetktív gondolatok és használnak egy elöadónak eligazodni egy hosszú karrier útvesztöiben. Gratulálok Nektek a szinvonalas hozzászólásokért.
Igen, amolyan nagyon szubjektív kritikákra gondoltam, nem feltétlenül olyanra, ami valamelyik zenei magazinban megjelenne. Persze ki lehet térni, zenei felkészültségtől függően szakmai részletekre is, de a lényeg az ahogy látjátok, halljátok az adott lemezt. És ebben benne lehet a negatív kritikai is, mert ahogy észrevettem szinte valamennyiünknek vannak fenntartásai is, de ez igazolja elsősorban, hogy nem elvakult rajongók ömlengéseiről lenne szó. Szóval munkára fel, idő van bőven, én legalábbis türelemmel várok. Sajna nekem itt a zusában csak mp3-as válogatásaim vannak, azt se tudom melyik szám melyik lemezről van. Talán egy discográfia alapján össze tudom rakni valamelyiket. Help wanted. Sziasztok!
Hogy is gondoltátok ezt a lemezkritika dolgot...?
Hallgatni s leírni amire gondolsz?
Én sajna csak egyetlen albumot ismerek (az elmúlt 30 év). De az gondolom nem jó mert válogatás :)
Ja, és szerintem ha nem is olvas bennünket Zorán, ha valaki e-mailezne neki, biztos megnézne néha (írta valaki lentebb, hogy válaszolt e-mailre). Hát ennyi, szia mindenkinek:
RD
Naggggyon jó az ötlet. Én bevállalnám a Majd egyszert, de csak a jövő héten (azért úgy kéne a kritikát írni, hogy közben itt szóljon a fülemben a zene, de most nincs nálam és ráadásul holnaptól egy hétig nem is leszek netközelben (huhhh...)).
Syrius, miből gondolod, hogy a Zorán olvas bennünket?
Hajjaj, de mennyire, sőt még a Széttört álmokat is felvettem annak idején a Kossuthról. Talán a középhullám és a milton szalag tesla magno páros ellenére is jobb minőségű, mint a később kiadott CD. És, hogy ne legyek teljesen off, hogy utáltam annak idején Z-t! De erről már írtam. Talán azidőtájt próbálkozott a Taurus-szal, ami szerintem csak egy divathullám meglovaglása volt, mint a többi akkori dolga. Pl. hogy a progressziv rock időszakában még Fogarasit, a kiváló jazzorgonistát is becsempészte az akkori Metroba, igaz attól se lett jobb.
Fijjug, viszont ki szerettette meg veletek a 2. Zoránt? Mert bevallom egy NAGY Ő nélkül lehet, hogy ma is fintorognék. Pedig Pici kedvéért azért odabagózhattam volna. Az első lemezeknél még azt kérdeztem, hogy süllyedhetett Pici ideáig. Legközelebb már a VámosiZáray duónak fog írni? Ráadásul meg se hallgattam. Hát ez a sznobizmus, vagy az előítéletek netovábbja volt. De legalább elismerem. Szóval kedvencekről, persze nekem a legnagyobb a Szerelemnek múlnia kell, hát aki ezt nem könnyezi meg, az még nem volt szerelmes, vagy már nem lesz, vagy marslakó. Ne várd a májust. Naná! De van egy amit nem szoktatok emlegetni, pedig a Vasárnap délután is egy végtelenül megnyerő dallam és nagyszerű az ének, gondolom mindenki kap valamit a múltból általa, de ha nem akkor is... Nekem olyan, mintha előttem ülne a gitárjával és nekem énekelne. Ráadásul egy csomót nem is ismerek. Szóval akár hf is lehetne, ha mindenki vállalna egy lemezkritikát. Nem baj, ha egy lemez többször is előkerül, de mind legyen alaposan kielemezve. SOkat kértem?
Ja Zorán, Te nem akarsz hozzászólni? SzVSz lehet, hogy érdekesebb és kellemesebb lehet, mint anno a sok tinis rajongó levél. Bár ki tudja.
Kedves Lappantyú netbarátunk ismét előrángatott egy arcot. Ki mást is lehetett vóna a Kzs mellé?
Nekem nagyon teccik pl a Hofi Zorán-paródiája a bokszkesztyűs lemezéről, melyben fehér birkákról énekel..
Egyébként Zorán legalább idővel megtanult gityózni. Viszont a Mark Knopfler-magyarításért dühös voltam rá.
Peppers,
Tudom, hogy ízlés és értékrendbeli dolgokon teljesen felesleges vitatkozni, de azt azért hadd jegyezzem meg, hogy ha valami emberileg nem hiteles, akkor az művészileg sem lehet az. Szerintem te itt egymást egyáltalán nem kizáró dolgokat állítasz szembe. Egy pillanatig nem vitatom, hogy a kidolgozottság, és a munka elengedhetetlen feltétele egy szinvonalas műnek, de ettől még nem feltétlenül lesz hiteles is. Valaminek a hitelét éppen az adja meg, hogy az előadójával való őszinte azonosulást minimum fel kell tudnod tételezni.
Jelentem, személyi számom első jegye: 1. (A többi maradjon titok!) És én is hogy utáltam Zoránt! Hűha! Például a Gyémánt és aranyért. :-) Mára persze az egyik kedvenc dalom lett, bár a Ezek a fiatalok lemezen felvett változata továbbra sem tetszik igazán. Az is igaz, hogy Az én városom mindig kedves dalaim közé tartozott, csak nem tudtam róla, hogy ki énekli. Aki meg azt mondja, hogy Zoránnak nincs jó hangja, vagy nem tud igazán énekelni, az próbálja meg utána csinálni a Gyémánt és aranyt vagy a Hadd legyent!
Jó reggelt!
Kedves Syrius, szerintem ebben a topicban igen sok a férfiú. Lappantyú ugyan egy lánymadár és topicgazdakénti minősége lehet, hogy befolyásolja némiképpen a hangulatot, de én úgy érzem (erősen), hogy a Zoránt hallgatóknál a nemek aránya bőven megvan fele-fele.
Lappa_a nyíltan vállat szűklátókörű...:-)))
Sziasztok!
Ha valaki tízegynéhány éve azt mondja, hogy én Zorán mellett fogok lelekesen véleményt nyilvánítani, akkor vagy az illetőt nézem hülyének, vagy a mostani magamat. Ráadásul - gondolom - ezen a topicon a kisebbségben lévő férfiakat képviselem. Én nagyon utáltam őt (sorry) a Metronál idegesítőbb zenét a 60-as 70-es években elképzelni sem tudtam. Az egész ábrándos tinilányoknak kitalált mű zene. Gyémánt és arany, Fehér sziklák, Mária volt, mind egy-egy hidegrázás. Egyszerűen nem érzem őszintének. Azt a Zoránt érzem mögötte akiről a győri bulihoz hasonló sztorikat hallottam.
Szóval azért írtam ezeket a csúfságokat, mert ezzel is érzékeltetni akartam mekkorát változott a szememben, fülemben, szivemben. Igen ebben nagyon benne van Pici és Dusán, de az elsődleges érdem az ővé. Kultúrált hang, amivel csodálatosan tud játszani (emlékezzetek a Gyémánt és arany szenvedéseire!), félelmetes mélységű érzelmek, egyszerű és mégis egyetemes gondolatok, egyéni sors, amit mégis át tudsz élni. Nem ragozom, boldog vagyok, hogy feltehetem a kedvenc válogatásaimat, pedig a kedvenc műfajom továbbra is a jazz és a keményebb rock. Érdekes, hogy a legtöbb hozzászóló se egyértelműen ítéli meg őt, nem sokan voltak, akik minden zenéjét fenntartás nélkül fogadják el. Ahogy mondjuk a YES, SANTANA, vagy Sade, Loreena McKennitt-tel vagyok. Zorán ellentmondásos, de ami jó, az nagyon az, és néhány száma valóban kivételes helyen van az örök TOP100-en. Hosszabb voltam, de a negatív bevezető után talán hitelesebb a pozitív kiállásom a topiccímben foglaltakhoz. Egyébként szabad közvéleménykutatni, vannak-e itt férfiak? No persze Nyomkereső, aki talán belehallgatva a Hozzám tartozol válogatásba, lehet, hogy a példámon okulva revideálja álláspontját, és elhiszi, nagyon is mai, sőt örökérvényű zene ez. Legközelebb írok a kedvenc számaimról is.
Na, ezzel jól megleptél. Kern mint féltehetség. Ilyet még nem hallottam. Ettől még persze szíved joga, hogy így gondold. Én mindenestere nagyon is nem így gondolom. Abszolút kedvenc színészem. Ő az, akinek gyakorlatilag mindene katartikus számomra. A kivétel számomra a Szent István krt. 14., ami nagyon nem tetszett, de ezen kívül nem tudnék rosszat mondani Kernről. Kentaurt is sokra tartom, de nem hiszem, hogy Kern-klasszis lenne.
A Taurus-dologban viszont teljesen egyetértünk. Meg abban is, hogy a Zorán-életmű teljes egész.
A Zorannak allati mazlija hogy nem buzi es nincs rossz izlese, kulonben o is a Friderikusz sorsara jutna a Kernnel.
Ha mar a Kern neve felmerult a Presser korenek egyik allando negativ motivuma mar husz eve, ahogy a valodi tehetsegek (Pici, Zoran0 a feltehetseg hatasvadaszokkal szimbionizalnak. (Kern, Kentaur).
Egyebkent a Metros Zorant globalisan nem szeretni a szlo Zorant meg igen, egyszeruen szuklatokoruseg. A Zoran eletmu teljes egesz, aminek vannak kivalo es gyengebb darabjai, ;s m;g olyan szakaszok is integrans reszei,
mint a Taurus.
Egy korrekcio: A "Jatsszunk meg ezeknek a parasztoknak?" kiszolas a Bergendy egyuttes koncertjen tortent. (Demjen-Toth Janos Rudolf fele formacio, 1975-76).
Zorannak semmi koze hozza.
Egyebkent ez a forum tele van legendakkal, amik erdekesen szovodnek egy-egy valoban megtortent esemeny kore, de a valosagtol gyakran eltavolodnak.
Ez a rész nem jelent meg a nyomtatott változatban, csak zanzásítva, egy-két oldalnyi. Talán terjedelmi okokból hagyták ki. Kár érte. (És milyen jó, hogy a weben hozzáférhető.)
A stílusa valóban... hm, de nem is lehet ezt csak úgy, szóval nagyon nehéz vallomást írni, úgy hogy az mentes legyen a pietizmustól. Viszont a néhány évvel későbbi Demjén-könyv annál jobban sikerült, azt nagyon eltalálta Sz. Koncz István. Gondolom okult a Zorán-könyvnél tapasztaltakból.
Tényleg, tényleg, tényleg...
Köszi az útbaigazítást!
Megint bebizonyosodott, mi mindenre nem figyel az ember (illetve én). Megjelent ez a szöveg a nyomtatott könyvben is? Ha igen, akkor ott biztos türelmetlenül átfutottam, mert a stílusa kissé habcsókos... De persze most a tartalom a lényeg.
Nem is gondoltam volna, de most már tudom.
Peppers
Melyik topicra gondoltál, ki a másik kedvenc?
Nem a Tomi? Mintha említetted volna őt is valahol.
Van egy Cseh Tamás hálója című, de valamiért nem a kultúra rovatban.
A Zoránról meg nem írok több rosszat, nem is nagyon tudnék mit.