Kösz! :-) Egyébként színt, meg betűméretet az explorer-el a legegyszerűbb váltogatni. De én nem szeretem az explolert, nem véletlenül van helyette 2 másik!
üdvözletem! valakinek ha van szerszámos ládája gyári megadná a méreteit? meg ha lenne egy kép róla felszerelve hogy hol helyezkedik el sokat segítene csinálni szeretnék egyet előre is kösz
A szegényeknek (nekünk) meg az egyetlen alternatíva a használt MTZ, Zetor. Használtan elfogható mindkettőnek az ára, kérdés, hogy ki az akinek még ennyire is telik, mert jó párnak már erre sem.
Hát ha ez igaz akkor ennyit még egy hitvány MTZ is kibír. De újra előjött az, hogy "olcsó". Hát akinek van ennyi pénze új Zetorra azt már nem hiszem, hogy nem lenne képes toldani hozzá mert nem olyan sokkal drágább egy nyugati újonnan, és az árkülönbözet minőségbeli különbséget is takar! Aki a Zetort veszi az meg majd ezt a különbözetet rákölti javításra, meg szervízre és lesz az "olcsó" traktorból drága.
Itt január 30 és február 3 között esett, 53cm volt a legnagyobb vastagsága. Ezen a héten szinte az egész elolvadt ahol érte a nap (már amikor volt napsütés), de még átlag 6-8cm most is van. A laposabb részeken már áll a víz, az árkok, vízelvezetők megteltek. De tegnap voltam Szentkút fölött az erdőben (menteni kellett volna egy elakadt Uazt), ott néhol még most is van 20cm hó.
Nekem nincs, de egy ismerősömnek van és a Faustini 280-as a 820.2-est gallyzúzáskor megfingatja rendesen. Máshol simán elviszi, de gallyzúzáskor kéri az erőt rendesen. 3 menetben zúz. Ha csak gallyzúzásra kell akkor olyan 240cm-től nagyobbat ne vegyél.
Valaha említettem azt , hogy " senki ne képzelje azt , hogy ezek a trakik 30 évesek lesznek . Bár milyen márkáról legyen szó . És meg jegyzem nem kapnak olyan hajtást, mint anno.
Üdv! A hó elolvadt-e már, vagy még az is van? Felénk nem volt túl nagy hó,már el is olvadt, most itt is szemerkél az eső. Belvizes részek már így is vannak.
Orok szabaly, hogy a dolog minel bonyolultabb, annal konnyebben romlik el... Csak a mernokok a haladas erdekeben sokszor ezt figyelmen kivul hagyjak...
Kicsit durva a faszikám a váltó hoz igy kb. 1 év aztán a fogak ellmennek szarni,de jó az észre vételed mert a mélység az kicsit tényleg gyér volt.Főleg ott látszik az igazán mikor kiér a végre,az első fely hamar kilátszott ,jó mélységnél elég kivenni az ekét........igaz Józsi.........
Lenne egy kerdesem: KHR-1500-as homlokrakodo vetelnel mire kellene odafigyelnem? Valaki dolgozik ilyennel? Mtz szivattyuja mennyire elegseges a mukodtetesehez?
Van 1 olyan hogy ÚJ link rubrika, van ott 1 ilyen írás hogy: http:// ezt töröld ki !!! Aztán másold be a helyére a videó linkjét ! Aztán,van 1 olyan rublika hogy szöveg.....oda írjál be a videóval kapcsolatban 2-3 szót.....amit akarsz...mindegy ! Ez fog majd megjelenni "piros" betűvel ! Aztán ráklikkelsz arra a rublikára hogy felvesz ! A végén pedig,ráklikkelsz arra a szóra hogy beszúr ! Aztán rá nyomol a mehet rublikára,és már kész is :-)))
1x voltam igy 2 pottal faval megrakva (persze se fek se csongo), nyalkas, saros feluljaron... Az elottem levo trakis ugy gondolta, a lejto aljan megall csovelni, en meg imadkoztam, hogy idoben induljon... Lefele menet 8.ban elkezdte rakosgatni a farat jobbra-balra, erre en kuplung ki, es had szoljon...
Szerintem is ! De a fickó nem sokat gondolkodott.......egyszerűen csak győzni akart !:-))) .....talán még az is segített volna,ha nem mindég ugyan abban a kivájt nyomban próbálkozik.....hely az volt bőven....
Amit én most beraktam azt pirosnak látod ? Mert ha igen,akkor csak jól kell belinkelni.....és a rendszer így jeleníti meg ! Máshogy a színekkel én sem tudok játszani....meg a betű méretekkel sem... Viszont Freiza nagy menő ebben ! őt kérdezd !
Ha a gyári 32l/perces szivattyú helyett fölraksz egy nagyobb teljesítményűt, akkor szét fog repedni a háza a vezértömb miatt, mert az a vezértömb a 32 literes szivattyúhoz való.
olyan kérdésem lenne, h az mtz gyári hidraulika szivattyúja 32l/perc olajat szállít, nekem pedig 60vagy felette lévő teljesítménye lenne szükségem! ki lehet cserélni ezt valami nagyobb teljesítményüre?? aki csinált már ilyet arra kiváncsi lennék!
üdv: nekem is megvan ez is. de én inkább az opera10.10et ajánlom jobb gyorsabb, megbizhatóbb. főleg a lassub gépek jól mennek operával. a firefoksz megsem közeliti sőt.
Nem MTz de én is jártam így már Mtz vel,be is rezeltem rendesen mert ilyenkor még ha rükvercbe pörög a kerék és néha fog valamit,akkor se ér semmit:Szánkózás
Jó rég jártam felétek, azóta a jelszavam is elfelejtettem, ezért van új nick. :D
Lenne egy kérdésem. Az 50-es hidraulikaszivattyúja merre forog? Ha valaki egy képen be tudná rajzolni, az nagyon jó lenne, nehogy félreértsem. Egy géphez kellene azért lenne fontos tudni.
Az egy röhejes banda, van egy-két jó szaki akitől mernék tanácsot kérni, de a többi az mind az öntömjénező dumát nyomja. Van az egyik cetkás akinek 4 van az egyik piinatba nyomja a dumát, hogy "milyen jó gépek", másodszor meg kibeszéli azért kell 4 mert soha nem tudni melyik adja meg magát. :-O Még csak nem is olyat termelnek ami igényelne ennyi traktort. Én ebben a helyzetben lecserélném a sok ócskavasat egy 100 vagy 120 lovas nyugatira!
Nem szedtem meg szet... Egyelore egy kis poros olaj latszik az alatta levo fekegysegnel... Kivancsi leszek... Emlekeim szerint a kidobott fektarcsak lettek a muszakiztatasnal beteve ide...
Ha ott megy ki az olaj akkor teljesen rossza difi zár . Viszont van az előtét hajtás tengelyénél egy szim. ami ha rossz be enged a fékhez olajat. Ha a fék tengelytől jön az olaj az meg le csepeg a 22 sz. nál .
Ha az a difi fél év alatt tönkre ment ott vagy beálítási gond volt, vagy nem jó minőségű alkatrész lett bele téve, olyan nincs hogy ilyen gyorsan tönkre megy.
Gondolom, sejted melyik reszrol van szo...a ruszki egy arva gumigyuruvel oldotta meg a tomitest.... Gondolom a csapagyak miatt lotyog ez a tengely... Annyira mar nem emlekszem, de kb a 9-es alkatresz korul lehet a gond...
Két ember beszélget : Mondja X az Y nak folyik az olaj rossz a szimering . Y kérdezi mennyi a szimering és a javítási költség ? Mondja X kb 15 ezer . Y kérdezi mennyi a zöld trakihoz egy szimering ? 20 körül X . Akkor kezdjél számolni mondja Y !
Nekem is karton van benne... Van egy regi rolom, majd ha lesz kedvem, beleaplikalom... De a termosztatom tuti nem jo, ez van. A haver csereberelte, de 1-2 honapig birta csak mindegyik... Lassan munkahenger-felujitas is esedekes lesz. Nem szivleli a gruber sulyat:-( A diffizarat is meg kene preparalni. Legalabb tarcsacsere lesz... Mukodik, de elcsuszik... Gondolom olajos, meg kopott fektarcsak lettek beteve... A csotengelynel biztos megint jon az olaj... Hiaba cserelek gumigyurut, mert kicsit kotyog:-(
Üdv mindenkinek . Én is néha beleolvasok de az egy f...szkalap banda, azt birom mikor a nagy nyugatigép meg zetor dicséretbe egyik szavukkal ütik a másikat. Tudod mit mondok ott némelyik kurva szerencsés helyre született vagy apuka meg anyuka kikaparta neki a gesztenyét ő meg most nagypenge.
Nekem is új tipusú ház+termosztát és olyan 60-70 között van. Igen túlhűtöttek ideális lenne a 80-85 fok. A túlhűtés rövidíti a motor élettartamát azzal hogy nem üzemmelegen járnak.
Le nyomtam egy kört ! Bóklásztam a fórumokon. Nagy máshol a titkolozás . Itt megy ki minden amit egy Mtz ről meg lehet tudni . A Cetkások azt sem mondják meg a márkatársuknak , hogy mennyire állitsa a kuplungot .(Azon filoztam , meg írom neki.) mailoznak és fórumoznak többségében ne , hogy ki derüljenek a szennyes dolgok. Összességében arra az elhatározásra jutottam itt vannak a leg faszább gyerekek !
Nalam mar 2x volt cserelve:-( Fel even belul... Most gondolom a gruber nem tetszett neki. Szerintem viszont jo munkat csinal, bar, aki a feketere muvelt foldet szereti, annak nem tetszik...
10 hektárra egy 82-es bőségesen elég. A hozzávaló munkagépekkel nyugodtan meg lehet művelni annyit. És azt minden munkára tudod használni. A T-150-es az nagyon nagy egy ilyen gazdaságba, annak sokkal nagyobb terület kell, hogy ki legyen használva. Ha meg a Zetorban gondolkodsz, abból (szerintem) a 60-as, 62-es sorozat használható, könnyebb munkákra. Csak azok meg nagyon lassúk. Attól felfelé a régi Zetorokkal nem nagyon érdemes foglalkozni, mert nem tudnak annyit, mint amit kellene a teljesítményükhöz mérve.
Én a 80-assal 3 fejest húzok, mikor november közepén szántottam akkor az ekém szét volt állítva annyira hogy a bal kerék közepét vitte. Előtte 952.3-assal szántottam evvel a beállítással.
Mi a helyzet a T-150-nel? :) A múltkori felvetésemet továbbgondolva egy T-150 erősebb és olcsóbb mint egy 120-as "z" betűs taktor. Az meg aztán főleg nagyon nagy lenne a 10 hektárra igaz-e ?
Sokminden nem jut eszembe:-) Most nemigen hajtom a gepet... (Legalabb baja sem lesz:-) ) Egyelore difficseret varok par honapon belul... Olyan a hangja elore-hatra, mintha szemelyautoval tolatnal... Gondolom, valami megint szetkopott... Ugy latszik nem tesz jot a gruber:-)
Üdv! Pedig a orosz gépek jók, csak a pilótákkal van a gond. Nem traktor ként kezelik, hanem "ez mtz címszóval". :) Amelyiket megbecsülik és normálisan hajtanak(úgy mint a nyugatiakat) azok most is jók. :)
Üdv! Az 572-es mtz ugyanaz mint az 552 csak 80-as fajta motorral és gyárilag benne van a felező és az 1000-es Tlt. A motorja 1800-at fordul. Az 592-es megegyezik az 572-essel csak szinkron váltóval. Az újabbakon meg már egyenes híd van. A motor itt is 1800-at fordul. A 820-as meg ugyanaz mint itt.
Azért érdekes hogy egy összkerekes zetor meg egy 80 as mtz egy kondi! :) És ez igy nem fer! 82 es kellene a zetor ellen és a zetort kihúzná a világból! :D
Ajjaj, tudom milyen az! Akkor bírja a 4 fejet. Azért ha a homok átázik az is tud belvizeset produkálni, volt már olyan, hogy voltak nagy kaparászások a sárban. De még nagyrésze "csak" átázott. :-)
Gépész kolléga mind kettő, csak folytassák a szüleik nyomát. Most már sok a terület , na ők viszont igen ,vágynak nagyobbra , hogy milyen lesz ? Egy estét beszélgettünk a 1221.3- 4 . ről de mint említettétek oda viszont munkagép váltás is kell . Igy a számítások valóságát nézve 20 mill. ami elkopna .
Én tudod nem vagyok zetor párti, de a cristálok nem voltak rosszak, főleg a 120-asok, de csak ha normális ember hajtja, ha ilyenből csak idős netán leharcolt gépet akarsz venni azt ne tedd mert ráfizetsz. egyet értek az előttem szólókkal 10 ha-ra nem kell ilyen nagy gép de még 30-40 ha-ra sem.
Kötött földjeid vannak? Ha nem akkor veszel utána valamilyen 4 fejes ekét, meg egy valamekkora tárcsát és kész, a többit meg te látod, hogy mit kell még majd venni utána. Mindenestre ha kinézel egyet akkor nem árt körbenézetni olyan gépszerelővel aki ismeri, meg ért hozzájuk!
jelenleg nagyfater 50-es után való munkagépeit húzom szüleim 82-esével, szóval valamilyet úgyis vennem kell, de ha nagyobb alappal indítok akkor arra később könnyebb lesz építeni, bőviteni a gazdaságot
Ez igaz.Mert itt is ami van az után is csináltak egy 4 felyes lajtát,hegesztettek egy hosszab eke gerendát hogy a 4 fely ráférjen.Azt mondta a gazdálya hogy ezzel űzem anyag pocsékolás 3 felyel menni.
Ok rendbe ebben igazad van. De ma 10hektáron egy 120 lovas zetort és egy kisfülkés 50-est nagyon nehéz kitermelni és fenntartani. Ja és még a munkagépekről nem is beszéltünk. Egy 820-as vagy 82-es bőven elég.
Sejtem, voltak zetorjai. De nem is a zetor "utálatról" volt szó, hanem, hogy olyat állítani, hogy pótkocsizára hihetetlen jó, oszt' a képen van egy 3,5-es pótkocsi, s gondolom csak azt húzta. :-O
Fősuli mellett csinálom, fontos a sebesség. 50-essel is meg lehet szántani, de szerintem nagyobb gép kevesebb idő alatt minőségileg is jobb munkát csinál.
A 121-es nem turbós! A 160-asoknak viszont már tényleg alul van kicsit méretezve a váltója. Ha én lennék ebben a helyzetben inkább a 121-es mint egy 161-es!
Én már nem mondok semmit vedd meg és majd meglátod. Egy pár nap munka után annyit fogsz mondani bárcsak mtz-ét vettem volna. :) Szerintem 10Ha-ba túlzás egy 120lovas traktor+50Le traktor. 10Hektárral még egy kisfülkés 50-es is kényelmesen megbirkózik legyen az sivatagi homok vagy fekete kötött agyag.
Baszod a 12145-ős az egy dromedár turbos fos ami lezabálja a váltót.Meg 10 hektárt még keretes 50-el is meg eszek,csak 80-as motor legyen benne.De a zetor árából már jó 82-est is vehetsz.Meg aki ezeket eladja azmár leharcolta tuti ,hogy váltó kezd szét dőlni ,mert ezeknek a turbós zetoroknak a váltója gyenge.Tudom mert van itt egy ilyen,és annak is a váltoja szarakodik mindig.
Jó estét mkinek!Nagyon nehéz ám olvasni ezeket a hsz-okat úgy h be kell fognom a pofám zetor ügyben!!!Ugyhogy ha tovább folytatjátok be kell h szóljak de nagyon csúnyán!!!!Ugye Szaby!-:))
Nem mondasz hülyeséget, bár én nem csípem a zetort annyira, 121-es vehetsz talajozni. Azt, hogy milyen típushibái lehetnek annyira nemtudom, szeretik zabálni az olajat (a régieknél ez betegség) meg a váltója ami rizikós+nyomatékváltó. Az a legtisztább ha olyasvalakit kérsz meg aki ismeri, vagy javított már ilyen traktort, hogy nézze körbe! Ha nagyon szart fogsz ki akkor sokat rá lehet költeni és akkor sem biztos, hogy 100%-os lesz. De monduk a 820.2-től tényleg olcsóbb és többet húz.
üdv. Látom, már itt is megy a zetor vs mtz... :) Traktorvételen gondolkodom, zetorral még soha nem volt dolgom, de ahogy a netről nézegetem a 120 Le kategóriában lényegesen olcsóbban kapni, mint mtzt. 12145-öst néztem 1,5 millió körül hozzá lehetne jutni, persze műszaki állapottól függően. Sokat gondolkoztam már rajta, hogy mit is vegyek hogy is vegyek. Felmerült bennem a 820.2-es Mtz, de drágának tartom, és csak talajmunkára tudnám használni, de pl növényápolásra(permetezés, kultivátorozás) már csak művelőkerekek le - föl szerelgetésével lehetne ami macerás. Ekkor merült fel bennem egy 12145 zetor talajmunkára + kisfülkés 50-es mtz ápolásra szaladgálásra egy 820-as árából. Persze a jó állapotú 820as kiszolgálna sokáig, mert 10Hektáron nem szaporodna olyan nagyon az üzemóra. Mi a véleményetek? Zetornak mik a tipushibái? Úgy értem vásárláskor mi az amivel meg tudnak etetni egy hozzá nem értőt?
Ha nem túl sürgős, akkor bontok neked. Úgyis akartam menni Szécsénybe, ott van egy bontóféle. Alesi barát szerintem kicsit félreértette odaát, hogy mit kértél.
Srácok én azt mondom ,hogy mindig a zetor fogyasztásával jőnnek,mert bezzeg a Zetor 5l-el elketyereg én erre mindig azt szoktam mondani,hogy igazad van csak ketyereg.Ja az elsőhajtásra meg azt szoktam mondani,hogy jó-jó a zetor eleje de nem mindig lehet a szomszéd főldjére rámenni,hogy visza tudjak vele normálisan fordulni.Mert a fordulékonyságát a fűlke nagyságával egyenes arányban tervezték.......szerintem.........egyébként az 50-es MTZ-m van de a kategoriában bármelyik zetort meg eszem vele FŐLEG ERDŐN..................
Ha jol sejtem, az a pot egy 3.5 tonnas? Egyebkent nem rossz az a Zetor, nalunk az onkormanyzatnal van egy, kommunalis munkara:-) Egytengelyes EB szeru potot huzgal, meg havat tol...
Ez még jobb. lehet hogy csak 70 le-t de azért elhúzom vele a hasonló erejű NYUGATIT bármikor Na én egy jó nyugati-gépet bármelyik fostalikával össze merném mérni, nem bírná ki azt a szégyent, hogy a nyugati agyonüti a cetkát. [size4]A 120-130 lovas nyugati traktorok bárhol és bármikor szétszaggatnák a 160-asnak "csúfolt" zetort![size4]
Míg nem olvastam ilyen böfögéseket az agróinfón addig én soha nem "bántottam" a zetort. Ez olyan, hogy kinek mi jön be. Még az is lehet, hogy nálunk is lesz zetor a gazdaságban. De mivel elég drága az így elmarad, mert a fiatal-új zetor árán már traktort is kaphatok. Egyedül azt tekintem jónak, hogy nem folyik belőle az olaj orrán-száján, meg jobb az elsőhajtásuk. Meg kényelmesebbek!
Ma szétütöttem az összekötőt mert nemsoká megy műszakira és rá fér egy kis perselyezés és néztem hogy hogy fordul a kerék külön külön ,és hát nincs berohadva könnyen fordul. Akkor miért nehéz a kormány?
A Zetorokrol csak anyit nem akarom leszolni őket. Igaz minőségileg nem rosszak de egyébként egy nagy fos az egész főleg javitás szempontjából főleg a vono padjuk az meg egyenesen rőhelyes.Nálunk régen itt a TSZ-ben is probálkoztak velűk de a leg szarabb MTZ is kőrbe szántotta a zetorokat.Ja meg akkora rajt a fűlke ,hogy még busznak is jó lenne.
Az biztos, hogy a "világmárkából" szétszaladnának a lovak, ha egy ilyen pótkocsit magasítóig rakva kellene neki a földből kihúzni. Én húztam ilyen pótkocsit rakottan, az MTZ néhol igencsak rugott, meg nyögött! :-)
Ja mint az agróinfós zetorosok akik azt is állítják, hogy a zetor még a nyugati-trakikat is szétszaggatja. Ezt a kocsit még az 50-es MTZ-is röhögve elhúzgálja. :-)
először még énis azt hittem mert nem gondoltam volna hogy tükrözött képet raknak be hírdetésbe,néztem az ablaktörlő azis forditva volt,lépcső is,stb. úgylátszik tévedtem nah sebaj.
Ilyesmi sztorim nekem is lenne, de itt nem publikus, úgyhogy nem árulom el! De annyit tükröz, hogy röhej ez az ország, nem csak most, hanem abban az időben is az volt.
A tsz-ből vittünk műszakira két MTZ-t a hét elején, akkor azt mondták, hogy le kell szerelni mindent a hátuljáról, csak a két emelőkar maradhat rajta. De "még most utoljára nem veszik figyelembe", és meglett a műszaki. Ugyanezen a héten, csak pénteki napon vittük a másik kettőt, leszerelve minden ahogy kérték. Beálltunk, jött a vizsgabiztos, és megkérdezte, hogy " mit csinálunk ezekkel a gépekkel, ha nincs a hátulján semmi?"
Na akkor most tegyen igazságot valaki..................
Üdv. mindenkinek! Az én 82-esemnek a forgalmijába 9000kg összsúly volt eredetileg írva. Két éve műszakiztattam, akkor volt eredetvizsga meg forgalmi csere. Ha nem lett volna rátéve vonófej nem írják bele, hogy pótkocsit vontathat. Megnézték,hogy a vonófej adattábláján hány kg van írva és azt írták a forgalmiba. Úgyhogy most 11000kg összsúlyt vontathat. Kérdezem én, ha nagyobb vonófej van rajta akkor azt írják rá???? Még szerencse,hogy az adattáblája megvolt, mert azt mondták,ha nincs rajta a tábla nem írják rá,hogy pótkocsit vontathat.
Ez így járt. Nem is húzhat piros-rendszámos két kocsit! (igaz én is húztam már, de nem sokat kövön, és csak egy kocsi volt HW) De a véleményem változatlan, hogy a 90 lovasoknak sem volna szabad utánaakasztani két 8011-est. Még mindig úgy gondolom, hogy egy 20-onegynéhány éves Merci inkább, ha nyugatira nincs pénz. MTZ árán már lehet kapni aki megengedheti magának, hogy külön kocsizós traktort vehet, és fent is bírja tartani.
Hello! 4 évvel ez előtt kis fülkés LTZ-m volt (T-40). Ez után 2 pótkocsit akasztottunk. Az egyiken 47, a másikon 87q alma volt. Na annak már az sok volt. Most az 550es után egy P 6-70es van felmagasítva, 65-67q alma megy rá és sztem ez a súly még elmegy a gépnek.
Hát szerintem akinek több pénze van, szállításra Mercit kell venni! :-) Lehet, hogy azért kap annyival több vontatást. Viszont azokat büntetni kellene aki két 8T-ás kocsit húz, 82-essel, 90 lovas MTZ-vel! Ezek zöme mind trágyát hord.
Mennyi lehet kb az 552-es súlyra? Mert a 82-esre 11000kg-ot adnak. Ennyit befolyásol a lóerő-többlet? Mert úgy gondolom, hogy súlyban nemigen van nagy eltérés.
Hát azért annyira nem nyögött végig aszfalton mentem vele. Földuton kb 300 métert ment ott meg 4x4-be mentem és vitte, igaz kaparva, meg terep 4 be, de vitte.
Le is amortizálódik legtöbbje! De még a 90 lovas MTZ-knek is sok a két HW, attól függetlenül, hogy turbós MTZ-t szinte egy kocsival nem is látni. Szerintem a két kocsi elé illő a 120 lovas gép!
Hát féltem is előtte. Földúton elinduláskor kapart rendesen. Aszfalton gond nélkül indult igaz az elejét meg meg emelte egy picit. Meg a sebességeket végig pakoltam 6-7-8-9. A 8-9 közt dünnyögött egy kicsit. :) Hiányzott a felező.
Üdv! Akkor én az 552-essel 170mázsa összben??? A forgalmiba 9t van összbe írva. Na jó nem sokat megyek ilyen szerelvénnyel 1 évben. Nekem az 552-esnek az ideális az mbp-6,5 pót és az akármivel van megrakva akkor a 9t-tól nem sokkal tér el.
Végülis baj akkor van, ha nem tud megállni a szerelvény. Mert amíg a tsz-ben a T-150K húzott két HW8011-et, addig most ugyanezt húzzák MTZ 82-vel is. A két traktor között pedig van súlybeli különbség................
Ok . De még is van ütköző pont . A lényeg az , hogy egyik helyen ezért a másik térségben mást vesznek elő a rend őrei . És nem én vagyok az érintett , hanem sokan mások .
n) Pótkocsi: olyan jármű, amely gépjárművel, mezőgazdasági vontatóval vagy lassú járművel történő vontatásra készült. A legfeljebb 750 kilogramm megengedett legnagyobb össztömegű pótkocsi: könnyű pótkocsi, az ennél nagyobb össztömegű pótkocsi: nehéz pótkocsi.
A régi jogosítványban nekem is "F: Mg.-i vontató+nehéz pótkocsi" bejegyzés volt, 1990-ben vizsgáztam. A mostani kártyajogsin csak a "T" van, korlátozás nélkül.
Úgy látom ezt a kérdést csak nagy vonalakban ismerjük , mindannyian . Anno II oszt . szakmunkás képzős voltam .1972 MG-i vontató nehézpot. " F " kat . Voltak TSZ ek akik közben Traktoros képzésen estek át azoknak MG-i vontató könnyű pot . Valami csak van a kettő között !!!!!!????? A további kat. nem említem mert ez a lényeges most .
Orbit hibával csak az E-514-nél találkoztam, annál sokszor nagyon gyorsan kellett forgatni a kormányt hogy vigye a kereket. Annak kopott volt a ház belseje. De hogy nehéz mitől lehet, azt nem igazán tudom. Három orbitos MTZ-vel vagyok "közelebbi kapcsolatban", egy 820.2, és két 920.3, de mindháromnak másképpen viselkedik a kormánya.
Egyébként régen lassu járműként vizsgáztattak ifát,csepeleket344-eseket,nagyrábát250-eseket 180-okat,meg még sokmindent.De most már ezt nem lehet meg csinálni,méghozzá a motor teljesitményűk miatt mert a jogszabályban az alsó határ 86 lóerő, vontatóként tehát ami ezt a lóerőt meghaladja az már lassu jármű nem lehet,ezt csak régen mig ez a jogszabály nem volt addig lehetett meg oldani.Egyébként amit már lassu járműként vizsgáztattak régen azt most is lelehet vizsgáztatni.Piros rendszámmu traktorral ,piros rendszámos pót vontatható,B kategóriás jogsival,mert ez egy lassu jármű szerelvény,de MG VONTATÓVAL IS VONTATHATÓ A LASSU PÓT DE ITT A JOGSZABÁLY ELŐ IRJA A MG VONTATÓ KATEGÓRIÁT VAGY A .............C-E KATEGÓRIÁT.
Az itt a leg főbb kérdés ,hogy a telek vagy főld amin átalakitást végzett vagy végez az TÁLYVÉDELMI KŐRZETHEZ TARTOZIK-E,vagy bármilyen védet terűletként van bejegyezve vagy nem............
Én régen azt se tudtam, hogy B-vel lehet hajtani mg. vontatót korlátozással, úgy gondoltam még szólóban se lehet B-vel. :-O Bár külön traktorra, pótkocsira, meg C-re nagyon le kellene vizsgázni, csak hát idő sincs rá. A pénzről nem is beszélve!
Üdv mindenkinek. Ez jó mert én akkor elméletileg az Mg vontatóval húzhatom a lassújármű pótot. Másik a múltkor beszéltünk a nehéz kormányról, még annyit akarok kérdezni hogy orbit hiba okozhatja e? Vagy ha hibás az orbit akkor az hogy jelentkezik , kóvájog vagy mit csinál?
Csak tovább gondolom , ha véletlen lesz még egy - két traktor baleset sajna lehet , hogy hozzá is nyulnak még a szabályokhoz hoz. Ha valaki át tudja hozni az Agroinformon most ott van a KPM rendelet a vontatmányokrol , és engedélyezéseiről .
A jogsitémához: Olvassátok el itt a "jóindulatú" hozzászólásokat! Még az kellene, hogy kivegyék a B-ből a lassú járművet, meg az mg. vonatatót a korlátozással! Mivel soknak nincs külön T-vizsgája amivel nincs korlátozva a vontatás. És akkor mivan, hogy " egy átlagos B jogsisnak halvány lila fogalma sincs? Akkor az ne menjen a közelébe se az ilyennek!!!
üdv! bocsi, egy kis off. Havert 600.000-re akarják megbüntetni, mert engedély nélkül hordott homokot. (saját földjéről saját földjére, a szél által összehordott dombot hordta bele a tábla végén lévő laposabb részbe). Sehol nem találok erre vonatkozó törvényi szabályozást, (vagy rossz helyen keresem) ami tiltaná ezt. Megkérdeztem pár embert, legtöbben azt mondták, hogy szképer ládával lehet, de markolóval pótra rakni és arrébbvinni már engedélyhez kötött. Érthetetlen. Ti mit tudtok erről?
Akkor Ti kifogtatok egy jó öreg bükköst ,..ha jól értem . Ha olvad a hó egy kicsit, akkor majd sz.rja a köbmétert . :) Gépet láncravertétek már ? Mi általában már megláncoljuk ilyen hóba,fagyba ,..de most tulajdonképpen egy golfpályán dolgozunk . :) Itt vagyunk a helyi erdőbirtokosság cseres-tölgyesében(bontás) ,..átlagban 1 köbméteres fák vannak ,..de van amelyik 3 köbm. Mtz-n a hasítógép ,........szóval megy a meló ezerrel.
Üdv. mindenkinek! Azt szeretném kérdezni tőletek, hogy 80-as motorra rá lehetne-e tenni az újabb tipusú hengerfejet amiben izzítógyertyák vannak. Próbálkozott e már valaki ilyesmivel? A hengerfejtömítés állítólag ugyan az.
Nem nevetlek ki, én amikor először ültem bele, még az áramtalanítót sem találtam meg rajta (hátul kerestem, a megszokott helyen, de ennél már a műszerfalon van egy billenőkapcsoló...................). A sípolás az a vészjelző, azt jelzi, ha nincs olajnyomás.
Szia!Ne nevess ki,én ilyen gépet csak láttam még, mi az a sipolás az elején?Tényleg nagyon jól indul a nyugati sem jobb,sőt.A legnagyobb "ellenfél" meg el sem indul.Sajnos ez is tapasztalat.
Hát igen. Egyedül az mtz-ében van mechanikus rögzítés a hidraulikán. Sokan mondják azt, hogy kikapcsolt állapotban is fogja a gépet az elsőhajtás egy picit. Ezt sárban lehet megnézni pl. kikapcsolt elsőhajtásnál. Jó ötletnek tartottam a szabadonfutót és így megcsináltuk, de lehet venni kompletten is 15-25ezer Ft között. Ebben a szabadonfutó és a kardántengely is benne van. Nekünk volt anyag és megcsináltuk, így csak két csapágy árába került. :)
Na ez az ami nem volt abban a traktorban/mármint mechanikus,habár ez sem igaz mert a kapcsolón volt egy rögzitő ami nem engedte a kapcsolót mozogni/ezért tudott lezuhanni az eke az utra.A szabadonfutód még mindig nagyooon teccik.Én ugy veszem észre h kikapcsolt állapotban is fogja egy kicsit a traktort az elsőhajtás.Lehet?Ja és a 800-1000q az csak tavaszra vonatkozott!
Az én hidraulikám nem enged annyira. Inkább a biztonság kedvéért rakom be ezt a rögzítő szerkezetet, nem szeretném, ha egy cső pukkanás miatt lerepülne a tárcsa szállításkor.
Egyforma a két szerkezet, csak a különbség a működtető mechanizmusban van vagyis a rudazatok máshogy néznek ki. Tudom, hogy meg lehetett volna csinálni, hogy ne zavarja a váltókart, de jól van az így is.
A belső vezérlésű kényelmesebb. Viszont nekem még középen van a váltókar és így a működtető kar a váltóba beleérhet, ahogy néztem más gépeken. Így a külső működtetésűt vettem meg.
Szia!Lehet h jobb megoldás amit te mondasz,nekem a mhengerrel volt gondom,lecsavarodott az anya benn a szár végéről és nem emelt fel annyira h ezt be tudjam akasztani.Nem látom jól,ez melyik megoldású?Az amelyiket kivülről kell kezelni vagy amelyiket az ülés alól.Vagy az teljesen mindegy, egyformák?
Üdv! Végül is ez is egy jó megoldás. Gondoltam már rá én is, de a kereket se sokáig tart kivenni, meg a tankot se (szerintem így kényelmesebb szerelni), mert mikor nekünk szét volt szedve a gép akkor a munkahenger csapját úgy raktuk be, hogy a jobb tank irányába jöjjön ki, mert azt könnyű kivenni. Majd meglátjuk melyik megoldás lesz. Kösz az ötletet.
Üdv mkinek!Igen aranyat ér főleg ha enged egy kicsit is a hidraulika.Például mütrágyaszóráskor vagy permetezéskor.Mindig használom. Én nem vettem ki a kereket a tankot pedig csak megemeltem,h férjen el alatta a csap.Igaz ki volt bontva az ülés meg alatta a lemez.
Kemény gyerekek ám az MTZ-sek !!! Nem olyan könnyű kitolni velünk még ennek a könyörtelen életnek sem...:-) Mielőbbi jobbulást kívánunk neki,és várjuk vissza !!!
Megakasztott az idő,eddig a méteres hó néhol,most meg az olvadás és a latyak. Bükkösben az Lkt sem tud vonszolni,csak csörlőzni,akkora volt a hó,rengeteg gázolaj fogy,nameg a kuplung se szereti. Az viszont igaz,hogy van 100/3as választék is belőle a rakodón :D jóhogy nem birja szegény gép. Szerintem van olyan fa ami 3tonna egymaga.
webaruhaz.habi.hu oldalra beregisztrálsz és ott van. Vagy a www.habi.hu oldalon megnézed a lakhelyedhez legközelebbit és megveszed. 10800 Ft volt. Itt nyír1-en 10800-tól 20ezerig volt ez a szerkezet. A beépítése jobb hátsó kerék ki a jobb tank ki és utána már hozzáférsz. De a szétszerelés előtt az ülés alól (a kis ablakon) kukkants be, hogy a munkahenger csapja melyik irányba jön ki és azt az dalt bontod meg az előbb leírt módon.
Jo estet kivanok mindenkinek.Oromteli hirt szeretnek kozolni onokkel,a ferjem naprol napra jobban van,beszel,mozgatja mindket kezet es labat,megismer mindenkit,emlekszik mindenre csak a balesetre nem.Az ovosoknak nincs magyarazatuk a hihetetlen gyors gyogyulasra,azt mondjak CSODA.Koszonom mindenkinek a biztato szavakat es azt szeretnem mondani,hogy csodak igenis vannak!Legkozelebb mar a ferjem ir onoknek,amit mar nagyon var ,mint ahogy azt is ,hogy trktorozhasson.
Szaby érdeklődnék hogy hol sikerült szerezni és hogy milyen áron? mert sajnos nekem sincs benne! De ahogy elnéztem nem is olyan egyszerű a beszerelése! te hogy tervezed beszerelni? mert nekem is tervben van!
Üdv! Mi így vettük. Eddig nem tartottam fontosnak, mert a legnehezebb munkagép a 2-es eke volt amit függesztve vitt és annak súlya kb 250kg. De a tárcsa már 650kg.
Hogy lehet az hogy a tiéden eddig nem volt ? Az enyémen van...már így vettem..igaz,még soha nem használtam... Eddig azt hittem hogy minden 550-552-es en van...
Kérdeznék valamit a tisztelt uraktól.Tapasztalt-e már valaki olyat ,hogy totál hideg minuszos hidegekben ha indit valaki akkor az olaj nyomás mérő csak nagyon nehezen kezd felfele menni amikor már beindult a motor......
Ez így igaz de nehezebb munkagépeknél és annál a gépnél amelyiknek enged a hidraulikája jól jön ez a szerkezet én mindig használom ha valami függesztet munkagéppel megyek az úton.
Bocsi hogy bele szólók, de én ugy tudom ez a szerkezet amit a képen mutatsz,ez arra szolgál,hogy a fűgesztett eszkőzt ha valaki szereli a traktoron akkor ezzel kell rőgziteni fixálni munka védelmi okokból.Nekem egyébként szerelő mondta.Nekem is volt ilyen az 550E.emen onnét tudom.............ja és csak felső határ ponton lehet fixálni vele.........
Itt már harmadik napja olvadozik, már éppen ideje, kezdett sok lenni a hóból..........
A nehéz munkagépnél jó, tehermentesíti a munkahengert. De egyik ismerősöm már járt pórul ezzel a rögzítővel is. Kiszakadt a munkahengertartó öntvény. Neki is függesztett tárcsa van.
Javul az idő és beépítjük. Ma akartuk, de az időjárás nem volt kegyes hozzánk. Kb 12cm friss hó esett. Eddig nem tartottam fontosnak, mert nehéz munkagépet nem szállított függesztve. Az új függesztett tárcsát most már féltem és szállításhoz kell, hogy le tudjam rögzíteni.
Minket tavaly igazoltattak a futón 200 liter gázolaj a számla meg otthon maradt. Addig nem engedtek el míg a számlát utánunk nem hozták. Közben beszélgettünk a rendőrrel és mondta, hogy viszik a 2 pótot az MTZ-vel meg hogy nincs hozzá jogsi és mégis szállítanak.
Én még hál istennek nem szereltem csak támcsapágy csere miatt, csak fölújításkor cseréltem de úgy emlékszek hogy valamennyire csak ki kell fordítani a főtengelyt hogy a fölső bemenjen.
A tám cspágyak azok a főtengely kivétele nélkűl cserélhető?És az alkatrészként kűlőn is vehető?Sajnos ezt az alkatrészt még nem szereltem ezért nem tudom hogy a motorban a főtengelyen hol található,elől vagy hátul?
Üdv mindenkinek. Ez így van ahogy írod, én csak azt nem tudtam hogy ha piros rendszámos géppel fekete rendszámos pótot húzol akkor mi kell ,de gondoltam hogy akkor már nem elég a B-kat.
"Piros rendszámos géppel piros rendszámos pótkocsit B kategóriával nyugodtan vontathatsz a gép vontatási korlátozásáig,ami a forgalmiban be van jegyezve."
Piros rendszámos géppel piros rendszámos pótkocsit B kategóriával nyugodtan vontathatsz a gép vontatási korlátozásáig,ami a forgalmiban be van jegyezve.
Piros rendszámos géppel fekete rendszámos pótkocsit is vontathatsz a vontatási keretig,de azt már csak nehézpótos jogsival.
Fekete rendszámos géppel fekete rendszámos pótot és piros rendszámos pótot is vontathatsz,itt is vagy Mg,vagy teher+nehézpót kategoriával,B vel már nem.
Sziasztok!A vontatásra itt egy jogszabály: B kategóriával vezethető járművek:
személygépkocsi és kistehergépkocsi, amennyiben a gépjármű megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a 3500 kg-ot, a szállítható személyek száma a vezetővel együtt nem több mint kilenc. a fent említett gépkocsik, pótkocsival ha: - a pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a 750 kg-ot. (tehát ez esetben a két jármű összsúlya akár 3500+750= 4250 kg is lehet!) - a pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege meghaladja a 750 kg-ot, akkor a két jármű együttes megengedett össztömege nem lehet több 3500 kg-nál, de a pótkocsi megengedett legnagyobb tömege nem haladhatja meg a vonó jármű saját tömegét.
Szép napot mkinek!Ez a téma erre is meg a két személy 10e menetlevél ha magadnak csinálod akkor is 5e.Volt olyan a srác a falu mellékutjain tolta a havat mlevél nélkül 5e.Bálaszállitót centivel méri,de az nem számit,h a bála kilóg 30 centit .Azt tudtátok h sárga villogót csak akkor használhatsz ha be van jegyezve a forgalmiba?
Viszont aki meg segédmotorból levizsgázott az meg húzhat piros rendszámos pótkocsit a kód szerint :) A segédmotor kerékpár vizsgakor beírják a "M,K" kategóriát és a 186-os korlátozást.
186 "K" kategóriában meghatározott járműveken kívül lassú járművet és pótkocsiját is vezetheti
Nekem a régi jogosítványban a "mg-i vontató nehéz pótkocsival" bejegyzés volt at F mezőben. Most a "T" kat. mellett nincs korlátozás, nekem azt mondták az okmányirodán, hogy húzhatom vele a két nehézpótot is. A súlykorlátokra meg van külön jogszabály.
Az "M.K" kat. mellett van a 186-os korlátozás.
De a jövő hónapban érvényesítem, majd akkor megérdeklődök mindent pontosan.
Nyugati végeken kevesen vannak akik nem fizettek dézsmát a sünöknek. Osztrák meg akkor vizsgáztat mikor megveszi a gépet, de azokat valamiért itt nem húzkodják, pedig lenne miért.
Így helyes : Mezőgazdasági vontatóval csak könnyű pótot(750) húzhat. Mármint akinek ott van a "T" mellett a 185 korlátozás. Tehát ez a korlátozás csak a fehér rendszámos traktorokra vonatkoztatható . Így megfelelő ?
De akkor most mit húzhat az akinek nincs "E" kategoria ?
Sziasztok!Hát jól belemerültetek:Akkor én azt szeretném kérdezni,h ott a keleti végeken is szarakodnak annyira a fakabátok mint errefelé.Mert amit itt velünk müvelnek az HORROR.
B jogsival torveny szoveget szoszerint veve: Lassu jarmu es potkocsija... Tehat 1 piros rsz traki, meg egy piros rsz potkocsi... Szerintem...bar a rendor majd kiokositja az embert, ha van kedve...
Vizsga alapját említettem Piros " X " KW fekete " Y " KW ez 100 % . Ki , hogy manipulál az egy dolog . A többit meg bogozza ki az ember . Tény szerűsége az Pl ha van egy piros rendsz . 892.2 az biztos , hogy le pottyan a mostani vizsgarendszer miatt .
Akinek nincs korlátozás a "T" járműkategória mellett ,az nyugodtan ráköthet max. akkora súlyú pótot ami a traktor forgalmijába bejegyzett vontathatóságba belefér . Én így értelmezem.
Viszont érdekes az a feltevés miszerint van a könnyű pótkocsi (750 kg alatt), a nehéz pótkocsi (750 kg felett), és lenne a piros rendszámos lassú jármű pótkocsi ??
Igazad van nekem nincs korlátozás , most néztem . Viszont még őrzöm az " F " kat . dokumentumot , ha valamelyik okoskodó be szólna csak az orra alá dugnám .
Üdv mindenkinek Én úgy tudom hogy B kat. jogsival ( még ha lejárt az orvosi is) vezethetsz lassú járművet de csak egy a forgalmiban eng. össz tömegű pótot húzhat, függetlenül hogy piros vagy fekete rendszámú a pót. Nade akkor is elég a B kat ha fekete rendsz.-ú pótot húzol? Mert az nem könyű pót és nem lassú jármű.
Ezeket már csak egyediben csinálják meg pirosra nekem, az meg egy jó 100-as darabja uh ez még várat magára. És ha le is vizsgáztatom az eladás nem valami leányálom, mert nem kap törzskönyvet csak az adásvételi bizonyítja a tulajdon jogomat. A forgalmiba mindenkori üzembetartóként leszek bejegyezve, tulajdonos sáv kihúzva!!!