hát nekem nincs fóliasátram így azt hiszem várhatok még egy darabig amíg a bébikből virágot látok :) De mióta kitettem őket a szabadba nőttek egy kicsit :) biztos tetszik nekik a friss levegő. Pedig napot nem sokat kapnak, azt még nem mertem megkockáztatni.
Képzeljétek magnevelők! Az idén a fóliasátorban tartom az egy éves megoncaimat, kb. 30 centisek és az egyiken bimbót fedeztem fel!!! Talán mégsem kell mindig három évet várni!
Szia OriTeri! Gratulálok a dr.-hoz! Büszke lehetsz Magadra! Örülök, hogy megtaláltad a leanderek bajára a gyógyírt. Gyere máskor is, csak úgy baj nélkül is! Örömmel vesszük, ha képet is mutatsz!
Sziasztok! Pár hete jelentkeztem egy problémával, aztán jól eltűntem, meg sem köszönve a jótanácsokat... (igaz jó okom volt rá, mivel mától dr. a titulusom :-) Szóval bocs!
A történet, amit azóta sikerült teljesen megfejtenem: kb 1 hónappal ezelőtt vettem észre, hogy betegek a leanderek: görbülnek a levelek, világos foltok jelentek meg rajtuk, és a levelek tövénél pedig valami furcsa, pókhálószerű, fehéres szövedéket vettem észre. Fogalmam sem volt, mi ez, mindenesetre biztos ami biztos alapon jól megfürdettem őket, lemostam a leveleket meg ezt a "hálót" is. Amit meg a zuhanyoztatás sem távolított el, az volt az a fekete tüskeszerű izé, amit a levelek tövében láttam, és amit - tévesen - a kórokozóval azonosítottam (azt hittem, hogy pete, vagy valami ilyesmi) Ezekután írtam ide, és sikeült is egy kisebbfajta pánikot keltenem az új kórral szemben, ami pedig, mint utólag kiderült, nem volt más, mint közönséges takácsatka :-)) Ennek persze már önmagában a fürdés is jót tett, de azért beszereztem valami szert rá, azzal lekezeltem a növényeket, és remélem, megoldódott a dolog. De ha nem, akkor is legközelebb már tudni fogom, mi ez :-)
Ami pedig a szőröket illeti: az anyám leandereinek is van, pedig azok makkegészségesek. Úgyhogy ez valami mediterrán hatás lehet, a szőrös hónalj... :-))
Én is sokat gondolok Rád/Rátok csak nagyon nincs időm. A kertem is megsínyli. A leánderek szerncsére a közelemben vannak, így kapnak naponta kétszer vizet ebben a melegben. Persze Ők(és én is) ezt a meleget szeretik.
Jelentem, a "teszt" véget ért, a másfél hétig a nappaliban dekkoló egyedek teljesen elvesztették a színüket, a bordóm kifehéredett, halvány rózsaszín lett, a fehér rózsaszín szempillás pedig tiszta fehér. most mennek vissza a napra, talán holnap tudok fényképezni. RDL
Sziasztok!Én ugyan nem büszkélkedhetek olyan dúsan virágzó,gyönyörű leanderekkel,mint a tiéitek,de nekem is kezd nyilni egy tő,amit saját magam gyökereztettem az elmult évben.
Köszi, azt már áttanulmányoztam. Inkább úgy kellett volna kérdeznem, hogy szerintetek melyik szert érdemes vennem azok közül, amik jók takácsatkára (pl. Talstar), illetve hol? Vannak egyáltalán még növényvédő szert áruló boltok Pest belvárosában?