off
képzeld, hogy akkor mit írhatnak a történelem könyvekbe...
komolyan kiváncsi lennék 1x egy olyan történelem atlaszra ami nálunk is volt a suliban
ha valaki tud ilyet szerezni szóljon mindenképp
egy ilyen cél eléréséhez elsősorban nem kipurcanni 50 évesen, úgyhogy
egészséges, stessz mentes életmód, no cigaretta, no nő csak napi 3 üveg bor és 80 éves korodra meg is vagy a dologgal :-))
egyébként szubjektív leszek, az alábbi borászo(ato)któl kóstóljál minél többet:
fehérek:
Scheller - Tóth Sándor
Szőke Mátyás
Fekete Béla
Szeremley Huba
vörösök:
Vida Péter
Tiffán Ede és Zsolt
Gere Attila
Wunderlich Alajos
ha ezzel megvagy már jöhet lazítás: hajtós meló, cigeratta, nők, éjszaka, stb, 70%-os teljesítésnek ez már elfogadható :)
Régebb óta olvaslak benneteket (tavaly okt., s rengeteg segítséget jelent az itt begyűjtött info.
Tavaly eldöntöttem, hogy végigiszom hazánk borait, s összehasonlítás végett persze a külvilág sem maradhat ki. Tudom, ez nagyjából 2 életre szóló projekt... Néhány éve totál antialkoholista voltam, bort sem ittam. Egyszer viszont megkostoltam vmit - sajna már nem emlékszem pontosan mit - s legnagyobb meglepetésemre ízlett! Éveket kihagytam vmi rossz lőre injúkori wmléke miatt...
Az ízek, jellemzők felismerésével, meghatározásával, a bor leírásával persze vannak "gondjaim", én jelenleg (kb.) finom, nagyon finom, elmegy, gyümölcsös stb. fogalmi kategóriáknál tartok... A lényeg úgyis az, hogy ízlik vagy sem.
Mit javasolnátok stratégiának, azon kívül hogy kóstolni, kóstonli, kóstolni?
Sajnos nem vagyok valami nagy "fejben szkennelős" típus, én a kihagyhatatlan all-season ős kaján kacsamájat ettem, utána meg valami tikot gyümölcságyon :-)), meg sajttálat... ja, meg az alején szarvasgombás pástétomot.
Az igazság az, hogy olyan szép neveik vannak, hogy inkább nem írok semmit :-)
Ami tuti, hogy most almafesztivál volt az aktuális "fesztivál".
Tavasszal levonulunk pár napra, szt' végigesszük az egész étlapot. Általában szoktam hozni belőle, de most még csak sima A4-es lapon volt, valami zűr volt a nyomdával és nem lett kész az igazi.
Nem a megnyitóra mentünk, csak egyszerűen hiányzott már az Ős Kaján, Pascal írta mailben, hogy szombaton nyitnak és menjünk, ha meg már éppen akkor voltunk ott, akkor mondta, hogy nyugodtan kóstóljunk végig mindent, amire kíváncsiak vagyunk...
Amikor nem mászkáltunk, akkor a polgáriban ültünk az innenső asztalnál, ha jártál arra.
Most megint vagy másfél hónap Ős Kaján-elvonás jön :-(((
Tényleg, nem tudod véletlenül, hogy a zene, ami szólt, az mi volt??
megdöbbenve látom, hogy a www.bor.lap.hu -n a Vitafórumok között az összes nímand 1-200 hozzászólásos halódó topik ott van de ez NINCS! Topikgazda tiltakozzon!
Az egy másik probléma. Én néha azt sem tudom, mi a pógári keresztneved... :-) De elajándékozhatod Zsuzsának, hadd rágódjék rajta csite mesterünk (is)...
T. bortársak!
Van valaki akinek bejön a '99-es Tóth Bika (borsos, fűszeres ízjegyek) ha igen szívesen elcserélném vele valami hasonló kategóriájú, de gyümölcsös jellegű vörösre mert nálam csak a helyet foglalja meginni nem fogom /a másik 2 üveg is szülinapi ajándékként funkcionált/.
Mivel rengeteget irtatok eddig a riojai borokrol igy kissé izé, szóval bocs, de mit is kellene nézni egy üveg boron, ami egyébként riojai? (most nincs időm visszavadászni minden kommentet, pedig tudom, hogy eléggé kiveséztétek a témát ) Vagy van vhol esetleg honlapjuk?
B.
Szőke M. Márton napiját újrakóstoltam, még mindig nagyon jó, viszont már csak az alsó polcra, a sarokba teszik a Veritasban (lehet, hogy nekik is ízlik?:-)
En az itteni feher borokat tudom javasolni, bar vannak pirosak is, es azoknak is finomak, valamint eleg jellegzetesek.
A fehr borok szinte kivetel nelkul szarazak, es nagyon olajosan tapadnak a pohar falahoz. Igazi jo markans izuk van, ami egyebkent nagyon jol beleillik az itteni etkezesi kulturaba: gondolj csak egy jo zamatos olaj-bogyora, vagy egy kelloen savanyu feta sajtra.
Szoval javaslom, hogy ha errefele (meg itt vagyok Kretan) jartok, akkor nezzetek be egy jo kis kockas abroszos "taverna"-ba, es kerjetek a tulaj hazi feherborabol.
Gorok boroknak egyebkent van egy boltja valahol a mamut -1. emeleten (ha meg nem szunt meg), es lehet hogy ott is beszerezhetoek ezek a borok.
Nekem tetszett, hangulatos hely, a hova menjünk budapestenbe írtam is róla /a tulaj ugyanaz - ha jól vettem ki a mellettem lévő asztalnál folyó szakácsfelvételi megbeszélésből - akié a vörös és fehér, de itt nem kérnek pluszban 10% felszolgálási díjat;)/
Nem olvastam az eddigi tizenotezer hozzaszolast, de leirom a legujabb kellemes elmenyemet.
Korabban nem sokat hallottam a Kretai borokrol, de most egy honapot toltottem Iraklio-ban. Csinaltunk itt egy korutazast, es vegig kostolgattam a helyi borokat. Egyik helyen sem csalodtam. Mindenkinek javaslom a Kretai feher borokat.
Magyarorszagon ha valaki a hazi boraval akar kinalni, azt gyakran jobb ha nem fogadod el. Itt a hazi borok is kurva jok!