Keresés

Részletes keresés

WRC_555 Creative Commons License 2006.10.31 0 0 3105

Meg kell, hogy védjem magam.

Ha veszünk két tökegyforma házat, az egyik rönkből, a másik téglából, akkor a rönk a sötétebb falai, plafonja miatt sötétebb lesz belül.

Az egy másik kérdés, hogy ezt Te ellensúlyoztad.

Előzmény: marecz (3104)
marecz Creative Commons License 2006.10.30 0 0 3104

Ez utóbbi kijelentéseddel engedd meg, hogy picit nagyon ne értsek egyet :o)

Nálunk abszolút az ellenkezője igaz - a vendégeink is szinte mindig megjegyzik, hogy mennyire világos az egész ház. A nap például körbesüti a házikót - attól kezdve, hogy felkel egészen addig, amíg lemegy! Csodálatos hangulata van, mondanom sem kell.

Ezt megelőzően egy olyan, keleti fekvésű lakótelepi lakásban laktunk, ahol 11 óra után sosem láttunk napot, és a ház előtti fák is annyira árnyékoltak, hogy elég sötét volt az - egyébként sok fával díszített és hangulatos - otthonunk.

Úgyhogy ezek után emiatt (is) különösen szeretjük az új házikónkat. A sok fény, és ezáltal a megnövekedett tér a földszinten a nagyméretű (120x140 cm-es) ablakoknak (6 db és egy keskenyebb) illetve a padlótól majdnem a mennyezetig érő teraszajtóknak köszönhető (egy 140 cm széles fix és egy 240 cm-es, kétszárnyú).

Ezt csak azért gondoltam, hogy megosztom veletek, hátha valamelyik cég vagy hatóság a statikai okosságokra hivatkozva valakit esetleg lebeszélne a hasonló terveiről - ne hagyjátok magatokat! Egy másik ötlet, hogy az osztott ablakfelület - mint a mesbeli erdei házikókon is - sokkal szebben mutat szerintem, mint egy sima. Ha valakit érdekel, mutatok képet is róla.

Szép burkolólapokat mutattatok egyébként! Éljen a sok fény és a zöld a faházikókban - veletek együtt :)

Előzmény: WRC_555 (3102)
vanda55 Creative Commons License 2006.10.30 0 0 3103

Ha minden jól megy nálunk még az idén le lesz burkolva, ha érdekel majd küldök róla képet, hogy mennyire sötét. Bár nem lesz túl nagy felületen, mert csak az egyik fürdőben lesz ez a zöld árnyalat (mivel beleszerettem a szinébe), a nappaliba konyhába egy barna árnyalatot választottam, mivel a zöld nekem túl kötöttnek tűnik lakberendezési szempontból.

Vanda

Előzmény: WRC_555 (3102)
WRC_555 Creative Commons License 2006.10.30 0 0 3102

Szia!

Ezt láttuk, nézegettük is, mert tetszett. Kicsit félünk, hogy nagyon sötét lenne, figyelembe véve, hogy a rönkház alapjában véve nem úszik fényárban.

Előzmény: vanda55 (3098)
Aga Creative Commons License 2006.10.30 0 0 3101
Koszi!
Előzmény: vanda55 (3100)
vanda55 Creative Commons License 2006.10.30 0 0 3100

Helló,

Az Impronta Italgraniti nevű olasz cégnek több nagyobb magyarországi kereskedés is forgalmazza a burkolólapjait, különböző árfekvésben. Ha beírod a keresőbe, hogy "impronta", ki fogja dobni jó néhány budapesti és vidéki üzlet címét. Annak idején én végig hívogattam őket és a legkedvezőbb áron egy kecskeméti cégnél (Dominó Kft.)lehet megrendelni (egész komoly 2-3000 Ft-os eltérések is voltak az árban m2-enként).

Az ára a lapméretektől függően 6300-8000 Ft/m2 között van. Nem a legolcsóbb, viszont a lap csúcsminőségű, így jó néhány évig nyugodt lehetek felőle. Ez nálunk fontos, mivel az egész lakás padlófűtéses és emiatt hidegburkolattal lesz ellátva.

Vanda

Előzmény: Aga (3099)
Aga Creative Commons License 2006.10.30 0 0 3099
ilyen mo-n hol es mennyiert vesztegetnek?
Előzmény: vanda55 (3098)
vanda55 Creative Commons License 2006.10.30 0 0 3098

Helló WRC!

Nekem erre a kőhatású zöldes lapra esett a választásom, illetve az African Stone családon belül két színre. A különböző méretű lapokból kirakott minta gyönyörű.

Az egész olyan hatású, mintha hasított kőburkolat lenne lerakva.

http://www.impronta.it/images/121/ambientazioni/PAV_Madagascar_b.jpg

Vanda

Előzmény: WRC_555 (3096)
WikSch Creative Commons License 2006.10.30 0 0 3097

Sziasztok!

Huhh.  Az elmúlt hét alatt végigolvastam a kb. 4600 hozzászolást az otthonunk-on és az indexen. Úgy elfáradtam a sok éjszakázásban, mintha 2szor építkeztem volna. :)

Kérdésem viszont nincs is. :) Köszönet a tapasztalatok megosztásáéért! Ez felért egy gerenda-rönk elméleti alaptanfolyammal.

Én is rönkház kedvelő és fa-mániás vagyok, de úgy látom, hogy egy gerendaházas lépcsőt még be kell iktassak a végleges rönkházam előtt. Rosszat nem akarok, jóhoz meg nem tudok rászánni elég pénzt. Sok hitelt meg nem akarok "fogyasztási" céllal fölvenni, mert nem tudnám élvezni a rönk-ös életet amíg a hitel alapszinten észrevétlenül stresszeli mindennapjaimat és bekorlátozza a lehetőségeimet.

Viszont gerendából szeretnénk barátommal "csinálni" egy kis üdülő parkot a következő 2-3 évben a Balaton mellett. Itt meg a gazdaságossági számítások lőtték ki a minőségi rönk-öt! :(

Annó én is ellátogattam Nyírmadára, de sok mindent elfedett a szemem és tudatom elől a lelkesedés, hogy van aki megcsinálja elérhető áron amit álmodtam. De aztán már az építési hatóság lehűtött, hogy "nem illeszkedik a tájképbe". Miközben a rendezési terv fa borítású házat felsorol a lehetőségek között. De lehet, hogy jobban jártam így, mintha beleugrok a 18-as rönkbe (és összetöröm magam :) ).

MAFASZ-nak tudunk cégünk szerverén ingyenes, reklám mentes, tárhelyet biztosítani. Nemsokára (1 hónap) beüzemelünk egy free CMS szoftvert (tartalom kezelő) is, azzal könnyen lehetne anyagokat kirakni. (ahova suliba jártam, szemben volt az Újpesti Faipari SzakközépIskola, hát ők nem rövidítettek UFASZI-ra :) )

Ha Veszprém környéki, geredában jártas tervező olvassa a fórumot, vagy ismertek ilyet kérem jelezzétek/jelentkezzen. Esetleg aki Veszprém környékén épített gerendát/rönköt és vannak bevált mesterei kőművestől-villanyosig attól szintén kérek egy mail-t (viktor kukac project pont hu)

Üdv.

Wik

WRC_555 Creative Commons License 2006.10.30 0 0 3096

Köszi a képet! Na mi ennél még egy kicsit zöldebbre gondoltunk. Mármint több legyen a lapban a zöld, és nem feltétlen sötétzöld.

De jól mutatna, most már biztos vagyok benne...

Előzmény: marecz (3094)
marecz Creative Commons License 2006.10.30 0 0 3095

A finn cégről még annyit hallottam, illetve olvastam, hogy világszínvonalú; ők építették a világ legnagyobb rönkházát - valaki Hollandiában jár és tudja, hol áll, az szerintem nézze meg, aztán írjon nekünk, hogy milyen és merre van :) - ; nem a legolcsóbbak a házaik, és akkor finoman fogalmaztam (az áraik a többszörösei is lehetnek más cégek vagy más származású fából épült házak árainál).

A honka.hu vagy a honka.com oldalon több infóhoz jutsz. Ha valami, akkor a logójuk szerintem nagyon jól sikerült - nekem nagyon bejön :)

Előzmény: northys (3089)
marecz Creative Commons License 2006.10.30 0 0 3094

Köszi a tippet, WRC! Úgy látom, megoldottam a kihívást. Hozzá tartozik az igazsághoz, hogy a padlólap alapvetően nem zöld, viszont a mintázatában az uralkodik. Nem akartunk túl sötét színű padlót (összenyomja a teret) - a választás a szüleimé volt. A fürdőszobai sötétbordó burkolaton sokkal jobban meglátszik még néhány porszem is, míg a képen látott lapokat nézve szinte mindenki, aki jön hozzánk, azt hiszi, hogy épp felmostuk :) Nagyon praktikus emiatt is - persze azért tisztán tartjuk - alig látszik rajta, ha bepiszkolódik. Egy gáz van vele: ha fúrót ejtenek rá, megpattan a felszíne :)

A HONKA céggel kapcsolatban az jutott eszembe, hogy a magyarországi márkaképviselete a Galenit Kft., amelyik már elég sok rönk- és gerendaházat épített fel az országban. Aki szokta lapozgatni a Gerendaházak magazint, többször is találkozhatott a cég által készített házak képeivel. Azt nem tudom, hogy az a bizonyos "kizárás" érinti-e a kft-t, és ha igen, az mit jelent. Szerintem érdemesebb erről náluk érdeklődni inkább.

Előzmény: marecz (3093)
marecz Creative Commons License 2006.10.30 0 0 3093

Sziasztok!

Ahogy ígértem, megpróbálom újból felrakni a képeket a zöld szín jegyében, remélem, sikerrel járok :) Bár most csináltam, a teljesen sötét házikóban, talán látni fogjátok a lényeget. A cserépkályha egyébként nagyon sokszínű is tud lenni attól függetlenül, hogy egyszínű - más, ha besüt a nap, néha egész világos, más villanyfénynél és más minden napszakban... pedig szép sötétzöld :)

Az egyik kép a padlólapról készült, a másik a házikó említett meleg lelkéről, ami a dísze is egyben.

Előzmény: marecz (3064)
vanda55 Creative Commons License 2006.10.29 0 0 3092

Helló Kriszbácsi!

A kis házikó tényleg csinos lett és szerintem a színek is harmónikusak rajta.

Ha a szigetelést tényleg csak most fogod kezdeni érdemes lenne még elgondolkodni a rétegrenden, mert ha a légrés belülre kerül akkor nem sok értelme van egyáltalán megcsinálni.

A légrésnek akkor van igazán értelme, ha közvetlenül a külső burkolat után következik és alul és felül is ki tudod szellőztetni.

Ennek a légrésnek igazán csak a nyári melegből adódó hőterhelésnél van jelentőssége, mert a napsütés miatt a külső felület hőmérséklete nagyon megemelkedhet és ezt lehet hatékonyan csökkenteni a légréssel és az átszellőzetéssel. Így a hőszigetelésnek már nem 60 C fok különbséget kell tudnia leszigetelni (mondjuk kívül a felületi hömérséklet 80 C fok, belül meg akarsz 20-at) hanem csak 40 C fokot (kívül az átszellőztető légrés utáni felületen 60C fok van és bent 20 C fok). Ezért szokták a hőszigetelések vastagságát a nyári és nem a téli hőterhelés figyelembevételével tervezni, hiszen télen legrosszabb esetben is (kint -20C fok, bent +20 C fok) 40 C fok a kinti és benti hőmérséklet különbsége.

Nálunk pl. a tetőbe 20 cm kőzetgyapot (Rockwool Multirock)került 2x5cm kiszellőzető légréssel. Tehettünk volna 25 cm kőzetgyapotot 5 cm légréssel, de a hőtechnikai számítások szerint többet nyerünk a dupla átszellőztető réteggel nyáron, a téli hőmérséklet különbséget pedig prímán megoldja a 20 cm kőzetgyapot is.

Az, hogy a 10 cm kőzetgyapot elég lesz e, az attól is függ, hogy mire akarjátok használni a házikót. Télen biztosan nem lenne gazdaságos kifűteni, de azért esetenkénti használatra biztos, hogy ezzel a hőszigeteléssel is elég komfortos lesz.

Persze, ha a légrést nem tudod a külső burkolat alatt megoldani, és a ház nem fák árnyékában áll, tehát közvetlenül süti a nap, akkor számolnod kell vele, hogy nyáron elég meleg lesz benne :-(((.

Vanda

Előzmény: kriszbacsi73 (3082)
k2956 Creative Commons License 2006.10.29 0 0 3091
Köszönet a jó tanácsét, oké elolvasgatom.
Előzmény: Aga (3088)
Sanya_ Creative Commons License 2006.10.28 0 0 3090
Hát itt nem nagyon lesz tapasztalata senkinek, érdeklődés ($ :-)) híján. De a MAKÉSZ valamiért kizárta a céget...
Előzmény: northys (3089)
northys Creative Commons License 2006.10.28 0 0 3089

Sziasztok

HONKA házzal és a céggel kapcsolatosan van valakinek tapasztalata, véleménye?

Aga Creative Commons License 2006.10.28 0 0 3088
en mar ott elgondolkodnek, hogy egy hazepito cegnek nincs havi 1000ft-ja normalis webtarhelyre es egy ingyenes szolgaltatonal van az oldala... a tobbi csak ez utan jott.

Amugy van par ceg akik jok, de a dontes szubjektiv. Szerintem olvasgasd vegig a hozzaszolasokat, en is ezzel kezdtem es rengeteget okosodtam :) koszonet a forumozoknak.
Előzmény: k2956 (3087)
k2956 Creative Commons License 2006.10.28 0 0 3087
sziasztok. de jó hogy rátaláltam erre az oldalra!
Mi is rönkházat szeretnénk építeni és nekem is az a véleményem,hogy a zöld kellemesen oldja a fa meleg színárnyalatait. Abszolút összhangban a természettel. Konkrét terveink és elképzeléseink is vannak, de megbízható céget akinek az árai, referenciái megfelelőek lennének sajnos még nem találtunk. Madafa Bt honlapja nagyon vonzó lett volna de írtátok a sok negatívumot így elvetettük.Ha lennének megosztható tapasztalataitok építő cégekről közreadhatnátok.
WRC_555 Creative Commons License 2006.10.28 0 0 3086

Szia!

Mi az, amire figyelni kell? Mi a különbség 1. oszt. és 1.oszt. közt? (kopásállóságon felül)

Nincs olyan fugázóanyag, ami kicsit "nylonos", hogy ne igya be a koszt?

Az igazi kihívásban teljesen egyetértünk! :)

Krisz zöld: én csak a keretre gondoltam, nem az egész ajtóra, az tényleg sok lenne.

Előzmény: Garesz (3085)
Garesz Creative Commons License 2006.10.27 0 0 3085

Nem átallok nem beleszólni!

Kriszbacsi ugyanis nem írta meg szerényen, hogy ezt a kisházat saját maga csinálta!!

A pár nappal ezelőtti képeket látva én már nem is mertem felrakni képeket a saját készítésű pergolámról! :-)  (Persze ennek azért az is oka, hogy rendszeresen elfelejtek elemet venni a digitális gépbe már vagy két hete!)

A színekről lehet vitatkozni, de én szerintem túl sok lenne a zöld felület az ajtóval.

WRC! Azt lapot felejtsd el (a törökbálintit), mert tisztíthatatlan. Mi is sokat kerestük azt a lapot amelyik eléggé rusztikus a rönkhöz de nem túlnagy fuga távolságú. A nagyot "repedezett" szélű lapokat ugyanis csak nagy távolsággal tudják lerakni, hogy mutasson is. Nekünk végülis a nappaliba (az a lényeg) a Saime egyik terméke jött be és tőlük került egy lap a teraszra is.

Az én tapasztalatomk az volt, hogy 4ezer körül kezdődnek a minőségibb lapok. Miután rávilágítottak arra, hogy mire kell figyelni döbbentem meg, hogy pl. micsoda hulladékokkal vannak tele a barkácsáruházak zömében. Persze ott is megvan a minőségibb, de ez nem a 999HUF-os gres lap.

Az viszont tuti, hogy fához járólapot választani egy igazi kihívás! :-)

WRC_555 Creative Commons License 2006.10.27 0 0 3084

Hali!

A rétegrendi, és szigetelési kérdésedben nem foglalnék állást, mivel kicsit sem értek hozzá, és nem is tudom a felhasználás formáját, ami szerintem befolyásolja a szigetelési igényt is.

Viszont:

örömmel látom, hogy Te is a barna/zöld kombinációt választottad. Igaz, tényleg egy kicsit sötét lett, de szerintem nem bántó.

1 észrevétel:

az ajtó keretét bekenném zöldre, mivel így most nagyon elüt az ablakoktól, valahogy nem egységesek a nyílászárók, és össze is mosódik a falakkal.

katdo Creative Commons License 2006.10.27 0 0 3083
A gerendaházunkat még csak a párommal kettecskén tervezzük, és felmerült egy kérdés, amiben nem tudunk dönteni, mi legyen a kamrával/spázal? Pincénk nem lesz sajna, pedig ott ideális lenne tárolni a befôtteket, zöldségeket, borokat, mert mindig hûvös lenne odalenn.
A lakótér szintjén meg úgy gondolom nem lenne elég hûvös, fôleg nyáron. Vagy lépjek túl ezen? Ti hogy oldottátok meg ezt a kérdést?
kriszbacsi73 Creative Commons License 2006.10.27 0 0 3082
hello all,

lassan elkészül a kis kerti "gerendaház" :) kívülről gyakorlatilag kész, most jön a belső hőszigetelés. Szerintetek 10cm Multirock hőszigetelés elég lesz bele? Rétegrend a következő lenne: kívülről befelé: lambi másfél fél centi, fólia, 10cm kőzetgyapot, fólia, 5cm légrés, lambi. A gondom az, hogy technológiai okokból (elkúrt@m :) nem tudom kívülre tenni a légrést, nem gáz ez?
A házat xyladekorral kentem, a raglaja fenyőzöld, a fala pedig tölgy színű. A fenyőzöldet azért válaszotttuk, mert a mintán kevésbé tűnt vadzöldnek, mint a sima zöld, de ég így is szerintem túl sötét. A lábazati 5x20-as gerendák bitumenbe vannak mártva, hogy tuti ne szívják fel a vizet, illet az egész ház alá egy 5-ös bitumenlemez került.
Az ablakok is saját gyártásúak, nem nyithatók, de hőszigetelt üveg (3/10/3) van bennük.
Mellékelek néhány képet:
haz
ablak1

ablak2
Aga Creative Commons License 2006.10.27 0 0 3081
tudod... haz meg nincs, de a bookmarkom mar tele van ilyenekkel :PPPP
Előzmény: WRC_555 (3080)
WRC_555 Creative Commons License 2006.10.27 0 0 3080

Hoppá!

Na ezt látni kéne élőben, hogy mennyire szürkés. Pont akciós, 3355/m2...

Köszi!!!

Előzmény: Aga (3079)
Aga Creative Commons License 2006.10.27 0 0 3079
Előzmény: WRC_555 (3078)
WRC_555 Creative Commons License 2006.10.27 0 0 3078

Ez sem rossz! Az ilyen szabálytalan szélű volt az alap elképzelésünk, de ilyet zöldben (nem nagyon sötétben) nem találtunk még. Ekkor jött amit feltettem, de az sincs zöldben. Utána jött a belsőépítész, aki le akart dumálni a zöldről.

A fuga koszolódása eléggé függ a színétől, ezzel azért jórészt ki lehet húzni a méregfogát a problémának. Persze nem teljesen.

Előzmény: Aga (3077)
Aga Creative Commons License 2006.10.27 0 0 3077
nekem meg ez a jarolap tetszik:

http://www.burkolda.hu/suppliers/azulindus_i_marti_ceramica/dakota03_2_.jpg

dakota
Aga Creative Commons License 2006.10.27 0 0 3076
en ennel egz kicsit tovabb gondolkodtam... 1-2 honap mulva a fugakat koromkefevel lehet majd vegigsikalni mert eleg melyen vannak es ott a kosz frankon ossze fog gyulni... de ettol fuggetlenul tenyleg meseszep
Előzmény: WRC_555 (3073)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!