Záridőtől is függ, volt olyan 800-on készült képem, amiről csak EXIF-ből jöttem rá. Én alapból 100-400 között tekergetek (első tárcsa ISO, hátsó Av, Av módban), ha sötét van, szerintem simán belefér a 800, de akkor a sötét részeken és hosszabb záridőknél szép zajos lehet.
Inkább arra lennék kíváncsi, hogyan lehet értelmesen zajt szűrni. Én a mindenféle zajszűrő programokkal csak elmosódott, és még mindig kicsit zajos képeket tudtam produkálni (mondjuk nagyrészt). Ha meg (természet)fotós könyveket nézek, ISO 1600-3200-on sincs semmi zaj. (Vagy ennyire jó pl. az EOS 40D CMOS-a?)
Ha képet töltesz fel, ne felejtsd el megnyomni a beszúrást is.
Hogy meddig nyomod fel az ISO-t szerintem a saját belátásod dolga, mi az amit még jónak tartasz. Nekem K100D-m van, ISO 800-ig szoktam elmenni, ha muszáj (ezen csak egész lépésekben lehet növelni). Koncerten, sötét helyeken ISO 1600. 3200 a nagyon végső eset szigorúan leméretezéssel. K20D-n szerintem ISO 640-ig te is nyugodtan elmehetsz, de ennek megítélését inkább a gyakorlott tulajokra bíznám.
Az eredeti kérdés nem erről szólt. Csak arról, hogy hogy lehetne bizonyítani. Így. Én nem azt mondom, hogy ezt megcsinálnák, csak azt, hogy elvileg különösebb ráfordítás nélkül simán megtehetnék.
A külső gyártók pedig inkább megvennék a protokoll liszencét és nem lenne probléma. Ha leállnának a gyártással csak magukkal tolnának ki.
A hétvégén kirándultunk, így most válaszolok néhány hozzászólásra.
Sandrusz: nincs saját digitális gépem, illetve a családban van Kodak DX-6440-es kompakt, Kodak DCS-14N Pro, Panasonic FZ28, Canon EOS-350D. Mindegyiknek vannak jó tulajdonságai, bár ezek nem mai gépek, elég jól kezelhetőek. Mint írtam, időnként hozzáférek egy Pentax K20D-hez a 17-70SDM-el és az 55-300-al, ennek jó a fogása, a súlya(!) gyors, nekem ez a szimpatikusabb, ha lesz elegendő pénzem, valamikor ( gép+obik+egyebek), akkor majd veszek egyet, vagy újabb, "jobb" verzióját.
Mercutio: Nem maradt ki. Kiragadtál egy mondatot tőlem, mint az újságírók szokták néha ezt tenni, így értelmetlenné válik minden, ami összefüggéseiben esetleg érthető.
jaxasat: Többé-kevésbé egyetértünk, ezt vélem kiolvasni soraidból.
Kösz a segítséget, a filefront nem gyorsabb, mint a rapidshare, de tényleg lényegesen egyszerübb. "Hálából" felraktam két DA55-300-as képet, ha valakinek kedve lenne okulásomra ezekről is véleményt mondani. 55-300
Pedig azt mondják, hogy számít a súly a stabilabb a gép, és így elkerülhetőbb a bemozdulás. Ja, és saját motoros obit kell venni. Ja, és sok pénz kell hozzá. A kép minőségnek ára van. Dobtam a gépemet. Lesz egy másik k20d 16-45 kittben, bomba áron.
Overdose-t senki nem fotózta? Sajna nem tudtam kimenni, pedig mondhatni történelmi eseménynek lehetett részese aki kiment ma a Galoppra. 50 év óta nem volt ilyen lovunk, és utoljára futott itthon. A világ leggazdagabb és legjobb sztárzsokéja kérte, hogy lovagolhassa. Nem rossz, 28-évesen milliárdos, pedig csak ráül a derék négylábúakra, akik helyette dolgoznak:)) Gonolkozom, leadok 35kg-ot és állást váltok:)
óó, semmit az ég egy adta világon nem kaptam... :-/ te figyelj csak, nem kell ám ilyen fotózással szórakoznod, ha leírod, milyen állapotban van a cucc, én elhiszem neked :))
és látod is? :)) csak mert válasz eddig még nem jött... (az indexes infóid között szereplő freemail-re küldtem.) a nagy sietség közepette elfelejtettem megkérdezni, hogy milyen állapotban van... remélem, nincs nagyon leharcolva-karcolva :)