Keresés

Részletes keresés

feketefelho Creative Commons License 2017.07.22 0 0 541

OK.

Előzmény: halyliday (540)
halyliday Creative Commons License 2017.07.22 0 0 540

Bankkártyát elvből nem használunk külföldön. 

feketefelho Creative Commons License 2017.07.22 0 0 539

Bocs, csak egy kérdés. Bankkártyát nem vittetek magatokkal?

(Nem kell dínárt, levát és lírát sem váltani itthon, minden intézhető azzal.) 

Előzmény: halyliday (538)
halyliday Creative Commons License 2017.07.22 0 0 538

Dióhéjban: Belgrád-Szófia-Rodostó-Trója-Ephesos-Pamukkale-Side (2200km). Árfolyam: 2017.07.hó. 1 Eur=3,9 - 4 Tlíra; 1Tlíra= 75-80Ft

3 éjszakás oda utazással. (Aki ilyen távra autóval indul, ne siessen). Az úton a legmagasabb pont 1600 méter. A határokon, kompnál türelmesen várni az 1-2-3 órás sort. Vinni útra kb. 10-15eFt szerb dínárt, bolgár levát (pénznemenként). Váltani kell még otthon török lírát is (igény szerint), mert az átváltás útközben pl: benzinkútnál nagyon nem kifizetődő (aztán van olyan benzinkút is, ahol az eurót nem fogadták el). Bár ez nem jellemző, de rátaláltunk egy ilyenre. Szerb autópálya fizetők kapuk kb összesen 12  euró, bolgároknál pályamatrica (határ után vehető) kb ez 10 euró/hó. Törökbe matricát kell venni, amit legalább 30 lírával kell megvásárolni (a kapuknál nincs fizetés, csak leolvas a kamera is levon az egyenlegből. Szerb autópálya: magyar határ után ramaty, majd megfelelő. Bolgár autópálya: kitűnő ( kellemes csalódás volt). Török autópálya: 75% az út távnak jó. Árakkal vigyázni, napon belül is eltér ugyanazon áru ára, de alkudni nagyon keveset lehet (ez volt a tapasztalat). Jön a duma: A rendes ár pl 65 Eur, de most Önnek 50 (vagy csak ezen a héten). Aztán ebből lehet kb 5 Eurót alkudni. A reáris ár persze 20-30 euró lenne, de ide már nem lehet lealkudni. Tenger: tiszta, meleg (szó szerint) Side közelében. Dulmis csak pár líra (2-5) kb 5-10 kmen. A taxi 10-30Eur ugyanezen távolságnál. Belépőárak: gyermek 12 évesig ingyen, felnőtt: Trója, Ephesos, Pamukkale kb 10-10-10 Eur. Managvat vízesés 5 Tlíra. Ajánlom az erre járóknak a Dikman textilt (szállodákhoz küldenek transzfert ingyen), aki szereti a márkás ruhákat, itt nagyon kedvező áron talál. Fakultatív: sok program van; delfin show, safari, zöld kanyon, rafting, aqualand, kis tengeri hajóutak. Itt is vigyázni a lehúzással. A riviérán a sétálóutcákon egymást érik az irodák. Egyenlőre ennyi, ha kérdés van írjatok a fórumon...

Fata Morgana1 Creative Commons License 2017.07.10 0 0 537

Szia!

Köszi az ötletet még egyszer. Esetleg kicsit átírva talán tényleg hasznos lehet.

ÜDV

FM1

Előzmény: feketefelho (536)
feketefelho Creative Commons License 2017.07.08 0 0 536

Elég vegyes az ott szereplő útleírások hangvétele, minősége, ... Pár éve én is írogattam oda néhány, hasznosnak tűnő dologról (pl.: Török inváziós naptárak, akkor erre még több időm volt), de ma már sajnos nem tudok az írásra időt szakítani. Ettől függetlenül Győrffy Árpi barátom, szerintem szívesen venne egy ilyen jellegű útleírást (pont azért, mert Törökországba szinte mindenki repülővel képzeli az utazást).

Előzmény: Fata Morgana1 (535)
Fata Morgana1 Creative Commons License 2017.07.07 0 0 535

Szia!

Köszi.

Hát, szerintem ez így, ebben a formában nem oda való, esetleg némi átírás után... :-)

ÜDV

FM1

Előzmény: feketefelho (534)
feketefelho Creative Commons License 2017.07.07 0 0 534

No, ez igen! (Végig még nem olvastam, csak szemezgettem belőle.)

Bulgár autópálya kaland nekünk is ismerős, ott Plovdiv környékén lehet kavarni kicsit.

(Nincs kedved ezt a leírást -képekkel kiegészítve- elküldeni az utikalauz.hu weboldalra? Elég régiek már ott a törökországi útleírások.)

Előzmény: Fata Morgana1 (531)
Fata Morgana1 Creative Commons License 2017.07.07 0 1 533

Szia!

Hát, tényleg elég hosszúra sikeredett, minden elismerésem annak, akinek van

ideje/kedve/türelme végigolvasni!

"Mentségemre" szól, hogy igyekeztem teleírni olyan hasznos infókkal, amiből reményeim

szerint minél többet fel tudnak használni a saját útjukat tervezők :-)

ÜDV

FM1

Előzmény: kancenzonga (532)
kancenzonga Creative Commons License 2017.07.06 0 0 532

Elképesztő ,nem volt egyszerű elolvasni sem,hát még megírni :).

Ugyan én a repülőt részesítem előnyben,de király volt ez a beszámoló ,köszönöm és gratulálok 

Fata Morgana1 Creative Commons License 2017.07.06 0 5 531

Sziasztok!

Elkészült a beszámoló török körutunkról, melynek most fő utazási célpontja az Avsallarban

található Long BeachResort hotel, az ott eltöltött 6 éj / 7 teljes nap (All inclusive, vagyis tengerpart, aquapark, vidámpark , gasztronómiai élvezetek hajhászása, miközben általában buta arccal nézek

ki a fejemből – típusú,viszont meglepően magas rekreációs értékkel bíró nyaralás :-) ), további célja

az oda és vissza úton a Törökország dél-nyugati részén található természeti és kulturális kincsek megismerése, bibliai tájak,és mitológiai helyszínek felkeresése volt.

Biztonság:

Azt mindenkinek magának kell eldönteni, hogy az adott körülmények, az ismert események

tükrében mit vállal be, mitől fél, mitől nem, aztán maga is vállalja a felelősséget a következményekért.

Ebben a témában biztatni, lebeszélni, tanácsot adni nem lehet, egyéni döntés, egyéni felelősség.

A két évvel korábbi utunkhoz képest mi annyi változást érzékeltünk, hogy a városok és a turistás

helyek előtt rendőrségi, katonai ellenőrző pontok voltak, ahol a 2x2 sávos utakat bójasorral 2x1

sávosra szűkítették, lassították, és nézték az áthaladó autókat, bennünket nem állítottak meg.

Előzmény: két éve tettünk egy ennél hosszabb körutat, már akkor sejtettük, hogy visszajövünk ide,

mert ez a rész nem fért bele az útitervbe, de bőven megér egy (azóta tudjuk, hogy egynél sokkal

több) külön utat is, 2015-ben inkább keletre mentünk Kappadókia, és vissza Isztambul felé.

Mivel öten vagyunk (2F+3GY), a nagy távolságok ellenére nekünk nagyon bevált ez a fajta autós

utazás, kényelmes, gazdaságos, a nagyfokú szabadságéréshez a teljes függetlenség

(menetrendektől, utazási irodák érdekeitől, kötött időpontoktól) társul, ezt élvezzük, és már maga

az autós utazás is a nyaralás kalandos része.

Szállásfoglalás:

A szállást+AI ellátást  az egyéb különböző nyári programok időpontjának bizonytalansága miatt

most nem tudtam előfoglalási kedvezménnyel korán lefoglalni. Bookingban nem bíztam. SunFun,

Anubis komolytalan árat adott a repülős csomagár megbontásával. Más irodák nem bontják meg

a repülősárat. Végül is kb. két héttel indulás előtt az Invián keresztül foglaltam le, az út az ITS Billa

Reisené volt a Der Tour Hungária közvetítésével. Az online foglalós oldalakon az LMX ára volt a

legkedvezőbb ugyanarra, de ők megkeresésemre azt válaszolták, hogy a szállodával egyeztetve

mivel nem németek vagyunk, csak felárral adhatják, ez kiesett, a szálloda közvetlen foglalós oldalán

is drágább volt már ekkor, a Neckermann ára is magasabb volt (a második legkedvezőbb ár az online

foglalós oldalakon pont ez az ITS volt, amit az Invia is ajánlott ugyanazon az áron, ezért választottam

a közvetítős megoldást, mert ugyanannyiba került, és mégis volt egy kézzelfogható, gond esetén személyesen is felkereshető szerződéses partner.)

Tranzit szállást nem foglalunk előre, mert a helyszínen mindig sok lehetőség van, alkudni is lehet.

Útvonal : Röszke (határátlépés közben az új Déli Vasfüggöny-Rendszer megtekintése :-) ) –

Újvidék – Belgrád- Nis – Kalotina – Kapitan Andreevo – Kapikule – Edirne – Gallipoli – Eceabat –

Canakkale –Akhisar – Manisa – Izmir – Selcuk – Magnesia – Euromos – Bodrum – Mugla -

Fethiye – Xanthos –Kaputas – Demre – Finike – Kumluca – Cirali – Kemer – Antalya – Avsallar –

Side – Perge –Termessos – Denizli – Alasehir – Sardes – Balikesir – Bandirma – Lapseki –

Gallipoli – Edirne –Kapikule – vissza ua. mint oda.

Összesen 5.000 km háztól házig.

Szerb-magyar határra kora reggelre értünk, nem voltak sokan, kb. 20 perc alatt át is jutottunk,

szerb autópálya szakaszon most két fizetőkapu volt Nisig, 320 és 800 RSD, de egy harmadik is

épülőfélben van a magyar határ felé eső szakaszon.

A Nis – Kalotina útvonalon nagyszabású autópálya építés folyik (még mindig), egy kb. 30 km

hosszú szakasz el is készült, de még csak az egyik irányra terelték rá 2x1 sávos változatban

a forgalmat, még soká lesz teljesen kész, alagutak, helyenként egész hidak, felüljárók hiányoznak…

Szerb-bolgár határon kb. 45 percet kellett várni a nem derült ki, hogy mire, talán műszakváltás,

előttünk nem voltak sokan, na de utánunk…! Bolgár útlevélvizsgálat után a vámos megpróbált

határozottan odaterelni a határon lévő üzlethez, hogy ott vegyük meg az úthasználati matricát

(nyilván némi érdeke fűződött hozzá), én meg nem szeretem az ilyet, én ott veszem meg, ahol

én akarom, úgyhogy mondtam, hogy lehet-e kártyával fizetni (persze volt nálam EUR kp, de tudtam,

hogy nem fogadják el a kártyát, mert az EUR-ban megadott, felfelé kerekített kp-s fizetésekre ment

ki a dolog), "sajnos" nem lehetett, ezért kénytelen voltam az eredeti terv szerint a pár száz méterre

lévő Shell-benzinkútnál a tankolással együtt megvenni, és bankkártyával fizetni a matricát,

egy hetes 15 Leva, egy hónapos 30 Leva.

Bolgár autópálya-kaland

Az A1-es autópályához elkészült az A4-es csatlakozás Plovdiv után, vagyis a bolgár szakaszon most

már Szófiától egészen a török határig (Kapitan Andreevo / Kapikule) végig autópályán le lehet menni,

persze csak annak, akinek velem ellentétben sikerül lehajtani az egyébként teljesen egyértelműen kitáblázott lehajtón… Az volt a gond, hogy belekerültem egy csomó kamionból és buszból álló áradatba, természetesen a belső sávban voltam, ez az együtt mozgó tömeg hosszú km-eken keresztül eltakarta

a kilátást, vagyis elbénáztam, „itt kellett volna kimenni-effektus” volt… Nem baj, a következő kihajtón

majd visszajövünk… De baj volt, mert a következő kihajtó éppen le volt zárva, jó sokat kellett menni,

mire le tudtam hajtani, mondom, ok, most visszafordulunk és ebből az irányból hajtunk rá az A4-re.

De ezt is rosszul gondoltam, mert ebből az irányból NEM VOLT lehajtó az A4 csatlakozásánál, vagyis

az A4-ről fel lehetett jönni az A1-re, de rámenni az A1-ről csak az eredeti irányból, Szófia felől jövet

lehetett, ez hihetetlen volt, nyoma sem volt a lehajtónak, mintha elfelejtettek volna építeni egyet, és

ez senkinek nem tűnt fel rajtam kívül!? Kicsit olyan összeesküvés-elmélet szaga kezdett lenni a

dolognak… továbbhajtottam Szófia felé, mondván a következő lehajtónál biztos meg tudok fordulni. Tévedtem. Le volt zárva. Építés alatt volt (lehet, hogy az lesz majd a hiányzó átkötés ebből az irányból),

így hát autózgattam még egy kicsit, mire meg tudtam fordulni a sok felesleges km és időkiesés után

végre sikerült a művelet.

Kapitan Andreevo településen (a lehajtó után, a település elején, a bal oldalon van egy benzinkút,

itt érdemes tankolni, kívülről ugyan nem valami nagy élmény a hely, de 0-24 nyitva van és lehet bankkártyával is fizetni, a 95-ös benzin kicsit olcsóbb volt itt, mint a Shell, Lukoil és ÖMV kutakon

(1,94 Leva/liter, vs. 2,01 Leva/liter). A kalandvágyók használhatják a hátsó épületi ingyenes WC-t is,

különösen éjszaka kihagyhatatlan program…:-)

Bolgár-török határon kevesen voltak az egyes állomásokon viszonylag hamar át is jutottunk,

szokásos ellenőrzések, kocsi papírjai, forgalmi, biztosítási zöld kártya, autó tulajdonosa ott van-e

az utasok között,az útlevelébe pecsét regisztrációs számmal, vámvizsgálat…. stb.

Kompos kaland

Idén úgy terveztem, hogy Gallipolinál kompolunk át a Dardanellákon, ez a legészakibb lehetőség

a három közül. Ez is rossz ötlet volt. Ugyanis péntek éjszaka volt, és itt kompol át a teljes

kamionforgalom Ázsiába, ami ilyenkor eléggé összetorlódott, azért látva a rengeteg kamiont, még

nem rettentem vissza, mert azt gondoltam, hátha külön sávon mennek a személyautók, néhány

helyi ment is, erre én is követtem őket, csak a végén kiderült, ők rendelkeznek némi összeköttetéssel,

ezért mehetnek soron kívül, nekem meg udvariasan megmutatták merre kanyarodhatok vissza, hogy

a sor végére álljak… Még egy próbát tettem azért, mert láttam, hogy a várakozás során elaludt egy-két kamionost a kompos terelőemberek kikerültetik a személyautókkal, de itt megint valahogy a baloldali

sávba kerültem, ahonnan már ismertem a sor végére vezető utat… Kissé kaotikusnak tűnt a beszállási

rendszer, de csak a tömeg miatt!

Aztán úgy döntöttem, mivel a komp óránként jár, a tömeget látva meg kb. csak az ötödikre férnénk fel, elindulok ismét délre Eceabathoz, ahonnan két éve kompoltunk, akkor ott simán felfértünk elsőre…

Volt némi útépítés, terelés, lezárás, félpályázás, végül is kb. 3 perccel késtem le a kompot, de

megnyugtató volt, hogy úgysem fértem volna fel, kb. hat autó maradt le róla, beálltam a sorba, a

következő komp 2 óra múlva indult… Arra simán felfértünk, bár beszálláskor hirtelen a semmiből

megjelent kb. 8 db turistabusz, amiket soron kívül felengedtek…

Gyönyörű volt a napfelkelte a Dardanellákon a kompról nézve. (Kompolás ára 35 Líra.)

Canakkaleból három út is megy, ezekből kettő db 2x2 sávos, nyomvonaluk a hegyek kikerülésével

vezet, a harmadik a hegyen át, helyenként jó kis szerpentinekkel (D210), és igen keskeny nyomtávon,

szakadékokkal, korlát nélkül, de igazán gyönyörű erdei tájon, fenyők árnyékában…

Én ezt választottam, mert korábban láttam, hogy jó kis piknikező hely is van mellette forrással, csak

arra nem gondoltam, hogy a teherautók is szeretnek erre menni, és hát a szerpentineken előttünk

haladva nem valami gyorsak… Igaz ekkor már teljesen mindegy volt, mert  akkora mínuszban voltunk

az idővel a bolgár autópálya csatlakozásos és a kompolásos kaland miatt, hogy látszott, borul a terv, újratervezés lesz.

Akhisar: Megnéztük az ókori Thyateira maradványait. Itt állt a Bibliában (Jelenések könyve) szereplő

kis-ázsiai 7 templom, illetve 7 keresztény közösség egyike, melyet a legenda szerint Pál apostol és

Silas is felkeresett, a közösség egészen 1922-ig, a görög-török lakosságcseréig fenn is maradt.

Manisa: Itt áll Niobe, a kővé vált thébai királyné (Aglayan Kaya), aki megsértette Létót, mert csak

két gyermeke született, míg neki 7 fia és 7 leánya. Itt a gyerekeinkkel levontuk a tanulságot,

miszerint nem érdemes ujjat húzni egy istennővel, mert könnyen úgy járhatsz, mint szegény Niobe,

akinek a gyermekeit a sértés miatt Létó két gyermeke, Apollón és Artemisz lenyilazta. Fájdalmában

a thébai királyné kővé vált, majd egy hirtelen támadt szélvihar felkapta és hazarepítette ide,

szülőföldjére. Azóta egyre csak folyik itt a könnye…könnyezik a szikla.

Izmir: Az ókori Smyrna. Itt is állt egy a bibliai 7 templom/keresztény közösségből. Homérosz

szülőföldjén most a várost elkerülő ingyenes autópályán mentünk át, de ez is kb. 45 perc volt,

két éve a 4 M lakosú városon É-D irányban 2,5 óra alatt jutottunk át.

Selcuk mellett: itt áll a Pollio-aqueduct (i.sz. I.sz), melynek tervezője az a Marcus Vitruvius Pollio,

római építész, hadmérnök volt, aki az építészet mellett az emberi test arányaival is foglalkozott,

az ő kezdetleges rajzai „ihlették” később Leonado da Vinci ismert Vitruvius-tanulmányát

(a körbe, négyzetbe illesztett emberi test anatómiája).

Magnesia: A hagyomány szerint a trójai háború után Agamemnon katonái letelepedésével jött

létre a város. Több athéni államférfi, pl. Themisztoklész is élt itt. Az ókori település melletti dombból

néhány évvel ezelőtt kezdték meg kiásni a régészek a kb. 30.000 férőhelyes stadiont.

Bafa-Gölü: A D525 a Bafa-tó mellett vezet, nagyon szép természeti környezet, háttérben a

hegyekkel.

Euromos: Az egyik leglátványosabb, legépebben megmaradt (16 korinthoszi oszlop)

Zeusz-templom impozáns látvány az olajfák ölelésében. Az ókori város romjai nagy területen

vannak szétszóródva, agora, városfal-maradványok, színház romjai is láthatóak itt.

Bodrum: A város üde színfolt a dimbes-dombos vidékre épült rikítóan fehér házakkal

(görögös hangulat). Az ókori színháztól nagyon szép kilátás nyílik a keresztes lovagok által

épített Szent Péter erődre. Este pezsgő élet a szépen kivilágított, hangulatos kikötői sétányon.

Itt megszálltunk egy éjszakára, eredeti terv szerint még nyitvatartási időben érkeztünk volna,

de a csúszások miatt másnap reggelre tolódott a Halikarnasszoszi Mauzóleum, az ókor 7

világcsodája közül az egyik, megtekintése. A múzeum 8.00-17.00 között van nyitva.

Belépő 10 Líra, 13 éves korig gyerekeknek ingyenes.

A Mauzólosz király és felesége számára épített síremlékből ma már csak szétszóródott kövek

láthatók a helyszínen, meg a sírkamra helye, továbbá rekonstruált képek, makettek, arról hogyan

nézett ki ez az egykor 45 m magas talapzaton álló, görög templomra emlékeztető épület.

A múzeum létrehozásakor a legnehezebb feladat az volt, hogy visszaszerezzék a több földrengés

után teljesen romba dőlt síremlék köveit, melyeket a környező építkezésekhez felhasználtak, pl. a keresztesek is a Szent Péter erődhöz…  Itt önkéntes idegenvezetőnek mellénk szegődött egy

macska a gyerekek nagy örömére, konkrétan elvezetett bennünket a sírkamrához, majd be a

múzeum termébe, ahol felugrott az egyik székre, mi is leültünk, majd együtt megnéztünk egy,  

a helyről és a környékről szóló rövidfilmet...

Fethiye felé a rendkívül változatos, hegyen-völgyön vezető út egy látványos szerpentines

szakaszon érkezik meg a tengerpartra, fentről csodás panorámával a Földközi-tengerre

Akyaka és Gökova között, a D550-es útról itt rátértünk a D400-ra, ami aztán végig is vezetett

már egészen a szállodáig.

A Göcek-hágón is volt elég időnk nézelődni, mert szerencsére a biztonság kedvéért egyszerre két tartálykocsi is ment előttünk…

Fethiye: szép kis fürdőváros a róla elnevezett öböl partján. Az ókori Telmessosban itt jelentős

jósda és jós iskola működött, a szolgáltatásaikat Krőzus, Lüdia királya, és Nagy Sándor is igénybe

vette.

Az ezen a vidéken élt lykiaiak főleg temetkezési kultúrájukról ismertek. Szó szerint úton-útfélen

(konkrétan az egyik út közepén is) láthatóak itt kőszarkofágok, igen látványosak a sziklába vájt

sírkamrák, oszlopfőkkel díszített temetkezési fülkék. Innen, a hegy lábától szép kilátás nyílik a

városra, az öbölre is.

Xanthos: Lykia fővárosa volt, Római amfiteátruma mellett különleges, 5 m magas síroszlopokon

álló szarkofágokat lehet látni, ezek egyikén hárpiákat ábrázoló dombormű-másolatok vannak,

az eredetiket a területet feltáró brit régész a British Múzeumba szállította.

Nem sokat maradtunk itt, mert a kövekből erős szuicid-hajlam sugárzott, a város lakói

szabadságukat nem akarták feladni, kétszer is tömeges öngyilkosságot követtek el, i.e. 545-ben,

amikor a perzsák elfoglalták, majd miután újra benépesült, i.e. 42-ben a római polgárháború idején

Brutus seregei támadásakor. Na, ez aztán egy büszke nép lehetett, bár ezt csak én gondolom,

a helyszínen ez nem volt ilyen kék plakátokon feltüntetve… csak az, hogy a romváros az Unesco

Világörökség része :-).

Itt a Földközi-tenger partvidékén, a völgyekben, ahol éppen nem lykiai szarkofágok vannak,

ott minden négyzetmétert kihasználva fóliasátrak, üvegházak egymás hegyén-hátán (tényleg a

világörökségi helyszín körül is teljesen), ameddig a szem ellát, innen a belső piacon kívül az

EU-ba is rengeteg zöldséget, gyümölcsöt szállítanak.

Xanthos után a D400 leér a tengerpartra, nagyon szép panorámaúton megy végig, ahonnan

a szigetek, tenger látványa kísér, az út a világ egyik legszebb strandjának választott

Kaputas Beach mellet visz el, Kas partvidéke is festői.

Demre: Az igazi Mikulás, Szent Miklós (Noel Baba) a közeli Patarában született és Demrében

volt püspök (az Északi sarkkörön, Rovanniemiben lakó csak egy marketing álmikulás, akit a finn idegenforgalmi hivatal kreált :-) ). A szegényeket, gyerekeket segítő, megajándékozó Miklós

326-ban halt meg. Itt, a tiszteletére épült, bizánci stílusú Szent Miklós templomban van a sírja

(a csontjait elrabolták és Bariba vitték a XI.sz.-ban). Arra a következtetésre jutottunk a

gyerekekkel, hogy jól van ez így, hogy a Mikulás télen jön el hozzánk, nyáron meg mi látogatjuk

meg…

Finike és Kumluca nagyon szépen parkosított, gondozott települések, szintén sok fóliasátorral,

valamint igen sok narancs és olajbogyó ültetvény mellett haladtunk el.

Cirali (Yanartas/Kimera): Eredetileg még világosban szerettünk volna odaérni, de nem bántuk

meg, hogy már besötétedett, mert a D400 út úgy kanyargott jobbra, balra, hogy egyszer csak a

távolban megláttuk a Kiméra tüzeit a hegy tetején. A mitológiai történet ismeretében ez a váratlan találkozás felejthetetlen élmény marad! Hát, azt olvastam, hogy régen a hajósoknak jelentettek a

tüzek éjjel tájékozódási pontot, arra nem is gondoltam, hogy az autósoknak is… Tudtam már,

mindjárt jön a leágazás Cirali felé. Miután megtaláltuk a település legvégén a parkolót, befizettük

az éjjel-nappal nyitva tartó bódéban a 6 Líra/fő belépőt (gyereknek 13 éves korig ingyenes).

Annak ellenére, hogy késő este volt már (22.00 után), nagyon sokan voltak a parkolóban.

Helyiek, külföldi turisták bérelt kocsikkal és rengeteg terepjáró a különböző helyi

utazásszervezőktől. A hegy lábánál van egy kis bolt, ételt-italt lehet venni, van vízcsap és

wc is. Fontos, aki felmegy a Kimérára, feltétlenül zárt cipőt húzzon (azért komolyabb

túrabakancs nem kell), papucs, szandál nem ajánlatos. Innivalót, este-éjjel elemlámpát

vinni kell fel! Az út felfelé tempótól, napszaktól, életkortól függően kb. 30-40-50 perc.

Az út kiépített ugyan, de nehezen járható, magas lépcsők, csúszós kövek, csak óvatosan!

(Mindenképpen megéri felmenni annak, akinek néhány égő tűznél többet jelent aKimera/Yanartas.)

Amikor felértünk, megpillantottuk a lobogó tüzeket, éjszaka tényleg különleges élmény.

Lepergett előttünk, ahogy Bellerophontész Lüdia királyának megbízásából a Pegazust hátán

szembeszáll az oroszlán, kecske és kígyófejekkel rendelkező, tűzokádó szörnyeteggel, a Kimeraval,

aki az összecsapást követően nem pusztult el, de ártalmatlan, harcképtelen lett, és már csak a

tüzet fújja kb. 2500 éve rendületlenül.

(A geológiai magyarázat szerint meg metángáz-szivárgás áll a háttérben, mely talán egy földrengést követően indult meg, majd kb. 2500 éve begyulladt és az óta eső, hó, vihar, földrengés, stb. semmi

nem képes kioltani.) Amikor az átszellemülésből magunkhoz tértünk, kerestünk egy megfelelő,

szabad tüzet (mert tényleg sokan voltak fent, egy-egy tüzet körbeültek, beszélgettek, ettek-ittak, mulatoztak), és mi is elkezdtük megsütni kései vacsoránkat… (Kalandos éjféli piknik a Kimera

tüzénél c. programpont…)

A hegy tetejéről a csillagos ég is nagyon szép volt, (fényszennyezés hiányában) látszott a Tejút

és néhány csillagképet is felismertünk, persze köztük volt az Oroszlán is. Jó sokat elidőztünk fent,

még megkerestük a bizánci bazilika romjait, a sötétben ez nem is volt annyira egyszerű, majd azon gondolkoztunk, hogy hol lehet az a freskó-töredék, amit képeken láttunk? Ekkor a fiam egy

falmaradvány mellett észrevett egy kis egeret (az itteni idegenvezetőnket), elkezdte követni a

romok között az elemlámpával, majd mikor az egér eltűnt egy lyukban, a felette lévő falszakaszon megpillantottuk a keresett freskó-töredéket!

Miután lejöttünk a hegyről, megkerestük a tengerpartra vezető utat. A következő programpont

az ebben az időszakban itt tojást rakó tengeri teknősök (Caretta caretta) megfigyelése volt.

Éppen tojást rakó teknőst ugyan nem, de teknősfészkeket találtunk, amit a helyi természetvédő

önkéntesek gondosan elkerítenek, megjelölnek (tojásrakás dátuma, nyilvántartási szám…),

hogy a nappal itt strandolók még véletlenül se szúrják a napernyőjüket egy fészekbe…

Három fészket találtunk azon a kis szakaszon, amit bejártunk, 06.02, 06.13, és 06.16-i

tojásrakás volt. Aki augusztus végen, szeptember környékén jár itt, és hajnalban kilátogat

a partra, láthatja a születés csodáját…

Aztán elindultunk a D400-on Avsallarba, hogy Kemer – Antalya - Side érintésével reggelire

már a szállodában legyünk.

Long Beach Resort & Spa Hotel

Ahogy megérkeztünk, a szálloda belső udvarán sikerült egy jó parkolóhelyet találni, amiről

később kiderült, hogy csak korán reggel süt oda a nap, utána végig árnyékban van.

Becsekkoltunk 8 óra körül, megkaptuk az AI karszalagokat és aztán mentünk reggelizni,

a szobát hivatalosan 14.00-tól lehet elfoglalni, mi 11.00-kor megkaptuk, mert akkorra elkészült

a takarítás is.

Szálloda: Hatalmas nagy, szépen parkosított területen (sok nagy pálmafa, a banán most érik)

egy hat emeletes főépületből (középen kupolás, bazilikaszerű lobby, recepció, lobby bár,

panorámaliftek), és kisebb villaépületekből áll, testvérszállodája, a Harmony, közvetlenül

mellette, a kettő teljesen átjárható.

A szálloda előtt szinteltolással két medence-rendszer, a felső mellett bár, egy kávézó+cukrászda

(mellette osztják du. a gombócos fagyit), és egy kisgyerekek számára árnyékos, polipos csúszda,

innen az alsó medencébe egy csúszdán le lehet csúszni, itt működik a vízesés alatt a pool bár

(kellemes hely). Hátul a kertben mini golf, tenisz, íjász és céllövő (légpuska) pálya. A szálloda alsó

(-2) szintjén bárok, játékterem, mozi, üzletek, bazár, és itt van az átjáró alagút a tengerparti

szórakoztató egységhez, a bejárata mellett a törölközős pult, ahol a kártya ellenében naponta

cserélhető a strandtörölköző. Van beltéri úszómedence, jacuzzi, szauna, gőzfürdő.

Szoba: Két légterű családi szobát foglaltunk, ez egy tetőtér beépítéses, kétszintes (duplex)

szoba volt.

Az ötödik emeleten egy tengerre nézőt kaptunk (meglepődtünk, mert sose kérünk ilyet,

nem fizetünk olyanért felárat, aminek számunkra nincs értelme, csak aludni járunk oda,

éjszaka meg nem látszik a tenger :-)…ezek szerint ez itt nem feláras). Alapterülete 2x20 m2,

alsó szinten előszoba (innen indul a lépcső a felső szintre), fürdőszoba káddal, zuhanyzóval, wc,

mosdó, elválasztó ajtó, alsó szoba franciaággyal, szekrény, széf, asztal, szék, minibár (első nap

kólát, fantát, gyümölcslevet, vizeket készítenek be, utána naponta vizeket), TV, kis erkélyen asztal

2 székkel. Felső szinti szobában 3 ágy, tv, szekrény, asztal, szék, minibár.

Tengerpart: . Az alagút szépen színesen, színváltósan megvilágítva átvezet a D400 út alatt, több

kijárata is van a tengerpart felőli oldalon. A part homokos-kavicsos-köves, a Harmony előtti rész

kevésbé köves. Két nagy móló van, a Harmony előtti mólón keddenként du. habparty, pezsgővel, gyümölcskoktélokkal. A parton árnyékolók alatt napozóágyak, mindig volt sok szabad. A mólóról

lehet ugrálni a tengerbe, a kijelölt helyen mély víz, nincs szikla. A mólóknál is bárok.

A parton két nagyobb sós vizű medence, műfüves focipálya, éjszakai disco, aréna (mini disco,

esti show műsorok) van. Három aquaparkos medence: egy kalózhajós kisebb csúszdákkal, egy

közepes spriccelős-boruló dézsás, vízköpős, mászókás, kanyarodós csúszdás, és a nagy

10 csúszdás (hagyma, gumikarikás félcső, nyitott és fedett kamikaze, fedett „kígyós”

gumikarikás, itt van egy 4-5 személyes tutaj is, egy nyitott „zebra”, egyenes verseny,

nyitott kanyarodósok, stb.).

A vidámpark (nyitva 3x1 órára délután-este): dodzsem, óriáskerék, láncos körhinta, kisvasút,

csészés körforgó. Minden része az AI-nak, nem kell külön fizetni.

A parton aztán nagy meglepetés ért, csak a második napon vettük észre, hogy a tengerparti

törzshelyünkké választott helyen, a távolabbi napágyak között elkerített területek vannak.

Kiderült, hogy ezek is teknősfészkek és az egyikbe pont előző éjszaka rakták le a tojásokat!!

Étkezés: Reggeli, ebéd, vacsora, késői reggeli, éjféli büfé a H.a.y.a.t főétteremben.

Nagy választék mindenből, felsorolhatatlan, tényleg igazi 5*-os ellátás, reggelire a

medencék mellett sütnek palacsintát, lángost, esténként grilleznek halat, húsokat nyárson.

Lehetetlen végigenni a választékot. Minden nap vannak igazi török ételek is, a kebap mellett

köfte, pide, gözleme, ayran. A parton 3 snack étterem van, mi a legtöbbször itt ebédeltünk,

uzsonnáztunk, pizzák, döner kebap, sült krumpli, hagymakarikák, saláták, gyümölcsök, stb…

jégkrém. Italok: szénsavas üdítők, szénsavmentes gyümölcslevek, kávé, tea, sör, bor, pezsgő,

koktélok minden mennyiségben az AI-ban.

Van 5 A’la carte étterem is, de ezeket most nem próbáltuk ki.

Animáció: gyerekklub foglalkozások, játékos medencés vetélkedők, foci, röplabda, vízilabda,

mini golf, tenisz, íjászat, lövészet, boccia, streching, aquatorna, zumba, darts, ping-pong,

este mini disco, zenés táncos show műsorok, vetélkedők, egyik este az Oroszlánkirály musical

volt.

Bazár: a szálloda mellékutcájának túloldalán van egy kisebb, a közeli Türkler településen egy

jóval nagyobb (gyalog 10-15 perc), vasárnap egy hosszú utcányi (kb. 1,5 km) fedett bazár

települ ki oda.

A vendégek összetétele kb. ez volt: 45% oroszajkú, 45% török, 10% német, angol, magyar,

cseh, lengyel, dán, francia, holland, román összesen…

Az utolsó este délben kicsekkoltunk a szobából, de bármeddig lehet maradni, mi is csak este

jöttünk el.

Út visszafelé:

Side: megnéztük a városnak azt a részét a naplementében és esti kivilágításban, amit két éve

nem láttunk. Leparkoltunk a helyiek által is használt, közvetlenül az ókori romváros melletti,

ingyenes tengerparti parkolóhelyen, innen minden látnivaló kb. 1 km-en belül van gyalog.

Átsétáltunk a városfal, kapu, agora, püspöki palota, könyvtár romjai között (mindenhol

díszesen faragott kövek hevertek), ki a tengerpartra, ahol a bizánci bazilika romjai mellett áll

a tengerpartonaz este nagyon szépen kivilágított Apolló templom maradványa a rekonstruált

5 korinthoszi oszloppal, a homlokzaton Medúsza-fejekkel. A sétáló utcákban, bazár-negyedben

rengeteg turista volt, elsétáltunk az ókori színház mellett az oszlopsoros utcáig.

Perge: A napfelkeltében megnéztük a kisebb, de viszonylag jó állapotban megmaradt ókori

színházat és a stadiont. Körbeautóztuk a bekerített ásatási területet.

Termessos: Ez a török Machu Picchu-nak is nevezett romvárost a felhők felett. Most valamilyen

okból (Ramadan vége, török ünnep?, nem tudjuk pontosan, „no money today”-mondta az őr…:-) )

ingyenes volt a belépés a nemzeti park területére. (nyitva 8.00-19.00). A kapu után egy

fenyvesben hatalmas piknikező terület, asztalok, padok, kézmosási lehetőség, grillező helyek,

wc, játszótér, kilátó, szépen parkosítva. Innen 9 km-es szerpentines panoráma út visz fel a

felső parkolóba, ahol szintén van pár pad, vízcsap, wc. Innen lehet gyalog felmenni a romokhoz,

szép kis hegyi túra, zárt cipő itt is szükséges! A nagyon kedves, segítőkész őrtől kaptunk egy

fénymásolt angol nyelvű térképet a látnivalókról. Az 1000 m feletti hegyek közé épült ókori várost

a legenda szerint még Nagy Sándor sem tudta bevenni… Felsétáltunk a városfal, kapu, agora,

ciszternák, oszlopsoros út romjai mellett, között.  Aztán a végén elénk tárult az a lélegzetelállító

kép az ókori színház romjaival, mögötte a hegy. A színház felső sorából csodás a kilátás a környékre.

Ezért a látványért mindenképpen érdemes felmászni ide! Visszafelé menet megnéztük még kis

kitérővel Alcetas, Nagy Sándor hadvezérének a sírját, a helyet egy lovast ábrázoló dombormű is

díszíti, a szarkofág helye körül is faragások. Az alsó nekropoliszokban is sok faragott lykiai

szarkofág hever szanaszét.

Alasehir: Az ókori Philadelphia földjén járva egy újabb bibliai helyszínre érkeztünk, a korábban

említett 7 templom/gyülekezet egyikéhez. A város bizánci történetéből (akkoriban kis Athénnak

is hívták) látható néhány maradvány, a városfal darabjai, illetve a 600 körül épült Szent János

bazilika boltíves pillérei. A keresztény közösség az apostoli időktől kezdve itt is a XX. sz-i

görög-török háborúig, a lakosságcseréig maradt fenn.

Sart: Az ókori Sardes egy újabb helyszín a 7 ázsiai templom/gyülekezet közül. Lüdia fővárosa,

a perzsa és a római fennhatóság alatt is fontos központ. Látványosan helyreállították az ókori

zsinagóga emeletes, oszlopsoros épületét, melyhez fürdő és ókori gimnázium

(ókori fitness-edzések helyszíne) komplexum is társult.

Innen az Alasehir-Balikesir-Bandirma-Lapseki útvonalon éjszaka értük el a Dardanellákat,

ahonnan Gallipoliba kompoltunk át, a kompon most bezzeg rengeteg hely volt…:-), Gallipoliból

már a jól ismert úton, ugyanarra mentünk vissza, amerről jöttünk.

A határokon sehol nem volt dugó, mindenhol viszonylag gyorsan átjutottunk. A bolgár határon

ért csaknémi meglepetés, mert most visszafelé működött a spriccelős fertőtlenítő, amin át kellett

hajtani a kocsival (az utóbbi öt évben különböző útvonalakon valahogy mindig átmentünk BG-n

vagy oda is mentünk eleve, és mindig éjszaka, kb. 23.00-5.00 között érkeztünk a határra,

korábban is láttuk ezeket a sárga-feketére festett spriccelőket, de még eddig soha nem kellett

fizetnünk, valamiért éppen nem működtek, lehet, hogy csak nappal van ilyen "kéretlen-kötelező szolgáltatás", talán mert a pénzbeszedő munkakör nem 0-24-ben megy? Ezt nem tudjuk....

Most mindenesetre kértek 3 EUR-t, számlát is adott, amin még a kocsi rendszáma is rajta van

(5,87 Leva, vagy 14,67 TRY, vagy 3,43 USD), papír 5 EUR-t adtam, a nő elvette, majd mondta ok,

mehetek, ezt nem is értem, hogyan gondolta, majd adok neki a kéretlen-kötelező szolgáltatásért

borravalót, vagy annyira hülye vagyok, hogy a kiírt és az átadott számlán is szereplő 3 EUR-nál

többet adtam és nem tudom, hogy visszajár 2 ?! Amikor rosszallásomat kifejezve ezt szóvá is

tettem, az amúgy sem túl dekoratív nő arca teljesen eltorzult (rögtön eszembe jutott

Bellerophontész esete a Kimérával Ciraliból, de bíztam benne, hogy azért lángokat nem fog köpni,

mert erre nem vagyok felkészülve, csak autóval jöttem, nem a Pegazussal....), aztán visszaadott

2 EUR-t.

Mi pedig szépen hazaértünk (azért Pegazussal gyorsabb lett volna…:-) ). Ismét egy igen

pihentető nyaraláson voltunk, sikerült az AI nyaralás minden előnyét (a hátrányai kiküszöbölésével)

az autós utazás kényelmével és szabadságával, a költségek optimalizálásával kombinálni.

Útközben pedig rengeteg érdekes dolgot tudtunk megnézni. Nagyon sok olyan érdekes hely,

látnivaló maradt, amiért még érdemes visszamenni....:-)

Fata Morgana1 Creative Commons License 2017.07.06 0 0 530

Szia!

Igen, ez a szálloda tényleg gyerekparadicsom, de azért a felnőttek sem unatkoznak! :-) Én is nagyon sok szállodát végignéztem, találtam többet is, aminek pl. jobb az aquaparkja, olyat is, aminek van kisebb vidámparkja (de ott nincs pl. dodzsem, ami pedig igen jó móka), de összességében, mindent egybevetve

tényleg ez volt a legjobb.

Na, hát pont ez a gond vele, ezt nehéz lesz überelni, pláne nektek, ha rögtön elsőre ide mentek...:-)

ÜDV

FM1

Előzmény: szelíd teremtés (529)
szelíd teremtés Creative Commons License 2017.07.06 0 0 529

Köszönöm a válaszokat! Utánanéztünk, férjem írt a hotelnek is, és csak jövő márciustól lehet majd foglalni, hely van bőven, előtte nem. Csodálkoztam is, mert néztem a Bookingon árakat, jövő júniusig tudtam előre nézelődni, és már nem volt hely. Legalábbis ezt írta ki, de akkor ezek szerint azért, mert még nem is lehet ennyire előre ott fogalni. Akkor majd márciusban foglalok. Ez a szálloda tetszene a vidámparkkal :-) Nézegettem milyen egyéb szállodák vannak, de ez igazán gyerekparadicsomnak tűnik :-). Addig meg megtervezem majd az út többi részét, időm lesz rá.

Bookingon már elég sokat foglaltam, de csak olyat persze, ami ingyenesen lemondható. Eddig egyszer csalódtam: lefoglatam egy szállást, aztán láttam pár hét múlva, hogy már nem is foglalható, de mi oda mentünk volna. Írtunk a Bookingnak és kiderült, hogy már tényleg nem foglalható, és bocsi. Hát fasza ... Még jó, hogy nem ott derült ki. Azóta figyelem ezeket a dolgokat :-)

Előzmény: Fata Morgana1 (519)
keeper1 Creative Commons License 2017.07.05 0 0 528

Többször megidéztétek a  Booking.ot....félig-negyedig tán úgy, hogy  az ott foglalt  szálloda "beterhel"  valami összeget  már a  foglaláskor.

Ahogy tudom, a bookingnak  ehhez semmi köze. Ezt onnan sejtem hogy az utóbbi 9 év 42 foglalásából (mindig lemondható)   2v3 szálloda terhelte meg a kártyámat jó előre , és ha észrevettem  , zajongtam a bookingnál, és a válasz az volt, hogy ha  időben lemondom, a  szálloda köteles felszabadítani, ha meg megyek, előlegként szerepel.  Más kérdés, hogy a deal nem erről szól, amikor "lemondható eddig...fizetés a  szállodában"  ügyletet veszel. ( igaz a  kisbetűs részben  emlegetik, hogy  egyes  szálláshelyek terhelhetik a számlát előre)  Ha észreveszem az ilyet, akkor ott nem foglalok....de pl most májusban pl  egy párizsi  ( 4* , boutique, spa, etc.) szálloda levette  egy  napi bérét  három héttel korábban.  Azonnal  le  akartam mondani.....denem találtam jobbat.

Előzmény: Fata Morgana1 (527)
Fata Morgana1 Creative Commons License 2017.07.03 0 0 527

Szia!

A Bookinggal kapcsolatban nekem még csak félelmeim voltak, saját tapasztalatom nem, ezért erről

hitelesen nem tudok nyilatkozni, viszont a Neckermannról csak jót tudok írni. Sokszor foglaltunk náluk

csak szállást (BG, TR), a kombinált repülős utakat is szó nélkül megbontották, kiajánlották, az előfoglalási

kedvezményeik jelentősek voltak (és ténylegesek), gyerekkedvezmény az Eftalia Marinban két éve

még 14,99 éves korig is volt a mi esetünkben (általában már a 11,99 feletti kedvezmény is elég ritka,

sajnos, és sok helyen már 6 éves kor felett is felnőtt ár van...), eddig csak pozitív tapasztalat.

Törökországba való belépéskor mi a kocsira nem kaptunk vonalkódot, hanem a sok közül az egyik

ellenőrző ponton azt ellenőrizték a forgalmi alapján, hogy az autó tulajdonosa ott van-e az utasok

között, a tulajdonos útlevelébe bepecsételtek és beírtak egy regisztrációs számot, amit aztán kilépéskor

is leellenőriztek és lepecsételtek (amikor az autó legelőször lépett be Törökországba, külön regisztrálták a

rendszerükbe, a forgalmiból bevitték az adatokat, az több ideig tartott, de a végén még cukorkákkal, csokival is megkínáltak, mint Törökországba először belépőket, meg is lepődtünk eléggé...

Szerintem is az a legfontosabb, amit feketefelho Kolléga írt, a lehető legrövidebb időn belül vedd fel a

stílusukat, vagyis inkább a ritmusukat, akkor nem lesz gond. A nyugalmadat őrizd meg a

legvégsőkig (kicsit felejtsd el, hogy honnan jöttél), semmiképpen ne lepődj meg, ne ijedj meg, ha egy

dugónak tűnő helyzet van kialakulóban, és egy háromsávos úton négy sorban állnak az autók és semmiképpen ne kapd el a kormányt, ha megkezdődik az ötödik sor kialakítása, 1 cm-re a tükrödtől.

De ez tényleg csak a nagyvárosokban jellemző, vidéken és a településeket összekötő 2x2 sávos

Dxxx utak szinte üresek voltak, ezek ingyenesek, szerintem ahol van külön fizetős autópálya (2x3 sávos),

ott sem érdemes azt használni, mert mindenhol van mellette ilyen nagyon jó minőségű ingyenes Dxxx út

(mi persze soha nem száguldunk, az itt megengedett 90 vagy helyenként 110 nekünk bőven elég, mert

nézelődni megyünk, amit sokkal könnyebb lassabb tempónál...).

Ezek az utak nagyon sok helyen komoly esztétikai élményt is nyújtanak, mert a két irányt elválasztó sávban

és az út szélén nagyon szépen parkosítottak, gondozottak, pálmák, különböző színű leanderek, mediterrán fenyő-félék, virágos cserjék, tényleg szép..., és nem csak a települések területén, hanem a vidéki szakaszokon is.

Vidéken és a városban is jellemző a nagyon gyakori dudálás, ezt külön meg kell szokni, jelentését megérteni. Nem azért dudálnak, mert "parasztok", a helyi kisbuszok, a dolmusok egyrészt így "kérdezik meg" az út szélén álldogáló, sétáló embereket, hogy azok fel akarnak-e szállni, megálljon-e a busz

(így bárhol van, lehet buszmegálló, nem csak a kitáblázott helyeken, ezért ezek a kisbuszok bárhol, bármikor

megállhatnak, hirtelen is előtted, ha van felszálló-leszálló). Másrészt meg az autók, motorok legtöbbször dudálással jelzik előzési, vagy a többsávos úton is a kikerülési szándékot, este, éjjel a duda helyett

a fényszóróval való villantást alkalmazzák, szerintem jó dolog, egy plusz biztonság, hogy észrevedd a

helyzetet, szerintem segít megelőzni a balesetet. A közlekedési lámpás kereszteződéseknél is figyelni kell

nagyon, sokszor felülbírálják a helyzetet, egy idő után megunja a várakozást a pirosnál, elindul, vagy eleve meg se áll, megy tovább, erre fel kel készülni, itt óvatosan kell menni, nem rutinból!

A lámpák jelzései is néhol számomra nem voltak egyértelműek, de aztán később egy részét megfejtettem.

Ami itthon a (középső) sárga villogó lámpa, vagyis figyelmeztető üzemmódban megy, mondjuk éjszaka, ha

kikapcsolják a lámpákat, az ott helyenként a piros lámpával működik, ez is szokatlan volt, hogy villog a piros.

Ha viszont rendesen működnek a lámpák, és van külön kis ívben jobbra kanyarodó sáv, annak is van külön lámpája, az pirosan villog, akkor az azt jelenti mehetsz (néhol egy nyíl villog pirosan, ezt könnyebb volt megérteni, néhol csak a teli lámpa...) A zöld elkezd villogni, mielőtt pirosra váltana, ilyennel más európai

országban is találkozunk.

Ha Kapitan Andreevo / Kapikule határátkelőnél mész át, érdemes lemenni az A4-ről Kapitan Andreevo településre tankolni, a lehajtó ki van táblázva, a település elején, bal oldalon van egy lepukkantnak tűnő

benzinkút, de 0-24 nyitva van, bankkártyával is lehet fizetni, kicsit olcsóbb is volt a 95-ös benzin, mint a

Shell, Lukoil, ÖMV kutaknál (itt 1,94 Leva/l, a többinél 2,01 Leva/l körül). Teljesen rendben van, oda-vissza

itt tankoltunk, már két éve is, most is, a kinézetétől nem (és a benzinkutasétól sem) kell megijedni.

Hosszú idő után most visszafelé fordult elő, hogy a bolgár határra nem éjszaka (kb. 23.00-5.00 között),

hanem normál "nyitvatartási időben" értünk, meg is lepődtünk, amikor működött a spriccelős fertőtlenítő, amin át kellett hajtani a kocsival (az utóbbi öt évben különböző útvonalakon valahogy mindig átmentünk BG-n vagy oda is mentünk eleve, korábban is láttuk ezeket a sárga-feketére festett spriccelős

szerkezeteket, de még eddig soha nem kellett fizetnünk, mert vagy műszaki hiba miatt nem működtek,

vagy tényleg csak nappal van ilyen "kéretlen-kötelező szolgáltatás", talán mert a pénzbeszedő munkakör nem 0-24-ben megy? Ezt nem tudjuk....

Most mindenesetre kértek 3 EUR-t, számlát is adott, amin még a kocsi rendszáma is rajta van (5,87 Leva, vagy 14,67 TRY, vagy 3,43 USD), nem volt apróm, papír 5 EUR-t adtam, a nő elvette, majd mondta ok, mehetek, ezt nem is értem, hogyan gondolta, majd adok neki a kéretlen-kötelező szolgáltatásért borravalót, vagy annyira hülye vagyok, hogy a kiírt és az átadott számlán is szereplő 3 EUR-nál többet adtam és nem tudom, hogy visszajár 2 ?! Amikor rosszallásomat kifejezve ezt szóvá is tettem, az amúgy sem túl dekoratív

nő arca teljesen eltorzult (rögtön eszembe jutott Bellerophontész esete a Kimérával Ciraliból, de bíztam

benne, hogy azért lángokat nem fog köpni, mert erre nem vagyok felkészülve, csak autóval jöttem, nem a Pegazussal....), aztán visszaadott 2 EUR-t.

Most ennyi jutott eszembe, kérdezz, nyugodtan, ha még valami felmerül!

ÜDV

FM1

Előzmény: halyliday (524)
Fata Morgana1 Creative Commons License 2017.07.03 0 0 526

Szia!

Szerintem nem is húztuk le annyira :-) az előre foglalási módszert, aki abban hisz, meg ragaszkodik hozzá,

mert biztonságérzetet ad neki, meg lehet érteni.

Csak a saját tapasztalataink alapján a helyi körülményeket figyelembe véve szerintem Törökországban a tranzit szállásoknál nem feltétlenül szükséges előre foglalni, a hosszú út, sok látnivaló miatt egyrészt

nagyon nehezen tervezhető pontosan az érkezési időpont, hogy hol ér az este, meg a helyszínen több lehetőség is van, akár egymás mellett is, és lehet, hogy jobb személyesen kiválasztani, amelyik tetszik,

mint előzetesen fénykép alapján, és persze jelentősen lehet alkudni is...

Sokaknak talán ez a gyakorlat azért lehet idegen, mert megszokták más országokban (pl. Ny-EU, D-EU) a foglalást, ahová természetesen elképzelhetetlen lenne foglalás nélkül menni még egy éjszakára is, mert

nem találsz szállást, minden tele van.

Mi is az általad említett gyakorlatot követjük általában, a tranzit szállás helyszínéül szóba jöhető településeken a Bookingról kiírunk néhány szállást, hogy azért vésztartaléknak mégis legyen valami

a tarsolyban, aztán volt hogy ezt a listát még elő se vettük, már találtunk is szállást, de volt, hogy

a kinézettek közül választottunk a helyszínen, miután személyesen meggyőződve is jónak tűnt.

ÜDV

FM1

Előzmény: feketefelho (520)
feketefelho Creative Commons License 2017.07.03 0 0 525

Autó papírjai legyenek rendben (biztosítási zöldkártya, forgalmi és ha nem a vezető tulajdona, akkor több nyelvű céges kiviteli engedély - Autóklub). Elvileg kell nemzetközi jogosítvány is (tőlem nem kérték, nem is volt). Belépéskor elvámolják(?) az autót, ragasztanak az oldalára egy vonalkódot. 

A Magyarországon szokásos drogok (cigi, alkohol) elég drága, de jó minőségű (Efes sör fél liter-5 líra, ez kb. 450 Ft).

A nagyobb városokban sűrű lehet a forgalom, de ha felveszed a ritmusukat (nem nehéz), akkor semmi problémád nem lesz.

Vidéken tök nyugis a közlekedés. A látszat ellenére nem erőszakosak, csak határozottak (Isztambulban 2 centire áll meg az autódtól besoroláskor). Látják a külföldi rendszámot, vigyáznak rád. A dudát index helyett használják.

Ha esetleg bajba jutsz, akkor nagyon segítőkészek (beástam az autó a tengerparton, szomszédos kávézóból egyből jött 4-5 markos legény és kirántottak secpec, utána a tulaj meghívott bennünket egy kis kávéra-teára). 

A hétköznapi emberek nem nagyon beszélnek idegen nyelveket (kivéve a turisták által felkapott helyeken).

Autópálya helyett használd a Dxxx utakat (többnyire 2*2 sávos, autópálya szerű, de leállósáv nélküli, 95%-ban nagyon jó minőségű utak).

A benzin olcsóbb, mint Görögországban, de drágább a bulgárnál (érdemes a határátlépés előtt a bulgár oldalon tankolni, vannak kutak, nézd meg google maps-en).

Telefonos GPS (friss térképekkel) teljesen jól használható (én a 'Be on road'-ot preferálom külföldön).

Látnivalók közül nekünk nagyon tetszett Efesos, Demre, Kekova (itt hajókáztunk egyet), Kappadókia, és a Tuz-gölü (nagy sós-tó), na meg persze Isztambul (ha van időtök akkor keresgéljetek nyugodtan a neten, mert látnivaló van bőven). Ókori romokban igen gazdag vidék (Görögország kutya füle hozzá képest).

A legjobb kebabot Göremében ettük, a legrosszabbat Isztambulban. A legjobb, legolcsóbb pidéket Hasyurtban (Finike közelében) ettük (itt volt a szállásunk és közelében a pide bár). 

A felkapott helyeken általában drágább és rosszabb a kaja.

(Hasyurt egy 8000 fős kis falu, a Lykia-i romok kellős közepén, olcsó szállást kerestünk, így találtunk rá. Innen szerveztünk csillagtúrákat Demrébe, Kekovába, Ciraliba, no meg a finikei, homokos tengerpartra. A tengerpart végül is elég nagy szívás volt, mert a szeles idő miatt nagyok voltak a hullámok, a homokot ránk hordta a szél, kisebb nagyobb kövek is akadtak a part közelében. A kavicsos, köves, sziklás part nekünk nagyon nem jön be, itt a homokos se volt az igazi.)

Mi nem kimondottan nyaralni mentünk, hanem inkább kirándulgatni (és úgy mellesleg a tengerpartra is kifeküdtünk). Érdekes volt látni a török csajokat burkában a tengerbe rohanni (no, azért a bikinisekből több volt).

Én szinte bármikor visszamennék (csak nincs annyi időm, hogy mindenhova eljussak, ahova szeretnék).

Kérdezz nyugodtan, ha tudunk válaszolunk!

Előzmény: halyliday (524)
halyliday Creative Commons License 2017.07.03 0 0 524

Booking és neckerman. A bookingon keresztül a szálloda már visszaigazolt és beterhelte a kártyát és küldött emailt-is. A neckermann-ban bízok, a múlt évben velük szintén török volt, csak akkor repülővel. Szerintem az egyik legmegbízhatóbb iroda idehaza. Szóval ok...koccanást kerülni... :) ezt eddig is tudtuk, esetleg más fontos?

feketefelho Creative Commons License 2017.07.03 0 0 523

Remélhetőleg nem a Green Travel-Green Holidays-nél fizettetek be szállásra?! Most olvastam, hogy (ismét) csődbementek.

Előzmény: halyliday (521)
showtimes Creative Commons License 2017.07.03 0 0 522

Mire figyelj? Hogy megúszd koccanás nélkül, ahogy vezetnek a forgalomban :)

Előzmény: halyliday (521)
halyliday Creative Commons License 2017.07.02 0 0 521

Két hét múlva indulás autóval törökbe. (Antalya). :) Először autóval :) Valami jótanács mire figyeljünk nagyon?

feketefelho Creative Commons License 2017.07.02 0 0 520

A Booking-ról már én is hallottam rosszakat, a feleségem könyvelőjének (elég közeli ismerős) a számlájáról kezdtek el vonogatni összegeket Bangkokból.

Én most csak akkor foglalok rajtuk keresztül, ha nem kell a bankkártya adataimat megadni (ezért nincs is beállítva bankkártya).

"...a nagy forgalom elkerülésével megérkeztünk a Sultanahmet negyedbe..." :-))))) - Amikor foglalás nélkül mentünk Isztambulba, pont ugyanígy, ugyanarra a környékre tévedtünk (nem volt GPS-ünk), és ugyan küldözgettek egyik, helyről a másikra, de a végén nekünk is sikerült egy elég olcsó szállást találni (utólag megnéztem, a bookingon csak háromszoros áron lehet oda foglalni).

Na, azt hiszem az előre foglalási módszert jól lehúztuk :-)), de annyit meg lehet csinálni (valakinél már olvastam régebben ezt a módszert itt a fórumon), hogy pl. Booking-on kinézni adott helyekről néhány szállást és amikor kell elő lehet rántani őket a farzsebből. 

Nálunk még az is okozott kis problémát, hogy hittem a google (és más) útvonal tervezőknek és azt hittem reggeltől estig le tudom vezetni a Finike-Göreme távot (10 óra volt a számított érték). A valóság kb. 16 óra lett, igaz közbejött egy kis defekt, meg gumikopás (amitől rázott az autó mint egy bakkecske). Ha nincs lefoglalva Göreme, tuti megalszunk valahol útközben, de így menni kellett. Rodeóztunk kicsit éjjel 2-kor a göremei sziklák között. Másnap derült csak ki, hol tekeregtünk éjjel, világosban nem mentem volna arra az autóval.

Előzmény: Fata Morgana1 (518)
Fata Morgana1 Creative Commons License 2017.07.02 0 0 519

Szia!

Nagyon körbe kell járni a foglalás témát, ahogy feketefelho is írta, a nagyobb utazási irodákat is, melyeknek

repülős kínálatában is megvan a szálloda, érdemes megkérdezni, hogy megbontják-e a repülős utat csak

szállás ajánlatra. Mi eddig mindig úgy csináltuk, hogy először kinéztük a szempontjainknak legjobban

megfelelő helyet, és aztán megpróbáltuk megtalálni, hogy hol lehetne a lehető legkedvezőbben lefoglalni.

A mi esetünkben már január-februárban kezdtem figyelni az árakat, de foglalni sajnos nem tudtam még,

mert sok olyan, a gyerekek által várva-várt egyéb programok (táborok, edzőtáborok, barátokkal közös 

nyaralások) időpontjai akkor még nem volt meg, és nem szerettük volna, ha egyik üti a másikat...

Néhány nagyobb iroda nem adott bontott árat (konkrétan hülyének néztek, mikor mondtam, hogy autóval

mennénk, volt aki szerintem el se hitte, hogy két éve is így voltunk....:-) ) Az Anubis és a Sun&Fun meg

olyan irreális bontott szállás árat adott, hogy komolyan a repülős árnál is magasabb volt.

A Neckermann komolyan vett, mert két éve (amikor az egyéb programok hiánya miatt még tudtam

előfoglalási akcióban foglalni) náluk rendeltem meg bontva csak a szállást.

Néztem közvetlenül a szálloda honlapján is, az előfoglalási időszakban jó árat adtak, de május-júniusban

jelentősen megemelték.

Néztem a Bookingon is, meg a Restplatzboerse, Holidaycheck stb. oldalakon is.

A Booking az előfoglalási időszakban jó árat adott, de csak a fix foglalásos konstrukcióra, amikor

nem mondhatod vissza, ha igen, bukta az egész előre kifizetett összeg, a rugalmas, helyszínen fizetős

változat viszont drágább volt, elég sokkal. Ha már volt dolgod a Bookinggal és jó tapasztalatod van

velük, esetleg érdemes megpróbálni. Nekem nem volt bizalmam feléjük, nem foglaltam még náluk, csak

olvastam korábban néhány negatívumot, meg a kártyás internetes fizetésről kártyaadatokkal való

visszaélésekről, nekem nem volt vonzó...

A fent említett foglalós oldalakon viszont az LMX Touristik adta a legjobb árat, jónak, biztonságosnak

tűntek a feltételek is, átutalásos fizetési lehetőség, stb. Gondoltam, írok nekik, hogy megkérdezzem,

mi Magyarországról foglalhatunk-e náluk, mi a menete, stb...

Azt válaszolták, hogy le kell egyeztetniük a szállodával, meg is tették, és adtak egy sokkal magasabb

árat, mint ahogy az az online foglalásos oldalukon szerepelt, még a Neckermann áránál is magasabb

volt.

Ezeken a foglalós oldalakon az ITS Billa Reisen ára volt a második legjobb. Közben az Invia

utazásközvetítőtől is kértem ajánlatot, arra gondolva, hogy ők biztosan megtalálják a partneri körükben

a legjobb lehetőséget, azokat a külföldi cégeket is, melyek egyéni utazásokra specializálódtak.

Pont az ITS Billa Reisen ajánlatát közvetítették ki, a Der Tour Hungária bekapcsolásával, viszont az online

foglalási oldalon látott áron, egy centtel sem többért.

Ennek nagyon megörültem, mert így a kedvezőbb árat úgy tudom elérni, hogy azért mégis egy hazai, könnyen elérhető, személyesen is felkereshető (vitás esetben könnyebb nyomásgyakorlási lehetőség :-) )

céggel állok szerződéses kapcsolatban.

Ha biztosan tudsz már december-január-február folyamán foglalni, akkor is érdemes ezeket is körüljárni.

Volt olyan időszak, amikor úgy tűnt, a szálloda oldalán foglalva a legjobb az ár, de azon túl, hogy akkor

még a fent említett időbeni bizonytalanságok miatt nem is tudtam volna foglalni, megint csak az motoszkált

bennem, hogy ki kell fizetni előre a pénzt, és ha bármi közbejönne, hogyan lehetne módosítani, vagy

esetleg visszakapni közvetlenül egy török cégtől...?  (még csak nem is Uniós ország...jogbiztonság?)

Végül is maradt az Invián keresztüli foglalás, összességében az adott időben, kb. két héttel indulás előtt,

ez volt az elérhető legjobb ajánlat.

Szerintem érdemes így előszezonban menni, rögtön a suli vége után, az idő már nagyon jó, medencék, tenger vize is szuper, még talán nincs is zsúfoltság (csúszdák, vidámpark szempontjából sokkal kevesebb sorban állás, a legtöbb országban még akkor tart a suli), ha főszezonban mennénk, már ugyanaz kb. 1000 EUR-ral drágább lenne nekünk, és még kevesebbet is kapnánk a pénzünkért, mert az idő a több sorban

állással menne el...

ÜDV

FM1

Előzmény: szelíd teremtés (514)
Fata Morgana1 Creative Commons License 2017.07.02 0 0 518

Szia!

Mi pont azért nem mertünk előre foglalni tranzit szállásokat, mert egyáltalán nem tudtuk a sok út közbeni

látnivaló miatt, hogy mikor érünk oda, és egyáltalán még odaérünk-e az adott helyre az adott napon.

Két éve és idén is csak a fő nyaralási helyszín volt fixen lefoglalva, oda viszont mindenképpen reggelire

akartunk odaérni, ezért abban éjszakai utazási idő-tartalék be volt építve..., utána visszafelé meg már mindegy volt, hogy mikor hova érünk, csak a látnivalók nyitvatartási ideje volt a meghatározó.

Mi voltunk olyan elvetemültek, hogy még Isztambulban sem foglaltunk előre, utólag kissé felelőtlennek

tűnhet (pláne 3 gyerekkel), de mégsem volt az, köszönhető persze főleg a szerencsének...

Terv szerint hajnalban a nagy forgalom elkerülésével megérkeztünk a Sultanahmet negyedbe (miután sikeresen kitaláltunk a bazár-negyed egyik olyan zsákutcájából, amit még sétálóutcaként is inkább "egyirányúnak" :-) neveznék a napközbeni forgatag idején, ahová a navigáció irányított, a hajnali

ürességben viszont simán lehetett az autóval is forgolódni...), és leparkoltunk egy üres telken, semmi felirat, kitáblázás nem volt rajta. Elkezdtük a közeli szállásokat végignézni, jó sok lehetőség volt egy utcán belül is, 40 percen belül, a harmadik helyen ( kb. 200 m-en belül) megtaláltuk a megfelelő szállást, a Sokullu Pasha Hotelt, mint kiderült az autót pont az ő "hivatalos" parkolójukként használt üres telken állítottuk le. Lehetett jelentősen alkudni is, sokkal jobban jártunk, mintha előre lefoglaltuk volna, végül is minden jól alakult, az összes számunkra érdekes látnivaló innen gyalog pár percre volt csak... Erre (a szerencsére) azért

természetesen nem tanácsos alapozni ilyen esetekben, rosszul is elsülhet a dolog. Kisebb városokban

viszont 100%, hogy előre foglalás nélkül is lehet megfelelő szállást találni, lehet válogatni, alkudni a

helyszínen az árból.

ÜDV

FM1

Előzmény: feketefelho (513)
feketefelho Creative Commons License 2017.07.02 0 0 517

Tréfából rákerestem a szállóra 2017.09.30 és 2017.10.07 időszakra (2 fő, AI):

- booking: 821€

- TUI (német): 478€

Szóval szerintem maradnak az irodák.

Előzmény: feketefelho (515)
feketefelho Creative Commons License 2017.07.02 0 0 516

Most néztem csak a szállodát, hát nem rossz, sőt.

Előzmény: Fata Morgana1 (512)
feketefelho Creative Commons License 2017.07.02 0 0 515

Szerintem kérdezd meg utazási irodában, hogy csak a szálloda foglalható-e náluk (lehet olcsóbb lesz így, mint a bookingon, mert ott azért vannak "érdekes" árak). 

Előzmény: szelíd teremtés (514)
szelíd teremtés Creative Commons License 2017.07.02 0 0 514

Köszönöm szépen mindkettőtöknek a választ! Már beleolvasgattam a fórumba, és időm is lesz majd rá, hogy végigolvassam ( a többit is), és felkészüljek. Véletlen találam rá a fórumra, és tejesen megörültem neki, mert Törökországba nagyon szívesen mentem volna eddig is, de valahogy eszembe sem jutott eddig, hogy kocsival :-)

Úgy tervezem, hogy odafelé komppal át, valami szép helyeken kettő éjszakát eltölteni, közben szétnézni, ami útba esik, visszafelé pedig Isztambul, és ott is két éjszakát eltölteni. (Itt már vagy 18 éve jártunk, rémálmaimban jön elő az ottani vezetés :-)-bár én csak utas voltam-; akkor még autóban aludtunk a Boszporusz partján. Most már ez nem hiányzik. :-))

Engem konkrétan ez a hiper-szuper vidámparkos szálloda érdekelne amiről írtál, ez lenne a végállomás, ilyenben még nem voltunk soha, és szeretném, ha egyszer a gyerekeknek lenne egy jó nagy meglepetés. A bookingon érdemes ebben a szállodában foglalni, vagy van oldal, ahol olcsóbb? Ott azért elég borsos árat látok... Általában legfoglalok mindent már nyár végén a köv. nyárra, aztán szép lassan ráhangolódom az év  során, ahhoz igazítjuk a nyarat.

Most nyáron viszont még előttünk van egy szicíliai út, szintén autóval. :-)

Előzmény: Fata Morgana1 (512)
feketefelho Creative Commons License 2017.07.02 0 0 513

A tervezés tényleg az utazás része. Mi úgy kezdtük, hogy interneten kerestünk törökországi körutazásokra (támpontnak jó, hogy merre mennek, mit néznek meg). Ez adta a fő vázát a mi utunknak. A következő ötletadók az indexes fórumok voltak ( nézz be ide is, a fejlécben van egy jó útikönyvecske). És (ahogy FM is írta) nagy segítséget ad a Google maps is.

Szállás kereséshez mi a booking-ot használtuk. Végül is nekünk nagyobb probléma volt az adott szállásra időben odaérni (azt megtalálni), mint ha ott rögtönözve kerestünk volna egy nekünk tetszőt.

GPS programok többnyire elhaláloztak Törökországban. Abban az esetben, ha előre megjelölöd térképen a helyet, oda talál, egyébként meg csak kb. a környékére visz. Pl. hajnali 2-kor Göremében már nagyon szerettem volna pihizni az előre lefoglalt szálláson, de nagyon nem találtuk az oda vezető utat. Szerencsére egy ébren lévő boltos megmutatta, hol kell elindulnunk felfelé a dombon (mert mi ugye barlang szállóban szerettünk volna aludni, mert az sokkal hangulatosabb).  Odaérve, másnap, persze kiderült, hogy tele van üres szobákkal, szállásokkal a város, de ezt előre, itthonról nem tudhattuk. 

(Ráadásul a nyamvadt szállásfoglaló oldalak rá is tesznek erre egy lapáttal, hogy "már csak 1 szobánk van ezen az áron".... no persze, amire szerződésük van a szállásadóval, azok közül. Finikében (Hasyurt) például csak 2 szobát jelzett a booking, mi azt ki is béreltük, elfogyott. Odaérve láttuk, hogy van azon kívül még vagy 10 szobájuk, üresen. Átmeneti szállásnak használták a szállodát az utazók (többnyire törökök) általában csak 1-2 napra.

No, persze Isztambulba nem mennék foglalt szállás nélkül, bár régebben ott is találtunk már 1 órás keresgéléssel szállást.

Amennyiben nem feltétlenül a nagy forgalmú, "turistás" helyeken akartok aludni, szerintem helyben elég keresgélni. 

Tengerpartra (Alanya-Antalya) és Isztambulba viszont jobb lefoglalt szállással érkezni. 

Előzmény: szelíd teremtés (510)
Fata Morgana1 Creative Commons License 2017.07.02 0 0 512

Szia!

Majd igyekszem összehozni a beszámolót, addig is itt a fórumon nagyon sok hasznos infót, tanácsot

találsz, ha visszaolvasol. Sok jó beszámolót is tettek fel a Kedves Fórumtársak, nekem nagyon sokat

segítettek ezek az információk az utak megtervezésében. Két éve voltunk már egy nagyobb körúton

Törökországban, akkor Kappadókiát és Isztambult is útba ejtettük (itt a 392 hsz alatt írtam róla

részletesen), illetve előtte, három éve bulgáriai nyaralásból hazafelé jövet, "egy kisebb kerülővel",

felderítési szándékkal Trákiát néztük meg. Az útvonal összeállításánál nagyon nehéz dolgod van, mert

tényleg annyi természeti, kulturális látnivaló van, szinte bármerre mész, bármennyi időre, lehetetlen

mindent megnézni, azt kell inkább eldönteni, hogy melyik maradjon ki... ez meg elég nehéz döntés :(

Jó tervezést (ami szinte már a nyaralás része, Goggle Earth talajmenti nézet, szinte ott is vagy... :-) )

ÜDV

FM1

Előzmény: szelíd teremtés (510)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!