Ez attól függ hogy mennyi lemezt szeretnél magadnak megmosni... Ha 60-70db-nál nem többet akkor még mindig beljebb vagy ha megmosatod. Ráadásul semmit sem kell tenned mert ezt más megcsinálja helyetted :-))
Ehhez a cucchoz a folyadékon kívül még új tasakok is kellenek amibe a mosás után beleteszed a lemezeket a régit vagy megtartod vagy kidobod.... Ja abban is biztos vagyok hogy egy rendes mosóval tisztábbak lesznek a lemezeid mintha ezzel a kütyüvel mosnád őket saját magad :-)
A barázdában lévő szutykot lehet, hogy fellazítja, de onnan nincs ami eltávolítsa azt! Erre van a vákumos leszívása a folyadék által fellazított szmötyinek. Ez sajnos ezt nem tudja, így max. fél, de inkább csak harmad részben sikeres az akció!:(((
Köszönöm, a jó szándékot természetesen érzem :-). Mikroszkóppal sosem néztem "plasztúlozás" után a barázdákat, de annál a huszonvalahánynál egyszer se tapasztaltam semmilyen problémát. Olyan volt, hogy néhány barázda szélességben beleszakadt, de az szabad szemmel is látható volt, és könnyen el lehetett távolítani.
Nagyon régóta nem használtam, ha volt tisztításra szoruló lemezem, hosszú évek óta a Concertóba vittem mosatni, az egész onnan indult, h ez a lehetőség megszűnt, és kerestem, hol lehet Bp.-en máshol mosatni. Most jutott eszembe, a Nagykörúton valahol a Nyugati és az Oktogon között volt egy használt lemezt árusító kis üzlet egy udvarban, nem tudja valaki, megvan-é még, és ha igen pontosan hol?
Sajnos nem olyan hatékony, mint az egykori Lemezőr, amely ugyancsak PVA alapú, de kevertek bele felületaktív, lágyító stb. szereket. A fejlesztője írt róla hififalva fórumán...
De legalább maradvány nincs, nekem legalábbis nem volt (csak kislemezeken próbáltam).
2-3 évvel a HFM cikke után vettem Lemezőrt, és úgy 60-70 lemezt kezeltem vele. Tapasztalatom szerint túl sok változó van a "képletben", hogy az eredmény hibátlanságát jósolni lehessen. Az első bosszantó élmény akkor ért, amikor megláttam, mit vonszol maga után a tű az elvileg tökéletesen tiszta hanglemezt játszva! Utána mindet alaposan átnéztem nagyítóval, és még legalább kettőn vettem észre hosszabb-rövidebb szálakat a barázda alján. Ahol maradt, ott érdekes módon mindkét oldalon maradt, nem is olyan kevés... akkor úgy gondoltam, tökéletesen sikerült kiszedni ragasztószalaggal, de ma már nem mernék rá mérget venni, illetve a hangszedőm tűjének cseréjét kockáztatni.
Az érveid egyébként sem érnek sokat.
- A HFM kizárólag nedvesen lejátszott lemezeken tesztelte, előtte ui. mindent "lenkózva" játszott
- A zajmérés a mérőlemez viszonylag rövid, e célra szolgáló barázdaszakaszán történik, átlagolással
- 30 év, és ki tudja hány lejátszás után hiába nem találsz szálas maradványokat, nem következik belőle, hogy nem voltak...
Képzeld akkor még nem volt lehetőségem hogy fotózzak mikroszkópon keresztül. Ha lennének képeim már régesrégen feltoltam volna őket, ezzel rövidre zárva a további találgatásaid.
Képeket nem készítettem, jó pár éve volt erről beszélgetés, akkor ejtettük meg a tesztet! Mivel igazából ez már teljesen érdektelen, nem fogok ezzel újra foglalkozni, meg mikroszkópot kölcsön kérni! Ha valakinek ez megéri, elvégezheti nélkülem is.
Darvasékat hagyjuk ebből ki, ebből a szempontból ezt ők nem vizsgálták!
Ha ismernéd Gabot és az eddigi munkásságát.., hát inkább neki hixek, mint Darwasnak. Föleg, h csomo dolgot azota wixxawont az akkori kijelentéseiböl...
Mendemondáknak én soha nem hiszek, de, mint írtam, használtam annak idején a "trutyit", szal. személyes tapasztalatból írok én is. Ezen felül a HFM tesztjét én mindenesetre nem minősíteném mendemondának. Esetleg egy selejtes, rossz széria is okozhatta a "szálasodást", az akkori magyar ipart ismerve ez nem is lenne olyan meglepő...
Talán van még olyan LP-m amin még rajta van a "trutyi" közel 30 éve, arról, a leszedés után, ha erre mégiscsak lenne időd, akár lőhetsz is néhány képet párszázszoros nagyítással, ha tudunk helyet és időpontot egyeztetni.
"hogy már megtettem ezt"
Vagy esetleg felrakhatnál ide ezekből a képekből......
Jeleztem hogy még van, legalább 1 lemezre elegendő.... Szerencsére nem vettem túl sokat annó, még az Oktogonon a Conrad helyén volt valahol egy kis üzlet ott vettem, ahogy a leírások is megjósolták. Tán majd 20 éve kentem utoljára, de még folyékony a trutyi és teljesen áttetsző, látszólag semmi baja! (úgy emléxem írták róla hogy "minőségét" korlátlan ideig megőrzi) Időm az egyáltalán nincs ilyesmire, nomeg "kedvem" se nagyon. :-)