Jelenlegi állás szerint-ami a kutakodásomat illeti- a dunaújvárosi Volán 1975-ben szállt be a Budapest-Dunaújváros (1070) viszonylatba munkanapokon két pár járattal. Dunaújvárosból 6:10 és 14:20, az Engels térről 8:40 és 16:40-es indulású járatokkal. A 6:10 később 6:20-ra módosult. Ezt az tette lehetővé, hogy 1974-ben megérkeztek az első 200-as típusú "panoráma" buszok, szám szerint rögtön 6 db 255.70-es. Ezekhez 1976-ban kettő és 1977-ben még egy érkezett. Ez a 9 db 255.70-es minőségi változást hozott a távolsági és különjárati forgalomban. Az első 256.50-es 1978-ban érkezett, majd 1980-ban követte egy másik, és 1981-ben további kettő. A távolsági buszok száma ekkor 13 db volt. A 255-ösök selejtezése 1982-ben kezdődött. Ettől kezdve ahány 256-os érkezett, annyi 255-ös távozott. Az utolsó 255.70-est 1985-ben selejtezték. 1985-ben már két busz járta a budapesti fordát, ami beleillik az általad írt napi négy pár járatba. Az még pontosítást igényel, hogy mikortól növelték a járatok számát. A buszok mennyiségéből én 1980 körülre tippelek.
A cégtől volt még 1 db busz akit úgy hívtünk "belekotyogó".
(belekotyogott a mások dolgába !..........................:-))))
Ezt ők nem bánták, elfogadták és gúnynevüket rövidítve = kotyogó saját magukra is használták.
Ez pedig az Érdi üzemegység Százhalombattai kiirendeltségének 1 db Ik-280-as viszonylag új (talán 1-2 éves) helyközi busza volt.
Ők egy Százhalombatta - Érd - Budapest Engels tér fordával nyitották a napot.
Ezért a többi érdi csúfolta őket mert a Százhalombatta-Érd közötti buszok jellemzően csak a Budapest XI.ker Bukarest utcai Volán autóbusz állomásig közlekedtek.
Ők egyedül 90%-ban irodista munkatársakkal/utasokkal bejöttek a csuklósukkal az Engels térre kb. 7,30-ra így az íróasztal huszárok 7,50-re kényelmesen besétálhattak az irodáikban.
Ami gaz az igaz, tényleg volt kaszt különbség e busz és a többi érdi, battai busz utazó közönsége között.
Ezen a járaton mindíg mindeninek volt jegye, bérlete,
-nem hangoskodtak,
- nem szemeltetek,
- köszöntek,
- stn.
nos ez a csuklós a 7,30 érkezése után kb. 8,40 kor elment egy lassú fordára Dunaújvárosba ahová kb. 10,20 körül meg is érkezett.
Ott kicsit vakaródzott és 13,20-kor visszajött lassúba szintén be Budapestre az Engels térre.
Beért kb. 15.00-re.
Majd kb. 16,40-kor visszavitte az "előkelő" belvárosban dolgozó irodistáit Érdere illetve Százhalombattára.
A többi érdi és battai buszvezető ezt hívta csókos fordának.
No tehát idáig tisztáztuk, hogy Budapesti részről 6 db Ik-266 és 1 db Ik-280 pörgött Budapest és Dunaújváros között.
Mivel voltak dupla indítások, például de. 9,40 kor kettő busz indult Dunaúj felé az Engelst tér 9-es és 10-es kocsi állásáról.
A 9-ről indult egy Ik-266 Budapest-Dunaújváros-Dunaföldvár táblával.
Ez nem állt meg Érden, nem ment be Százhalombattára és Adonyba se, hanem ment előre a 6-os úton.
Megállt Ercsiben, a töltésen lévő megállók közül egynél (Szalma csárda), megált a Rácalmási bejáró útnál és természetese Dunaújvárosban is az Ófaluban ia a Dózsa mozinál.
De nem ment ki az dunaújvárosi autóbusz állomásra hanem ment tovább Dunaföldvárra.
Vele percre pontosan indult az Engels térről a 10-es kocsi állásról lassú járat Budapest-Dunaújváros táblával.
A kollega szerintem arra gondol, hogy a narancs, piros, sötétszürke marad a helyén, és a fehér alapszínből lesz sárga. ( szerintem az inovelleken kimondottan jól állna)
Ha nem a KXH-734 rendszámú buszt üzemelteti jelenleg tegyük fel Nagykanizsa, hanem a KEZ-583-as I-es Conecto-t, akkor annak a Műszaki vizsgáját, a hozzá való személyszállítási engedély, tachográf, KGFB, Casco, útdíjfizetéshez OBU, amiket felsoroltál, az erre vonatkozó költségeket nem az önkormányzat állja? De, annak is, és ott is nyolcszámjegyű összegnél tartunk úgy, hogy még egy őskövület is, ami még annyiszor meghibásodik, és mégannyi költséget vonz maga után.
Helyi járatnál az önkormányzat a főnök. Igen, de Önkormányzat külön nem mutathat rá az ABC-987 autóbuszra, hogy ő azt kérné. Sajnos ez nem a zöldséges, ahol a sötétzöld görögdinnyét választhatom a sárga helyett. Megszabhat feltételeket (legyen a flotta ennyi éves, ilyen flottaszínnel meg rajta legyen a városi címer a buszon), de hogy most azon belül miket minek helyére pakolnak, azt kizárólag a Volán dönti. Volán, pedig jól tudjuk egy 18 éves lépcsős, nem klimatizált buszt is képes eladni korszerű autóbusznak. Ezt láthattuk Győrben is az utóbbi években.
Van még pár város, ahová KXH jó lenne. Azokhoz is tudnál linket dobni?
És egyébként az utolsó válasz, az nem egészen azt válaszolja, amiről beszéltem.
OFF Nagyon röviden kommentálva az offtopikos hozzászólásod: német állományoknál hagyományosan probléma szokott lenni, hogy minél visszább megyünk az időben, annál kevésbé vannak meg az adatok. Egyedül az tudható, ami a régóta jegyzetelő buszfanoknál is megvan, és esetleg fel is töltik, más nincs. Ráadásul a német gépjármű-adatbázis még annyira sem érhető el ilyen-olyan úton-módon, ahogyan a legtöbb európai országé (köztük a magyar is) valamilyen formában igen. Ez egyrészt az extrém erős német adatvédelmi szabályokkal magyarázható, másrészt azzal, hogy Németországban a rendszám "nem az államé", hanem a gépjármű tulajdonosáé, ezért bejelentési kötelezettség mellett olyan, a tulajdonában álló járműre rakja át, amilyenre csak akarja. Simán előfordulhat buszos cégeknél, hogy ugyanaz a rendszámtábla mondjuk egy 15-20 éves távlatban akár 4-5 különböző járművön is megfordul. De az is előfordulhat, hogy mondjuk az archív képen látható busz rendszámára nem tartott igényt a társaság, ezért az később mondjuk egy személyautóra lett kiadva. Ilyesmi.
Ami pedig a szerkesztési jogosultságot illeti: ha van legalább egy feltöltött képed, akkor már elvileg kezdeményezhetsz módosításokat, viszont ne várd, hogy azonnal át is megy, mert az adminok eléggé leterheltek. ON
Csak azt tudtam, hogy gazdás, ebből gondoltam, hogy fordája is van, de köszi a javítást. Tegnap egyébként egy olyan sofőr volt vele, aki a Neoplannal is gyakran jön
"Milyen költség ? Egy darab időtmúlt 18 éves kocsinak van azon kívül amortizációs értéke, hogy rá van rakva a Volán-csoport logó? Nagyon túlbonyolítod azt, amiről szó van."
Bármennyire öreg is, a vonatkozó költségeit akkor is a helyi közlekedés megrendelőjének önkormányzatnak kell állni. Műszaki vizsga, személyszállítási engedély, tachográf, KGFB, Casco, útdíjfizetéshez OBU. Ezekkel a kiadásokkal már hatszámjegyű összegnél járunk és a busz még egy métert sem ment, csak azért költöttünk rá, hogy szabályosan közlekedhessen. Ennek ellenére még nem kellett megtankolni, nem kellett benne olajat cserélni, nincs feltöltve fagyállóval, ablakmosóval, nem kellett egyetlen alkatrészét sem cserélni, nincs esztétikai problémája sem. Ha csak tartalék is, megjelennek ezek az összegek is. Összeségében egy autóbusz állományban tartása és használata éves szinten legalább hétszámjegyű összeg, de inkább nyolc.
"Én nem egy komplett flottacserét gondoltam el az általam felsorolt városokba:) Pár rásegítő kocsit."
Van egy jó hírem, eljött a Te időd! Indultak már jó dolgok index fórumról, legyen tiéd a következő! Helyi járat esetén az önkormányzat a főnök, nem a Volán. Személyesen a megrendelőnek tudod felvázolni, hogy a Komárom-Esztergom megyében felszabadult KXH-734 rendszámú csuklós, alacsonypadlós Volvo autóbusz alkalmas lenne arra, hogy bővíthető vele városuk helyi állománya. Mivel az indoklás városonként eltérhet, ebben meghagynám a lehetőséget.
Észrevételedet az általad felsorolt városokban az alábbi helyeken tudod megtenni:
Egerben van központi cím és telefonszám is, de én a közlekedéssel a helyedben egyből a Városüzemeltetéshez fordulnék. https://www.eger.hu/hu/varoshaza-fo
"(Egyébként nem, rég nem az alapján mennek a dolgok mi van a szerződésükben. Győr mire kapott új buszokat évekkel ezelőtt.)"
Ez egy elég súlyos állítás. Mivel közpénzek nem szerződés szerinti felhasználásáról van szó, én elsődlegesen az Állami Számvevőszék és az Ügyészség felkeresését javasolnám.
Azért nem, mert egyáltalán nem oda való kocsi. Tegnap kipróbáltam, csomagtere vagy nincs vagy csak nagyon kicsi, az utasok az utastérbe hozták fel a csomagjaikat. Meg egyébként is gazdás kocsi, kell a saját fordájára.
Ha tegnap MAR 489 volt a Szfvár-Győr-Szeged-Szfvár formán, akkor ma miért nem lehetett megint?? Naná hogy visszarakták a tourlinert. Pótlása utaztam fel...
Furi, hogy annyi ideig lehettek kinn állományban, aztán mégsem feleltek meg az ottani szabványoknak...
Az is furi, hogy a kinti rendszámaik unknown.
Illetve a Nógrádos kocsiknál írva van táblázatosan a Greece lét, míg a xAlbásoknál csak megjegyzésként, s másik görög cégnévvel.
Vagy én nézek be megint/mindig valamit...
Az is még mindig megoldatlan, hogy anno honnan lett lecsípve az az 5 kocsi, ahova krémszín alapon narancspiros csíkokkal gyártottak csuklós Volvo-kat. (Legalábbis a 718 olyan volt, egy szegélyléc alatt látszott.)
A sajnos már megdöglesztett exTiszás kocsik más (1999-es) alomból voltak ugyi...
"A helyi közlekedésben, ahol költségvonzata van egy busz üzemeltetésének, akkor ott ne közlekedjen busz?"
A helyi közlekedés költségviselője az önkormányzat. Bár ez kívülről talán nem látszódik és nem is teljesen magától értetődő, de egyébként rendszeresen egyeztetnek a városok a szolgáltatók képviselőivel különféle kérdésekben. Tényleg van olyan, hogy nem a telephely lobbitevékenysége hiányzik egy cseréhez, hanem mondjuk a költségek megrendelő általi viselése vagy egy közszolgáltatási szerződés (egy mellékletének) módosítása. Igaza van az olvtársnak abban, hogy árnyaltabb lehet a helyzet a világképednél.
Urambocsá az illetlen kérdésért, de miért rúgnák ki őket? Nem miattuk mennek tönkre a buszok, ha meg tényleg igaz, hogy a költségesebb javításokhoz külön engedély kell, az szintén nem az ő hibájuk. Ha utasításokban tényleg szerepel, hogy selejtezni kell a c56-osokat, meg a maradék ikarusokat, de nincs helyette semmi, az megint érdekes dolog. Buszhiány van, ez nagyon érződik.
A vezérigazgatótól. A cserpától nem kell félni mert az a megrendelője a helyinek. Neki nem számít.
A forgalmistáktól hallottam már hogyha ki teregetnek hogy mekkora a baj akkor kirúgják őket mert eddig hogyan végezték a munkájukta, ha meg csendben maradnak akkor nem tudnak ezekről és tapasztaljuk hogy mivan
Egyébként Fehérváron 26 busz vár műszaki vizsgára, abból 25 helyközi/távolsági. Van, ami 2024.01 óta "készül" (LKN-728). 2024.12.12-én műszakiztattak itt utoljára buszt, azóta semmi. És a javítós buszok száma közelít a műszaki vizsga nélküli buszok számához. Sajnos egyenlőre nem megoldás ez a 6 busz, amit idehoztak Tatabányáról...
Fehérváron van szerintem amúgy a legnagyobb baj. Csak mindenki tartja a száját mert félnek.
Az országban szerintem sehol nincs olyan hely ahol NAPI 30 busz hiányzik. Fehérvár keze alatt nem közlekedik 200 járat helyköziben. Az MRP-072 sem véletlen járja a helyközit hónapok óta.
Erre megint csak azt tudom mondani. Ha szarban van a haza, mi legyen?
Inkább ne hozzanak semmit, maradjon ki a járat és menjen mindenki gyalog, mint ahogyan a Flintstones-családban is lenni szokott.
Vagy, hozzanak át onnan, ahol viszonylag kevesebb hasznát veszik, és rakjanak át oda, ahol el kell.
Győr nem hobbiból hozta el a négy KPK-t. Elő volt írva, hogy a helyközi üzemi 280-as flottát váltani kell. Az, hogy miért a magaspadlós MB Oldtürk Conecto-t szánták városira, az alacsonypadlós Volvo falura, azt nem értem, de kellett a busz és volt is lehetőség elhozni, mert jöttek a Nextek.
Jelenhelyzetben Fehérvárnak megvannak a buszai, ellenben Győrrel, ahol azóta már összeverekednek egy kacsaorrú régi Credo-n is.
Itt jól lobbiztak megint. Van ahol kérnek, de még karácsonyra sem kaptak segítséget sem. Most rosszul áll az országos flotta még.
A helyi közlekedésben, ahol költségvonzata van egy busz üzemeltetésének, akkor ott ne közlekedjen busz?
Megmondom őszintén, hogy nem igazán látod át az üzemeltetési szempontokat, ugyanis:
-Győrben teljesen tájidegen ez a típus, így is szenvednek mind helyi, mind helyközi uzemben az üzemeltetéssel,
-Egerben, Békéscsabán, Nagykanizsán illetve Dunaújvárosban már van vagy volt hasonló típus, azonban nem egészen így működik, hogy hopp ott felszabadul egy szabad busz és iderakom. Főleg nem a helyi közlekedésben, ahol ennek költségvonzata is van üzeeltetés szempontjából. Jobb esetben üzemeltetésben is.
Jobb lenne, ha nem tologatná senki sem az autós szőnyeget a buszok alatt mi hova kerüljön át. Speciel ez a jobbik eset, de GYMS kevésbé örült volna neki.
Megmondom őszintén. Lehet nem fog a többség egyetérteni, de elsősorban nem itt Székesfehérváron lenne most szükség ezekre a KXH-s csuklósokra. Helyközi vonalakon teljesen megfelelő a normálpadlós busz.
Az is Fehérvárra került? Ennyire nincs busz? IDZ-423, IDZ-477, GVP-951, GVP-948, ISF-056-on le van járva a műszaki (és tuti van még másik busz vizsga nélkül), és egyik sem most járt le, ezekkel már nem terveznek tovább?
Hogy megsértődött egy városi TV riporter amikor ezeknek a görög buszoknak az átvétele kapcsán végig azt mondta nézőknek , hogy városunk új csuklós buszokkal gazdagodott (legalább háromszor elmondta) mire a Riport Alany mindíg kijavította, hogy Nem, Nem így van.
Ezek nem gyári új buszok.
Több éve készültek az Athéni olimpia segédcsapatainak elővárosi szállítására.
Majd utána éveket álltak.
a Riporter már a végén kétségbeesésében azt mondta, hogy jó akkor milyen érzés lehet majd ugyanarra a székre ülni ahol egy olimpiai bajnok is ült ?
Mire a válaszoló elmondta neki, hogy valószinűleg semmilyen mert ezek a buszok nem szállítottak olimpiai sportolókat hanem önkéntesek szállítottak Athén elővárosaiból a rendezvények segéd személyzetének.
Végig kuncogtam azt az az adást.
Arra már nem emlékszem melyik városi TV-ben ment le, de abban biztos vagyok, hogy a riporter és riportalanya nem kötött örök barátságot.
Nagyon kopik az emlékezet. Ős-ződ festés ződ utastéri kapaszkodóval. Nem is rémlik, hogy melyik gép volt belül is ződ, csupán 455 ugrik be felújítás után, de az meg talán nem volt kívül így pingálva.
Egyébként párját ritkítják ezek mert a káloziak vigyáznak rájuk, jó állapotban van mindd az 5. Csakhát itt azt nézik hogy nem euro 5/6 meg nem alacsonypadlós