Bor la Bor ügyben én is hozzászólnék.
Nekem borzasztó csalódás volt. Lehet, hogy az aper.bornak kikért fehér-folyó bor miatt ami ihatatlan volt! Gyönyörű kehely és ihatatlan lőre=disszonancia!
Az étel jó volt. A mellettünk lévő asztalnál a "tulajdonos" (szerintem az volt, mert ő fogadott minket) baráti társasága nyomta a boroskólát. Azért az értékelendő, hogy a pincér külön hozta ki a bort és a kólát. Az asztalnál viszont a hölgyemény igen látványosan robbantotta össze őket.
"kaliforniai Zinfandel nem ua. mint a magyar/osztrák ZIERFANDLER"
nyilvan :) fel sem merult ennek ellenkezoje :) Bejaaa irasat en azert nem javitottam, mert felteteleztem, hogy trefalkozik.
A kaliforniai zinfandel-t ismerem, leginkabb a Mondvai-tol valot kostoltam tobbszor is. Izgalmas bor... egyebkent keszul "feher" zinfandel nehany helyen.. de meg annak sincs izeben sem koze a cirfandlihoz.
ZIERFANDLER:
Has several synonym names, including Spätrot in Austria, Cirfandli in Hungary and Zirifahnler. Reported to have a low tolerance of drought conditions. Contrary to some reports there is no evidence that this variety has any relationship whatsoever to the Zinfandel grape of California.
A Barsac/Sauternes apellacioban az evjarat valoban nagyon fontos, pontosan a botrytiszesedest okozo idojaras vegett.
Pechetek valoszinuleg nem volt, arrol avidekrol rossz bor nem keul ki a piacra. Egyszeruen mas stilus es mas tartalom. Ami ott a rettenetes mazli a technologiai varazslasaok miatt neha megtorteniek keves sozlovel keves boraszatnal az tokajban menetrendzerint erkezik sokszaz hektaron teljesen termeszetes modon :)
A sauternes-i borknak egyebkent az eleganciajat es a stilusat szoktak kiemelni es nem a tartalmassagat sokoldalusagat mint a tokajinak... de errol meseljen cere vagy mas jobban kigyurt bortars.
Bejaaa, Bzoli: a kaliforniai Zinfandel nem ua. mint a magyar/osztrák ZIERFANDLER az előbbi vörösbort adó kékszőlő, az utóbbi pedig ugye láttátok...
"The origin of the grapename "Zinfandel" in California is currently thought by some to trace to a labeling name mistake involving Zierfandler, a completely unrelated white variety still grown in the Balkan region of Europe. It has been noted that mid-19th century catalogs mention a red (ie. "roter") mutation of that variety."
Tegnap este megkóstoltunk egy olaszhonban vett francia hírességet.
Sauternes Malesan 1999 - La Cuvée Bernard Magrez
Legjobban az édesség kontra kesernyés madula jellemzte a bort, nyoma sem volt a tokajiakban megszokott savaknak. Magas alkohol (14%), megfelelő édesség, de sehol az a jó kis koncentráltság. Maradok Tokajnál!
Tudja valaki, hogy melyikek a jó évjáratok Sauternesban. A Johnson féle boratlasz szerint nagyon évjáratfüggő, lehet, hogy pechünk volt... bár én örülnék, ha Tokaj tényleg ennyivel jobb lenne.
Én nem látom ezt katasztrófálisan soknak. Ez egy 1995-ös, (ahogyan írod) nagyon tisztességes bor. A mi sztárborászaink még keveslik is ezt a saját portékájukért.
:o)
Rioja, Vińa Ardanza Reserva 1995 Vissza a gyokerekrhez egy ismeretlenebb vorosborokat kostolgatos idoszakom vegen visszatertem ehez a nagy Rioja-ihoz. Ismet lenyugozott eshu rabszolgajava tett ez a csoda. Szine barnasba hajlo szelu sotet bordo, illata csokolades, kaves, allatboros... Ize kellemesen gyumolcsos, kerek, tanninjai kisimultak, szep egyben levo bor. Megeri az arat, igen jo bor, de a ujvilag siharzai es kaliforniai Merlotjai es cabernetjei mellet a riojai bor szuperioritasarol azert mar kevesbe vagyok meggyozodve, de meg mindig a kedvencem.
<>Villány, Gere Anonymous Cuvee, 1998
Ez amolyan megletepetes volt. Most raktak ki a finn polcokra, kivancsi vagyok a fogadtatasara, 16 euroert aruljak ami azert nem annyira vad mint a kb 20 euros CabSuv (valoszinuleg szigoritott a kereskedo). A palack kivulrol megnyero es modern borok benyomasat kelto rozsaszin cimkeje de visszafogot tradincionalis cimkelemevel mindenkeppen szimpatikus az europai piacokon.
A vor szine sotetbordo, illata penetransan kezd es intenziv anumalitasban folytatodik... ez a stilus egyben le is uralja bort. Aki szereti ezt annak jo aki nem annak nem jo. Ez az illat mondjuk ki szag, engem nem zavart, de szerintem agyumolcsosseg es a frissesseg rovasara ment. Kicsit sokallom (man megin ugy tunik, hogy a nagy magyar istenseg megtalat egy illatvilagot es nyomja mint suket acsengot). Izeben kevesbe gyumolcsos mint fuszeres. A paprikassag halvanyan felismerheto (valahol hallottam, hopgy kaves/dohanyos aromaja van.. hat szerintem nincs). Viszont friss savai vannek es enyhen huzos nem teljesen a borba belesimulo tanninjai. Utoize kellemes, szolos.
Mindosszesegeben egy tisztesseges jol ihato, de nagyon stilusbor. En hianyoltam a gyumolcsosseget es egy kicsit baratsagosabbnak varnam a tannint. Ezzel egyut nem hiszem hogy szegyent fog vallani a bor es nalunk a 15 euros arkategoriaban meg elfogadhato... peresz jobban orulnek, ha a 10-12 euros kategoranak lenne a kimagaslo minosegu bora mint a 15-17 eurosoknak a sereghajtoja... Mert azert ennyiert mar igazan jo borokat is lehet kapni amik nel feltetlenul jobbak mint ez az Anonymos, viszont 10 eve is es 10 ev mulva is jo bor volt es az is lesz :)
isten orizz, hogy eloree programozza az en egyedi velemenyem a te kostolasodat. Ezt sem jo sem rossz iranyba nem szeretnem. Kostolj es itelj magad.
Amugy a Gallo cegnek a Zinfandeljeit meg a Parker is elismerve emlegeti (majdhogynem csak azokat) es valoban lehet abban igazsag, hogy a Finnorszagba forgalmazott borokkal van valami gaz, a monopolium miatt egysegesen vannak szallitva, tarolva, teritve a borok es lehet, hogy egy tarolosasi hibatol tobb eves tetel nem franko...
A topikgazdának mindig igaza van! Pláne most még egyet is értek vele :))
Egyébként pedig szivese cserélnék valamit a felemlitett TóthI. Tybald féle 99-esére, csak azt kéne meghatározni a T. felajánlónak, hogy mit ért csereszabatos tétel alatt???
Cirfandli - na igen, igazad van, de sajna amikor a szó esett a riojai társulatról, akkor éppen az utóbbi 10 év legkomolyabb meló-túltengését éltük át ( halál komoly, annyit én még az életben nem dolgoztam!! ) most meg merőben lustaságból az eccerűbbik végét fogtam meg a dolognak (megjegyzem, a kissé leszólt Gallo Gyula&Örneszt részéről cirfandlim van, talán ez enyhitő körülmény :) - remélhetőleg pénteken alkalmam lesz letesztelni, hogy valóban egérszagú-e, mint BZ kartárs tapasztalta, vagy az egérszagú tételeket csak Finnorságba szállitják? )
B.
nomeg egy vesztergombi-t is be kellene tenni abba a listába, mivel neki is igencsak kerek borai vannak. [most nyitottam egy 2001-es kékfrankost, már egész kerek íze van]
A fehérekkel - Szeremley-nél rezeg nálam a léc, de nem vagyok olyan szigorú :o) - egyet tudok érteni, ők ebben a témában kiemelkednek a masszából.
Veresek esetében vagy dobjunk ki egy villányit :o), ill. csúsztassunk be egy, általunk is jól ismert egri borászt. Hogy az Gáltibi, vagy Tóthpityu lesz, azt nem szeretném eldönteni, mert mind2 megérdemli...
off
képzeld, hogy akkor mit írhatnak a történelem könyvekbe...
komolyan kiváncsi lennék 1x egy olyan történelem atlaszra ami nálunk is volt a suliban
ha valaki tud ilyet szerezni szóljon mindenképp
egy ilyen cél eléréséhez elsősorban nem kipurcanni 50 évesen, úgyhogy
egészséges, stessz mentes életmód, no cigaretta, no nő csak napi 3 üveg bor és 80 éves korodra meg is vagy a dologgal :-))
egyébként szubjektív leszek, az alábbi borászo(ato)któl kóstóljál minél többet:
fehérek:
Scheller - Tóth Sándor
Szőke Mátyás
Fekete Béla
Szeremley Huba
vörösök:
Vida Péter
Tiffán Ede és Zsolt
Gere Attila
Wunderlich Alajos
ha ezzel megvagy már jöhet lazítás: hajtós meló, cigeratta, nők, éjszaka, stb, 70%-os teljesítésnek ez már elfogadható :)