Ha agyagos a talaj, akkor az ~agyagos talaj vastagságáig bele fog "tömörödni" és mindig lesz agyagos rész a tetején. Ráadásul a vizes agyag nem fogja meg a köveket, hanem "elúszik" benne, mint amikor iszapba lépsz...
A 8cm nem elírás. Persze nem 8cm átmérűjű gömbként kell elképzelni, hanem lehet akár lapos, hosszúkás is, a lényeg, hogy minél nagyobb a kő, annál jobb. A szögletesség is előny.
Ha geotextilt teszel alá, akkor ráadásul a víz leszivárog a kövek közt és nem csinál "kőiszapot", mint azt tenné a murvából.
Figyelem: a murva alatt mindenki mást ért! (felénk a murva sárgásbarna, málékony apró kőzet, de az egyik szomszédom a fehér zúzott kavicsot hívja annak) Szóval megrendelés előtt tessék kiválasztani!
Köszi ismét. A talajt azért szvsz csak tudom telíteni, mert gondolom a dagonya nem tart a Föld középpontjáig, hanem kb. max. 20 centi mélyen véget ér. A dágvány felszedése kövekkel együtt biztos nem egyszerű, de úgyse én csinálom... ha meg megfizetek valakit, hogy csinálja meg, akkor az majd nyilván belekalkulálja ezt az árba...
Mi az a 8cm-es frakcióméret??? nem lehet, hogy 8mm-es méretre gondoltál?
a kövek földbe járásával az a probléma, hogy gyakorlatilag soha nem telítődik a talaj. Folyamatosan töltheted rá. Ha meg egyszer fel akarod szedni a dágványt, akkor ott fogsz anyázni a sok kő miatt.
Nálunk a betontelepen volt "fehér" zúzott kő. 8cm+ -os frakcióméret javasolt.
De bármely sóderszállítót megkérdezed, tuti tud legalább 5 kőbányából hozni anyagot.
kövezzenek meg a konténer-bérlők, de a helyedben 3 részletben (3 talicska) elhelyezném egy-egy kósza konténerben, a kádat pedig kiraknám lomtalanításkor, akkor úgyis elviszik a fémgyűjtők 5 percen belül...
Mi megprobaltuk atvinni a kozeli XVII. keruleti lerakoba utanfuton. Elhajtottak: hivatalosan epitesi tormeleket Bphez legkozelebb a Foti lerakoba lehet vinni... :o/
Szia, köszi, igen, érdekel. Mondjuk nem tudom, hogy az üzlet megkötéséhez el kell-e zarándokolnom oda, vagy elég egy telefon, hozzák a cuccot, leborítják, aztán fizetek. Nem mindegy...
Asszem nem szórakozunk, most leborítják a cuccot, nem baj, ha belemegy a sárba, legalább tömöríti rendesen.
nekünk is ilyen talajunk van, mi tavaly felszórattuk a feljárót, alul nagy szemcsés zúzalék, olyan 10 cm vastagságban, erre jött még aprószemű. Viszont leteríteni csak száradás után lehet, így viszont tökéletes lett. A mixerek sem tudták széttúrni. Biáról tudok adni kontaktot, ha kell.
A nagy bajom az, hogy a tüzépek, legalábbis errefelé, NEM foglalkoznak ilyesmivel, tehát nem azt mondták, hogy "tudnak szerezni drágáért", hanem hogy "NINCS".
Nos, ha bemész valamelyik tüzépre akkor ők tudnak neked ebben segíteni viszont akkor ők ráteszik a saját hasznukat. A javaslatom, hogy hívj fel telefonon egy építési fuvarozót és kérdezd meg őt. ;-)
Köszi mindenkinek a segítséget, ezek szerint zúzott bazaltra lesz szükségem.
Már csak az a kérdés, hol tudok venni - tüzéptelepeken, barkácsáruházban nem kapható. Elsősorban az északnyugati agglomeráció területén keresek: Bp. II. és III. ker, Solymár, Nagykovácsi, Pilisvörösvár, stb. Van valakinek valami tippje?
Sziasztok kőműves mesteri végzetségem van és most először járok ebben a topikban így üdvözlök mindenkit. A murva valóban szívja a vizet mert mészkő örlemény azért fehér a színe is. Ami nem szívja a vizet az a bazalt őrlemény ami sötét szürke színű és igencsak éles felülettel bír. Amennyiben viakolorozni akarsz a későbbiekben mondanám neked, hogy a fehér murvát hozd rá de azt is legalább 10-cm vtg-ban a laza föld réteg eltávolítása után mert egyébbként csak eltemetni lesz jó és semmi célt nem fog szolgálni. A viakolort is megtudod csinálni házilag nem nagy dolog de annak 30-35-cm mélyen kell kiszedni a talajt. Amennyiben lenne még kérdésed akkor írhartsz erre a email címre: vereslak@hotmail.com
köszi a segítséget. mondjuk azt nem értem, hogy a murva szemcseformája miért lenne kerek, eddig abban a hitben voltam, hogy az zúzott kő, tehát éles... nem?
És mondd csak, az miért baj, ha a kő (egy része) beledagonyázódik a sárba? laikusként azt gondolnám, az jó, mert azzal is tömörödik a talaj - ahol eddig föld+víz volt (=sár), ott lesz föld+víz+kő (=tömörebb talaj).
A geotextillel az a bajom, hogy ott már komolyabb előkészítés kellene - a jelenlegi dagonyát kemény munkával meg kéne szüntetni (kb. egy ásónyomnyi mélységben kiásni a sarat), arra mehetne a geotextil meg a murva. Ez meg nekem kicsit túl sok meló.
Nem vagyok szakértő, csak gyakorló építkező, házfelújító.A murva nekem nem jött be, hasonló volt a gondom az udvarral, mint neked.Először a homokszerűen apró részei miatt inkább iszapra emlékeztetett az első eső után.Aztán locsolgatás után, amikor az apró részek kimosódtak, akkor azért beállt.Csak egy idő után a kosztól, sártól érdekes lett a színe.Aztán okulva az előzőből, a másik házhoz bazaltzuzalékot hozattam ,ami remekül tömörödött, és a kosz sem látszott meg rajta.A lényeg, a kerek szemcseforma nem tömörödik normálisan, terheléskor elcsúsznak egymáson a szemek, míg a szögletes,sarkos szemcsék jól összeállnak.Ha később tervezitek a térburkolást, a,, tükör"kialakítása után újra fel is használhatod a zuzalékot.
Dagonyázós kocsibeállómat szeretném ideiglenesen, viszont gyorsan dagonyamentesíteni (perpill bokáig ér a sár). Murvát akartam rá hozatni (vagy 2 köbmétert), gondolván, az a saját súlyánál fogva is belemegy a sárba, és tömöríti az altalajt, a maradékot meg elterítem a tetején, esetleg néhány pázsitrácskővel súlyosbítva.
Most le akarnak beszélni erről, mert állítólag "a piliscsabai murva beszívja a vizet", inkább "sóder a tuti". Nomármost, én nem vagyok se építész, se kőműves, de ez szerintem baromság, a kő (a mészkő kivételével) sztem nem szív vizet - a sóder viszont apró szemcséi miatt gyakorlatilag úgy viselkedik, mint a sár. Mi az igazság? Jó ötlet a murva?
(Tudom, tudom, a jó megoldás a viacolor vagy a beton lenne, de egyrészt még fagy, másrészt meg csatornázás miatt úgyis fel lesz minden túrva pár hónap múlva, minek ruházzak addig be?)
Ha a régi tölcséres módszerrel injektálsz akkor nem szabad a furatokat lezárni, kell meki időt adni a kiszellőzésre. Javaslom a pakkeros megoldást. A pakker az olyan mint egy zsirzógombos dübel. A furatba be kell rakni, és meg kell rajta húzni a csavart. És a végén a zsírzógombnál rá kell csatlakoztatni a kompreszor csővét és fel kell nyomni a furattot. Szerintem ez a módszer most a legjobb.
Kivülre tudok ajánlani szép klinkertégla burkolatot, persze mögötte légréssel.
A nádat pedig ki lehet cserélni, és újra lehet vakolni.
Ha jól tudom jogszabályilag valahogy úgy van hogy magyarországon csak bevizsgált, és a magyar szabványoknak megfelelő anyagot lehet beépíteni Ez az elmélet, és a gyakorlat ....... :).