Bocs, ha sok, de gondoltam hátha érdekel titeket...
Balatoni Borrégió: hat borvidék összefogása
Badacsony, 2003. február 21.(MTI) – Badacsonyban hat történelmi borvidék - a badacsonyi, a boglári, a füredi-csopaki, a Balaton-felvidéki, a zalai Balaton-melléki és a somlói - elhatározta, hogy megalakítja a Balatoni Borrégiót - erről Majer János, az FVM Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének igazgatója pénteken tájékoztatta az MTI-t.
Az együttműködés elveit és szervezeti formáját a következő hetekben valamennyi érintett borvidéken megvitatják, ezt követően döntenek a balatoni borrégió létrehozásáról és a szervezet alapszabályáról.
Az egyesülés célja a fejlesztési tervek és a piacszervezés összehangolása, a hatékony eredetvédelmi rendszer kialakítása, valamint az alapító borvidékek történelmi múltjához méltó, egységes arculat kialakítsa, hozzájárulva ezzel a balatoni borok piacképességéhez.
Az alapítók a balatoni borrégió szakmai központjának a badacsonyi kutatóintézetet tekintik.
- Az új borrégió létrejöttével megnőttek a Balaton körüli, több mint 2000 éves múltra visszatekintő szőlő- és borkultúra versenyképességének az esélyei - hangsúlyozta Majer János.
A Balaton-vidéken 30.000 hektár termőhely minősül szőlőtermesztésre alkalmasnak, a hat történelmi borvidéken 10.000 hektárt tesznek ki a szőlőültetvények, amelyek alapanyagot biztosítanak az itt készülő, és megfelelő marketinggel a nemzetközi piacon is helyt állni képes kitűnő boroknak – mondta a kutatóintézet igazgatója.
A badacsonyi bejelentéssel - a Duna, illetve a Pannon Borrégió után - harmadikként jön létre a balatoni.
Sauternes Parker szerint: 91 közepes, 92 gyenge, 93-94 közepes, 95-2000 jó, 2001 kitűnő. Franciák szerint, tíz ponttal: 91: 6, 92-93: 3, 94: 6, 95: 8, 96: 9, 97: 9, 98: 7, 99: 8, 2000: 8 (http://och.free.fr/cgmil.html)
Voltam Egerben a Demeter Csabánál meg a Gálnál, tök náthásan, semmit sem éreztem, tudjátok, mekkora kín volt ezt kiállni?!... Elméleti bórkóstolás... Figyeltem, hogy azért a négy alapízt még teljesen ízvakon is fel lehet ismerni.
A Gál amúgy Dél-Afrikában szüretel, van kis része egy új birtokban (Capaia).
Nagyon stimmel, amit mondasz.
A három kóstoltató közül egy sem értett a borokhoz, volt aki viszont nagy érdeklődéssel hallgatta azt, amit én meséltem róluk :).
Nálam voltak párszor kóstoltatni, jó és közepes borokat. Ha kedved kerekedik megvenni bármit is méregdrágán teheted, legkisebb rendelés 30000 ft volt akkor (tavaly, tavalyelőtt). Előre jeleztem, hogy nem valószínű hogy bármit is veszek.
Aztán kiderült a dolog: a regisztrációs csajszit, aki telefonált és megbeszéli a találkákat nem érdekli a kifutófiú profitja. Az meg csak abból kap részesedést amit elad. Amióta ezt megtudtam, már nem igényeltem a kóstolót.
A cég váci illetőségű, és mivel elég sok időt töltöttem a városban az elmúlt 10 évben, sokmindent hallottam. Állítólag mint munkaadók kemények, (persze hol nem) de ha túl tudod tenni magadat azon, hogy amit eladsz az gusztustalanul drága, ugyanakkor minőségben jó (de nem feltétlen kiváló), és el tudsz vonatkoztatni a terméktől és csak az önös érdekeidet szemelőtt tartva keményen dolgozol, egy jó kereseti lehetőségre van kilátás, és talán azt is el lehet mondani róluk, hogy biztos jövő, mert a cég fejlődésre van ítélve, tőkeerős és jól szervezett viszonylag. Mindig meg lesz az a nem szakértő, ugyanakkor fizetőképes vevőköre, amelyre építenek, és akiknek becserkészése a te feladatod. Az ügyvezetőt Nier Zsoltot ismerem, autót vásároltak már nálam.( Kaptam is egy délafrikai CS-t hehehe)
A múlt hét csütörtöki Decanter bortali óta csak most van lehetőségem írni.
Szeretném megköszönni mindenkinek a részvételt, aki eljött. Külön köszönet Katinak és Csitének, akik segítettek összeszervezni a kis csapatot. Remélem, jól éreztétek magatokat, úgy látom a topicból, hogy pozítívak voltak a visszajelzések!
Bízom benne, hogy hamarosan mi is eljutunk egy topictalira és lesz lehetőségünk újra találkozni.
Kati, Cirfandlia: Szerintem a Szőke Chardonnay 2001-es évjáratú volt, most már csak ilyen van a boltban, de mivel Kati Te korábban vásároltad, lehet, hogy a neked még 2000-esből jutott.
Lehet, hogy ez közismert, de mivel nem érdeklődöm alapvetően a külföldi borok iránt ( kiv. egyes ad hoc eseteket ) igy egész egyszerűen nem találkoztam eddig ezzel az információval.
A kaliforniai borok pláne nem érdekelnek, de ez egyszerű, minden alapot nélkülöző előitélet :))
Csak azért van ilyenem, mert elég hosszasan kellett várakoznom, mig mások csokoládét vásároltak, ez időt a boros szekciónál töltöttem, végül nem tudtam megállni, hogy legalább valamit ne vegyek : végülis egyik ( Julio&E.Gallo, meg a noname riojai-nak tűnő objektum ) sem volt drágább, mint amennyiért itthon megkockáztatok egy számomra ismeretlen bort ( "max. kiöntjük, hanem jó " )
B.
Ha má' nem visztek ugye ez a minimum;)))
De aztán nem valami 1 hektáros amatőr borászt odahozni, mint amilyenről ama _avatott_ újságíró is megemlékezett!:))))))
légy nagydumás és pofátlan; tud átverni a kuncsaftot, ne érts a borokhoz = nyert ügyed van!
A munkával járó anyagi és egyéb juttatásokat nem ismerem (akár jó is lehet) de a cég a bort ismerők kedvelők körében eléggé feketelistán van. De ettől még okozhatsz kellemes perceket sznob cégvezetőknek ha eladsz vmi délafrikai v franszija bort amivel villoghatnak a partnernél.
A segítségeteket szeretném kérni, mint a borokhoz értőkét. Gondolom a borkereskedelemhez is ért itt valaki, sőt szerintem sokan.
Tehát: van a HVG-ben egy álláshirdetés kereskedelmi területre a Freiherr von Fahnenberg Kft-hez.Tudtok a cégről valamit?
Előre is köszi a segítséget.
Jaham, régebben is írtam, hogy ha legalább megközelíti a hazai borok színvonala egy átlagos kocsmában a sörökét akkor elmondhatjuk, hogy volt értelme bormarketingre költeni.
Most olvasom a hová érdemes menni pesten topicban, hogy BorlaBorban csütörtökön borvacsora volt - rendszeresen szervezik állítólag - és pont Matyibá volt a vendég! Kár, hogy iylen dolgokról nem tájékoztatja valamilyen formában a hely a borbarátokat:(
Off
Neotech < AN? Ahhoz inkább egy üveg Portorico rumot ajánlanék, hogy ne halljátok utána a különbséget :o)))
On
Nem tudom, mi a helyzet a Campona-ban, de könnyed (és nem súlytalan) verest ajánlani nem egyszerű. A jobb villányiak eléggé testesek... Nézd meg Szőke Kékfrankosát, Cabernet-jét, Gál Kékfrankosát, ezek ajánlhatók, bár nem éppen a legkönnyebbek, de mások, mint a villányi-iskola borai.
A szeánszról pedig írj a "halandós hifitopicban"!