Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Kicsit továbbgondolva kérdést igazából nem tudom milyen kompenzácíóra gondolsz....Miután az önálló Határőrség megszűnt feladatai és állománya 2007-ben kényszerűen integrálódott a Rendőrségbe,tehát határőr rendfokozatba nem tudnák "helyre állitani" az elmaradt rendfokozatot. A Rendőrségnek tartalékállománya nincs vélhetőleg úgy sem.
Annak nincs akadálya,hogy mint egyetemet végzett,24 hónap katonai szolgálatot teljesített,egyén aki eü
alkalmassággal,erőnlét stb rendelkezik mint volt határőr jelentkezzen lövészként,felderítőként valamelyik közeli honvéd tartalékos egységnél.....
Szerintem András ez a vonat elment....
DE sok sikert minden próbálkozáshoz,bár akiről én tudok civil diplomás /nálunk is volt őrsellátó pénzügyi számviteli Főiskolával,meg talán egy tanár is/ azok annak idején azért maradtak soros határőrök szándékosan,mert nem vállalták a tartalékos pk képzést,hogy elkerüljék az évente 1-2 hetes tartalékos szolgálatot
Érdekes amit feszegetsz,miután a rendszerváltás előtt,ill rövid ideig utánna is/Boros belügyminiszter tiltotta meg/akkoriban még bőven található volt a ht tisztek között nemhogy főiskolát
nem végzett,hanem még érettségivel sem rendelkelkező tiszt is....un tiszti tanfolyammal oldották meg/különösen alegységeknél,max szds lehetett és önnálló pk beo-t nem tölthetett be/ ....Aztán a rendszerváltásig aktívan zajlott un tartalékos parancsnoki képzés polgári diplomásoknak,illetve érettségivel rendelkezőknek Kistarcsán/ezt un "bújatatott ht képzésnek "hívták sokan jól jártak ezzel,felszerelt mint alhdgy és dolgozott ,tanult pl elvégzett valami tanfolyást.....Csoda ,hogy ezt neked nem ajánlották fel...
cseréljünk emilcímet,miután a tied,enyém is nem publikus
Várom azon volt határőrök jelentkezését, akik diplomával a kezükbe vonultak be sorkatonai szolgálatra s az akkori hatalmi arogancia megfeledkezett a tiszti előléptetésünkről.
"Miniszterelnökség,
Dr. Lázár János Úr
Miniszterelnökséget vezető miniszter
részére Tárgy: Kérelem a felsőfokú végzettségű volt sorállományú határőrök nevében.
1357 Budapest,
Pf. 6.
Tisztelt Miniszter Úr!
Alulírott Lichner András Gyula (an.: Balázs Klára, lakcím: 3121 Somoskőújfalu, Csontváry köz 1.), azzal a kéréssel fordulok Önhöz a volt határőr társaim nevében, hogy méltányossági alapon vizsgáltassa felül, hogy az 1979. március 20-tól 1980. szeptember 15-ig a BM Határőrség állományában sorállományú szolgálatot teljesítő, s bevonuláskor már diplomával rendelkező határőrök kiérdemelték-e a tiszti rendfokozatot. Erkölcsi kárpótlási kérelmünket a mellékelt levelek alapján a Belügyminisztérium hatáskör hiányában elutasította, a Honvédelmi Minisztérium átadta a kérelmet a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságnak, ahol adminisztratív eszközökkel finoman kisöpörtek.
Utolsó lehetőségként fordulok Önhöz, mivel nem anyagi jellegű kárpótlást kérünk, hanem az egyébként is hányatott Ratkó nemzedék egy szűk értelmiségi körének erkölcsi elismerését, úgy érezzük, hogy ha a rozsdás görbeszög egyengetőknek jár erkölcsi kárpótlás, akkor talán nekünk is.
Somoskőújfalu, 2015. július 21.
Melléklet: 5 db.
Tisztelettel és köszönettel:
Lichner András Gyula
okl. mérnök-közgazdász
volt határőr
Attól tartok, hogy a mostani hatalmi arogancia is így fog cselekedni. Emlékeztek, hogy kik voltak azok az előljárók, akiknek KERÜLET VIGYÁZZ járt, nos ez a fenti levél az egyik et. fiának szól.
Igen valószinűleg az én hozzászólásomat olvastad.Alap és szakkiképzésen 78 ápr-okt ig majd kutyás tisztes képzésen Dunakeszin majd szobi őrsön 79 tavaszától 80 januárig/?/ majd a ismét a balassagyarmati kerület kik,szd-nél 80 április 17-ig szolgáltam sorkatonaként,aztán ht /Ferihegyen/ lettem sokáig tts,zls majd levelező tagozaton végeztem az RTF-t stb de ez már egy másik történet....sorkatonaként ha átfedéssel ,"fázis késéssel"/egy időszakkal később vonultál,akkor még 6 hónapos bevonulási ciklusok voltak/ is,egy időben szolgáltunk,lehet ,hogy találkoztunk....
Bár nem szolgáltam utánna már Bgy-én,de érdekes volt kollegaként tekinteni pl" Tujungára" alias Tolnai ftörmre aki gerinctájájon a bakancsával taposva szemléltette a laposkuszás módszertanát rajtam.... De később
sok ötletet én is alkalmaztam tőlük.Aztán én is dolgoztam korábbi sorkatonáimmal később kollegaként,a rendszerváltás után kb 90-től,már azért szivesebben szolgáltak ht-ként.....
Aztán Farkas szds,agyvérzésben meghalt/ha emlékszel mindig vörös volt az arca,magas vérnyomás/Tolnai Pista elvégezte szintén az RTF-t/Dezső is/ ő lett a kik szd pk-ja,Én Dombi zls-el jártam egy évfolyamon ,tőle hallottam aztán róluk bővebben
A határra indul már a sok járőrlegény... 1979. március 20-tól 1980. szeptember 15-ig Balassagyarmat kiképző századánál teljesítettem szolgálatot, mint írnok. Jó volt olvasni a régi neveket, mint Farkas szds., Tolnai ftörm., de mellette még Bencsik szds. polh., Bódi törm., Baráz szds., Hemreich szds. (őrgy.), Balázsik fhdgy., Kurunczi szd., Perged fhdgy., Brezina ftörm., Kaszab alez. törzsfőnök, Vincze alez. ker.pk., Fegyveres alez. hükalov, Polyóka, Kalácska, Lukács és sorolhatnám tovább.
85 novemberi bevonulás, 87 májusi leszerelés. Híradós voltam,a "panelban" volt a szállás. A Opk-ra jártunk A jó kis Ifákkal. A pk-n pedig távírász. Régi szép idők :-)) Csécs főhadnagy volt a főnök. A Jóni név nekem is megvan :-))
Látom emlékeztek még a Jónira:) .Nekünk a műszaki zászlóaljnál politikai tiszt volt. (88-90 ig voltam ott) Büszkén matricázta fel az 1500 polszkiját Sényői roma matricával:) rendszeresen tartott zenés mulatságot a kantinba (nem fehéreknek cigány zenével) Nem csodálkoznék ha politikai pályára lépett volna:) Egyébként volt abban az időben valaki ott? A Napmátka utcai tűzoltó laktanyát "építettük" azidőtájt, meg az RG-t.(legalábbis én) A műszaki 5-nél voltam.
Igen elég érdekes ember vólt.7 évvel később már másként viselkedett. 1 honapot vólt hózzá szerencsém.Kimaradást eltávot nem is kértem Bagirától.Viszont megtanitotta,hogy te egy senki vagy.
Szia én is ott vóltam Adyn ellátó századnál 90 nov 28 tól 91 február márciusáig.Akkór Tóth János százados vólt a századparancsnok.Feloszlatták a század egy részét.Mester és Jóni százados vette át az épitő századot az ő alakulatával.Ott egy teljes átrendeződés történt.Te mikór voltál ott?
Aztán szívesen hallanék az egykori beosztottaimról aki a Budapesti Határőr Igazgatóságnál 1992-93 ban
/Ferihegy/ a II.majd a I szd III.szakaszában szolgáltak
Végül az RTF határrendész szakán 1993-97-ben végzett tiszttársaimról...Miután a bajtársak egy részével
a jogutód Igazgatóság nyugdijas bizottságában,gyűléseken.találkozókon tartjuk a kapcsolatot,csak azokat kérem ,hogy jelentkezzenek akik nem tartoznak ebbe a körbe.A kapcsolatfelvétel lehet itt is,illetve személyes ínformácíókra tekintettel