Keresés

Részletes keresés

Lappantyú Creative Commons License 1999.11.16 0 0 119
Sziasztok!
Láttam plakátot a városban, amin már kinn volt a legközelebbi Zorán/BS koncert dátuma.
2000. május 6. szombat (az időpontot elfelejtettem)
Ugyan még nincs kétezres naptáram, de megpróbálom megjegyezni a napot.
Remélem, nem jön közbe holmi y2k probléma és nem 1900. május 6-án lesz a koncert, mert akkor kicsit nehéz lesz jegyet venni... :))
Lappa
Lappantyú Creative Commons License 1999.11.09 0 0 118
Végre valami jó hír, SmartAss drága!
Én is sokat hallgatom és sokat szeretem.

Kérdésem volna:
Tavaly ősszel volt egy jó kis kamarakoncert-turné, aminek volt néhány budapestközeli helyszíne is. Nekem sikerült kimennem Szentendrére és mondhatom, hogy jól éreztem magam. Igazán szívesen részt vennék egy hasonlón ez évben is. Tud valaki valamit arról, hogy idén lesz-e ilyen koncert?
(Igaz, tavaly is a honlapról értesültem, nyilván idén is kiírnák, ha lenne... De azért, ha mégis... vagy mégse... vagy valami...)

Lappa

Előzmény: SmartAss (117)
SmartAss Creative Commons License 1999.11.09 0 0 117
Lappaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!
Akárhányszor hallgatom meg, egyre jobban teccik.
Mondhatni qrva jó!!!!!!!! :))))))
Lappantyú Creative Commons License 1999.11.04 0 0 116
Lappantyú meg szomorú madár lett, mert rosszul olvasván rumci bejegyzését hat óra helyett háromnegyed hétre ért a Kultúrbarlangba és Zorán helyett hűlt helyeket talált ott.
Se dedika, se más.
...nehéz nap volt, felejtsd el...
Lappa
Ps. skaccok, köszi a biztatást!
Előzmény: rumci (96)
Peppers Creative Commons License 1999.11.04 0 0 115
Kedves Lappa, nem kell rögtön elkeskenyedni.

Én mondjuk nagy "hívője" vagyok a tudatos alkotómunka feltételezésének, vagy legalábbis annak, hogy befogadóként tudatos kapcitásainkkal meg lehet közelíteni a művet, akárhogy is készült az. De ami a "koncepciót" illeti: az igazából az én koncepcióm, illetve legalább annyira az enyém, mint a lemezé. És természetesen nem zár ki más megközelítéseket, még számomra sem. Egy másik szinten például nagy rajongója vagyok a Szerenád típusú dallamoknak, csak úgy, önmagukban...

Ja, és nagyon érdekelne például, mit mond Zoránról valaki, aki hivatásszerűen foglalkozik muzsikával... Hahó, van itt valaki?

Peppers

Előzmény: Lappantyú (112)
nemisbéka Creative Commons License 1999.11.03 0 0 114
Bocs a megkesett hozzaszolasert, most olvastam vegig a topicot.

"Én sem szeretem a feldolgozásokat, Cohent egyenesen imádom, mikor megláttam, hogy a Take this waltz-ot Zorán felvette, nagyon dühös voltam, de mikor meghallottam, elájultam."

En elobb ismertem Zorantol es az ajulas akkor kerulgetett, mikor meghallottam az eredetit, hogy mennyivel jobb, teljesen mas hangulatot tukroz. Cohen legyozhetetlen.

Előzmény: SmartAss (53)
syrius Creative Commons License 1999.11.03 0 0 113
Bors örmesterem nagyot alakítottál, ez a lemezismertető profi munka volt, és pár hétig ezen rágódva készülök a meghallgatására. Karácsonyra biztos (?) lesz aki elküldi. Kismadárka pedig biztosan fejlődik, ha nekem sikerült akár e topic hatására, akkor Lappantyúnak pláne. Off, mint matek tanár velem is előfordult, hogy a "témanyitás" után én is tanultam a hozzászólóktól.
Előzmény: Peppers (103)
Lappantyú Creative Commons License 1999.11.03 0 0 112
...offtopic on...

Egészen vegyesek az érzéseim.
Egyrészről rém boldog vagyok, hogy összegyűlt itt egy jó kis társaság, aki nekem utat mutat abban, hogy mire figyeljek, amikor hallgatom a lemezeket. (Sőt, valahol olyan iránymutatásokat kapok tőletek, hogy már más lemezeket is más füllel hallgatok.)
Másrészről pedig el vagyok keseredve. Hogy nekem ez miért nem jut az eszembe. Hogy én itt kijelentem magam _nagy _Zorán _rajongónak és a legalapvetőbb dolgokat sem látom meg.
Én vagyok a láma nép, akinek slágereket kell játszani és arra majd jól ingatom a fejemet?
Jó, persze, egy-két dolgot én is észrevettem, beleénekeltem az Ablak mellettbe pár régi dalt, de az alapkoncepció a legmesszebbmenőkig nem jutott el hozzám.
Most már csak egy kérdésem van magamhoz, miszerint fejlődőképes vagyok-e vagy veszett fejsze nyele nálam ez az egész zenehallgatás...

...offtopic off...

Lappa

rumci Creative Commons License 1999.11.03 0 0 111
Jaj de jó, hogy nem csak nekem csengett össze a két dal. Akkor esett le a tantusz, amikor a Zorán-honlap jóvoltából elkezdtem „Az ablak mellett nyitószámát” együtt játszani a lemezzel. Igazán különösen vibrál össze a két dal!!!
Előzmény: Peppers (110)
Peppers Creative Commons License 1999.11.03 0 0 110
Egy tipp: tessék egymás után meghallgatni az 1977-es első Zorán album és az 1999-es Az ablak mellett nyitószámát! (Címeket nem mondok, vegyétek a fáradságot és "nyomozzátok ki"! :)
Peppers
Peppers Creative Commons License 1999.11.03 0 0 109
Dotis off-line segítségével válaszolok egyet magamnak :), hátha mást is érdekel:
http://www.internetto.hu/zene/lemezek06.html#kentaur

Beígértem egy Zorán koncert 97 irományt is. Jön, de Az ablak mellett elég sokat kivett belőlem...

Ritkán van ez így, de egyszer pl. voltam egy fesztiválon, ahol Cseh Tamás is fellépett. Elpengetett három számot: az utolsó a Budapest volt. Tamás ezután meghajolt, és lement a színpadról. A közönség tombolt, Tamás visszajött, meghajolt, kiment, a közönség tovább tombolt, Tamás még egyszer visszajött, meghajolt, kiment, aztán még párszor megismétlődött az egész. Hiába örjöngött a nép, az előadó aznap este már nem tudott visszajönni, hogy folytassa. És ez így volt felemelő.

Ennek fényében Zoránhoz visszakanyarodva: nagyon várom a lemezbemutató koncertet, mert kiváncsi vagyok, hogyan lehet "Az ablak mellett-koncepciót" élőben végigvinni, úgy, hogy el kell játszani a "kötelező" slágereket is, adott esetben tízezer ember előtt, és olyan módon, ahogyan azt mindenki ismeri és szereti.

Peppers

Előzmény: Peppers (106)
Lappantyú Creative Commons License 1999.11.01 0 0 108
A Thalia színház műsorán november 5-től egy érdekes előadás látható:
Gáti Oszkár összeválogatott negyvenakárhány Dusán dalszöveget, amelyeket "neménekelve" interpretál. Közben lesz zene is, hárfán és fuvolán komolyzenét játszik két hölgy. Az előadás címe: Múlt bolygó. Meglehetősen egyedülálló kezdeményezés. Kiváncsi vagyok az eredményre.
Lappa
rumci Creative Commons License 1999.10.30 0 0 107
Véletlenül kapcsoltam be ma koradélután a Zenebutikot (épp a legvégét), és mit látok? A színfalak mögöttet. Koncertszerű előadás volt, minden hangszer akkurátusan bekötözgetve, még kontrollhangszórók is. Presser a zongoránál. Stb. Hogy ennek ellenére miért volt playback, azt viszont nem tudom. Nagyon mókás volt a hegedűszóló, amint Sipeki gitáron, Orosz meg a harmoikán „játszották”, a fuvolaszólamot meg Zorán fütyülgette, már amikor nem énekelt. Különben jó volt hallani, bár végigröhögtem a playback miatt az egészet. A legszórakoztatóbb azért mégiscsak Zorán kezét figyelni volt. Többnyire halvány fogalma nem volt arról, mit kellene játszani. No nem baj, majd koncertre megtanulja. Bár már lenne!!!
Peppers Creative Commons License 1999.10.28 0 0 106
Hirtelen nem ugrik be semmi a Tűz meg az Új világ címről. Elárulod?

Az ablak mellett szerintem is rokona a 424-nek, de nem olyan nagyon közeli. A 424 tényleg csúcsalkotás, de néha már olyan mezsgyéken jár, ami nekem nem terep.

Az ablak mellettet végig követni tudom. (Azt hiszem.) De még ehhez is lelkierő kell majd, hogy újra fel tudjam tenni.

Peppers

Előzmény: Dotis (105)
Dotis Creative Commons License 1999.10.28 0 0 105
Hm.
Tűz, Új világ. Ha egyáltalán ismeri valaki ezeket a dalokat, még 1988-ból.
Egyáltalán leesett valakinek, mi is az a 424-es csatahajó? És miért kell, hogy tudjon menni a földön is, vízen is, levegőben is? És hogy mi az a tigris, ami üldöz, lépteimbe lép? Hogy a 424 olyan apokaliptikus alkotás, amihez a rockzenében legfeljebb a Genesis Supper's Ready-je mérhető?

"Ha van még egy új világ,
érted is eljövünk, ne félj!
Eljövünk s elviszünk.
Csak tanulj meg várni ránk.
Állj ki a partra néha,
s ha tenger nyelne el, az égbol jövünk el!"
"Tárd ki az ablakod néha, a vendég a közelben jár."
"És szétszélednek a zarándokok,
az üstökös útközben elfogyott,
s csak az jut oda, a sivatagon túl,
aki soha, soha, soha el nem indul."

Nem ismerem a szerzők szándékát, nem tudom, "mire gondolt a költő", de hogy nekem ezek a sorok mit jelentenek, azt tudom.
Akárcsak a Ha hinnél valamiben-nél, de erről nem lehet írni. Vagyis lehet, de ahhoz legalábbis Dusánnak kell lenni.

Előzmény: Peppers (103)
Lappantyú Creative Commons License 1999.10.28 0 0 104
Húúúúúúúúúúúúúúúú! Ezen még gondolkodnom kell. Most beleborzongtam, az bizonyos. Kösz, hogy leírtad.
Előzmény: Peppers (103)
Peppers Creative Commons License 1999.10.28 0 0 103
Mottó: "Nyilvánvaló a szándék, tehát rejtse titkos kód." (Sziámi)

Szóval Az ablak mellett.

Már jó egy hete megvan a lemez, de csak tegnap tudtam időt találni arra, hogy leüljek és végighallgassam. Óvatosan tettem be a lejátszóba, mert szinte mindannyiótok szavaiból szelid önmegggyőzést vettem ki. Mert, ugye az, hogy "még meg kell hallgatnom, hogy igazán tudjam", meg hogy "ma egy fokkal jobban tetszik mint tegnap vagy tegnapelőtt", no, ez minden volt, csak nem lelkesítő számomra.

Az első számokat hallgatva nem is éreztem mást, mint amitől "tartottam". Hát igen, ezek a dallamok, ezek a versek, ez a hangszerelés... Szép, jellegzetesen kicsiszolt, de igazából semmi újat nem hoz. Egyedül a kelta motívumok voltak szokatlanok, de őszintén szólva azok meg kissé hatásvadásznak, rockzenei "alkímiának" tűntek... Szóval, szóval.

Aztán a lemez közepe felé valami nyugtalanító érzés vett rajtam erőt. Ezek a dalok... Mint ha mindegyik mögött legalább öt-hat másik, régebbi szám sejlene fel!

A Ha hinnél valamiben mögött megjelent a Kell ott fenn egy ország, az Az legyél, akinek látszol, a Miért ne játszhatnánk el jól és a Coda II... A Szerenád mögött ott sorakozott megannyi "szerelmes" dal a Könyörgéstől a Romantikán át a Régimódi dalig... A Valami más annyi régi számra nézett vissza, hogy azt leírni is sok lenne: Hétfő este, Név nélkül, Vasárnap délután, Nem haragszom rád... A mikor valóra vált az álmunk pedig felidézte a Felejtsd elt, Az élet dolgait, a Vadkeletet és az Élet tanár urat...

Ez így már nem egyszerűen önismétlés, annál több, vagy valami más. Mi történik itt valójában? Mint ha az egész életmű java összegződne ezekben az új nótákban! Mire készülnek, miért vonultatják fel mindezt?

És akkor az album végén minden világossá vált. Az utolsó két dal, a Virtuális föld és a Hídon elárulta a célt.

Leírom, bár, lehet, hogy meredeknek tűnik: ez a lemez Noé bárkája. Tudom, elég ócskaságot lehetett már hallani erről, mostanában, az ezredvég felé. De ahogy az Az ablak mellett ragadja meg ezt a témát, az valami egészen egyéni és nagyszerű. Pici, Dusán és Zorán tudatosan, rendszeresen gyűjtik össze "mindazt, ami megmaradt" (mennyire mást jelent ennek fényében a kelta zene is!), még vetnek egy pillantást a "végső, a virtuális föld"-re, aztán megkezdik az átkelést.

Az utolsó szám (A hídon) valami olyan erővel rántja magával az egész lemezt (és a hallgatót), ami egyszerűen ellenállhatatlan. Mint amikor a vándormadarak elindulnak...!

Mikor vége lett, szinte lázas állapotban voltam, még hosszú percekig. De még most, másnap is a hatása alatt vagyok, és valószínűleg még el kell telnie egy időbnek, hogy fel tudjam dolgozni.

Számomra ezt jelenti Az ablak mellett.

Peppers

vlado Creative Commons License 1999.10.27 0 0 102
Arra gondoltam, olvasgatva ay oldalt (ami nagyon tetszik), hogy lemezkritika helyett lehetne idézeteket is írni. Ugyanis sok olyan mondatot olvastam errefelé, amik a lemezt hallgatva valahogy elsikkadnak az ember tudatában, de ha valaki felhívja rá a figyelmet, akkor elcsodálkozik, hogy jé milyen jó.
"Néhány elfelejtett ember igaza..."
Hello, Vlado
rumci Creative Commons License 1999.10.27 0 0 101
Szerintem is összehasonlíthatatlan a két változat (Real Audio, ill. CD). Az anyg nekem napról napra jobban tetszik. Állandóan az új Zorán-CD-t hallgatom, és imádom!!! NÁlam persze, mint mindig az ironikus dalok viszik a pálmát: A színfalak mögött, Úgy volt, Az első dal, s leginkább: Mikor valóra vált az álmunk; aztán bár az előbbi minősítő jelző nem (annyira) illik rá: Valami más, Szerenád. Ja, meg hát a többi. Szóval szerintem abszolút príma produkció!
Előzmény: SmartAss (100)
SmartAss Creative Commons License 1999.10.26 0 0 100
Nos, Lappa infója alapján én is megvettem. Nem az, amit vártam, de tetszik. Meglepő, mennyivel jobb, mint a minta, amit itt a neten lehetett hallani. Nem csak a minőségre gondolok, hanem a hangulatára. Persze még néhányszor meg kell hallgatnom, hogy igazán tudjam :)))
Lappantyú Creative Commons License 1999.10.22 0 0 99
Rumci, kösz az infót, részemről ott leszek. (Jól átvágtam magam a CD vásárlással. :-((( Ez a Kultúrbarlang meglehetősen olcsó hely, nemtommérnem ott vásárolom a CD-ket.)

A Kiáltás nekem is valami nagy-nagy-nagy kedvencem. Meg a Vasárnap délután is. De mindkettőt másért szeretem. Illetve mindkettőt a hangulatáért, ami viszont nem ugyanolyan.

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a Színfalak mögött hogyan szólal majd meg koncerten. Azt egyszerűen nem lehet ülve kibírni.

Lappa

Előzmény: rumci (96)
rumci Creative Commons License 1999.10.21 0 0 98
Teljesen egyetértünk!
Előzmény: Dotis (97)
Dotis Creative Commons License 1999.10.21 0 0 97
Arra gondoltam, hogy a Vasárnap délután valahogy lekerekítettebb, csiszoltabb. (Bocs, tegnap nem találtam ezeket a szavakat.) A Kiáltás viszont valóban erősebb, bennem is mélyebbre hat(ott), mint a Vasárnap délután.
Előzmény: rumci (96)
rumci Creative Commons License 1999.10.21 0 0 96
Sziasztok!

Zorán dedikálja most megjelent új CD-jét a Kultúrbarlangban (Bp. VII.,
Erzsébet krt. 15. 1073, tel.: 06 20 984 4221) november 4-én, csütörtökön 17
és 18 óra között. A kiadvány a helyszínen megvásárolható (már most is) 2900 Ft-ért.

Elnézést a reklámért, de egy fillért sem kapok érte. :-)

Most hallgatom: szuper! (Pedig soha nem szerettem a kelta dolgokat, de ez a lemez, ahogy át van szőve kelta zenékkel – ahhoz foghatót nem sokat hallottam.)

P. S.: Dotis! Klassz, amit írtál! De hogy a Vasárnap délután olyanabb, mint a Kiáltás? Ez utóbbi szerintem a maga műfajában felülmúlhatatlan, a hideg kiver mindig tőle. Jó persze, a Vasárnap délutánt is nagyon szeretem.

Lappantyú Creative Commons License 1999.10.21 0 0 95
Húúúú, Dotis, olyan jó kedvcsináló volt ez, most szívesen meghallgatnám a lemezt, kár, hogy nincs itt nálam.
Látod, én csak hallgatom, szívom magamba a hangulatot és még csak fogalmam sincs arról, hogy miért tetszik egy-egy dal hangzása. Jók a füleid.
(Jó, hát szó se róla, a Bródy steelezését meghallom, de erre külön lett kivájva a fülem.)

Hangulatjelentés: az új lemezt hallgatva alszom el és ébredek. Egyre jobb. Azokról a dalokról, amelyeknél első hallgatásra valami haloványságot éreztem, többszöri hallgatásra kiderül, hogy mennyi apró kis csodát rejtenek.

Lappa

Előzmény: Dotis (94)
Dotis Creative Commons License 1999.10.21 0 0 94
A Hajózni kell számomra is a Majd egyszer egyik csúcspontja. Kár, hogy nem játsszák élőben. A Te is szólalj meg viszont jobbára hidegen hagy.

Zorán III. Mostanában ezt szeretem legjobban a kezdeti trilógiából. Különben éppen húsz éve jelent meg, talán napra pontosan. Zorán évről évre egyre közelebb került a lemezborítókon, itt már egész közel van, és az arca is érettebb, mint két évvel korábban - ahogy maga a lemez is érettebb, letisztultabb, mint az első kettő. Érettebb, de nem jobb: mindhárom lemez mestermű, csak hangulati különbséget találok, színvonalbelit nem.
Olyan jó volt, hogy a Zorán-lemezekre általában dalonként ki volt írva (igaz, néha hibásan), ki milyen hangszeren játszik, lehetett fülelni a szólamokat - és hát miket játszanak a Zorán-lemezeken! Különösen ezen a harmadikon, él, vibrál minden szólam, de az instrumentális tobzódás ellenére egy pillanatra sem érzem túlhangszereltnek a lemezt, nagyon a helyén van minden.
Az én városom megadja a lemez alaphangulatát. Bár Budapestet bámulom, de szeretni csak ritkán tudom, nagy ünnepnek kell ahhoz lenni. De a szülővárosomhoz legalább ilyen gyengéd érzelmek fűznek, úgyhogy tud nekem mit mondani ez a dal. Az LP belső borítóján egy elmosódott Budapest-látkép látható, végül is az egész lemez valahol tényleg Budapestről szól.
Azért is jók a Zorán-dalok, mert az ember minden időben talál benne egészen konkrét aktualitásokat. Ma például: "És vezették útján a ... hírhedt kicsik." "És néhány rendőrt névről ismerek." (Gondoljon mindenki, amire akar.) És a zeneisége, a gyönyörű dallam, Zorán visszafogott, mégis érzelemteli előadásmódja, a középrész finom gitárritmizálása, Presser szintijátéka (azt hiszem, itt használt először polifonikus szintit).
Mit nekem. Amúgy nem szeretem a countryt, de ettől a "kilenclyukú" kántritól lehidalok. (Bár erre a dalra általában azt mondják, countryparódia.) Ez az egyik dal a négy közül, amiben együtt játszik Presser Gábor és Szörényi Levente. Levente hátul hegedül, nagyon ízesen, Pici pedig zongorázik meg tangóharmonikáik, de hogy! Először lezavar egy virtuóz zongoraszólót, aztán felel is rá harmonikával. A végén meg Levente is elengedi a kezét. Autentikus füttyök meg ostorcsapások teszik kellemesen hangulatossá a dalt.
Gyönyörű szép álom. Egy másik dal, amiben Presser és Szörényi együtt játszik, de ezúttal Levente a szerző. Valóban gyönyörű szép. A kíséretben hallatszik, hogy habár ebben az időben a Fonográf saját lemezt nem nagyon csinált, de zeneileg a csúcson voltak. (Lásd még: Valahol.) Különösen szeretem, ahogy Tolcsvay Fender-zongija és Presser Yamahája kerülgetik egymást. (Még egy ilyen dalról tudok: Kovács Kati Ennyi kell-je, de abban mindkét zongorán Pici játszik.)
Velem is megtörtént. Igazi Karácsony-dal, mégis jól áll Zoránnak, akárcsak a Szerelmes dal vagy később az Ugye nem zavar. Nagyon megörültem neki, mikor 1993-ban a Vigadóban előhúzták a sutból. (Na, ilyesfajta meglepiket szeretnék a jövőbeni Zorán-koncerteken.)
Vasárnap délután. A legnagyobb csoda ezen a lemezen, igazi "kiszaladt" dal. A Kiáltás testvére, de még olyanabb. Ebben is Tolcsvay kísér akusztikus gitáron, Pici gyönyörűket vokálozik, és Bródy is finomakat pedal-steelezik. (El szoktam felejteni, milyen ízes pedalsteel-gitáros volt Bródy János, de már többször rácsodálkoztam a Vasárnap délután-t hallgatva.) Hogy érzelmileg mit jelent nekem ez a dalt, azt itt inkább nem részletezném.
Így is jó. Közéleti reggae, máig koncertsiker. Általában egy dal koncertváltozatban sokkal élettelibb, mint stúdióváltozatban. Az egyik ellenpélda erre az Így is jó, nagyon élő a lemezen. Itt James steelezik jókat. Imádom Pici benyögéseit a vokálban: "hogyan szóljon", "ne szólj semmit" stb.
Nekem még nem volt gyerekévem. Az Amikor én még kissrác voltam közeli rokona. Nem igazán ismert dal, de nekem az egyik titkos kedvencem, a dél-amerikai beütésével, James virtuóz dupla gitárjátékával, a keserű-gunyoros hangvételével. Pici végigszólózza a dalt marimbán, klasszul.
Hajolj le hozzám. A másik Fonográf-dal. Tudom, hogy gyönyörű, és le kéne tőle padlóznom, különösen a vokáltól - valahogy mégse bír rám hatni. De ezek valószínűleg csupán az én korlátaim.
Éjfél után. Szeretem a hangulatát, Somló herflizését, "félrészeg" szaxizást, Pici harmonikázását, James steelezését, az egészet, úgy ahogy van. Ennek is megörültem a Vigadóban.
Egy vallomás a sok közül. Egy másik titkos kedvencem, egy másik város-dal, egy másik vallomás, méltó párja Az én városom-nak. Ugyanakkor szívesebben hallgatom egyszerű szerelmes dalként, istenem, hányszor éreztem magam úgy, "mint egy lecsúszott zoknis kisgyerek". Szeretem a codáját, ahogy lenyugszik a dal, a vocodert, a szinti meg a zongora csilingelését, méltóképpen zárja ezt a gyönyörű lemezt.
És akiről nem sok szó esett, pedig ő a lényeg ezen a lemezen: Zorán. Ő adja meg a sava-borást, tőle olyan ez a lemez, amilyen, az ő hangja, előadásmódja teszi hitelessé ezeket a nagyszerű dalokat.
Hadd idézzek egy korabeli kritikát Sebők János tollából (bővebben a Zorán-site Sajtóarchívumában): "Olyan ez a Zorán-lemez, mint egy jó könyv. Évek múltán is nyugodtan elővehetjük. Mindig tartogat majd valami meglepetést, mert magunkra ismerhetünk benne." És ez így igaz, húsz év távlatából is.

Lappantyú Creative Commons License 1999.10.20 0 0 93
>>Lappantyú, érezd magad megcáfolva! :)

Hát ezt vártam!!! Így szép az éééélet, ha vannak az embernek értelmes és normális vitapartnerei.
(Amúgy az a forró gesztenyés rész télleg jó, be kell látnom.)

Új lemezről valami vélemény? (Nemcsak Peppers, bárki, aki már hallgatta a nemInternetes verziót.)

Lappa

Előzmény: Peppers (92)
Peppers Creative Commons License 1999.10.20 0 0 92
>És hogy egy kicsiny negatívságot is: én a
>Hajózni kell-t és a Te is szólalj meg-et >egyáltalán nem szeretem. Kicsit lapos, zeneileg
>nekem semmi különös és a szöveg is
>sztereotipikus. De cáfoljatok meg.

Lappantyú, érezd magad megcáfolva! :)
A Hajózni kell nekem nagy kedvencem. Szeretem a szaxofonbetéteket, és nahát aztán azok a sorok amikor aszongya, hogy:

"Úgy gondoltam el, hogy győzni kell
Van sok jó csapat, de mégis másképp lett.
A forró geszenyét markolni kell
Majd szétégetett, és végül másé lett.
(...)
Hányszor mondanám, ne számíts rám
Az érdemrendeket örömmel rádhagynám
A gondot könnyedén megoldanám
S ha támad a nagy vihar, az ajtót rácsapnám"

Szóval ezek szövegírói telitalálatok, mind tartalmilag, mind prozódiailag.

A Te is szólalj meg tényleg nem az a progressziv mintadarab, de nem szabad elfelejteni, hogy ez kuriózum, ugyanis Zorán-kompozició - ráadásul Zorán azóta sem szerzett új dalt. És szerintem csodálatosan alkalmas nóta lenne arra, hogy megénekeltessék a közönséget egy-egy koncert végén. Sajnos ezt nem használják ki.

Peppers

Előzmény: Lappantyú (88)
Lappantyú Creative Commons License 1999.10.20 0 0 91
Na szóval. (Reggel sietősen voltam.)
Tetszik. Eddig olyan négyszer-ötször hallgattam meg és azt kellett megállapítanom, hogy messze nem azok a legkedvesebbek, amelyekről a szövegeket olvasván gondoltam, hogy azok lesznek.

A korai kedvencek (ezek nálam rendszerint változnak a későbbiekben, de nem mindig. az első benyomás, ugye.):
* A színfalak mögött (hát egészen odáig vagyok az irish résztől. táncra is penderedtem, ami ugye nem szokványos dolog a Zorán lemezektől. ebben a dalban van élet, vannak színek. sajna, a többi dal valóban elég fakó.)
* Az első dal
* A hídon
És egy kicsit az Úgy volt is, de az csak a Presser miatt, önmagában nekem semmi különös.
A Virtuális föld nekem nagyon nem jött be, olyan vontatott.

A hangzást imádom, a régi is, de egy-két motívum egészen új. Érdemes fülelni.
A szöveg a régi, kicsit talán közéletibb, kicsit keserűbb, mint régebben és kicsit kevésbé romantikus. Ez részint érthető, részint meg az ember alapon sem mindig romantikus.

Nekem tetszik.

Valamikor lesz dedikálás, ha megtudok valamit, tájékoztatom a t. olvasókat. Menjetek, vegyétek meg a CD-t, oszt hallgassátok ezerrel!
(Hogy milyen drága, afrancba! 3450.-)

Lappa

Előzmény: Lappantyú (90)
Lappantyú Creative Commons License 1999.10.20 0 0 90
Az Ablak mellett a boltokban. (Már tegnapelőtt is kapható volt.)
Zene a fülemben. Zene füleimnek.
Lappa

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!