Keresés

Részletes keresés

Robz Creative Commons License 2020.07.19 0 0 15393

Én ugyanezt fújtam 10 napja, illetve PrevB és wuxal super volt még benne. (én Nonit, de az mindig van)

Nálam semmi ilyesmi nem látszik egy fsjtánál sem.

Az eddig sárgulóssk is zöldülnek vissza szépen.

Előzmény: GossenJon (15390)
Robz Creative Commons License 2020.07.19 0 0 15392

Csemegés sorban van, a mellette lévő Hamburgin nyoma sincs.

Ezt sajnos nem tudom milyen fajta lehet, valami régi csemege, ez tuti.

Előzmény: Robz (15391)
Robz Creative Commons License 2020.07.19 0 0 15391

Én is találtam hasonlót, de tuti nem jég.

Az egész területen csak egy tövön látom, de levél tünet nincs. 

Van valakinek tippje, mi lehet ez?

Előzmény: bike46 (15375)
GossenJon Creative Commons License 2020.07.19 0 0 15390

Sziasztok. A friss honaljhajtásaim kis levelei gyakorlatilag elszáradtak. Legalábbis a szélük erősen megbarnult. Csütörtökön permeteztem Karathena Star illetve Quadris keverékével.  Ez okozhatott perzselést? Este volt meleg se volt masnap esett az eső. A nagy leveleken nem látok semmit, de fajta fuggetlenul a kis levelek leszaradtak. Tavasszal minden friss levéllel ugyanígy jártam. Azt hittem iden rendes hajtasom se lesz. Aztan elmult, de most mintha megint visszajottvolna ugyanaz

laca5 Creative Commons License 2020.07.19 0 0 15389

A bór lombtrágyámra az van ráírva, hogy szőlőben fürtnyúláskor és virágzás után. 

Más növényeknél (Pl. Meggy) az őszi és kora tavaszi van előírva. Nem egyformán kell használni mindenre.

Előzmény: monyesz (15386)
laca5 Creative Commons License 2020.07.19 0 1 15388

Ha tehetem én mindig hagyok az oltás alatt 1 levelet.

Előzmény: Molier3 (15385)
zsorsz Creative Commons License 2020.07.19 0 0 15387

Alginitet idéntől használom Én is.Eszméletlen anyag, a pityóka 1,5m magas, hüvelykujjnyi hajtásokkal.

Előzmény: Molier3 (15382)
monyesz Creative Commons License 2020.07.19 0 0 15386

Minden mindennel összefügg, főleg a tápanyagok kapcsán. A kálium is fontos. 

Én azt emeltem ki, ami hiány szokott lenni. 

Egyébként ha elolvasod a bór élettani szerepét,  világos, hogy ősszel os van szerepe. Főleg, hogy tavasszal levélzet híján nincs felvevő felület. Akkor pedig ősszel kell bevinni.

Előzmény: van_Persil (15381)
Molier3 Creative Commons License 2020.07.19 0 0 15385

Tiszteletem!

Borisz az egyik videójában utal arra, hogy az alanyról leszedte a leveleket, és nem érett be a 

amire oltott, de a fölötte lévő rész pedig igen. Ezt a Zöldbe-Zöld bemutatónál hallottam.

Ez is egy befolyásoló tényező lehet.

Mástól viszont láttam olyan videót, ahol totál lelevelezte az alanyt, zöldbe fás oltásnál.

Engem is foglalkoztat a téma, mert néhány oltás csak most indult meg 1-2 hete.

Előzmény: laca5 (15384)
laca5 Creative Commons License 2020.07.19 0 0 15384

Ali-bá! Oltásra visszavezetve én úgy látom, hogy a friss hajtás beérése csak másodlagos. Ha marad is rajta zöld, az elfagy majd, de az alsó rügyek, pláne az alvó rügyek, ki fognak hajtani. A baj akkor van, ha az alany csonkja nem éli túl a telet. Mert akkor olló. Viszont azt még nem tudom, hogy lehet befolyásolni. Volt olyan 20 centis színzöld vesszőm ami tavasszal alvó rügyből kihajtott annak ellenére, hogy látszólag semmi sem maradt belőle tavaszra. 

Előzmény: Ali-bá (15383)
Ali-bá Creative Commons License 2020.07.19 0 0 15383

Eredetileg onnan indult a felvetés(em), hogy mi segíti a szőlővesszők (oltások) beérését.   Eddig a kacsok kiszedését és a bór használatát illetve a rezes permetezést  javasolták.    Gondolom ezek a szőlő életfunkcióit befolyásolják.  Szerinted alkalmazhatóak?

Előzmény: van_Persil (15381)
Molier3 Creative Commons License 2020.07.19 0 2 15382

Tiszteletem!

Magam is törekszem a :

"környezet tudatos művelésre".

Amit eddig kialakítottam a következők:

- Alginittel trágyázok amit beások 20-30 cm mélyen a gyökerek felett.

(Borisz Tiszai iszapot használ, Egyiptomban pedig a Nílus... tette a dolgát )

- A zöldmunkánál a leszedett részeket a szőlő alá dobom, ha egészséges.

- A veszőket aprítom és a tőke tővére mulcsozom, szintén ha egészséges.

2020-tól:

- Köztes növényt ültettem, a sorközbe, aminek az elhalt részei adják egy 

részét a tápanyagellátásnak. Itt fontos a fiatal tökék locsolása!!!!

- Ehhez jön az Algimix-el permetezés lombtrágyaként. (Tapasztalat:Finomabb lesz a szőlő, tovább 

zöld a levél ősszel, hamarabb sötétedik a fiatal levél stb.) Továbbá Kétszer-Háromszor

Wuxal-Boron évente.  

A köztes lekaszálva mulcsként a sorok alá kerül. 

Nagyon sok giliszta van, azok juttatják le a mélyebb rétegekbe is a  tápanyagot.

(Amikor aprítógéppel a zöld növényi részeket összezúztuk, és a töve alá dobtuk vissza, 

kb 6 hét után alig maradt valami alatta, elvékonyodott. A fölső kérgesedett megszáradt rész végig       látszott, és alatta lévő rétegeket pedig elhordták a giliszták. ) 

A zöld levelek mozognak sokszor a szőlő tövek alatt amiket oda dobok. Nagyon 

muris, ahogy itt-ott billegnek a levelek. :-) 

Megnéztem mi lehet alatta, de "csak" giliszta járatokat találtam. 

Amit még fontosnak tartok, hogy a táplálék felvételéhez a vízellátás is biztosított kell legyen, lehetőleg egyenletesen.

Így az idén kiépítésre került a csepegtető rendszer.

További sikeres szőlő termesztést!

Előzmény: funnyfighters (15363)
van_Persil Creative Commons License 2020.07.19 0 0 15381

Ez igaz lehet erre a konkrét szerre az összetételénél fogva, de nem a bórra általában! (a diskurzus arról ment, hogy mikor van szüksége bórra a szölönek)

Előzmény: monyesz (15380)
monyesz Creative Commons License 2020.07.19 0 0 15380

https://www.kwizda.hu/wuxal_boron_max

"Szőlő és gyümölcskultúrák: a betakarítás után is alkalmazzuk a következő évi rügyalapok tápanyaggal történő feltöltésére"

Előzmény: van_Persil (15355)
monyesz Creative Commons License 2020.07.19 0 0 15379

Bórt szüret után (nem azt írtam hogy ősszel), ami fel is fog szívódni.

Előzmény: van_Persil (15356)
zola123 Creative Commons License 2020.07.19 0 0 15378

Nálam jégverés után voltak hasonló tünetek a fürtökön

Előzmény: laca5 (15374)
Sanci07 Creative Commons License 2020.07.18 0 1 15377

Egyetértek! A tőke fejlődésében és a fürtök beérésében óriási jelentősége van hogy mennyire napos helyen van.

Van a terciámon egy két tőkényi hely amit csak naponta pár órát süti a nap állandó kinlódás volt mit tegyek oda.

Leoltottam már vagy 8 korai fajtát de egyik sem akart jó lenni.A muskotályos fajta nem lett muskotályos és ízetlen lett mindegyik.Jelenleg Harold van ami meglepetésemre jól bírja az árnyékot. Szép fürt hibátlan termékenyülés és zsendül pedig nálam csak a Rombik és a Galahad van érés közeli állapotban de ezek álandó napot kapnak.

Előzmény: woodruff (15376)
woodruff Creative Commons License 2020.07.18 0 0 15376

Nálam a Simbivit nagyon bő lombozatot hozott ,amely tőkék fa árnyékában voltak ,ott kisebbek lettek a hajtások .

Tehát a levél és hajtás fejlődéséhez nagy szerepet játszik a folyamatos napfény .

Előzmény: Sanci07 (15373)
bike46 Creative Commons License 2020.07.18 0 0 15375

Ugyan ezek a tünetek jelentek meg a bogyókon a kitakart szőlősor DK-i oldalán, a hátsó

oldalán teljesen hibátlanok a bogyók. Napégésre vagy jégverésre gondolok. Érdekel a

szakemberek válasza.

Üdvözlettel!!

Előzmény: Ali-bá (15370)
laca5 Creative Commons License 2020.07.18 0 0 15374

Ali-bá! Itálián nekem is van, szerencsére 1. Ezen a tőkén volt elég sok levéltünet ami feketerothadásra hajazott. Talán ez a kezdeti tünete bogyón. Határozottan nem puha a barna rész:

Sanci07 Creative Commons License 2020.07.18 -1 3 15373

Szerinted nem igaz szerintem az! Az én földem sose látott műtrágyát a Symbivittel ültetett tőkék semmivel sem lettek jobbak mint amit simán elültettem! Ellemben a harmadik szomszédomnál aki minden ősszel szorja a műtrányát mint az állat na annál vannak különbségek symbivit és nélküle ültetett oltványok között.Nálam ha ásol egy kicsit hamar megvan a giliszta egy horgászáshoz ott felszánthatsz mindent egyet sem találsz! És nem kell senkinek internetes rábeszélés a műtrágyára mert sokaknak így kényelmes nem kell annyit dolgozni. 

Előzmény: vártán (15371)
Falusi1 Creative Commons License 2020.07.18 0 0 15372

Őszintén szólva fogalmam sincs, én is kíváncsian várom a tippeket, mert az idén először nálam is megjelent egy 30 éves, a terasz árnyékolását is ellátó és minden évben szépen termő Zala Gyöngye tőkén.

Nálam a tünet egyáltalán nem jellemző. Csupán néhány fürtön jelent meg és csak egy-két bogyón, melyeket leszedtem, azóta nyoma sincs.

Ami minden más gombabetegség tünetétől megkülönbözteti, az szerintem az az éles határvonal a már megbarnult és ép bogyórész között.

Gyanítom, hogy a fertőzés beavatkozás nélkül sem terjedne tovább még az érintett bogyókon sem. Ezért én először napégésre ill. permetezés okozta perzselésre, esetleg fakó rothadásra gondoltam, de azóta sem lettem okosabb.

Feltételezem, hogy a tünetek nálad is hasonlóak.

vártán Creative Commons License 2020.07.18 -4 0 15371

"a műtrágyák teszik tönkre a talajt ölik ki a talajéletet és a nitrogén szennyezés is onnan ered!"

Ez nem igaz! Persze a hozzá nem értő kezében lehetséges. Egy friss példa: A szomszéd háznak új tulajdonosa lett és befüvesítette az előkertet. Gyönyörűen ki kelt a fű. Először tarrá nyírta, aztán megszórta pétisóval. A füve megbarnult és kipusztul a 90%-a. most telepít újra. Kérdeztem honnét vette asz a tudományát, azt mondta az internetről.

No ezt a "viccet" a szőlővel is meg lehet csinálni. Nem a műtrágya a hibás!

Műtrágyázási kérdésekben egy helyi, gyakorlattal rendelkező szakembert kell megkérdezni. Az internet tele van böszmeségekkel, van aki csak az átverésre megy.

Előzmény: Sanci07 (15368)
Ali-bá Creative Commons License 2020.07.18 0 0 15370

Tud valaki segíteni?  Mi baja ennek a szőlőnek? 

granov Creative Commons License 2020.07.18 0 1 15369

A friss nem igazán jó. Ha érett trágyát juttatsz ki normál mennyiségben, annak nem igazán van környezeti hatása. Ha ezt talajtakaró növénnyel kombinálod előbb érsz el eredményt. Sőt ,talán a kettő együtt fog igazán jó eredményt adni.

Sanci07 Creative Commons License 2020.07.18 -1 2 15368

Csak is trágyát használj semmi mást.Nem kell mindig a trendi a műtrágyák teszik tönkre a talajt ölik ki a talajéletet és a nitrogén szennyezés is onnan ered! Meg lehet nézni azt a szőlőt vagy földterületet ahol szerves trágyát használnak! Aztán jönnek hogy Symbivit meg egyebek kellenek telepítéshez mert nincs talajélet vajon miért? Üzlet ez is mint minden más azt preferálják amiből jön a lóvé,lehet tömni a zsebeket! Zöldtrágya? Mikor ér oda a szőlő gyökeréhez,vicc az egész! 

van_Persil Creative Commons License 2020.07.18 -1 0 15367

Az első mohafélék is csak 400-450 mio éve fejlődtek ki a zöldalgákból, tehát ha komposztra, mint szervestrágyára gondolsz, akkor is hatalmas brmságot írtál az évmilliárdokkal, mar ha akadt volna valaki akkoriban, aki mohából készít szervestrágyát.

Előzmény: Toti71 (15362)
szervezkedő Creative Commons License 2020.07.18 0 2 15366

Egy munkatársam a végstádiumában mesélt nekem arról, hogy azon dolgozik, miként tudna beszélgetni a növényekkel. Sajnos azt nem tudom sikerült e neki, mert nem csak mi, a környezete, hanem a pszichológus is úgy gondolta, baj van a "toronyban".

Szívesen meghallgatnám mit mondanak a tőkék, néhány ember kertjében. Szerintem jól jön a segítség a növénynek bizonyos helyzetekben, de megette a fene, ha folyamatosan biokémikus szakkört kell tartani. Nem kell ezt ennyire túlbonyolítani.

:-))))))

IsKol Creative Commons License 2020.07.18 0 3 15365

Én úgy gondolom az intenzív gazdálkodásnál van létjogosultsága a tápanyag utánpótlásnak persze precíz mérési adatok alapján.

Ha van pár tőkém sokkal nehezebb átvenni az iparszerű gazdálkodásban használt technológiákat mert közel sem tudom biztosítani azt az "alapot" (pl. lugas egy zárt udvarban) amire szükség van tehát kísérletezgetek. És ez az egyetlen dolog amit tehetek, sajnos csak 1x egy évben...

Pár szőlész-borász nem is foglalkozik az utánpótlásról csak a megfelelő termő egyensúlyt próbálja folyamatosan kialakítani és úgy néz ki működik.

Ilyen telepítésről is hallottam de valószínű nem ez a jellemző.

Ha elkezdeném a környezet tudatos művelést biztos hogy valamiféle terméskorlátozással kezdenék így volna időm készíteni a zöld trágyát/komposztot stb.

Talán nem okozna gondot nekem (a családban már nem vagyok biztos) hogy 1-2 fürttel/kilóval kevesebb termésem lesz...

Vannak köztünk tapasztalt hobbisták akik évek-évtizedek alatt megismerték a területüket, növényeiket, természeti adottságokat, na Ők már profi módon tudják kezelni az ültetvényüket. Akkor kérjünk segítséget... Megkapom és "jó szándékból" lomb-trágyázok mert ugye neki is "enni" kell de könnyen abba a hibába esek, hogy nem azt a hatást érem el amit akarok. Ami működik nálad az nem működik nálam...persze működhet is ;-)

Ha valamelyik fórumtárs feldob egy képet, vajh miért ilyen a levél, 15-en 10 dologra gondolunk...

Szóval ahogy Lenin a punk mondotta: kísérletezni, kísérletezni és kísérletezni.

Amit leírtam az csak az én "igazságom" bármely más "igazságot" elfogadok és rajtam múlik hogyan használom ;-))

Toti71 Creative Commons License 2020.07.18 0 0 15364

Üdv. Bennem még felmerült egy gondolat ,a talajtakarást jó dolognak tartom hisz az természetes,viszont a talajba csak a nitrogén mosódik megfelelően,a harmatgyökereket eltávolítjuk , mikor fogja a tápanyag elérni a szőlőt? 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!