Tán csak annyit, hogy inkább mederfelvételezéshez kallenek azok a dolgok, amik a csónakra vannak szerelve. Már ami erről az oldalról látszik... A másikon simán lehet egy vízhozammérő műszer is...:)
Ja, és még az is plusz infó, hogy a legénység minimum két tagját személyesen ismerem :)
Tőlem is kérdezhetted volna, de kovpetnek is ez lenne a véleménye szvsz: ebből legfeljebb annyit látni, hogy valamit csinálnak. Leginkább vízhozammérésről, esetleg mederkeresztszelvény-felvételről lehet szó. De az is lehet, hogy a fősuli kenuját keresik, amit 1982-ben süllyesztettünk el a bajai híd alatt:-DD
Köszönöm az infót. Ha a Duna Baján épült 2006-ban, akkor ez a tesója lehet és nagyon frissnek látszott úgy a partról nézvést a festése. Fel voltak pingálva a jellegzetes kék színek és minták, a Police vagy Rendőrség felirat -melyik már nem emléxem, de az egyik verzió biztos!- a "RÉVKAPITÁNY" felirat pedig az oldalára, de nem az orr, hanem a tat felől volt felfestve jó nagy betűkkel, úgy 25-30 cm körüli betűnagysággal. Eszerint most készülhetett a szervnek és azt gondolom, hogy a Tiszai Kapitányság kapta meg, a neve alapján nyilvánvalóan Szolnokon kéne állomásoznia. Látta még valaki?? üdv. izgaga
Hümm. Ez megszólalásig hasonlít a DUNA vízügyes mérőhajóra. Ha nem ez a név volt az oldalán, akkor osztódással szaporodnak, tehát akár testvérhajójaként is üdvözölhetjük! :-) DUNA a regiszterben
Urak! Tegnap, okt.28-án 12,15 tájban a képen látható rendőrségi hajó húzott hegynek a Tiszán 235-nél. Bazi nagy "Révkapitány" névvel az oldalán. Szedte a lábát tisztességgel. Sajnos nem volt nálam kamera, csak a haver telefonjával lehetett fotót készíteni, ezért olyan, amilyen. Ezt a hajót még doha nem láttam, csak nem a Dunáról jött éppen? Tud róla valaki?
Ha off vagyok, akkor elnézést. nemrég megjelent egy könyv, amiben a szerző (jelesül az apám) leírja az 1986-ban megtett útját a Pécs tolóhajóval az Al-Dunán. Aki ott volt, annak biztosan érdekes lehet, de talán másnak is... Off vége
Városnevek :Monaco di Bavaria, ez tetszik a legjobban. Sok magyar várost a kilfeld soha nem tudja kiejteni és nem is fogja tudni. De az előbbit biztos tudja valaki mit jelent??
Kb. 2-2,5 évvel ezelőtt a mögötte /nem/ látható Szivárvány csónakház garázsmesterétől származó infó szerint korábban uszály volt. Akkoriban nem tervezték mozgóképesnek, csak a vízreszállás megkönnyítésére gyakorlatilag egy pofásabb pontonnak. Ha jól csal az emlékezetem.
Előtte sokáig csúfoskodott ott szegény, aztán idén homokfúvóval nekiestek és szépen kicsinosították. Bár ebben a formájában nem lesz sokkal könnyebb erről vízreszállni, mint a partról. Kivéve persze a nagyon alacson vízállást. Azóta viszont az a telefonszámuk megszűnt, amin el tudtam érni őket, így nem tudom leellenőrizni az emlékeim. De szerintem ha arra jársz, csöngess be. Hátha ott vannak. Talán az átalakításról is lesznek fotóik és ha jól emlékszem, a korai időszakban a lajstromjel még jól látható volt.
A tót verziót nem magyarázom, azonban: amit ma Révkomáromnak hívunk az maga Komárom történelmileg, és amit ma Komáromnak hívunk az volt korábban újszőny, majd Révkomárom. Ennyi. A tudatmódosításról meg ne beszéljünk. A hülye média meg még nagyobb baromságokra képes, de az emberek agya kiválóan át lett msova ezzel a marhasággal
Nos 1884-ben Raicsics és Schlotthauer tertott fenn gőzhajójáratot, ezek hajója nem ismert. 1886-ban Mayer F. Frigyes kért gőzhajózási engedélyt a révhajózásra az 1886-ban épült KOMÁROM csavargőzösére. Többekkel megalapították a Komáromi Csavargőzös Rt-t. Később a VÁG-DUNA gőzösre is kértek engedélyt, mellyel a Vág-Dunában akartak hajózni. E hajó eredetileg SALZBURG volt, később uszályt csináltak belőle B H II. jellel, gépe pedig a BOSNA ácsgs-be került. (Bosnyák hajózás) A híd elkészültekor a cég felszámolt, s a KOMÁROM gs-t az Esztergomi Helyi Hajózási rt vette meg 1892-ben. Talán ezek nincsenek benn a regiszterben!!!!
Eredetileg a mai Komarno volt Komárom, s a mai Komáromot Újszőnynek hívták, A Komarno a németek által használt Komorn névből származhat. Nem tudom, hogy mióta használják a mai Komáromtól való megkülönböztetésre a magyarok a Révkomárom városnevet. Dédnagyanyán Ókomáromban született a kiegyezés táján, s ott is lakott a Karácsonyi grófok birtokán. Talán együtt járt a város fejlődésével, hogy egyes részeit más-más jelzővel illették, s volt Révkomárom is és Ókomárom is. A híd felépülte előtt hajójárat volt a két part között, előtte pedig csónakos rév. Pár éve, a komáromi helyi lapban volt egy cikk az ottani révről, még a kis gőzhajó képe is benne volt. Előásom a gazdát és a hajónevet.
Aki érintett és rá fog érni, szeretettel várjuk november 6-án, Óbudán a Laktanya u 33 szám előtt (a régi folyamőr laktanyánál) 1998 óta hagyományos megemlékezésünkre és koszorúzásra. Az eredeti meghívót nem tudtam feltenni, ez a szar nem engedte.
A Galéria - Balatoni hajók fejezetbe 190 kép került fel: Akali, Almádi, Arács, Ederics, Földvár, Györök, Révfülöp (BHRT-s) vízibuszok 2007-es külső fotói
A Galéria - Körképek, események fejezetbe 100 kép került fel: Siófoki kikötő és a kikötőben álló hajók 2007.10.26-án
Néhány kép ízelítőnek:
Akali
Almádi
Arács
Ederics - a fene egye meg, ez balra megy :-)Földvár
Képek a családi archívumból. Apám fotói 1968 júniusából. A képen az Újpesti-öböl; a vizen legalább három tengerjáró, elöl a YARK (a Regiszter szerint JARK). A mellette lévő másmilyennek, a mögötte álló ugyanazon sorozatbelinek tűnik.
Visszatérve Mohácsra és az ötvenes évekre, a vonatról leszállitottak ha nem volt határsávi engedélyem már Villánynál és ez nem külföld volt. A fotos büntetését természetesen az akkori elvek alapján irtam, ez ne okozzon félreértést. A fiam ha ezt halja akkor egy nagyot nevet,és neki van igaza.
Hát most hogy megszünik a határ ott nem tudom számit-e hajósok számára? De különben valamikor egy város volt, hogy ezt elismerik-e mindkétoldalon kétséges?Ausztriába több helyen mentem ugy át egy városon nem tudtam mikor melyik országba vagyok, a Bodeni-tónál. Azt hiszem itt minálunk soha nem lesz ilyen.
Egy "katamarán" a Dunán idöpont kb a regiszter szerint 1955 a helyszin a határ na persze nem Komárno hanem a másik oldal mivel lefelé könnyebb. Én azért a fényképezöt legalább becsukattam volna minimum öt évre akkor. A hajók jóvátétel felyébe usztak lefelé ez is regiszter ada. ebből a fajtábol nem sok ment csak 106db. A hátso neve IVAN BOGUN az első valami Maxim de nem Gorkij. A szerzői jogdijjat én fizettem ma. Mögötte is áll két jovátevő de azok utasszállitok. Felajánlom a regiszter javára név nélkül, mivel ezekröl a rocsokrol csak egy gyenge hátso felvétel van ULJANA GROMOVA néven, de van hátsó felvételem is.
Off Személyes közlemény: A büdös jó q..va anyját annak, aki nevemben híreket terjeszt. Remélem, olvassa. Akinek meg nem inge, nem veszi magára. Ne kérdezzétek, miről van szó, akit érint, úgy is tudja. A többiektől elnézést a hangnemért. On
Még más feladata is lesz a jövő héten, mert Bajáról hoz kikötőpontont, meg innen is visz Bajára javítani vagy vizsgáztatni.Régebben a HUnyadi végzett ilyen feladatokat.
Más: a vásárba árulnak igen olcson Evenrud csonakmotorokat mennyiért érdemes ezeket megvenni és a Dunán hobbicélra használhatom-e? Itt 25-ért kaptam volna, - beinditották, ausztriábol kukázzák szerintem. Ha nincs válasz akkor Ti se értetek ehhez??
MOHÁCS 14:20 - 45-ig kikötőben Mercure202 mögötte Michaela szlovák kicsi. Han Tervel másik parti uszálykikötőhöz kötve, rajta a kijelölt focipályán sok uj Dacia combi és rendszám nélküli Merci kamionok, az egyik platoján egy busz karosszéria a fél focilálya még szabad. Lefelé a ködben Zvezdnyy üresen majdnem elkapta az átkelő kompot, de azért figyeltek egymásra.. /Ezek az Obudai Z nevü ukrán tolók nagyon elegánsak és csendbe közlekednek, legalábbis lefelé üresen. Mint egy oriás buldog..
off: de vizen is előfordulhat. A nyári motoros-kamerás gyilkosnál jutott az eszembe hogy ezeket véglegesen be kéne kómáztatni szervdonornak. Kárpótlásként sok életet menthetnének meg.
SZerintem a tulaj aki elkezdte az átépítését nem akarta félbehagyni, csak nem volt ideje befejezni. Az örökösöknek meg nem kellett a hajó! Valszeg nekünk is lesznek elintézetlen dolgaink halálunkkor! Ilyen a sors!
Megmarad mementónak. A hülyeség mementójának, hogy valaki merő baromságból vesz egy hajót, és csak arra van pénze, hogy szétbaszarintsa. Még szerencse, hogy a nippert Nullásék sok embernek hála rátették az Inotára.
Sajnos nemtudom, mert en csak azon megyek es ha latom, hogy valami tortent, akkor azt rovidesen Ti is megtudjatok. Arra a kornyekre szolgalatilag nem jutok annyiszor, mint Pozsonyba, pedig anno muhelymester koromban a beosztottaimmal reszt vettem bedolgozva az Amur tipusu folyami-tengeri hajok gyartasaban. A belter burkoloelemeit gyartottuk, de szep idok voltak.....A gyar azota mar sokszor ugy volt, hogy bezarjak, egy ideig zarva is volt, Ezalatt nagyon sokan azok kozul akik mint partnerek ott dolgoztak, elmentek, s az utolso valamilyen kontaktusom is meg 1988-ban volt....Ha bovebb informaciokat akarok, uj kapcsolatokat fog kelleni kiepiteni.
Majd a jovo heten, azt hiszem kedden es penteken fogok tudni ismet hirt adni a hajogyari helyzetrol. Nemtudom viszont, hogy odaerkeztemkor milyen fenyviszonyok fognak uralkodni az oraatigazitas miatt. Az altalatok felismert Matran viszont szerintem serenyen surognek - forognak mert ezen a heten kedden meg jele sem volt annak, hogy festeni akarnak.
Majd ha vizijármű lesz akkor majd próbálkozom! Hiába kapott ilyen kormányt! Attól még nem lesz hajó! Csak szeretne! Pár társa már próbálkozott hajózni a Dunán nem nagy sikerrel! Többnyire U-boot ként végezték!:-)))))))
A regiszterben az van írva, hogy a Prometheus sorsa 2005-től ismeretlen, holott itt is említve volt, hogy szépen felújították.Én is láttam nyáron az RSD-n.Vagy ez nem ugyanaz?
Rajtuk kívül a FATRA rendelkezik rengeteg román tesóval (kb 50) és a TATRY is, csak azok méretüknél és gazdaságtalanságuknál fogva nemigen járnak errefelé.
OLTENITA 504 és VULTUR-1, VULTUR-2, akiket már láttam.
Nem hiszem, hogy lett volna, bár arra én is felfigyeltem utazásaim során. A hajó eleve nem is nagyon járt utószezonban, vagy régebben igen? Majd megkérdezzük a régi parancsnokait.
Viszont ha volt rajta fűtés, akkor még értelmetlenebb, hogy nem kellett a Balatonon.
Nem hittem volna, hogy a MÁTRA -ból még hajó lesz... De nagyon jó hír! Anno miszlikba vágták a kormányállás mögötti részét, azt "úgy" állt sokáig. (A gépei vajon hová lettek?) Veszettül érdekelne, mi lesz belőle! (A VÉRTES -el mi van, esetleg tudja valaki?)
Ezeket a képeket Kurdeejavnak csak holnapra ígértem, de remélem nem fog értük pár perccel hamarabb haragudni.
A Kastor fog véleményem szerint hamarabb útrakelni.
A Herakles kedden még szárazon volt, azóta már vízre került
Így sorakoznak egymás mögött
Az állványok közt a javítás alatt lévő Amur hátsója fehérlik
Az Amur más szögből - jól látható, hogy megkezdődött a teknő kezelése piros alapfestékkel.
Majd ebből is valami speciális hajó készül, mert a teknő és a kormányállás méretei nincsenek összhangban, ahogy a kormányállás elhelyezése és illesztése is szokatlannak tűnik.
Ezt találtam róla a regiszterben. (A szomorú képeken kívül.) Mennyire mérvadó a bejegyzés, a tulajdonosra vonatkozóan? - 199?-ÁGNES?-Realitás89 Kft, Budapest, HU
Az én kishajómra évekig alkudoztunk, szakértők azt mondták nem érdemes felújítani.négy évig bütykölgrttem, senki se hitte, hogy lesz belőle hajó.Eddig 18 nyarat töltöttem rajta.Mit mondjak még?
Minden annyit ér, amennyit hajlandóak érte fizetni/amennyiért hajlandóak eladni. A kilóval felszorzott ócskavas-árból a bontás költségét le kell vonni. Kérdezd meg a tulajt, hátha olcsón adja. Nagyon szép kishajó.
Közben azon morfondíroztam, hogy milyen szomorú, hogy az amúgy gyönyörű I. sorozatú csavargőzösök szinte mindegyikének ilyen sanyarú sorsa (vége?) lett.
A 10-ből annyi maradt, hogy a Pajtás / Dömsöd a siralomházban, a Ráckeve / Old Boy rossz bőrben az elfekvőben (utóbbi legalább pár évtizede hasonló külsővel, és nem lett ilyan ormótlan, mint az előbbi.)
Pedig nagyon praktikus kis hajók lettek volna, mert van hátul nyitott és viszonylag magas fedélzetük, elöl meg zárt terük.
Arról már nem is beszélve, hogy gyönyörű kis fél400-asok (200-asok :-) lehettek volna, ha anno 50 éve hasonló stílusban építik át őket.
Méreteit tekintve (10 m) max párszázezer Ft ócskavasár lehet.
Ez az a kategória, amit egy trélerre felráncigálva, majd otthon a kertben ledaruzva hónapokon / éveken át lehetne építgetni, mire jó kis kedvtelési célú hajócska válna belőle.
Jó hogy partrahúzták, legalább nem rohad tovább a feneke (ha ugyan van még vastagsága...)
off Az összes vasutas topicról engem is kimoderáltak, mivel valakik élvezettel kirugattak embereket munkahelyükröl dohányzás miatt és szóvá tettem, de végül megköszöntem hogy az ilyen urak viselkedését csak olvasnom kelljen ez után. Mint kiderült a dohányosok csak jók az ország számára még Nyugaton is mert duplán adóznak és nem sokáig élnek.
A másodfik képpel kapcsolatban egy adalék a Vietnami háborúhoz és a magyar mérnöki teljesítményhez.
Az észak vietnamiak ugyebár kőkeményen harcoltak a "hős, demokráciát napalmmal hozó" ámearókaiak ellen, akik igyekeztek minden utánpótlási útvonalat felszámolni. Ezek egyik sarokpontja volt a hídak megsemmisítése. Ezt egy magyar faszi úgy oldotta meg, hogy a lassú járású, erősen isazapos folyókon a vízfelszínhez közel, sokszor alatta vezették el a vasúti pályát, így az amerikaiak az éj leple alatt sehogy sem tudták lebombázni, nappal meg a viet-kongok jól kilőtték őket.
Na ezt az elvtársat nem kellett reszlovakizálni, mert cseh volt és az állítólag testvérnemzete az államalkotó nemzetnek, ellenben annyira szerették, hogy még várost is neveztek el róla, amit persze 89 után egy pillanat alatt visszakereszteltek Zlínre, pedig akkora elvtárs volt, hogy nevéhez fűződik az 1948-as puccs, melynek során nagy biztonsággal léptünk a szocializmus útjára a kommunizmus mielőbbi megteremtése érdekében.
A memóriám már ki-kiesik néha, így nem emlékeztem pontosan, hogy nem a 200-ast illette pofalemeze, hanem a 100-ast. Így, hogy feltetted mindjárt beugrott.Vicc: Áldjon meg érte Sztálin elvtárs, a portrén szereplő elvtárs hű barátja és példaképe.
Valami nekem sem gömbölyű azon a régi képeslapon. Nekem a Duna tűnik túl keskenynek. Lehet, hogy fotomontázs lenne? Tehát a jobbpartot kissé feljebb csúsztatták a képen, hogy ne legyen a hajó és a nézőpont között túl nagy sivár vízfelület, ugyanakkor pedig a balparton levő épületekből minél több látszódjon?
A képed tényleg jó állapotban van, kora ellenére. Ha jól látom 1951-ből való? Nagyon jó helyen lehetett, mert retusra alig szorul (persze ilyen távolságból nézve).
A fényképezésének helyszínét is rögtön beazonosítottam és azt is, hogy valamivel alacsonyabb volt az akkori vízállás a Vajanský (ejtsd vajanszkí) rakparton mint ma.
Az elnök elvtárs nevét eláruljam most, vagy majd máskor? A rendszerváltásig bámulható volt a fizimiskája, utoljára még a federális csehszlovák 200 koronásokon is látható volt, nehogy kimenjen a divatból. A Propeller képe viszont érdekes számomra, mert én már csak sajnos átépítve láttam és a két képet most sehogy sem tudom arányba rakni, magyarul, ha figyelembe veszem az épületeket a parton és azt, amekkorának utoljára láttam, mikor rajta ebédeltem, akkor az utólagos felépítménnyel is kissebbnek tűnik, mint felépítmény nélkül. Vagy csak optikai csalódás lenne?
Van méretkorlát, először is célszerű 640*480-ra leméretezni, és 512kB alá a fájlméretet. Aztán ahogy tanult olvtársam emlitette lejjebb: tallóz, feltölt, beszúr, mehet!
sajnos nem tudom, hogy hogyan kell feltenni fotót...tudna valaki segiteni???? - uj kép..ott betallózom - kép felirata...adok nevet neki... - majd rányomok a mehet gombra. és sehol semmi... van valami kép méret korlát? vagy a formátummal volt gond??? segitsen kérem, aki már töltött fel képeket...
Nem értelek, mit tartasz ebben a félelmetesnek? Én úgy tudom, hogy kb. 50 olyan tolóhajó van a Dunán, amelyiken ez így működik. Hát ha ez ennyire bevett dolog, akkor én nem hiszem, hogy félelmetes lehetne.
Szó volt valami hajós naptárról és a Donau - Dunaj - Devin - Tabán - Szura - Devin - Bratislava - Propeller (Van-e ennél több nevű hajó?) régi képéről. Ezt a képet fel tudom ajánlani a nemes elvtársias célra.
A második két kép bleriot_svk olvtárs kedvéért kerül bemutatásra. Bizonyára nagy-nagy melegség önti majd el a szívét. A többieknek lehet tippelniük a bélyegen látható kedves ember nevére.
A képeslap az 1956-os OSE előtt került elküldésre. Ugyanis feladója, az események sodrában, nyugati irányban elhagyta a Béketábort.
A vontatóból átépített tolóhajóknál - amennyiben megvan rá a lehetőség és az engedély - azt hiszem semmi akadálya nincs a vontatásnak. Ha jól rémlik magyar lobogó alatt ilyet legutoljára tán a Miskolctól láttunk. Én sajna csak fotón...
A Szombathely azt hiszem azért nem vontathat, mert a tolóhajón kötelező farhorgony útban van...
...vagy épp a nipperrel kezelik???? Ez lehet, hogy baromság, de mintha ilyet hallottam volna valahol... Biztosan lesz, aki kiigazít... :)))
ezen elgondolkoztam én is, de most azért nem vonhat mert tolóként tilos, vagy már nincs meg a vonatatócsörlője? (Nem emlékszem pontosan, de szerintem még megvan)
Ez a diagram azt mutatja, hogy adott időpontban hol mennyi víz van a
Sió-csatornában. Minden vízmérce adata át van konvertálva Balaton nullpontra.
Időszak: 2005. augusztus 1-től 2006. augusztus 31-ig (1 év). Megjegyzés:
2005.09.01-én volt az első zsilipnyitás a száraz időszak után.
Vonalak magyarázata: Két piros: Balaton átlag és Keselyűs duzzasztó alvíz, azaz a Duna vízállása Két zöld: a Sió-csatorna két vége: Siófok bukógát alsó (az előtte lévő vízmércék
a siófoki szakasz feltöltése miatt hamis értéket mutatnak) és Keselyűs árvízkapu
Remélem jól tévedek és nem ilyen szépen vágták ketté:
Ez egy tengeri olajszennyezödést begyüjtő hajó lesz. Mint egy olló, szétnyílik az első része, begyüjti az olajos vizet. Leválasztja az olajat, majd hátul kinyomja a tisztát. Drágább, látványosabb (állítólag környezetkímélőbb és hatékonyabb is), mint a hagyományos vegy módszer. Látni Rotterdamban, a békafalóknak is van néhány (bár nem merészkednek messze a parttól velük) és az USA- ban is láttam hasonlót, kicsiben.
2 tengeri van keszuloben, az egyik kb. 95%-ra keszen a vizen, a masik meg beallasozva, ugyan mar festve es nevvel de a csarnokok elotti betonon all. Ha minden jol alakul szombaton fogok rola tudni tudositani
hibrid, vagy tribrid vagy milyen hajtás: ez az izé úgy állítgatja a szárnyait, hogy a szél + nap kombinációból a lehető legtöbb energiát hozza ki. Talán még repül is vele :-)))
Az a Sisak amelyről írsz az nem ez. Az egy áruszállító vontató volt, un. paklishajó. Hasonló volt a mi Buda sorozatunkhoz. Gondolom mivel a cég központja Sisakon van nem akartak ilyen nevű hajó nélkül maradni és leállításakor átkeresztelték az egyik vontatót. Érdekességként jó lenne tudni hogy az hajdani osztrák vontatók közül mennyi él, dolgozik még horvát tulajdonban.
kistetőre és onnan a gépház tetejére csak egy-egy lépcső vezet fel.
De kettőre volt lehetőség, és ha megfigyeled közelről látszanak az ahhoz kapcsolódó lemezek, ill varratok nyomai, bár jó volt a lakaots. Gondolom a bal oldali akkor szűnt meg létezni, amikor a villyant úgy és olyan módon vezették ki, ahogy ma van.
a két legöregebb működőképes magyar hajónak (KELÉN-HELKA) a bordázatuk egy részén és a vízvonal fölötti oldallemezeiken kívül nem nagyon mardt eredeti része. (lehet, hogy a fedélzteten itt-ott elvétve akad néhány eredeti darab ez-az
A Kelénen magán a főfedélzeten jól látszanak a toldások, ez alapján a felépítmény előtti és utáni területek jó része még eredeti.
A Helkán már ez is cserés, nyilván a parton töltött 15 év miatt benne már sokkal kevesebb a 110 éves anyag.
A modell kerékállásán hátul eggyel kevesebb ablak van, mint az igazin. A 3. kép újkorában mutatja a hajót és azon is ugyanolyan a kerékállás, mint mostanában.
A kerékállás mögötti részen hiányzik a magasított trepni.
A nipper kidolgozása kritikán aluli.
A képeken nem látszik jól, de hiányzik a kerti wc melletti fedélzeti feljáró. Ezt sem hiszem, hogy utólag alakították volna ki.
A kistető feletti kólingnak két bakja van és nem egy.
A kistetőre és onnan a gépház tetejére csak egy-egy lépcső vezet fel.
Azt azért megjegyezhetjük, hogy ez a modell meg sem közelíti az M 1:10-es vasúti járművek szinvonalát. Figyelembe véve azt is, hogy a SOPRON modellje valószínűleg M 1:100-as.
A TRAISEN 1958-ban épült Korneuburgban, 51.5 m hosszú, 7,5 m széles és 2 x 500 Le a gépteljesítménye. Az Österreichischen Gesellschaft für Eisenbahngeschichte (ÖGEG) a tulajdonosa. Ez a cég sok vasúti járművet megőrzött felújított és rendszeresen közlekedtet.
A SISAK 1960-ban épült a Titoról elnevezett belgrádi hajógyárban, 65 m hosszú, 10 m széles, 1,9 m merülésű 650 t tömegű és 1 x 700 LE a gépteljesítménye.
Biztoshogy nem! A Traisen múzeumhajóként él Linzben a Schönnbrunnal együtt. AZ Osztrák Vasúttörténeti Társaság (ÖGAG) tulajdonában. Ebből a tipusból ő maradt egyedül osztrák tulajdonban. Őt a DDSG a Donaukraf-nak adta el 1976-ban. Ez lett a szerencséje. 97-től van az ÖGAG-nál. Felújítása kb. 2 éve kezdődött.
Hogy a Sisak melyik volt nem tudom.
A Testvérek közül az Isper (60) a Zagreb nevet kapta 75 ben, Hidroput/Sisak
Schwechat (61) a Ruscica 78 ban, Dunanski Lloyd
Döbling (61) a Maksimir, majd Orubica, Dunanski Lloyd
"a víz a motorok hűtőrendszerén keresztül jutott olyan mennyiségben a hajóba, hogy az a gyors orrlemerülést okozta. (Ezt jó lenne, ha valaki a szakemberek közül megmagyarázná)"
Valószínűleg a hajótestben levő, ún. vízszekrények teteje nem volt lezárva. Ezeken az aknákon keresztül látják el a hajó berendezéseit, igény szerint, külső vízzel (Duna vízzel). Innen vannak táplálva a fő- és segédüzem hűtőköreinek első (duna vizes) körei.
A nyolcvanas évek végén az akkori első számú, magyarországi hajózási vállalat egyik TR-1000-es típusú (ismertebb nevén "cseh toló") tolóhajója is hasonlóan süllyedt el az újpesti öbölben. Ott az orr részben volt az ívóviz tartály, aztán egy kofferdam tartály, üzemanyagtartályok és a gépház első fala. A gépház falnál vannak a vízszekrények. A nem túl átgondolt beépítése miatt a vízszekrény felső pereme a vízvonal alá is kerülhetett, például ha a hajó ívóvíztartályába túl sok víz volt töltve és/vagy az első gázolaj tankok is meg voltak töltve. Könnyen ki lehet alakítani egy erős orr trimmet. Ha viszont a vízszekrény teteje nincs lecsavarozva, akkor a tetején keresztül kb. 1-1,5 m2 felületen ömlik be a víz (ha mind a kettő nyitva van kétszeres keresztmetszetben).
Elképzelhető, hogy a Zernográdon is ez történhetett. Az orr trimm sajnos ott is meg volt. Jártam egyszer-kétszer ilyen típusú hajó gépházában (látogatóban), nem emlékszem hol vannak a vízszekrényei. Természetesen nem állítom, hogy ez történt, csak gondolom ez is egy lehetőség.
"a víz a motorok hűtőrendszerén keresztül jutott olyan mennyiségben a hajóba, hogy az a gyors orrlemerülést okozta"
Néhány kivételtől eltekintve a hajókon az ún. kétkörös hűtési renszert alkalmazzák. Kétkörös: azaz belső és külső vízkör.
A belső vízkör az kb. ugyanaz, mint az autóké: a keringetett víz hűti a motort.
A külső vízkör pedig egy hőcserélőn keresztül hűti a belső vizet.
A külső víz az a Duna (vagy Tisza, Balaton stb.), ez egy ún. jégszekrényen keresztül folyik be a hajótestbe, amelyet úgy kell elképzelni, mint egy nagy tartályt, aminek az alja a hajó feneke, rajta egy nagy szeleppel (a fenéken), ami nyitható- zárható. Ebben a tartályban a vízszint mindíg megegyezik a Duna szintjével.
Mivel a gépház és benne a motorok félig a vízszint alatt helyezkednek el, így a vízet nem kell felszivattyúzni, hanem ráfolyással jut el (szűrőkön és csapokon keresztül) a gépházba a külsővíz- szivattyúhoz.
Tehát ha a csapok nyitva vannak - mint üzem alatt - és elmegy egy tömítés, vagy eltörik egy cső, akkor a víz szabadon folyik be addig, amíg a vagy a gépházi szelepeket, vagy a jégszekrényt el nem zárják.
A belvízi utak is nagy jelentőségűek voltak régebben. A Liffey-t, a Grand Canal Dock-ot, a St. George Dock-ot kis csatornák kötötték össze Dublin más ipari övezeteivel, valamint a Shannon folyóval. A tengeri hajókból kirakott áruk így jutottak el a város és az ország belső területeire, illetve fordítva is. Pl. A Guiness sörgyárnak saját kis gőzbárkái voltak. A város déli részén a Grand Canal, északi részén a Royal Canal található. Ma már a csatornák és a Dockland is értékes igatlanfejlesztési terület, ahonnan a hajózási és ehhez kapcsolódó ipari tevékenység teljesen kiszorult. Néhány kép a Grand Canal-ról és zsilipeiről. A Royal Canal ugyanígy néz ki.
Az írek is próbálnak megmenteni régi hajókat. A CILL AIRNE már megmenekült, a hajdani komp (vagy átszálló hajó?) ma úszó étterem a Liffey-n . Valamind a Grand Canal Dock-ban láttam egy még felújításra váró hasonló járművet, melynek neve NAOM ÉANNA volt, jelenleg egy sporthajó felszereléseket áruló bolt működik benne.
A Liffey-n horgonyoz a JEANNIE JOHNSTON kivándorlóhajó replikája. Ilyen hajók szállították az íreket amerikába a burgonyavész idején. Ma kirándulásokra lehet kibérelni. Nem messze pedig egy felújított révkalauz kutter a MARIE CLAUDE.
Ezek a hajók (volt belôlük egy pár) azért születtek, mert nem sikerült a Szovjetúnió területét akkorára kiterjeszteni, sem pedig távoli megbízható szövetségeseket keríteni, hogy a szovjet mûholdakkal úgy is tudják tartani a kapcsolatot, ha éppen a Föld ellenkezô oldala fölött repülnek. A parabola-antennás hajók folyamatosan a déli tengereken tartózkozdtak, tartották a kapcsolatot az éppen arra keringô ûrhajókkal, majd a rádiójeleket egy másik, északabbra tartózkodó távközlési mûhold segítségével továbbították a földi távközlési központba Moszkva mellé, vagy a Krim félszigetre, Jevpatorijába.
További kérdéseim a belvízi hajósok nyelvét illetően: Mit jelentenek az alábbi szavak?
műveletező tiszt Limány Ráereszkedik szálában tart karaván Négykapás horgony Horgonykeverés Dobófej ennek nincs valami rendes, hajós neve? (tengeren: törökfej) Csurma
Az alábbi magyarázat kínaiul van kérném SZÉPEN úgy megmagyarázni, hogy én is értsem, meg a nálam szárazföldibb patkány is!
Vágass át/ki Egyik partról a másikra történő vízfolyás és horgony segítségével történő átjutása az uszálynak (vagy ki a partra)
első matróz második matróz altiszti lakótér ferdekk sztopa vezérpálca hajókezelő uszálykalauz mit csinál? kalauz (gondolom, nem a jegyeket szedi :-)
Amúgy érdekelne a hajók részei is... ahogyan ti mondjátok, csak egy példa a tengerről: murádát mondunk a habvédlemezre...
A tél vége felé történt 1994 február 11-én a korahajnali órákban. A Zernograd Bécsből érkezett a jobbkamrába.Szájhagyomány alapján terjedt akkor, hogy a kapitánynak már előzőleg a bécsi kikötőben is volt valamilyen incidense. Az érkezést követően a torony utasítást adott,hogy foglalja el a helyéta kamrá-ban.Szintén szájhagyomány, hogy mérhetetlen mennyiségű álkohol lehetett a hajón.
Tehát a hajó beúszott uszályaival és elfoglalta a helyét, de annak helyességét a kapitány nemtudhatta a torony pedig szerintem nemes egyszerűséggel nem tudta vagy nem akarta leellenőrizni.Utólagos információ szerint ez a biztonságiak dolga lett volna.Akamrákban fehér sávok jelzik a kamra falain a hajók minimális és maximális lehetségeshelyzetét a kamrák hosszát nézve.Tehát egy függőleges csík a kamra elejében az alvízcsatorna felőli kapuk előtt, egy csík a felvízcsatorna felőli zsilip előtt. A torony mindenfajta mozgásta kamrákban kamránként 4 drb kamerával tud követni (ha akar)
Megkezdődött a víz kiengedése a kamrából, a hajó pedig mivel nem kötötték a megfelelő helyre egyszerűen fennakadt a kamra jégtáblatörő spiccein. Ugyanis szerintem kb. 5 méterrel előbbre kellett volna kötni, hogy benne legyen a limitben. A kapitány lehet tudatosítva a történteket felakasztotta magát, de ez megtörténhetett már korábban is. A szint csökkenésével az uszályok leváltak és csak a hajó orra bukott a víz alá.
Ebben szerepet játszott az is, hogy a torony látva a történést megpróbálta a lehetetlent, leállítani a víz kiengedését és vissza akarta tölteni a kamrát, de ez csak meggyorsította a hajó orrának elmerülését.
A legénység többi tagja közben épségben, mámoros hangulatban ugyan de kimászott a vízből.
Náluk a rendőrség a helyszínre érkezve azonnal vérvételt rendelt el, amelynek erdményét még nem tudtam kideríteni. Annyit viszont elárultak, hogy a kapitányt - Viktor Ivanovics Nevarkát felakasztva találták a hajó zuhanyozójában. Elvágták a kötelet, megpróbálták mesterséges légzéssel, szívmasszázzsal újraéleszteni, de mind hiábavaló volt, mivel az idő múlásával a víz egyre több lett a hajóban, így saját épségükre való tekintettel elhagyták a hajót.
A környezetvédőknek midjárt sok dolguk akadt a zsilipkamra alatt mivel a Zernogradból több mint 90 ezer liter kőolajszármazék folyt a kamrába, aminek 98-99 %-át gázolaj alkotta. Ezt a kamra feletti hídon állva is nagyon lehetett érezni és ezt a mennyiséget sikerült a Dunába jutása előtt felfogni. Február 13-án vasárnap a Zernograd által tolt 2 uszályt kivontatták a kamrából és továbbították rendeltetési helyére.
Február 16-án a délelőtti órákban búvárok érkeztek és először megkeresték és kihozták a kapitány holttestét. Megerősítették, hogy a kapitány holttestét már nem felkötött állapotban találták, s elmondták azt is, hogy a hajón nem találták a hajónaplót, sem más, az úttal kapcsolatos dokumentumot.A rendőrök reményüket fejezték ki, hogy ezek a dokumentumok vagy széfben, vagy a kapitány íróasztalának zárt fiókjában lehetnek..
Február 17-én a legénység többi tagját hazaengedték a rendörök azzal a kikötéssel, hogy azonnal vissza kell térniük, ha a vizsgálatok megkövetelik.
Az ukrán fél mentőalakulata Izmailból, amelyet 2 speciális uszály, az őket toló Zvezdnyj, Baku és a Junge személyhajó alkotott, március 9-én hajnalban érkezett. Bősön csatlakozott hozzájuk a Charkov, mely már korábban odaért, mivel Pozsony felől jött. Úgy tervezték, hogy a hajó orra alá légpárnákat helyeznek, hogy esetlegesen ne rongálódhasson meg a kamrafenék. Utána kétoldalról két hadihajó vette volna közre a Zernogradot, amelyeket vízzel süllyesztettek volna le úgy, hogy utána a vizet kiszivattyúzva azok megemeljék a hajót. Ezt követően a Rév-komáromi hajógyárba kellett volna vontatni, ahol műszakilag teljesen megoldható lett volna a kiemelés.Azonban minden csak szép teoretizálás maradt, mivel hadihajók nem érkeztek, pedig állítólag ez volt a kétoldalú megállapodás eredménye.
A Zernograd farát kiszabadították, egyszerűen levágták azokat a részeket amelyek beleakadtak a jégtörőkbe, majd az egész hajótestet levontatták a kamra faláról, ami így teljesen elmerült.
Ezután a vontatás addig tartott amíg a hajót nem vontatták a kamra hosszát és szélességét nézve középre. Ezt követően behozták a két uszályt.Az egyik uszály végéhez a hajó orrát, a másik uszály elejéhez a hajó farát kötötték. Ezek speciális uszályok voltak, mert felemelték róluk a hajót a kamra fenékről úgy, hogy közben vízet engedve az uszályok elejébe illetve végébe balanszírozták őket.Ezek a műveletek azonban kezdetben nem voltak sikeresek, mert az első megemeléskor az emelő kötelek elszakadtak és a 400 tonna tömegű hajótest ismét a kamrafenéken landolt.
Szlovák hozzáértők szerint ez a leesés állítólag negatívan befolyásolta a bal zsilipkamra kapuszárnyának fizikai épségét, mivel az egész betonkolosszus megremegett és éppen a bal zsilipben lévő víz rengése tette tönkre a kamra kapujának egyik szárnyát, de ezt már a múltban pár tízoldallal korábban dokumentáltam.
1994. március 23-án a hajótest egy légmentesen lezárható részéből sikerült kiszivattyúzni a vizet, aminek során a hajó 30 cm-rel felemelkedett a kamra fenekéről és a szlovák fél úgy remélte, hogy még aznap estig elhagyhatja a kamrát. Aztán keserű szájízzel vették tudomásul, hogy a kamra még 2 nappal később sem szabadult fel és megállapították azt is, hogy ennek oka nem kereshető csak a többnapos esőzésben.
Aztán március 25-én mégis beindult a mentés következő, meghatározó felvonása, a Zvezdnyj az egész szerelvényt kivontatta az alvízcsatornára, ahol a bal parthoz kötés után tovább emelték a Zernogradot aktív vízszivattyúzás közepette míg az ki nem bukott teljesen. A víz szivattyúzása közben a bal oldalról a Baku míg jobb oldalról a harkov biztosította.
Aztán leúsztatták gondolom Izmailba, kíváncsi lennék mi lett vele ezután. A mentést nagyon nehéz volt követni, mert szigorúan eltávolítottak a biztonságiak onnan mindenkit, főleg azután, hogy a bal zsilip kapuja is összetörött. Ez a tény pár felvételem minőségét is jelentősen befolyásolta, pl a kiemelés helyszínét a gátról úgy fotóztam, hogy mást néztem és más felé fordítottam a gépet. Csak a szerencsének köszönhetem, hogy utólagos kivágással látható valamennyire a lényeg.Ezekkel az eseményekkel valójában másfél hónapra leállt a hajóforgalom. A politikai helyzet akkor olyan volt amilyen Vladimír Mečiar alatt lehetett amolyan titkosszolgálati, mert a kapuproblémát is kifordították és azt próbálták elhitetni a jónéppel, hogy felrobbantották a vízierőmű ellenzői.
A kiemelés utolsó fázisában résztvevő hajók balról jobbra: Baku vele szemben a Junge, uszályok, melyek akkor még tartották a Zernogradot, az uszályok végén a Jungétől jobbra a Zvezdnyj,az uszályok mellett jobbra a Harkov és mellette a Gabčíkovo kitűzőhajó, amelyről környezetvédelmi olajösszeszippantó feladatokat láttak el.
A vízből előbukott Zernograd. Kormányállásának felfüggesztése is megsérülhetett, mert végig ilyen ferde maradt.
Az esetet vizsgáló bizottság megállapította, hogy a biztonsági szolgálat nem ügyelt a hajó és uszályainak helyzetére a kamrában, és hogy a balesetet nem a hajócsavar-szekció meghibásodása okozta. Megállapítást nyert továbbá, hogy a víz a motorok hűtőrendszerén keresztül jutott olyan mennyiségben a hajóba, hogy az a gyors orrlemerülést okozta. (Ezt jó lenne, ha valaki a szakemberek közül megmagyarázná) Ez a beáramló víz azután működésen kívül helyezte a villanygenerátort és vele együtt a kiiktatta a biztonsági berendezést is......
Jó lenne mégegyszer így munka közben látni, hogy ne kelljen a testvérhajóinak látványától azt feltételezni, hogy: a Zernograd jön? A nevet olvasva aztán mindig savanyú a valóság.
A hajóforgalom a jobb kamra tüzetes műszaki ellenörzése után 1994. március 26-án indult újra.
Noémi, ex Szende http://www.papernet.hu/index.php?l=sdetails&lang=hun&i=542 M 10 ex Szamos ex Solt http://www.papernet.hu/index.php?l=sdetails&lang=hun&i=336
Nem a Belóra gondoltam, hanem a másik kedvencemre, a 400-asra. Te melyikre? Valamit érzek én is, de nem tudom megfogalmazni. Ha nagyon muszáj lenne, a Klárára tippelnék.
maradok a régi tisztelettel, és jelentem, dolgozom a kapott listákon. Azt hiszem, kissé félre lettem értve (mindenki által, de ez az én bűnöm). Ugyanis engem nem a szakmai kifejezések, és azok minél szabatosabb meghatározása érdekel (az is), hanem főleg az alább közölt listán található szavakhoz hasonlóak! Ugyanis ezek azok a szavak, amelyek a beszélgetésekben előfordulnak, és a kívülálló csak pislog ha azt hallja, hogy szekund vagy siffjung vagy szentcsalád... Ezek a szleng szavai, míg a: parti kötél Hajó, úszómű kikötésekor a parton rögzített kötél a szakmai nyelv része, és egy szakszótárba való.
Ha az alábbi lista megindít valakiben valami, az nyugodtan küldje el...
és előre is köszönöm!
István
szekely9 kukac gmail.com
Kiegészítés a szószedethez Incze László
Inspekció a matrózmunka kevésbé szeretett része, a kijelölt területek reggeli takarítása. Az első matróz területe a fedélzet (ferdekkes), amit sváblerrel feltörölt. A második matrózé a legénységi körlet, míg a harmadiké (siffjung) a tiszti lakótér volt. Siffjung A matrózok közül a legfiatalabb, ami nem mindig jelentett kezdő matrózt. Pesszerelés a felépítmény fehérre festett részeinek tisztítása. Strázsa Kikötőben vagy horgonyon álló hajón lévő ügyeletes. Raskéta - racskéta festés előtt, a fémfelületről a régi festék, rozsda eltávolítzására használt szerszám. Öreg pk a hajó parancsnoka, kapitány Megbízott az első tiszt, a pk távollétében, lemaradásakor a pk helyettese, kapitány Szekund második tiszt, kapitány Kezelő a hajó harmadik tisztje, hadnagy Üzemes a hajó gépüzemvezetője Bócman vitorlás fedélzetmester. A hajó anyja, a matrózok vezetője, a leltárfelelős. Kalauz Veszélyes vonalszakaszon a hajók létszámába tartozó, de a vontatott uszályokon szolgáló, a vonalat tökéletesen ismerő kormányosok. Olajostalpú gépszemélyzet csúfneve Lemaradós a személyzet egy útról pihenőre, szabadságra otthon maradó tagja, a munkáját addig a hajón lévők látták el. Szentcsalád Felső-Dunán vásárolható 2 literes, olasz borok neve . A címkén lévő kép alapján elnevezve. Krími vörös Az Al-Dunán, orosz kikötőkben kapható vörösbor, amit kannában vásároltak. (Még másnap is lemarta a festéket a fedélzetről) Sztogramm Orosz kikötőkben a kimért vodka legkisebb mértéke. Masztika Bulgár, zöldszínű mentalikör. Legtöbbször az avatáskor kapott vödör vizek ellentételezésére szolgáló ruszei ital Csiszti jugoszláv beszerzésű tisztaszesz, amit likőr készítésére használtak küönböző hígításban, ízesítéssel. Marináj matróztrikó Ruszén beszerzett, kék-fehér csíkos trikó Kátyer Orosz kikötőkben horgonyon álló hajók, uszályok személyzetét partra vivő kis hajó. Vizsgálat a hajó határokon való ki és beléptetésekor alkalmazott határrendészeti, vámhatósági eljárás. Személyzeti a Folyamhajózás Komp utcai központjában, később a MAHART központban lévő, a hajózó személyzet vezénylésével foglalkozó iroda. Forgalmi a hajók útjainak szervezésével foglalkozó iroda. Rendelet a hajó fuvarját, úti célját közlő utasítás
Nincs abban semmi rendkívüli. (Persze a költség az rendkívül magas) A Balaton tele van olyan hajókkal, amik nyomokban tartalmaznak csak eredei alkatrészeket. Pl. a két legöregebb működőképes magyar hajónak (KELÉN-HELKA) a bordázatuk egy részén és a vízvonal fölötti oldallemezeiken kívül nem nagyon mardt eredeti része. (lehet, hogy a fedélzteten itt-ott elvétve akad néhány eredeti darab ez-az, pl. lépcső, horgony, bak...stb., de lehet hogy azok sem. A díszhorgony az igen.)
A SZŐKE TISZÁból az eredeti jellegen kívül a gép és a lépcsőház, valamint a faragások megtartásá lenne elengedhetetlen. Z.Z. egyik képét nézve nekem is az jutott eszembe, hogy milyen klassz lenne hasonló képet lőni a SZT.-ról. Sajna most úgy fest, hogy ráérünk még frakkot szerezni.
Milyen könyvre vagy még kíváncsi? Ez nekem megvan (LA Serrec-Öt év vitorláson). Még hasonlók: E. C. Hiscock : Kettesben az óceánon, F. Chicester: A Gipsy Moth vitorlással A Föld körül, Most rendeltem egy régi olvasmány élményem meg: Slocum: vitorlával a Föld körül. Ha valaki még hozzájut nagyon érdekes Dr Gáspár Ferenc: Vitorlással a Föld körül, amely a KuK. haditengerészet hajójának világkörüli útja 6 kötetben.
Szerintem is ezek nem gőzösök hanem disel/elektromos vontatók voltak, CSPD gőzöst esetleg a Duna fenekén lehet találni.Mert igen rég eltüntek és biztos egypár anás részen végezte, mint sok magyar és más országbeli vontató. Más ki tud még ilyen könyvet :Öt év vitorláson. Egy régi francia tonhalász vitorlás átalakitása és a Föld körbeutazása a végén némi katasztrofával.. Az első személyzet még az indulás előtt otthagyta a tulajt, de érdekes az egész könyv, képekkel.
Az előző tulajdonos úgy vehette meg, hogy helyben kellett volna javítania. Az volt az eladás feltétele. És pályáztak a felújításra, de egy évig bírálgatták, mire elutasították. És aztán közben kiderült, hogy nem lehet javítani. Hanem gyakorlatilag új hajót kell építeni. Nekifogtak a tevrezésnek, és megállapodtak a Tiszajachttal a szerződés hosszabításról. A Tiszayacht állítólag bele is egyezett szóban, aztán mégis viszavették a hajót.
Az egész sztori olvasható ezen a lapon. Még a látványtzervek is ott vannak.
Tudtommal tulajdonos váltás történt, és SEMMI egyéb... :-( A dolog valahol ott maradt abba, hogy volt 3 féle felújítási terv. Az egyik egész jónak tűnt, a másik "ha nagyon muszáj, akkor... " -nak, a harmadik alapján meg kibelezték volna az egész hajót. :-( De egyelőre azt sem tudom, melyik tervet fogadták el végül. (Elfogadták e valamelyiket?) De azt viszont tudom, (bár lehet, hogy rosszul) hogy az előző tulaj HAJÓKÉNT használta volna, és saját erőből közlekedett volna. Az új tulaj tudtommal valami vendéglátó egységet tervez bele, és nem vagyok biztos benne, hogy "hajó" marad... :-( Ha ez a helyzet, akkor viszont inkább örülök neki, hogy egyelőre (ilyen irányban) semmi nem történt... Szép lenne, ha a Szőke Tisza mégis MŰKÖDŐKÉPES GŐZHAJÓ lenne!
Bár ez itt OFF, de egy jótékonysági koncertre fel tudok ajánlani egy budapesti zenekart közreműködőként! (Bocs az OFF-olásért, de a levelező számítógépem 10 perccel ezelőtt meghalt. MHE tagok holnap délig jelezzék, ha érdekli őket a meghirdetett kultúrprogram!)
A képek alapján nem gőzösök, hanem a CSPD négy diesel-elektromos meghajtású kerekes vontatoinak két túlélője látható. Az INOVEC-et emlékem szerint a Garam torok felett bontották szét Párkányban. A többinek már a nevére sem emlékszem sajnos.
Még nem tudom, hol lesz az árverés, a Konczos Tibi tett fel egy felhívást, hogy segítsünk a leégett tardosi iskolának a szertári eszközök beszerzésében, meg úgy általában. Én tettem egy felajánlást, hogy 10 db könyvet árverésre bocsájtok az ügy érdekében, az új könyvünkről van szó. Gubi még nem válaszolt, hogy hol, s hogyan történik a licit, csak jónak tartotta az ötletet. Azóta ketten jelentkeztek, hogy részt vennének az akcióban, de Gubi még nem reagált. Én nyitott vagyok az ügy miatt mindenre, várom, hogy elinduljon valahol a licitálás.
Tiszalök? Akkor lehet hogy a ZBORAY. Igen, az a zárt utastér nem eredeti, ott raktér volt, csakúgy mint a többi testvérén (és mint általában a többi kitűzőn). A képen olyan mintha valami sátor-féleség lenne ott.
Egy fontos információval bátorkodom bővíteni a regisztert.
Egy 1973. decemberi újságcikk szerint Nyikolaj Petrovics Szamarenkov kapitány az akkor épülő MATE ZALKA nevű hajó kijelölt parancsnoka az angyalföldi öbölben meglátogatta leendő hajóját. Ez még mind semmi, de társaságában volt Natalja Zalka, Zalka Máté Szovjetúnióban élő lánya.
Az a Péter a Prága m/s és egy öreg DDSG uszályt lökdös. A szükület maradt!!!Legalább is a piros bolyák kint vannak (ha el nem kotorta valaki).Sőt még a zöldeket is kirakták.kiváncsi lenék miért vertekk le cölöpöt a pesti oldalon?Volt olyan tev , hogy hajóval hordják el a kitermelt földet, de a közúti pályázat nyert. Ami számomra nem éerthető mert azt irta az újság , hogy a vizi szállitás nem lett volna gazdaságos és környezett szenyezőbb. Na most kérdem én , így sokkal jobb hogy a teher autók tönkre teszik az útat és az amúgy is nehezen közlekdhető fővárost , mégjobban feltartjuk.
4es Metro, talajmechanikai fúrások a mederben. Eddig (HSP) végezte saját erőből (1v2 750t-ás TS bárka, rajat fúróautó + Anna v/ésPoszeido ill. Botond), pestfelől haladtak Buda felé, mire elérték Budát, a pesti oldalra feltoltak egy 1000es uszályt a Péterrel. 1 hét után lehozták. Havaria nincs, sőt az ideiglenes szükületet is felszámolták.
És hogy kik vannak erre? Ők: NÉPSZIGET 129es kotró, akiről a regiszterben nem találtam semmit. :( ha kell róla kép a regiszternek, van néhány, fel tudom ajánlani. JÉGTÖRŐ III. És a PF 496-os uszály(?)
Legközelebb kevesebb káposztásbirkát kell vacsorálni, vagy ha ez nem megoldás, némi ágyast kell a tetejébe tenni. :-D Mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.
A héten vmit levertek az ODB 001 -es uszályról,a fölső zöldnél. Majd lejebb ereszkedtek a Prága m/s-sal az alsó zöldig. Másról nem tudok. Vajon miért verték le azt a vasat? Még is hajóval visszik a kitermelt földet?
A múlt héten Tehtube által felrakott műholdkép és a hozzá fűzött pár mondat arra ösztönzött, hogy míg viszonylag jó a fény és az időjárási körülmények, ellátogassak az oroszvári (hárombetűsöknek Rusovce ejtsd ruszovce) holtág közelébe. A hely arról híres, hogy aki csak tehette annó és teheti ma, ha még talál helyet, ún. úszólakot, avagy hausbótot épített a holtág vizére. Ki-ki lehetősége szerint látott munkának. Volt aki hatalmas tartályokra épített lakot - ilyen megoldás született jobbára, de akiknek lehetőségük volt "eredetibb" megoldásra, azok kiselejtezett hajókra, uszályra esetleg katonai pontonhíd darabjára építettek minden féle népművészeti remekművet. Sok alkotást megörökíthettem volna, de egyrészt sok volt a kinnlévő tulajdonos, másrészt nem merítik ki sehogy sem a hajó fogalmat.
Szerencsémre egyik pozsonyi barátom is rendelkezik egy ilyen hausbóttal, ami több okból szükségeltetett:
- aszfaltozott úton autóval a hely 2 "behajtani tilos" tábla miatt úgymond nem közelíthető meg. Ha mégis behajtván a rend büszke őreivel találkozik az ember, akkor célszerű azt mondani, hogy a barátja hausbótja csak így érhető el, tudniillik a tulajdonosok behajthatnak 2 kerékpárutat keresztezve erre a szakaszra.
- a tulajdonosok nagyon ügyelnek az idegenek mozgására és minden korlátoltság nélkül interjúzzák az arra tébláboló idegent, hogy kit - mit keres, honnan jött, ki küldte stb kérdőszavakkal bombázva. Én is így jártam mikor előzetes engedéllyel leparkoltam barátom hausbótja előtti parkolóra. Nagyon jól jött, mert a szomszédja éppen kint tartózkodott és a neve hallatán mindjárt mosolygósabbra vette a figurát.
Miután "beazonosítattam " magam gyalog folytattam az utat egészen a holtág torkolatáig.
Itt ez a látvány fogadott, éppen egy önjáró húzott hegynek. A parton az egyik sziklán mécsesek égtek, biztosan valakit ott vetett partra a víz. őlem távolabb egy furgonban személyek ültek, így nem akartam a hely minden részletére kitérni s csak a lényegesebb dolgokra fordítottam rá a "fegyvert"
Jobbra nézve amúgysem láttam semmit a szemembe vakító napfénytől.
Balra nézve azonban Pozsony egy részének látványa tárult elém. Ez a hely az itteni köztudatba egy érdekes esemény kapcsán vésődött azonban be.2006. január 27 én erős jégzajlás volt a Duna ezen szakaszán. A magyar gyártmányú ukrán Astrachan toló a jégzajlás kezdete előtt a holtág torkolati részében horgonyzott le.
Miután hajnalban megindult a jég, a hajót eloldotta és a hausbótok közé sodorta. Nagy szenzáció volt, amitől csak a kapitány lélekjelenléte volt a nagyobb, mivel ebben a helyzetben is képes volt villámgyorsan manőverezni és sikerrel farolt be két hausbót közé. Később a szlovák Magura toló szabadította ki a holtágról uszályával együtt az ott veszteglő Astrachant.
Hajós szemszögből az első érdekes létesítmény a torkolattól befele menet ez az uszály. Ez a kép még nem mutatja teljesen be, hogy....
mennyi rajta a népművészeti remekmű
Az uszályt az első gőzös követi. Most az Admiral KV név szerepel az orrán, de nem biztos, hogy működése alatt is ilyen név szerepelt. Sajnos a partról lehetetlen volt egy képre rátenni, mert bokor, fa, cserje, gaz stb áll az ember útjába. Igyekeztem minden lehetséges helyről "lőni"
Pl. innen többet látni belőle.
Aztán innen is mást látni, azt is, hogy a lapátkerék helye a csónakház szerepét tölti be.
Egy - két fát kikerülve megint más a látkép.
A kormánylapátok helyén láncok lógnak, és ennyire van hozzá közel a másik gőzös, ami szintén lapátkerekes. Orrán a "Starý Dunaj" ejtsd "sztarí dunaj" azaz Öreg Duna név szerepel. Ezt egy kicsit könnyebb volt egydarabban fotózni, mivel ki tudtam használni az Admiral-ra felvezető hidat
Jó lett volna az Admiral-hoz is találni egy ilyen szöget
Neki a lapátkerék házának tetején keresztül lehet a fedélzetére jutni.
Ahol nincs valamilyen úszó építmény és fás, bokros, cserjés,gazos és bozótos, ott ilyen látkép tárul a bámeszkodó szeme elé a holtág túlsó partjáról. Amint a kép is mutatja, a tulajdonosok nagyrésze rendelkezik igazi vízi járművel is.
Az aszfaltozott utat ilyen relikviák is szegélyezik, amelyekere heggesztéssel írták rá valaha, hogy : ČSPD, tehát Csehszlovák Dunahajózás és természetesen szerepel rajta a horgony súlya is.
Tisztelt gőzhajólógusok, itt van tehát a két gőzös. Lehet kezdeni nyomozni, azonosítani, vitatkozni, vajon melyik egyedekről lehetett szó annó, mikor még a Dunán közlekedtek.
Halálos kompbaleset Indonéziában 2007. október 19. 07:50
MNO Felborult egy személyszállító komp Indonézia partjainál kedden éjszaka. A szerencsétlenségben több tucat ember meghalt, és sok utasnak nyoma veszett.
Leglevesebb huszonkilencen vesztették életüket és sokan eltűntek az indonéziai Celebesz (Sulawesi) szigeténél, miután az őket szállító hajó felborult - közölte egy helyi rádióállomás. A vízi járműn 151-en utaztak. A hatóságok egyelőre nem tudják az áldozatok kilétét. A BBC úgy tudja, hogy a személyszállító komp Boubau település közelében járt szerencsétlenül kedd éjszaka.
A helyi média szerint több utast kimentettek, de sok eltűntet tartanak számon. A kompok fontos közlekedési eszköznek számítanak Indonézia szigetei között, de az alacsony biztonsági előírások miatt a mostanihoz hasonló balesetek nem ritkák a délkelet-ázsiai országban. Februárban több mint 40 ember halt meg, amikor tűz ütött ki egy Jakartából útnak induló kompon, tavaly decemberben pedig 400 életet követelt egy Jáva szigeténél elsüllyedt hajó.
Tíz darabot fel tudok ajánlani az új könyvből árverésre, akár itt a topicon is. De más megoldást is lehet választani, esetleg valamelyik TV csatorna bevállalja. Ami nem kél el, az iskola könyvtáráé lesz.
Szintén a sós vízről? Én 1998-ban végeztem győrben. Magyar a patentom (most újítottam) és a HAZMAT és ECDIS bizin kívűl is minden mást itthon csináltam. Nekünk még szerencsénk volt, mert 15-en végeztünk. Ma már csak én hajózom az évfolyamunkból.
Tudtad, hogy Laci bácsi egy éve meghalt? A nickemet tőle kaptam. Minden hajóm után elbeszélgettünk. Hiányozni fog...
Nincs benne lift, 3. tiszt, most Norvégia- Bremerhaven- Hamburg Felixstowe- Rotterdam útvonalon jár, tehát nemhogy nem EU, de nem captainb komfort! :-)
Anno' a Tanár úr hozta létre és vezette az önálló hajózási tanszéket, amit a változó idők szele elsöpört. Az átalakított oktatási formához nem kapott támogatást sehonnan, -a szakmától sem, pedig sokat küzdött, hogy a "mostohagyerek" víziközlekedési szakember képzés fennmaradjon. Ez a kudarc végigkísérte az életét... Köszönöm a soraidat, meghatódtam, ahogy a Páromról írtál. üdvözlettel: N.
A hajó nagyjából egy helyben áll, de nem sodródik, ezért szerintem biztosan komoly, de kezelhető havária lépett fel. Ezek a hajók alapból fejnehezek, és főleg a stabilizátorok tartják őket egyenesen. Lehet, hogy a ballasztos stabilizátor elszállt (a hajó az orrára és jobbra dől), evakuáltak, és a rajta maradt személyzet nem ad erőt, csak kibekkelik a szar időt. A szárnyas stabilizátor csak akkor működik, ha a hajónak van sebessége, lehet hogy itt ilyen nincs, vagy a gépekkel is gond van.
Egyébként szerintem nagyjából szélirányba fordultak, de ilyenkor interferál a hullámzás, és jönnek oldalról is lökések.
1999-ben még létezett Győrben a Hajózási szakirány a Közlekedésmérnöki szakon belül. Azonban ahhoz, hogy államilag finanszírozott keretben elinduljon, 20 főnek kellett volna rá jelentkezni. Minden igyekezetünk ellenére csak 12 embert tudtunk összeszedni. Ekkor az iskola azt mondta, hogy indulhat a szakirány ennyi emberrel is, de csak költségtérítéses módon, mert nincs meg a 20 fő. Magyarul fizessük ki magunknak, ha ezt akarjuk tanulni... Egy gyors számolás: a magyarországi oktatás+ vizsgák, meg a lengyelországi radartanfolyam = 1 millió ft/ fő ( 1999-es áron!). Na, köszönjük, inkább nem.
A következő évben megszűnt a szakirány, még a tanszék épületét is lebontották.
Ugróczky Tanár Úr próbálta menteni a menthetőt a kis lelkes csapatunk számára, így a főiskola keretein kívül, segítségével letettük a tengerész könyv kiváltásához szükséges vizsgákat ( tűzvédelem, túlélési ismeretek, stb...) és néhányunknak még "nyári gyakorlatot" is tudott szervezni, igaz nem tengeren, hanem egy dunai önjárón. Ezúton is köszönet Ugróczky Tanár Úrnak azért, hogy a körülmények ellenére csak sikerült egy kis hajózást "csempésznie" a győri főiskola falai közé, egy maréknyi diák legnagyobb örömére.
Tudomásom szerint ez volt az utolsó "hajósképzés" Győrben.
Elnézést, ha már volt itt ez a téma, nem találtam meg. Konkrétan errôl a videóról van szó - most tette be (az Indexbe nem elôször) a "Vitorlázás" fórumra.
A filmmel kapcsolatban merült fel bennem egy pár kérdés, hátha a gyakorló tengerészek meg tudják válaszolni.
A képekrôl úgy tûnik, a hajón nincsenek utasok. Bajban is lennének egy ennyire dülöngélô hajón! Vagy mégis?
De vajon miért dülöngél ennyire? A nagy személyszállító hajókon - ha jól tudom - van egy giroszkóp, ami csökkenti az ilyen mozgásokat. Ezen a hajón vajon mûködik ez, és ennek ellenére mozog így a hajó, vagy nem is mûködik (mert pl. nincsenek rajta utasok)
A másik kérdés, hogy vajon miért nem állítják a hajót szembe a széllel és a hullámokkal? Akkor bizonyára nem dülöngélne ennyire... Lehet, hogy pont azért, mert utasa nincs, viszont sürgôsen el kell jutnia valahova, vállalják ezt az útirányt is? Vagy talán a motorjával nincs valami rendben?
Jaj, ne érts félre, nem vagyok ebben az egy méterben biztos, csak úgy gondolom, mert minden hajónál ezt láttam, amelyiknek a fenékméréséről volt kép a fórumban.
Lehet, hogy ez az előírás. Régen tanultam hajóépítéstant, a fene emlékszik már rá. Arra emlékszem, hogy Újpesten több helyen mértek, főleg a medersoron, az oldalán és a fenekén is. Hogy a méter X métert betartották volna nem emlékszem. Tolóknál, főleg a vontatóból átépítetteknél (Szob, Kaposvár, stb) inkább a farát nézték. Hajlamos volt a repedésre. Belülről valószínüleg tényleg azért nem mérték, mert nehezebb hozzáférni, egy gépház feneket pedig illene előtte kigőzölni. Ez sem mindig történt meg.