Úgy néz ki nem végzek ma a birs tisztítás aprítással, kivágom a magházat is. Holnap délután lesz időm, kb 1/3a marad holnapra, azt hozzá tenném. Ma vagy holnap tegyem bele az élesztőt?
Tapasztaltam már én is szőlőnél , hogy semmi ep ! De mondta is egy jónevű szakember, ha minden nagyon jó, a gyümölcs a cefrézés , tiszta főző, simán előfordul , hogy nem tapasztal az ember ep ot .
Itt feszítem, M8 toldó motor felőli oldalán van egy hatlapfejű csavar, ez tartja a lemezt, feszítéskor ezt meglazítom, a toldó másik oldalán lévő kontra anyát meglazítom és a toldóval feszítem (nem kell nagyon), ha kész, csavar ráhúz, anya ráhúz. A rögzítés egy triclamp bilincsel van megoldva, karima van a hüvelyen és a beforrasztott csonkon is. Ha nem szeretnél a triclamp beszerzésével foglalkozni, akkor építs be egy ~colos (gépész) réz közcsavart és a hüvelyre pedig mehet réz karmantyú.
Ok, néztem ma reggel, egész jól levitte a nagynyomású mosó a szőröket. A hajlatokban azért maradt. Sajna inkább birs körte mint alma, de most ezt kaptam.
Igazad van,többet nem veszek ilyet. Ahogy akkor is válaszoltam ehhez jutottam hozzá olcsón,így tettem egy próbát. Erre sem mondanám azt hogy rossz inkább másra számítottam. Erre a poloska dologra hogy átmegy e a pálinkába vagy a borba erre nem találok információt. Mindegy most még csak pár napos,hátha alakul még.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
A hordórendelésben érintett kollégákat kérem, hogy nézzenek rá az e-mail fiókjukra, írtam mindenkinek, mert sikerült normális áron fuvart szerezni, így végre tudjuk véglegesíteni a matekot, a végső visszajelzést kérem tehát mindenkitől.
Egy hete kb. 200 kilót pucoltam meg. Nekem nagyon bejött a következő:
* tejesládába vagy teknőbe víz
* abba bele egy fél zsák birs
* WC kefét befogni fúrógépbe (leesztergáltattam a végét hogy ne üssön forgatáskor)
Belenyomod a kefét a vízbe és elkezded pörgetni. A forgó kefe magához rántja az almákat és ledörzsöl róla mindent. Nem csak a szőrt, hanem az összes piszkot. Így 2-3 perc alatt meg lehet tisztítani egy fél zsák almát. Van is róla videó majd feltöltöm
Szép szabályos birsnél a rongy a legegyszerűbb ledörzsölni, ha viszont ráncos szabálytalan, akkor elkél a kefe, csak az fér hozzá. Nekem a saját fele-fele arányban ilyen volt.
Még egy dolog, sajnos az enyém kukacos volt, a négy vödör birs feldolgozása egy hétig tartott, mire kivagdostam a rossz részeket(utolsó volt hogy ilyen sz.rral foglalkozom, nem éri meg), ezért az első adagot pH 2-re savaztam le, majd munka után mindíg pucoltam, töltöttem a hordót. Napról napra emelkedett a pH, végül 3 lett némi víz segítségével.
A gyümölcsöt az erős savtartalom megvédte a romlástól.
A jófogásos aprító ledarálta, de kellett neki a fordulat plusz a pektinbontó.
Azt nem tudom, szerintem az lassabb nekem ez bevált, visszaigazolások is azt mutatják, hogy jó a technológia. Egyik kezedben a rongy a másikban a birs. 3 forgatás a rongyba, majd a birsnek a másik felét fogod meg, és ismét 3 forgatás, és kész. Ezt akár előző nap is megcsinálhatod.
Ha kicsit érettebb (nem Brix 10, hanem mondjuk 14, de ahhoz kellett anno három hét után érlelés) bő két hétig is eltart, mire lemegy 3... 3.5-re és már nem változik.
Először csinálnék tiszta Birsalmát, bárkinek van tapasztalata kérem ossza meg velem. Ágaprítót szereztem, 228-t is, tápsót is. A kazánházházban lenne a 120 l-es hordó, ott állandó 20 fok van. Most a Kiffer körte "dolgozik" itt. A főzés szabadban, olvastam, hogy hidegben főzés kor nem mindig megy át az illat. Főleg Des és Destilatori főző tapasztalatokat várok. Köszönöm.
"Finom száraz bor íze volt,rossz ízt nem éreztem."
Szerintem ez így azt mutatja, jó volt az indulás. A kombanjos szőlő érdekes dolog. Ha úgy sikerül, ha olyan az ültetvény, ha olyan a kezelő, akkor lehet szép, de ha olyan akkor egy igazi gusztustalan moslék. Ha azonban a bor jó volt, akkor valami utána történhetett.