Nekem még nem kellett gyomírtóznom, de ez annak köszönhető, hogy kisebb felület, mint a Tiéd, s a "négykézláb" gyomírtószer elég volt. Egyébként félelmetes, hogy az ember azt hinné, hogy tömött, príma gyepe van, gyomoknak helye nincs, de mindig felbukkan itt-ott. 1-2 hete például egy pitypang jelent meg, de génmanipulálta magát, mert kisebbre nőtt, mint a vágási magasság, szépen hozta a sárga virágját, majd fehér lett, majd kivettem gyökerestül:-) Azt sajnálom, hogy nem készítettem képet róla, nem volt több 4 cm-nél :-)
Jaj Tsunami! Ne mondj már ilyet, elveszed a kedvét Attilának! Mondtad volna inkább ezt: "Benne van a TOP10-ben", mert 10 kert van a városban ahol laksz:-))
Ennek tényleg örülök. Tsunami! Kellett volna az elején valami szerződést kötni ezzel az Attillával, nem ? :-) Egyszer már össze kellene jönni egy italra. Persze csak akkor ha Te fizeted :-)
1. nyitottam egy topicot, 21. századi díszkertek néven, ott figyelheted az ilyen irányú eseményeket.
2. 700 nm füvesítés - ez az első megrendelés, most kezdek gyomírtózni, tavasszal vetem a füvet.
3. Jól áll a szénám 2, egyenként 1500 nm-es kert teljes kivitelezése ügyében, most a projektet tárgyaljuk, eddig elégedettek velem, tetszik nekik.
4. Továbbá folyamatosan, kisebb-nagyobb szünetekkel vannak felkérések, élénk kapcsolatot ápolok a ingatlanközvetítő és befektető cégekkel, akik az új építésű házak 90%-át adják el nálunk. Továbbá amint van egy kis időm, autóba ülök és járom a környéket, házak után kutatva. A neten is van sok keresőben hirdetésem. A tél fogja megmutatni, mennyi munkám lesz jövőre, lehethogy sok.
A saját füvem pedig egyelőre még mindig benne a városi top10-ben :))))))
Jó, keresek igazolás és majd küldök róla képet is. Totális felújjítás volt nálam, meg nyaralni is voltunk az asszonnyal. Jön a kis füves utód is, meg a munkahelyen is bolondokháza van, szóval volt mit tennem. Szegény gyepemmel is alig tudtam foglalkozni, de jól tűrte a kis nélülözlést.
Hááát akát hiszed akár nem, nem gombás /max a lábam:-)/, de amúgy elég levert állapotban van, mert talajlazítóztam. Mesélj valamit Attila, mizu van a kertépítő céggel. Képet természetesen csinálok majd, mert hát új tag....... :-))))
Tápanyaghiánya van, ilyenkor ez normális. Az őszi-téli kondikaki kiszórása felettébb időszerű, én vasárnap fogom csinálni egy alapos szellőztetést követően.
Gyönyörűséges a gyeped! Jövőre már én is gyomirtózni fogok, ha szükséges (remélem nem).
A mienk a napokban elkezdett sárgulni. Árthat a túl sok eső? Vagy levegőtlen a talaj? Remélem nem valami betegség. Vagy egyszerűen az lehet az oka, hogy hétvégén vendégek jönnek és szerettünk volna egy kicsit büszkélkedni...
Az őszi-téli kondícionálót mikor érdemes kiszórni?
Csak gyomírtóztam-rotáltam-gyomírtóztam-rotáltam-gyomírtóztam.Nem szeretek gyomlálni,ezért megint gyomírtóztam.A szomszéd fogta a fejét hogy mindig gyomírtózok,dehát 500m2-t 15-20 perc alatt mindíg letudtam.Nem tettem semmi trágyát bele ,de nem is sárgahomok a föld,attól jobb.Május végén elvetettem a fűmagot,és csak nőtt -nőtt de csak a fű,a dudva nem.sokféleképpen lehet csinálni,csak a hozzáállás jó legyen.
Most,hogy így visszaolvastam,nekem baromi szerencsém volt a füvesítésemmel.Én sokmindenkitől kértem véleményt(2004-ben füvesítettem).
Egy 250négyszögöles kertet vettem,fosóhomok,derékig gaz.Fölszántattam,bele csomó érett marhatrágyát(ajánlották)tudom Atilla már mondta az nem kellett volna.
Van is benne néha gomba,de nem vészes.
Egyszer sem gyomirtóztam hanem gyomláltam annyit de annyit,hogy a szomszédok már sajnáltak érte.Aztán eccccer csak elkezdtem a talajt egyengetni,szedtem ki a kis köveket stb.,ami nem oda való,oszt locsoltam,gerebjéztem,szórtam kézzel érzéssel a magot.Hengereltem,locsoltam,meg locsoltam(mindezt úgy július elején)Aztán lassan nőt a fű,de a gyom még jobban.Mikor már lehetett rámenni én megint csak gyomoltam,meg gyomoltam.Mikor először nyírtam,úgy örültem a művemnek,hogy közben örömkönnyeimmel is locsoltam.
Van egy pici kutyusom úgy 3kg.,de annyi sárga pisi foltot csinál.Azt mindig utánvetem.
Aztán jön néha a kantárost,azt kijavítgatom.
Aki megpillantja most a pázsitom,a száját tátja mert én sem hittem volna.
Nem vagyok a füvem rabja,vagy mégis?
Nem tépem a számat,ha a kutty rápisil,ha a vendégeim ráfeküsznek,sátrat vernek,
Mégis magamért(?)törekszem a hibátlan pázsitra.
Mostmár alig jön ki gyom,ami meg mégis azt meg győzöm.
Sikerült legyőznöm azt a rengeteg gazt ami benne volt mikor megvettem.
Megérte a sok munka.Úgy besűrűsödött a gyep,hogy azon már gyom alig tud áttörni.
Mindenkinek ennyi örömöt kivánok,mint amit nekem sikerült elérnem sok kitartással,munkával.Mostmár csak pöffeszkedek a székemben és élvezem a kertem,jaaa és naponta legalább 1km-t megyek,mire belocsolom.
Én Debrecenben úgy jutottam ilyenhez, hogy megnéztem a partnereiket és amelyik nekem jó helyen volt, oda mentem - és ott ilyen volt. Szerintem nézd meg Te is, hívd fel, aki szóbajöhet és telefonba kérdezz rá, hogy láttál másik fajta kést, Téged az érdekel. Már ha tényleg 38 cm-es késről beszélünk. De ha megnézed a kés felfogatási helyét, akkor rögtön látod, van-e 2 féle méret rajta.
na szoval ilyen lesz a multkor beszelt tetokert alapja. valami kemeny muanyagszeruseggel van lefedve, azon van alul egy reteg gumilapszeru, azon pedig a tojastarto. erre pedig jon a geotextil. a lefolyo is oda van ragasztva az oldalfalhoz, hogy ne legyen res rajta. kozepen kb 15, szelein kb 19-20cm-es foldreteg lesz rajta.
A felső az új kés. Keskenyebb, van rajta 2 lyuk (könnyítés ?), sokkal jobban fel van hajlítva. Valamivel jobban vág, a gyűjtőt sokkal jobban telerakja. Amúgy bementem egy ilyen jellegű boltba és mondtam, milyen típusú fűnyíróhoz keresek kést és ezt adták. Azt mondták, ez az újabb fajta kés. Mondjuk annyira új nem lehet, mert a fűnyíró késtartója úgy van kialakítva, hogy a szélesebb kést az egyik irányba, a keskenyebbet meg 90 fokkal elforgatva lehet befogatni.
Nekem a sárga gyártó kicsi masinája van otthon, 32cm szélesen vág, ezeregynéhányszáz watt és úgy nyír, mint az álom, pedig gyepem olyan sűrű mint a kefe. Na ezt szedd össze :)
Nem tudom... Lenyírtam a füvet a szomszéd 48/1600 W-os MTD-jével, nagyon jól nyírt. Csak ott cincált, ahol kellett vagy 10 cm tömött, ráadásul nedves füvet vágnia (10 cm volt a vágott rész... tudom, ilyet NEM SZABAD CSINÁLNI, de itt folyamatos esők vannak lassan egy hónapja, örülök, ha néha sikerül nyírni, a Sportmaster meg dolgozik mégiscsak, a sok eső és a nagy magasság miatt meg 2 egész napos napsütés se tudta kiszárítani). Illetve nem jó szó a cincált, nyoma sincs a kis MTD szálkásításának. Szóval, ennyi pénzért (25 e) megéri, szerintem. Az 1500 w-os motort a 46 E típusnál láttam. Az mondjuk érdekes dolog, hogy a 46 E drágább, mint a 48 EM, de már nem keresgélek, örülök, hogy ezt ennyiért megkapom.
Késsel kapcsolatban mi lenne a kérdés? Bocs, de elfelejtettem, mint mindent. Még a Ca...., Ca....., szóval azt is mindig elfelejtem bevenni. :o)
nekem valami olyasmi van ~ 1500 W meg talán 38 cm,és a vágási felület az nem is mutatkozik,mert inkább csak lecibálja a tetejét a fűnek.Szerintem a 48 cm ennyi MTD watthoz nagyon sok.Viszont még mindig megy szemben a sárga gyártó kicsi masinájával,amit a fű mindig lefogott és 1 évnél tovább nálam berhelés és ujraélesztés után se teljesített.
Menni fog, a gyerekekkel is. Persze vannak szabályok, amelyeket nekik is be kell tartaniuk, de ettől még nincsenek korlátozva. A rendet meg kell szokni, minél hamarabb, annál jobb.
Az biztos, hogy ha lenne gyerekünk, mi sem tudtunk volna ennyi energiát a fűre áldozni. Jó, ha az ember tud örülni annak, ami van, ha nem is tökéletes (de a célnak megfelel). Azért titkon olyan fűre vágyunk, mint Attiláé, de ha majd gyerek mellett nem megy, nem esünk kétségbe.
Hát őszintén: a gyereksereg (ha 2-3 gyereket annak lehet nevezni) futkos rajta, igaz kutyával nem, de hírhedt kutya-ellenző vagyok, ez is igaz. A jól tartott fű megrázza magát és másnap nyoma sincs a nyomoknak :) Esetleg nyírás előtt felgereblyézem. De hát pont ezért van a megfelelő mennyiségű trágya, víz és egyéb gondoskodás, hogy tűrőképesebb legyen a fű, nem? :)
A ritka fűvet, ha legyúrják szörnyen néz ki, tudom, tavaly még az enyém is ilyen volt sok helyen. Most annyira sűrű, hogy le se lehet gyúrni, mert egymást tartják a fűszálak, olyan, mintha paplanon járnál. Az biztos, hogy viszont észen kell lenni és szellőztetni talán gyakrabban, mert begombásodhat. Tehát azért ellenőrzöm gyakran, járkálok rajta és figyelem, mi történik vele.
Na azért aki ennyi energiát és pénzt öl a füvére azt megnézném milyen arcot vág, ha nekiesik egy gyereksereg a területének. Na az lenne az igazán stressz, de nem csak a fűnek, hanem a gazdának is.:o))
Mert azt valljuk be(őszintén!!), aki az utolsó gyomszálat sem tűri a füvében, az nem dől hátra a nyugágyba, hogy -nézd anyukám ,de szépen futkosnak a gyerekek a kutyával a kertben!:o)) De most őszintén!:o))
Te igazán tudsz ÉLNI, de ezt már régebben megbeszéltük :)))
Az enyém is bírja a kiképzést, mert két fiam van és még van esély arra, hogy a harmadik is az lesz :))) (ha minden OK lesz, januárban születik). Hát éppen azért kezdtem el az idén "profi módon" kezelni, mert így még ellenállóbb ugye a stressznek.
Azért elvagyunk egy páran a gyengébb kivitellel is. Már beszéltünk róla korábban kinek mire kell a füves terület. Én a családomat látom vendégül sokszor. Van itt gyerektől kezdve minden. Én -született panelgyerekként-nagyon meg vagyok elégedve a művemmel. (tudom te lehúznád :o)) )
Ha úgy adja akkor nem nyírok füvet, hanem játszok a csemetékkel, grillezek stb.
Élvezem a kertem. Hogy nem tökéletes? Mi a tökéletes? Amit a szomszéd mond, vagy Én, vagy Mi? Sok embernek tökéletes az ami megfelel a céljainak. Na így az enyém tökéletes az életemhez. Valszeg a Tiéd nem lenne nekem az, mert az igénybevételhez nem lenne jó.
Igen, sokan indulnak úgy, hogy "elég, ha zöld lesz az udvar". Mostani ügyfelem (füvesítek nála) is az első találkozásunkkor azt hajtogatta, nem kell tökéletesnek lennie a fűnek, gyom se baj, ha van benne, meg asztal simaságú se kell... Az én ajánlatom mellett volt egy másik ajánlata, amely jóval olcsóbb volt az enyémnél. Viszont mindannyian ismerjük a másik "kertészt", vannak rossz referenciái. Addig-addig vívódott a kuncsaft, hogy neki én drága vagyok, meg nem fűbuzi ő valójában, amíg elrángattam magamhoz, megmutattam neki a füvemet. Lehajolt, megsimogatta a kezével, elrebegett egy halk "úristen"-t és megkérdezte, mikor tudunk kezdeni ....... :)
Az első két évben (most 4 éves a fű), mi is sokat "bogarásztunk" benne, gyomlaltuk a feleségemmel szorgalmasan. Meg is lett az eredménye! Azóta hála ennek a fórumnak is, tökéletes lett a gyep és esélye sincs a gyomnak! Az a néhány gyermekláncfű jön ki időről-időre, mindig beleszakad a gyökere, amikor kitépem. 4 év alatt egyetlenegyszer gyomirtóztam, mert a madársóskát meg a lóherét ember ki nem szedi. Az elején megdolgoztam vele, de mondhatom, hogy ma már csak élvezem a füvet, és azt hiszem, mindenkinek ezen a fórumon ez a célja.
Ha nagyon ritka a gyeped,akkor is jobban jársz ha most felülveted.A lazításnál jobban oda kell figyelni,óvatosabban csináld,ne engedd le nagyon a kést.Totális felülvetés,és várod az ifjúságot hogy kibújjon.Én nem várnék vele tavaszig,de ez csak az én véleményem.A fordulásra,és az egy helyben járatásra oda kell figyelni lazításkor.Az okozza a legtöbb problémát.Nem kell megijedni az eredménytöl, hamar rendbe fog jönni.Tudom hogy sokan még nem javasolják,de a "szakértők" is megoszlanak.:-)
Sajnos én is olyan kertbarátokkal futottam össze, akik a "jó lesz az úgy" mentalitással voltak megáldva. Meg hogy: "a lényeg, hogy szép zöld legyen", stb. Még így is többet tettem, mint amit mondtak. Képzelem mi lett volna, ha teljesen "tanácsadóimra" hallgatok... Mindenesetre így még izgalmasabb is a dolog :-) Bár én aki csak kérdezi, az alapos előkészítést és az őszi vetést ajánlom.
Sajnos legtöbben akkor találunk rá erre a fórumra, amikor már baj van. Most már mindent másképp csinálnánk. Mi télen cseréltük le a homokos talajunk egy részét erdei talajra és naívan márciusban már füvesítettünk (nem trágyáztunk, gondoltuk elég gazdag a talaj). Füvesítés előtt éppen csak kezdtek kibújni a gazok, azt kihúzgáltuk kézzel és annyi. Persze utána szinkronban nőtt a gaz és a fű. Amint rá mertünk lépni a zsenge füvecskére, elkezdtük kurkászni (a néhány mm-es gaztól kezdve mindent eltávolítottunk). Több hétvégénk és a hétköznap délutánok mentek rá (plusz a derekam). Mire a végére értünk, a fű már alig látszott a gaztól, de legalább könnyebb volt észrevenni. De aztán kapott tápot és nagyon látványosan besűrűsödött. Nem sokáig örülhettünk, mert a kétszikűek kiirtásával megjelentek a muharfélék, de nem hagytuk megerősödni. Egy hét szabim ment rá. Bízom benne, hogy jövőre annyira megerősödik a gyep, hogy nem lesz esélye a gaznak. Ha nem, jöhet a vegyszeres gyomirtás, elegem van az ökogazdálkodásból.
Szóval szerintem is érdemes az előkészítésre több pénzt és időt rááldozni, mert megtérül. Viszont a reménytelen helyzetből is van kiút, ha elég elszánt az ember.
Nemcsak a starter trágya alkalmazása nagyon javallott, de a talaj felső rétegébe ajánlatos ún. gyepföldet keverni, kb. 5-8 l/nm mennyiségben. Ez a gyepföld egy ideális összetételű föld, amely szintén serkenti a fű kezdeti stádiumában a fejlődését. Mert az a kritikus, amikor versenyt kell futnia a gyommal. Ha akkor nem "doppingoljuk", felesleges munkák sora várhat ránk és a szép gyepünk meg egyre csak távolodik időben.
Csak hát gyeptelepítéskor szinte mindenki a minimális induló kiadásokra esküszik - főleg azok, akik a magvetés mellett voksolnak - mivel pontosan ők nem kívánnak sok pénzt áldozni a füvesítésre. A legutóbbi megrendelőm (700 nm füvesítés) is kihúzta a tételek közül a gyepföldet és sehogy nem tudtam rávenni, hogy az szükséges.
Hát igen, én is valahogy így jártam. Mondák, hogy elég egyszer lepermetezni, amit megtettem, majd mivel újra kijöttek a gazok, kézzel is átmentem az egész területen. Ezután vetettem. Azt is mondták, hogy felesleges starter műtrágyát adni neki, elég az öntözés. Hát naponta háromszor öntöztem (hajnalban, ebédidőben, este, ahogy a munkahelyemről el tudtam szabadulni), de iszonyú szárazság volt pont a vetés utáni 1 hónapban. Nőtt is szépen a fű, de a gaz is. Azért mostanra már egyértelmű, hogy a harcot a fű nyeri, de szeretnék minél többet segíteni neki.
8 hét az 2 hónap. Ennyi ideig kézzel is lehet a gyomot szedni, hacsak nem focipályát kell karban tartani :) Minden kézi gyomtalanítás után egyre kevesebb gyom jön fel, tehát egyre rövidebb ideig tart.
Ha pedig reménytelenül sok a gyom, ha több, mint a fű, akkor rossz volt a talajelőkészítés. Ebben az esetben felszántani, és időt adni a talajnak, fél évig gyomtalanítani, gyomtalanítani...
Elmondok egy konkrét esetet. Városunkban történt, hogy egy "kertépítő" füvesített oly módon, hogy a tökig gyomos területet 1x lefújta totális gyomírtóval, utána egy hétre rá elvetette a magot (egyben a sulykot is rendesen :))))) ). A magok között - mármint a gyom és fű magjai között - elkezdődött a verseny, ki csírázik hamarabb. Hát a gyomok győztek, gondolom nem is kell mondanom. Ez tavasszal történt, azóta a "kertépítő" már sokszor volt gyomot irtani, most ott tartanak, hogy tehénlepány méretű foltok vannak a "fűben", amit felül kell vetni, tehát talán tavaszra lesz ott valamilyen gyep. Tulajdonképpen elment egy év az elős vetés óta, a tulajnak eddig nem volt túl nagy élvezete a fűben. Nem lett volna ésszerűbb fél évet gyomtalanítással foglalkozni, akkor tavaszra hét nyelven beszélő gyepe lehetne a tulajnak? Ráadásul olcsóbb is lenne (merthogy a gyomirtásért számlázott a kertépítő).
Fűmagot én is elszórtam, és futottam egy kört gyomírtó ügyben. Gazdaboltban a gyomstoppot ajánlották (szabad forgalmazású szer), de csak 8 hétnél öregebb fűre.
Szóval friss telepítésnél a gyomírtás nekem felejtősnek tűnik.
Vegyszer ügyben nincs tapasztalatom, a szakértők biztos megmondják, nem árt-e a füvednek. Mi nem mertük megkockáztatni (esetleg kisebb területen ki lehet próbálni). Bár a fagy is elintézi a kétszikűeket, igaz akkor a felülvetéssel tavaszig kell várni.
Az a problémám, hogy az én kétszikűim főleg olyanok (nevet sajna nem tudok, talán lóhere?), hogy nagyon könnyen elaszakadnak, és így a gyökere bent marad a földben. A másik meg úgy elterül és olyan erős, hogy ahogy kiszedem, rengeteg füvet is kitépek vele együtt. Ezért gondoltam a vegyszeres gyomirtásra.
Én úgy tudtam, hogy fiatal füvet nem érdemes gyomirtózni. Mi tavasszal kézzel húzgáltuk ki a kétszikűeket (elég durva volt, lsd. képet fentebb), utána simán szórtunk még fűmagot a hiányosabb részekre, majd egy kis földet hintettünk rá.
Amúgy problémám nekem is van a talajlazítással: a szomszédokkal kibérelnénk egy talajlazítót, meg én is felülvetném, csak nem tudom, hogy a homokos talajból nem forgatja-e ki gyökerestül a füvemet...
Jah, visszaolvastam, azt a nagyon gazos területet akarod felülvetni? Akkor gondolom az egész területen kell. Hát nem tudom, ilyennel nekem nincsen tapasztalatom.
Vennem kellene egy villanyos fűnyírót... Van valami márka az MTD és a Bosch között? MTD-ből 25 e-ért kapnék zsír új 48 cm-es, 1600 W-os gépet*, ehhez képest a Bocsh 43 cm-ese lenne vagy 60 e, ekkora különbség nem éri meg nekem. Közte esetleg valami más márka?
*Ajánlottak még a boltban (ami szervíz is) egy 48 cm-es, alig használt, motorcserélt gépet 15 e-ért. Abban valószínűleg csak 1500 W-os motor van. Az eladó elmondása szerint 2-3 nyírás után adta meg magát a motor (gyári hibás volt), annyit is volt használva és adják rá az 1 év garanciát. Meg szabad az ilyet venni?
A talajlazítás sokkal brutálisabb, úgyhogy azt tuti nem. Szellőztetni én annyira nem félnék, de csak a föld tetejét kapirgálva, a földbe nem belekapva.
Talajlazítani sem szabad vagy csak a levegőzetést kerüljem az idén vetett fűnél? Csak azért kérdezem, mert gondolom a felülvetés előtt érdemes lazítani a talajt.
Megmutatom egy hitetlenkedő ügyfelemnek, aki erőnek erejével azt akarta, hogy a tökig gyomos területén most ősszel vessek :)) Mondtam neki, hogy csak a holttestemen keresztül. De a kép, amit feltettél - csak erős gyomorral rendelkező fűbuziknak ajánlom :))
Egyébként szép a fű. Meg ne próbáljátok a szellőztetést, ne maceráljatok gyermekkorban lévő füvecskét.
Köszi a választ! Lehet, hogy tavaszra halasztjuk. Aug. közepén elég sok száraz rész volt benne a rendszeres öntözés ellenére, ezért gondoltunk szellőztetésre. Most elég szép a sok eső hatására.
A tavaszi vetésről elrettentésként teszek fel néhány képet. Májusban a kétszikűekkel, júl-aug-ban a tarackkal küzdöttünk meg. Most egyenlőre rendben van, de sűrűsődhetne még egy kicsit.
Érdemes most gyepszellőztetni, vagy szárazabb időben fogjunk hozzá? Tegnap próbálkoztunk először a tavasszal vetett füvünkön, de elég nedves volt a föld és úgy tűnt, sok zöld füvet is kitép a gép (Alko Combi), ezért inkább leálltunk. Szellőztetés után szeretnénk levegőztetni, trágyázni és néhol felülvetni. Félünk, hogy kifutunk az időből.
Szia, Nekem a homokos talajomra kellett 2-3 hét (3 naponta gereblyézés) mire minden kijött (a föld tömörödik is és mindíg lesz új és újabb amit kiszedhetsz a földből). Ne hagyj benne semmit!!
Van kb. 200nm területem amit annyira birtokba vett a tarack, hogy kénytelen voltam glialkához folyamodni. Szépen el is száradt. Tegnap végigmentem rajta gyepszellőztetővel (késes), a maradványokat összegerebjéztem. Most tiszta kopasz a terület csak a tarack megmaradt gyökerei állnak ki a földből. Ezeket is szedjem ki vagy már nem él a tarack. Vagy ha esetleg kihajtana fújjam le megint? Esetleg létezik valamilyen gyomírtó amit a földre kiszórva a földben lévő estleg még élő tarackot elpusztitja?
Lövésem nincs, mi és hogy történt. Az biztos, hogy a fű nagyon nedves volt. Nyírtam, megálltam fűgyűjtőt üríteni és mintha füstszagot éreztem volna. De direkt szimatolásra nem éreztem. Szétszedtem, kitakarítottam, kést, kést tartó műanyagot le, üresben bekapcsoltam. Erre zörgött, mint a villamos, pár mp múlva meg jött a füst rendesen. Úgy tűnik, valahogy a csapágy is megnyekkent, meg a tekercs is leégett, a tekercset összefogó drótok elégtek, lejöttek. Az biztos, hogy a nedves fűnek köze van hozzá, de nem világos, azon kívül hogy történtek a dolgok.
Jól írta a kolléga, a 2-3 nap teljes tévedés. 2-3 hét már inkább igaz. Permetezhetsz most is, ha úgy gondolod, nem jutott elég mindenhová, meg mégegyszer, ha megint kizöldell. Valahol decemberre is 20 fokot jósoltak, az októberi vetés - szerintem - simán belefér még.
Ma szellőztettem (a késessel, de mindig keverem a szellőztetés-lazítás fogalmakat), majd felülvetettem. Gondolom 2-3 hét múlva aktuális az őszi trágya. Mit használtok? Scotts-ból melyik való őszre/télre?
Nem mondod ?! Azt hittem ezek vannak annyira intelligensek, hogy hőkapcsoló véd a leégés ellen, mint egy (újabb) porszívó. Hogy történt? Egyszer csak elkezdett füstölni? Az enyém 48-as MTD és a hűtés úgy van, ahogy mondod. Ebbe eddig bele sem gondoltam. Egyébként nagyon meg vagyok vele elégedve. Gyönyörűen gyűjt, ha kell mulcsoz. idén tavasszal vettem, eddig jól bírta.
Magasan kezded és fokozatosan viszed lefelé. A régi meg nem lesz 20 centi, azt felejtsd el. Hát lenyírhatod a régit még akkor is, amikor az új már kinn van, 3-4cm-en, fölötte fognak suhogni a kések. Utána gyakorlatilag egyforma szintről fognak nőni az új is meg a régi is, nem?
Felülvetettem a terepet. A gondom, kérdésem: Ha frissen kinőtt füvet az első 10-15 cm-ig nem illik nyírni,- mivel addig erősödik a gyökérzet-mi van a régi fűvel? Akkor az kb.20 cm felett lesz. Hogy kell nyírni felülvetés után?
Gondolom most még a felhalmozott táplálékból élnek. Elég tápláló lehet itt a föld. Ahol már füvesítettem, ott szép a gyep (persze a gaz gazok ott is megjelentek)
tiszteletem.ha 5literhez 5-6kupaknyit raksz akkor 2hétn belül végleges eredményt kapsz. ami marad azt nyugottan beforgozhatod ha nem tarack. 2szikü nyomirtót a 3.nyírás után használhatsz.
Helló, én eddig mindenhol azt olvastam, hogy a friss (<1 éve vetett) fűre nem szabad gyomirtót szórni. Viszont én is kérdeznék valamit: gazos területre szórtam ki Glialkát az előírt adagban, de egy hét múlva kb csak az egyötöde száradt el a gaznak, a többi vígan nő. Várjak még, vagy szórjam ki újra? ha kiszórnám, megint egy hetet kéne várni, nem tudnék már füvesíteni szeptember végén. Minden véleményt szívesen fogadok.
Azóta "megoldódott" a gondom, leégett a fűnyíró. :o( Én voltam a hülye, korán kezdtem és túl harmatos volt a fű... Kérdés: már régen néztem a fűnyírómat, hogy a motor alulról szívja a levegőt a hűtéshez, ami azzal jár, hogy a kisebb nyesedéket, port magábaszívja. Ez nekem nagyon xar ötletnek tűnik. Megnéztem a szomszéd srác 48 cm-es MTD-jét (amilyet vennék), de az detto. Minden fűnyíró ilyen? Szerintem biztos lenne rá megoldás, hogy ne a motort koszolja levegőzés címén.
Nálam is hasonló volt a helyzet. Mielőtt szellőztettem, mondom lenyírom eggyel kisebb fokozaton a füvet mint szoktam(MTD elektromos). Hát egy szenvedés volt. míg addig soha nem volt gond vele, ekkor még felesben is szenvedett, tépte a füvet, minden baja volt a sűrű fű miatt.
Mivel a középső magasságnál már a legtöbb fűszál tömeget alkot. A magasabb fokozaton hosszabb és rövidebb szálak vannak. Ezért kisebb sűrüséggel kell megbírkóznia. Ez olyan mint a hajnyírógép. Ha nullásra tolod a hosszú hajat erölködik a gép. Ha a végeket vágod, akkor nem.
Találóskérdés: Van ugye 1 fűnyíróm. 3 fokozattal. A közepes fokozaton már szenved, tép, fuldoklik. Ma kipróbáltam a legmagasabb állásban. Ez kb. 1.5 cm-rel magasabb, mint a közepes. A fű vagy 5 cm-rel magasabb, sokkal dúsabb, mint az utolsó nyírásnál (az közepes állással ment). Eredmény: a fűnyíró szárnyal, semmi tépés, fulladás. Na, ez hogy van? Én úgy gondolom, hogy a lenyírt rész magassága befolyásolja a fűnyírót, az most legalább 3.5 cm-rel több a múltkorinál és mégsincs probléma...
Csak egy kicsit javult a helyzet. :o( Jövőre, ha rámszakad a bank, veszek egy 46-os elektronyos MTD-t, a szomszéd srácnak az van és nincsenek ilyen gondjai. Na meg annak 5 vágási magassága van, az enyémnek meg csak 3 - ebből a gyakorlatban használható a legfelső...
Én tavasszal felülvetettem vele az amúgy sem csodálatos füvemet.Én nem vennék mégegyszer,a homokos talajunk nem jött be neki.Ha minden jól megy,most a Kite fűmagot fogom kipróbálni,sokan dícsérik.
hm, kozben felhivtam egy szervizt. azt mondtak, hogy lehet baj a fordulattal is, ha alacsony. erre gyanuztam en is, de hat azt latszolag nem lehet rajta allitani. de lehet ;) vettem hozza egy uj kest, majd meglatjuk ezzel csinalja-e?
kozben lecsekkoltam valamit. a funyiro ugye hajtott kereku, ezert ekszij hajtja a kest is. ennek viszont eleg laza az ekszija. megneztem az elobb egy masik fajta funyironak a szijat, ami feszes volt, mint egy gepkocsiban. nem okozhatja-e a fuszalak tepeset az, hogy nem tudja iq-bol meghajtani a kest, hanem annak van egy slipje mint az automata valtoknak? ;)
Az angol időjárás..... képzeljétek, annak idején (békebeli időkben) a nagypapám (gazdálkodó paraszt volt) fűmagot exportált Angliába, egy borsodi faluból!
Mivelhogy ott nem tudnak fűmagot termelni, nem érik be, nem magzik föl. Öregapámtól vették, örömmel és olcsón. Osztán még angolul se tudott különben.
vatta uj funyiroval a kovetkezo a problema: tepi a fuvet. benzines, mtd46 a tipusa. a fuszalak vegeit kirostozza, olyan mint amikor a haj toredezik. a kes ujra lett elezve, szinte pengeeles, es most is azt csinalja. mi lehet a baj? hogy kell kinezni egy vagott fu vagasi felszinenek? egyenesnek?
Először gyomirtózás, majd ha elhaltak a gyomok, akkor jöhet a lazítás, legalább kiszedi az elhalt gyomokat. Gyomírtózás teljes felületen, hiszen azt mondtad, hogy tele van az egész.
Valamelyik nap járta a Baumaxxban és egy mediterrán gyepkeverék keltette fel a figyelmemet (Szlovén termék) kifejezetten szárazságtűrőként árulják és nagyon érdekes az összetétele. Sajnos öntözőrendszerem nincs, mobil öntözővel idén csak azt értem el, hogy iszonyat magas csatorna és vízszámláim lettek de a fű kiégett ugyanúgy mint a szomszédban.
Nagyon kösz a választ. Még egy rövid kérdés: előbb gyomirtózzak, majd gyeplazítás (géppel), felülvetés, vagy előbb gyeplazítás, utána gyomirtás, majd későb felülvetés? Melyik a hatásosabb sorrend szerintetek? Ja és a Gyom-stopot lehet egy az egyben az egész területre kijuttatni vagy csak közvetlenül a gyomnövényekre?
Az szereti, de szeretik a kalapos gombák is! Ha visszaolvasol, láthatod néhány fórumozó elkeseredését emiatt. Tele lesz majd gombával a gyep, ami nem jó. Nem a szerves trágyától, hanem a spéci gypetrágyáktól lesz majd szép a fű.
A Banvel 480 Magyarországon szabadon nem kapható, engedélyköteles. Az egyik legjobb szer, mert a Dicamba nevű hatóanyagot tartalmazza. Azt javaslom, keress más, esetleg szabad forgalomban lévő Dicamba hatóanyagú gyomirtót, vagy először próbálkozz mondjuk Gyomstoppal, ami bárhol kapható.
Tavasszal alkalmas lehet a Scotts dicambát tartalmazó trágyája is.
Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni. Idén tavasszal füvesítettem, de sajnos kifogtam egy teljesen száraz, forró két hetet, hiába locsoltam, a gyom megelőzte a füvet. Mostanra a műtrágya, öntözés, rendszeres vágás, no meg a szeptember elején jött jókora esők hatására kezd megerősödni a füvem, és kezdi kiszorítania gazt. De arra gondoltam, valami szelektív gyomirtóval rásegítenék. Mivel nem foltokban gazos, hanem gyakorlatilag minden négyzetméteren van némi gaz, olyan szerre lenne szükségem, amit nyugodtan alkalmazhatok az egész területen és gazdaságossága mellett nem bántja a füvemet sem. Itt a fórumon olvastam a Banvel 480-ról. Ezt jó lehet erre a célra? Ha igen, hol lehet kapni? Gazdaságosabb, mint a Gyom-stop, Keroland? Előre is köszönöm.
A fűre a legjobb a homokos-agyagos talaj keveréke, ilyen talajon termelnek a gyepszőnyegesek.
Kérdés, milyen vastag réteget lehet ráhordani, a fűnek 30cm bőven elég lehet, ez megtartja a vizet is, gondolom.
Vigyázzatok, szerves trágyát ne tartalmazzon, tiszta agyag se legyen. Valamilyen jó kis termőföld olyan helyről, ahol nem teljesen homokos, az megfelelhet.
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségünk. Szeretnénk befüvesíteni kertünket, kb. 200 nm. A föld tiszta homok, javítani kellene rajta. Hogyan kezdjünk hozzá? Hány centi és milyen termőföldet kellene hozatni?
Előre is köszi.
Guzmania
Ma elszórtam a fűmagot. Ahhoz képest, hogy itt 1,5 éve még szőlő volt tökig érő gazzal, a terep meg tiszta dimbes-dombos hepehupás volt, egész jól sikerült a tereprendzés. Hengert nem tudtam szerezni, így maradt a gereblye.
Meg vagyok elégedve a végeredménnyel. Remélem az időjárás is kegyes lesz...
Nem tudom, hogy mit tegyek az ibolyakkal. Hihetetlen mennyiseg, tele veluk az egesz! kert. Hatalmasok, erosek, es nem eleg nekik, ha kihuzogatom! Fogok kepet betenni roluk - ha nem latod, nem hiszed el. Mostanaban nem eleg neki az a gyomirto, ami a "weed-and-feed"-ben van. Ha nem szedem ki, ha nem irtom ki, az egesz kert ibolyas lesz. . .
Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer irtani fogom oket. . .
Az elsokertben nalam is tomor a fu, sehol nincs gond, de hatul. . . evek ota tarto es egyre jobban erosodo gond.
Meg a tarackot is ki tudtam irtani!!! Ez a szerenyseg meg. . .:((
Voltam a kertészetbe. Dobozos kiszerelés 1.5 kg már csak Universol nevü van. Ez nem burkolt anyag. Ellenben kimérik a Startert. 1 kg/1000 ft. Ha így megfelel segíthetek.
Hát igen, Ők (az angolok) rohadt szerencsés helyzetben vannak, a vízutánpótlásra nem kell sokat költeniük ill. törődni vele. Az ilyen közparkokban nem sokat törődnek a lyukak kijavításával ill. a gyommentesítéssel de azért láttam már egy két magánház belső udvarán ill. az egyetemek és magán cégek területén golfpálya minőségű gyepet (persze erre még a gazdák sem lépnek rá és úgy féltik mint egy perzsa szőnyeget).
Ha minden igaz holnap maradok Pécsen. Elmegyek a kertészhez és megnézem van-e nála. Ha tud mondani beszerzési forrást megkérdezem, ha nem akkor megbeszéljük és legfeljebb postázok neked.
Írtad, hogy létezik 1 kg-osban is Scotts Starter. Tudsz segíteni, hogy hol lehet kapni? AEddig csak 12 és 20 kg-osban láttam és csak pótláshoz kellene kb. 0,5-1 kg.
Most nem akarok reklámozni különféle cégeket meg magamat, de ez így van. Sőt, amióta valóban a Scotts trágyát használom és szellőztettem a gyepet, azóta az 5 éves gyepem sokkal szebb, mint tavaly. Ezt bizonyítja a házunkba látogatók sora, akik egytől egyig azt hiszik, hogy kicseréltem a füvet :))))
A fotók alapján nehéz ítélkezni, távolról is készítetted őket, meg egy kicsti rosszabb a minőség is, ezért nem szeretnék ítélkezni, de ahogy nézegetem, fel fogok tenni hirdetést Angliába, hogy "gyepgondozást oktatok" .... :) A fotókon lévő fű úgy ahogy van egy xar.
Én 25 kg-os Sportsmastert vettem 26-5-11-2Mg + NYOMELEMEK összetételben, annak 40%-a burkolt a többi azonnal oldódik, ja és a legrövidebb hatású, 2-3 hónapos.
Ezek után nem tudom, nálatok mi kapható, itt ez és a weboldalon is ez van.
Lehethogy van sima Scotts is (tehát nem burkolt), én még olyat nem láttam, az igaz, nem is érdekel, mert amelyikben a N azonnal teljes mennyiségben kioldódik, azt gyakran kell szórni.
3 hete Londonban voltam üzleti úton és a hihetetlenül rossz időben (nekik az egész nyaruk olyan volt mint a mi elmúlt 2 hetünk a folyamatos esővel. A különbség annyi, hogy amikor ott nem esik akkor is full felhős az ég és gyakorlatilag akár hónapokon keresztül nem látják a napot-ezért van annyi depressziós és nagy sörivó Angliában-persze nekem is meg kellett innom néhány pint hihetetlenül sz@r sört) és egy kicsit fókuszáltam az angolok gyep és kertépítő tudományára is. A mellékelt 2 képet telefonnal fotóztam (sorry a rossz minőségért)
1. St. James park a Buckingam palota mellett
2. A hotelszobám ablakából egy privát (csak a tagdíjat fizetők számára látogatható) kert.
Ahogy elnéztem szerintem a kb. 1 cm-es gyepmagasság náluk a menő és 2-3 naponta nyírják (persze a gyep fajtája is ilyen ami ezt bírja) szigorúan 45 fokban.
Attilával egyetértek, ha gondozod a gyepet (legfontosabb az odafigyelés az elején) észleled a változásokat és megfelelően reagálsz az 5 éves gyep is tökéletes (ha megfelelő kondiban van akkor a gyomokat nem engedi elterjedni). Nekem is most 5 éves és remek az állapota (ez évtől Scotts trágyával kezelve).
A rövid hatású is burkolt! Legalábbis a Scotts, nem tudom, te milyenre gondolsz.
8-9 hónapos Scotts-t sose használnék, a trágyák 2-2,5 havonkénti váltogatása miatt, tudod.
A lényeg, hogy én elégedett vagyok a 2-3 hónapos hatású Sportsmasterrel és punktum. Fotókkal is tudom bizonyítani :) De ennyi eső után ne villogjunk zöld fűvel :))))
Én is ettől félek. Nálunk permetezés után nem esett vagy másfél napig, de utána megint , egész éjjel. Azért bizakodó vagyok, mert a here leveleinek széle már kezd száradni.
"Szia, helyenként - ahol kezdtem a szórást és valószínűleg kevesebbet szórtam ki - ott már nekem is fakul, A korai hatásvesztés oka szerintem az utóbbi időszak végletesen csapadékos időjárása, elolvadt a burok, gondolom én."-írtad.
És hát nálad is esett. Akkor nálad miért nem zöld mindenhol?
Itt az eso vegre!!! Nagyon szaraz volt minden. . .
A hetvegen jon egy nagy adag termofold a kiirtott fure, szepen lehengereljuk, es vetunk uj fuvet. . .
Tudjatok mi irtotta ki??? A gyomirto. Nekiestem vele a makacs ibolyaknak, mert iden nagyon elszaporodtak, es a mutragya/gyomirto kevereke nem irotta ki oket, hat igy nekiestem. . . A kert tobbi resze (nyar utani allapothoz kepest) szep, de hatul ujra kezdunk. . .
Nálunk a főtéren gyepet raktak le tavasszal, az év folyamán egyáltalán nem locsolták, teljesen kiszáradt. Az esős idő után most olyan, mint az álom. Pedig csak Szent Péter gondozza, ő pedig nem trágyáz műkakival :)
Azért biztosan a trágya is hoz eredményt, bár más lenne a helyzet, ha éppen száraz időszakot élnénk most meg.
Szerintem, nem biztos, hogy az eső az oka. Én nem burkoltat szórtam el a szar füvemre és gyönyörűen bezöldült. Sehol nem foltosodik. Akkor szórtam amikor Ti.
Szia, helyenként - ahol kezdtem a szórást és valószínűleg kevesebbet szórtam ki - ott már nekem is fakul, de a 99%-on gyönyörűűűűű :) Sőt, most már látom, hogy annyira besűrűsödött, hogy nagyon komoly szelőztetést kell majd csinálnom az őszi kondikaki :) kiszórása előtt. A korai hatásvesztés oka szerintem az utóbbi időszak végletesen csapadékos időjárása, elolvadt a burok, gondolom én.
Amit még észrevettem, hogy a Sportsmaster soha nem látott mértékben "kihozta" a csenkeszt a fűből, ennyire szép még sose volt benne. És a taposásnak is jobban ellenáll, ami ugye a csenkesznál egyenlő a nullával.
Erről jut eszembe. sz_attila! Tart még a Sportsmaster hatása? Nálam már kezd itt-ott fakulni a fű, pedig később szórtam ki mint te. Most nem tudom mit csináljak...
Szóval, a tapasztalatom az, hogy önmagában a rotálás és elegyengetés még nem elég, mert nem egyforma szemcséjű és tömörödöttségű a talaj. Ha ez után rámész a hengerrel. ebből következően , ahol lazább, ott jobban összenyomja - gödör - , ahol meg tömörebb, ott nem - domb a gödörhöz képest. A megoldás: rotálás és egyengetés után neki a gereblyével és aprózni, aprózni, aprózni, símítgatni, gereblye fonákával tömöríteni és közben húzogatni a földet oda, ahol mélyedés van. Ez után egy 2 m-es gerendára kötelet kötsz és hosszába-keresztbe megjárod a terepet, ezzel a kisebb dombokat behúzod a mélyedésbe. Így talán közel síma területet kapsz. Ez után mehet bele a fűmag, gereblyével sekélyen beleütögeted és mehet a henger.
Végre elállt az eső, gyorsan lenyírtam a füvet mielőtt újrakezdi. Valahogy a műtrágyától a gyomok is megerősödtek, úgyhogy kiugrottam Ausztriába az OBI-ba, mondom veszek egy kis Banvel M-et. Hát üres volt a polc, egy sem volt belőle, az ára ki volt írva 13,49 Euro. Szerencsére volt még 2 fajta, mindkettőben 30 g/liter Dicamba volt, az MCPA az egyikben 340 g/l a másikban ha jól emlékszem 336 g/l. Utóbbi Scotts gyártmány volt 11,98 Euro-ért. Amit vettem és ki is fújtam az ilyen, 10,98 Euro volt:
Egy kis érdekesség még, hogy pár nap alatt ilyen gombák bújtak elő a fűből:
Basudin 5G, legjobb ha belerotálod mert fényre érzékeny, nem jó a hatásfoka ha csak kiszórod
Mesterek, most mondjátok meg a tutit. Van rotációs kapa, fűhenger, gereblye. Mi a picsától lesz ez a rohadt talaj egyenes? Felrotálom szépen, összegereblyézem a régi füvet, elegyengetem a felszinét, rámegyek a fűhengerrel, és szépen csinálja a puklikat, döcög mint ültetett sportkocsi a pesti utakon. Rámegyek keresztbe, hosszában, de a puklik ott maradnak, ronda és kész. Mitől lesz egyenes? Fogjak egy lapátot és kezdjem el elhordani a puklikat a gödrökbe? Na ne má :)
fénykép nélkül aszontátok a múltkor, hogy gomba. ajánlottatok pár szert: rubigan, topsin, dithane, amistar. de nem tudom, ezeket hogy kellene csinálni. egyszerre? egymás után? eső előtt? után? nyírni előtte? meg iylenek :) úgy magyarázzátok el légyszi, mint egy elsősnek, mert sosem csináltam még ilyet :) érdemes egy permetezőizét beszerezni? gyakran kell majd használni? ha kell venni: milyet?
Én azt ajánlanám, semmiképpen ne "barkácsolva" fogjatok bele. Ma már erre kész rétegrendredszerek vannak, nem érdemes figyelmenkívül hagyni. Először mi is ilyet akartunk a garázs tetejére, de beláttam, ha JÓL akarjuk megcsinálni, elég költséges és nem árt, ha olyan készíti, aki már csinált ilyet. De mondom- nem Mekmester módjára, mert lehet, hogy akár 1-2 évig sem jön ki a hiba, de utána folyamatos méreg lesz. Annyit tudok mondani, hogy az egyik rendszerhez spéci vízmegtartó gyapotréteg van, (már nem emlékszem, hogy üveg, vagy kőzet) rajta geotextília, majd a földréteg. A másiknál a vízmegtartó réteg olyan, mint a tojástartó műanyagból, a lukakban tárolja a vizet. Nagyon fontos a még a szegélyek kialakítása is. Nagyobb építőanyagos szigetelős cégeknél biztosan találsz prospektusokat és hozzáértőket. Úgy emlékszem, a Villasnak van ilyen rendszere pl.
Mindenképpen, az idén ősszel elvetett fű átlagos időjárás esetén is megerősödik télre, és tavasszal mikor a gyomok nekirugaszkodnának, már nem lesz hova férniük a dús füved miatt :)
Én két hete glialkáztam, szombaton lesz a régi fű és a gyomok kiírtva rotációs kapával (nem beleforgatom hanem megpróbálom csak kitépetni vele), aztán szórok ki talajfertőtlenítőt a csimaszok és a néhány lótücsök ellen, beleforgatom a talajba, utána hengerelés, locsolás, hengerelés, starter trágya elszórása, locsolás, gereblyézés, vetés, hengerelés, sok-sok locsolás :) A nagy része meglesz hétvégén, a többi az időn meg azon múlik hogy mennyire hajlandó a hengeremtől a föld szép egyenes sima és nem süppedős lenni, mert túlnyomórészt a hepehupák miatt vetem újra az amúgy is gazos füvemet.
frissen megvett földterület, soha sem volt még művelve. glialkás kezelés után érdemes még idén beszántatni, boronáltatni és fűmaggal bevetni vagy ezeket hagyjam meg jövőre?
Én kerti fehér murvát kerestem 2 hónapig, én is falun lakom, Bp közelében. A legtöbb helyen csak olyan murvát árultak amelyik úttestre való, poros, morzsalékos. Felhívtam az összes környékbeli tüzépet, ilyet nem árulnak. Találtam egyet végre, kiderült hogy 30 km-re van, több a szállítás mint a murva ára és nem is ők szállítanak, adtak egy nevet aki alig akarta megérteni mit akarok, de nem lett üzlet a szállítási ár miatt. Aztán találtam egy másikat a hirdetési újságban, arról kiderült hogy bár csak 20km-re van, és van is neki murvája, de ő nem jön ilyen "messzire". Még akkor sem ha megfizetem az idejét. Azt hittem ilyen nem létezik.....
Egy újabb azt mondta, hogy 4m3-t nem hoz el mert 12-es kocsija van, hiába akartam megfizetni. Annyival segített hogy megmondta hogy hova vitt a közelben egy 12m3-es szállítmányt, kiderült hogy az egy új kis tüzép 500 m-re tőlünk, a fickó még aznap délután hozta, nagyon jó áron. Hihetetlen hogy így megoldódott, de hogy ilyenek a magyar viszonyok, hogy kérlelni kell valakit hogy hadd vegyél meg tőle valamit....
Nem nekem ígérte meg, hanem a "közvetítőnek", akivel jóban van. Megnéztem, nagy jóindulattal talán megvan 1.5 m3, de inkább 1-nél alig több. (Sokat segített a képlet, köszönet érte a kolegának. :o) ) Úgyhogy kihagyom, mert a nagyobb placcra sem elég, de amúgy is egybe fog folyni a nagy placc meg a kerítés melletti sáv, furcsán nézne ki a 2 féle kő. Hívom a tüzépet, de sok jóra nem számítok. :o(
Neki elvileg mindegy, kinek adja el. Ha irántad nem táplál semmiféle érzelmeket, nincsen köztetek rokoni vagy baráti viszony, akkor ezen a szélességi körön ez így működik. Az olcsó kavics persze mindenkinek kell, és sose lesz belőle elég. Drága gondolom van sok, az meg a kutyának se kell.
Részmegoldásként én az ilyen esetekben a "folyamatos cseszegetés"-t szoktam alkalmazni, vagyis hiába mondja, hogy két hét múlva hozza, 3 nap múlva keresem, aztán megint stb. és tuti idehozza nekem a követ, csak hogy már megszabaduljon tőlem. Ha nem "cseszegeted", el vagy felejtve, mert odavitte, akik "cseszegették". Ha nagyobb az igény, mint a kínálat, így jársz. Ez egy kicsit hasonló, mint az átkosban, ahol ugye megfelelő baksis ellenében sose "feledkeztek meg" volna rólad :))
Kavics: Most beszéltem a "közvetítővel". A faluban a kavics, de már gyakorlatilag eladta a fickó. :o( (Ennyit arról, hogy ha megjön, keres és leborítja, ami kell.) Azt mondta a "közvetítő", nézzem meg, mennyi van még, aztán ha elég "az a mennyiség" (szóval biztos, hogy nincs meg az általam kért 3-4 m3, de ezt ki nem mondaná, hátha többre tudja mondani...), akkor beszéljek a szállítóval. Megnézem, de azt hiszem, ez az út is befuccsolt. :o( Hely kiásva, (megfizethető) kavics sehol.
Imádom ezt a magyarosch mentalitást, ahol az adott szónak semmi jelentősége. Persze az írásnak se sok, de legalább falun belül többet várnék. :o(
Rossz tapasztalat nincsen, kellő terület-előkészítés után szép eredményt nyújt. Azonban érdemesebb legközelebb olyan keveréket választani, ami nem két komponensű. Az ok igencsak prózai: Minnél több a komponens, annál biztosabb, hogy nem egy rövidéletű, gyomos és ritka gyepet kapsz.
koszonom mindenkinek a valaszt. nem sufnintuning, rendes epitesz csinalja. a tetoszerkezet vastagsaga ugy jo 20cm vagy meg nagyobb, sztem csak a lukakat lezaro muanyag _kupakok_ lehettek 20cm atmerojuek. a falvastagsagot is legalabb 30-nak mondanam.
először is azért van az építész, meg a statikus, hogy megállapítsák, hogy mit bír a födém...remélem van hozzá terv, és nem sufnituning...
az, az üreges betonizé, az a födémpalló, de nem mindegy milyen vastag, attól függ a teherbírás is. a zsalukőfal vastagsága sem mindegy, bár az a kisebb gond.
azért ez nem játék, mert csak egyszer szakad le...
az intenzív zöldtetőnek megvannak a maga jól kiatalált rétegrendjei a vízszigeteléstől a drainrétegen át a földig...mert ugye arra is figyelni kell, hogy azért a garázs ne ázzon be...meg a fölös vizet is el kell vezetni...szóval irány egy tervező!
az extenzív zöldtetőnek szintén, és itt bőven elég az 5 cm föld is...
Az aljára esetleg tegyél drénréteget, arra geotextilt. Van valami kis lejtése a tetőnek? Ha van akkor elég csak arra a részre folyókát építeni, Ekkora talajréteggnél már kisebb cserjékkel is gazdálkodhasz öntözőrendszer mellett, pl talajtakaró/kúszó madárbirsek, terülő borókák stb. Csak, hogy ne kelljen mindig felcipelni a fűnyírót :-)
azt mondta a komuves, h 30cm talajt elbir. mondjuk a tetoboritast latva en meg egy 10 emeletes hazat is megkockaztatnek, az a normal ureges vasbeton ativelo, kb 7mx1m-es meretben. az oldalfal pedig ebbol az ureges betonizebol van rakva, zsalutegla vagy mi?
gondolom erdemes a fold aljaval egy szintv=ben valami lefolyokat is beepiteni a szelere, hogy ne alljon meg egy nagy esokor a viz az aljan?
Hát, vettem egy softvarét :) Egész jó a lelkem. Ha elsül a kapanyél, már most ősszel lesz 1-2 megrendelés. Nagyon kéne, márcsak a referencia miatt is. Meg egy dokihoz kezdek járni karba tartani :)))
A garázs tetejére telepített kertekkel nincsen semmilyen tapasztalatom. Ezt először a statikusnak kell megmondania, mekkora terhelést bír el.
Itt nemcsak az öntözésről van szó, hanem az olyan esős időkről is, mint pl. most.
30cm a fűnek és a kisebb örökzöldeknek, tűlevelűeknek elég, fát úgyse fogsz oda ültetni.
Úgy kell öntözni, mintha normál fű lenne, minden fű ugyanis "normál". Ha nem fogod öntözni, xar se lesz belőle nyáron, akkor le is rakhatjátok térkővel.
Sziklakert jó ötlet, azt kevesebbet kell öntözni, de 6x6m-re sziklakert? Nem tudom, hogyan festene.
Kerteket tervezek és kivitelezést is csinálok, ha gondolod, küldd el mailen a tervrajzot és csinálok neked 3D-s látványtervet némi aprópénzért, most már engem is érdekel a dolog. Majd feltesszük ide a fórumra, hadd lássák a többiek :)
Hááát, én úgy gondolom, figyelembe véve a lentieket, de tekintettel arra, hogy minden információ nem áll rendelkezésemre, tehát röviden, de azért a lényeget el nem hallgatva, talán az lenne a legjobb, ha úgy csinálnád, hogy jó legyen, mert ha nem, abból csak a baj lesz, annak meg senki sem örülne, bár a család talán nem bánná, ha velük is lennél, de a túl sok együttlét sem jó, szóval a döntés a Tiéd. Vagy nem? :o)
Hát igen, ha "annyira" homokos a talajod, módosítani kell a teóriát, ill. rád nem vonatkozik 100%-ban. Neked gyakran kell sokat locsolnod. Vagy begyűjteni a környéken élők tapasztalatait.
A Scotts nem mehetett csak úgy le a mélybe, hiszen folyamatosan adagol. Nálam még mindig vadul nő a fű meg sűrűsödik. Már kezdek az ismételt gyepszellőztetés témájával foglalkozni, szeptemberben meg kell ejtenem. Még el kell döntenem, hogy szellőztetés vagy talajlazítás legyen. Sajnálom a szép gyepet feltúrni... Még alszom rá egy párat. MZ adj tanácsot, te mindenben olyan határozott szoktál lenni :))))
Miért nem tesztek sziklakerti növényeket? Varjúhájakkal szépen be lehet teríteni, így kisebb földréteg is elegendő, 30cm nedves talaj nem kis tömeg ám!
Én jobban örülnék, ha más mondaná meg a biztosat. :o) Csak annyit tudok, hogy mikor locsoltam és megjött az eső is, rögtön jöttek a kalapos gombák. Tehát sűrűn nem érdemes locsolnom - de úgy tűnik, ritkán se. Lehet, hogy japán (vagy zen?) kertet csinálok - felszórom az egészet kaviccsal. :o)
ismerosnel most epitenek garazst, ami felig sulyesztve lesz. a tetejere fuvet meg nemi novenyt terveznek. azt szeretnem kerdezni, hogy: 1. hogyan erdemes a tetot elokesziteni, hogy ne azzon be? 2. minimum milyen vastag fold kell ra? jelenleg 30cm van tervezve. 3. nem fog ez a fold csuszkalni? 4. ontozorendszer is lesz alatta, ugye ezt nem szabad annyira ontozni, mintha normal fu lenne? gondiolom a 30cm nem vesz fel annyi vizet, nem tud elszivarogni a foldbe a felesleg. a 30cm milyen egyeb novenyzetet visel el? kb 6x6m a terulet.
Na, erről jut eszembe az előző hsz-om folytatása: a jó kis Scotts-ot belocsoltam az előírásnak mgfelelően legalább 15 mm vízzel. Úgy néz ki, úgy jártam vele, mint a sima műtrágyával: 1-2 hétig megbolondul, aztán semmi. Úgy látszik, a műtrágyás lé is átszaladt a homokon, le a fekete földbe, ahová a fű gyökere nem bírt lemenni. Úgyhogy a műtrágya belocsolásánál is kavarni kell az optimálishoz/előírthoz képest...
Dehogy. :o( Most telt le a 2 hét, de nem telefonáltam, mert csak kint tudom leboríttatni a kavicsot és a vizes füvön nem lenne jó talicskázni. A kinti fűre lesz borítva, úgyhogy ott se jó sokáig rajtahagyni. Kb. jövő hét eleje lenne nekem jó, de azért rákérdezek, nehogy ide is 2 hónap alatt érjen, mint az előző szállítmány. :o)
Tegnap éjjel esett az eső rendesen. A leendő kavics helyén legalább 5 m2-en állt a víz rendesen. Elállt az eső, eltelt jó fél óra és elszivárgott. Kezd ismét erősödni bennem a gyanú, hogy mivel nálam homokba van vetve a fű, nem igazán jó a ritkán-sokat locsolás. A sok is hamar átszalad a homokon, aztán napokig nem lát a fű vizet.
Van valakinek rossz tapasztalata a Budapest Kertimag sport fűmagjával (50-50%)? 4kg-s csomagot vettem 2300-ért (3700-ről leárazva). Elvileg 2009-ig okés. Hol lehet a buktatója (vagy nincs?) Esetleg tele van gyommaggal? Vagy nem nő ki?
Ne tévesszük össze a Banvel 480-s és a Banvel M szereket. Az elöbbi tiszta dicamba, 480g/l, az utóbbi 340g/l MCPA és csak 30g/l dicamba. A gyártó sem u.a. !!!
március 28, max. április 5.: rövid hatású gyepfenntartó
június 5-15.: őszi-téli kondicionáló (nagyon jó az a kánikulára, ne tévesszen meg a neve)
augusztus 1-5.:rövid hatású gyepfenntartó
szeptember 25-október 5.: őszi-téli kondicionáló.
Telepítéskor: starter
Ha gazosodsz az év folyamán bármikor, akkor van még ún. "weed control" trágya, nem tudom, miért nem rakták ide be a weboldalukra, azt a rövid hatású gyepfenntartó helyett szórhatod, dicamba van benne, visz a fűből mindent és mellette meg trágyázza.
Az 1-ik kertben próbáltam,amit elkezdtem rendbehozni.Nem amiröl korábban beszéltünk.Nagyon fertőzött területen,talpasmuhar,lóhere,gyermekláncfű ellen vetettem be,persze fű között.A füvet nem bántotta de a talpasmuhar szépen szárad,erre voltam kíváncsi leginkább.Kétsziküre volt eddig is dma gyomírtóm,de ki kellene próbálni az optica triót is,az állítólag hatékonyabb.
persze é most nem vetek felül, csak érdeklődök, tanulok. alig várom a jövő tavaszi vetést.
amikor viszont idén nekiláttam, 0 ismerettel, hogy a meglévő gyepet kikalapáljam annyira, hogy a nyarat kihúzzuk vele, hát vicces volt. először csak szórtuk a magot, meg locsoltuk, semmi ... aztán a kis foltocskákat egysével belocsoltam, gyerekek kis gereblyéjével megkapirgáltam, és úgy vetettem, na, azok már kikeltek :D
Teljes területen történő felülvetés esetében, ahol nincsenek teljesen üres foltok, csak ritkább fű, ott csak elszórod. A fű között a magot nem fújja el a szél, ha a mag elszórása után esik vagy belocsolod, akkor a magnak jó a kapcsolata talajjal, esetleg egy kicsit bele is mossa a víz. Ahol üres foltok vannak, ott beledolgozod. A természetben is így kerülnek a magok a földbe a kalászból, senki se dolgozza be őket :)
Igazából a tápanyag hatására kellene a fűnek tarackosan terjednie és besűrűsödnie, a felülvetés ezt akarja tökéletesíteni, hogy jövőre tömött legyen a gyep.
A trágyázást meg évi 4 alkalmommal be kell tartani, akkor nem lesznek ilyen gondok. Persze nem mindegy, milyen trágyát használsz, mindig ismétlem már magamat, hogy azt fránya holland műkakit ajánlom én a legjobban, valami scotts vagy mi a neve :))))
Most már ne hajtsd meg nitrogénnel, összpontosíts arrra, hogy jövőre fog besűrűsödni. Felül is vetheted most ősszel. Kombinált téli kondicionáló trágyát adj neki, amiben van n, p, k is, legtöbb a kálium benne.
Ha az öntözés ellenére megritkult a füved, valószínűleg nem kapott elég tápanyagot.
Én kb. 2-3 havonta (amikor jó kis esős idő közeleg) kiszórok kb. 3-4 kg Buvatox talajfertőtlenítőt a 450 m2 gyepemre. Ez jó a lótetvek és a hangyák ellen is. Nálam működik. Se lótetű se vakond.
Óva intelek a Tescos, bizonytalan eredetű de hangzatos nevű áruktól. Már több helyen írtam, hogy ha jót akarsz akkor általános felhasználásra vegyél a Kite által yártott Sport fűmagot. Nekem bejött (homokos talajra) és ha törődsz vele (főleg az elején nem szabad elcseszni) akkor 5 év után is szuper gyeped lesz.
füvesíteni szeretnék a ma (sajnos fekete föld helyett) kapható barna (kicsit homokos) földbe fűmagot.
Valami ár érték arányban jó fűmagot kellene választani, a TESCO-ban láttam is 25 kilos kiszerélesben valami England ... keveréket, ahogy latom Angol perje, és egyeb perjék alkotjak főleg...
Biztos, hogy szeretniük kell? Szerintem az Arvalin is olyan, mint a Galition: nem megeszik, hanem be kell locsolni és a levegőnél nehezebb gáz képződik, ami lehatol a járatokba. Ha az Arvalin mégsem ilyen lenne, vagyél Galition-t, szórd ki, locsold be - egy próbát megér.
Scotts Startert. ÉS ne rotáld bele, csak finoman dolgozd bele gereblyével. A foszfornak a fejlődő gyökér közelében kell lennie, ezért ne menjen nagy mélységbe. Közvetlenül a fűmagvetés előtt lehet elszórni.
Gyep alá marhatrágya???? Úristen :( Ez nem paprika meg paradicsom.
Nem akarlak elszomorítani, de a lótücsköktől nem fogsz egyhamar megszabadulni, ha egyáltalán. Nálam nincsen marhatrágya, mégis szintén az agyamra mennek, bár egyelőre nincsenek sokan. Én a kemény fagyokban bízom a leginkább.
Az elso kertben egyalatalan nem locsoltam, ott gyonyoru vastag, zold a szonyeg. Hatul meg - ahol locsoltam is, mert azt hittem szarad kifele (ezek szerint halodott kifele), de nem segitett. Elole meg semmi, csak a szokasos, amit a joisten kuldott le, annyit kapott.
Szerintem a gyeprács jó megoldás lehet, csak 2 dologra kell figyelni: 1. Pár centivel a teteje alatt legyen a föld teteje, hogy ne tudja a kerék gyökerestűl kiforgatni a füvet. 2. K...a sok locsolás. A rétegrendből adódik, hogy a gyeprács alatt vastag sóder/kavics-ágy van, könnyen elfolyik a víz. Én a kopár részekre szórtam nyár elején fűmagot és a friss vetés miatt locsoltam napjában többször. Szépen bezöldült az egész. Aztán elfogyott a lelkesedés (na meg hátul is kellett locsolni az 500 m2-t...) és azóta megint totál kiszáradt.
Ahogy a többiek irták, a gyöngykavics nem jó. Mivel nem sokszög alakú, mint a murva vagy a zúzott kő, folyton szétcsúszna, belesüppednél a kocsival. Még ki se értél volna az utcára és már el is akadtál volna :)))))
Szerintem a gyöngykavics nem jó, mert nem lehet tömöríteni. murva, vagy zúzott kő jó ilyenre. 20 cm elég, de az 50 a biztos. És előtte jól tömöríteni kell alatta a talajt is...
Kicsit off a kérdés de talán tudtok benne segíteni. Attila pedig, mint olvastam kertépítő.:)
Szóval abban kérném a segítségeteket, hogy ha gyöngykavicsból szeretnék kocsibeállót, akkor milyen vastagon érdemes feltölteni? Sajna a gyepköves megoldás nem bírja az igénybevételt, mert a fű mindig kikopik a nyomban.:( Köszönöm.
Sziasztok. Lehet hogy nem ebbe a topikba kellet volna irni,de lenne egy kérdésem: Vettem szuperfoszfátot,de csak az van ráirva,hogy a megfelelő menyiséget szorjuk ki,dehogy ez menyi az nincs megadva. Virágos kertbe kéne. Ellőre is kössz. (19 m/m%-os)
Pontosan! Azért köszi, hogy szóltál, mert észre sem vettem a bevágást :) Amúgy már egész jól kigyógyult a fű a csíkosságból. Mivel a csíkokat más műtrágyával szórtam meg, ott is bezöldült, viszont a növekedése elmarad a Scottal beszórt területétől. Úgyhogy most 3 nap után szép hullámok vannak benne :)
Kösz! Ezek szerint én rosszul tippeltem, mert a keréknyom másik oldalára gondoltam a vágást illeszteni. Azért egy fólia-próba jó lenne, csak azon meg a keréknyom nem igazán látszik szerintem.
Megnéztem és lerajzoltam méretarányosan a dolgot: A zöld a szórási terület, a piros a bevágás, a fekete a keréknyom. Felső ábra mutatja, hogy mi van akkor, ha u.azon a nyomon toljuk (ahogy nálam elsőre sikerült). Alsó pedig azt mutatja, hogy hova kell esni a bevágásnak, ha nem szeretnénk melírozott füvet. Tehát a bevágást az előző nyomnak a szórás felőli oldalára érdemes tervezni.
Ezek csak feltételezések. Jöhet a csapadék, jöhet a késői nyár... Jöhet tél és fagy is :)
A tápokból a nitrogén szivódik fel a leggyorsabban, a foszfornak és a káliumnak időre van szüksége. Véleményem és tapasztalatom szerint most már nem igazán kell a fűnek a túlzott nitrogénes táp. Én a Sportsmastert egy hónapja szórtam el. De még most is úgy nő a füvem, mint az őrült! Persze az időjárás is ludas ebben, mert a 40 fokos hőségek helyett angliai klima van mostanában. Ebből kifolyólag, ha most adsz neki nitrogénes tépot, az még szeptember végén is növekedésre fogja serkenteni a gyepet, ami már nem valószinű, hogy jó lesz.
Kérdés, hogy lovi mivel tápozott és mikor. Én úgy csináltam volna, hogy most nem adtam volna a fűnek semmit és egy hónap múlva hintettem volna meg a télivel. Ja még valami: a téliben vagy nincsen, vagy csak nagyon kevés foszfor van. A kálium sok benne. A foszfor a startertrágyában van, a gyökerezést serkenti.
Attila. Most nem értem, hogy csak ennyiben különbözik a téli táp? A téliben nem alacsonyabb a nitrogén és magasabb a foszfor? Most még eléggé csapadékos idő jöhet, hogy a magasabb nitrogén kelljen a fűnek nem? És még jöhet a hosszabbított nyár is.
És mikor szabad először leszórni? Arra gondoltam, hogy első fűnyírás előtt lepermetezem. A fűvel együtt a gyom is elkezd nőni. Már az elején eldönteném melyik legyen a befutó.
Ez a zöldmuhar. Ennek van kalásza. Nálam is előfordul.
A nádképű csenkesz (-nek gondolt fűféle), ami nálam is az Agro-Largo sportkeverékkel jött. A fentinél sötétebb színű, de szintén erős és viszonylag széles levelű.
Kb. 2 órája jöttem be a kertből és teljesen rosszul is vagyok azóta. Nekem gyepszőnyegem van 2 éve és az is elkezdett ugyanugy sárgulni mint nálad.. Gondoltam felszedem és újrafüvesitem azon a helyen... és ugy ahogy mondod.. rengeteg cserebogárlárva.. kicsi, nagy... amit tudtam szétnyomkodtam és felgereblyéztem a talajt.. de ez nem megoldás... De attól félek, hogy nem csak ott volt, hanem máshol is lehet, ahol még szép a fű!!
Mit csináljunk??? Felhivtam egy urat aki rovartalanitással foglalkozik és azt mondta, hogy vegyek talajfertőtlenitőt... a neve: Basudin 5G. De nem tudom, hogy rá lehet-e szórni a fűre és belemegy-e a földbe..
Ha valaki tud segiteni vagy már volt ilyenbe része az irjon... mert el vagyok egy kicsit keseredve.. :(
Sziasztok! Ritkán járok az Index Fórum ezen fertáján.
Van Csepelen egy kis családi házam, hozzá kertecske.
Azt füvesítgettem be, már pár éve.
Minden összel feltűnt, hogy a fű erősen befoltosodik, megritkul. A rigók, és mint rájöttem a sünök is gyakran csúffátették a füvet, annyit kapartak, túrtak benne a fű tövét ráhgcsáló csimaszokért.
Idén azokon a forró nyári napokan bekrepált az automata öntözö, és csak pár nap után láttam ezt, mikor hazautaztam. Szóval alaposan megéget a fű java.
Mostanra ami tudott kihajtott, de ami nem azt elkezdtem felszedni.
Amit láttam, attól hanyatt estem. Ahol elpusztult a fű és félrehúztam a szénát a földből csak úgy előpenderedtek a csimaszok. Négyzetméterenként vagy 20. Elborzadva, ám kiváncsian ott is felcibáltam ár tenyérnyit, ahol a fű még viszonylag zöld volt.
Ne tudjátok meg! Ott egy két tenyérnyi folton volt a 20 csimasz.
Rengeteg gyümölcsfám és díszbokrom pusztult ki az ültetése utáni időben. Valszeg azokat is ezek a férgek intézték el. Mifenét tudok ellenük tenni?
Nekem az Einhell talajlazító egészen jól bevált....! 3 fokozatban állítható a kés. Nekem kb. 500 nm gyepem van, azon szoktam tologatni...! Ami viszont tapasztalat, hogy a gyüjtőkosár szinte nem szed össze semmit, -de állítólag mindegyiknél ez van(!!!), így tologatás közben marad a jó öreg gereblye...!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy a füvesítés után milyen gyomírtóval érdemes megszórni a pázsitot a kétszikűek ellen? Ez a Starane + Lontrel kombó tökéletes, vagy keressek mást?
az az izé a lilás tővel szvsz ujjas muhar. a tavaszi füvemben annyira elszaporodott, hogy glialka-szőnyegbombázást kellett végrehajtanom. most vetettem újra az egészet. kövér porcsin (zsírgaz) is istentelenül sok volt/van nálam idén.
A www.szepzold.hu old.találsz, 1-5-10kg- ost, sőt olyan fűmagot is, nagyon jó fajta magokból, amik már fűtáppal vannak bevonva. Árat nem tudok, de ez nekem nagyon szimpatikus, egy művelettel kész.
Új fű telepítéséhez milyen induló műtrágyát ajánlanátok a Sotts-on kívül? Azzal az a bajom, hogy túl nagy kiszerelésű a 120-140 nm-emhez, és jó esetben a fele megmaradna. Azt nem mondjátok, hogy jó lesz az még jövőre az újrakezdéshez, mert azt nagyon nem szeretném :) Fel lehet használni valahogyan még, vagy nem szeretne valaki egy fél zsákkal venni?
Figyelmeztetés: A Gardena kocsi csak akkor szór jól, ha sok műtrágya van benne! A képen jól látszik (de bejelöltem fehér vonallal), hogy hol lett feltöltve újra. Látszólag volt benne elég anyag, a gyakorlatban meg... Jó átfedés: ha toljuk, akkor a tartály felső szélén mindkét oldalon van 1-1 kis bevágás. Ha jól tippelem, annak az előző keréknyom túloldalán kell lennie, hogy jó legyen az átfedés. De ha valaki ki tudja totózni biztosra (mert lehet, hogy a keréknyom közepén, vagy éppen a keréknyom szórá felőli oldalán kellene haladnia), az szóljon. :o)
Itt azt mondták rá hogy talpasmuhar.Szerintem nem az,de ha a szakértő azt mondta akkor annak kell lennie.:-))Amit én láttam talpasmuhart az nem így nézett ki,és hamar elkezd magra dolgozni,ez nem akar,de nem a nyírás miatt.Ez a két kép muhar az biztos,az első talpas,a második pirók.De amit keresünk az nem hasonlít rájuk.
Télen amikor nagy a hideg kifagy. Az elmúlt tél kedvezett neki, ezért nagyon elszaporodott. Írtása: kézzel, vagy célirányosan befújva Glialka. Utána utánvetés.
Az én kertemben védett a családom a kutyával együtt.
Ha védett ez a rusnya cselőpók akkor mi a helyes eljárás?
Az aranyoldalakból felkeresem a pókvédő egyletet és eljönnek széttúrják a kertemet az én költségemre és elviszik a betolakodókat.
Vagy lehet,hogy én/mi vagyunk a nem kívánatos személyek ezért megyünk a levesbe? :)
A farkaspók a nagyobb család, annak része a cselőpók. Ami nekem van, az pont úgy néz ki mint a wikipedia képein, a lábait szorosan magához húzza, nem pedig széttárja úgy ahogy a legtöbb pók. A szine is sárga és fekete. És ez biztos nem védett, pláne nem az én kertemben :)
Utólagos engedelmeddel átemeltem a képet, mivel nagyon nehezen leltem meg. Szép darab pókocska :-) Szerencsére ilyen nem lakik nálunk csak az a másik rusnya lótücsök.
Az a pókszerű dög egy farkaspók. Nekem is van egy csomó, már kérdeztem mindenfelé de az egyik rovaros topicban megmondták. Méretétől függő lyukat fúr a talajba, abba esik bele a rovar amit aztán megeszik. Mivel nem szeretném hogy seggbecsipjen, ezért kiszedtem az összeset. Most lesz újratelepitve a teljesen muharos, egyenetlen talajú füvem, ezért nem sajnáltam ásóval alányúlni, kiforditani aztán agyonütni. Olvastam egyszerűbb módszert is, csak kell hozzá szurok vagy valamilyen ragadós anyag: egy fonál végére kell a szurokcsepp, azt bele kell lógatni a lyukba amire ráragad a pók, és igy kihúzni. Ritka ronda szőrös dög. Ásóval azért nem árt esetleg mégis nekiesni, mert találtam olyan lyukat többet is, amelyiknél a pók a lyuk közepén oldalra fúrt egy járatot, a lyuk alján pedig apró fehér pondrót láttam, nem elképzelhetetlen hogy a gyerek pók néz ki igy, mivel több lyuk is igy nézett ki.
Ebben a topikban, a (1081) hsz az enyém, ott egy kép a nálunk lakó földalatti dögről. Cselőpók a becsületes neve, bár azt hiszem, annak több alfaja (vagy milye) van.
(Csak így tudom megadni, fogalmam sincs, más hogy csinálja, hogy egy konkrét hsz-ra mutat a linkje. Lehet, hogy IE kellene hozzá?)
Nem muhar,valami másnak kell lennie.A muhar az alacsonyan is képes magot termelni,ez nem.Muhart már láttam azt felismerem,ha csak nem valami nemesített példánya:-))
ha jól látom, akkor ez talpas muhar...vagyis felénk ez a neve...
kiírtani elég nehéz, hisz kemikáliával nem lehet (ill. lehet de a füvet is viszi), így egyenként szépen ki kell húzogatni. De óvatosan, mert, ha beszakad a gyökere, akkor annyi fog kinőni a helyén, ahány darabra szakadt...
én a mostani friss kertemben (tavasz végi füvesítés) most értem a végére (350 m2), és miatta felül kell majd vetnem őszel...aztán kezdem majd előlről az új hajtásokkal...
a balatoni kertünkben 3 év alatt sikerült eltűntetni...(150 m2)
még egy "hülye kérdés" ezeket a vegyszereket hol érdemes beszerezni? a nagyáruházak gondolom nem a megfelelő célpont... (brico, stb) hol olcsó? márha dunakeszi és környéke, vagy 4-13-7 kerület útvonalon tudtok valami speckó helyet ajánlani?
lótücsökre visszatérve. odáig jutottam, hogy megvettem az arvalint, csak nem merem kiszórni :) mert hogy itten van két kiskorú egyed. elolvastam a tájékoztatót, de nem igen lettem okosabb: hogy szórok ki pár gramot vajon nagyobb területre? nem csak a likakba kéne rakni amúgy? meddig kell az aprónépet vegyszerezés után a kerttől távol tartani? locsolni kell utána? jól értem, a vízzel reagál? teljes vegyvédelmi felszerelésben kell szórni?
ne röhögjetek, mert hülyéket kérdezek, csak biztosra akarok menni :)
Nagyon szépen köszönöm a válaszod, de sajnos ujat nem tudtam meg, hacsak azt nem, hogy valóban többéves massziv, ellenálló dögeink vannak. Az itt leirt irtószerekkel próbálkoztunk, ami egyáltalán nem olcsó, mondjuk a kertünk se kicsi kb 700nm. Nagyon el vagyok keseredve, hogy nem találok hathatós megoldást. De köszönöm a hozzászólásod mégegyszer. Ja persze még ez a francos lótücsök is van a kertünkben, tele van a kert ezekkel a lyukakkal is. Szörnyűűűűű!
ÁÁÁÁ ez nem az.
Ezt még meg is simogatnám.Ami nekem van az soklábú pók szerű dög.
Bemegyek ma valami mezőgazdasági boltba hülyét csinálok magamból had legyen egy jó napjuk.
Szerintem cserebogár pajor jár a kertedben. A gyökereket rágja és alulról támad. Kisebb elbarnult könnyen kihúzható fűcsomók jelzik. Az alábbi üzenet váltás talán választ ad a kérdésedre:
Cserebogár pajor károsítás a gyepben
Kérdés:
Cserebogár pajor károsítással kapcsolatban találtam egy hozzászólást, de az meg múlt évben volt, ezért kérdezném meg újra, hátha újabb információkat is tudnak hozzátenni. Beállt gyepen több helyen foltokban szárad illetve gyéren nő a fű, a gyep szőnyeg szerűen felemelhető és alatta cserebogár lárvákat találtam. Sajnos már huzamosabb ideje próbálok megoldást találni a károsításra de ez idáig hathatós szert nem találtam illetve nem kaptam tanácsot. Eddig csak Galition 5 G illetve Buvatox 5 G talajfertőtlenítőt használtam, nem sok eredménnyel. Sajnos Basudin-t nem tudok használni mivel nem tudom bedolgozni a gyep károsítása nélkül. Az előző hozzászólásban Actara 25 WG illetve Pyrinex 48 EC szereket ajánlott. Ha jól láttam a Pyrinex csak szakemberek által hozzáférhető. Magánemberként milyen szereket tudna még ajánlani amivel meg tudnám akadályozni a gyep további károsítását vagy teljes pusztulását? Illetve ezeket hol lehetne beszerezni?
Válasz:
A szabadforgalmú, elvileg hatásos készítmények tárháza gyakorlatilag kimerült. Az eddigi sikertelenségnek több oka lehet: 1, A pajorok már több évesek, fejlettek, és ekkor már igen ellenállóak bármilyen növényvédő szerrel szemben. Ez, sajnos, gyakran előfordul. 2, A készítményt túl korán tavasszal vagy éppen túl késő ősszel juttatta ki, így a lárvák még / már mélyen voltak a talajban, így a szer gázosodva nem pusztította el őket. Ehhez járulhatott még az is, hogy maga a granulátum nem került be a talajba akár eső, akár öntözés hiánya miatt. 3, A kártevő további elszaporodása érdekében a lombot fogyasztó kifejlett cserebogarak elleni védekezést is célszerű lenne megfontolni. (Természetesen ez nem akadályozza meg az esetlegesen távolabbról a kertbe érkező imágók tojásrakását éppen ebbe a talajba.) Kérem, ezeket gondolja át, és a fentiek függvényében próbálja majd megismételni a védekezést. Mindezek mellett leginkább a Basudin 5 G kiszórását, bemosatását javasolnám (fiatal lárvák ellen és, amikor a talaj már melegebb) még akkor is, ha nem tudják mechanikailag mélyebbre bedolgozni.
Szerintem cserebogár pajor jár a kertedben. A gyökereket rágja és alulról támad. Kisebb elbarnult könnyen kihúzható fűcsomók jelzik. Az alábbi üzenet váltás talán választ ad a kérdésedre:
Magvetéseink, palántanevelõ helyeink kártevõi közül a lótücsök (Gryllotalpa gryllotalpa) a leggyakoribb. A többnyire állati táplálékot fogyasztó, s ezáltal "hasznos állat" fõleg a szárazság idején válik kártevõvé. Ilyenkor tápanyag- és vízszükségletét a palántákból, vagy a kiültetett növénybõl szerzi. Leginkább a paradicsom és a paprika szenved tõle. Palántákat elsõsorban nem rágással, hanem a földfelszínhez közel haladó járatok készítésével károsítja kitúrja a fiatal növényeket, megrágja a gyökereiket. Ha palántaágyainkban járatait, vagy a jelenlétét jelzõ kitúrt növényeket találunk, az esti órákban kiszórt 2030 g/m2 mennyiségû Arvalinnal védekezzünk a kártevõ ellen. A szer nálunk engedélyeztetéshez kötött, így egyelõre csak Magyarországon lehet beszerezni. Az így kezelt területektõl tartsuk távol a háziállatokat. Elterjedtebb és olcsóbb módszer a darába áztatott inszerkticid, pl. a Metanion 0,3%-os oldat. Eredményes védekezési forma (különösen a kiskerttulajdonosoknak ajánljuk) a járatok mentén sima falú edények, pl. konzervdobozok elhelyezése, talajba süllyesztése. Az állatok a dobozokba esnek, és összegyûjthetõk.
Hello Mindenkinek!
Méjdéj-méjdéj :)
A fűnyírás közben vettem észre,hogy 1-2átmérőjű lukakkal van tele a föld.
Slaggal adtam neki nem kevés vizet és a lukból egy pókra hasonlító óriás jött elő.Segítsetek ,hogyan tudom ezeket a dögöket likvidálni mert félek elviszik szegény kis kutyámat,na meg tönkremegy a fű.
Segítséget előre is köszönöm.
ZÖLD FÜVET MINDENKINEK!
Szeretném a tanácsotokat kérni, fűápolásból. Pénzt, (kutat fúradtunk, öntözőberendezést építettünk,) energiát áldoztunk, áldozunk arra, hogy szép füvünk legyen, de a sírógörcs kerülget, ha kinézek a kertre. Minden évben (7. évben lakunk itt) nyárvégére elsárgul a füvünk, és egyszerüen fel tudnám szedni az egészet, mivel a gyökerét ilyen kis undorító pajor elrágta. Felemelek egy tenyérnyi darabot, és ott vannak a dögök alatta. Azt mondják a szakboltban, hogy ez a cserebogárnak, valamelyik fejlődési szakasza, és millió fajta vegyszert szórtunk már ki, de teljesen eredménytelen. Napról-napra nő a barna-sárga folt.
Van valakinek ilyen tapasztalata, és talált rá megoldást?
Nálam a gyepen kívül minden csupa madársóska, de a gyepben egy szál sincs. Volt, de kiöltem a Starane + Lontrel kombival. Nem mondom, hogy sose lesz többet, de ha időben kezelitek, nem terjed el annyira. Ha akkor eszméltek, amikor már alig látszik a fű, persze az már késő.
A többi gyomnak nincsen sok esélye, mert annyira sűrű a gyep, hogy nem férnek már oda :) A sűrű gyepre a receptet pedig már annyiszor leírtuk itt, hadd ne ismételjem meg újra.
permetezz: Rubigan + Topsin + Dithane + Amistar vagy ezek bármilyen kombinációja. Ezek a permetszerek hasznosak lesznek számodra később is, ha "profi" gyeped lesz :)
Vagyunk egy páran így vele!Valóban őrjítő. Eddig kézzel sikerült más gyomokat kordában tartanom, de mióta ez megjelent már a többit sem szedtem ki, csak nem hagyom virágozni,felmagzani őket, mert ugyis csak a szelektív gyomírtó segít, akkor meg nem kínlódom a kézi irtással, az majd ugyis kiviszi mind. Már beletörődtem, hogy az idén gyomos és nem olyan mint amilyet szeretnék, de majd jövőre. Az ősszel kezdem a felkészülést. Szelektív gyomírtó+folyékony fűtáp együtt kijuttatva, késes szellőztetés. Én a műtrágya helyett megpróbálom a biofit nevű humuszképzőt. Tavasszal még egy gyomírtózás, utána utánvetés, mert, ha ősszel vetem, lehet, hogy még gyenge lesz az új fű a gyomírtóhoz. De az is lehet, hogy rászánok mégis 1-2 kg fűmagot, próba-szerencse. Próbálta már valaki a biofittet? Mit kellene még csinálnom, hogy jövőre szép legyen?
Egyáltalán ezt a madársóskát ki lehet fárasztani? Na és mivel? Én úgylátom, korunk legagresszívebben szaporodó gyomnövénye. Én nem bírok vele. De szinte az egész környék már tele van vele. Honnan a túróból került ez ide? Én nem emlékszem, hogy régebben lett volna. Lóhere az volt. Alig tudtam kiírtani a fű közül, de sikerült. Ezt az állítólag ehető gyomot viszont sehogyan sem. Vagy termeljem inkább, s meg van oldva az ellátás? :)
több helyen gyanúsan sárgul a fű. meg ilyen szép kis karikában kihalt is van. gombára gyanakszom. ugye nekünk ez a fű megy a kukába tavasszal. ennek ellenére úgy érzem, irtani kéne a gombát, mert a földben csak bennmarad, nem? mivel kezeljem?
Üdvözlet, egy általános kérdésem lenne. Van nekem egy gazos udvarom. Azt tervezem, hogy a közeljövőben felásom, hogy kipusztítsam belőle a gazt. Mit kell tennem, hogy az esetleg visszamaradó csíák, gyökérmaradványok ne keljenek újra életre? A magam egyszerű eszével azt gondolom, hogy elég, ha behintem sóval. Vagy ez nem megoldás?
A másik fontos dolog, hogy a pusztítás után záros határidőn belül füvet szeretnék ültetni bele, szóval ezt is figyelembe kell venni. Szívesen venném a tanácsokat.
a késsel kapcsolatban-nekem van egy nem kicsi MTD villanyos gépem,ami sose nyír rendesen,pedig éles.Tegnap a szaki kezébe adtam,hogy szakértse meg,azt mondta,hogy nem kell élezni,mert igy jó.Tehát azt szeretném megtudni,hogy honnan szereztél eltérő és mégis belevaló kést,ami még vág is,mert a Brico szervízben erre semmit nem bírtak mondani.Foto illusztrácio is jöhet.
Hátra billent, de a plató szélessége legalább 2 m. A 4 m3 meg olyan kevés, hogy így egy 2 m-nél szélesebb (mert oldalra is folyik), hosszra viszont 1 m-nél nem sokkal nagyobb "hegygerinc" lesz a kocsi mögött.
Nem tudom, írtam-e, de tegnap felhívtam és rákérdeztem, hogy ugye a szomszédnak vitt cucc nem 3 m3 volt. (A szomszéd mondta, hogy 2-ért fizetett, csak nem szóltam róla.) Azt mondja, miért? Mert én azt kevesellném 3 m3-nek. Azt mondja, pedig az kb. annyi volt, bár lehet, hogy csak 2.5-2.8, mert földről szedték össze fél kanalakkal és úgy nehéz pontos mennyiséget mondani. De amúgy is lyukba öntötték, biztos azért láttam kevesebbnek... Szóval, jól sejtettem, hogy nem lehet benne megbízni a mennyiséget illetően.
Mindegy, még legalább 1 hétnek néz ki, majd okosabb leszek, ha itt lesz. Legfeljebb idege is. :o)
Nem vagyok nagy szakértő, de én gombának nézem. Sokan az Amistart használjátok gomba ellen. Milyen áron lehet beszerezni (ma úgyis tervezem a gazdaboltba menést).
Azt hittem, hátra billent. Ha adsz egy fax-számot, hétfőn - ha nem késő - elküldök egy oldal képletet, amivel külöböző alakú térfogatokat lehet kiszámolni. Mi ezt használjuk a gabonák köbözéséhez,amikor leltározunk.
Egy kis zöld szint vinnék bele ebbe a napos délutánba, ha megengeditek. Kicsit kócos, de nagyon sűrű és nagyon zöld és az enyém :))
És most a nagy produkció :) Lássátok a szöges papucsok királyát, a profi gyepszellőztető papucsot, az eredeti kinai modell továbbfejlesztett változatát, amelyet még használni is lehet! És hogyan! Istenien :)
Ára összesen 9500 Ft, amely a következőkből tevődik össze: Végy a Gazdaboltban egy teljesen használhatatlan gyepszellőztető papucsot 1803 forintért. Vigyél el egy talpat a kettő közül egy közeli fémipari gyártó céghez, ahol kérj fémből 2db ilyen talpat, mint a műanyag. Hazaérve gondosan dobd el minél messzebbre a műanyag talpakat és várd meg, amig a fémtalpak elkészülnek (7500 ft-ért csinálták nekem). Majd a kinai csavarokat csavard bele és megalkottad a 21. század gyepszellőztető papucsát, amely jelenleg a világon a legjobb, ezt merem állitani. Én már végigtapostam bennük a gyeped. Tökéletesek!
Mértanóráért kösz, rámfér. :o) Már alig várom, hogy a gyerekek menjenek suliba és újratanuljam a dolgokat. Mondjuk használni nem tudom, mert teherautóról hegygerinc borul le. :o)
Attila: embere válogatja, én nem tudok kemény lenni olyankor, amikor bizonyítani nem tudom az igazamat. Itt meg tényleg csak a köbölés segítene.
Ezért mondtam, hogy egyetlen esély, ha alkudozol vele.
Példa: Te 4 köböt akarsz venni. Ezt tudatod az eladóval. Eladó lévén, hogy csak átlagosan pofátlan, leszór neked 3 köböt. Azt mondja rá, hogy 4. Te azt mondod, nem, ez csak 2. Ő állítja, hogy de négy. Azt mondod, vagy kiszór még 1 köböt hozzá és akkor kifizetsz 3-at, vagy akkor menjen és lapátolja vissza a kocsira és viszontlátás.
Ha csak simán leborítja, akkor közelítőleg egy kúpot kapsz. Oldalról megnézed, kb hány m a kúp alapja = átmérő/2=sugárxsugárx3,14=alapterület x magasság/3. Ha ez megvan, akkor olyan nagyon már nem b@szhat át...(bocs a mértan-óráért..:) )
Gondolod? :o( Ő van otthon a dologban. Többet biztos nem fog adni, csak a pofátlansági-mutatóján múlik, mennyire vág át. Felköbölni biztos nem fogom, más normális mérés meg nincs. :o(
Kiborítja, aszongya majd hogy 4 köb, mire hogy ne vicceljen, alig másfél :))))))) Szerintem na felhúzod az agyát, biztosan nem áll neki visszalapátolni a teherautóra, nem? :))))) Valamibe majd megegyeztek és csak te járhatsz jól :)
Igen, ha lefogom - azért erősen kell - akkor kattog hátrafelé mint a veszedelem. De még csak állítási lehetőséget sem látok a szabadonfutó kiiktatására. Hát lehet, hogy szerviz lesz belőle?
Próbáltam lefogni, de kitépte a kezem. :o) De tényleg, próbáltam én, de hajtotta. Ha lefogtad, neked kattogott végig? Mert nekem csak 1-et. Azért kérdezek ennyit, mert ha nem kellene visszafele forognia, viszem a szervízbe. De durván hangzik ez a szervíz szó egy ilyen kütyünél. :o)
off Most beszéltem a leendő kőszállítóval. Aszonta, nem kanalazzák a követ, hanem leborítanak a 24 m3-ből, amennyit kérek és kitaláljuk, hány m3. Hááát... Leborított kupacot megsaccolni...
Hát úgy kell csinálni, hogy a bejáratnál végezz és akkor nem kell húzni. Ha meg nem jön ki úgy, akkor felszeded a szemeket és kezded az egészet elölről... :)))))))))))
Ha nem a kihegyezett mennyiséget szórod 1 nm-re, nem égeted ki, ha néhol duplán pottyan. Nekem előfordult legutóbb, hogy egy-két részen duplán megszórtam és nem történt galiba.
Jó ötlet a keresztbe-hosszába, de ahogy az én párosításomat (Gardena+Sportmaster) tesztelte Attila, 2 irányba már sok anyag jönne ki 5-ös állásban. 4-esen meg nem tudom, kifér-e a szem. Mindegy, legközelebb megpróbálom.
Ezért tologatom fél adaggal keresztbe és hosszába is. Nem fűnyírás után csinálom mert akkor túl sok a minta a fűben hanem 2-3 nap után. Csak egy irányba csinálva volt hogy nekem is hamar kiadta a kimaradt sávokat (ahol véletlen eltértem a keréknyomtól)
Ha tolás után húzni kezdem, akkor egyet kattan, de forog a kerékkel együtt a lapát -> szórnia kell. Ami tök ellentmond a cucc rövid leírásának (csak toláskor szór), de majd megnézem fólián, hátha...
Atila: Miért húzom? Például a kert végéből minek kézben hozni, ha lehet húzni is? :o) Állítólag lustaság fél egészség, én legalább azt a felet szeretném megőrizni. :o)
Átfedést csináltál fordulás után, vagy az előző keréknyomban toltad visszafelé az egyik kereket? Én sajnos az utóbbi módon toltam (leírás szerint is) és most gyönyörű zebramintás a kert:) Ahogy mértem, kb. 8 centivel kellene beljebb tolnom visszafelé az előző nyomhoz képest.
Igen, eddigi tapasztalataim szerint (jelenlegi házunk kertje) a Glialka mindent visz. Az üres telkem pontosan a határáig fekete és mélybarna az elszáradt növényektől, amit a Glialka (sok szomszéd hitetlenkedése ellenére) kipusztított. Mégis ez a valami maradt. Ez nem nő fölfelé, terül a földön és mint írtam kis sárga virágai voltak. A hétvége felé kint leszek és lefényképezem.
Nekem is gardena van, nálam egész jól működik. Olyan 5-ös körüli fokozatban használom hosszába-keresztbe O.K. műtrágyával, de ezt műtrágyánként lemérem fólián, elég durván állítható de nagyjából jó. Ha tolom szór, ha húzom kattog és nem szór. A fordulást úgy csinálom hogy az egyik kerék áll és a másik egy félkörívet ír le majd ismét tolom. A kerék a 2-3 napja nyírt fűben nyomot hagy azt követem.
A típusát most nem tudom megmondani mert nincs kedvem kimászni a sufniba de olyan középméret és kategória lehet, holnap megmondom ha rá van írva.
Még annyit hogy én a Wolldünger Golf műtrágyára esküszöm, de ez annyira apró és vegyes méretű hogy ezzel nem boldogultam (döccenőknél jól megszórta stb...). Ezzel még majd próbálkozok mert hamar feladtam és kiszórtam kézzel.
Honlapon: ""Szabadfutás üzemmód" a kerekeknél: csak előretoláskor szór, hátrafelé húzáskor nincs anyagkijuttatás." Ez ugye, bicikliből kiindulva, azt jelentené, hogy ha tolom, forgatja a kerék a gumi-hengert (lapátot), ha húzom, akkor nem, szabadon fut. Leírás szerint: "A szórókocsit 0 fokozatban húzza (szabadonfutó funkció). Fordulásnál állítsa hátramenetbe* és használja a szabadonfutó funkciót** (megakadályozza az egyenetlen felületi eloszlást)."
* Mi az, hogy hátramenet??? Ilyen nincs. Vagy arra gondolnak, hogy húzáskor a másik irányba döntöm a kütyüt??? Hát nyilván, de ezt állításnak nevezni... ** Azaz zárja el az alján a rést és úgy forduljon. Namost minden fordulás előtt 0-ra állítani, fordulás után meg 5-ösbe, az minden, csak nem használható... De hogy ennek semmi köze a szabadonfutáshoz, az hétszentség.
Attila, mostmár tényleg érdekelne, a Tied hogy működik.
Rosszul írtam, nem lehúzósín akadályozná a visszafelé kijuttatást, hanem a kerekek szabadonfutása. Na, én olyat nem tapasztaltam, de mindjárt megnézem.
Igen, ha tolom, ha húzom, a kerékkel együtt forog a gumihenger benne... Ennyit az egyenletes kijuttatásról...
Na, felavattam a Gardena szórókocsit. 2 észrevétel: 1. Hááát, érdekes. Az alján, a mozgó, szűkítő műanyag (narancssárga) nem túl stabil, simán a ház és aközé ékelődött egy csomó műtrágya... 2. Azt írják, hátrafelé húzva nem szór, valami lehúzósín megakadályozza. Na, én nem látok semmit, ami megakadályozná, hogy hátrafelé is szórjon.
"valami lóhere-féle van, de olyan fura, bordós a levele.
ami a nagyobb gondot okozza, az az érdekes fűféle, ami kiterjedt gyökeret fejleszt, lelapul a földre, és kinyom mindent. kis sárga virága van"
Nálunk az idén EZ (nem tudom nevét) hihetetlen mértékben és nagyon gyorsan terjed. A fűvem egyik része (kb. 30 m2) már kizárólag ebből áll, pedig tavasszal még tömött fű volt ott. Gyakorlatilag már mindenhol látszik, csak a többi részen még nem erősödött meg.
Kiszedni a hosszúra nyúló gyökere miatt elég nehéz, és magokat lödözz szét, mindenfele.
tavasszal költöztünk és a meglévőt próbáltuk kissé feljavítani csak.
valami lóhere-féle van benne, de olyan fura, bordós levele van.
ami a nagyobb gondot okozza, az az érdekes fűféle, ami kiterjedt gyökeret fejleszt, lelapul a földre, és kinyom mindent. kis sárga virága van.
a mostani gyep ritka, mohás, most a tápozástól kiment a moha nagy része, frankó száraz cucc van alul, meg ez a hogyishívják :) nem élő fűszőnyeg, azért akartam kiszellőztetni. de asszem már nem sok értelme van...
A leírásodból úgy vélem, hogy ritka a gyep. Ha így van, nem kell szellőztetni.
Ha ki tudjátok húzni a gyomokat, nem kell feleslegesen mérgezni a környezetet. Ha lóhere lenne pl., na akkor kell, mert azt nem lehet kiszeni és nagy felületen növi be a füvet.
Nem lesz hepehupás a talaj, mert szépen ki fogjátok egyenesíteni, síkba teríteni és lehengerezni :)) Enélkül ne is gondoljatok füvesítésre!
Mindenképpen várjátok meg, hogy meglegyen a pénzetek az öntözőre, ha nem akartok a gyep rabjává válni, mint én. Nekem nincsen és a nagy melegben bizony gyakran ébredek hajnalban a locsolás miatt!
na, jól van akkor. a mostani gyepnek nagyon nem ártana egy szellőztetés, de ez már asszem így marad :) csak annyira próbálom karban tartani, hogy mégiscsak zöld legyen a felület, ne sár... gyom van, de nem vészesen sok, azt huzgáljuk, ugye nem kell neki gyomirtózás? tereprendezés lesz, ezért lesz új gyep, meg amúgy is, az örökölt elég tré... persze sok munkával talán ki lehetne kupálni viszont az jutott itt eszembe a hozzászólások alapján, hogy ha lesz tereprendezés, az talán kihozza a szunnyadó gyommagokat, lehet, mégis kell gyomirtózni majd? és ha tavasszal rendezünk, öntözőt fektetünk, és vetünk, nem lesz-e hepehupás a talaj. most még nincs pénz az öntözőre, gyűjtjük. viszont a nyarat nem csinálnám végig fű nélkül... van két aprónép nálunk is.
A hidrovetést sokan végzik kis!!! kertekben is. Gyönyörű füvesítést csinálnak. Nem marad ki hely ,egyenletes a kijuttatás, starter is benne az anyagban stb. Egyre több cég csinálja.Nem csak rézsük, és nem csak nagyipari. A kijuttatás után látható a felszínén, hogy szükséges a locsolást megkezdeni, vagy nem.
Ezt nem lehet dogmaként kezelni, továbbá a talajlazitásra értettem ezt. Szellőztetni akkor kell, ha sok elhalt fűszálat látsz a gyepben. Ez lehet 1, vagy 2 év múlva is akár.
Fiatal gyepekre nem jellemző, hogy csinálni kellene a talajlazitást. Egyszerűen nincs ideje a filcnek kialakulnia. Feltéve, ha a nyesedéket nyiráskor nem hagyod a gyepen.