Keresés

Részletes keresés

szenyor Lopez Creative Commons License 2018.05.21 -1 0 12200

"A probléma ott van, hogy se híre, se hamva egy korábbi, fejlettebb civilizációnak, egy aprócska kis tárgy sem került elő"

 

Elsőnek ajánlom Várkonyi: Szíriat oszlopai című könyvét a tudásod kiegészítése céljából, mielőtt megint kijelentesz dolgokat, amikről fogalmad sincs. Ez csak kapargatja a felszínt, de sok érdekes dolgot megismerhetsz.

 

"Ezzel szemben arra, hogy a piramist az egyiptomiak építették Hufu fáraónak, bizonyítékok hada támogatja."

 

Ja, mint az építő csapatok nevei a köveken, amikre hoztad a bizonyítékokat. Ja nem. Vagy mint a többi olyan kijelentésed, amik szimpla hazugságok. Hufu uralkodásának pontos idejét sem tudjuk. Elsődleges bizonyítékokból nagyon kevés van, a piramis építésre pedig még kevesebb. De hozhatod a bizonyítékok hadát, hadd lássuk. 

Az meg hogy összemosol embereket és ellátod valamiféle saját kitalálmánnyal ("az összesküvés elméletek hívői úgy tartják, hogy az atlantisziak adták át a tudást az egyiptomiaknak") totál nevetséges. 

Előzmény: fitosi (12195)
szenyor Lopez Creative Commons License 2018.05.21 -2 0 12199

Ezt nehezen tudom elképzelni, hogy ennyire pontos megmunkálást tett volna lehetővé. 12189-ben betettem pár fotót. Hogy egy kőből kettőt tudjanak készíteni, ahhoz fűrészt kellene használni, abból is valami iszonyat keményet. Repesztéssel nem tudom elhinni, hogy kijön két jó minőségű kő. Ha nekem kellene csinálni, akkor először repeszteném a ferde oldalt és utána alakítanám a többit, hisz azok nagyjából adottak. De ebből ezt az elképesztő pontosságot, amit sikerült megalkotni, nehezen tudom elképzelni. Hogy készülhettek a kövek? Elküldték a kőbányába a méreteket kb. mm pontosan??? Hogyan? Miért nincs ezekről feljegyzés? Vagy a helyszínen pontosították a burkolóköveket? 

Előzmény: Mr Boswell (12193)
szenyor Lopez Creative Commons License 2018.05.21 -1 0 12198

Ezek a népességi adatok nagyon erős becslésen alapulnak. De az igen valószínű, hogy az ókori Egyiptom ki tudott állítani 20-30.000 embert építésre, ha akart. Tehát ezzel nem valószínű, hogy gond lett volna. 

A csatornákról egyelőre elég ingatag "bizonyítékok" szólnak. Nem is nagyon értem, hogy egy ártéren hogyan lehet csatornákat építeni, de fitosi két negatív osztogatás közben talán kifejti.

Előzmény: kitadimanta (12191)
szenyor Lopez Creative Commons License 2018.05.21 -1 0 12197

Igen, ezt láttam. Ez alapján kizárólag a burkolókövek szállításáról esik szó a szövegben. De ha időm engedi, megpróbálok jobban utánajárni.

Előzmény: kitadimanta (12190)
kitadimanta Creative Commons License 2018.05.21 -1 0 12196

"Tehát egy jóval kisebb követ is sokkal gyengébb minőségűre sikerült csinálni, mint egy ma ötezer !!!! éves kő:"

És a dőlésszögön kívül van még két fontosabb részlet:

Az alsó és fölső lapnak úgy kell párhuzamosnak lenni, hogy a két lap közötti távolság adott. Jól látszik, a piramis burkoló kövei mm pontossággal egy síkban vannak.

A másik nem kevésbé nehéz feladat, hogy a két függőleges oldal párhuzamos legyen és derékszögben álljon mind az alaplapra, mind pedig a ferde síkú lap vízszintes élére. A burkoló kövek közt olyan kicsi a hézag, hogy itt is mm pontosságú megmunkálás szükséges.

 

 

Előzmény: szenyor Lopez (12189)
fitosi Creative Commons License 2018.05.21 0 1 12195

A probléma ott van, hogy se híre, se hamva egy korábbi, fejlettebb civilizációnak, egy aprócska kis tárgy sem került elő, ami a fejlettebb technikai és egyéb tudásra mutatna. Atlantiszrólv an szó, mert az összesküvés elméletek hívői úgy tartják, hogy az atlantisziak adták át a tudást az egyiptomiaknak. Bizonyíték erre, szintén nulla. Ezzel szemben arra, hogy a piramist az egyiptomiak építették Hufu fáraónak, bizonyítékok hada támogatja.

Előzmény: Mr Boswell (12192)
Mr Boswell Creative Commons License 2018.05.21 0 0 12194

Láttad a múltszázadi képen, hogy milyen közel volt a víz a piramisokhoz? Láttad. Innentől kezdve, nincs értelme arról társalogni, hogy elérhetett odáig, vagy sem.”

 

Az idézett képen egyértelműen látszik, hogy a Nílus éppen árad, ezért nem határozható meg ez alapján a meder helye. Az árterületen lehetetlen hajózni, és kikötni, kivéve ha kiépített hajózási csatorna van kialakítva, amelyik rendelkezik alkalmas kikötővel.

Előzmény: fitosi (12171)
Mr Boswell Creative Commons License 2018.05.21 -1 2 12193

 

Lehet, hogy a fok jó (?), de a kialakítása borzalmas és jóval kisebb is, mint a valódi burkoló kövek. Ha ezt vitte volna oda Merer, ma nem lenne naplója :)”

 

A burkolókő ferde síkját nem úgy faragták ki, mint ahogyan a filmben látható, hanem egy nagyobb tömböt hasítottak a megfelelő szögben ketté, ezáltal két azonos formájú követ hoztak létre. A hasítás következtében az élek nem lettek töredezettek, mint ahogy a képen látható.

 

Előzmény: szenyor Lopez (12189)
Mr Boswell Creative Commons License 2018.05.21 -1 2 12192

<"egyszerűen nem vesz tudomást azokról a kényes kérdésekről, melyek ezrével vetődnek föl a nagy piramisok és a világszerte talált különböző tárgyi emlékek kapcsán."

ezek a kérdések nem tudósokban merülnek fel, hanem olyan laikusokban, mint te.>

 

Úgy érzem, hogy mindketten rosszul ítélitek meg a tudományos munkát végző kutatókat. Bennük is felmerülnek ugyanazok a kérdések, amik a laikusokban, csak a lehetséges válaszokat tudásuk, és ismereteik alapján alakítják ki. Viszont ők is emberek, ezért néha elragadja őket a képzeletük, vagy egyszerűen kifejezésre juttatják tehetetlenségüket, ha nincs elég értékelhető adat. Ezért esetenként egyszerű magyarázatokkal lépnek túl a felvetődő problémán, amit később, ha nincs jobb megoldás, általánosan mindenki elfogad. Például nem tudjuk, hogy miként építették a Nagy piramist. Számtalan lehetőséget kitaláltak az idők során a szakmabeliek, és a laikusok, de úgy tűnik, nem fogjuk megtudni, hogy melyik az igazi, az amit már ismerünk, vagy az amit ezután talál ki valaki. Egyszer talán lesz egy széles körben elfogadott építési mód.

 

Kitadimanta felvetése, ami szerint nem (csak) Hufu építette a piramisát, habár nem támasztja alá a korábbi fejlett civilizáció létét, nem feltétlenül alaptalan a következők miatt:

 

Nem tudjuk biztosan, hogy a föld alatti befejezetlen kamrát ki építette. Meg volt-e már Hufut megelőzően is?

 

Nem tudjuk biztosan, hogy a Királyné kamráját, ami szintén befejezetlen, ki építette. Ez is meglehetett már Hufut megelőzően is.

 

Ha már a Nagy piramis megépítésének ötlete idején létezett egy több évtizede álló gazdátlan építmény, akkor jobb alapot nem is találhattak volna a monumentális alkotásnak. Valamint értelmet kap a „munkások kivezető útjának” elnevezett járat, mert az építők feltételezhették a földalatti kamra létét, és így kereshették meg az elrejtett odavezető járatot. Valamint magyarázatul szolgál a Királyi kamra elhelyezkedésére, és a Nagy galéria szükségességére.

 

Előzmény: emem (12145)
kitadimanta Creative Commons License 2018.05.19 -2 0 12191

"- ebben a pár hónapban áthordtak annyi követ, amennyit csak bírtak és utána a szárazföldön folytatták a helyretolásukat-húzásukat"

Ez elvileg kivitelezhető, sőt! Azonban az idézett Merer szöveg éppen nem erről szól, hiszen két napig húzták-vonták a köveket a bányából. Továbbá mi szükség lett volna akkor a csatornákra?

 

"Ráadásul az áradás után nagy munka volt a termékeny földeken, kérdés, hogy tudták e nélkülözni a piramisépítőket."

Az az igazság, hogy az építők egy része az építésből élt. Aki szakemberként ott dolgozott nem ért rá a földjét művelni. A többieket lehetett cserélni. De ez azt jelentette, hogy a munkának folyamatosnak kellett lenni. Már azért is, mert a 20 év így is évi min. 300 munkanappal lett számolva.

 

"Nem láttam létszám adatokat a korról, de ha az akkori Egyiptomban laktak mondjuk 1 millióan, akkor nyilván 10-20ezer munkás nélkülözhető volt."

Már én is kerestem népességről adatokat, de még nem találtam Egyiptomra vonatkozó korabeli adatot, csak következtetni lehet a világ népességéből, ami becsült adat, s kb 40-80 millióra tehető abban a korban. Ebből Egyiptomra max 2-4 millió eshet. A római birodalom idején kb 8 millióan éltek Egyiptomban.

I A világ népességszámának alakulása

 

 

 

Előzmény: szenyor Lopez (12188)
kitadimanta Creative Commons License 2018.05.18 -2 2 12190

"Merer állításai érdekesek, de pont amiatt szeretnék egy fordítást belőle, hogy látnánk elejétől a végéig, hogy pontosan mit és hogyan írt. Egyelőre nem volt rá időm, hogy utánanézzek."

Itt egy viszonylag megbízható fordítás. Igaz, csak részlet, de már ez is több a semminél, Sőt!

Az érdekesebb részt kimásoltam, melyből kiderül, (ha jól értettem)  hogy 2 napig szállították a köveket a bányából 1 napig tették a hajóra, s jutottak el félútig, majd  a következő nap elhajóztak a piramisig, s  kirakodtak, vissza 1 napig tartott az út. (13-18. nap) Ez összesen 5 nap.

 

[Day 13 …] She-[Khufu] […] spends the night at Tur]a South.
[Day 14: … hauling] stones [… spends the night in] Tura South.
[Day 15:] Inspector Merer [spends the day] with his [phyle] hauling stones [in Tura] South, spends the night in Tura South.
[Day 16: Inspector Merer spends the day with] his phyle loading the boat-imu (?) with stone [sails …] downriver, spends the night at She-Khufu.
[Day 17: casts off from She-Khufu] in the morning, sails towards Akhet-Khufu; [sails … from] Akhet-Khufu, spends the night at She-Khufu.
[Day 18] […] sails […] spends the night at Tura .
[Day 19]: Inspector Merer] spends the day [with his phyle] hauling stones in Tura [South ?].
Day 20: [Inspector] Mer[er] spends the day with [his phyle] hauling stones in Tura South (?), loads 5 craft, spends the night at Tura.
Day 21: [Inspector] Merer spends the day with his [phyle] loading a transport ship-imu at Tura North, sets sail from Tura in the afternoon.
Day 22: spends the night at Ro-She Khufu. In the morning, sets sail from Ro-She Khufu; sails towards Akhet-Khufu; spends the night at the Chapels of [Akhet] Khufu.
Day 23: The director of 10 Hesi spends the day with his naval section in Ro-She Khufu, because a decision to cast off was taken; spends the night at Ro-She Khufu.
Day 24: Inspector Merer spends the day with his phyle hauling (stones? craft?) with those who are on the register of the Elite, the aper-teams and the noble Ankhhaf, director of Ro-She Khufu.
Day 25: Inspector Merer spends the day with his team hauling stones in Tura, spends the night at Tura North.
[Day 26 …] sails towards […]

https://www.roger-pearse.com/weblog/2017/09/27/the-log-book-of-inspector-merer-from-wadi-al-jarf-and-the-pyramid-of-cheops-khufu/comment-page-1/

A szövegből nem derül ki, hány db követ szállítottak egyszerre egy hajón, viszont a be- és kirakodás idejéből következtetni lehet, hogy talán egyet, de sokat biztosan nem szállíthattak.

 

Előzmény: szenyor Lopez (12149)
szenyor Lopez Creative Commons License 2018.05.18 -2 2 12189

A "tökéletesre formált" kővel sem értem miért példálózol. Elég megnézni, hogy mekkora követ és milyen "pontosan" alakítottak ki:

 

Tehát egy jóval kisebb követ is sokkal gyengébb minőségűre sikerült csinálni, mint egy ma ötezer !!!! éves kő:

 

Lehet, hogy a fok jó (?), de a kialakítása borzalmas és jóval kisebb is, mint a valódi burkoló kövek. Ha ezt vitte volna oda Merer, ma nem lenne naplója :)

Előzmény: fitosi (12112)
szenyor Lopez Creative Commons License 2018.05.18 -2 0 12188

Néhány hónapig, ez tudható. Kérdés, hogy hogy oldották meg a logisztikát:

- ebben a pár hónapban áthordtak annyi követ, amennyit csak bírtak és utána a szárazföldön folytatták a helyretolásukat-húzásukat. 

- Folyamatos volt a munka, de ez esetben amíg az ártérben iszap volt, nyilván nem lehetett dolgozni, előtte-utána viszont több volt a szárazföldi útja a köveknek.

Apróság, de számít. Ráadásul az áradás után nagy munka volt a termékeny földeken, kérdés, hogy tudták e nélkülözni a piramisépítőket. Nem láttam létszám adatokat a korról, de ha az akkori Egyiptomban laktak mondjuk 1 millióan, akkor nyilván 10-20ezer munkás nélkülözhető volt. Nem tudom milyen népességi adatokról rendelkezünk e korról.

Előzmény: kitadimanta (12187)
kitadimanta Creative Commons License 2018.05.18 -2 0 12187

- "No, és meddig tartott az áradás? Nyilván nem 365 napig egy évben... Max egy-két hónap."
- "ezzel csak azt bizonyítod, hogy valóban nem vagy tisztában az alapvető ismeretekkel sem."

Ez nem válasz.

Helyette mondd meg, mennyi ideig tartott az áradás.

Előzmény: emem (12168)
szenyor Lopez Creative Commons License 2018.05.18 -2 1 12186

Ne maszatolj, ezt írtad: "nem tudják elképzelni, hogy azokat a lyukakat ókori módszerrel is megtudták volna fúrni.". Azt mutasd meg, hogy én ezt hol írtam. Az nem érdekel, hogy mit gondolsz... Megint mellébeszélsz.

Előzmény: fitosi (12184)
fitosi Creative Commons License 2018.05.18 -2 0 12185

Jó bizonyíték, el lehet vele menni hozzájuk, bemutatni a régészeknek, mint cáfolatot.:)

Előzmény: Bertrand- (12179)
fitosi Creative Commons License 2018.05.18 0 0 12184

Az egyik problémád az volt, hogy fúróval készítették a lyukakat, tehát joggal gondolhatom úgy, hogy számodra ez jelentős probléma. Tehát, te leragadtál a fúrónál, az cseppet sem számított neked, hogy a követ elszállították hajóval, megmunkálták és pontosan olyan lett, mint a piramisokon.

Előzmény: szenyor Lopez (12180)
fitosi Creative Commons License 2018.05.18 -1 0 12183

Na, akkor ezt is tudjuk, hogy a találgatós bizonyítékok erősebbek, mint a régészeké.:)

Előzmény: emem (12175)
szenyor Lopez Creative Commons License 2018.05.18 -1 0 12182

Köszi, ez tök jó! Amúgy természetesen eszemben sincs cáfolni azt, hogy a folyón köveket szállítottak (erre vannak források), de pont azért lett volna érdekes a film, ha ennek a nehézségeit próbálják meg áthidalni, mint pl. a berakodás. Mert utazni a Níluson nyilván nem kunszt. De ez tetszik, mégegyszer köszi!

Előzmény: emem (12169)
szenyor Lopez Creative Commons License 2018.05.18 -1 0 12181

"A Nlíus nem érhetett a piramisokig"

 

És ezt is mutasd meg, hogy hol írtam. Köszi. Ja nem, most majd jön a mellébeszélés.

Előzmény: fitosi (12172)
szenyor Lopez Creative Commons License 2018.05.18 -2 0 12180

"nem tudják elképzelni, hogy azokat a lyukakat ókori módszerrel is megtudták volna fúrni."

 

Erre hozhatsz valami bizonyítékot, különben kénytelen leszek hazugnak nevezni téged. Azt észrevettem már, hogy az egyik kedvenc vita taktikád olyanokat a másik szájába adni, amit az sosem mondott. Ezt hívják egyszerű szóval hazugságnak.

Előzmény: fitosi (12172)
Bertrand- Creative Commons License 2018.05.18 0 0 12179

Van már bizonyítékuk!!

 

Nem úgy kanyarodott a Nílus!!

 

:o))

Előzmény: fitosi (12174)
szenyor Lopez Creative Commons License 2018.05.18 -2 2 12178

Lehet, hogy kezeltetned kellene a frusztrációdat :) 

 

Merer naplója pár hónapnyi időszakot ölel fel, messze nem a teljes építést, nem értem miért ragaszkodsz hozzá, hogy az építésről szól. A burkolókövek készítéséről, odaszállításáról.

Előzmény: fitosi (12172)
szenyor Lopez Creative Commons License 2018.05.18 -2 2 12177

Ne haragudj, de ezzel csak kiröhögteted magadat.

Előzmény: fitosi (12171)
szenyor Lopez Creative Commons License 2018.05.18 -2 0 12176

Aham, tehát továbbra is mellébeszélsz. Köszi. Tehát kép nincs.

Előzmény: fitosi (12170)
emem Creative Commons License 2018.05.18 0 0 12175

lásd az elképzelését a "bizonyíték" fogalmáról:

"Vannak bizonyítékok, de nem olyanok, melyekből egy bizonyos lehetőségre lehetne következtetni. Így valóban csak találgatni lehet a lehetőségek között."

Előzmény: fitosi (12174)
fitosi Creative Commons License 2018.05.18 -1 0 12174

Ismerem kitát az istenes topicokból, ott is hasonlóan tolja. Nem mondták, hogy mely civilizáció lehet az, de én Daniken nagy kedvencére gyanakodom, Atlantiszra. Velük kapcsolatban van az a tévhit, hogy ők adták át a tudást az egyiptomiaknak. Persze bizonyíték egyenlő a nullával, de így volt és kész.

Előzmény: emem (12173)
emem Creative Commons License 2018.05.18 0 0 12173

"de egy még ősibb civilizáció megépíthette, mert nekik megvolt."

igen, ez nekem is nagyon fáj, de emellett ott van még az is, hogy erről a feltételezett ősibb vicilizációról semmilyen tárgyi emlék nem létezik, "leszámítva" az "oroszországi monolitikus építményeket" (sic!).

de ha átlátogatsz a tudományba, akkor azzal is szembesülhetsz, hogy (ha jól értem) a delfinek a halakból fejlődtek ki az "ősi genetikus emlékezet felidézése" által, szóval ez egy átlalánso jeleenség a hozzászóló esetében.

Előzmény: fitosi (12172)
fitosi Creative Commons License 2018.05.18 -2 0 12172

Nézzük, miféle érvei vannak a két Danikenistának.

 

Az egyik oldalon ott van Merer naplója, aki leírta, hogy Hufu fáraó parancsára építették a nagy piramist. Leírta azt, hogy honnan, hová és hogyan szállították a köveket. Leírta, hogy hány emberrel dolgozott, mint csináltak, mi volt a feladatuk.

 

Ezzel szemeben a két Danikenista érvei:

 

- szemre saccolt kormeghatározás

- mivel nem tudják elképzelni, hogyan építhették, ezért nem építhették

- fúróval furtak lyukat  a filmben, ezért hiteltelen, mert nem tudják elképzelni, hogy azokat a lyukakat ókori módszerrel is megtudták volna fúrni.

- A Nlíus nem érhetett a piramisokig, annak ellenére sem, hogy a az 1900-as években bizonyítottan odáig ért.

- nem építhette ez az ókori civilizáció ezeket a piramisokat, mert nem volt meg hozzá a kellő tudásuk, de egy még ősibb civilizáció megépíthette, mert nekik megvolt. Vagyis, a történelem is azt mutatja, ahogy visszafelé megyünk az időben, annál fejlettebb korral számolhatunk...

 

Láthatjuk ezeket a legyőzhetetlen érveket, melyek Merer naplójával szemben állnak.

fitosi Creative Commons License 2018.05.18 -2 0 12171

Láttad a múltszázadi képen, hogy milyen közel volt a víz a piramisokhoz? Láttad. Innentől kezdve, nincs értelme arról társalogni, hogy elérhetett odáig, vagy sem.

Előzmény: szenyor Lopez (12166)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!