Kár, hogy az Eurosporton olyan "mostohagyerek" a szumó. Szerencsétlen Haru Bashot még augusztusban is nézni fogjuk, ha ilyen gyakorisággal tűzik műsorra.
En lattam az EB osszefoglalot. Fokent a magyar erdekeltsegu meccsekre osszpontositottak. Bardosirol a latottak alapjan a velemenyem roviden (es ez nem bantas, csak tenymegallapitas): profi birkozo az amator szumosok kozott.
Nem sokról maradtál le, szokásos fókuszos szencációként meghírdették, hogy csak minket, csak most, beengedtek egy szumó iskolába, de ott éppen pihenőnap volt, ezért annyit láttunk, hogy Attila egy istállótársával ment egy pár meccset a fókusz kedvéért + Maszutó beszélt egy keveset az ottani életről.
Ha abban az időpontban éppen nincs versenyem (nem sumo - vitorlázás), akkor természetesen igen. Bár akkor is inkább a nehézsúly és az open küzdelmeit fogom megnézni.
Én tavaly vettem a fáradságot és leutaztam Szolnokra megnézni az EB-t. Elég izmos és dinamikus fickók alkotják az élmezőnyt. Félek, hogy önmagában a szép birkózómúlt kevés lesz oda.
Az olimpiai bajnok birkózó Majoros csak segédkezik a ketrecharcosoknál, Bárdosi Sándor azonban mérkőzik is a szumó-Európa-bajnokságon. A sydneyi játékokon ezüstérmet nyert birkózó szerint a szabályok szinte egyformák, és jó szereplés esetén még pénzt is kereshet vele.
[...]
Bárdosi az Eb-n a 85 kg-osok versenyében áll rajthoz.
Azert ennel talan osszetettebb a szumo, egy birkozo szerintem a yotsu (ovfogo) technikakkal elboldogul, de oshi (tolo) vagy nage (dobo) technikakban es ellenuk nem biztos, hogy helyt tud allni. Meg aztan ott a tachiai is ami kifejezetten szumo specialitas.
Igaz, fogalmam sincs, hogy nez ki egy szumo EB-n a 85kg-sok mezonye.
Ja, Kotomitsuki ozeki-eselye es Tochiazuma yokozuna-eselye szerintem kb. olyan lesz, mint Wakanosato ozeki-eselye es Kaio yokozuna-eselye volt januarban...
Úgy gondolom van esélye holnap Tochiazumának, ugye neki pozitív a mérlege a yokozuna ellen + az is segíthet neki ha Asashoryu ma este úgy ünnepel, ahogy szokott :) .Ebben az esetben Azuma yokozuna jelöltként indulhatna a következő bashon.
Asashoryu besoporte a 12. yusho gyozelmet... es ezzel nehany rekord megdontesere nyilik lehetosege hamarosan. - Asashoryu tobbszor is elmondta, hogy az idei terv mind a hat yusho begyujtese. Ez meg soha senkinek nem sikerult (Taiho nyert hatot zsinorban ketszer is, de nem egy evben). - Az elmult 9 bashobol 8-at nyert meg, ez korabban csak Chiyonofujinak sikerult egyszer 1985-87-ben. 10-bol 9 mar egyedulallo volna. - Az elmult ket naptari evben 8 bashot nyert meg. A rekord ket ev alatt 9, ez is Chiyonofuji nevehez fuzodik, az 1985-86-os esztendokben. - A legtobb merkozest egy evben Kitanoumi nyerte 1978-ban (82 a 90-bol). Eddig Asashoryu merlege 43-1 2005-ben.
Pib: A makekoshi alapbol nem kizaro ok... viszont ozeki csak sekiwakebol lehet. Ezert minimum meg egy basho kell. Szerintem 9-13-11-re megkapna a rangot, 9-12-12-re is, 9-12-11-re inkabb nem. Ha holnap megszerzi a masodik helyet, az sokat lenditene az ugyon.