Megigértem, bocsi mindenkitől az OFF-ért-mivel nem témába vágó lenne, de itt a rosszéletűről-ördögpalántáról készült képek, amiket beigértem. Biztos HI-FI-s - analóg lesz, mert már a kábeleimet igencsak ráncigálja :
Mindenkitől bocsi az OFF-ért ! További jó szórakozást mindenkinek ! Csak egy új HI-FI-stát akattam bemutatni - megosztani mindenkivel :)))) A kábeleket már szereti, a többi pedig szabadon választott lesz :)
Az Ön értelmi szintje ennyi, mindenki által tapasztalhatóan - prezentációjából adódóan, hát ez vélelmezhetően viszont sokat elmond Önről értelmesebbjének, ezen megnyilvánulása. A dologban pedig az a legszebb, hogy Ön minősíti saját magát, nekem még erölködnöm sem kell ezért :))) Inkább megyek Győr - FTC női kézit nézni, annak több értelme van-lenne :) Izgisebb.
Mint egyszer bölcs okítómesterem mondotta annó : "Nem fáj, csak kellemetlen annak, aki agyilag fogja is. Aki nem fogja, az el van mint a befőtt a nagyi polcán, próbál fűrdőzni a általa mondvacsinált dicsfényben, mihaszna." De nagyon igaza is volt !!!! Tehát jobbulást !!!
Jé már tud végre olvasni és még fel is tudta fogni tartalmát ?! Na ez már hangyafülnyi haladás az Ön részéről !
Tetszik tudni a személyeskedés pedig primitívségre utal ( már több ízben említettem ), így nem én minősítettem Önt, hanem Ön minősítette saját magát ! Van ez így :) Nem fáj, csak kellemetlen.
Tetszik tudni én azért azt is figyelembe szoktam venni, hogy ki is minősít - mielőtt a lelkemre is venném, így még a primitívség mellett, mivel tudatlanságát már számos hsz.-ében alátámasztotta, a szánalmas jelző is megilleti, mivel véleménye számomra a nem mérvadó kategória.
Amúgy pedig ha megkérhetem, ne próbáljon korlátozni abban, hogy hol igen, hol pedig nem ténykedhetek, mivel erre Önnek se lehetősége, se felhatalmazása, se semmije a kacsóján és a billentyűzetén kívül nincs ! Azért érdekes próbálkozás volt :)
Sajnos csak magam tudom idézni, ha nem olvastad el figyelmesen :-)
"(3 tekercs fért fel egy nagy orsóra, ezek nem voltak teljesen tele)"
Szerintem jó ha olyan 400-450m lehetett egy orsón, ráadásul van amelyiken több, van amelyiken picit kevesebb. Úgy szemre válogattam össze őket hogy felférjenek a nagy orsóra. Tapasztalataim szerint max 1350m fér el még használhatóan a nagy orsón a 25 mikronos szalagból (2 teljes 18-as orsónyi plusz egy pici :-) ). Szerintem úgy vagdalták őket össze gyárilag, hogy a megfelelő hosszúságú műsor felférjen rájuk, majd így adták adásba. Gondolom én. :-) Nincs tapasztalatom ilyen téren, de így hangzik logikusnak.
Mindegyik szalag elején a bemondók bemondták hogy mi következik, majd a végén bemondták a következő műsor tartalmát is. Reklámok nincsenek a szalagokon, szvsz az máshonnan mehetett adásba. Sajnos az orsókon semmi információ sincs arról hogy mi van rajtuk. Pár befutón van csak hogy "zwei", de ez minden. Van pár szalag amin csak beszélgetések vannak....
Nagyon valószinű hogy ezekről a szalagokról ment az adás. A felvételek minősége még így bő 30 év elteltével is nagyon jó, szalagzaj pedig szinte alig van rajtuk! Igen jó magnóval készülhettek a felvételek :-)
Egyik este rászántam magam is belehallgattam azokba a szalagokba amiket bő fél éve vettem egy nagy gyűjteményből (kicsit szellőztetni kellett őket)
Az Ö1 adó adásai (1978-80 közöttiek) vannak a szalagokon, főleg 25 mikronos nagy valószinűséggel BASF szalagok (a 2. sz. Uher erre van belőve és hibátlan felvételeket készített a szalagokra) A felvételek nagy része negyedsávos, 9,5 cm/s, jelentem semmilyen áthallás nincs. Ja kiválóan szólnak a szalagok, még a negyedsávos Revin is. Párat ami nagyon tetszett áttekertem nagyorsókra (3 tekercs fért fel egy nagy orsóra, ezek nem voltak teljesen tele). Egy picikét piszkolnak már a szalagok, de még bőven elviselhető szinten.
Van egy pár olyan is (~20 tekercs) amikről fogalmam sincs milyen szalagok, de nem ragadnak. (az orsókon "Made in Usa", gyanús hogy valamilyen Scotch lesz)
Mondá vala, ha valaki magának 'vauzik - na arra vauzzon vissza :)' Ez ugrott be, erre a marhaságra.
Nem bírom követni azt, hogy a nem Önnek szóló hsz.-re, miért is tán Ön reflektál ? Ja tudom már miért, az Ön olvasási - felfogásbeli dolgaiban is problémák leledzenek, mint haverjánál ! Hát ez sajnálatos, így egy válasz marad számomra :
":)))))))))))))))))))))) - édes volt reflektálása, de minek is tette !"
Így legalább felvetődik a kérdés, ha sem Ön, sem a drága haverja, se olvasni, sem felfogni - értelmezni nem tudja-bírja a leírtakat, akkor minek is kóstolgatnak ? Na ezen rágódjon, ha van - illetve lenne mivel !
Felesleges energiáit inkább tervezésre és kivitelezésre fordítsa, mely ténykedését eddig igencsak hanyagolta.
Mivel sem olvasni, sem az olvasottakat-annak tartalmát agyilag felfogni sem képes, amit bizonyított is eddíg már több ízben itt a Fórumon, akkor pedig miért is lenne baj, hogy nem olvasta el ??????
Már a kérdés is felesleges volt szerintem ! Az Ön általi ellolvasás pedig szintén ! Ez Önnek oly megerőltető ténykedés, mely mély nyomokat hagyna Önben :))))
Hozza a formáját, mint mindíg, a megszokott módon :))
Remélem, ez megfelelően rövid hsz.-em volt az olvasáshoz-annak tényleges felfogásához, azaz : "Balról jobbra és fentről lefelé...." és a szócsoportok értelmezése, felfogása terén is......
:)))
Édinek tetszett lenni :))) A napomat bearanyozta :)
Van egy Uher Sg 520 Variocord magnóm. Sajnos ha ráveszek a régi felvételre akkor nem törli le az alatta lévőt rendesen. Új szalagra vettem fel 1/2 sávon és ugyanazt visszatekertem majd újra felvettem és így sem törli rendesen...
Van valakinek hozzá való törlőfeje, esetleg valami ötlet, hogy hol tudok ilyet venni?
Az a valaki én voltam. Én tettem be a Tefifon linkjét, azzal a megjegyzéssel, hogy Vili bácsinál is a magnók között láttam ezt a helyes kis szerkezetet.
És, valóban, mindenki tudja, hogy milyen elven működik.
Papírszalagra volt a mágnesezhető réteg felvive. Amúgy meg mit nem értesz azon, hogy az első magnetofon 4 évvel előzte meg az első magnetofont? :D Pláne, hogy nem tisztázott, mitől lesz magnetofon a megnetofon.
Nem mondja, hogy olvasni is tud tán már végre, amit eddig nem tudott !!!!! Az idő úgy tűnik, csodákra képes.......:)
De nagy öröm számomra mindez ! Már csak az a felfogás, illetve méretbeli gondokal van még gondban, de már tán alakul az is, úgy tűnik.......
Önnél ez már egy nagy előrelépés, mármint sakkban a ló-lépés! Rosálásról nem is beszélve, ami egy védekezési forma lenne, ha eddig ezt nem tetszett volna tudni ! :)
De nem kívánom drága időmet, ennek kivesézésére fordítani!! Sőt Önre sem !!
Tehát : xép éjxakát :)
Ennél többet tán számomra felesleges is lenne mondani :) Mivel nincs miről és mit, akkor minek is :) Tehát füttyöljön és füstöljön nyugodtan, engem az sem zavar ! Egészségére !
Ui.: - utóirat ! - konnektorba történő elvetemült módon történő pisilést nem javaslom, mert megrázó élménye lehet - lehetne, a következmények tekintetében !
De amekkora egója van, tegye meg, majd a temetésére akkor küldök egy koszorút !
Köszike a reflektálásodat de a kettőnk közötti eltérés az, hogy Én le is írom és tudósítom is az ittlévőket arról, eddig mit is ténykedem, hol is járok jelenleg a technikával, a kellő-szükséges információ átadásával ! Aki értelmes és tudja miről van szó, annak nem mond újat a dolog!
Te eddig mit is tettél ezen irányvonalban ? Regélj !!!!! Kérlek !!!
Fórumtárs felkérésére, nem volt véletlen, amit és ahogy válaszoltam! Tényleg sajnáltam, hogy meghiúsult az együttműködésünk és ezt szívemből írtam, hogy nem tudnám összeegyeztetni - saját dolgaimmal ! Eddig sem hamukáltam - füllentettem itt a Fórumon, most sem teszem, ez az igazság ! Nem is szokásom, ha eddig nem tűnt volna fel !
Már megbocsáss, de Én eddig is korrekt voltam ! Ha eddigiekben ezt nem támasztottam volna alá, elárulom ! Ha nem vagy elfogult és visszaolvasopl, akkor belátható. Az az aranyos, hogy a fórummotor legalább engem igazol :)))
Csak tudod nehezen viselem azt, ha a tudatlanok mondanak véleményt olyanról, melyhez az "alapműveltségük" sincs meg, továbbá se az erő - se az eszközök nem állnak rendelkezésre, a megvalósítás terén, de Ők megmondják meg a 'frankót' mindenkinek. Sőt, ellenőrizni, megvalósítani sem tudják a dolgokat, de amit leírnak, az pedig a "szenteltvíz" kategória lenne a számukra - szerintük :). Ezt pedig fogadja el mindenki! Te erre mit lépnél ? Költői kérdésem volt-mindez ! :)
Már megbocsáss, de a humor kategória számomra így az egész itteni Fórum ! 0- érdemi tudással, 0- tapasztalattal, 0- gyakorlattal mondani véleményt másoknak, hogy az lenne a mérvadó és az irányadó - mások számára :)). Ezt mindenki fogadja el, mert Ők a tudorok, a nagyon okosok :)))
Amúgy :
Lehet engem kóstolgatni, még néha tán élvezem-élvezném is a sok tudatlan megnyilvánulásukat !
Néha szórakoztatnak, derülök a megnyílvánulásaikon és őszintén sajnálom azt aki az érdemi infórmációt várna, de - marhaságot kap helyette és lóg a szeren miattuk, mert nem tudja mi is az igazság!
Ezen nagytudású - szakavatottak pedig nem vállalnának fel, egy kártérítési eljárást - több misis kártérítési és károkozás de remélem megérik azt, hogy a körmükre mézzenek már végre :)) Majd ha egy jó - kis szaftos büntetőeljárás kapcsán, rájönnek a dolgok lényegére !
Szerintem pedig addig egy felesleges időtőltés mindkettőnk számára, a másik fél számára is, felesleges petting lenne bármi, mivel érdekes - mindkettőnk számára érdekes téma hiányában, kár lenne a ráfordított időért és energiáért, ha nem tudjuk egymás tudását fejleszteni, valami érdekessel előállni, ami felkelteni a másik érdeklődését !
Tehát fokozzam ? Szerintem nem szükséges ténykedés lenne !
Se megbántani, se lealegální nem akartalak - olvashatóan gondolataimat leírtam, kérlek gondolkozz el rajta, a leírtakon, csak ennyit kérek ! Se többet - se kevesebbet !
Mellédumcsi :)))) Mindezt pont Öntől hallani ? :) - Édes - aranyos - vicces lenne !
Aminek Ön lenne a 'nagymestere', eddigiekkel-tényekkel bizonyíthatóan !
Mindez pont Öntől ?:) Ezen sarkallatos megjegyzésével ! :)
A hónap - vagy az év hamukáját kívánta itt előadni, avagy bennünket akar szórakoztatni ?:)- mint mindíg !:)
Elárulom nem ezzel kellene próbálkoznia !!! Kicsi - hangyafülnyi tudással inkább :)-talán ! Akkor felkelthetné az érdeklődést, az értelmesebbje között. Egy szikra, egy ötlet, tudással karöltve.:)
Mit is tetszett eddig mutatni érdemben a saját ténykedéseiről, saját kreációjából, kivitelezése kapcsán ? :)
Ja a nagy semmit eddig, azaz a nagy : "0"-át :), így a vicces - illetve szórakoztató kategóriában lenne az Ön helye, hsz.-e kapcsán :))- azaz a semmi érdemi + nagy - hatalmas egóval kombinálva, számomra nem kíván fokozással, mert reménykedem abban, végre rájön a dolgok lényegére! Ebben tényleg csak reménykedem !
Tetszik tudni nem fáj, csak kellemetlen állapotban van! ( de ezt már több ízben említettem sajna) De nem nekem lenne az, ezen állapot :) Van aki fel is fogja, van aki pedig sajna nem ! Fórumon va ez így.
Na az pedig egyéni szoc. problem - az érintettnek, hogy ki igen és ki nem :). Nem tisztem, bárki minősítése és nem is kívánom felvállalni mindezt !
Nekem elég a saját értékrendem szerinti minősítés - kategórizálás :) Mellyel köszönöm, de jól elvagyok - be is tartom, tapasztalhatóan ! Saját tapasztalataim szerint be is vált (!), tehát - kell - kellene ennél több számomra ?:))) - Nemigazán!!!! Bejárt, kipróbált utat, járatlanra lecserélni - bűn lenne :)) Én ezt vallom.
Ha nem így van cáfoljon meg már végre ! Én kérem-kértem több ízben is !!!
De eddig hiába is kértem mindezt, a mellébeszélésen, a bunkó - idősek kóstolgatásán, tudatlan mellébeszéléssel kombinált - érdemi tényeket nélkülöző felesleges dumán kívül, Önnek nem sikerült bizonyítani azt, hogy érdemes lenne arra, hogy visszaállítsuk a tegeződést, kettőnk között.
Sajna erre métatlan, pedig ezen pozícióban nincsenek sokan(!), akik ezen címet kivívták maguknak, a történelem menetében. Sajna Ön és haverja, domináns okokkal kivívták maguknak ezen titulust, mely okok oly drasztikusak, mely józan és értelmes embernél kiverik a "biztosítékot", így nálam is kiverték.
Ha nem tudnák mivel tették, olvassanak akkor vissza. Habár lehetséges, hogy éretékrendünk is eltérő.
Tetszik tudni, a repülő téren, 10 éves ténykedésem során, 1 db egész ember volt, akivel magázódtam, mivel a személyes - magán cuccumban turkált önhatalmúlag, így a bizalmam megrendült vele kapcsolatban. Pedig a ténykedésünk a bizalomról, egymás segítéséről kellett volna, hogy szóljon az egész munka során.
Tudom, Önnek hosszú és mellékdumcsi az egész, így inkább abba is hagyom! Csak reménykedem abban, hogy valami le is jött Önnek, az eddigiekben leírtakból, egy molekulányi tapasztalat, ha végigolvassa az egészet! :)
Amúgy :
Jó éjszakát ! A holnapi napra pedig szép - napot kívánok ! Mindenkinek !
Már előre jeleztem hogy egészségedre, de én nem tervezem semmiféle magnó építését úgyhogy tőlem nem kell féltened egyetlen icike-picike tudásmorzsát sem :-))
Sok sikert a magnó megépítéséhez. :-) Azért majd tudósítsd néha ezt a kis közösséget hogy hol tartasz :-ppp
Ez most vicc - volt a részedről, vagy teljesen komolyan gondoltad ?
1-2 ötletet elmondtam arról, hogy lehet megvalósítani pl. a fékezést profi módon úgy, hogy az a fékezőszalagot teljesen párhuzamosan-húzva feszítsük a fékező-szalagot, a tárcsán és így ne legyen pl.-oldalkopás sem. Olcsón és stabilan megvalósítható ötletet mondtam el, ami vezérelhető, folyamatosan állítható ! Ha neked nem mond semmit az sajnálatos dolog, de hozzáteszem nem is az én hibám lenne !
A tényleges stúdiómagnóm végleges tervei tán nem kellenének netán ? Úgy tűnik kellenének Néked és ingyen :))))))))))) Ezért is voltál vicces ! Nem 1, nem 2 ilyen léhűtő nyúlt le, nem is 1-2 tervemet - elképzelésemet és saját hasznukra értékesítették, saját hasznukra. Tehát tanultam ezekből :)))-ha nem vetted volna észre !!
Bocsika, de így igen vicces voltál ! Én több alapötletet elregéltem már itt és az értelmesebbje majd fel is használja :)-remélem.
Így nem árulom el, a nyomaték érzékelés megoldását és annak súlyozott feldolgozásának tényleges megoldását sem, mivel se időm, se energiám nincs arra, hogy rosszindulatú fórumozókat felhomályosítsak olyan megoldásokra, melyekre külön magyarázat szükségeltetik, hogy megértsék, illetve a gyakorlatban megvalósítsák.
Amúgy csak azért tettem be, mert régebben ment itt a polémia, a fent nevezett közeli rokonságának a hájszpídesítéséről (hű de szép szó lett :) ). Merthogy föl kellett találni a csövön a likat :D
eeeegen naon, naon kemény lehet.... csak mire fel kellene 1 mikronos lejátszófej 38-as sebességhez. Inkább nézegetni kéne az átviteli görbét, mint halgatni...... :)
Ennek a felvevőfeje 2 mikronos résszélességű. Mit gondolsz, milyen az átvitele 40 Hz alatt?
De legyen, idézem: "oda-visszajátszó orsósoknál sokkal korrektebb megoldás ha két capstan és két görgő van. Az oda-visszajátszó nagyorsós gépek mind ilyenek. (Akai GX-400D/650D, Technics iso-loop, stb)
Nyuszókám! Ilyet kérdezni, amit a Technicsel kapcsolatba tettél..... Az a slip mentes closed loop dual capstan legelegánsabb megoldása.... Igaz, lopkovic, mert anno a 40-es években a Siemens "Film klang" perforált szalagos készülékeinél volt ilyen, csak ott nem két gumigörgő volt, hanem perdorált szalag és a felső részen fogastengely, aminek mindkét oldalát használták. Itt a szalagfeszítést nem a szokásos tervezett slip (megcsúszás) hozza létre, hanem a zárt hurkon belül egy rugós feszítőgörgő adja a feszités mértékét. (legalul szok lenni az a görgő)
Nem kéne citálni folyamatosan azt a szerencsétlen 4450-et! Minek oda nagy tömegű görgő? He? Mind a két irányban "húzós capstan" dolgozik, de - és itt bicsaklik RS kollega ellenszenve a filces szalagszoritással kapcsolat6ban - a 4450 szalagfeszitése kicsi, ami egyben azt is jelenti, hogy kíméli a fejet és a szalagot is. Jól is nézne ki az a magnó egy Revox szalagfeszítéssel, 500 óránként cserélhették volna azokat a vaj puha "beige" szinű fejeket.
A csúszó alkatrészekkel megvalósított iránytörést kerülni kell mint a pestist. Ha görgők vannak benne akkor más a helyzet, az Otari stődió gépein is vannak ilyen görgők, illetve himbák.
Az akai nagyon sok féle mechanikát alakított ki autó-reverse-hez:
- olcsó mechanika, asszimmetrikus kialakítás, de a reverse irányban csak lejátszani tud. (GX-220 sorozat)
- középre helyezett görgő, szimmetrikus felépítés, 6 fejes 18-as orsóméret(GX-266D)
- kettős capstan 6 fejjel, 267-es orsó. (GX-650D)
- középre helyezett capstan, 6 fej 26,7cm orsó
Az akai a hatfejes készülékeinél néhány típuson kettőt-kettőt közös burába épített, így rövidebb hosszra volt szükség. (ilyen a Technics RS-1700-es is)
A régebbi akaikon is van egy capstan középen, GX-260, és társai! Ahol nagyon "hosszú" a fejegység, ott sokszor használnak ilyen sodródás csökkentő görgőket, persze ez jó esetben elég nagy tömegű, és finoman csapágyazott! Látni ilyen megtörést egyéb gépeken is, pl. Uher, meg... Nagra...:)
Az akai 635-ös szériájánál van csak egy capstam, középre helyezve. így teljesen szimmetrikus a konstrukció, és a capstan mindig húzza a szalagot és nem "tolja".
A korai Akaik GX-650D amely háromfejes, és a GX-400D ami hatfejes két capstanes gép! Mért kellett megtörni ezt nem értem! (fix) szalagvezetőt akár minden fej közé lehet tenni, ez nem függ a capstan helyzetétől. A filcet utálom, de ezt Te is tudod.
A Technics valóban egytengelyes, de kétgörgős gép.
A hat fej miatt csinálni kellett valamit, hogy a szalag ne mászkáljon össze-vissza, és még így is kellet filc papucs! Tudom, hogy neked tetszik, de nekem volt is, és nem véletlenül szabadultam meg tőle, szvsz idióta egy konstrukció... Ahol 6 fejet használt az Akai, ő is egy capstannal oldotta meg, vagy megtörte a szalagvezetést! (GX77!)
"Hogy a szalagpálya miért ilyen lett, miért kellett két lendkerék,miért nem jó ez például így?"
Az oda-visszajátszó orsósoknál sokkal korrektebb megoldás ha két capstan és két görgő van. Az oda-visszajátszó nagyorsós gépek mind ilyenek. (Akai GX-400D/650D, Technics iso-loop, stb) Ebben az esetben két lendtömeg is van.
"gyorstekerésnél addíg nem vált irányt, amíg kellően le nem lassult."
Minden magnó lassít irányváltáskor, ez nem újdonság.
Ami nem tetszik nekem, hogy a fejegység közepén lévő tape-lifter nagyon nagy iránytörésen viszi át a szalagot. Ettől függetlenül érdekes gép.
Te nem vagy magadnál!:)) Van fogalmad róla, hány Kbyte-nál kezdődik az ő "párszavas összefoglalása"? Arra pedig mérget vehetsz, hogy 100% mellédumcsi lesz:xDD
Nagyon "édi" vagy, én Tőled nem láttam semmi konkrétumot, erre utaltam....
Lehet hogy a látásom nem olyan tökéletes de olvasni még tudok, és nem emléxem semmi konkrétumra amit Te írtál volna a saját magnód megvalósításáról... (pl. ilyen áramkör, itt ezt és ezt csinálja, ilyen meg olyan érzékelők itt és ott ezt a jelet figyelik, stb. Szóval nem konkrét kapcsolási rajzokat/mechanikai részletek tervrajzait hiányolom a félreértések elkerülése végett :-)) )
Ha kisegítenél hogy beidéznéd a hozzászólásaid a témában ahol konkrétumokról beszélsz, vagy esetleg össze is foglalhatnád pár szóban. :-)*
Tartalmilag nagyon édi megnyilvánulásod volt, még majdnem meg is könnyezem :) ! Pont én tettem fel egy rakás konkrétumot - rendelkezésemre álló erők, eszközök tekintetében, kivitelezett összerakott dolgaimról és csókos barátaidnak csak a mellébeszélés, okoskodás, marhaságok hintése jutott, mint ahogy Neked is!
Több ízben kértem, tegyenek már fel valamit, hát nem jött össze! A nagy dumán kívül semmit sem tudnak felmutatni a nagy egó-n kívül.
Mivel semmit nem tudtak felmutatni, mint ahogy Te sem tudtál, így nincs igazán miről beszélgetni, főleg a tervezés, kivitelezés, megvalósítás terén, ha eddig nem tűnt volna fel ! Úgy tűnik nem tűnt fel.
Mint említettem itt a digitális tervező és '0' szériás kivitelező műhelyem a kéglimben lakozik, a további gyártást megoldja a cég, a különböző részlegekkel :) Asztalos - mechanikus - elektronikai - lakatos - marós műhelyben.
Tehát nem nyertél hangszórót, még egy 'monyó' felét sem :)
A jóindulatod pedig sugárzó :))) De mit is várhat az ember :)))
1000+1 bocsika a késői válasszal, de az asszony az elvesztett 14,5 éves barátom után meglepett egy 6 hónapossal :)). Amint tudok, majd teszek fel képet szentemről.
Jelenleg a nap 24 órájából 25-öt vele kell, hogy foglalkozzak, mivel az ezüst hangfalkábeleimet is molesztálja és minden érdekli ami mozog és hangot ad, avagy villog. Szóval HI-Fi-sta lesz - az biztos, csak jól kell nevelni :)
Sajna így az elgondolásaim is állnak egy kicsit, de csak idő kérdése a folytatás, mivel a kutyus nő, mint a veszedelem. A 2x400W erősítő közül is az egyik már félig kész, a másiknak még neki sem álltam:(, a xalagos-magnó váza is már fix, nyomtatott áramköri lapokat kell legyártani, mechanikus - szabályozott fékeket beállítani, jeladókat - visszajelzést adókat ideálisan elhelyezni, bekötni.
Egy kolléga általi felvetésre reflektáltam. Sajna vannak itt olyan személyek, akik számára sem az erők, sem az eszközök, sem a tudás nem adatott meg, csak a mérhetetlen egó és pettingelésre való kényszer, mely szerintük bőven elég érvényesülésükhöz. Néha édesek - szórakoztatóak, de néha fárasztóak is tudnak lenni.
Valóban érdekes madár a 4450. Nagyon régóta megvan de még azt sem tudtam, hogy Philips, mert pont a rendszámtáblája hiányzik. Javítgattam annak idején, de nem túl lelkesen, rajzok nélkül macerás volt, félretettem. Nemrégiben előkerült, a fórumtársak segítettek beazonosítani, lett rajz, így már hamar kiderült, hogy nincs is szervi baja (a negyven éven és a hiányzó szíjakon kívül). Amiért félretettem, az ez volt, csak már elfelejtettem:
Hogy miért tették, azt nem tudom,mert a szalagpálya egyáltalán nem kopott. Talán úgy gondolták hogy Bogen fejjel jobb lesz, csak nem meggerrel kellett volna ellenőrizni, mert nem tudom másképp elképzelni, miért szakadtak meg a tekercsek a láthatóan új fejekben. Sajnos eredeti lejátszófejet még nem sikerült bele szereznem (ha valakinek van eladó, szivesen megveszem), de így is ez gép a legjobb arra amire használom. Ez egy tökéletes bulimagnó, csak rá kell dugni két hangfalat, rá egy nagy orsót, oda-vissza játszásra kapcsolni és hajnalig elvan magában. Látványos, jó hangulata van.Az már csak a fröccs megfelelő adagolásán múlik, hogy ne vegye észre senki az adott számon hogy azt most három órája vagy harminc éve hallotta :-) Könnyű kezelni, könnyű befűzni, elég bolondbiztos, vigyáz a szalagokra,jól mutat a pöttyös Philips orsókkal is. Látszik rajta, hogy az alapokat olyanok alakították ki akik már láttak magnót. Csak gondolom így húsz kilóval nehezebb lett volna mint amit elképzeltek, ezért hívták a fiatalokat, hogy itt egy tál vigyorgós süti, meg ez a prototípus, innovativkodjatok bele mindent ami a többiben nincs, de könnyebb legyen ám.Például hihetelennek tűnt, hogy az a kis gumibigyó megállítja a nagy orsókat, pedig megállítja, csak komótosan.(Ettől még persze nem az igazi, de ez legalább nem lett cseppfolyós.) Cserében egy ügyes trükkel figyelik az orsók forgását és pl. gyorstekerésnél addíg nem vált irányt, amíg kellően le nem lassult.Állítható a gyorstekerés sebessége, ez nagyon jól használható.Kikapcsolás után nem felejti el, melyik irányba használtam, ez jó, mert én viszont elfelejtem és más magnóknál morogni szoktam érte.Pár csavar, csatlakozó és már külön is van a futómű és az elektronika, ráadásul működőképesen, az elektronika amúgy is modulrendszerű, jól javítható. Hogy a szalagpálya miért ilyen lett, miért kellett két lendkerék,miért nem jó ez például így?
Hát ettől Philips. Hogy igazi zenehallgatásra jó-e? Na ezt már nemigen fogom megtudni, legfeljebb csak közelíteni. Mindenesetre vannak kétségeim.
N7150- Itt viszont már bűnös vagyok az előre megfontolt szándékban. Illetve nem egészen. Betévedtem a nappaliba és rémülten vettem észre hogy nincs már ott egy olyan hangkeltő eszköz sem, amin ehhez a produkcióhoz forogni kell valaminek. Ez pedig maradandó károsodásokat okozhat a szervezetemben, megoldás kellett.Első kísérletként megpróbáltam a főnökasszonynak elsütni egy STM formájú, STM színű és STM tartalmú fésülködőasztalt, de alighanem gyanút fogott, nem kellett neki. Innentől kezdődtek a bajok, mert szép és jó magnót sok pénzért lehet venni de csak szép magnót kevés pénzért már nem egyszerű. Na ez a gép lett a kis Philips. Működőnek hirdették, az is, ráadásul tűrhetően muzsikál. Hogy parádézik egyet a nyomógörgővel, az nem okoz nálam nagyobb stresszt, mint amikor az Uher Logic befűz.Ugyanazt a mantrát mormolom.Nagyobb bűn az, hogy még a lendkerék is műanyagból van.Röviden: nincs lelke.Viszont könnyű befűzni, ennél talán csak az automata befűzőset egyszerűbb de azt még nem próbáltam. Bocs a novelláért, még mindíg meleg van.
A szíjhajtással (ha jól csinálják) egészen kicsi nyávogás értéket lehet elérni, sokan ódzkodnak, hogy cserélgetni kell, szvsz ez marhaság évekig nem kell hozzá nyúlni! Amikor meg időszerűvé válik, nem nagy költség... Bár lehetne még ritkábban is, ha olyan szíjat használnának mint a Nagra, abban nem nagyon kell...
......viszont a kütyü megjelenési ideje óta eltelt idő esmeg hozta a tanulságot.....
Hogy konkrét legyek, erről van szó:
Szóval ezekről az amorf fejekről (FSX). A magnók már rég szétrohadtak (mert hát legyünk őszinték, ezek nem az örökkévalóságnak készültek) és ugyan az van amit régebben az Akai GX-fejes kazettásmagnóknál tapasztaltunk, a mecha rhad ki a fej alol, és nem úgy mint rég, hogy a fej adja meg magát előbb. (Persze itt is van udítő kivétel, a GXC570 és GXC760 a két üdítő kivétel, ezek a Revoxhoz hasonlóan 5 mm átmérőjü capstan tengellyel készültek, ezek még 20 év üzem után is olyanok, mint az újak, már ami a csapágyazást illeti.)
A 4520 as érdekes gép. Először is : jó nagy ,és nehéz gép. Amúgy a kinézete kifejezetten impozáns.
Az is igaz, hogy nagyságrendekkel jobb, és komolyabb, mint a korábban emlegetett műanyag ipari hulladék.
Jól kezelhető, és jól kitalált gép. Szépen, pontosan működik. Korábban már volt róla szó, hogy a szalagkezelése mintaszerűen precíz. Ezen kívül, szerintem hasznos a szalagcsévélés sebességszabályozás, és az állítható bias is.
3 sebességes, bár nekem sajnos mindkét ilyen gépem negyedsávos volt, így a 38 -as sebesség mondjuk értelmetlen volt.
A gép belseje viszont kriminális kinézetű:
Továbbá, sajnos erről is elmondható, hogy néhány műszaki (?) megoldása árnyaltan kifejezve is elb@szott. De nagyon.
Ilyen például, az egyébként kiválóan működő szalagfeszítés érzékelő himbák mechanikája. Ez egy fölöslegesen elbonyolított , műanyag mechanikai elemet tartalmaz, amely a himba karok folyamatos mozgása miatt állandó hajlítgatásnak van kitéve, és bizony idővel -talán az anyag öregedése miatt is- eltörik.
A sárga nyíl mutat a hajló elvékonyított részre.
Törés esetén lehet vakarózni, bár némi leleményességgel javítható. De pl. egy Studer B67- ben az ugyanilyen elven működő alkatrészt pofonegyszerűen, és örökösre meg tudtak csinálni.
Ijesztő dolog volt felfedezni azt is, hogy a fejegységen minden egyes szalagvezető, még a lifterek is, közönséges (mágnesezhető) vasból készültek.
Tudod mit rotyóka! Nekem volt a kistestvére, a 7150, belenéztem, és sürgősen továbbadtam. Ezeket a műanyag fosokat ellenőrizgesse az, akinek két anyja van... (esetleg nagy szakértőnk Gyulai bátyó, aki a prosit nézegetve arra jutott, hogy modulszerűen van összerakva, mert a képen nem látta, hogy a csavarok fröccs öntve vannak...:) )
Szerintem a legszebb szalagos Philips az N4450 volt. Táv is volt hozzá. Lehet hogy vannak rajta szerencsétlen megoldások, a Philips - Grundig erről volt híres. Aztán ott vannak a híres csigafúrók ......
A legjobb Philips viszont az N4520/4522 volt - ez vitathatatlan.
Élőben csak Spacc Mesternél láttam, szép készülék.
A 4450-ben nem nagyon van műanyag, lemezből van az egész, csak az a szerencsétlen szalagvezetés, és a billenő görgők... Ebből a szempontból a 7300 sokkal jobb lenne, csak hát az egész egy műanyag vacak, és mint alant írják, bármikor széteshet az egész, javíthatatlanul...
Bizony. SHR-416-osok, vagy SHR-432-esek. Ha annyi volt a szalagsebesség, mint az elődöknél (200-asok), akkor az 1.18 cm/s volt. 22"-os az orsó. A 200-asok 24 órát rögzítettek egy orsóra. Nagy kár értük.
Szerintem ennyit nem ér ez a műanyaggyűjtemény. Ha Philips akkor már a Philips oda-visszajátszó hatfejese, mert az tényleg szép. (bár az is eléggé műanyag)
Philips N7300 magnó 49 eFt-ért. Nem a világ legjobb magnója, sok műanyag elem van a mechanikájában, de ha tényleg jó állapotú és hibátlanul működik, akkor ennyi pénzt röhögve megér...
AKAI szalagjaimat elcserélném NAB orsós szalagra. Mind a 8 dobozban benne a gyári öntapadó matrica készlet. Egy felvétel van rajtuk - ReVox B77-es magnóval.
Elnézést, hogy ide tettem fel, de a többi topikot.. ahova való, hetek óta meg sem nyitották.
***RS*** kolléga szokta használni.Mikor látogatóba jön mindig bekapcsolja és megjegyzi,hogy tulajdonképpen nem egy rossz gép és nem is annyira csúnya.Aztán csípösen megjegyzi még,hogy mindig ugyanaz a szalag van rajta és ugyanott áll mint egy hónappal ezelött........valami van benne de......szoktam azért használni.Néhány dolgot kicseréltem már, gombok, izzók fékrugók,gumiszíj,orsózótányér, be lett egy pauze modul is téve.Egy fejcsere majd esedékes lesz.....nemrég egy kondi is elpukkant...kb 10 éve van meg ,régen ennyi idő alatt tíz gépet elnyúztam.Vagy a revi strapabíró vagy én szelidültem meg...
Szerintem nem vesztettél semmit hogy nem emléxel. Pontosabban eddig nem volt semmi konkrétum a témában, de nyugodtan elbeszélgethetsz a kollegával, az igen szórakoztató lenne :-ppp
Valóban nem olvastam vissza, odafele viszont elolvastam innen 45302 hozzászólást a nem túl távoli múltban, mégsem emlékszem semmi konkrétra. A fórum keresője valahogy nem a barátom, ezért örülnék ha legalább az időszakot meg tudnád adni. Vagy ne beszéljünk róla?
Mint azt múltkor említettem, 10 sornál hosszabb ökörségekre nem áll módomban figyelmet fordítani (legkésőbb a 2. mondat után stop). Üldözési mániájával, ferde hajlamú fantáziálásával pedig nem tudok, és nem is akarok mit kezdeni.
Szalagpálya szabályzása :), mint lejöhetett volna számodra is, nyomaték szempontjából értendő kijelentésem volt ! Ebbe beletartozik az 5 alapművelet, abból kettő bonyolításával értendő mindez, miszerint a szalagot "0"-ra állítja az elektonoka - saját kényünkre-kedvünkre. Macerás művelet amúgy :))
Mivel a "0" állítás igen bonyolult művelet lenne, ott vannak elgondolkodtató vezérlési lépések! Mivel a le és felcsévélő orsó vezérlése-fékezése is 4 műveletes, az orsók nyomatéka is kontrolált - mért - feldolgozott - így vezértelhetővé vált az is, fékrendszer is folyamatosan állítható - kontrolált - illetve vezérelt.
Így remélem elgondolkodtató dolgokat próbáltam "mesélni" a Részedre!
Remélem megfogtad a probléma lényegét !
A fórumtárs nem véletlenülk ajánlotta a "tim" munkát, de sajna időm nem engedi, hogy részt vegyek benne. Pedig tényleg szívesen tenném !Érdekes dolgokat hozhatnánk szerintem össze :) Érdekes - sarkallatos vitáink lennének, a kimenetel megoldásában.
Tényleg élveztem volna mindezt, de sajna kevés az időm mindezekre.
Ha képben lenne, a szabályzás tecnikában, mérés- annak átalakításában - jelfeldolgozásában - mérlegelésében, a vezérlés tecnikában, még komolyan is venném a hozzászólását !
Úgy tűnik még azzal sincs képben, hogy milyen egy áramgenerátoros motorvezérlés megoldása - négy fokozatban kivitelezve - vezérléssel kombinálva, de nem kell mély letargiába esni, mivel itt többeknek fogalmuk sincs erről az egészről :),
Így viszont vicces bármiféle reflektálás részemről - beláthatóan, a mondandójára - már elnézést- a belevauért !
Én ezzel foglalkozom, 8-9 hónapja, mivel ez is érdekel. :)
Drága Úr, már annyiszor kértem, hogy akadjon - szakadjon le már végre róram ! -de mihaszna volt a kérésem ! Tényleg, mint a pióca.........sajna nem élek vele......így nem nyetrő próbálkozás volt! Nem fiúpárti vagyok, nevemre sem kívánom venni, tehát túlzás amit művel.
Úgy tűnik se elolvasni, se felfogni nem bírta - tudta a leírtakat!
Szervereimen is megvan, sőt kinyomtatva is, a Studer cég által kivitelezett magnók összes rajza, panelja-nyomtatott áramköre, mechanikus megoldásai - elgondolásai.
Ön szerint agyamenten tervezték az eddigi áramköröket ?
Szerintem akkor mutassa meg magát kezelőorvosának - gyógyszerészének ! Avagy annyira tudatlan, hogy az már fájdalmas !
Tekintettel arra, hogy érdemi dumcsit nem tudunk folytatni egymással, továbbá mivel tudásbéli - rendelkezésre álló erők - eszközök tekintetében is, igen nagy eltérések vannak egymás között, ismételten kérem, hogy hanygoljon már végre ! Tanuljon - okosodjon !
Drága - értékes időmet nem Önre és az Önre hasonlókra kívánom fordítani, ha eddig erre nem jött volna rá !
De ! Ezer bocsánat, A-88 -ra gondoltam. Sajna mást írtam, nagy hírtelen, megesik néha. Köszönöm a helyreigazítást! A-88 a jó típusjelzés, mely áttervezéséről volt szó! :)
Egy Revox B-88 áttervezéséről volt szó-kellő alázattal, mely áttervezés kapcsán a motorok elhelyezkedése, a teljes vezérlése, szalagpálya szabályzása módosul teljesen. Kicsit összetettebb így a dolog :).
Na erről szólt a történet!
1000+1 bocsika, de egy olyan társat vesztettem el, melyet nehéz volt feldolgoznom, ezért nem voltam. Sőt ugyanazon napon egy másikat is! Szóval nehezen viseltem ezen összetett sors-csapást, de majd kilábalok valahogy. Egyenlőre igen fáj-fájó az egész, ezért is vagyok ritkán.
Már több ízben leírtam, azért kell a nyomaték mérés a tengelycsonkokon, hogy ne szőlőkötözőnek használjuk utána a stúdió szalagot !
Ha eddig nem tűnt volna fel !!!!!! Ezért is kértem, hogy szakadjon már le rólam ! Ha az elméje nem fogja a fel a problémát, kár, bármiről is dumcsiznunk. Ezt már elmondtam több ízben :) Nincs miről.
computer tower dust cover a neve ,guglival kidob egy csomó képet tán még beszerzési helyet,lehetőséget is kínálnak ....pl ha jól láttam, az amazonon..... jobb híjján
az enyém is már kissé ,viharvert ,régen legényesebben állt.Az eggyel kisebb méret pont akkora volt mint a szalag nélküli revi,mintha rászabták volna.Média markt-ban vettem anno, 6-8 évvel ezelőtt.Több méretben is volt talán a Hama gyártotta.Azóta se láttam ,talán maszek kereskedőnél maradt pár példány .Régen szinte mindenhez volt porvédő, billentyűzettől a nyomtatóig bezárólag.
Úgy látszik hogy találtam "anyagot", fél miliméter vastag szilikongumiból.
Ha megvan akkor jelzem, fotózom.
(kipróbáltam fél miliméteres kartonlapból gyártani ilyet, működött. Bár a Maxell orsók enélkül is elvoltak, igaz nem "középre" tekerte a szalagot egyik B77 sem, de még elmegy)
Más.
Olvasgattam jócskán visszafele a topikban és annó említetted hogy számítógépházra való takarót használtál a B77-re annó. Kerestem ilyet de nem találtam. Esetleg tudsz valamilyen beszerzési forrást?
Ha az ebayről venném azt tudnám tenni esetleg, hogy levágom a stiftet, de azt nem szeretném.
A tárcsákat föltenni így nagyon kényelmes, de stiftili nélkül már nem annyira -:) Látom a B77 -nél, állandóan kell a tárcsát célozgatni és ha még 27cm-es akkor már mutatvány a tárcsa feltétele. Azokon van bevágás a rögzítőkön, de nincs stift a tengelyen. Majd egy nap nekilátok és teszek rájuk stiftet.
Most ragasztott állapotban van és én tudom is, de ha ismét jön valaki -:)és szalagot cserél akkor annyi,
Bocsi, akkor rosszul fogalmaztam. De szerintem a képen látható doboz valami ilyesmit csinál. Ha a csíkos kereket mozgatom, akkor érezhetően változik a szalag feszessége és ez a cél, nem? Ráadásul mindkét oldalon van belőle.
Ez egy hangyafülnyivel bonyolultabb és összetettebb probléma lenne, mint a : "súlykuplung :-)" Ennyi erővel lehetne kékre edzett gumipontozó is.
Ha nem tűnt volna fel - nyomaték mérés, mindkét tengelycsonkon ! Ezen mért jel átalakítása és feldolgozása - hasznosítása, a motorvezérlés is áramgenerátoros - illetve vezérelt. Fékek is állíthatók - folyamatosan szabályozottak :)
Tehát 'kicsit' összetettebb ezen probléma és annak megoldása, ha eddig nem tűnt volna fel :)
Mondjuk azért, mert a tárgyszerű válasz helyett csak köcsögözni képes agyalágyultakkal ellentétben van fogalmam róla.
A mérésnek, még ha (a kiértékeléssel együtt) automatizált is, elemi tulajdonsága legalább a végeredmény ember általi megtekintése*. Az olyan "mérést", amely kizárólag vezérlési/szabályozási célt szolgál, nem mérésnek, hanem érzékelésnek szokás nevezni, ahogy a fizikai jellemzővel arányos elektromos jelet szolgáltató alkatrész neve se "mérőelem", hanem érzékelő(elem) vagy jeladó.
Nem szokásom szakszerűtlenségeket kipécézni, viszont ha az illető a műszaki diplomáira, állítólagos tudására, "értelmére" veri a mellét, miközben másokat finoman szólva lenéz, akkor egész más a leányzó fekvése...
* Itt azért meg kell jegyezni, hogy az emberi beavatkozás nélkül működő ipari mérő-szortírozó automaták elterjedése óta nem definiálható ilyen egyszerűen a határvonal.
Azt nem értem, ha fogalma sincs az egészről, se a mérésről, se annak érzékeléséről, a feldolgozásáról, se semmiről, akkor miért is tetszik 'beleugatni' mindezekbe (?), főleg úgy, hogy teljesen másnak is szól a hsz. ? Ezt még Ön sem tudja !!!!!!!- úgy tűnik.
Tudom, olvasni sem tudunk, illetve lételemünk a köcsögség !!!!!- tapasztalhatóan. Nem bűn, és nem is fáj, csak az értelmesebbje előtt kellemetlen, ami teszünk, de ez az Ön tudatáig ez nem jut el, sajnos.
Éljen vele, amíg teheti :)!:)
Elárulom, ha rajtam múlna, az öregek lealegálása, észosztása a semmiről, tudatlansága, gyarorlatlansága fényében próbálkozzon, hátha valaki beveszi, ezen stílust.
Mint tapasztalhatta, én nem vagyok vevő rá ! Sem Önre, sem haverjára !
Bocsi, de lehet, nagyon félreérthető voltam :) Akkor elnézést !!!!!!
Egy saját tervezésű, tengelycsonkonkénti nyomatékméréssel-annak feldolgozásával, folyamatos és kontrolált fékszabályozással, áramgenerátoros motorvezérléssel kombinált valamiről próbáltam volna regélni :)
Teljesen mindegy esetemben, mekkora a nyomatékkar - hogy változik, ha a szélsőséges esetben sem lépi túl, a szalag megnyújtásának értékét! Na erre törekszünk ! - próbálunk !
Na erre próbáltam mondandómat ráirányítani :) Ha félreérthető volt, akkor bocsika !
Sziasztok! Van egy AKAI GX-625 ös gépem. Szeretném beállítani de nem tudom hogy csináljak bemérö szallagot. Van egy Revox A77 ami füllre jól van beállítva. Azzal csinálhatnék mérő szalagot de azért az nem igazi. Esetleg van valakinek ilyenje? Esetleg tudok valami HOZZÁÉRTŐ SZAKEMBERT aki nem elgányolja ha precizen szkóppal meg miegyébbel beállítja? Üdv! köszi a válaszokat
Úgy értettem, hogy a szokásos négyjegyű fordulatszámmérőt helyettesítő megoldásról van szó. egy ilyen gépen szó sem lehet nyomatékszabályozásról természetesen.
STM, Otari, meg egyebek... Egyszóval megint oda jutunk, hogy a tension controllos gépeknél nem probléma a magátmérő jó esetben! Csakhogy a stúdió gépek kivételével, ez igen ritka szolgáltatás...
Vennék 2 db 550 méteres 35 mikronos nem hátbevonatos (vagy 1 db 1100 méteres) szalagot, valami jó minőségű használható típus kellene, mint pl.: Basf LP35, Maxell UD, Akai LN/WR, stb. A neten nem találok már egy ideje megfelelőt, holt szezon van. Tökmindegy milyen az orsó, akár bobbyn is lehet, át fogom csévélni. Ha van valakinek feleslegbe eladó, kérem keressen meg itt a fórumban, vagy a philipsmaniac kukuc freemail pont hu címemen. Cserébe pénzt vagy 18-as új orsón PER 528 új szalagot (új tokban) tudok adni.
Szervusztok Urak ! Csak hajba mert a ruha drága ! Anno jó magam is kaptam hideget meleget mikor az új orsóimmal elő álltam . Hogy ez aztán majd megnyújtja a szalagot meg ettől úgy fogy nyávogni a magnó mintha macska lenne benne! Nos ahogy a mondás tartja a dolognak a felesem volt igaz. De voltak és vannak ma is ellenzői az általam kreált orsóknak. Igen igazat adok annak aki a nyomatékkal próbál érvelni de annak is aki azt sem tudja mi az a nyomaték . Tény és való , hogy egy már nem gyári beállítású masina igen csak megtudja keseríteni a gazdája életét . Egy részt a szalag feszítésből eredő nyúlással másrészt a rossz vagy helytelen nyomógörgő beállítással ! Az esetek 99% -ban ez utóbbi a hunyó, és iszonyat , hogy mit képes produkálni ! És nagyon sok beállítási ill. beszabályzási szempontot kell ennél a kis egyszerűnek tűnő alkatrésznél figyelembe venni. Első és legfontosabb a felülete és annak tökéletes párhuzamossága a saját tengelyével ! Valamint a görgő tengely tökéletes párhuzamossága a hangtengellyel ! Az előzőekben csak 8 kritériumot írtam le egy dolgot illetően ! És van még egy nagyon fontos jellemző ami szintén a nyomó görgőhöz kapcsolódik , az a nyomó erő amit a felületével közösen fejt ki a szalagra és a hangtengelyre. Ez újabb két kritérium ami ha nem stimmel akkor rendesen okoz galibát ! Csak néhány érték amit kizárólag 1/4 colos azaz 6,35 mm széles szalaghoz ajánlanak a készüléken használható maximális orsó átmérők esetén. Tehát a görgő nyomás az 0.8kg és 1,8kg között változhat készüléktől és orsó átmérőtől függően. Tény és való , hogy az orsózó tárcsák nyomatéka is számít mert ha buzi erősre állítjuk pl. a gyári 150-250 g helyett akkor képes arra , hogy kihúzza a görgő alól és nyávogni fog a masina. A legrosszabb esetben meg is nyújtja a szalagot . A szalagfeszítésnek több összetevőjét kell vizsgálni egy orsós készüléknél, és figyelembe kell venni a szalag vastagságát az orsók belső mag átmérőjét valamint az orsók legnagyobb átmérőjét. Ezekre legjobban a magyar STM készülékek valamint a FOSTEX gépei vigyáztak a legjobban és a legprecízebben ! Tudom most mint fogadatlan prókátort most engem is lehet szapulni , de nem érdemes mert egy rosszul beállított masina sok jó felvételt tud tönkre tenni! A szalag feszítés pontosságát meg manapság mikro kontrollerrel érik el a legprecízebben és manapság már nem az orsó átmérőhöz állítják, hogy 18 cm vagy 26 cm van a masinán . Ha nem a szalag vastagsághoz és a csévélő motorok áramfelvételét figyelve állítja be a kontroller a megfelelő értéket. Így a szalag első centijétől az utolsóig minden ponton azonos feszítő erő mérhető orsó átmérőtől függetlenül ! Pl. OTARI MTR15 és egyebek. JA és nem kioktatásként csak békéltető és adat közlő szándékkal írtam ez a kis eszme futtatást! Kívánok mindenkinek szép nyarat és jó bütykölést !
"Irányítástechnika - szabályzástechnika - vezérléstechnika, mérés - mérés érzékelése-átalakítása - annak tényleges feldolgozása, stb............mind- mind olyan témakörök Önnek, mint annak a bizonyos " lónak, a hátúszás " ! "
No és ezt mégis, mi alapján hiszi?
Nem elütésről beszélek, hanem az olyan szinten pongyola fogalmazásról, melyért másodéves hallgatót is -jobb helyeken- úgy vágnak ki a szabtech vizsgáról, mint macskát... és nézzenek oda, ismét sikerült összebillentyűhuszárkodnod valami hasonlót.
/Az alapprobléma mechanikai eredetű. A jeladók teszik a dolgukat, a botcsinálta lökött konstruktőr meg azt hiszi, hogy ezek a jelek a szalag által(!) nemlineárisan csatolt, számottevő tehetetlenségű orsók tényleges "pillanatnyi" nyomatékával arányosak, avagy lötyi-féle konyhanyelven szólva, azt mérik:o)) Mindazonáltal egy a szalag mech. jellemzőihez gyorsan alkalmazkodó adaptív szabályozásban, kiegészítő információként szépen használhatóak lennének. Elsőre viccesnek tűnik, hogy a korrektül nem visszaszámolható komponenst is tartalmazó jel jó lehet valamire, ám éppen ezért lenne érdekes és összetett a fejlesztői feladat. Ennyit a hátúszásról, pá.../
Tetszik tudni, az ostobaság terén élén tetszik járni, ha nem tűnt volna fel ! Egy elütésem miatt próbál fürdőzni saját ostobaságában ? Ez komoly lenne ?:)) A lényeget pedig még mindíg nem karistolja-kicsit sem, a fő - probléma felfogásában pedig már nem is reménykedem, hogy megértené.
Mint említettem, de úgy tűnik felesleges időtöltésem volt - most is drága időmet rabolja......Irányítástechnika - szabályzástechnika - vezérléstechnika, mérés - mérés érzékelése-átalakítása - annak tényleges feldolgozása, stb............mind- mind olyan témakörök Önnek, mint annak a bizonyos " lónak, a hátúszás " !
Mivel említettem azt is, nevemre nem kívánom venni, illetve a lányokat szeretem, így Ön nem rúghatna labdába, akkor ténylegesen mit szeretne tőlem ?
Én csak egyet kértem Öntől : szakadjon már le rólam ! Mint egy tudatlan - értetlen kollonc........Még ezt sem tudja felfogni.....(?) Pedig már több ízben elregéltem !
S mintegy ezt igazolandó, az ostobaság nyomatéka máris csúcsra jár. Aki digitális szabályozás részeként folyamatos mérésről beszél, valamivel nagyon nincs tisztában...
"Sajna annak, aki érdemben akarta a tényleges megvalósítást véghezvinni, annak felesleges dumcsinak - időtöltésnek tűnt*, az egész ténykedés !"
Hát mégsem kend akarta véghezvinni (= megtervezni és kivitelezni) kedves dumamatyi?:P
A "szalaghossz" nem igazán mérvadó, hanem a nyomaték a lénneg - ami rá hat - mármint az illetékes tárcsára - így közvetlenül a szalagra fog majd hatni - ami a tárcsán van (!) :) Ha a nyomaték túl magas, nyúzza majd a szalagot - akár hol is van - elején - végén - közepén - így az mechanikailag sérülni fog majd - meg fog nyúlni a szalag mechanikailag -> visszafordíthatatlanul / kötözőnek tán jó lesz majd, a szőlőhöz-szőlőtőkék mellé/. Nem véletlenül vetettem fel, ezen problémát annó ! - az A-88 tervezésénél......tettem mindezt. Mivel megoldandó probléma lenne - lett volna !
Főleg a mindkét oldali nyomaték méréssel és folyamatos - korrigált - fékállítással - illetőleg súllyozott adatfeldolgozással kombinálva tettem mindezen előterjesztést ! / Van akiknek ez is magas volt, mint lónak a hátúszás !:)/ Akkor-annó lefikáztatok :) Gondoljuk csak végig, a fő problémát ! Nem is véletlenül tettem a megjegyzésemet ! Elgondolás, egyeseknél gondolkozás tárgyát képezte, mármint az alap probléma és annak tényleges megoldása. Másoknak pedig kötözködési alap volt mindez :)
Tetszik tudni, van aki fogja agyilag, van aki nem, amint említettem :) De a felvetődő kérdés igen érdekes és elgondolkodtató is egyben, főleg annak a megoldása :)
Trollok pedig élvezkedtek :) Tudatlaságuk mélyében fürdőzve tették mindezt :) De édesek - aranyosak voltak ténykedésükkel !
Sajna annak, aki érdemben akarta a tényleges megvalósítást véghezvinni, annak felesleges dumcsinak - időtöltésnek tűnt, az egész ténykedés !
És még mindíg ott tartunk - az elején, hogy 'felesleges' folyamatos nyomatékmérés és annak eredményei - annak pozitív hatásai mik is lehetnének számunkra előnyösek :) amit ki kellene használni :)
Egy Fórumos kolléga már rátapintott ennek lényegre, de szerintem nem ragoztuk tovább, a fő problémát. Szalag pálya teljes egésze - annak feszítése - húzása - fékezése.............. határokon belül :) - mechanikai - sérülések paraméterein belüli szabályzásban :)
Mint említettem én is, és a kolléga is, ebből mindenki tanulhat - tanulhatna egy kicsit :) Mint mindíg, osztom véleményét, azért is és főleg azoknak, akik véleményére adok, mert az Ö véleménye legalább számomra mérvadó kategória.
"Lóska Péter - - villamos kismotorok elektronikus szabályzása" egy igen érdekes könyv :)
Főleg akkor, ha elszabadulna a fantáziánk-egy picit - hangyányit :)
Se nem bántásból, sem nem kötözködés miatt írtam mindezt, hanem épp ezt olvasom-olvastam és rágódok gondolatain, az olvasottakon, a leírt elgoldásain - az általam elgondoltak megvalósításán, ennek a könyvnek a fényében.
Csak javaslatként írtam mindezt..........:)mivel igen érdekes olvasmány:)
Ezek a kütyük általában annyira gyatrán vannak megcsinálva, hogy még rendbe rakott állapotban is nyávognak, mint a veszedelem!
Ebben egy elektronikusan szabályzott nagy nyomatékú motor, van egy szép esztergált lendkerékkel, szolenoid kapcsolja az üzemmódot, a leeresztő orsó fékezve van a lejátszáskor, ezáltal a szalag filc nélkül is felfekszik a fejre. A rajta levő anyagot szépen játssza le, nem nyávog mint a macsek! Sok hasonló volt már a kezemben, magasan ez viszi a prímet, persze, csak a saját kategóriáján belül...
Jó kis gép az szerintem. Kifejezetten 9,5 negyedsávos gépet kerestem, ketten maradtak versenyben, egy Uher meg ez. Mindkettőnek vannak nyűgjei, ennél nagyon fontosak a görgők, én itthon vettem kettőt nemrégen, azóta nincs gond. Jól szól, könnyű kezelni, nagyon masszÍv. Mondjuk 5 mm-es alulemez az előlapja. :-)
A TEAC A és X sorozatához gyakorlatilag mindent. Már vettem vagy 20 tételt: szalaghimba, görgő, szíj, fejek együtt vagy szerelvénnyel együtt, motorok, orsócsonkok, PCB-k, fejtakaró búra, poti és gombsapkák, miden van. A legtöbbjük bontott, de jó állapotúak. Vannak újak is.
Persze megkeresem, és megnézem ami érdekel. Szerintem az ASC-hez gyakorlatilag nincs senni, ritka magnó. Az X-7 távvezérelhető az RC-90 vezetékes távval. Külső dbx is van hozzá.
Ha van időd kutatni nem bánom ha megnézed Te is a papíralapú SM-ban... Tetszik a kis TEAC, de annyira nem sürgős/fontos kérdéskör. Így is túl sok magnóm van már (ezt a visszaigazolást adta az asszony múltkor :-ppp )
Sajnos szebb mint az ASC, de ugye ez nem ennyire egyértelmű mikor döntésre kerülhet sor... :-)
A tervezőgárda egy része az Uhertől dobizott annó (azért valljuk be valóban vannak hasonlóságak a gépek között)... Ezt valamelyik német hifis site-on óvastam. Lehet hogy nem igaz, ki tudja....
Fejeket, görgőt, szíjat lehet hozzá kapni, más nem is kell! Mint mondtam, szépen bánik a szalaggal, brummja nincs, van olyan amelyiknek RCA-s kimenetei is vannak, de a dinnel sincs gond! Az enyém megmarad a gyűjtibe, bár kell hozzá egy fedlap, odacsaptak neki, de a gép szinte használatlan. Din cicója 0,035...
A szalagot, majd megbeszéljük, bár most elköltöttem a szabad kapacitást, Spaci rendesen betett nekem a vatyin...:)
Igen az adatai nekem sem tetszenek mint pedzegettem... Valóban dual capstanos, ez nálam kizáró tényező (pedig ez nem is odavissza jáccós, csak az X-7R az)
Az az ASC szerinted jó lenne műsoros szalagok lejátszására? Ugye ennek nulla a brummja? Mennyire lehet hozzá alkatrészt szerezni?
(bár igaz hogy nem tetszik, de valamit-valamiért :-) )
Látom nagyon szeretnéd megkaparintani azt a tentelométert... :-ppp
Ja, a bontatlan 18 centis Quantegy Grand Master-re szükséged van, félretegyem?
Kis orsós kell? ASC 500X ? Itt babrálok egyet, minden benne van ami kell! Tensio controll, motorfék, gyönyörűen bánik a szalaggal, és jól is szól... Az a TEAC amit néztél, dual capstanos, a vékony szalaggal nem biztos hogy jól bánik, az adatai sem túl bizalomkeltőek...
Az akai gx-4000d magnóért mondjuk egy qrva petákot nem adnék. Még azon is gondolkodnék, hogy ha valaki mondjuk 10 uszkve 20 rongyot fizetne csak azért, hogy hozzam haza, de az előttem lévő asztalon kell tartanom életem végéig, elfogadnám-e az ajánlatát. Amíg nem éhezek, addig tuti nem ;)
Ez egy elfogadható (ki)magyarázat, de szerintem van "valós" értéke mindennek. Kétbors véleményét pedig ismerem inkább ne jöjjön...
Egy példán keresztül világítanám meg a dolgot.
Mondjuk példának az Akai GX-4000D. Láttam 100 és 300 ajróért is elmenni. Gondolom hogy a 300 ajrós nem jobb annyival hogy ennyit kellett kiadni érte.... Tudom hogy éppen akkor éppen ennyi lett, de ez még nem jelenti azt hogy ne lehetne azt mondani hogy "uszkve ez a tipus olyan 70-80 ajrót érhet, de max. 100-at..."
Na mind1, hagyjuk, majd bogarászom hogy mennyiért mentek el ilyen gépek, az is jelez valamit....
Mi az a "gép VALÓS értéke"? Mire számítasz? Hogy jön kétbors, vagy valamelyik másik fórumtárs és kinyilatkoztatja, hogy ennek a gépnek az értéke márpedig 36711 forint és 76 fillér, egy petákkal se több, se kevesebb? Ezzel most ki leszel segítve?
Mint azt már többször kiderült, a pénz nem abszolút értékmérő, mivel mindenkinek más-más erőfeszítésbe kerül 1 egység megszerzése, tehát 1 egység más és más értékkel bír mindenki számára. Egyes egyedül neked kell eldönteni, hogy egy adott készülék, a te adott anyagi lehetőséged, magnók iránt érzett rajongásod, stb függvényében megéri-e neked.
Annak esetleg lehetne értelme, hogy más készülékekhez hasonlítsuk, de a hangminőség szubjektivitása miatt ennek sincs sok értelme, ugyanis mindenki más listát állítana össze...
Azért megjegyezném, hogy ehhez a magnóhoz a KGB-nek semmi köze, (nekik volt jobb).
Ezt a rendszer két magnóból áll, az MC-61, (Magnitofon Szamoljotnij - azaz repülő magnó) ami kb úgy néz ki mind az Oldrad kartás által belinkelt visszatekerő a MI-8-asokon és más repülő eszközön a piloták beszédét rögzítő fekete doboz szerepét töltötte be. A Vaterán kitett magnó az MN-61 (Magnitofon Nazemnij azaz földi magnó) eme beszélgetések földi visszahallgatására szolgált.
A szovjet elvtársak gyártottak hozzá külön felvétel letörlő masinkát ~ hogy az irodistáknak a KGB-n ne kelljen vacakolni egy magnóval külön.. a felvétel meghallgatása és a vese leverése után.
Az az igazság, rendet tettem a műhelyben és találtam bedobozolva 'kis' wincsiket amiket annó Te kértél, hogy szerezzek be számodra. Már több ízben jeleztem feléd, 2x, 3x is, hogy megvannak, itt vannak, de semmi reflektálás rá, hova küldjem és kinek. Nem hinném, hogy az az 500 ft domináló lenne. Te mondtad, hogy létkérdés és nagyon szükség lenne rá. Ez volt a rövid története a wincsiknek.
Nekem nem kell, kidobni pedig nem akartam. Azért is írtam.
Előlap - B67. Feltettem egy képet a sajátomról amit vettem, melyet meg szerettél volna venni. Erre volt a válaszom, hogy nem eladó, mivel a sajátomra vettem és feltettem. Másikat - hasonlót feltettek a svájci oldalra, megadtam a címét, ha akartál volna rendelni, még szükséged lett volna rá, megrendelhetted volna.
A pici vinyókról valóban elfeledkeztem elismerem és vagy 3 éve vettem néhány darabot (100 és 300 Megásokat) tartalékba és azok még tartanak. Ha valamiben annó megegyeztünk akkor az természetesen áll most is.
Mivel az elérhetőséged titkos , ezért keress és rendezzük le.
A Studer előlap ügyletről végképp nincsenek emlékeim. Frissítsd fel, kérlek.
A vinyókkal mizus, melyeket kértél annó tőlem, én ki is fizettem és a mai napig kódorolnak az éterben (?), áldásos ténykedésed kapcsán ? Kérted, megvettem - és ki is fizettem - majd néma hallgatás, eltűnés a részedről..........
Annyira aranyos ezen tény, hogy majd le petézek......
Ez olyan volt, mint amikor szeretted volna a stúder előlapját :) Melyről közöltem veled, hogy a piaci ára ennyi, ténylegesen mennyi is, mely után se híred, se hamvad nem volt a neten...... eltüntél!
Na ez van az általad rendelt vinyókkal kapcsolatban is ! Számodra már nem eladóak :) Ha igen az horrorisztikus összegért lenne az ! Én nem kívánom eladni :)
Nem is tudjuk meg, hacsak valaki bennfenntes el nem árulja, ha még él olyan. Ezután már a Studereket használták. Ha már MHV: használtak STM-200 majd 600-as sorozatot? Nekik az eredetileg max. 18kHz-es felső határ édeskevés lehetett. A stúdiómagnós topikban írt róla valaki régebben.
53-60 között a modellt gyártották, gyaníthatóan inkább 60 közelébe tehető a 4 sávos indulása , de sokat biztosan nem gyártottak ebből a 250-300 kilós szobacicából :-)
A Beatles is használt ilyen gépet a korai lemezeinél.
Ami még érdekesebb, hogy a MHV is használt ilyen magnót, sőt többet is , ezekről viszont semmi adat sincsen sajnos. Mikor vehették (tán újonnan??), mettől meddig voltak üzembe és persze melyik lemezek készültek ezekről ...
Igen, akkor még egy normális mono stúdiógép is nagy szó volt, még 76cm/s sebességgel. Még akkor nem úgy ment, hogy külön felvették az éneket, hangszereket külön-külön sávra, majd összekeverték az LP-hez, tehát jogos.
Széles szalag gyártásnak meg akkor 1953 a kezdeti év.
Szvsz akkor kezdhettek el gyártani, mikor készítettek ehhez való magnót.
Melyik volt az első soksávos, széles szalagot felhasználó stúdiógép? A Studer J37-ről, meg az STM224-226-ról már hallottam/olvastam. De gyanítom, hogy inkább Telefunken lesz.
Ez se a te saját gondolatod - a kiemelések azonnal lebuktatnak - no de mindegy. Most a számítástechnikai (elég pongyola) definíciót adtad meg, de nem jó a cím amit adtál neki, mert ez a "command interpreter". Úgyhogy ess neki, kutakodjál.
"Az értelmező, értelmező program (angolul interpreter) olyan program (ritkábban beépített hardver), ami képes arra, hogy az általa felismert nyelven megfogalmazott utasításokat bemenő adatként kezelje, és a futtató gép saját utasításkészletének megfelelő utasítások sorozatává alakítsa át, majd ezeket az utasítássorozatokat azonnal futtassa is."
Jáááááááájj a hülyeség, ha fájna te ordítanál. A zemberi agynak van interpretere, különben nem tudnál komunikálni senkivel, mert nem értenéd a mondandóját.... de interpreter nélkül a zenét sem élveznéd, mert az interpreter nélkül csak egy kakofon hanghalmaz.
Spacclee komám! Nem a kis mag a legnagyobb probléma hanem a 18 mikronos szalag.....
Egyébként említettem már többször hogy szinte kizárólag műjanyag DIN 26,5 centis orsókat használok. Már majdnem az összes Maxell fém NAB orsómat eladtam már.... (épp most jött egy adag üres orsó/Revox műjanyag tok kintről, ezekre is Maxell szalagok kerülnek majd)
Wazze percy-baba! Szegény embert az ág is húzza ugyi?????
Felrakod a kis tárcsamagos műsoros szalagot a revire, előre áttekercseled egy nagy magos revi tárcsára (a jobbak műnyanyag tárcsát használnak) osz ha átért egy mások nagymagos óres tárcsára áttekrencseled, oszt az átjátszás alatt nagy táceákkal operálsz a revin.......
Félsáv 19 cm/s-re másolom át a nagyon régi műsoros szalagjaimat amíg még lehet (és amit megéri megmenteni). Igaz nem találtam még lejátszhatatlant, de több van ami már koszol. Van jópár félsáv 19 cm/s is, nomeg 9,5 cm/s negyedsáv is....
Most vettem ismét occó Maxell szalagokat (sokat) oszt elkezdődik a projekt.
egy ideig én is elvoltam a gyártott kábelekkel, de nem tetszett az a megoldás. De a leg bosszantóbb dolgok- amiket leírtam, a nem normális monitor működés.
Többen is említették a brummot, Volt egy korábbi royal gépem, aminél tapasztaltam ezt, a kondicsere után is. Nem foglalkoztam vele, de a legutóbbi gépemnél (561 ) egyáltalán nem volt tapasztalható brummogás. Szerintem valamilyen szórt mágneses tér, vagy nem megfelelő árnyékolás lehet az oka.
De ez csak tipp.
Mondjuk nem csodálom, mert amilyen sok kábel fut a gépben erre -arra, biztosan összeszed valamit. Talán ezért is jobb egyszerűsíteni a csatlakozókat, kábelezést..
Egyébként érdemes megnézni, a hangfrekis csatlakozó panel körül milyen káosz van . Gyárilag. A földelési pontok sem szokványosan vannak megoldva..
Köszi a leírást! (van Uher topik nem tudnád oda is betenni? :-) )
Én nem modifikáltam a DIN cuccokat, inkább gyártottam kébeleket.
Esetleg a (nagyon) halk brummra nincs megoldásod? (csak lejátszásnál, ha ezzel a magnóval veszek fel és mondjuk a Revivel játszom le nincs brumm, ha az Uherrel akkor van. Akkor is ha erősítőre megy akkor is ha egy másik Uherre, vagy Revire. Fejhallgató kimeneten is hallatszik - ide is gyártottam átalakítót)
Egyébként az SG 561-gyel fantasztikus felvételeket lehet készíteni félsávos fejegységgel! A jel-zaj viszonya is ugyanaz mint a Reviké!
Kicseréltem a kondikat a tápban, megmértem mindenhol az előírt feszültségek vannak. A "brumm" (nevezhetjük halk búgásnak is :-) ) maradt. Emiatt nem tudom elkezdeni a műsorosszalag-mentő projektet....
A negyedsávos Revire pl. nem szivesen teszem fel az 55 éve készült negyedsávos Belafonte műsoros szalagot.... (18 mikronos szalagra tették, 19 cm/s - csak így fért fel elegendő szalag a 18 centis orsóra, ráadásul kis magos az orsó, nem a műsorosoknál szokásos nagy magos)
Uherre minden további nélkül feltenném, ha nem lenne "brummos".....
Egyszer valaki kérdezte, hogy milyen átalakításokat kell eszközölni ahhoz, hogy használható legyen az UHER 561- 562 monitor funkciója, és, hogy a monitor gomb állásának megfelelően működjenek a kivez. műszerek.
Nos, én az alábbiak szerint alakítottam át a gépemet:
1 lépés: A kivez mérő panel 403, és 407 számú kábeleket ki kell mérni a felvétel kapcsoló lábain, és e pontokat fix tápra kell kötni.
(közvetlenül melletük vannak a fix tápok)
2. lépés: T30, és T25 tranzisztorokat el kell távolítani.
3.lépés: A következő rajzon piros pöttyökkel jelölt pontokat kivezettem egy pár RCA aljzatra. Ezek lesznek a kimenetek.
4. lépés: A következő rajzrészleten látható DIN aljzatról a bemeneti pontokat szintén egy pár RCA aljzatra forrasztottam át.
Ezután ezek lesznek a bemenetek
A leírásból kiderül, hogy az eredeti DIN aljzatokat eltávolítottam, és azok pozíciójának megfelelően egy beépített alu.lemez segítségével 4 db RCA hüvelyt szereltem fel. Ezek lettek a ki- és bemeneti csatlakozók. A két hangszóró kimenetet meghagytam.A dia vezérlő, és egyéb nem használatos kábeleket leszigeteltem. Ezeket akár ki is lehet fűzni a gépből, de nekem nem volt hozzá türelmem.
Lesznek, akik megköveznek, mert ezáltal az eredetiséget megbolygattam, de végül is a kis átalakítással egy sor bosszantó kellemetlenség megszűnt ,amit a DIn aljzatok használhatatlansága, és a számomra érthetetlen kivez mérő megoldás okozott. Az átalakítás semmiféle hátrányt nem okoz a gép működésében
A csatlakozók cseréje némi kellemetlenséggel jár, de simán kivitelezhető.
Buta kérdések sorára keresem a választ. Ma szereztem be életem első orsós magnóját, egy Uher Variocord sg520-ast. Fogalmam sincs hogy lehet vele felvenni, nyomogatom össze vissza mint egy fél hülye de nem akarja az igazságot. Először arra gondoltam hogy a piros gombot kell lenyomni és utána jó lesz, de azt nem lehet csak úgy benyomni mert visszaugrik, aztán végül sikerült valami anyagot csempészni a szalagra de úgy került rá hogy az előző is rajta maradt és ráadásul halk és szörnyű a minősége, nem értem, tanácstalan vagyok.... Tudna egy profi segíteni nekem? Előre is nagyon köszönöm!
Vizes szerelvényeknél az olcsó, de nem igazán alkalmas anyag és a kikönnyítés egyaránt játszik. A gyártástechnológiával általában nincs semmi baj, én inkább a mérnöknek vágnám le a kezét, aki tervez egy viszonylag normális golyóscsapot vagy egykaros kádtöltőt, és képes filléreket spórolni az excenter illetve a hollander értelmetlen elvékonyításával, pedig azokon hajlító/feszítőerő is fellép(het) a nyomás mellett.
...ja! Még egy jó tanács: eszedbe ne jusson gyártó üzemet venni, vezetni!!!!
A spiáter gyértástechnológiája mindíg is napra kész korszerű technológia volt. Mára már hihetetlen precizitással lehet pontos alkatrészek garmadáját fosatni egy ilyen fröccs-öntő gépsorral, csak hát ugye ne preciziós finommechanikai alkatrészeket tessenspiáterből készíteni, hanem azt amire való:
sok-sok kis gagyi bizbaszt, amire nincs hosszú ideig szükség pl. kitűzőket, csilivili táblákat és a TE anyád tyúkját (írta Petőfi Sándor)
Arany manó! Azé' csinálták spiáterbő, me az qurwára occó.(és occó a gyártása) Teccik érteni? Mars be a csendes sarokba, és tessen kicsit törni a kobakját! Miért nincs spiáter a Reviben? He? Meg egyáltalán, miért nem raktak spiáter alkatrészeket a felső kategóriás cuccokba? Me" azok azé voltak felső kategóriásak, mert nem volt bennük ilyen occó parasztwakkító cumó. Há azééé....
fémet önteni amúgy is legnagyobb rizikó, bármennyit pihentetik a trutyit, mindig vannak szennyeződések, zárványok. Minőségi cuccoknál utólag mindig ellenőrzés, kidobálás van, de olcsó tucatterméknél minek
Nemrég én is tettem fel egy képet egy B93-as lendkerekéről, az is így nézett ki. Akkor alakul ki ez a jelenség, ha az üntőforma nem elég meleg, vagy túlságosan gyorsan hűtik.
Nekem egy PhonoTrix márkájú német magnócskában repedezett apró darabokra (mint ahogy a gk szélvédők szoktak) egy ilyesmi öntvény közlőkerék. Érdekes, hogy a három magnó közül csak egynél jelentkezett a hiba.
Érdekes, de két ilyen spiáter(?) öntvény is van benne, de az csak ez ment szét! Régóta megvan, de valahogy nem volt kedvem foglalkozni vele, annyira utálom ezt a mechanikát. De azért egy kell ebből is, hogy legyen a gyűjtiben...:)
Nagyon szépek a magnóid, öröm volt élőben látni ilyen szép állapotban lévő, működőképes vintage készülékeket.
Nem gerjedek a 60-as, 70-es évek bakelit és ős-műanyag dizájnjára, de ezek nagyon jó állapotban megőrzött készülékek, remekül hozzák az adott kor összes szép emlékét.
Látott már valaki ilyent? Egy akai mechanikus "bütyke", egyenesen szétporlad... Még jó hogy nem változtattak a konstrukción, a 4000-es sorozaté passzol bele! :) (X-150-ből való)
A Stellavox sajna csak 13 centis orsókat fogad (noja, van ehhez is NAB cucc, de alaphelyzetben csak a kis orsók mennek fel rá), mivel nagyjából azonos filozófia és ugyanaz a gárda tervezte én inkább egy Nagra IV-S-re teszem a voksom. :-)
Lehet abban igaza van Gabónak hogy ez nem "otthoni" illetve "általános" használatra tervezett magnyócska, de a hangja nagyon meggyőző és amúgy is tetszik....
Szerintem egy kissé drága, bár napról napra megy fel az áruk.
Ha jól emlékszem, a Stellavox, amit a multkor belinkeltél, kb ugyanennyi volt.
Én gondolkodás nélkül elcserélném az egyi SNST-met egy Stellavoxra.
Egyébként készült ebből "hifi" változat is, ha jól tudom 19 cm- es szalgsebességgel, az SNST- R. Na olyat vagy tíz évvel ezelőtt láttam utoljára az elmebajon.
Igen, magam is így gondolom, hogy csak nézegetni való, bár a sok mp3 lejátszó között te lennél a király :)
Az a gond, hogy szívesen nézegetném, de nézegetés közben mindig arra gondolnék, hogy ezen a pénzen mennyi mást tudnék venni, amit szintén nagyon jó nézegetni, és ráadásul hallgatni is. :)
Amúgy sok érte a kért ár? Van hozzá 2 mikrofon, távirányító, valami komolyabb kinézetű eredeti doboz, 6 új szalag és 2 használt. Egyébként nem sűrűn bukkan fel...
Hát igen, gondolom sokan ismeritek, amikor a 60-as évek végén Gazsi bemegy a Hivatalba, hogy szeretné megvátoztatni a vezetéknevét, mert az már túl elavult.
Mikor megkérdezik, pontosan milyen cserére gondolt: hát Orsósról Kazettásra
Én már több magnót építettem át vagy mondjuk korszerűsítettem (pl. germánium tranzisztoros készülékeket korszerű szilícium tranzizisztoros elektronikával láttam el, vagy monó készülékeket alakítottam át jó minőségű sztereóra).
Azonban mindíg azt tartottam szem előtt, hogy jelentős munka és anyagi befektetés árán ne csupán mutogatni való unikumokat hozzak létre, hanem a gyakorlati felhasználásra teljesen alkalmas darabok szülessenek.
Úgy talán megérted, hogy még sose építettem át teljesen magnót, értsd: változtatott mechanika, esetleg új elektronika, ami biztosan jó is. Így még szvsz belefér a hobbiba.
Mindkettő fontos, valami meg kell legyen. Olyan még nem volt, hogy ne legyen sehogy. :) Tavaly ősz körül volt egy elég kedvező ajánlat, akkor is építettem volna, csak azok nyelviskolás Revoxok voltak, végül financiális okok miatt nem jött össze. :(
Megpróbáltam, de szerintem menthetetlen. Mármint a gazdája.Nagyon sok nulla volt a számban, amit mondott, és nem jó helyen. Viszont autót is beszámít cserébe:-).Kár pedig, ez egy BRG jelentéstároló igen trükkös futóművel, érdekelt volna.
Nem lesz, csak fantáziálok. Amúgy se tudnám elvinni a BRG-t, elég súlyos darabok. Ha mégis nekiállnék egyet átalakítani, minél stabilabb magnót faragnék belőle.
Nem szükséges, hogy csili-vili legyen, csak tökéletesen működjön. Az alap adott, mikroprocesszoros vezérlés, több motoros, masszív váz. Akkor persze egyszerűbb, ha csak egy sebesség kell(19). DIN, NAB, AEG rendszer fogadása, fejkészlet ML, alacsony zajú tranyós elektronika, IEC-CCIR, esetleg NAB korrekció, kivezérlésmérő, aszimmetrikus-szimmetrikus ki- és bemenet. Mondhatnátok, hogy hasonló gyári magnó létezik, például Otari. Lehet az átalakítás lenne annyiban, mint egy MX 5050.
Beindul persze. Marha sok idő, rengeteg alkatrész és az eredmény? Egy barkácsmagnó, akkor is ha nagyon jól sikerül. Bár az USAban csinálnak ilyen csilivili magnókat régi orsósokból horror pénzekért. Ízlés dolga, szépek-e.
Arra írtam, hogy mószermagnó. Irdatlan mennyiséget tudott rögzíteni rettenetes minőségben, de nem is az volt a cél. Adásrögzítésre is használtak ilyet régebben még a digitális technika előtt.
Csak nézd meg a hirdető nevét, mindent elárul. Azért írtam, hogy meg kellene menteni. Talán valami lassú sebességű sokcsatornás hangrögzítő lesz, számítógép vezérléssel. Elvileg reptereken volt ilyen.
ARS1000My partner and I designed the electronics in the ARS1000 back in 1972. Somewhere I have the manual and will post a link to it on this thread. The electronics has a built in 25HZ notch filter which you may want to disable. The remote control has logic and contacts to remote start the deck and send a closure when a 25 hz tone is detected on the left channel. The reason for disabling it is that if there is any program content at that frequency the deck will stop. When music tapes were recorded, a 25 hz notch filter removed that portion of the band. Rick
Ó, lemaradt a vége. Szóval azt akartam írni, hogy 50 eFt értékben más cuccot is tudok ajánlani, de látom, hogy te is ebben az irányban mégy, csak amit kérsz, az több lesz mint 50 eFt...
Ejnye Gyuri, tőled érveket várok az irónia mellé...
Az eddig látott ilyen vegyes fejű megoldásnál (pl. Tandberg) ez pont fordítva volt! Ennek utána is érdeklődtem annak idején, illetve olvastam is róla, az volt a lényege, hogy a ferrit fejet kevésbé lehet gerjeszteni, ezért nem igazán jó felvevő fejnek.
Nagyon régi gép kb 1970-es. filces leszorítás. Lehet hogy hárommotoros, de nem biztos. (volt ebben a szériában olyan is, de az nyomógombos volt és 2 CH) Semmit nem lehet hozzá szerezni, olyan ritka.