Hetek kérdése és megjelenik (végre) a 24x36 milliméteres szenzorral szerelt Pentax K-1 FF DSLR.
Idevárok mindenkit akit érdekel ez a technika, illetve van információja és ezt megszeretné másokkal beszélni.
Mindent meg lehet ideologizálni, még azt is, hogy mi a vállalható. Pl nekem úgy sikerült, hogy nincs keret az újabb fejlesztésűre, és a pénzemért a legjobbat vettem.
Tamron SP adaptall obijaim vannak. De nem csak attól függ ki gyártotta. Használtál már 28-as filmes objektívet digi FF-en? Vagy 35-öset? 20-24-et nem merek kérdezni.
Ki vannak mar ezek probalva. Canonon, Sonyn nagyon sokan hasznaljak oket. A Pentax sem fog maskent viselkedni. A Nikonodra is felrakhatsz jopar objektivet, akar Nikkort, az osidokbol, akar menetest. Legfeljebb nem kell a vegtelent uldozni vele.
Veletlenul talaltam talatam egy sorozatot a Dpreview-n evekkel ezelott egy roman fotostol, aki Nikon D700 vazra tett egy egy NDK Pentacon 2,8/135 os lencset. Telejesen beleszerettem a latvanyba. Gyonyoru! A Pentacon a szarabbik fajta 135-os az endekabol, megis gyonyoruek a fotok. Sajnos nem talalom, de ha valakit erdekel biztosan fel tudja kutatni.
Azonnal szereztem egy ilyen optikat Fuji gepre ( Nikon D200 vaz).Ott is nagyon kellemes volt.
Aztan veletlenul beleakadtam egy C 5D-be, amire egyetlen C potikam sem volt, csak NDK es orosz menetesek.
A Fujihoz 10,5 halszemtol 500 mm-ig teljes optikasorom volt, duplan, fix es vario, de onnantol kezdve nem vettem a kezembe, jobb volt a ff Canon az ezereves vackokkal. Azutan hirtelen beugrott egy 5D2 sokkal nagyobb felbontassal, es azzal sem volt semmi gond. Ki tudtak szolgalni a regi filmes optikak, azokbol sem a legjobbak.
Nem minden a felbontas. A kep az egy komplex egyseg. Vannak dolgok, amiket, ha elemenkent vizsgalunk egeszen mas kovetkeztetetst vonunk le beloluk, mint az egeszebol.
Pld. egy feleseg elemenket lehet rossz valasztas, de osszessegeben meg szerencse, hogy a mienk.
Mindig a kesz kepet kell nezni, lehetoleg kepkent, nem tesztabrakent. Ha valaki mindig mindenbol a legjobbat keresi, orokke frusztralt lesz.
Az osszes okoskodast felirja a gyakorlat. Uj bevonatok, telecentrikus lencsek, es egyeb hangzatos blabla. Az optikak a szeleken mindig is gyengebbek voltak, most is azok, kiveve, ha negy valag penzbe kerulnek.
Az az objektiv, ami regen jo volt, az most is jo. Nem valtozik az optikai tulajdonsaga. Ma vannak jobb optikak, termeszetesen fejlodik a vilag, de attol a regi nem lesz rosszabb. Viszont a kulonbseg olyan nuansznyi, hogy ha csak egeytlen kepet latsz, nem tudod megmondani, hogy az milyen objektivvel keszult. Es itt akar beszelhetunk az 1000, es 100 000 forintos optikarol.
A dragabb cuccc leginkabb az ego legyezgeteseben nyujt tobbet, bar ez is ego kerdese.
Valoszinu, aki beruhaz egy K-1 vazba, az nem a menetes Takumarjait akarja helyzetbe hozni, de, ha rateszi nem fog csalodni.
Biztos lesz kishazánkban 1-2 tesztoldal, ahol ki fogják próbálni a K-1-et. Nem lenne egyszerű valamelyiknek felajánlani néhány filmes obit tesztelési céllal? Vagy a Fotoplus-nak, nekem jó fejnek tűnnek, és vannak ott olyanok, akik a szívükön viselik a márkát. plusz 50 kattintás egy tesztgépbe nem oszt nem szoroz.
Most ár biztos, hogy egy 41 mp-es nokiát veszek. Azzal lehet a legjobban fotózni. Azon biztos nem esik szét a kép mint a K1-en. Hülyitik itt az embereket ezekkel FF érzékelőkkel a gyártók. Még jó, hogy olvasom itt a fórumot...:)
SZVSZ szerintem nagy közelítéssel jól fog működni, de ez csak akkor derül ki, ha már kézben vannak az új gépek.
A 36 MP még nem 100 vonal/milliméter, legalábbis színenként, vagy fekete-fehérben.
Az optika egy analóg rendszer sosem lesz digitális.
Azzal egyetértettem mindig, hogy a APS-C DSLR-re optimalizált 18-55 versenyképes a régi alapzoomokkal szemben is.
Az R-Pentax pont arra marketing kommunikál, hogy visszafele is nézett a felhasználói kérések alapján, számomra ezt bizonyítja, hogy beemelték a PowerZoom kompatibilitást is, ami nekem meglepetés mert ez a maga idejében is csak egy különleges, egyedi tulajdonság volt.
Viszont akkor hogy áll a dolog a K-1 aps-c módjával? Gyakorlatilag egy k-5 szintjét fogja hozni. De ha ez a módusz egy ff lapka hardveres kroppolása, akkor az eredmény mégsem ugyanaz, mintha egy k-5-tel készült volna a kép.
Pixelsűrüséget tekintve mínusz, mert az új vázé a K-5-el egyenértékű, nem a K-3-al. A kérdéses terület a képszélek, különösen a nagylátószögű obiknál, arra vonatkozóan ez nem sokat mond.
Namármost akkor nagy gáz nem lesz, mert a birsalmát, a kovászos uborkát, és a naspolyát is szeretem! A naspolyát azért jó ha megcsípi a dér, a kovászos uborkának ez nem használ, a birsalmának meg kb mind1.
Ja, fügefám meg van itthon három ami még növendék, meg egy termő a Balatonnál. Szóval éljen a FF Pentax!
Hát állítólag digit FF-en annyival jobbak a mostani tervezésű obik hogy na! Illetve, hogy a régiek, mivel nem digitre lettek tervezve, optimalizálva, nem hoznak egy bizonyos szintet.
Mivel digit FF-em nincs, csak aps-c digitre próbáltam ki ezt az ősleletet. Innen kellene korrelálni, hogy a plusz 1x megapixel esetén ez az obi milyen képet produkál majd?
Húúú.... Ha ilyen nehéz az FF-el fotózni akkor nekem nem is kell. Ha millás obit rakok rá akkor is meg kell tölteni az alaprekeszt lócitrommal. Tudnál hozni lócitromot inglisből, vagy olcsóbb az ibéről rendelni.?
Mindent lehet a Pentax-al is csak erteni kell hozza. Mindig a vegeredmenyt kell nezni, es annak megfeleloen nekikezdeni, birsalmahoz citrom, pontosabban locitrim a kiindulasi anyag. Az alaprekeszt megtoltod vele, dekomponalsz, es megnyomod az exponalogombot, de el ne ereszd, mert a fokusz tovabb megy.
Hat ezzel csak olyan kis mezei technokrata lehetsz, de az mindenkinek jar alanyi jogon, csak regisztralnod kell a szovetsegbe. Ha NT szeretnel lenni ( Nemzeti Technokrata ), ahoz ez a szurke gyumolcsos alaprekesz keves.
Oda linkelned kell harom kozolt publikaciodat, es ket NT ajanlasaval mehetsz a felveteli bizottsag ele, majd ott kiderul megfelelsz-e vagy sem. Monnyuk az ilyen Pentax elotti osleletekre ne nagyon hivatkozz, mert kivagnak, mint a kotlost szarni.
A kerdesedre valaszolva, a kep nem eseik szet ff gepen sem, de a latvany erosen modosul. Canonon a birsalma inkabb kovaszos uborkara emlekeztet, foleg a szaga, Nikonon inkabb huzos, naspolya szeru kis bigyok jelennek meg. Pentax K-1-el erett fuget kapunk, ami konnyen osszekeverheto a mennyei mannaval.