Keresés

Részletes keresés

Lappantyú Creative Commons License 1999.12.21 0 0 149
Visszaszívtam. Megértettem. Kukoricára térdepeltettem magam.
A jó link: http://internetto.hu/extra/elsokezbol/
Gyertek majd kérdezni, ha ráértek!
Lappa
Előzmény: Lappantyú (148)
Lappantyú Creative Commons License 1999.12.21 0 0 148
Gyerekek, én ezt nem értem! Igaz, hogy nem vagyok otthon az internetto oldalain, meg az is igaz, hogy csekély értelmű lappantyúmadár vagyok, de nem bírom felfogni, hogy akkor most ki kivel van és ki hová válaszol a feltett kérdésekre és miért csak ilyen kevesen kérdeznek és főképp miért nem az indexre jön vendégeskedni?
A link: http://internetto.hu/forum/forum.cgi?a=t&t=9005286&uq=12&tp=01x
Lappa
Előzmény: Peppers (147)
Peppers Creative Commons License 1999.12.21 0 0 147
Egy kis blaszfémia: az internetto.hu-n ma (kedden) du. 2-től Zorán vendégeskedik.
rumci Creative Commons License 1999.12.20 0 0 146
Az Unit (Egyetemisták és főiskolások ingyenes havi magazinja) című folyóiratnak ma került kezembe az I. évfolyam 1. száma. Annak a 15. oldalán található a következő „zenekritika”, melynek kapcsán sikerült igencsak felbosszantanom magamat. S mivel nem akarlak ettől megfosztani titeket, íme a cikk:

ZORÁN: AZ ABLAK MELLETT


Vannak zenészek, akik képtelenek a megújulásra. Zorán, Koncz, Bródy, Gerendás stb. iskolapéldái ennek a „jelenségnek” – hiába változik és fejlődik a világ zenei és szórakozáskultúrája, ők vasakarattal kiállnak egy olyan műfaj mellett, amiről azt gondolják, hogy örök; amivel – szerintük – életben tartható(k) a „nagy generáció” szelleme(i) és a múló gyennekévek.
Zorán legújabb lemeze első hallgatásra pontosan olyan, mint a többi: merengő, álmodozó, filozofálgató-politizálgató, rekedten dünnyögő; otthonos és családias, mint egy IKEA áruház. A számok hangulata az „évszakhoz képest” tökéletes: szakadó esőben autózunk, gyapjúgarbóban, velúrzakóban, az ablaktörlő lágyan húzza a mérőt gyermekkorunk nagy helyszínein: a mozi, a játszótér, az iskola (a stúdió) előtt, aztán leparkolunk és összefutunk néhány baráttal, hogy egy forró tea mellett megidézzük a múltat, a fájó emlékeket, az első szerelmeket és csalódásokat. Miután érzelmekben gazdag, sikeres és kitartó, boldog új évet kívánunk egymásnak, hazatérünk otthonunkba, és ott folytatjuk, ahol abbahagytuk: jelen időben.
Többszöri meghallgatás után azt kell mondanom, hogy semmi bajom nincs Zoránnal azon kívül, hogy hosszú távon nehezen viselem Presser Gábor és Sztevanovity Dusán dolgait (arról nem beszélve, hogy ha Presser is elkezd brekegni egy számban, az már rég rossz). Az alapok (Borlai Gergő — dob) igényesek, a hangszerelés profi munka, a vokálok pedig kristálytiszták. A szövegekhez viszont azt hiszem, le kell húznom még egy harmincast, hogy el tudjam magam sírni egy szál virág, egy tábla csoki vagy egy doboz fakocka láttán.
Balogh Róbert
Lappantyú Creative Commons License 1999.12.10 0 0 145
Ámen. :))
Előzmény: Dotis (144)
Dotis Creative Commons License 1999.12.10 0 0 144
Hát persze. Mindennel egyetértek. Lehet, hogy félreérthető voltam. Egy percig sem gondoltam, hogy a lemezkiadó cégek megszűnnének, csak azt, hogy át fognak alakulni, más technológiai háttérrel termelik majd a profitot. Nyilván rájöttek már arra, hogy abból a dzsungelből, amibe a web és az mp3 elterjedése belekeverte őket, csak előrefelé lehet menekülni, és nyilván ezt meg is fogják tenni.

De nekem ezzel nincs bajom. Elfogadom, hogy léteznek lemezkiadók, amik üzleti alapon működnek, a fő szempont számukra a profit. Ha a kedvenc zenéim eljuthatnak hozzám (általuk), és nem kötelező olyan zenéket hallgatnom, amik zavarnak, akkor miért ne működne ez így? Én sem tudok jobbat.

Az pedig külön jó, hogy egyes új technológiákat használva egy csomó dologra lehetőségünk nyílt, amire néhány éve még nem volt. Remény sincs arra, hogy mondjuk az Az legyél, akinek látszol vagy a Játssz még (csak hogy ne legyek annyira off-topic :) mostanában kijöjjön CD-n, de sebaj, ott vannak a bakelitek, ha akarom bedigizem, retusálom és kiírom magamnak CD-re (legalábbis elvileg nincs messze a lehetőség, hogy ezt otthon bárki megtehesse), és akkor nekem meglesz. Ezzel egy picit függetlenedtem a kiadóktól, meg az ő profitorientált kiadáspolitikájuktól.

Aztán lehet, hogy néhány év múlva nem leszünk rákényszerülve az ilyen házi módszerekre, mert a dal (tisztes összegért) profi minőségben letölthető lesz a webről. Hogy a kiadónak meg az előadónak ebből haszna van, az rendben van. És nekünk is jó, mert így hozzáférhetünk olyan (ritka, esetleg élő) felvételekhez, amiket amás módon nem érné meg publikálni, mert csak viszonylag szűk réteget érintenek. Jó lesz, ha így lesz.

Előzmény: Peppers (138)
koLBász Creative Commons License 1999.12.10 0 0 143
Lappa!
Valóban másként írja, de sajnos nincs ami megfogjon benne. Kivéve most ez a Kern szám. Ezt a lemezt többen írták: Heilig, Másik János, Dusán (zenét és szöveget is!!!) Oroszlán Gábor, és van egy korábbi Dés szám is rajta. A nagyobb lemezboltokban 2.500 Ft-tól!!!!!!!! + két hónap ingyen internet.
koLBász
Előzmény: Lappantyú (142)
Lappantyú Creative Commons License 1999.12.10 0 0 142
Jó reggelt!

Elsőként: Peppers, légy oly kedves és Te itt ne kérj elnézéseseket! :)) Majd szólok, ha úgy érzem, hogy valami is nem helyénvaló a topicban. Eddig nagyon is helyénvaló minden.

koLBász,
>>úgy látom mintha Presser egy kicsit felületesebben írná már akár saját, akár másoknak számait,
én inkább azt mondanám, hogy másként írja. De nem is akarok erről vitatkozni, főként, mert ez pontosan az a történet, amiről nem lehet vitatkozni.

Az új Kern lemezzel kapcsolatban van még vélemény? Én egyelőre nem hallottam. És most így Karácsony előtt nem is hiszem, hogy hozzájuttatom magam. :((

Lappa

koLBász Creative Commons License 1999.12.10 0 0 141
Szia Lappa, szia mindenki!
Nem vagyok Zorán rajongó, de néhány számát szeretem. SZVSZ az első két-három Presser-Dusán féle Zorán lemez óta -amiket meg is vettem- csakis a különféle válogatás lemezein hallható annyi élvezhető dal, amiért az ember ily sok pénzt hajlandó kiadni. Én szeret(t)em az LGT-t és a többi ehhez a körhöz tartozó zenészeket, előadókat, csak úgy látom mintha Presser egy kicsit felületesebben írná már akár saját, akár másoknak számait. Egy-két kivétel akad, szerintem ilyen most a Szinfalak mögött (ügyes marketingfogással megtűzdelve a mostanában népszerű kelta dallamokkal), a topicban már említett Szt. I. krt. 14.-ben is van egy-két szám, vagy az új Kern lemezen a Már nem vagyok olyan, ami például elég állat lett. Apropó Kern! Vitába szállnék egy jóval korábbi hozzászólóval, aki féltehetség-hatásvadásznak nevezte Kernt. Az eddigi lemezei (16 év alatt a mostanival együtt 4) nem azt mutatják, hogy ad-hoc oda-oda böffent egy lemezt. Mindegyik lemeze erős, ő eredeti Cohent énekel, ne hasonlítsuk össze a Volt egy tánccal, azt inkább feldolgozásnak nevezném, ami szerintem jól sikerült. Zorán egyébként akkoriban nyilatkozta, hogy nem akar több Cohent énekelni, mert neki az mély. Lehet hogy egy kicsit off voltam, de azonos szellemiségű művészekről van itt szó.
(Egyébként van egy Kern topic, amin ha gondoljátok cáfoljatok)

koLBász

Peppers Creative Commons License 1999.12.09 0 0 140
(Bocs, hogy mindig agyoncsapom a topicot rettentő hosszú és súlyos ömlengéseimmel :)
Előzmény: Peppers (138)
Peppers Creative Commons License 1999.12.09 0 0 139
(Bocs hogy mindig agyoncsapom a topicot rettetntő hosszú és súlyos ömlengéseimmel :)
Előzmény: Peppers (138)
Peppers Creative Commons License 1999.12.09 0 0 138
Helló, Dotis!

Amiről írsz, az tényleg be fog következni. Csak éppen én azt nem látom, hogy ezek a változások felszabadító erejűek lennének. A dinoszauruszok nem óhajtanak, és nem is fognak kihalni... Ellenkezőleg: éppen mostanában próbálgatják, gyakorolják, hogyan lehet "cipőbe elrejtett, iszonyú lábukkal :)" beletaposni abba a közegbe, amiben mi apró moszatként virulunk jelenleg.

Az ember azt hiszi, most, hogy könnyebben juthatunk hozzá mindenféle információhoz, valóban egyszerűbb, kevésbé körülményes az életünk, gyorsabban el tudjuk intézni a dolgokat. Közben pont az ellenkezője igaz (vannak ilyen felmérések is): minden korábbinál több időt, pénzt fordítunk a tájékozódásra, és életünk napi adminisztrálására, közben pedig az erre szolgáló eszközeink is egyre elviselhetetlenebbek. Szóval foglyai vagyunk a kultúránknak, bizonyám! :(

Hát ezt látom én a szűkebb témánkban is: az "alternatív" (ez is de jó szó volt tíz évvel ezelőtt! :) popzeneterjesztési eszközök csak technológiai alternatívát jelentenek, mi pedig az újdonságok lelkes befogadásával is csak a dínókat fogjuk hízlalni, egyre alázatosabban és tudatlanabbul. Tíz év múlva kinevetjük mostani önmagunkat, de igazából a dinók fognak "kesztyűbe elrejtett, iszonyú markukba" röhögni. Ahogy írtad, a mai problémák egyszerűen meg fognak szűnni. És épp ez a gond...

Sötét víziók ezek, de rögtön hozzáteszem, hogy Eric Berne-nek (az Emberi játszmák és egyéb pszichológiai művek szerzőjének) van egy nagy-nagy idevágó gondolata: "Ha az emberiség számára nincs is, az egyes ember számára van remény."

Vannak valódi technológiai és kulturális alternatívák, és vannak olyan újszerű közösségek, amelyek ki is használják ezeket. Végül is ez a fórum is valami hasonló. Számomra az a nagy kérdés, hogy vajon a populáris művészetnek van-e esélye ezeknek a csatornáknak a megtalálására. Én baromira reménykedem, hogy legalábbis egy részének igen, és vannak jelek arra, hogy Zorán is keresi ezt az irányt. Végül is közösen kell kitalálnunk valamit, ha már szeretjük egymást... Remélem, a jövőben sem fognak elválni az útjaink, és nem úgy, hogy együtt nemesedünk dinoszaurusszá...

Peppers

Előzmény: Dotis (137)
Dotis Creative Commons License 1999.12.08 0 0 137
Ijesztgetős kampány. Időnként szoktam régi újságokat lapozgatni. Mai szemmel vicces problémákon lovagolnak. Visszaszorulnak-e a reformerők a KISZ-ben (1987); várakozás nélkül, azonnal lehet Trabantot venni a Merkurnál, igaz, csak bugyikék színben (1986), már Magyarországon is kapható a Pink Floyd Walls-a (1982, a lemez különben 1979-ben jelent meg), Tóth Dezső miniszterhelyettes elvtárs felszólalása a Szabadfoglalkozású Zeneművészek Szakszervezete tatai tanácskozásán (1981, fröcsögve üvöltözött, hogy nem lesz itt lázítás meg reakció), és így tovább. Azóta nem egyszerűen választ kaptunk az akkori felvetésekre, hanem röpke tíz év alatt az egész problémakör semmivé vált.
Ugyanakkor van egy 1973-as újságom, amiben bemutatják a forradalmi újdonságot: a magnókazettát. Meg egy 1979-es, benne a Philips első lézerlemeze (akkor még így hívták a CD-t).
Ezt a topicot is jól learchiválom magamnak, szórakoztató lesz majd olvasni 2009-ben (de lehet, hogy akkor már csak egyszerűen 9-et fogunk írni :) Talán némi nosztalgiával fogunk rácsodálkozni az olyan fogalmakra, mint "CD", "lemezboltok", de talán még arra is, hogy "lemezkiadók" - miközben térben, 5.1 cuccosból bömböl az új Zorán, persze online gyün valami központi szerverről.
Nem mondok azzal újdonságot, hogy a pc- és az internet-boom következtében éveken belül teljesen át fog alakulni a lemezipar, mind a gyártás, mind a kiadás, mind a terjesztés területén. Hogy miképpen, arról nekem is megvannak az elképzeléseim, de gondolom, odaát már iszonyú szakértői teamek írják a tanulmányokat a multiknak meg a jogvédőnek.
Szóval számomra ez a "csúnya dolog-e másolni?" probléma csupán az egyik előszele azoknak a robbanásszerű változásoknak, amelyeknek hamarosan a tanúi leszünk. Feltéve persze, hogy Magyarországon is lesz néhány éven belül internet-boom, és nem ragadunk benne a prewebikumban.
Különben meg nem érzem magasnak a CD-árakat. Ha annyit keresnék, mint egy (valószínűleg rosszabbul és kevesebbet) dolgozó átlagos nyugati kollégám, akkor nem lenne gond megvenni azt a havi 5-10 CD-t, ami érdekel, fel sem merülne, hogy kölcsönkérjem, esetleg átmásoljam. Ahogy ma megveszem azokat a heti- és havilapokat, amik érdekelnek - ezekre még futja, CD-kre már nem nagyon.
Zorán azt csinálja, amit tehet: igyekszik jobbá tenni a világnak azt a szeletét, ami rá van bízva. Kiáll olyan ügyek mellett, amik számára fontosak - hol szimpatikus, hol kevésbé szimpatikus ügyek mellett, hol több, hol kevesebb sikerrel. Nyilván nem ő fogja leosztani a zsugát a Universal amerikai tulajdonosainak vagy a brüsszeli uraknak, viszont próbálja megmozgatni a dolgokat ebben a MIME-ban. Nyilván nincs abban a helyzetben, hogy elhajtsa ezeket az itteni fiúkat, meg akik mögöttük állnak, viszont elénekli A színfalak mögött című dalt. Amire a hatalom legfeljebb legyint egyet: ez csak popzene, eljut pár ezer emberhez, nagy kaland, ettől aztán semmi nem fog változni. Pedig ha tudnák... :-)
Lappantyú Creative Commons License 1999.12.08 0 0 136
Szia syrius! Én meg nagyon várom a véleményedet a lemezről. (Fejtetőre potyogó kék lufik történetével kapcsolatban nem maradtál le sehol, a dologról a Koncz Zsuzsa topicban esett szó. Vannak itt néhányan, akik időnként ott is feltűnnek.)

Volna hozzátok egy kérdésem. Véleményetek szerint ki Zorán célcsoportja, azaz kik azok az emberek, akiknek a dalokat írják? Egyáltalán behatárolható-e ez a kör és egy zenész szempontjából be kell-e határolni azt?
Kell-e, fontos-e, hogy "lefele" nyisson, hogy a sokkal későbbi generációk igényét és ízlését is kiszolgálja? Megtehető ez?

(Oké, tudom, hogy a topic nagyjából megadja a kérdésekre a választ, mosolygom is magamon, nem azért kérdezem, mert homály van bennem, csak vitát szeretnék generálni, ha engeditek.)

Lappa

Előzmény: syrius (135)
syrius Creative Commons License 1999.12.07 0 0 135
"az a különbség az ijesztgetős kampányban Zorán és nevezzükegyébkategóriájú előadók között, hogy az a bizonyos egyéb kategória kizárólag azért kampányol, hogy több legyen a pénz, Zorán meg (mondjuk, talán, bízom benne), azért is, hogy szebben szóljon a dal."

Nem volt durva és egyetértek. És nagyon várom a karácsonyt, mert akkorra küldik(?) az új Zoránt, hogy végre én is írhassak róla.
(Mik azok a fejtetőre potyogő kék lufik. Már megint lemaradtam valahol :-(
Sir I Us

Előzmény: Lappantyú (134)
Lappantyú Creative Commons License 1999.12.06 0 0 134
Szép jó napot mindenkinek!

Hát, lehet, hogy ez most egy kicsit durva mondat lesz:
azt gondolom, hogy az a különbség az ijesztgetős kampányban Zorán és nevezzükegyébkategóriájú előadók között, hogy az a bizonyos egyéb kategória kizárólag azért kampányol, hogy több legyen a pénz, Zorán meg (mondjuk, talán, bízom benne), azért is, hogy szebben szóljon a dal.

Eh, de nem feladatom nekem ezt megítélni. Ötezerszer inkább ilyen kampány rombolja az image-ét, mint fejtetőre potyogó kék lufik a koncerten...

off. Peppers infojának hála, vasárnap gazdag lettem két aláírással, valamint néhány rég keresett hanghordozóval. Ez a lemezbörze tökjó dolog, ajánlom mindenkinek! on.

Lappa

Peppers Creative Commons License 1999.12.06 0 0 133
Na, ez az. Látjátok, lépett máshol is.
Előzmény: rumci (132)
rumci Creative Commons License 1999.12.04 0 0 132
Peppers Creative Commons License 1999.12.03 0 0 131
Hi Lappa (benézni majd hétfőn tudok :)!

Amit írsz, arról már egyszer régebben, máshol beszéltünk. Nekem meggyőződésem, hogy Zoránnak van rálátása ezekre a dolgokra, és - bizonyos fokig - befolyásolni is képes őket.

Itt a legjobb példa: ha a mostani kampányban ki tudott állni, akkor ugyanúgy kiállhatna máskor és másért is. Oké, egy teljes mammut-iparág működése nyilván nem egy "elefánton" :) múlik. De nem is világmegváltásról van szó, hanem egyszerű üzleti megoldásokról, amik akár egy-egy művész produkcióihoz is kapcsolódhatnak. Itt bárki, akinek neve és tapasztalata van a szakmában, tehet valamit. Zorán meg aztán pláne, ismerve a habitusát (vagyis azt, ami a médián átjön).

Mondjak jó példát? Ott van Gryllus Dániel és a Kaláka. Az egy nagyon-nagyon szépen vezetett "igényes könnyűzenei" vállalkozás. biomusic.mentha.hu

Azzal viszont messzemenően egyetértek, hogy ne Zoránon verjük el a port, főleg azért ne, mert neki azért voltak és vannak jópofa (művészi és üzleti) ötletei. Lásd: színvonalas web site-ja van, erről a legutóbbi lemez megjelenése előtt már letölthető volt a dalok egy része, veszi a fáradságot és személyesen megválaszolja az e-maileket, kamarakoncert-turnét tart kisebb helyszíneken stb. stb. stb. Csak hát itt volt ez az aktuális ijesztgető-kampány, amiben szintén felbukkant, úgyhogy szerintem természetes, hogy "téma" lett a dologból.

Peppers

Előzmény: Lappantyú (130)
Lappantyú Creative Commons License 1999.12.03 0 0 130
off. Peppers, nézz be a postaládádba! on.

Mindebben teljesen igazad van, de nem hiszem, hogy az általad felsorolt szolgáltatások nyújtásához teszem azt a Zoránnak bárminemű köze volna.
Nem hinném, hogy tudná presszionálni a kiadót bármiben is.

Apropó, kérdésem volna. Egy szponzor tulajdonképp mihez ad pénzt és kinek adja a pénzt? Vagyis ha a Zorán koncerten a "kékek" jó nagy plakátokkal képviseltetik magukat, akkor 1. én fizetek kevesebbet a jegyért? 2. Zorán költ kevesebbet a koncertre? 3. valaki másnak lesz ez jó?
(Bocs, ha nagyon dilettáns a kérdés, közöm nincs a sóbizniszhez.)

Lappa

Előzmény: Peppers (129)
Peppers Creative Commons License 1999.12.03 0 0 129
Hozzátennék ezt-azt...

Szóval "megöli a zenét."

Üzenem a szlogen kitalálóinak, hogy az "ijesztgetős" propagandakampányok nem érik el a kitűzött célt, az emberek ma már ugyanis egyszerűen magasról tesznek a manipulatív fenyegetésre. Ezt nem én találtam ki, hanem nálam okosabb lélekbúvárok mondják el minden alkalommal, amikor kijön egy olyan kampány, ami AIDS-szel, Hepatitisszel, alkohollal, illegális szoftverek felhasználásával kapcsolatban rémisztget. Egészen máshogy kell megfogni a közönséget, nem megbénítani, hanem felszabadítani kell őket. Csakhogy ezt a beszűkült gondolkodású kampányoló nem képes felfogni.

És hogy engem például hogyan lehetne megfogni? (Ezt is üzenem :) Például úgy, hogy komolyan vesznek, és hosszú távon számítanak rám, mint közönségre, és "ügyfélre"! Azt hiszem, az LGT-levelezőlistán vetette fel valaki: miért nem természetes az, hogy a kiadók-terjesztők pótolják a használat során megsérült (visszaküldött) hanghordozót? És miért illuzórikus az az ötlet, hogy az annak idején bakeliten megjelent LP-ket (kis ráfizetéssel) be lehessen cserélni az új CD változatra? Egyáltalán: a vásárlói elkötelezettségemet miért nem honorálják gyakorlatilag semmilyen formában?

Most az van, hogy megveszem a jegyet a BS-koncertre, és látom ám, hogy odabent a bolti ár másfélszereséért árulják a CD-ket... Tetszik érteni: nem hogy örülnének, amiért ott vagyok, és ezért kedvezményeket nyújtanának. Nem. Azért örülnek az ottlétemnek, mert így még borsosabb áron sózhatják rám a portékát.

Nekem nem tetszik az, hogy ha "haza szeretnék vinni" zenét, annak csak az az egy módja van, hogy egy boltban készpénzért megveszem a csomagolt CD-t. Ha nem így cselekszem, akkor féllegálisan vagy illegálisan jutok hozzá a zenéhez. (Vagy legalábbis ezt sugallják a kampányolók, bár ez így nem igaz. De vajon hányan ismerik pontosan a jogszabályokat?)

Miért nincsenek más vásárlásai konstrukciók? Miért nem fizethetek elő kedvezményesen? Akár mint magánszemély, akár, mint intézmény, például egy iskola? És miért nem állíthatok például össze saját ízlésem szerinti CD-ket egy-egy kiadó anyagából?

Tudom, vannak olyan helyek a világban, ahol ez működik. De kis hazánkban nem. Itt az működik, hogy megnézem a boltban Demjén Rózsi legújabb CD-jét (a napokban jelent meg), és látom, hogy magán a korongon olyan ordenáré hírdetés van, ami még egy céges reklámkiadványon is ízléstelen lenne. (Nézzétek meg, tényleg hihetetlen!) Hoppá, gondolom, ezek szerint így sikerült lenyomniuk az árat! Aztán megnézem az árcédulát: háromezerkétszáz forintba kerül.

Na, ez a mentalitás öli meg a zenét - szerintem.

Peppers

Előzmény: Lappantyú (127)
Neil Creative Commons License 1999.12.02 0 0 128
Szia Peppers!

Lehet, sőt, biztos, hogy csak egy oldalról láttam, de szerintem akkor sem kéne Zoránnak ezt erőltetnie.
Abban meg tuti igazad van, hogy illúzió a nem másolás, de én szeretném hinni, hogy nem az. Hadd maradjak meg a kis álomvilágomban:)))
Anyázni nem anyáztam, csak valahogy kinyílik a bicska a zsebemben az előző felszólalásomban felsorolt "zenekaroktól".

Szia
Neil

Előzmény: Peppers (126)
Lappantyú Creative Commons License 1999.12.02 0 0 127
Szia Neil!

Először is szívesen, my pleasure...

MAHASZ kampány. Első olvasatra én is éreztem némi ellenérzést, de aztán elgondolkodtam a dolgon és megszűntek az ellenérzéseim.
Ha szétválasztjuk a történet művészi részét és azt, hogy emberek saját művészetükből élnek, akkor már egészen más a leányzó fekvése.
Amennyiben én találtam volna ki a kicsi, piros bögréket és azt készíteném és azok eladásából élnék, akkor valószínűleg magam is dühös lennék, ha valaki lemásolná az ötletemet és pénzt keresne belőle. Akkor is, ha ezt ötezerszer teszi meg és akkor is, ha egyszer.
Ha a muzsikusok elfogadják ezt a helyzetet és boldog béketűréssel szemlélik (ugyan már, hadd boldoguljon az alvilág is), akkor egészen elhatalmasodhat fölöttük a CD másolás.
Persze, hogy hülyeség az a mondat, miszerint a másolás megöli a zenét.
Persze, hogy én megveszem a jódrága CD-jét a Zoránnak, persze, hogy a barátaim és a családom egy-egy Zorán CD megjelenésekor sorban állnak az ajtóm előtt és várják a mindig megérkező ajándék-másolatokat.
Ez ellen nem lehet tenni, nem is kell.
A probléma ott van, ha én is a piacon veszem meg azt az "eredetit".
Neil, kell erről beszélni. És akár egy lapon a Kozsoval, hiszen annak a dolognak, amiről itt szó van, csak a szakmához van köze és nincs köze a tartalomhoz.

Gondolja mindezt a Lappantyúmadár, nem titkoltan azért is, hogy generálja a vitát. De még az is lehet, hogy rosszul gondolja... :)))

Lappa

off. Peppers, valamikor mail megy, nagyon-nagyon fontos és tökjó tartalommal!!!! on.

Előzmény: Neil (124)
Peppers Creative Commons License 1999.12.02 0 0 126
Helló Neil!
Szerintem sem volt a legjobb húzás Zorántól, hogy kiállt ebben az ügyben. De nem csak a cikkírónak van meg a maga igazsága (amit elég hangzatosan ki is fejtett), hanem, gondolom, Zoránnak is... Igazából az egész akció manipuláltsága az, ami nekem sem tetszik.
Az szerintem illúzió, hogy az LGT-t meg Zoránt megveszik a népek... Az anyázást meg inkább hagyjuk.
Üdvözlettel,
Peppers
Előzmény: Neil (124)
Peppers Creative Commons License 1999.12.02 0 0 125
Sajnos nem tudom, mikor lesz ott, de azt hiszem, ezeken a lemezbörzéken a délelőtt a nyerő időszak. Délután felé már a börzések is elkezdik szedni a sátorfájukat...
Peppers
Előzmény: Lappantyú (123)
Neil Creative Commons License 1999.12.02 0 0 124
Sziasztok!

Rég jártam errefele. Örülök, hogy ilyen aktív a topic! Az egyik kedvencem. Köszi Lappantyú.
Peppers ideírta annak a MAHASZ kampányról szóló cikknek a linkjét. Hát, eléggé csalódtam Zoránban, mikor Kozso, Bery meg mittoménmégki neve mellett ott szerepelt az övé is. Miért kell neki itt igazi élharcosként vernie a mellét? Mikor szerintem, jelenleg Magyarországon az LGT-n kívül ő az egyetlen olyan előadó, akinek a lemezeit nagyon nagyon csekély mértékben másolják, mivel, aki szereti, az úgyis csak az eredeti CD-t veszi meg. Legalábbis én így csinálom. Szeretem annyira a zenéjét, hogy nem másolom, hanem megveszem.
Mert azt, hogy azokat a nyálas taknyokat, amiket (Homo)Kozsoka és kedves kis bandái csinálnak, megértem, hogy másolják, mert művészileg nulla, anyagilag viszont borsos áraik vannak.
Szóval, ez nekem nem volt szimpatikus Zorántól.
Ti mit gondoltok?

Neil

Lappantyú Creative Commons License 1999.12.02 0 0 123
Juhhhhhhhhhhhé...és Lappantyúmadár bepótolja a mulasztását... és jókedv.
9-től 4-ig? Az nem lehet, hogy 9-től 4-ig folyvást ott van. Nem tudod, pontosan mikor fog ő dedikálni?
Lappa
Előzmény: Peppers (122)
Peppers Creative Commons License 1999.12.02 0 0 122
December 5-én 9-től du. 4-ig Lemezbörze a Pecsában. Dedikál: Zorán.
Ha valaki hiányt szenved (dedikálható:) régi LP-kből, a helyszínen garantáltan beszerezheti...
Peppers
Peppers Creative Commons License 1999.11.26 0 0 121
Házon belül...
http://index.hu/cikk5/masolas/
Lappantyú Creative Commons License 1999.11.24 0 0 120
(Na, megpróbálkozom még egy felhozatallal, hogy hátha csak azért nem írtok, mert nem látjátok fenn a topicot.)

Kaptam ajándékba egy Zorán II. CD-t és rátalálhattam ismét a Hétfő este című dalra. Nemtom nem hallgatni. Annyira ott és úgy és mintha nem is ő, mintha nekem, csak nekem énekelnék...

Időnként úgy érzem egy-egy dalnál (persze, nemcsak Zorán dalnál), hogy valami tündér üzen. Túl az alkotók szándékán.

Lappa

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!