Asszem az U fleku Prága leghíresebb sörözője, én mintha 1986-ben jártam ott, a sör habjába beleraktunk egy kétforintos (a régi réz-fajtát) és megállt a tetején. Na ijjen hely az!!!
Köszönöm a hozzászólásokat, a továbbiakat szívesen várom.
Mijo!
Mi az az 'u flecu'?
Ott mennyiért váltják most a forintot?
Bárkinek!
A Nemzetközi diákigazolványt (ISIC) tudom-e rendesem használni? Múzeumok, kajáldák, tömegközlekedés, stb?
Az ABC-k vagy Közértek (vagy ahogy ott nevezik) milyenek? Mennyi egy kiló kenyér, pl? Egy kiló szalámi? Tej?
Szerintem sem érdemes a márkával szarakodni, mert Csehben szinte sehogy sem éri meg átváltani.
Szerintem a forintot kell átvinni Szlovákba, ott feketén napi áron eladni, és a szlovák koronát vinni magaddal Csehbe, illetve még Szlovákiában átkonvertálni, szinte mindegy, hogy svarcban, vagy bankban !
Javíts ki, ha valamiben hibádzik a dolog !
A tankodat viszont még az utolsó szlovák kútnál töltsd tele, és vissza szinte üres tankkal gördülj be a Szlovákokhoz !
Ha útikönyvet veszel, feltétlenül nézd meg mikori kiadású, mert még mindig forgalmaznak ( pl. Polygon ) olyanokat, amelyeket még klótyópapírként sem tudnál hasznosítani.
Ha nem célod a napi étkezéseid, és Iszoldázásaid során a fény és pompa, akkor jóval olcsóbban is megúszhatod, mint idehaza, nme csak sörök tekintetében, hanem borokéban is !
Főzz te magad ! Pl. a ponty, vagy a csuka bagóért, csodálatos ízű, tiszta vizekből adják, fenséges - ha értesz hozzá !
Autópályás matricát kunyerálj visszatérőtől, és ragaszd át, de ha meg kell venned ( évfordulóig, ha februárban veszed, ha novemberben ! ), az sem tragédia, mivel a mi szélsőségesen pofátlan egyszeri árainkhoz képest filléres kiadás !
Prága: U fleku ! Feltétlenül látogasd meg, mert ott járván, éppen olyan bűn lenne elmulasztanod, mintha Baján a Nagy Halfőző Napon a főtéren, bográcsgulyást ennél, kínai pálcikákkal !
Tisztaság, rend, következetesség, jó utak, gyorsahajtást büntető rendőrök, korrumpálni tilos, de lágyabbak, mint pl. az osztrákok, idegen ízű és összetételű éttermi ( nemzeti ) ételek, nem átbaszós taxisok, folklór, nemzeti öntudat, szimpatikus, idegen nyelveket ( német ) jól beszélő emberek.
Eppen Pragaban dolgozom (a ho vegeig), lehet kerdezni :)
A legfontosabb: koronat otthon kell valtani, mert itt iszonyatos komissziok vannak. En markat hoztam (magam sem ertem, miert), es szivok rendesen. Praga egyebkent dragabbnak tunik, mint Budapest, egy BigMac menu 85 kcs (kb 7-tel kell szorozni), de sok olcsobb kaja van a varosban. A sor nevetsegesen olcso, de tenyleg, 10 korona korul mar hozza lehet jutni. Ja, es finom is ;)Kajalasilag nekunk az jott be, hogy a metroval kimegyunk valamelyik vegallomas kozelebe, es ott valami helyi etteremben olcson tudunk jokat enni.
A metron ellenorok rendszeresen vannak, en nem probalnek bliccelni. A kozlekedes arai egyebkent hasonloak a pestihez, azert talan egy kicsit olcsobb itt Pragaban.
Egyebkent minden gyonyoru, csak ne lenne minden tele turistakkal... :(
Én voltam kb. 2 hónapja Csehországban. A helyzet jó. Nem Prágában voltam, de az ottani viszonylatokról is vannak értesüléseim, úgyhogy igyekszem kielégítő választ adni kérdéseidre:
Kaja árak: kb. ugyan azok mint itt Pesten, talán egy picit olcsóbbak, bár Prágában minden drágább, mint általában máshol. Konkrét árat ezért nem is mondok. Kajáldák közt is ugyan ez a helyzet, vannak olcsóbb kocsmák és drágább vendéglők, fel kell deríteni a helyzetet. (Most sokat segítettem. :-)) Makdonelds is van egypár, meg más hasonlók is.
Vásárolni tuladonképpen nem érdemes, mert főként Prágában a ruha, cipő sokkal drágább, mint Pesten, a többi cucc kb. ugyan annyiba kerül.
Tömegközlekedés: jó, minden megállóban lóg egy tábla, amin a járatok követési ideje van feltüntetve, elég megbízhatók. Ellenőrök ugyan olyan gyakran jönnek, mint itt, és ugyan olyan "láthatatlanok", azaz felismerhetetlenek, mint itt.
A szállásások sokkal drágábbak, mint pl. itt, erre figyelni kell!
Jó utat! prága nagyon jó hely!
Azt hiszem, ahogy átolvastam az írásomat, hogy nem segítettem túl sokat, de ennyit tudtam. Ha van még valamilyen kérdés, akkor szívesen megpróbálok válaszolni.
A sör tényleg olcsóbb!
gezah,
volt itten egy szlovák nyelvű topic, abban volt két egyed, akik közül az egyik még most is Prágában él, ha jól emlékszem, a másik meg most végzett ott (vagy még mindig ott tanul?). Írj nekik emilt, elsődleges forrás lenne. Amúgy Prága rulez, én utoljára két éve, a U2 koncerten voltam kint, kb olyan árak vannak, mint Bp-en, a sör tuti olcsóbb :))
Volt valaki mostanában (pl idén) Csehországban? MI a helyzet arra felé? Mivel a közeljövőben tervezzük arrafelé venni a sátorfát pár napra ezért érdekelne egy-két dolog. Főleg Prága, mint célterület a fontos.
Milyenek a kaja árak? Ha lehet akár konkrét példa is érdekel.
Milyenek a kajáldák (étterem ,vendéglő, Makdolandz)?
Hova érdemes vásárolni menni, mit nem szabad venni, stb?
Milyen a tömegközlekedés, ellenőrök, járatsűrűség?
Előre is köszi a hozzászólásokat!
<>