Keresés

Részletes keresés

vörösvári Creative Commons License 2023.08.25 0 0 798

Ezek szerint Fenékpuszta és Keszthely a római útnak köszönhette a kiemelt szerepét.

Előzmény: Völgyvidéki (794)
Völgyvidéki Creative Commons License 2023.08.25 0 0 797
Völgyvidéki Creative Commons License 2023.08.25 0 0 796

Következik majd a Dunántúl hun inváziójától a magyar honfoglalásig terjedő időszak, röviden a népvándorlások kora (a dunántúli Karoling-korszakot is beleértve).

 

Előzmény: Völgyvidéki (794)
Völgyvidéki Creative Commons License 2023.08.25 0 0 795

A hatalmas érdeklődés kifejezés után egy :-) jel odagondolandó. :-)

Előzmény: Völgyvidéki (794)
Völgyvidéki Creative Commons License 2023.08.25 0 0 794

A hatalmas érdeklődésre való tekintettel folytatnám Szigliget történetét.

 

Szigliget története, 2.:

 

A Római Birodalom (Imperium Romanum) részeként


A következő hódítók a rómaiak voltak, akik i.e. 9-re kiterjesztették a birodalom határait a Duna vonaláig, hatalmuk alá vonva az itt élő kelta lakosságot. A rómaiak a Dunántúl katonai megszállása után hamarosan kiépítették kitűnő úthálózatokat. Az egyik római út a Zala völgye felől, Fenékpusztán, Keszthelyen, Tapolcán keresztül vezetett – Szigligetet megközelítve – Aquincumba. Ennek a római útnak egyik kisebb ága vezethetett – valószínűleg a mai tapolcai út vonalának megfelelően – a szigligeti római telephez, melynek nyomai az Antalhegy déli lejtőjén, az Avasi -templom és a szigligeti malom közti területen mutatkoznak. Szőlőforgatás közben már több római sírt, kőkoporsót, edényeket, ékszereket, gazdasági eszközöket és római pénzeket találtak Szigligetnek ezen részén. Ezek a leletek ugyan nem határozzák meg pontosan azt, hogy a rómaiak mikor telepedtek meg Szigligeten, de a római kultúra, életmód i.sz. 300-350. évek közti meghonosodását kétségtelenül bizonyítják. Az Antalhegy déli lejtőjén 1948-ban két római sírban talált tárgyak, 68 darab bronzpénz és a keszthelyi múzeumban őrzött, Szigligetről bekerült római leletek mind azt bizonyítják, hogy a lakosság a jelzett időben már római módon élt, fejlett gazdálkodást folytatott, és ismerte a szőlőművelést. Feltételezhető, hogy az Avasi -templom helyén álló egykori középkori templom egy római épület egyes részeinek felhasználásával épült.

 

 

Előzmény: Völgyvidéki (793)
Völgyvidéki Creative Commons License 2023.08.23 0 0 793

Szigliget története, 1.:

 

Korai telepesek:

 

Az ősember megjelenésének idejében a Balaton vize jóval /néhány méterrel is / magasabban állt, mint ma, ezért a partjai közelében húzódó bemélyedéseket és öblöket a mainál jóval messzebb fekvő területeken is elöntötte a tó vize. Ez az oka annak, hogy a Balaton mai partján nem igazán találhatjuk meg egykori itt tartózkodásának nyomait.
Szigliget és közvetlen környékének története a kőrézkor /i.e. 2500-2000/ idejébe nyúlik vissza. A Várhegy északi oldalán, a Ciframajor közelében a múlt század végén egy kőbalta formáját utánzó nyéllyuk nélküli rézbaltát talált Darnay Kálmán, a vidék lelkes kutatója. A környék ősi időtől való lakottságát megerősítették a század elején Szigligeten talált leletek. Egyik alkalommal két kővésőt és egy kőbalta furatából kiesett kőmagot találtak, máskor pedig két rézből készült sodronytekercsekre akadtak.
A Balaton öblei között szigetként meghúzódó terület bőséges élelmet és megfelelő védelmet nyújtott az itt megtelepedett embereknek. Az élet éppen ezen okok miatt talán töretlenül folyt itt hosszú időn át. A bronzkor emlékei már nagyobb számban ismeretesek, ugyancsak a Ciframajor környékéről, ahol több urnát találtak hamuval, csontmaradványokkal és bronztárgyakkal, melyek a bronzkorban szokásos hamvasztásos temetkezés emlékei. A szigligeti kincsleletet Darnay Kálmán találta még a múlt század végén. Egy kőhalom alá rejtett edényben ékszerek, tűk, karperecek és bronzrögök voltak, összesen 63 darab. A tárgyak fejlett kézművességet bizonyítanak.
A bronzkori lakosságot a nyugatról jött kelták igázták le, akik egyik központjukat a Tapolcai-medencében alakítottak ki, minden bizonnyal azért, mert az őslakosság nagyobb telepeit, földvárait találták ezen a területen. A szigligeti csontvázas kelta sírokból, jól korongolt edényekkel együtt lándzsahegyek és egyéb vastárgyak is előkerültek. Ezek közül különös formája miatt kiemelkedik egy vas lándzsahegy, melynek közepe táján, a csúcsra merőlegesen, egy kígyófejben végződő nyúlvány van.

 

Forrás: http://szigliget.hu/portal/index.php/bemutatkozunk/a-telepules-tortenete?start=1

 

Előzmény: Völgyvidéki (790)
vörösvári Creative Commons License 2023.08.22 0 1 791

Na igen, a török kor szomorú időszak volt, de az akkori fontos várak romjai ma is a turizmus kiemelt célpontjai.

Előzmény: Völgyvidéki (790)
Völgyvidéki Creative Commons License 2023.08.22 0 0 790

Szigligetet veszem majd előre, mert az a török korban végvárként legalább annyira fontos volt, továbbá a község honlapján egy meglehetősen jó és alapos településtörténeti összefoglalót találtam.

 

Majd csak apránként teszem be, mert egyben túl sok lenne.

 

Egyébként Szigliget a reformkorban megint csak fontos lett, állítólag itt udvarolgatott a szeretőjének Kisfaludy Sándor, a reformkor közismert költője (érdekes, hogy mi a szakközépiskokában Petőfi, Arany, Kölcsey és Vörösmarty mellett Kisfaludyról szinte semmit nem tanultunk).

 

Majd jövök, úgylehet már csak holnap. :-)

Előzmény: vörösvári (789)
vörösvári Creative Commons License 2023.08.19 0 0 789

Sümeg nagyon fontos szerepet játszott a török korban és utána néhány évtizedig.

Előzmény: Völgyvidéki (787)
vörösvári Creative Commons License 2023.08.19 0 0 788

Szia 

Várom a leírásokat :)

 

Előzmény: Völgyvidéki (783)
Völgyvidéki Creative Commons License 2023.08.19 0 0 787

Lesz majd a későbbiekben (valamikor) Szigliget és Sümeg is, mindkettő egy-egy fontos végvár volt a török időkben.

Ma már mindkettő Veszprém vármegyében található az 1950-es komcsi megyrendezés következtében, de mivel történelmileg mindkettő Zala vármegyéhez tartozott, ezért nem OFF itt a topikban.

Völgyvidéki Creative Commons License 2023.08.19 0 0 786

Hertelendy Gáborra és a Hertelendy-családra Kehidán ma a Termálfalu részen található Hertelendy-ház emlékeztet, amely tkp. a Kehida Termál szálloda része, kiadó apartmanok vannak benne.

Előzmény: Völgyvidéki (785)
Völgyvidéki Creative Commons License 2023.08.19 0 0 785

Kehida és Kustány a török kor végére gyakorlatilag szinte teljesen elnéptelenedtek.

A túlélők rendkívül szegényes körülmények között tengették életüket a Zala folyó mocsaras alsó folyásánál.

Kehida faluba a falu akkori birtokosa, hertelendi és vindornyalaki Hertelendy Gábor, Zala vármegyei alispán lehelt új életet az 1740-es években, amikor felépítette a faluban a Hertelendy-kúriát (a későbbi Deák-kúriát).

A Tolna vármegyéből származó köznemesi Hertelendy-család egyébként is nagyon fontos szerepet játszott Zala és Vas vármegyék újkori történelmében, a török időktől kezdve egészen a kommunista hatalomátvételig. Többen közülük főispánként, alispánként, tábornokként, huszártisztként szolgálták a hazát.

 

A Deák-család a későbbiekben házasság révén örökölte meg a kehidai Hertelendy-kúriát.

 

Elég jó alapos cikk van a magyar Wikin a Hertelendy-családról, egész pontosan a hertelendi és vindornyalaki Hertelendy-családról:

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hertelendy_csal%C3%A1d

 

 

Előzmény: Völgyvidéki (784)
Völgyvidéki Creative Commons License 2023.08.19 0 0 784

Kehidakustány (eredetileg Kehida, Barátsziget és Kustány) rövid története a község honlapjáról:

 

"Kehidakustány a Zala-völgyében 

Az Alsó-Zala-völgyben fekvő Kehidakustány határa kedvező adottságaival már az írott történelmet megelőző korszakokban is vonzotta a megtelepedni vágyókat. Az ezt bizonyító legjelentősebb régészeti emlékek a népvándorlás korából származnak: a magyar honfoglalást megelőző két évszázadban a Kárpát-medencét uraló avarok két temetőjét is feltárták a falu területén. lehet része, mely a zalai táj szépségein túllépve ötven-száz kilométeres körben láttatja a Dunántúlt. A községet határoló kellemesen lankás dombvidék kétszáz-háromszáz méteres tengerszint feletti magasságokba emelkedik csupán, ám a helybeliek szemében a magaslatok már szinte hegyek. Ezeknek – és a köztük fekvő völgyeknek – a különlegesen szabályos, észak-déli futása talán a terepen is érzékelhető, a térkép fölé hajolva pedig egyértelműen bizonyítható.  

Kehidakustányt nyugatról Kehida, keletről Kustány falurész határolja. 1971-ben egyesítették a két települést; mai neve is ebből ered. Deák Ferenc hosszabb ideig élt itt. A település valamikor 3 önálló részből állt: Kehida, Kustány és Barátsziget. A legkorábbi nyomok a bronzkorból származnak, Barátsziget területéről, kr.e. XIV-XVIII. századból. Régészeti leletek alapján bizonyítható, hogy Krisztus előtt, a IV-III. században pedig kelták lakták a területet. Ezen leleteket első sorban a termálfürdő területén lelték. A rómaiak időszámításunk elején érkeztek a településre, a hunok a népvándorlások első hullámaival kerültek a környékre, a VII. században pedig az avarok érkeztek a vidékre. Az avarok két temetkezési helyet is létrehoztak, ezeket pedig az ásatások során feltárták. 

Kehida nevét először 1232-ben említik, ekkor ülésezett itt az első nemesi bíróság. Tekintetbe véve, hogy a környéken nem volt olyan központi hely, amely alkalmas lenne arra, hogy a megye központi helyének nevezzék ki, ezért Kehidát, mint a megye legideálisabban fekvő települését elkezdték központi nemesi gyűlésekre használni.  Kehida az 1200-as évek végéig a Koppányi család birtoka volt, majd később Kőszegi Miklós nádor foglalta el. Kőszegi Miklóstól 1319-ben kobozta el Károly Róbert, és a Kanizsai családnak adományozta. A Kanizsai család volt a település birtokosa egészen 1523-ig, amikor Kanizsai László Háshágyi Dénesnek adományozza Kehidát. A török megszállások idejét ez a település sem élte túl, 1588-ban lerombolták a várat, amely addig védte. Ennek köszönhetően Kehida majdnem teljesen elnéptelenedett. A Deák család házasság révén került Kehidára, 1757-ben Deák Gábor feleségül vette Hertelendy Annát. Ezt követően a falu neve összefonódik a Deák családdal, különösképpen Deák Ferencet emlegetik, aki Kehidán élt 1808-1854 között. 

Kustánytán nevének első okleveles, írásos említése 1181-ből való. Ekkor találkozhatunk először Kustány (Custan) elnevezéssel. A falu akkoriban királyi és nemesi birtok volt. 

A település az 1400-as években több falura oszlott: Egyházaskustány, Felsőkustány, Alsókustány. A két utóbbi névalak a mai napig él a közbeszédben. Később Boldogasszony Kustánynak is nevezték. A faluban nemesi kúriák is álltak. A török hódoltság és mészárlások alatt a települést elpusztították. A XVII. századra kezdett el újra benépesedni és fejlődésnek indulni. 

Kustányt 1977-ben egyesítették Kehidával, azóta Kehidakustány a település hivtalos neve. Kehidakustány ma már Magyarország egyik legkedveltebb üdülőhelyén, amely 2016-tól minősített gyógyhelyi települési rangot visel. 

 

Kehidakustány településhárom, valamikor önálló falucskából Kehida, Kustány és Barátsziget községekből  alakult.

 A falu körül meglévőforrások,  friss patakok a Zala folyó, az erdők és a rétek, mindezen kiváló természeti adottságok már évezredek óta vonzotta az embereket. A legkorábbi településnyomok a Bronzkor végéről, Krisztus előtt XIV-VIII. századból származnak, Barátsziget területéről.

A Krisztus  előtt IV.-III. században pedig a kelták birtokolták e területet. Régészeti leleteket a korból a mai termálfürdő területén találtak.

A rómaiak időszámításunk kezdetén érkeztek. Gazdasági központjuk, villájuk a mai Barátsziget mellet állt, a Zala parton.

A hunok a népvándorlás első hullámával kerültek a vidékre, de állandó települést nem hoztak létre. A kihalt területre a VII. században érkezik egy lovas, nomád nép, az avarok.

Az avarok a falu határában kettő temetkezési helyet is létrehoztak, mindkettőt feltárták.

 Honfoglaló őseink900-ban terjesztették ki fennhatóságukat a Dunántúlra. Emlékeiket Kehidakustányhoz legközelebb, Zalaszentgróton feltárt sírokban találtak meg.

Zala megye már a Szent Istváni államalapítás kezdetén kialakult. Írott forrásban először  1009-ben említett Kolon megye területe magába foglalta a későbbi Zala és Somogy megyét, valamint a Drávától délre fekvő Szlavónia egy részét is.

Zala az Árpádok családjához tartozó Koppányé, majd a trónutódlás miatt fellázadt vezér leverése 997. után a királyi hatalomé lett. Felosztásáig  központja Balatonmagyaród közelében volt, majd ezt követően a XI- XII. század fordulóján a megyeközpont áttelepült Zalavárra. "

Völgyvidéki Creative Commons License 2023.08.19 0 0 783

Szia!

Én főleg azokról a településekről fogok írni, amelyekről van személyes élményem, benyomásom.

Nem vagyok sem zalai sem somogyi, de korábbi nyaralások, kirándulások, kerékpártúrák révén van némi benyomásom ezeknek a vármegyéknek egyes települéeiről, no meg persze a neten utána is olvastam sok dolognak.

 

Előzmény: vörösvári (781)
séró Creative Commons License 2023.08.19 0 1 782

Itt van a videó Pap Jánosról és a balatoni telkeről: https://www.youtube.com/watch?v=kYm0hUX0fDk&t=1993s

De be is fejezem mert ez itt off.

Előzmény: Völgyvidéki (774)
vörösvári Creative Commons License 2023.08.18 0 1 781

A Kis-Balaton egy érdekes hely, a Zala folyó torkolatánál kialakult egy mocsárvidék ami az ember áldozata lett. Először a vasútépítés miatt vettek el belőle, azután a mezőgazdasági termelés miatt, utána teljesen elszennyezték a mezőgazdaságban használt műtrágyák és a települések tisztítatlan szennyvizei. Végül az mentette meg hogy rohamosan romlott a Balaton vizmínősége az emberi szennyezés miatt és hogy csökkenjen a tóba jutó szennyezés részlegesen helyreállították a Kis-Balatont a 1980-as években.

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kis-Balaton

Előzmény: Völgyvidéki (777)
Völgyvidéki Creative Commons License 2023.08.18 0 0 780

Továbbá van Zalaszántón Szent Donát kápolna és egy vízimalom is.

Előzmény: Völgyvidéki (779)
Völgyvidéki Creative Commons License 2023.08.18 0 0 779

Ennél fontosabb, hogy Zalaszántó plébániatemploma Árpád-kori eredetű:

http://zalaszanto.hu/project/templom/

Előzmény: Völgyvidéki (778)
Völgyvidéki Creative Commons License 2023.08.18 0 0 778

A legeslegújabb kor terméke az 1992-ben épült zalaszántói Béke Sztupa, de ha arra járunk, feltétlenül érdemes megtekinteni:

 

https://www.bekestupa.hu/Beke_Sztupa.html

Völgyvidéki Creative Commons License 2023.08.18 0 0 777

Vörs volt már?

Ez a kis falu Somogy és Zala határán, de már Somogy megyében található, több dologról is nevezetes.

Nem hivatalosan a Kis-Balaton "fővárosa".

Völgyvidéki Creative Commons License 2023.08.18 0 0 776

Kehidakustány Kustány falurészén található a helyi tájház, amely falumúzeum is egyben.

A parasztház a 20. sz. elején épült, eredeti bútorokkal és eszközökkel van berendezve.

Jelenlegi formájában lényegében az Alsó-Zala-völgyi parasztság két világháború közötti életformáját tükrözi.

 

https://csodalatosmagyarorszag.hu/hirek/tajhazak/tajhaz-es-hagyomanyorzo-mariska-udvar-kehidakustanyban/

Előzmény: Völgyvidéki (775)
Völgyvidéki Creative Commons License 2023.08.18 0 0 775

Deák Ferenc közel 5 évtizeden át volt a kehidai Deák-kúria lakója.

A kúria ma Deák Ferenc Kúria és Múzeumként látogatható.

Rövid ismertető és képek a linkben:

https://kehidakustanytdm.hu/places/deak-ferenc-kuria-es-muzeum/

Völgyvidéki Creative Commons License 2023.08.16 0 0 774

Igen ő volt az, a kommunista párt Veszprém megyei erős embere.

Hogy a Balaton lecsapolására tényleg készített-e terveket vagy ez csak urban legend, azt nem tudom.

Előzmény: séró (773)
séró Creative Commons License 2023.08.15 0 1 773

Pap Janos volt az a megyei titkar, de szerintem ez a tortenet nem igaz a lecsapolasrol.

A Legvidamabb barakk dokumentum sorozatban o is beszel arrol hogy hogyan lett balatoni nyaraloja. Majd lesz idom akkor elokeresem, a youtubon fent van.

Előzmény: Völgyvidéki (762)
Völgyvidéki Creative Commons License 2023.08.15 0 0 772

Göcsej látnivalói egy napban – ahol a múlt és a jelen találkozik

 

https://szeretunkzala.hu/gocsej-latnivaloi-ahol-a-mult-es-a-jelen-talalkozik/

 

Nova, a Göcsej "fővárosa"

 

https://szeretunkzala.hu/nova-avagy-gocsej-fovarosa/

vörösvári Creative Commons License 2023.08.13 0 1 771

Igen, manapság szokatlan, de nem úgy húzták meg a megyék határait Szent István korában mint most szokás, tehát nem a folyók határolták őket, hanem átfolytak rajtuk, a Dráva, a Duna, a Tisza mindkét partján volt területük és más folyóknál is ez volt a helyzet, a történelmi Magyarország esetében egyedül a Kárpátok jelentett természetes határt és a Duna déli szakasza Nándorfehérvárnál, plusz a Száva folyó. 

Előzmény: Völgyvidéki (770)
Völgyvidéki Creative Commons License 2023.08.13 0 1 770

A történelmi Zala vármegyének már az 1920-as trianoni békediktátummal is voltak területi veszteségei:

a perlaki és a csáktornyai járás teljes egészében, az alsólendvai járás pedig mintegy felerészben az újonnan megalakuló délszláv államhoz (Szerb - Horvát - Szlovén Királyság) került.

 

Trianon előtt Zala kifejeztetten nagy kiterjedésű vármegye volt.

Előzmény: Völgyvidéki (763)
Völgyvidéki Creative Commons License 2023.08.13 0 1 769

Igen, pl. Keszthely szerintem speciel jól járt azzal, hogy a belvárosát nem építették át a "szocialista városfejlesztés" jegyében, így nagyobbrészt fennmaradt a kellemes, történelmi hangulatot árasztó belvárosi része. (Plusz a Festetics-kastélynak is sikerült átvészelnie a kommunista időszakot.)

Előzmény: vörösvári (768)
vörösvári Creative Commons License 2023.08.13 0 1 768

Ilyen hülye ötletek már a 18-19.században is voltak, szerencsére nem voltak döntései pozícióban az ötletelők. 

Nyilván azért nem voltak teljesen hülyék az akkori pártvezetők sem, a rendszerben fontos szerepe volt a kisemberek balatoni nyaralásának, mint vívmánynak, plusz sok pénzt hoztak a külföldi nyaralók is az országnak.

Volt amikor az járt jól akit nem fejlesztettek, sok helyen simán elpusztították a belvárost és paneleket építettek a helyére.

Előzmény: Völgyvidéki (762)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!