Keresés

Részletes keresés

Popenka Creative Commons License 2023.04.13 0 0 3382

Ismertem ezt a sztorit. Viszont oda születni kell. (ahogy a csigás viccben)

Előzmény: nagypapi51 (3381)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.13 0 0 3381
homerx Creative Commons License 2023.04.03 0 0 3380

szarvasi vagyok. bekesszentandras, szarvas, bekescsaba kornyeki kolbaszokon nevelkedtem. ott dekara ki van merve az alapanyag.

Előzmény: Boarhunter (3378)
Hepci Creative Commons License 2023.04.03 0 0 3379

Azért van egy réteg, aminek a tagjai meg tudják és akarják fizetni a magas minőséget, feltéve, ha felismerik - valamennyi kézműves (vagy csak simán igényes) termelő alapozhat rájuk.

A "kézművesség" körül sok a kamun kívül a félreértés is: alapból nem jelent magas minőséget, csak az előállítás körülményeit és volumenét írja le. Én pl. kézműves (metszőolló)tokkészítő vagyok, de ahogy kivágom a bőrt, az sokkal szarabbul néz ki, mint a nagyipari verzióknál. Az más kérdés, hogy viszont igyekszem olyat készíteni, ami örökölhető, ez már a nagyobb gyártóknál nem cél.

Ugyanakkor az elkoptatottsága ellenére a kézművesség létező kategória, a piacra termelés első foka, tehát elkülöníthető a saját szükségletre/hobbiból termelt valamiktől.

Előzmény: Boarhunter (3378)
Boarhunter Creative Commons License 2023.04.03 0 2 3378

Túl van hype-olva ez a kézműves dolog.

A jó kolbászhoz kell egy jó recept, jó alapanyag és a technológiai fegyelem.

Az első az adott, temérdek jó recept van a neten és ki lehet kísérletezni a mégjobbat.

Jó alapanyag az nincs vagy nem megfizethető. Általában ugyanazt a gyorsan hízlalt, vizes húsú telepi sertést használja mindenki, a húsrészek felhasználásában, tisztításában(inazás, hártyázás) van eltérés. Aki jobbat akar csinálni, az megveszi a leselejtezett kocákat, azoknak érettebb a húsa(csak ki tudja, mennyi antibiotikumot és egyéb gyógyszert kapott élete során).

A "háztájiban termelt" meg pláne "tanyasi" az egy jól hangzó duma. Aki nagyban csinálja, tehát annyi jószágot nevel amennyire már lehet alapozni egy húsfeldolgozót, az ugyanúgy táppal eteti a jószágot.

Ha van kivétel, ha valaki megpróbálkozik a természetes kajákkal, sok zölddel, kukoricával, tökkel stb., az egy-két év és tönkremegy, vagy csak rájön, hogy ennél sokkal nagyobb bevételt tud realizálni sima szántóföldi növénytermesztéssel, nem mellesleg sokkal kisebb kockázattal és kevesebb munkával.

A technológiai fegyelem pedig a "kézműves" terméknél is csak elvárt, de nem feltétlenül adott.

A sonka még egyszerűbb, ott nincs vita, miből készüljön.

Ne legyen benne a vízmegkötést segítő adalék, legyen valódi füstön füstölve, tartsák be az érlelési időket. Ezt nagyobb tételben ugyanolyan könnyű megcsinálni mint kicsiben.

A szépen mosolygó bőrös kötözött sonkák, angolszalonnák a bőr alatt hordott max. centis zsírréteggel árulják el, hogy telepi hússertésként látták meg a napvilágot.

Előzmény: Hepci (3376)
Hepci Creative Commons License 2023.04.02 0 0 3377

Semmi - talán elírták és a Négyházmajor csak forgalmazó(ja).

Előzmény: nagypapi51 (3374)
Hepci Creative Commons License 2023.04.02 0 0 3376

Annyi volt az állítás, hogy a kolbásza jó, a sonka szintén, és ellentétben a különféle termékeket feldicsérő bloggerekkel és influenszerekkel, pénzért veszem őket. M. Gáborral tényleg jóban vagyunk (azon kevesek közé tartozott anno a Bűvös Szakács blog állandó és számomra ismeretlen kommentelői között, akik nem hirdettek vendettát ellenem, amikor időnként megkérdőjeleztem Molnár B. Tamás egyes isteni kinyilatkoztatásait), de ettől még nem adnék pénzt a cuccaiért, ha nem lennének jók.

A minőség az kétségtelenül ingadozik, kb. az elfogadható és a nagyon jó között - többször váltott húsfeldolgozó partnert.

Abban igazad van, hogy a "kézműves" jelzőt már kellőképpen elkoptatták - az István Gazda néven futó cuccok és MG mentalitása azért jóval közelebb állnak a saját kézzel kizárólag saját fogyasztásra készülő hobbitermékekhez, mint mondjuk a Pickhez...

Előzmény: Boarhunter (3371)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.02 0 0 3375

Detto... Húsvét után füstölt sonkát még soha sehol nem láttam akciózva, de ha vki lő ilyen fotót, szívesen vesszük.

 

Előzmény: Popenka (3370)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.02 0 2 3374

Lásd dr.Ignácz: ha elfogyott, várj 2 hónapot.

Vajon mi a különbség gyártó ill. előállító között?

 

Előzmény: Boarhunter (3373)
Boarhunter Creative Commons License 2023.04.02 0 2 3373

Így igaz. Onnantól viszont nem kell azt hazudni, hogy kézműves.

Oszt jónapot.

Előzmény: lala1961 (3372)
lala1961 Creative Commons License 2023.04.02 0 1 3372

Üdv !  Én úgy gondolom egy bizonyos mennyiség felett már nem tudja/lehet kézműves termékeket előállítani !:-)

Előzmény: Boarhunter (3371)
Boarhunter Creative Commons License 2023.04.02 0 5 3371

Ja, lehet, hogy egyre több de az nem az említett "István gazda"...aki nem István, nem gazda, nem kézműves, egy húsfeldolgozó kisüzem csinálja neki géppel, telepi disznókból a kolbászt és a minőség állítólag sokat romlott a kezdetekhez képest...

A blogokon benikuty néven osztja az észt a csávó és hepci olvtárssal szemlátomást jóban vannak szóval hazabeszéd volt...

Előzmény: nagypapi51 (3362)
Popenka Creative Commons License 2023.04.02 0 0 3370

Ezért kell a Julián naptár szerint élni, kis késéssel jönnek az ünnepek. :)))

Leárazáskor.

 

Bár nem hiszem, én még soha nem láttam leárazott sonkát. Tényleg érdekes nagypapi kérdése.

Előzmény: öreg_néne_b (3369)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.04.02 0 0 3369

Ünnep után eladják leárazva.

Előzmény: homerx (3365)
Popenka Creative Commons License 2023.04.02 0 0 3368

+1

a jó sonka erre van beállítva, a többinek pedig mindegy

Előzmény: öreg_néne_b (3364)
Popenka Creative Commons License 2023.04.02 0 0 3367

"...egyre több a megbízható disznóságokat készítő kistermelő."

 

Úgy érted, hogy egyre több a megbízható disznóság? :)))

Előzmény: nagypapi51 (3362)
Popenka Creative Commons License 2023.04.02 0 0 3366

Füstölt sonkás Medvesajt? Abban nincs annyi. Mire gondolsz?

Előzmény: homerx (3365)
homerx Creative Commons License 2023.04.02 0 0 3365

gondolom mindenfele fustolt termekekben vegzik.

Előzmény: nagypapi51 (3363)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.04.02 0 0 3364

Kóstold meg nyersen, mert általában annyira sós, hogy akkor pont jó, ha kifő belőle a főzőlébe.

Előzmény: nagypapi51 (3363)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.02 0 0 3363

Megfeleztem a sonkát, a 'gyerek' részét levákuumoztam, majd megfőzik.

Közben az jutott eszembe,

1 - mi lenne, ha 'szuvid' főzném a sonkát, idő, mint a tenger (hátrány: nem képződik füstölt alaplé)

2 - további húsvétkor visszatérő kérdésem, mi lesz az el nem adott füstölt termékekkel?

nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.01 0 0 3362

Szerencsére egyre több a megbízható disznóságokat készítő kistermelő.

Előzmény: Hepci (3361)
Hepci Creative Commons License 2023.04.01 0 0 3361

Mi az utóbbi években István gazdától (Mészáros Gábor) szoktunk venni Szentendrén, most 3800 Ft/kg.

Nagyon rendben van, hasonlóan a kolbászaihoz.

Előzmény: Mazsola0070 (3360)
Mazsola0070 Creative Commons License 2023.04.01 -1 0 3360

A húsvéti kötözött sonkájuk nagyon jó, volt év, amikor Húsvét után még egyszer rendeltünk tőlük annyira ízlett.

 

Az a gondunk velük, hogy a nem budapestiek esetében nagyon kedvezőtlenek lettek a szállítási feltételeik. 

 

Budapest egész területére a 15.000 Ft feletti rendelés esetén a kiszállítás ingyenes, a honlapjukon meghatározott "agglomerációs településre" történő szállítás esetén viszont, amennyiben a rendelés értéke nem éri el a 20.000 Ft-ot, a szállítási díj mértéke: 3.890 Ft.

 

Mi Budapest határától 800 méterre lakunk, és jóval közelebb vagyunk a központjukhoz, mintha például Délpest külsőre kell szállítaniuk, oda mégis ingyér viszik, hozzánk meg közel 4000 Ft-ért. 

 

Na most egy 8000 Ft-os kötözött sonkára nem fogok 50%-os szállítási díjat fizetni, akkor inkább megveszem máshol.

 

Elmennék érte személyesen is, de úgy tűnik, a Négyházmajornak évek óta megugorhatatlan feladat a személyes átvétel megoldása (a honlapjukon az van kiírva évek óta, hogy dolgoznak rajta....) 

 

Úgyhogy idén innen rendeltünk: https://parasztreggeli.hu/eles-kamra/, jövő kedden szállítják, meglátjuk milyen lesz, ránézésre szimpatikus,

 

Ők Hartáról elhozzák ingyen.....

Előzmény: nagypapi51 (3356)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.01 0 0 3359

Vejem szokta ott venni, eddig elégedett volt a cuccal.

Előzmény: homerx (3357)
homerx Creative Commons License 2023.04.01 0 0 3358

bar, ez nem pont igaz. tavaly az itteni piacon vettem, szinten primat.

Előzmény: homerx (3357)
homerx Creative Commons License 2023.04.01 0 0 3357

en evek ota a vaci uton, a hungaria feluljaro utan levo spar(?) husboltban vasarolom a sonkat. prima minoseg.

Előzmény: nagypapi51 (3356)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.01 0 1 3356

Tegnap megérkezett a 4házmajori sonka, bíztatóan néz ki, tavaly is tőlük rendeltem.

1,7kg, megosztom a fiamékkal, ők is ketten vannak csak.

(budafoki piacon a kitelepült sonkás árai 3500-8000 Ft/kg szórnak, - füstölt csülök-szűzpecsenye között.

Mindenféle egyéb szimpatikus sonkák jellemzően 5400 Ft/kg áron mennek)

 

öreg_néne_b Creative Commons License 2023.03.27 0 0 3355
Előzmény: Hepci (3354)
Hepci Creative Commons License 2023.03.27 0 0 3354

Ha valaki minőséget szeretne tartani, alap, hogy nem ad el láncokba. A láncok működése és a magas minőség egyszerűen nem összeférők.

Ez pont olyan, mint hogy aki rendes pizzát akar kínálni, nem száll be a kiszállításos buliba.

Előzmény: Mazsola0070 (3352)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.03.26 0 0 3353

...Ignácz tartja magát ahhoz az elvéhez, hogy a nagy kereslet ellenére nem enged a minőségből és nem értékesít multi láncoknak...

Ő kistermelő, nem is bírná kapacitással - szerencsére.

Túrkevén volt egy félig rokon kolbászkészítő - anno Hepcinek is ajánlottam, hoztam is neki -

az elején nagyon jó volt ízben, ár/érték arányban, de sajnos elkurvult, ma már 'tömegtermel'

ennek megfelelő lett a minőség is.

Április mindjárt itt van, de addig is van még a múltkori rendelésből fél szál levákuumozva. :)

Előzmény: Mazsola0070 (3352)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!