Azért van egy réteg, aminek a tagjai meg tudják és akarják fizetni a magas minőséget, feltéve, ha felismerik - valamennyi kézműves (vagy csak simán igényes) termelő alapozhat rájuk.
A "kézművesség" körül sok a kamun kívül a félreértés is: alapból nem jelent magas minőséget, csak az előállítás körülményeit és volumenét írja le. Én pl. kézműves (metszőolló)tokkészítő vagyok, de ahogy kivágom a bőrt, az sokkal szarabbul néz ki, mint a nagyipari verzióknál. Az más kérdés, hogy viszont igyekszem olyat készíteni, ami örökölhető, ez már a nagyobb gyártóknál nem cél.
Ugyanakkor az elkoptatottsága ellenére a kézművesség létező kategória, a piacra termelés első foka, tehát elkülöníthető a saját szükségletre/hobbiból termelt valamiktől.
A jó kolbászhoz kell egy jó recept, jó alapanyag és a technológiai fegyelem.
Az első az adott, temérdek jó recept van a neten és ki lehet kísérletezni a mégjobbat.
Jó alapanyag az nincs vagy nem megfizethető. Általában ugyanazt a gyorsan hízlalt, vizes húsú telepi sertést használja mindenki, a húsrészek felhasználásában, tisztításában(inazás, hártyázás) van eltérés. Aki jobbat akar csinálni, az megveszi a leselejtezett kocákat, azoknak érettebb a húsa(csak ki tudja, mennyi antibiotikumot és egyéb gyógyszert kapott élete során).
A "háztájiban termelt" meg pláne "tanyasi" az egy jól hangzó duma. Aki nagyban csinálja, tehát annyi jószágot nevel amennyire már lehet alapozni egy húsfeldolgozót, az ugyanúgy táppal eteti a jószágot.
Ha van kivétel, ha valaki megpróbálkozik a természetes kajákkal, sok zölddel, kukoricával, tökkel stb., az egy-két év és tönkremegy, vagy csak rájön, hogy ennél sokkal nagyobb bevételt tud realizálni sima szántóföldi növénytermesztéssel, nem mellesleg sokkal kisebb kockázattal és kevesebb munkával.
A technológiai fegyelem pedig a "kézműves" terméknél is csak elvárt, de nem feltétlenül adott.
A sonka még egyszerűbb, ott nincs vita, miből készüljön.
Ne legyen benne a vízmegkötést segítő adalék, legyen valódi füstön füstölve, tartsák be az érlelési időket. Ezt nagyobb tételben ugyanolyan könnyű megcsinálni mint kicsiben.
A szépen mosolygó bőrös kötözött sonkák, angolszalonnák a bőr alatt hordott max. centis zsírréteggel árulják el, hogy telepi hússertésként látták meg a napvilágot.
Annyi volt az állítás, hogy a kolbásza jó, a sonka szintén, és ellentétben a különféle termékeket feldicsérő bloggerekkel és influenszerekkel, pénzért veszem őket. M. Gáborral tényleg jóban vagyunk (azon kevesek közé tartozott anno a Bűvös Szakács blog állandó és számomra ismeretlen kommentelői között, akik nem hirdettek vendettát ellenem, amikor időnként megkérdőjeleztem Molnár B. Tamás egyes isteni kinyilatkoztatásait), de ettől még nem adnék pénzt a cuccaiért, ha nem lennének jók.
A minőség az kétségtelenül ingadozik, kb. az elfogadható és a nagyon jó között - többször váltott húsfeldolgozó partnert.
Abban igazad van, hogy a "kézműves" jelzőt már kellőképpen elkoptatták - az István Gazda néven futó cuccok és MG mentalitása azért jóval közelebb állnak a saját kézzel kizárólag saját fogyasztásra készülő hobbitermékekhez, mint mondjuk a Pickhez...
Ja, lehet, hogy egyre több de az nem az említett "István gazda"...aki nem István, nem gazda, nem kézműves, egy húsfeldolgozó kisüzem csinálja neki géppel, telepi disznókból a kolbászt és a minőség állítólag sokat romlott a kezdetekhez képest...
A blogokon benikuty néven osztja az észt a csávó és hepci olvtárssal szemlátomást jóban vannak szóval hazabeszéd volt...
A húsvéti kötözött sonkájuk nagyon jó, volt év, amikor Húsvét után még egyszer rendeltünk tőlük annyira ízlett.
Az a gondunk velük, hogy a nem budapestiek esetében nagyon kedvezőtlenek lettek a szállítási feltételeik.
Budapest egész területére a 15.000 Ft feletti rendelés esetén a kiszállítás ingyenes, a honlapjukon meghatározott "agglomerációs településre" történő szállítás esetén viszont, amennyiben a rendelés értéke nem éri el a 20.000 Ft-ot, a szállítási díj mértéke: 3.890 Ft.
Mi Budapest határától 800 méterre lakunk, és jóval közelebb vagyunk a központjukhoz, mintha például Délpest külsőre kell szállítaniuk, oda mégis ingyér viszik, hozzánk meg közel 4000 Ft-ért.
Na most egy 8000 Ft-os kötözött sonkára nem fogok 50%-os szállítási díjat fizetni, akkor inkább megveszem máshol.
Elmennék érte személyesen is, de úgy tűnik, a Négyházmajornak évek óta megugorhatatlan feladat a személyes átvétel megoldása (a honlapjukon az van kiírva évek óta, hogy dolgoznak rajta....)