Sajnos én is csak tavaly jutottam hozzá egy szipla sárgához, és még olyan kicsike, hogy a saját " tartaléknövényemet " se tudtam még róla megcsinálni :)
Mindig attól félek, pláne a különlegesebbeknél, hogy valami történik vele, és akkor itt állok leander nélkül :)
Mi két hete jöttünk haza, nagyon sok bokron láttam deformált leveleket, sok leanderrákos is van. Sajnos én sem voltam elég figyelmes és hoztam belőle haza, de már ki is dobtam azokat amiken sárga pettyeket láttam barna középpel.
Én ezeket még nem dobnám ki, az alsó képeden az egyiken látok egy sárga pöttyöt az gyanús, de a többin nem látok.
Két éve hoztam hasonló deformált levelű hajtásokat, azóta szépen megnőttek és semmi bajuk. :-)))
Sajnos azóta sem sikerült megtudnom, hogy mitől van, ha egy leander ilyen deformált leveleket hoz.
Talán nézd meg alaposan, hogy a levelek és a szárak találkozásánál találsz-e valamit, vagy bárhol valami dudort. A deformált levelek talán még nem bizonyítékok. Csakhát ha a gyanú beléd fészkelte magát, akkor sosem fogod őket szeretni:-((( De szegény anyukád, aki örömöt akart neked szerezni és gondolom nem volt könnyű ilyen jó erőnlétben megtartani őket a hosszú repülőúton...:-(((
Anyukámék most jöttek haza a Kanári-szigetekről,és az én kérésemre egy csomó leanderhajtással tértek haza,szimpla sötétbordót,rózsaszínűt,és fehéret hoztak. Viszont ma szomorúan tapasztaltam,mikor megszemléltem őket,hogy az a sok hajtás,amit hoztak,nem néz ki túl jól...konkrétan szerintem leanderrákosak! Rögtön mondtam is neki,hogy a kukába hajítom őket...de egyenlőre nem engedte. Légyszi erősítsétek meg a gyanúmat,hogy ugye ezekkel nem érdemes bajlódni...köszi
Igen, igen, rózsás.Csak a mamám nem ér rá sokat törődni vele.Kiülteti tavasz közepén,végén, aztán ad neki vizet, mikor eszébe jut.:)Elvirágozgat neki szépen, aztán ősszel beszedi, és leviszi a pincébe, és imádkozik, hogy ne legyen nagy baja a télen.Mert azért szereti ám:), csak másként mint mi megszállottak.
Hát igen elég üres lesz most a teleltető. Csak sok kicsi bébi lesz a teleltetőben. Túl vagyok a nyilkoláson. Majd még a cserepeket kell lefertőtlenítenem. Egyelnlőre betettem őket az alsó helységbe. Nincs itthon hypom.
Nyilkolászás közben tartok egy kis szünetet. Hogy milyen nagyon meleg van odakint már 10 órakkor is. Felforrt az agyvizem, így most hűsülök ittben egy kicsit. Összeszámoltam és 10 drágát kell a halálba küldenem. :( Milyen fúrcsa lesz most a lépcsőm leanderek nélkül. :( A férjem még a végén nem talál haza :) Úgy is folyton morog, hogy már nem lehet elférni a lépcsőn a sok virágtól :)
Ez viszont jó hír, hogy lehet, hogy mégsem kell három évet várnom a magonckáim nyilására. Télen nekik is teleni kell úgy mint a nagyoknak? Csak gondolom több víz kell nekik mert ők könnyen kiszáradhatnak?
Egyszer már mutattam, de egy újszülöttnek..., a kezdetek! (de azért ehhez a formássághoz már nekem is volt némi közöm, akkor kb. négy éve voltak nálunk:-) Aztán egy atkavész után..., nyissz:-(
Én a férjem nagymamájától és anyukájától örököltem legalább hat nagyméretű rózsás rózsaszínt és egy Bianco Rosatót. Ez kb. 13 éve volt, akkor még nem ontották a boltok a leandereket, de ez a rózsaszín sok háznál megtalálható volt, bár úgy emlékszem, hogy az anyanövényeket ők is Jugoszláviából hozták még anno.
Amikor te kezdted a leandergyűjtést, akkor már nagy volt a választék az üzletekben, sőt, ilyen rózsás rózsaszínt nem is nagyon lehet ott látni.