Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2017.09.24 0 1 21094

Munkaközi szünet

Azt a pihenésre (vagy akár étkezésre)  fordítandó időt jelöli, amelyet a dolgozó részére a napi munkavégzése során kell a munkáltatónak biztosítania annak érdekében, hogy megfelelően regenerálódhasson. A munkaközi szünet nem része a munkaidőnek, és a munkavégzés megszakításával kell kiadni.

A munkaközi szünet mértéke 20 perc, amennyiben a napi munkaidő a hat órát meghaladja. Ha a munkaidő a kilenc órát is meghaladja, úgy további huszonöt perc kiadása kötelező. Ez tehát összesen 45 perc akkor, ha a munkavállaló a törvény által meghatározott maximális mértékű (12 órás) munkaidőt teljesít.

Fontos tudnivaló, hogy ennél a mértéknél több munkaközi szünet a normál munkarendekben, csak a munkavállalóval kötött megállapodás alapján biztosítható, de ebben az esetben is csak maximum egy óra kiadása lehetséges. Általánosan elterjedt szokás a munkáltatók körében, hogy a 12 órás műszakban dolgozó munkavállalóik részére kétszer fél óra munkaközi szünetet biztosítanak, nagy részük azonban nincs tudatában annak, hogy az új szabályozás értelmében ezt már csak egy a munkavállalóval kötött megállapodás alapján tehetik meg.

A munkaközi szünet több részletben is kiadható, de minimum 3 óra, maximum 6 óra munkavégzést követően egy 20 perces megszakítás nélküli szünet kiadása kötelező!

A munkaközi szünet konkrét törvényi szabályozása az Mt. 103. §-ban található.

 

Nemcsak a betöltött munkakör, hanem a munkavállaló életkora is befolyásolhatja a munkaközi szünet mértékét, ugyanis az Mt. 114. § (3) b) pontja kimondja, hogy négy és fél órát meghaladó beosztás szerinti napi munkaidő esetén legalább 30 perc, hat órát meghaladó beosztás szerinti munkaidő esetén legalább 45 perc munkaközi szünetet kell biztosítani a 18. életévét be nem töltött fiatal munkavállaló számára.

 

Ha valaki naponta legalább 4 órát számítógépen dolgozik, az már képernyős munkakör és jár a ”szempihentető”, 10 perces szünet óránként. Ez azonban hangsúlyozottan nem munkaközi szünet, vagyis nem a munkavégzés megszakítását vagy felfüggesztését jelenti, hanem azt, hogy ebben a ”szünetben” a dolgozó olyan feladatot végez, amihez nem kell a képernyőt néznie, hogy pihenjen a szeme. Például elvégezheti a papír alapú feladatokat, vagy a munkájával összefüggő telefonhívásokat, vagy részt vehet egy megbeszélésen, egyeztetésen a munkatársakkal.

Előzmény: yulika (21092)
bandolesa Creative Commons License 2017.09.24 0 0 21093

Ez jó kérdés,amennyit ad a főnök pihenőnek. Cége válogatja. Kajaszünet jár. A törvényre sokan fütyülnek.

Előzmény: yulika (21092)
yulika Creative Commons License 2017.09.24 0 0 21092

Kérdésem lenne!A leszázalékoltak dolgoznak 4-5-6-7 órában!Pihenő idő csak 20 perc jár?

Törölt nick Creative Commons License 2017.09.22 0 0 21091

"54 %-os rokkant nő vagyok. Főiskolai végzettségem van . Szakalkalmazott vagyok. Egy nagy oktatási intézményben dolgozom közel húsz éve. Időközben lettem beteg, de a munkámat kiváló szakértelemmel láttam el. Egy évvel ezelőtt megszüntették azt a részleget ahol dolgoztam költségtakarékosság címén. A munkáltató felajánlott részemre a jelenlegi béremmel 1 portási állást, ahol a munkaidő reggel 6 -14 óráig és más napokon 14-22 óráig tart. A munkavégzés helye egy erdős területen van ahová nem jár be a busz, kb még 1 km-t kell gyalogolni.Akkor mivel a menetrend nem hozzám igazodik fél órát kell állnom az elhagyatott buszmegállóban egyedül éjszaka nyáron, télen. A helyzetet súlyosbítja hogy a környező hétvégi házakból a kiéhezett kutyák rájönnek az emberre. Nappal is jönnek, mikor ebédelni megyünk. Engem félelemmel tölt el, hogy éjszaka, betegen, ott álljak egyedül a buszmegállóban. Nem tudom mit tegyek. Ahol lakom nagyon kevés a munkalehetőség. Azt szeretném megkérdezni, hogy egy 54 %-os rokkant emberre milyen munkaügyi törvények vonatkoznak? Kötelezhetnek e hogy a délutáni műszakot elvállaljam ? Sajnos munkára szükségem van, mert a rokkant nyugdíjamat csak 42.000 Forintban állapították meg, és abból nem tudok a gyermekemmel megélni.Az apa támogatására az életvitele miatt nem számíthatok, gyerektartást nem kapok. El kell tartanom magam a gyermekem és a kis lakásom."

 

"A munkáltató az egészségi állapotát, illetve a gyermekeit egyedül nevelő státuszát figyelembe kell, hogy vegye a munkaidő beosztásánál. A munkáltató ugyanis a munkavállaló érdekeit a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I.tv. (Mt.) 6.§-a alapján a méltányos mérlegelés alapján köteles figyelembe venni, a teljesítés módjának egyoldalú meghatározása a munkavállalónak aránytalan sérelmet nem okozhat. Ezen túlmenően a munkáltató a rehabilitációs ellátásban vagy rehabilitációs járadékban részesülő munkavállaló munkaviszonyát a munkavállaló egészségi okkal összefüggő képességével indokolt felmondással akkor szüntetheti meg, ha a munkavállaló eredeti munkakörében nem foglalkoztatható tovább és a munkavállaló számára állapotának egészségi szempontból megfelelő munkakört nem tud felajánlani, vagy a munkavállaló a felajánlott munkakört alapos ok nélkül nem fogadja el. Javasolom, hogy lépjen kapcsolatba a Jogpontok Hálózattal, ahol ingyenes jogi segítséget kaphat folyamatosan."

bandolesa Creative Commons License 2017.09.22 -1 0 21090

Sebaj, lesz éhséglázadás,mint 2004-ben Szlovákiában. A boltokat betörték a romák.

Előzmény: Sztahanov a közmunkás (21089)
Sztahanov a közmunkás Creative Commons License 2017.09.22 0 1 21089

Kedves bandolesa, a minimálnyugdíjjal kapcsolatban nem számítanék komolyabb változásra legfeljebb megszüntetik: nullára csökkentése irányába tart az ország.

 

Előzmény: bandolesa (21062)
bandolesa Creative Commons License 2017.09.22 0 0 21088

Hát így van,erről senki nem beszélt eddig....

A 7-évre visszamenőleg kellene emelniük ezt,mivel ezt a legrászorultabb réteget nem segítették.

Előzmény: mrduckhead (21066)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.22 0 2 21087

Reméljük ír majd, aki ilyen helyzetben van. Jó volna, ha minél több tapasztalatot írnának meg azok is, akik esetleg jelenleg olvassák! 

Előzmény: magamis (21085)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.22 0 1 21086

Ha nem vetted volna észre " sok" szabadidőmet - Veled ellentétben - a felmerült kérdések megválaszolására  fordítottam. Kevés az orvos, de területileg elképzelhető, hogy egyenlőtlenül az ország különböző régióiban. Nem biztos, hogy mindenütt mindenki ugyanazt tapasztalja!

Mivel eddig általában választ kaptál ezer kérdésedre sorstársaidtól, ahogy visszapörgettem írásaid,jogos elvárás lett volna, hogy viszonozd. Nem tetted meg, a világ nem dől össze még ettől, csak leszűrtem a szükséges konzekvenciát.

Ez történt: nem tartottad be a szavad! Ahány sort begépeltél feleslegesen,az alatt az idő alatt  válaszolhattál  volna, a hárítás,  mellébeszélés helyett.

Sajnálhatod nagyon, fogalmad sincs, miért. 

Előzmény: megane two (21084)
magamis Creative Commons License 2017.09.22 0 2 21085

    Igen a régiek sokszor csak olvassák. Ugyanis vagy véglegesek lettek, vagy megkapták az átfordulós határozatot. Jelenleg én is ezt várom! ezért olvasom a Fórumot, nincs-e valaki ebben a helyzetbe. De ezentúl többet fogom olvasni, hátha tudok tanáccsal segíteni más sorstársamnak. De az igazság az, hogy most nagyon sok minden változik napról napra! szinte követni se lehet. Ezért szoktam B.J. oldalán is keresgélni. Ott mindig frissítve vannak az új törvények, határozatok!

 

               Üdvözlettel: magamis 

Előzmény: Törölt nick (21081)
megane two Creative Commons License 2017.09.22 -4 0 21084

Látom nagyon megtaláltál és sok szabadidőd van velem foglalkozni.Egyébként a 21067-es hszr-re te magad válaszoltál.

Írod, hogy kevés az orvos ( akkor szerinted mennyit kell várni)-keveset??Ez a kérdésfeltevés nem racionális.

Részemről veled befejeztem. No comment.

Ez még nem ment a család rovására.

Előzmény: Törölt nick (21083)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.21 -1 1 21083

Nem úgy tűnt, hogy szándékodban állt volna segíteni. Ezért Válaszodnak őszintén, nagyon l örülök!Szavadon foglak. Remélem, szavaid tettek követik. 

Rengeteg  felülvizsgálati tapasztalat van, de sok ember lehet alapvető jogi (és egyéb) ismeretek birtokában is, vagy továbbképezte magát.  Ma már univerzális munkatársakra van szükség, akik minél sokrétűbb  smeretekkel rendelkeznek, minél több területen. Alapozni kell minden értékes hozzászólásra. Nem bővelkedünk. 

 

Mindjárt itt az első kérdés, amire senki sem válaszolt és könnyen megugorható:

independently  5 órája    0 0 21067

Nehézkes a drágább vizsgálatokra az előjegyzés. Kevés az orvos.  Ti mit tapasztaltok? Sokat kell várni?

 

(Ráérsz, mikor időd lesz. Nehogy a család rovására menjen!)

Előzmény: megane two (21082)
megane two Creative Commons License 2017.09.21 0 0 21082

Ha a válaszomból az szürhetö  le, hogy nem akarok segíteni, akkor bocs.

Jogi témában nem vagyok járatos, ebben nem tudok segíteni. Innen-onnan meg nem akarok részleteket kiragadni, kimásolni, mert szinte napi 

szinten vannak változások ebben a rendszerben félretájékoztatni meg végképp nem szeretnék senkit. (Ezért lenne ugye a szakértő.)

Túl négy felülvizsgálaton, az ötödik komplexre várva szívesen megosztom tapasztalataimat, észrevételeimet. 

 

Előzmény: Törölt nick (21078)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.21 0 2 21081

Régiek! Csak olvasók vagytok?  Írjatok Ti is!

Előzmény: Törölt nick (21080)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.21 0 3 21080

Szerintem írjanak a régiek is, írjanak az újak is! Legyünk minél többen! Legyen sok SEGÍTŐ válaszoló! 

otthonülő Creative Commons License 2017.09.21 -2 3 21079

Szakértő Asszony nekem  sokat segített önzetlenül. Meg is nyertem a II. fokot, melyet ezúton is nagyon köszönök Neki!  Magamtól nem tudtam volna úgy megírni/megfogalmazni fellebbezésemet.

Teljesen képben van minden jogszabállyal, lehetőségek felhasználásával, naprakész.

Régiek szeretettel látjuk itt továbbra is!

Aki nem ismeri tevékenységét, segítőkészségét, ne törjön felette pálcát! 

Törölt nick Creative Commons License 2017.09.21 -1 2 21078

Tehát nem akarsz segíteni? Nem éjjel-nappal (ezt senki sem várja el), elég  néhány alkalommal. Annyi időd csak van? Légy Te is SEGÍTŐ!Tedd meg értünk, Sorstársakért!

Egy-két válasz bevállalása, ugye megteszed?

Előzmény: megane two (21076)
valerya Creative Commons License 2017.09.21 -2 4 21077

A Szakértő egy nagyon nagy tudású ember. Ő segített nekem is megírni a keresetemet. Teljesen tisztában van a jogszabályokkal,amik ránk vonatkoznak.

 

Inkább meg kellene köszönni  a segítségét!

megane two Creative Commons License 2017.09.21 -3 2 21076

Nekem is sokat segített amikor kellett.Nagyon korrekt módon.

Így nem kellene senkit leszólni.

Miért is nemtud viszont válaszoni??

Ez nem bátorság kérdése, de igy válaszolni egy segíteni akaró illetőnek, nálam már nem fér bele.

Ha valakinek nem tetszik a stílus, akkor lehet tiltani az illető hozzászólását.

Egyébként bocs, hogy nem vagyok online éjjel nappal, de hidd el nekem is megvannak a mindennapi problémáim.

Előzmény: Törölt nick (21074)
560707 Creative Commons License 2017.09.21 -2 3 21075

Ha nem tetszik ne olvasd BJ. szakértőasszony hozzászólását! Sokunknak segített önzetlenül eligazodni az útvesztőben.

Törölt nick Creative Commons License 2017.09.21 0 4 21074

Nekem segített, amikor kérdeztem. Szerintem többeknek válaszolt. 

Te régi vagy? Akkor segíts! El ne menj, mert vár rád a kérdezők végeláthatatlan  sora az elkövetkezendő időszakban, Sorstárs!Remélem sok időd van és tudsz tapasztalatból tanácsokat adni. Várjuk a segítséged! El ne inalj!Alig vagyunk már így is! Számítunk Rád! 

(Egyébként akkor rúgtál bele, amikor már nem tudott viszont  válaszolni, ez nem egy bátor tett!)

 

 

Előzmény: megane two (21073)
megane two Creative Commons License 2017.09.21 -3 1 21073

Ez azért egy "biciklistől " nagyon durva.

Egyébként nem kötelező olvasni az illető hozzászólásait,

ha nem tetszik tiltsd le és nem kell panaszkodni.

Előzmény: Törölt nick (21060)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.21 0 1 21072

Álljatok le! 

Törölt nick Creative Commons License 2017.09.21 -3 0 21071

Persze,okostojás,ragadjon össze vele!

 

 

 

 

Előzmény: magamis (21065)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.21 -2 0 21070

Csókold szájon, semmit se tudok,14-éve vagyok ellátott!

Előzmény: évalyme (21069)
évalyme Creative Commons License 2017.09.21 -2 4 21069

Majd ha segítségre szorulsz akkor gondolj vissza arra hogy miket írtál, Te itt még negyed éve nem tudsz semmit! Többen vagyunk itt több éve akik sok mindnen átmentek és BJ szakértő sokat segített nekik ! Nem kötelező ezen az oldalon ittlenni !

Előzmény: Törölt nick (21061)
évalyme Creative Commons License 2017.09.21 -2 3 21068

Nekem is BJ szakértő segítségével sikerült újrakezdeni ! Nagyon szeretnem ha maradna az oldalon !

Előzmény: magamis (21065)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.21 0 0 21067

Nehézkes a drágább vizsgálatokra az előjegyzés. Kevés az orvos.  Ti mit tapasztaltok? Sokat kell várni? 

mrduckhead Creative Commons License 2017.09.21 0 1 21066

Érdekes,hogy idáig erről senki se beszélt.Hirtelen a választások előtt meg szóbahozzák.Természetesen majd a kormány emeli,ezzel is jelezve a jószívűségét,amire nem volt képes az elmúlt 7 évben.Hát igen,a választásokra készülni kell......

Előzmény: bandolesa (21062)
magamis Creative Commons License 2017.09.21 -2 4 21065

Kedves Manócska123!

 

 Én nagyon régi bútor darab vagyok az oldalon. De milyen jogon sértegeti B.J.-t? Halvány fogalma sincs arról mennyi embernek segített önzetlenül. 

Meglepődve látom, hogy a régiek közül már alig vannak! Szerintem ilyen okos tojások miatt mint MAGÁCSKA!!!! Minden ember más és más, tolerássan kell mindenkihez hozzá állni. Ez itt egy le nem írott szabály!

 

 

 

 

               Üdvözlettel: régi nick nevemen: ma-ma

 

  

Előzmény: Törölt nick (21060)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!