Nálunk előregyártott kémény van és a kéményes azt mondta, hogy ha a fa és a kémény közt van ez a tűzálló lemez, akkor nincs távolság megszabva. Úgyhogy ez nálunk 1-2 cm és ebben már a 0,5 cm-es tűzálló lemez is benne van. Most kértem a kémények átvételét és nagyon remélem minden rendben lesz. Mindenesetre felírtam a nevét az ügyintézőnek a kéményeseknél aki ezt az állásfoglalást adta!
Marecz:
Köszi a biztató szavakat, nincs már messze a vég, csak a karácsony előtti költözködésről csúsztunk le.
Küldj képeket légyszi, szívesen megnézném a házatokat!
Nem tudom, mit problémáztak a kéményesek annyit - látom, többen írtátok, hogy szabadon kell állnia a kéménynek. Nálunk az emelet födéme, illetve a tető alatti hajópadló burkolat is teljesen hozzáér a kéményhez... Persze tartógerendák (illetve -rönkök) nem. Érdekes mindenesetre :o)
Vanda, kitartás, nemsokára meglesz az oly vágyott otthonotok! Ha gondolod, biztatásképpen küldhetek képet a házikónkról, hogy egyszer elkészült ez is (nagy története van ám! :o) - a lényeg, hogy a kész ház lebegjen a lelki szemeid előtt, azaz hogy mielőbb sikerüljön befejezni, és mindent ennek kell alárendelni!
Köszi szépen a segítséget. Nem tudom nálam mi lesz, de közben kiderült, hogy az egyik gerenda csak 5cm-re van a kéménytől. Kitekerem a kivitelező nyakát.
oké köszi. kipróbálom ezt a módszert a maradék szobákon.
a csiszológép tényleg elég kőkorszaki szerkezetnek tűnik ma már, de hát ez van minden kölcsönzőben, ahol jártam. aztán, lehet hogy keményfa parkettához meg tökéletes.
Hát igen, nem egyszerű a hajópadló csiszolás. A három hálót csiszoltam, és a harmadik lett a legjobb. Ennél a következő volt a technológia: 100-as papírral átlósan kétirányban átcsiszoltam, majd egyszer szálára. Eddigre tünt el az eredeti felület. Negyedszerre 120-as papírral csiszoltam át. Az előző szobákat 80-assal kezdtem és itt-ott eléggé beleharapott a puhafába. Javaslom az átlós átcsiszolást, mert ez elvitte az összeeresztéseknél levő élt. Nagyon figyelni kell az egyenletes haladásra. Én gépész ésszel biztosan tettem volna egy vezető felületet a csiszoló szalag elé (mint a kézi gyaluknál), hogy be lehessen állítani a maximális fogásmélységet. (Bár lehet, hogy ez egy hülye ötlet.)
Nem tudom jársz-e még erre, de érdekelne, hol lehet ilyen területet venni?
Én sehol se találok, mndenhol csak olyn telkek vannak, ami heringes környezetben van -házak egymás nyakán-.
Valami hasonló helyenszeretnénk a következő házunkat építeni, ami úgy tűnik rönkház lesz. Érdekelne pl. hogy ilyen területen van-e villany, víz, telefon -valamiféle internetlehetőség- stb.?
A kémény kérdést mi előre leegyeztettük a kéményseprőkkel. Azt mondták, vagy elhagyunk 12! (nem 10) cm-t a kémény és a fa között akkor OK, vagy lehet a kéményt egész közel rakni a fához, ha közé tűzálló lemezt (Pl: Klingerit lemez - 0,5 cm vastag) építünk be.
Ez volt a hivatalos szakvéleményük és mi a tűzálló lemezes megoldást választottuk. Bár a kéményünk még nincs átvéve, de azért én a helyedben érdeklődnék az ottani kéményeseknél erről a lehetőségről is. Hátha nem kell annyit bontani.
A kéményt nálatok hogyan oldották meg a fafödémen keresztül? Nálam elszúrták, mert a hajópadló hozzáér a kéményhez, így a kéményseprők nem vették át. Most bontathatom ki az egészet. De nem igazán vágom, mit kell vele csinálni. A kéményseprők szerint csak az a lényeg, hogy sehol ne érjen hozzá a kéményhez faanyag. De ez azt jelenti, hogy a kémény körül egy 10cm-es rés lenne, ami elég hülyén néz ki. Mit lehet ezzel kezdeni szerintetek?
köszönjük. az építkezés augusztus 21-én kezdődött. november 20-án kezdjük a hurcolkodást, ha addig hajlandó lesz kijönni vki illetékes és nagy szakértelemmel bekapcsolni a kazánt. mert az bonyolult feladat, van egy kapcsoló, amit "0" állásról "1"-re kell fordítani.
Gratulálok a házhoz. Jó nektek, hogy már a használatbavétali engedélynél tartotok. Mikor is kezdtétek az építkezést?
Én sajnos már lemondtam a karácsony előtti költözködésről, bármennyire is szeretnénk ez már nem fog összejönni. Hátra van még a gépészet, aljzatbetonozás, burkolás és a belső festés.
Miután elmentek a burkolók 22 nap ottlét (munka) után, akár lehet is. Egyre közelebb a beköltözés!!! Most még egy kis gipszkarton festés, konyhabútor gyártás, kamrai, előszobai polcok készítése, padlócsiszolás és ..... A színekhez: pont az egyhangúság megtörésére mi is elég erős színeket választottunk oda, ahol nem lambéria van.
Srácok/Lányok: egy tv-s lakberendezési műsor gerenda- és rönkház tulajdonosokat keres, szeretnék ezt a technológiát/életstílust bemutatni. Lenne valakinek kedve hozzá, hogy részt vegyen ebben?
Ügyes helyi asztalos pici pénzből pont olyat csinál, amilyet kérsz. Most volt nálunk nyílászárókat állítgatni, konyhhai szegéseket (csempe-lambi között) felrakni. A fürdőn még gondolkozok, de szerintem azt is megcsináltatom vele.
Sejtettem én, hogy van, akinek ez szintén bejön... Szerintem a ház így ""autentikus"" (szép szó).
Van egy holland stílusú drabális fa ülőgarnitúrám, amit kb 7 éve túrtam, szépen felújítottam (azóta ismét kéne..) nem különösen kényelmes, de nem válnék meg tőle. Ezekre mondják, hogy akkor még tudtak BÚTOR-t készíteni, nem a farostlemez volt az úr.