A 2. pont alatt minden szavaddal egyetértek... de ez gondolom senkit nem lep meg. :)
A húsétel hiánya tényleg furcsa, fel se tűnt. Lehet, hogy hozzám hasonló ízlésűek jártak ott... én is mióta nézegetem a Stand-ot hogy mikor mehetek már :), és nemsokkal ezelőttig csak a zelleres ételt tudtam volna választani. A fine dining-éttermekben újabban csupa olyan húst használnak amit vagy biztosan nem eszem meg, vagy olyan ismeretlen számomra, hogy nem merném rendelni.
Ó, és most olvasom, hogy Michelin-csillagos. Szuper! :)
Olvastam az eredeti írást és két dolog jutott eszembe egyből, meg aztán még több másik is:)
1. Nagyon furcsának tartom, hogy nem ettek húsételt. Vagy ha ettek, akkor az nem szerepelt a kritikában.
Minden menüsor csúcsa a hús és ez a Standnál is így van.
Nem kóstolni számomra nem értelmezhető, esetleg kóstolni, majd az írásból kihagyni ismét csak az...
2. Egyre jobban zavar, hogy túl finnyás vagyok már.
Ez nem jó, nem azért, mert az adott étteremnek rosszul esik, az nem érdekel, hanem mert az én saját felhasználói élményemet rontja.
Egyszerűen olyan pluszt, olyan valamit keresek minden fogásban, ami emlékezetes és ha nem találok ilyet, akkor csalódott vagyok, ergo én magam jövök el csalódottan egy adott helyről.
Persze adott kategóriában tudok elégedett lenni, de csúcsétteremben csúcskajákat várok.
Engem sajnos nem érdekel a Rozi, ahol a fine dining árainak feléért kapok tökéletesen felejthető ételeket.
Ha én is azért mennék oda, mert nincs kedvem főzni, akkor biztos nem érdekelne, de nem ezért megyek.
Az MBT cikkben övön aluli ütés az egyébként szerintem konkrétan tökéletes kecsegére odaszúrni, hogy amikor még ők mentorálták SZT-t, akkor még tudott jó mártást csinálni. Ez kicsinyes bunkóság. És hogy a kaviár bolti...
Hát persze, nyilván a pincében kellene lefejni szerencsétlen tokhalból.
De ez meg persze az én véleményem, nem másé, én a Standot most a legerősebb étteremnek tartom, de ezt korábban hosszasan fejtegettem is.
A Fining Guide cikkben pedig az a gusztustalan, hogy úgy hivatkozik VP kirúgására, hogy valójában nem közöl róla semmit.
Méltatlanná vált? Hogyan?
Lehugyozta a parkolóház oszlopát, vagy mi történt?
A két étteremkalauz MBT alóli kimúlása megint jó kis gumicsont, mert az első a kiadó nemzetközi szélhámos miatt csukott be, a másikat nem tudom, de ott is valami külső ok rémlik.
És hogy mindezt egy olyan kiadvány rója fel, ami nem mulasztja el a főszponzor Volkswagen megjelenítését minden hivatkozásban, hát no comment...
A DG mondása, hogy ez egy nemzeti (vagy Nemzeti?) rangsor megint csak butaságnak tűnik.
Nyilván nem tudok elmenni minden egyes étterembe. Már 1980-ban sem tudtam, pedig akkor mennyivel kevesebb volt...
Mindenki véleményekből tájékozódik, ki kalauzokból, ki ehhez hasonló fórumokból.
Kell legyen egy standard.
Hogy az most 3 csillag, meg Bib Gourmand, vagy 20 pont, az mindegy, majd megtanuljuk.
De ha valaki deklarálja, hogy minden nemzetközi, vagyis közismerten elfogadott rendszertől elrugaszkodott módon pontoz, de mégis valamelyik ismert rendszer pontrendszerét használja, ez kurvára nem kóser.
Amit meg az olasz szupertesztelőkről írtak, az nevetséges.
Én magam olvastam a büszkén előadott, fa mögött bújkáló tesztelőjükről, hát letagadhatják, bármit le lehet, de azért mégis már...
Herczeg és Vajda Pierre nagy haverok voltak, Molnár B. és V. P. pedig mindig jóban voltak. V. P. egyszer képes volt leírni a Hejszakácsok portálon, hogy MBT-nek mindig mindenben igaza van (ezt nekem írta, de ebben sajna nem értettem egyet vele - szerintem az ilyet, akinek mindig mindenben igaza van, nem a Földön kell keresni...).
MBT és Herczeg között nem volt haverság, most meg ez van, ami látszik.
Szerintem az motiválta a kezdő rúgást, hogy megszűnt a Gault Millau, és MBT részlegesen étteremértékelési felület híján maradt, míg az "érdemtelenek" vígan értékelnek és biznicelnek a DG-n.
de jo, hogy emlitetted. mar veszem is ki a baranyhust a fagyobol. kb egy honapja ugrott be, es arra vart, hogy vegre egy kisse elmuljon a barany iz a szambol. paloclevest fozok holnap.
viszont a baranybelososeg is ott figyel meg, abbol pajslit akarok rittyenteni.
Nekem a Stand25-nél a somlói nagyon bejött. Később meg egy rendezvényen a Benedict-tojás. (Pont a rakottkrumpli viszont nem nyűgözött le, de erről volt már szó.)
B. Lajos egységeit nem próbálgatom, mióta egyszer hárman is kifejezetten csalódást keltőt ettünk a Bock-bisztróban. Bár az említett gourmet ismerős szerint nagyon jó a piacon a pho.
Kedves, baráti hangú cikkek...:) (Ezek az emberek – Vajda, Molnár Bé és Herczeg – valamikor tényleg haverok, netán barátok esetleg üzleti partnerek voltak? Az egy dolog, hogy ezek a kapcsolatok elmúltak, a kérdés az, hogy kinek az érdeke beledobni a szart a ventillátorba?)
D.G.: „végül pedig a Dining Guide magatartásával nem összeegyeztethető tevékenységei miatt távoznia kellett a kiadótól.”(mármint Vajda Péternek). (Vajon mit tett szerencsétlen Vajda? Miért nem lehet leírni, hogy mik voltak ezek a tevékenységek, ha arra hivatkoznak, hogy emiatt rúgták ki? Mert így csak mennek a találgatások, amelyek lehet, hogy durvábbak a valóságnál.)
„az ilyen természetű, ízléstelen, megmondó szerepkörben tetszelgő megnyilvánulásoktól” (mármint Vajda Péter megnyilvánulásai ízléstelenek és Péterünk tetszeleg a magmondó szerepkörben)
Na de Péter sem maradt adós, és ő is ügyelt arra, hogy oda rúgjon, ahol fáj.
V.P.: „Akkoriban ugyanis gyakran együtt teszteltem a székesfehérvári 67 étterem tulajdonosával (ő most a DG felelős kiadója), és éttermét – jobb meggyőződésem ellenére – beszuszakoltam ezekbe a TOP-listákba. Gyarló ember lévén nem tudtam ellenállni könyörgésének. Ezért nem kaptam ellenszolgáltatást, csupán „tiszteletével és barátságával” tüntetett ki, és jólesett az állandó hízelgés.”
Magyarul: a 67 egyáltalán nem toplistákba való étterem, de Herczeg addig nyalta a seggét (könyörgött és hízelgett), amíg jobb meggyőződése ellenére odasorolta a 12 egy tucat éttermét.
Itt V.P is csúsztat, mert Herczegék természetesen nem azt írták, hogy ezen „etikátlansága” miatt rúgták ki, amikor Herczeg átvette a hatalmat a DG-ben.
A szubjektivitás persze mindenképpen igaz, de azt azért be lehet lőni, hogy milyen igényekhez mit és/vagy hol kell olvasni. Például én tudom, hogy nekem most nincs mit. :D Kénytelen leszek az említett gourmet ismerősre hagyatkozni, hálistennek jó sokat járnak étterembe.
Nekem elég furcsa, hogy nyilvánosan így egymásnak mennek.... de hát ők tudják.
Amúgy gondolkoztam a Dining Guide éttermes kiadványán, de aztán ellene döntöttem, és ennek most örülök. Ilyen leírások tényleg nem segítenek egyáltalán. Mint említém, az Alexandra (talán így hívták?), később Gault-Millau Étteremkalauzt szerettem, és számomra használható is volt.
Megjegyzem, egy nagy gourmet ismerősöm ódákat zengett a Standról. Azt mondta, hogy volt jópár Michelin-csillagos étteremben, de neki ez übereli. Meg hogy milyen profin és fegyelmezetten zajlik ott minden. Nagyon meghozta a kedvemet, és azt is állította, hogy az őzgerinc színhús. Úgyhogy lehet, hogy most végre elmegyek. :)
Ez az egesz etteremteszteles kb olyan, mint az autoteszteles.
Ha akarom objektiv, ha akarom szubjektiv, de valosagban meg vagy be fog jonni nekem is, amit irtak, vagy sem - plane, hogy ugye az igenyeink/izlesunk elteroek.
A Dining Guide TOP100 Étteremkalauz hangsúlyozottan ajánló sorai a Michelin Guide-hoz hasonlóan – és természetesen nem párhuzamot húzva a két intézmény között – kifejezetten nem éttermi teszteket, nem az adott teljesítményt írják le, hanem egy pozitív hangulatú étteremajánlót fogalmaznak meg az olvasók számára.
Ennél érzékletesebben nem lehetett volna leírni, hogy egy reklámkiadvány...innentől viszont a megrendelő érdekeit képviseli, nem az olvasóét...
Összefog a GM korábbi főszerkesztője és egyben a MGE vezetője (MBT), meg a Dining Guide-tól kiebrudalt korábbi (sztár)publicista (Vajda Pierre), elmennek együtt kóstolni, majd (tulajdonképpen) lehúzzák az Onyxnak csillagot szerző sztárszakács (Széll Tamás) új fájndájning éttermét és nagyokat rúgnak (persze, nem alap nélkül) az ezen éttermet überelhetetlennek felpontozó Dining Guide-ba.
A kontextushoz hozzátartozik, hogy a sztárszakács Bocuse-versenyre való felkészülését korábban az MGE, és személyesen MBT támogatta-konzultálta, és a sztárszakács interjúkban szó szerint megismételte MBT egyes véleményeit, majd viszont a Bocuse Akadémia színeiben látványosan szakított korábbi támogatójával.