Szerinted az EPS ragasztóval történő felületkiegyenlítés jó megoldás?
Attól függ, hogy milyen mértékű az az egyenetlenség. Mint írtam én tettem fel hálós élvédőket. Ezekhez húztam le a felületeket. Ezek az élvédők kb. 4-5 mm-t tartanak el. Tehát ilyen vastagságban van az oszlopzsalukon az EPS ragasztó.
Szerinted az EPS ragasztóval történő felületkiegyenlítés jó megoldás?
(személyes tapasztalat hogy a nálunk beszerezhető kültéri csemperegaszók, és cement alapú glettek sokkal rosszabúl bírják a fagyot mint az EPS ragasztók) - valószínű, hogy ahol a hálózást láttam ott a mester is tapasztalta már a csemperegasztók cementa alapú kültéri glettek "viselkedését" fagyok idején.
Van néhány gyártó akitől lehet választani. Én Baumitot tennék rá.
A nemesvakolattal mehet egyből a zsalukőre?
Szerintem nem, meg gazdaságtalan lenne azzal kiegyenlíteni a felületi egyenetlenségeket.
-Láttam olyat ahol a nemesvakolat alá tesznek hálót, ez kell?... ajánlott?
Valószínűleg EPS ragasztóval lett "vakolva" a felület és tettek fel hálót is.
Egyébként én a 40x40-es oszlopzsaluimra tettem hálós élvédőt és minden oldalon az illesztéseket lehálóztam egy 30x10 centis darabbal. Az élvédők kiegyenlítik a méretbeli pontatlanságokat és egy hatvan centis simítóval szép felületet lehet létrehozni.
Ha valamikor évek múlva majd találok egy megfelelő burkolókövet az a nemesvakolatra felragasztható?
Erre megint csak azt tudom mondani, hogy a nemesvakolat technológiai utasítását kell megnézni.
Eddig nem ismertem ezt a terméket, nem tűnik rosznak, kérdés hogy hosszútávon hogy bírja. Meg ahogy nézem csak egy cég forgalmazza nálunk (RO) és futárral küldik.
Viszonylag egyenes, csak annyi benne a hiba ami a zsalukő gyártásából adódik, itt-ott kb. 3mm. Egyelőre nem találtam általam megfizethető áron kő, vagy műkő burkolatot, ezért gondoltqm be kellene húzni nemesvakolattal.
A kérdések:
-Milyen nemesvakolatot ajánlotok?
-A nemesvakolattal mehetvegyből a zsalukőre?
-Láttam olyat ahol a nemesvakolat alá tesznek hálót, ez kell?... ajánlott?
-Ha valamikor évek múlva majd találok egy megfelelő burkolőkövet az a nemesvakolatra felragasztható?
Maradt a 100x100, 80centi széles és mély pontalappal, és kb 40x40 sávalappal összekötve, a zártszelvény pedig bebetonozva. Hétvégén megy rá a kapu, írok majd, kibírta-e.
Azt kell tudni, kogy az alsó két soron nagyon szépen van rakva a zsalukő, az teljesen tökéletes. A fölötte levő 5 sor a nem szép. Agyaltam rajta és felvetődött ez a lehetőség: A felső 5 sor le lenne vakolva. Erre Delap kerülne, mert vékony. Az alsó 2 sorban meg egyenetlen felületű (2-4 cm vastagságú) kőlapok lennének ragasztva közvetlenül a zsalukőre. Így esztétikailag is jó lenne, meg talán kisebb esély lenne a vakolat esetleges lepotyogására, mivel nem közvetlenül a kerítés alján kezdődne. De kérdés az is: valóban kell-e tartanom a felvizesedéstől? Mivel itt, ha 2 métert leások még porzik a homok.
Most akarok Semmelrock Rivago kőből kerítést, és pont ez volt a legnagyobb bajom nekem is: találok-é olyan Mestert, aki ezt rendesen/szépen megépíti nékem, mert azon nagyon meglátszik, ha el lesz cseszve. Mert nem is egy görbét láttam belőle...
Az az igazság, hogy ilyenkor már nagyon nehéz jó tanácsot adni amikor a szerkezet el van cseszve. Nem is értem azokat a "mestereket" akik nem képesek zsalutéglából egy normális lábazatot megépíteni anélkül, hogy ne lenne valahol betonkifolyás, kitüremkedés az előző téglához képest, stb. A szigetelésről meg nem is beszélek mert annak alapnak kellett volna lennie. Egy tekercs öt mm-es szigetelőanyag felcsíkozva, hatvan méter 15-ös zsalutéglából épült lábazathoz elég lett volna. Mennyi is egy tekercs? Olyan 5-6000 Ft?
Ha szépen rakták volna a lábazatot és szigetelés is lenne, akkor egy üvegháló + ragasztótapasszal pár milliméter vastagon, remekül le lehetett volna simítani a felületet, amely akár nemesvakolatnak, akár valamilyen burkolóanyagnak is remek alapot biztosított volna.
A fentiekkel szemben több variáció is van, csak az a baj, hogy lehet egyik sem tartós:
- le kell vakoltatni és az eltünteti az szintbeni egyenetlenségeket. Szigetelés hiányában nem tudni, hogy mennyire lesz tartós. A sókivirágzás biztosan megjelenik.
- leburkolni valami kővel és reménykedni, hogy jó sokáig fent maradnak. Lehetőség szerint valami természetes hatásút kell választani, amelyen a sókivirágzás nem annyira feltűnő.
A glettelést - a klasszikus beltéri gelettanyagokkal - felejts el, amint egy kis nedvesség éri már mállik is le. Még a homlokzati hőszigeteléshez használt simítótapaszok is képesek a folyamatos nedvesség hatására szétmállani, ha nincs rajtuk nemesvakolat.
A szárító vakolat, engedi kipárologni a kapillárisan felszívódó vizet, viszont akkor csak páraáteresztő díszítővakolatot adhatsz neki. (nem tudom ven-e ilyen) A glettelést is ledobja ha felvizesedik, és glettanyaggal meg nem is túl költséghatékony 1cm-t kidolgozni.
Tanácsot szeretnék kérni a zsalukő kerítésemmel kapcsolatban.
Az eredeti terv szerint csak burkoltam volna kőlapokkal, mivel azonban a "szakik" nem rakták szépen, ezért úgy tűnik ez a megoldás elvetendő. Egyik részen van egy kis hasa, a másik oldalon meg hordó, van ahol 1 cm-el kintebb van a zsalukő a másiktól. Mondjuk 50 méterről egyöntetű a kinézete a kerítésnek :) de ez nem vigasztal.
A vakolást talán elvetném, mert nincs vízszigetelő anyag a beton és a zsalukő között. (Bár nem egy vizes helyen lakunk, a talajvíz nagyon lent van és nem föld, hanem homok.) Szóval ez nem tudom számít-e.
De nagyon nem szeretném, ha vizesedés miatt ledobná a kerítés a díszburkolatot vakolatostól mindenestől pár év után. A járda beton, ebbe nagyobb méretű lyukakat fúrok és rá megy majd a térkő, így a térkő közé beszivárgó víz el tudna folyni.
Esetleg többszöri glettelés lenne a jó megoldás?
Ha van valami ötletetek amivel a kerítés egyenetlenségét kiküszöbölhetném, megköszönném.
Jó pár éve vettem márkás, ajánlott, drága memóriás zárat. Az működött is 4-5 évig. Majd megszűnt a memóriája. Mindenki azt mondta, a zár ment tönkre, cseréljem ki. Vettem ugyanolyat, az kb. 2 hétig ment csak.
Van egy 3,4m-es részem a ház mellett, ahol egy nagykapura lenne szükségem. Nincs más bejárási lehetőség, viszont nem nagyon szeretném leszűkíteni a helyet.
Miből lenne célszerű tartó oszlopot készíteni neki ? 20-as zsalukő túl sok helyet elvenne belőle. 10-es válaszfal elemre gondoltam,ez jó megoldás lenne , vagy túl kis keresztmetszetű lenne a közepe ?
Vagy inkább ki kellene zsaluzni és kiönteni egybe ?
Kerítés jó állapotú, de régi, szürke, festetlen betonoszlopait szeretném szépíteni. Mi lenne a legjobb megoldás? Nemesvakolatot ajánlott valaki, ez lehet a tuti? Tud valaki tanácsot adni, hogy milyent, hogyan?
Az acel pedig ennyire nem nyúlós anyag. Nincs a kapunak masik összetevője, ami elmozdulhat? Oszlop nem dől pl? Lehet hogy a zsanéroknál kellene alátétezni, mert a vasból sokat nem lehet csiszolni, 2-3mm a falvastagság.
A napokban szerelték a kapunkra a memóriás elektromos zárat, viszont egykét nap alatt elvesztette a "memóriáját".
Azaz csak addig nyitható, amíg nyomjuk a kiengedő gombot és a zár berreg. Amikor felszerelték, akkor egy rövid gombnyomás után addig nyitott állapotban maradt a zár, amíg újra be nem csukták.
Tudja esetleg valaki, hogy mit/hogy lehet állítani a záron, hogy ismét memóriás legyen?
nem azonos. a négyszögtengelyt ki lehet venni, és méretre lehet vágni. általában kell rövidíteni. spéci esetben kell venni extra hosszút, lehet kapni külön. van 6-7-8-9-10es vastagságban, még hézagolólemezt is árulnak, amivel mondjuk a 7-es tengelyre fel lehet tenni a 8as lukú kilincset
Még egy kérdésem lenne. Ez a hossz mindegyik kilincsnél azonos? Ha veszek egy másik kilincset akkor az vajon jó lesz bele? Semmi leírást nem találtam...
Gondolom a kilincset nem ők gyártották, hanem az jött a kínaiaktól, aztán lehet, hogy mást kaptak mint szoktak. Ilyen dolgok előfordulnak, meg kell oldani, ahogy tetted is.
Annyi kimaradt,hogy van benne egy műanyaglapka amibe belefúrja magát a hernyócsavar.De ugye hogy most levágtuk a végét nem tartja benne semmi szinte. Azt csináltuk fúróval megfúrtuk és csavartunk a végébe egy pici csavart és most fogja a lapkát és a hernyócsavart ameddig tudtam becsavartam.