Dusán "Huszka Jenő" életműdíjat kapott szövegírásilag, Presser meg zeneszerzésileg, most mondták a Bridge-en, rendesen nem bírtam odafigyelni, de tényleg: mi értelme van egy ilyen életműdíjnak, jó ez nekik vagy kötelességből veszik át? Mi alapján ítélik oda a cuccot, személyes szimpátia vagy sajtóhírekben gyakorta szereplő név?
Utóiratilag azt mondanám, hogy boldog születésnapot kívánok hat nappal megkésve a topicnévadónknak! :))
Azért lehetne egy kicsit más is. Végül is új lemez, új (budapesti) helyszín... És voltak felemásra sikerült kísérletek a tavaly-tavalyelőtti koncerteken... (Lásd LGT-levlista, illetve annak archivált anyaga az LGT site-on.)
Én mindenesetre megyek, legfőképpen azért, mert új lemez is van.
Peppers
Utcán a plakátok. Tényleg Erkel Színház. (Amúgy a Zorán-site-on a legtöbb városhoz már megadták a pontos helyszínt is.) Nem valami bőbeszédű a plakát, de nyilván már mindenki tudja, mi lesz: amit megszoktunk. És az jó.
1991 őszén voltam (ha jól emlékszem). Klassz volt, időrendben játszották a dalokat, a Könyörgés-től Az élet dolgai-ig. De nyomában se ért azoknak a 70-es évek végi, revelációerejű,
nagy buliknak, amikről a Sajtóarchívumban olvashatunk.
http://www.zoran.euroweb.hu/sajto Gondolom, inkább ezekre gondolt Zorán, mikor a régi, nagy sikereket emlegette.
Meg láttam ott a Lárikát is, 1985-ben, az Álomkatona turnén. Az is jó volt nagyon. Csak a végére elfáradt Lárika hangja, és így nem volt a sokadik ráadásban a Mikor elindul a vonat. :(
Szóval nem olyan gáz az Erkel. Kíváncsi leszek, hogy fog elsülni.
Ti voltatok Zorán koncerten az Erkel színházban? Én csak Koncz Zsuzsát láttam ott, de annyira nem jött be, mint a BS, jó, hát azt a hangulatot nyilván nem is akarja visszahozni nyilván a koncert. Azért várom már, hogy május legyen. (Kíváncsi vagyok, hogy a jegyárakban miként köszön vissza, hogy sokkal kevesebb embert tud befogadni egy színház, mint egy sportcsarnok.)
Lappa
Szisztok!
Most olvastam ezt a topicot,és nagyon tetszik.
Dotis,
a két Budapesti Koncert az Erkel Szinházban lesz,múltkor mondta Zorán,igy visszatér régi dicsősége szinhelyére.
Egyébként nekem a Majd egyszer c.CD a kedvencem és a Régimódi dal.
- Régimódi dal
- Majd egyszer
- Vasárnap délután
- Hajolj le hozzám
- Az én városom
- A szerelemnek múlnia kell
- Kell ott fenn egy ország
- Ha másképp szeretnél
- Számíthatsz rám
- 34.dal
- Hozzám tartozol
Na most ez jól 11 lett, de nincs szívem kihúzni!
:-)))))
Én meg azt láttam, hogy megjelent az 1987-es "Szép holnap" CD-n. Korábban volt szó arról, hogy a Hungaroton kiad egy Zorán CD-t, de én úgy tudtam, az válogatás lesz. Majd megérdeklődöm, mi a pontos ábra.
Peppers
Eh, ez nem olyan volt, nem az én pénztárcámhoz szabott, meg nem is csak Zorán. A BS megsegítésére rendezték, felléptek jónéhányan. Csak gondoltam, hátha valaki elment a cége jóvoltából. (Tudomásom szerint egy tízes volt a jegyár.)
Lappa
Én nem szeretem. De nagyon szeretném, ha szerethetném. :((
Most látom csak, hogy kérdeztem itt a tíz kedveset és a magam tíz kedvesét nem írtam ide. Akkor (sorrend nem számít):
* Kiáltás
* Üzenet
* Hétfő este
* Vasárnap délután
* Az ünnep
* Ne várd a májust
* Számíthatsz rám
* Kell ott fenn egy ország
* Majd egyszer
* A színfalak mögött
Érdekes, hogy senki sem említette az Apám hitte-t.
OK, tényleg rongyosra játszották koncerten és rádióban egyaránt, de számomra azért furcsa, hogy ez az "esszencia-nóta" így elfelejtődik. Nekem akárhányszor szólal meg, mindig van benne valami szédítő sodrás, különösen az eredeti felvételen. Amúgy Zorán kedvenc saját szerzeménye, ha jól emlékszem, ezt mondta az Internetto vendégeként 1-2 hónapja.
Peppers
11 kedvenc dalom:
Az élet dolgai
Felejtsd el
Ahogy volt úgy volt
Altató
Örökség
Ünnep
A szerelemnek múlnia kell
Gyönyörű szép álom
Kiáltás
A hídon
Velem is megtörtént
Eredeti ötlet, de Zoránhoz szerintem a tizenegy dal jobban illik :-)
1. Kiáltás
2. Hadd legyen!
3. Én vagyok az
4. Amikor elmentél tőlem
5. Ha másképp szeretnél
6. Szabadon jó
7. Az én városom
8. Így is jó
9. Számíthatsz rám (Moziklip-változat)
10. Miért ne játszhatnánk el jól?
11. Ő az
Az Ablak mellett anyaga még annyira új, hogy bár sokat hallgattam-hallgatom, nem vettem figyelembe a lista összeállításánál. Az újabb albumok amúgy is számomra inkább egészben, mint dalonként érdekesek, ez magyarázhatja, hogy noha a két utolsó sorlemezt tartom a legjobbnak, a dalok listáján inkább a korai felvételek szerepelnek.
Ja, és hogy Kernt idézzem: „Szeretem a Zoránt!” (Nem mintha ez itt kérdés lehetne, csak úgy ideillett.)
Nálam most a Kern-lemez az új Gerendással versenyez. Eleinte a Kern tetszett jobban, de azt minél többször hallagatom, annál kevésbé tetszik, a Gerendást először untam, aztán pedig egyre jobban szeretem.
>>Nyugaton szoktak is rárakni, hadd legyen valami örömük a die hard fan-eknek is, meg hogy az is vegye meg a lemezt, akinek már megvan minden.
Csak hát nyilván ott több olyan ember van, aki dájhárdfan, tehát megéri ezt megtenni a kedvükért.
Ó, nem is tudom, hogy miért vagyok én itt a lemezpiacnak a fogadatlan prókátora, amikor valójában magam is azt szeretném, ha máshogy lenne. Ha jó kis válogatáslemezek jelennének meg, ha a Hozzám tartozol-ba nem tapsolnának bele a számok elején és a végén, ha végre meghallgathatnám a Dotis által felsorolt, CD-n nem megjelent dalokat végre egyszer.
Kb. 2 éve történt, hogy az EMI-Quint ki akart adni egy "Best of Koncz Zsuzsa"-t, arról a 3-4 lemezről, ami 91 és 95 között náluk jelent meg. Nagy, TV-ben, rádióban megszellőztetett perpatvar lett a dologból, mert Zsuzsa (aki addigra megint a Hungarotonnál működött) a sarkára állt, és pereket helyezett kilátásba. Azzal érvelt, hogy a kiadó a művész által alkotott albumok, nem pedig egyes, tetszőlegesen összeválogatott számok megjelentetési joga fölött rendelkezik. Nem tudom, hova fajult a dolog, de válogatás CD nem lett belőle. Vagyis "erre is vót már példa".
Persze lehet, hogy Zorán és a Hungaroton között más a jogviszony, mint KZs és az EMI között.
Peppers
Minden best of lemezre ráfér néhány ritkaság, ha máshogy nem, bonus track-ként. Nyugaton szoktak is rárakni, hadd legyen valami örömük a die hard fan-eknek is, meg hogy az is vegye meg a lemezt, akinek már megvan minden. Egyébként a Hungaroton kiadott már egy Zorán Best Of-ot, 1990 környékén, azon csemegének ott van a Könyörgés. Ebből is látszik, hogy a Hungarotonnál sem szokatlan, hogy ritkaságokat is megjelentetnek, sőt A magyar popsztori sorozat éppen erről szól. De néhány éve a Best Of Demjén CD is ilyen volt. Én csak a szakértelmükben és a gondosságukban nem bízom, lásd alant. Ezért tippelek arra, hogy csak két-három csemege lesz a lemezen. Ami azért lenne kár, mert aztán lehet, hogy soha nem fognak már megjelenni az innen esetleg lemaradó ritkaságok.
>Hogy Zoránnak számít, az bizonyos
Én is ezt gondoltam, amíg be nem raktam a lejátszóba a Hozzám tartozol CD-t. :-(
Egyébként lehet, hogy meg sem kérdezik Zoránt. Lásd Tátrait.
Gondolkodom itt erősen.
Hogy Zoránnak számít, az bizonyos, hitem szerint mindenképpen az igényes kisebbségnek írja a dalait, különben nem ilyenek lennének azok a dalok.
Ha közgazdászilag közelítem meg a dolgot, akkor talán a Hungarotonnak is igaza van: egy olyan CD-t, amin a tömegek által sosem hallott, abszolút nem ismert Zorán dalok vannak besztof gyanánt, nem veszi meg a nép. A néhány ember meg, aki anyázik, túl kicsi a fizetőképes kereslethez.
Ha érzelmileg közelítem meg a dolgot, roppant örülnék egy ritkaság-válogatásnak (hiszen én már sehogy máshogy nem tudom megszerezni ezeket a dalokat).
De lásd be: ha egy lemezre ráírják, hogy besztof, akkor azon a világtörténelemben mindig olyan dalok vannak, amelyeket játszik a rádió. Egyébként elfeledett dalokként aposztrofálnák, ha találna hozzá valaki is kiadót.
Tulajdonképpen én úgy vagyok ezzel a dologgal, hogy az általam szeretve tisztelt előadóim sorlemezeiért bemegyek a boltba és megveszem. A besztofokat is megveszem néha és jól elajándékozom. És van pár előadó, akit azért nem szeretek annyira, hogy minden sorlemezt megvegyek, na ezeknek megveszem a válogatást.
A besztof nem rajongóknak van kitalálva, hanem valóban a népnak. Talán fogadd ezt el így, bár tudom, hogy nem könnyű elfogadni.
(A lemezborítókon található hibákkal kapcsolatban viszont mélységesen osztom a véleményedet. Mindig felháborít a slendriánság. És ez az egyik legdominánsabb megnyilvánulása.)
Lappa
Tegnap hallottam, hogy a Hungaroton hamarosan megjelentet valamiféle Zorán-válogatást. Akkor felsorolom azokat a Zorán-ritkaságokat, amelyek eddig nem jelentek meg CD-n: Nyomom a gázt, Vásott éjek, Az legyél, akinek látszol, Játssz még, Aszfaltrajz. CD-n is megjelent már, de egy Zorán-válogatáson helye lehet a következőknek: Könyörgés, Számíthatsz rám (Moziklip-változat), True Colours, Kell ott fenn egy ország, Ugye lesz erőm. Ismerve a Hungaroton szerkesztőinek hozzáállását és szagértelmét, úgy saccolom, ezek közül talán kettő-három fog felkerülni a válogatásra (amennyiben nem torz az info, és ez valóban válogatáslemez lesz).
Idézek a legutóbbi Rockinformból:
Rockinform: Most jelent meg a Hungarotonnál Tátrai Legenda címmel egy lemez...
Tibusz: (Elvörösödve, teljesen mérgesen, az elejébe, amit Wilpertről mondott, még a diktafon is belepirult.) Arról volt szó, hogy csinálunk egy olyan válogatást, amelybe a kezdetektől mindent beleveszünk. Ha azt mondják, Tátrai, akkor belenyúlok egy Juventusba, egy 24 órába, akkor elkezdem azt mondani, hogy az én életemben mik voltak azok a nóták, amiket szívesen feltennék. Amikre azt mondom, hogy ezekre büszke vagyok, jó emberekkel, jó körülmények között játszottam. Wilpert egyedül összeállított egy és egy másik fél Tátrai Band-lemezről egy válogatást. Ezt kikérem magamnak!!! (Itt némi tettlegesség is ecsetelésre került.) Egyébként ezt máshol is megcsinálták: kihoztak egy Charlie Best-et...
A Hungaroton nem egyszerűen egy kiadó a sok közül, hanem az egykori, monopolhelyzetű MHV utóda, kulturális kötelességük a magyar pop-rock 25 évnyi termésének gondozása. Tavaly el is kezdődött valami: "Mambó – A magyar pop-sztori cím alatt, a tavasz végén megjelennek az első darabjai annak a sorozatnak, amelyben a Hungaroton az archívumában megtalálható hangfelvételek összkiadását tervezi kiadni. Ez a sorozat igazi ritkaságokat, különlegességeket is tartalmaz. A megjelenő lemezek nemcsak az eredeti albumokat tartalmazzák, hanem a hangfelvételeket kiegészítik bónuszok is: kislemezek, koncertfelvételek, válogatásokon megjelent dalok is." De hogy ez milyen módon történik arra néhány adalék: Egy ismerősöm hallva, hogy megjelent két régi Generál-lemez, szóvá tette a sorozat szerkesztőjének, hogy igazán szólhattak volna neki előtte, ránézett volna a borítókra, nincs-e rajtuk hiba. Cinikus vállrándítás volt a válasz: "Lehet, hogy te jobban értesz hozzá, de mi csináljuk!" A P. Box CD-jén pedig a zenekar másik felállásban látható a fotón, mint amiben a lemezen játszik. Mikor az egyik zenekari tag ezt megemlítette, az volt a válasz, hogy "Mit vagy úgy oda, örülj neki, hogy egyáltalán megjelentetek!" (Ez bizony vérlázító - vagy csak elkeserítő...) "Természetesen" a borítók tele vannak helyesírási hibával (tudom, örüljünk, hogy egyáltalán rajta vannak a szövegek, ha hibás, hát hibás, mit vagyunk úgy oda), az első néhány kiadványra még a sorozat címét sem sikerült helyesen leírni: "A magyar pop sztori".
Szóval a készülő Zorán-válogatásnál sem számíthat sok jóra az igényes rajongó. Vélhetően majd megint szaladgálni fog a hideg a hátamon ettől a "vidékre, parasztnak, kabát alá így is jó lesz" mentalitástól. A saját szempontjukból még igazuk is van: ha egy kalapból találomra kihúznának 15-20 Zorán dalt, feldobálnák egy CD-re, ráírnák, hogy "Best Of Zorán", vagy hogy "Zorán legszívhezszólóbb felvételei", vagy "Zorán társadalmi töltetű dalai", akkor is elég jól elkelne. (Lásd azt a borzalmas Hozzám tartozol válogatást.) Az a néhány ember meg hadd anyázzon, nem számít. Nem számít?
...kicsit offtopic kezdődik...
Tegnap este a dunna tévén Ezek a fiatalok, kiváló szórakozás.
Koncz Zsuzsi berobban a kultúrházba és közli, hogy a Zorán teljesen be van indulva a vasárnapi fellépés miatt.
És a Zorán séróból nyomja el a Gyémánt és aranyt és a Dusán vokálozik és annyira helyes pasi és a nézőtéren a jánykák ingatják a fejüket és én meg azt gondoltam, hogy ha '67-ben 17 éves lettem volna, akkor nyilván felkrétázom a falra, hogy Zorán a Zisten! de hát így csak szívtam magamba a kortörténeti dokumentumot, édesek voltak mindahányan, a bambisüveg is az asztalon.
...kicsit offtopic végződik...
Lappa