Az, hogy egy autó 75 LE-s, az önagában nem sokat árul el arról, hogy mit lehet vele kényelmesen vontatni. Ha 75LE-s, akkor jól gondolom, hogy ez egy 1,5dCi? Ebben a dízel motorban van 200Nm nyomaték, ami a vontatás szempontjából lényegesebb adat mint a lóerő. Ha ilyen autód van, akkor azzal nem lesz gond az említett lakót húzkodni.
Tegnap nyugodtan nekirugaszkodtam az elősátor felállításnak, és 35 perc alatt sikerült egyedül (kivéve a behúzást). Nem is értem, hogy élesben hogy nem sikerült ez... talán a szél és az eső...
Nagyon sok előnye lesz. Egyelőre még nem tudom, hogy az oldalfalakat feltegyem-e majd élesben, de szerintem nem feltétlen kell az, a nap előli árnyék a legfontosabb nekünk...szerintem.
Egyébként a lakókocsikkal nincs nagy macera, ha kintről hozod. Regadó nincs a lakókocsikra, NAV-hoz nem kell menni. Legyen egy adás-vételid, vagy számlád, ha lehet akkor holland-magyar kétnyelvű, egy papírod az exportról a Holland RDW-től, eredeti holland forgalmi, ideiglenes holland forgalmi a nevedre, biztosítással és export rendszámmal, (ez kb 100€) hogy haza tudd húzni. Itthon a papírokkal bemész az NKH-hoz, kapsz egy időpontot, ami mostanában kb 3 hét, elviszed a lakót műszakira a kijelölt időpontban, de előtte kell egy kötelező biztosítást kötni, egy érintésvédelmi és egy gázbiztonsági jegyzőkönyvet csináltatni. Az NKH-nál a műszakin megkapod az egyedi forgalombahelyezési engedélyt és a jármű-műszaki adatlapot. Ezekkel és a többi papírral besétálsz az okmányirodára, ott kiállítják a forgalmit és megkapod a rendszámot. Sajnos mostanában előfordul, hogy nincs benne az okmányiroda, vagy az NKH rendszerében a forgalomba helyezendő lakóocsi valamelyik adata, ezért elhúzódhat a dolog. A kollégám most intézi a forgalomba helyezést, az NKH-nál nem volt gond, de az okmányirodán nem tudták kiállítani a forgalmit, mert nincs benne egy adat a rendszerben és 2-3 hetet kell várnia amíg beviszik a központban, utána lesz forgalmi. :( Itthon erre az egész procedúrára kb 100 000ft-ot kell számolni.
Egyébként az én utolsó két lakókocsim is Hollandiából való, öreg lakók. Az előzőt két éve adtam el 5 év használat után, annyiért amennyiben nekem volt amikor megvettem. A mostani is jóval kevesebben van, mint emennyi az itthoni értéke, még úgy is, hogy egyiket sem én hoztam be.
Hát , Te tudod. Én sem állítottam, hogy Hollandiában az olcsó lakókocsi is kifogástalan, csupán azt írtam, hogy jó a piac. Ami jó, annak ott is megkérik az árát. Nem az 500-1000€-s kategóriára gondoltam, inkább a 2500-3000€-sra. Ebben az árkategóriában már lehet venni nagyon jó állapotú, jól felszerelt lakókocsikat, bár azok is 20-25 év körüliek, viszont kint van belőlük választék, míg itthon siralmas a kínálat, mind választékban, mind minőségben és azért árban is valamivel kedvezőbb a Holland piac.
Semmi közöm hozzá, csupán csak érdeklődöm, hogy miért akarsz vesződni egy szétrohadt Bastei lakókocsival, amikor egy olyan országban dolgozol, ami Európa legjobb használt lakókocsi piaca. Ha a Bastei-od alja valóban körben el van rohadva, akkor nagy valószínűséggel ott komoly szerkezeti gondok vannak és nem csak az alja van elrohadva. Ha találsz is olyat aki megcsinálja, akkor is annyiba kerülne, hogy azért tényleg egy jó Bastei-t vehetsz. Hidd el, hogy ez több százezres mutatvány, mert az egész lakót szét kell bontani és gyakorlatilag újra építeni.
Igazad van, de sajnos én külföldön dolgozok. Jelenleg is Hollandiába vagyok és nincs rá időm. 4 hétig kint vagyok és utána 1 hetet otthon vagyok Azt az 1 hetet meg a családdal töltöm, örülök ha velük lehetek.
Ahogy Nyakas kolléga írta, nem akarom kedved venni, de ami az én tapasztalatom, hogy 15 évvel ezelőtt magamnak újítottam fel egy Bastei VK 351-et /ez egy büfékocsi, ami azért jóval egyszerűbb bútorzat szempontjából/ akkor csak anyagra 100 eFt-ot költöttem. Egy felszerelt és jól gépesített asztalos mühelyben is kb. 2 hónap volt.
Most van egy kis időm beszámolni első saját lakókocsis túránkról, mely Egerben volt.
A Tulipán kempinget ajánlom mindenkinek, tiszta, korrekt szálláshely.
Két kisgyerekkel mentünk, így a 440-es Hobby kicsinek bizonyult, illetve nem is kicsinek. Az volt a baj, hogy vagy az egyik, vagy a másik gyerek leesett az ágyról, beütötte a fejét az asztalba, belerúgott valamibe, nekiment valaminek… volt is nagy sírás-rívás, melyből azért viszonylag gyorsan kijöttek.
Egyszer próbáltam felállítani az elősátrat, még az első délután, de hiába a sokéves (sima) sátorállítási tapasztalat, az erős szél, és a csapkodni kezdő eső elvette kedvem, így levert hadként visszavonultam. J
Tényleg egyedül is felállítható az elősátor?
Többet nem próbáltam meg…, Amit a túrám előtt linkeltetek video az pedig egy Isabella típusú volt, nekem pedig Herzog márkájú van. Gondolom sokban nem különböznek, megnéztem, tanulmányoztam…, kerestem Herzog videókat. Itthon a héten megpróbálom nyugodt körülmények közt felállítani.
Ha sikerül, akkor azért egyszerűbb lesz az élet, mert nem kell a napsütés elől bemenekülni a lakóba, csak elég az elősátorba,, előtető alá, ott pedig az asztalon, székeken kívül nem lesz más, és így több hely lesz a gyerekeknek is.
A lakókocsiban lévő hőmérséklet hajnalra azért lehűlt. Ekkor először egy elektromos hősugárzót használtunk, de azt szinte azonnal ki is lőttem, mert hangos volt, s begyújtottam a lakó saját fűtését, körfűtéssel, a legkisebb ventilátor fordulaton, ami még éjszaka is hangtalannak bizonyult…s egyenletes korrekt meleget teremtett viszonylag gyorsan.
A hűtő egyelőre (akkor 25-28 fok volt) tökéletesen üzemel.
Összességében elmondható, hogy nagyon jó formája ez is a kempingezésnek, egyelőre nem bántuk meg a vásárlást! Legközelebb pedig vagy a Balcsi, vagy egy alföldi termálvizes kemping lesz az úti cél!
Nem akarlak elszomorítani, de szerintem egy ilyen volumenű felújítás, ha szakműhely végzi, többe kerül, mint amennyibe egy elfogadható állapotú Bastei kerül.
Sziasztok! Ismer-e valaki olyan személy aki a Bastei típusú lakókocsit feltudná javítani? Műszakira elvinni. Az alja kőrbe és a padlózat szét van rohadva. Előre is köszi a segítséget. István
Sziasztok! Van egy Bastei tipusú lakókocsim. Alja teljesen körbe van rohadva. Tudna valaki segíteni, hogy van-e olyan személy vagy vállalkozás aki ezt nekem teljesen megtudná javítani, majd műszakira elvinné???
Ma összeismiztem Csabiékkal, csak sajna azt ne tudtam ponotan megmondani Te ki vagy... Hogy hívják? Mondom passz 😉 hol lakik? Mondom az is passz! Szerintem bolondnak néztek az elején 🤣
Úgyhogy kérlek igazolj vissza 🤣 pont a lakóba pakolásztak amikor " lerohantam" Őket! 😁
Tavaly, vagy tavalyelőtt volt téma ez az ablakba tehető klíma. Már nem emlékszem a részletekre, de az maradt meg bennem, hogy biztosan nem kell. Érdemes visszakeresni.