Keresés

Részletes keresés

Biovadász Creative Commons License 2004.04.22 0 0 36
"Figyu, kb 10 éve íjjászkodom, s számszeríjjászkodom!"

Elnézést kérek, nem kötekedésből és nem akarok senkit eltéríteni a vitától, de nekem mint íjásznak nagyon csípi a szemem, ha valaki nem tudja leírni, annak a sportnak/hobbinak/eszköznek a nevét helyesen, amivel 10 éve foglalkozik. Szóval az "íjász"-ba elég lesz egy darab "j" is.

Előzmény: prána (33)
alli26 Creative Commons License 2004.04.21 0 0 35
kicsit off:

NYilpuska eladó!
csigás, távcsöves, nagyon jó állapotban
55 e Ft!
képet tudok küldeni!

írj!
alli26@freemail.hu
vagy tel: 06203350530

Boarhunter Creative Commons License 2004.04.21 0 0 34
Nézz utána az USA statisztikáinak. Tudtommal baromi sok baleset történik.
A népsűrűség pedig töredéke az itthoninak.
Véletlenül magam is ismerek pár íjászt. Jobbára a terepes mezönyt, kissé a 3D-t is, meg a környékbeli pár egyesületet kicsit jobban. És mindenhol edzés van, erre a célra kijelölt helyen...
Nem uszáj primitívnek lenned. Lehetsz intelligens tahó is...
Boar
Előzmény: prána (33)
prána Creative Commons License 2004.04.21 0 0 33
a moderálási alapelveket neked is javaslom s a primitív szókincsű "barátodnak"!

itt alant érdeklődött valaki a gyakorlati tapasztalatokról, attól hogy válasz nélkül hagyod, nem segítesz neki!

én elmondtam, hogy a gyakorlatban nálam ez miként működik!
A vadászok hülyének nézése pedig nem alapeset! De primitív közelítés esetén primitív a reakció is!!
MIndent meg lehet normálisan beszélni, itt is, s kint a terepen is!

a törvények nem betartására pedig senkit sem buzdítok!
De ha a törvények és alkotóik magas ívben szarnak a fejedre, én is hasonlóan teszem, vállalva a következményeket!
USA beli tapasztalatom, hol eme fegyver (s más fegyverek is) nem esnek ilyen eszement korlátozás alá, mégsem lövik agyon egymást az emberek!
pláne nem nyilpuskával, vagy íjjal!

Szabályozás kell, de ennek kitalálásánál a T. alkotók figyelembe vehetnék a szakma, sportág, s egyéb tényezőket!

én alant gyakorlati példákat hoztam a valós életből!
S mivel elég kiterjedt az íjjász ismeretségem, bátran állíthatom, hogy a többség bizony nem lőtereken gyakorlatozik, viszont nem is orvvadász!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ahogy magam sem vagyok az!!!!
(mellesleg az orvvadászokat érdemesebb v. társaságon belül felkutatni)

ennyi, de ilyen primitív emberekkel, kik nem képesek megadni a tiszteletet egy másik, más véleményen levő emberrel, akár igaza van akár nem, szánalmas beszélni!!!!!

én nem vagyok tévedhetetlen, s nincs igazam sok mindenben, de legalább primitív nem vagyok..

további jó topicolást!

Előzmény: Boarhunter (32)
Boarhunter Creative Commons License 2004.04.21 0 0 32
Hali!
Ha már a tapasztalatok. '90 óta íjászom és vadászom, külön külön és kombinálva...
Ha figyelmesen elolvasod, nem az íj vagy számszeríj vadászati alkalmazásáról van szó, hanem arról, hogy közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek számítanak, és így közterületen-melynek definícióját megadtam alant-csak nagyon speciális esetben lehetnek nálad, de használni semmiképp sem használhatod őket. Nem kell a duma arról, hogy majd a haverok hamisan tanúznak a kedvedért, elég egy fotó, vagy a digitális gépekkel vagy akár egy mobiltelefonnal rögzített pár pillanatnyi mozgókép.
Azzal sajnos tisztában vagyok, hogy a jogszabályok inkább védik a rabsicokat mint a hivatásos vadászt. De ha megcsípnek odakint a számszeríjaddal, a fent említett rendelet alapján helyből számíthatsz egy szabálysértési bírságra olyan ötven rugó körül.
Tulajdonképpen nyugodtan hülyének nézheted a vadászokat az javasolt meséiddel, de valójában ezek nem feltétlenül jönnek be. Azon lovagolsz, hogy ha hazafelé megállítanak. Nem ez a lényeg, az a lényeg ha a helyszínen rajtakapnak. A terpíjász versenyek rendezésének vannak bizonyos szabályai, tehát ez a mese hamar megdől. A saját földterület mese akkor működik, ha a lőtérre vonatkozó biztonsági szabályokat betartod, és ez szintén jár bizonyos bejelentési kötelezettségekkel.
Emellett nagyon szomorú, hogy manapság az a divat hogy nagyívben szarjuk le a törvényeket és nézzünk hülyének mindenkit aki betartja őket.
Idézgethetsz nyugodtan a hatalmas tapasztalattáradból, buzdíthatsz bárkit törvényszegésre-majd ha a gyerekedet elbassza a zebrán százhússzal egy ugyanolyan barom, mint Te-aki viszont a sebességkorlátozást nem tartja be mert már tíz éve így vezet és még egyszer sem kapták el, akkor elgondozkozhatsz újra a dolgon.
Viszont ez egy nyílt és óriási internetes portál, nagyon sokan olvassák, úgyhogy itt nyíltan törvényszegésre biztatni az embereket nem csak megatahóság de veszélyes is, úgyhogy kérlek, a rinaldó rinaldinis hozzáállásodat tartsd meg magadnak. Esetleg olvasd el a moderálási alapelveket...
Boar
Előzmény: prána (30)
prána Creative Commons License 2004.04.21 0 0 31
katonai lőterekre is vonatkozik al alábbi kis véleményem, ne mfognak csesztetni, ha normális vagy!

De lehetőleg nem legyél terepszínre kifestve:-)))

üdv

prána Creative Commons License 2004.04.21 0 0 30
boarhunter!

Figyu, kb 10 éve íjjászkodom, s számszeríjjászkodom!
Amit alant elmondtam, mind mind saját példából merítettem, illetve két darab bírósági tárgyalás eredméynéről tudok!

Az alant idézett rendeletből volt a bíróságon kisebb fennakadás, miszerint az alperes a saját tulajdonában álló földjén (mely a falutól 450 méterre volt), íjjászkodott, tompa terepheggyel! Namost, kérdés, hogy mivel az az ő földje (mit nem vont művelés alá, hanem a kutyáit futtatta ott), magántulajdona, ott tarthat e magánál íjjat, mely nincs a táskában?? S a vadorzás ténye sem volt megállapítható (egyébként megjegyzem, hiába találnak nála vadászhegyet, amíg nincs mellette, nála, vele a vad, nincs vadorzás!!!!!, mivel magyarországon az ártatlanság vélelme az elsődleges!). bíróság nem vonta felelősségre íjjászbarátunkat, mivel saját területén mindenki nézegetheti törvényesen tartott szerzeményét!!!!

ez egy precedens értékű ítélet volt, mely rámutat a magyar törvénykezés súlyos hibáira és hiányosságaira!

Tehát ezt követve magam is és számos íjjászbarátom is, ha terepen íjjászkodunk, a következő indokokat mondhatjuk tisztelt vadászemberkéknek:
1. terepíjjász verseny van!
2. a saját földterületemen vagyok (amennyiben lehetséges)!
3. hazafelé tartunk versenyről
4. versenyre megyünk
5. hívja ki a zsarukat, addigra itt lesz a táskában a szerkezet! (ha többen íjjászkodtok, hát több tanú is van rá, hgoy bent volt!!)
stbstbstb

és még lehet sorolni, a lényeg, s ezt a vadászok is belátják, ha nem veszélyes helyen lődözöl, ott van a céltábla, nem lesz gond!
Törvény ide vagy oda, ez szintén saját tapasztalat!!!

Nagyon lényeges dolog, mit tudnia kell azíjjásznak, hogy nagyon nehéz azt bizonyítani valakinek, hogy Te lődöztél!!!!!!
Pláne ha bíróságra is kerül a dolog! szinte lehetetlen, mivel egy íjról nem állapítató meg, mikor lőttek vele utoljára!
A szállítás szabálytalanságáért pedig nem fognak megbüntetni - ez is saját tapasztalat - a legsúlyosabb dolog, mit mondtak, hogy ejnye ejnye, azért valami táskát jó lenne beszerezni!!

Ennyi, T. törvényismerő urak, magatok is tapasztalhatjátok eme törvények, rendeletek rossz és értelmetlen voltát néhány pontban, s ezzel a hatóságok is tisztában vannak!
S senkienk nem hiányzik egy tökéletesen felesleges eljárás, míg a szállításnál komolyabb szabály, illetve törvénysértések be nem következnek (pl: vadorzás, s társai)

utolsó jótanács: ha nem muszáj, ne várd meg a zsarukat!!:-)))))))))

üdv minden törvény idézőnek a Hétköznapi Életből!

Előzmény: Boarhunter (28)
Boarhunter Creative Commons License 2004.04.21 0 0 29
Gvass,
ha erre jársz. Nagytudású és törvénytisztelő barátunk feldobott egy nagyon is élő problémát.
Mi a rák van a sportcélú íjakkal?
Ugyanis ha jól emléxem,a 124/1993-ban meg volt említve mint kivétel, viszont a 175/2003.-ban nincs kivétel, ugyanolyan besorolásba esik mint a számszeríj. Akkor most lehet közterületen íjászkodni? Vagy már azt sem? Vagy a BM honlapján nem a teljes rendelet olvasható?
Egyáltalán, van olyan gyüjtőhely ahol az összes, ezzel kapcsolatos jogszabály megtalálhatő, vagy innen-onnan kell összeszedni?
Boar
Boarhunter Creative Commons License 2004.04.21 0 0 28
Hogyaszongya:" közterület: a közhasználatra szolgáló minden olyan magán-, állami vagy önkormányzati tulajdonban álló terület, amely mindenki számára korlátozás nélkül igénybe vehető, ideértve a közterületnek közútként szolgáló és a magánterületnek a közforgalom elől el nem zárt részét;"
(részlet a rendeletből)
Nincs "kül" meg "bel" meg ilyesmi.
Attól, hogy valaki egyedi módon értelmezi a törvényt, az még törvény marad. Az, hogy valakit nem érdekelnek a vadászok, még nem jelenti azt, hogy nem kaphat néhány oltári pofont meg egy alapos feljelentést, már csak azért sem, mert"Jogszabály eltérő rendelkezése hiányában számszeríj, szigonypuska, muzeális fegyver, légfegyver, festéklövő fegyver, színházi fegyver közterületen, nyilvános helyen – ideértve az ott tartózkodó járművek belső tereit is – és közforgalmú közlekedési eszközön dobozban, tokban vagy egyéb módon becsomagolva, ürítve szállítható.
"
Mellesleg ha kijönnek a zsaruk és találnak a delikvens zsebében néhány vadászhegyet, a sportíj teória is megdől...
Boar
Fody279 Creative Commons License 2004.04.20 0 0 27
Valaki a 13-asomra esetleg? Tényleg érdekelne egy hozzáértőbb véleménye. A törvényeket rendeleteket el lehet olvasni pl. a BM honlapján. Kár ezen ölre menni. Értelmezni, kiskaput keresni, megtörtént eseteket, bizonyos helyeken élő szokásokat elemezni stb. kellene. Na csessz má megin egy idealusta bölcselkedés lett.
gvass1 Creative Commons License 2004.04.20 0 0 26
"az összes árúsított számszerij illegális lenne, "
"ha nem így lenne, javítson ki valaki!"

Felesleges teged kijavitani, aranyapam.

Ugyanis gozod nincs a hatalyos jogrol, hanem csak baromsagokat kombinalsz ossze. (Ami nem lenne baj, csak eppen mas tajekozatlan emberek meg esetleg elhiszik neked.)

Sot, neked annyi eszed sincs, hogy felfogd a szo szerint beidezett hatalyos jogszabalyt:-)))

Talan diszlexias vagy?

Előzmény: prána (25)
prána Creative Commons License 2004.04.20 0 0 25
azonkívül a törvénynek az a pontja, hogy még saját kocsidban sem, eleve nem használható, s ezért nem alkalmazható, mivel a szállítás lehetetlenné válna...
Azonkívül az összes árúsított számszerij illegális lenne, mivel mindet birtokolták közterületen, autóban, egyéb helyen (szállítás).

Nem egy tárgyalás volt már eme törvények miatt, s nem véletlenül kellett pl az orvvadászathoz behozni azt, hogy büntény csak akkor valósul meg, ha a tárgyi bizonyíték azaz a vad előkerül!

más esetben max a fegyver tartási körülményeibe lehet csak belekötni

ha nem így lenne, javítson ki valaki!

Előzmény: gvass1 (23)
prána Creative Commons License 2004.04.20 0 0 24
te nagyokos:

"""szükséges szállításon
kívül a birtoklás (szállítás) rejtve vagy a szokásos módon
becsomagolva, szétszedve vagy zárt tárolóeszközben, illetőleg egyéb
biztonságos módon történik; "

mindez a közterületen való szállítási mód!!!
plussz:
az ijjaknál számszeríjjaknál a biztonságos szállítási mód az alaphelyzet, ugyanis ahhoz hogy lövést lehessen leadni,fel kell húzni!!
S a falu széli kiserdő nem közterület! Azaz neked nem kötelező dobozban, szétszedve, becsomagolva szállítanod!

különben az össze terepíjjász verseny be lenne tiltva, ugyanis ott sokszorosan lenne a törvény megsértve a te felfogásod szerint!

Különíts el a közterületet, belterületet és külterületet, mert nem mind1 hol vagy!

a stílusod meg minősíti elmebeli képességed!

Előzmény: gvass1 (23)
gvass1 Creative Commons License 2004.04.20 0 0 23
"a szállításról nem tudom van e törvényi, rendeleti szabályozás, mint a tűzfegyvereknél?? "

Akkor talan ne ugass be, hanem maradj csondben.

175/2003 korm. rend.

"tilos a
közbiztonságra különösen veszélyes eszközt közterületen, nyilvános
helyen - ideértve az ott lévő járművek belső tereit is -, valamint
közforgalmú közlekedési eszközön birtokolni. "

"(2) Nem vonatkozik az (1) bekezdésben foglalt tilalom
b) azokra a rendeltetésszerűen munkavégzési, sport és a szokásos
életvitel körében használt eszközökre, melyeknek közterületen,
nyilvános helyen - ideértve az ott lévő járművek belső tereit is -,
valamint közforgalmi közlekedési eszközön való birtoklása indokolt,
feltéve, ha a tényleges munkavégzésen (tevékenységen) vagy az
igazolható munkavégzéshez (tevékenységhez) szükséges szállításon
kívül a birtoklás (szállítás) rejtve vagy a szokásos módon
becsomagolva, szétszedve vagy zárt tárolóeszközben, illetőleg egyéb
biztonságos módon történik; "

"A közbiztonságra különösen veszélyes eszköz:
a) az olyan szúró- vagy vágóeszköz, amelynek szúróhosszúsága vagy
vágóéle a 8 cm-t meghaladja, továbbá a szúróhosszúság vagy a vágóél
méretétől függetlenül a dobócsillag, a rugóskés és a szúró-,
vágóeszközt vagy testi sérülés okozására alkalmas egyéb tárgyat
kilövő készülék (különösen: íj, számszeríj, francia kés, szigonypuska..."

Előzmény: prána (22)
prána Creative Commons License 2004.04.20 0 0 22
hello!

a szállításról nem tudom van e törvényi, rendeleti szabályozás, mint a tűzfegyvereknél??

Az én nyilpuskám kisipari termék, 150 fontos csigás különleges acél reflexekkel, szépen faragott farésszel, állítható elsütőerővel, céltávcsővel. Nagyon gyors, s pontos a sines vezetésnek köszönhetően.
Régebben egy Barnett Damon volt, szabadon futó vesszővezetésű, nagyon szerettem, de sajna a reflexe megrepedt, új reflexek behozatala magyarországra a vételárral azonos lett volna, akkor még nem tudtam, hogy itthon is lehetett volna bele kisiparilag készíteni bele, így eladtam. Érdekes, hogy a fejlett Barnett gyár terméke és a mostani között akár pontosságban akár sebességben egyáltalán nem volt különbség, sőt!!
mindkettő 260-270 foot/sec körül tud, mi nem világszám, viszont tökéletesen elég!
A disznólapockát Bear Razor hegyel úgy vágta keresztül, hogy még én is meglepődtem rajta! A szerencsétlen magyar törvények értelmében itthon nem lehet vadászni vele, de amerikában igen, s szenzációs élmény!
Mindazonáltal, ki ideális orvvadászfegyvernek tartja, az próbálja ki, s rájön arra, hogy nem az!

üdv

Előzmény: eyefull (21)
eyefull Creative Commons License 2004.04.20 0 0 21
Hi Prána!
Mesélhetnél vmit a nyílpuskáról, elvégre ez a topic címe. Azt már írtad, hogy 150 fontos és csígás. Milyen márka, mennyire pontos stb. ilyenek érdekelnének.
Szerintem szállítani csak tokban lehet közterületen.
Előzmény: prána (20)
prána Creative Commons License 2004.04.20 0 0 20
"""filozofalgathatsz, de hulyesgeeket mondasz, mivel nem ismered a vonatkozo jogszabalyokat"""

lefogadtam volna, hogy így reagálsz nagyokos!
próbáld meg emberi hangnemben!

Tehát a tényállás:
erdőből hazafelé jövet 500mre a faluból elkapnak a vadászok, rendőrök íjjal a kezedben!

Mi lesz?

Semmi, ugyanis a vadorzás ténye nincs bizonyítva, meg sem állapítható!
Az íjjat lakott területen, közterületen nem használhatod!
Viszont szállítani kell valahogy, s a törvényi előírás legjobb tudásom szerint nem határozza meg sem az íj, sem a számszeríj kötelező szállítási módjait?

Az új törv.-t nem ismerem, ha mégis meghatározza valaki ide belinkelhetné!

Ha reflex számszeríjjad van (a többség ilyen), még lövés után az ideget is leszedheted, s így már abszolút kiesik minden büntető korlátozás alól, mivel olyan mint egy hatástalanított fegyver (amit szintén hurcolászhatsz bármerre!!)

nos, akkor miért is büntetnek meg???

Előzmény: gvass1 (19)
gvass1 Creative Commons License 2004.04.20 0 0 19
hi,
filozofalgathatsz, de hulyesgeeket mondasz, mivel nem ismered a vonatkozo jogszabalyokat.
Vita lezarva.
Előzmény: prána (18)
prána Creative Commons License 2004.04.20 0 0 18
nem indulhat eljárás, mivel az eszközt szállítanom kell valahogy!! s honnan tudják, hogy honnan hová megyek??
Ha lőfegyverrel mész akkor sem orvvadászatért ítélnek el, hanem ha esetleg nincs engedélyed, azért!!

Mivel nincs bizonyíték, hogy te lőttél, sebeztél valamit!

ha számszeríjjal kapnak el, akkor - ha megvárod mig kikecmeregnek a zsaruk - csak azért csesztél rá, mert nem lőtéren vagy.

íjjal még ennyire sem, ott békén hagynak, ha nincs nálad a vad (mármint a szaruk, a vadászok kevésbé..de ők meg kit érdekelnek)

üdv

Előzmény: gvass1 (17)
gvass1 Creative Commons License 2004.04.20 0 0 17
"Csak vadászok ne nagyon lássanak meg, bár csak akkor kekeckedhetnek, ha rajtakapnak vadorzáson, egyébként semmi közük hozzá!!! "

Na, ez nagyon nem igy van. Eleg, ha orvvadaszatra alkalmas ezskozt talalnak nalad, es mar indul is ellened az eljaras.

Előzmény: prána (16)
prána Creative Commons License 2004.04.20 0 0 16
egyébként sok lőtéren engedélyezik a nyilpuskás lövöldözést, pl Gyálon is a Colt PLE pályán!
De a nyilpisztollyal otthon is lövöldözhetsz, 10 m elég lesz! Mivel távolabb nem nagyon fogsz eltalálni semmit, olyan nehéz az elsütője, plusz nagyot ránt a kar, stb!
Ha tompa hegyet veszel a vesszőhöz, elég valami rossz kabát is célnak, úgysem megy át rajta! Terepen is ajánlom ezt a hegyet, mert így nem nagyon veszik el a vessződ!
Csak vadászok ne nagyon lássanak meg, bár csak akkor kekeckedhetnek, ha rajtakapnak vadorzáson, egyébként semmi közük hozzá!!!
Arra figyelj nagyon, hogy lőirányban senki ne legyen, s lepattanni se tudjon a vessző!!! nagyon messze repülhet a pattant vessző!!!!!

Egyébként eladom a nyilpuskám, képet is tudok küldeni róla, ha valakit érdekel!!!

üdv

prána Creative Commons License 2004.04.20 0 0 15
HELLO

az erősséget a sebesség és a tömeg összetevőkből számolják (iiletve az energiát)

Mivel a nyilpuskának rövidebb ezért könyebb a kilőtt nyilvessző, ezért lehet 150 font erős, de mégis egy 65 fontos csigás íjnak felel meg (csak példák voltak, nem valós számok)

nekem egy 68 fontos csigás íj és egy 150 fontos csigás nyilpuska van, s a íj nagyobb átütőerővel rendelkezik!

üdv

Előzmény: eyefull (14)
eyefull Creative Commons License 2004.04.20 0 0 14
Sziasztok!

Azért a nyílpisztoly és a nyílpuska között ég és föld a különbség szerintem.
Lenne egy kérdésem, az íjjaknál egy erős íj 50-60 fontos, míg egy számszeríjnél 150-től indul. Gondolom másként számítják, de nem tudja vki, hogy?? A vessző az rövidebb a nyílpuskuban az tény... Sz'al kíváncsi lennék mi alapján számítják. Egy lőfegyvernél könnyebb kiszámolni az energiát a képlet alapján.
Tud vki vmi okosat?
Klezse

Előzmény: Boarhunter (12)
Fody279 Creative Commons License 2004.04.17 0 0 13
És mi van a katonai lőterekkel? A közelünkbe lévő csak akkor van lezárva őrökkel ha katonai lövészet van, egyébként szabad a bejárás mert tábla nem tiltja (tán ezért nem jár arra a kutya se, ha kinn lenne behjt tilt tuti mindenki ott kóbászóna ) jó nagy kupacok és töltések vannak vesszőfogónak bár, hogy mennyi kavics és beton van bennük nem tom az nem tenne jót a célt vétő vesszőknek. Ugyan nincs íjászatra kijelölve de lőtérnek lőtér, ez jelente valami enyhítést (nem 400 év fegyház csak 200 :-)).? Rendőr tuti nem jár arra mert cross mocival is épp elég bevergődni oda. Vadászokat bár arra még azzal sem találkoztam meg ugy vettem észre, ha látják, hogy céltáblára lő az ember akkor nem problémáznak inkább kipróbálni akarják.
Boarhunter Creative Commons License 2004.04.17 0 0 12
Hali!
A logikus magyarázat az nincs. Olyan lehet, hogy a számszeríjat felhúzva lehet tartani és ezért balesetveszélyesebb, mint az alant említett eset is igazolja, de akkor ennyi erővel a puskát is be kellene tiltani. Aztán olyan is van, hogy bárki tud vele lőni, az íjjal történő vadászat viszont feltételez némi gyakorlást, jártasságot, ezért kevesebb a lehetséges rabsic. Valszeg van benne egy jó adag irígység is, a törvényalkotók a saját erkölcseikből kiindulva azt képzelik, hogy aki szép csöndben vadászgat a számszeríjjal, az mindent ellop. Valszeg dicső törvényhozóink az íjat eleve játéknak tekintették, nem vették komolyan, különben azt is betiltották volna.
Szóval filozofálni lehet, de logikus magyarázat az nincs, de ezt a fegyvertörvény legtöbb pontjáról el lehet mondani.
Azt én is helyesnek tartom, hogy nem lehet mindenfele összevissza lövöldözni számszeríjjal, de vadászatra az egyéb engedélyek birtokában megengedném. Persze én nem vagyok törvényhozó...
Boar
Előzmény: petike23 (11)
petike23 Creative Commons License 2004.04.17 0 0 11
Tényleg, ezt sohasem értettem: mi a korrekt magyarázata (ha van), hogy íjjal lehet, számszeríjjal nem lehet vadászni ?

Üdv: Péter

Előzmény: Boarhunter (10)
Boarhunter Creative Commons License 2004.04.16 0 0 10
Hali!
A vesszőfogón is átmehet a vessző(Gödöllőn pont a számszeresek lövöldözték át) ha már szét van lőve a közepe. A számszervessző részben gyors és nehéz, részben rövid tehát a tapadása a vesszőfogóban rövidebb ideig érvényesül. Persze egy nyílpisztoly lövedéke ennyire azért nem brutál, de egyszer kell hibázni. A nagyobb gond, ha nem találod el a vesszőfogót. Én már hasaltattam meg a lőirányomra merőlegesen, kb. húsz méterre álló csapatot versenyen, mert egy fa gyökerén gellert kapó vessző a fejük felett süvített tova...
A fegyvertörvény úgy szar ahogy van, ezt elkeseregtük már ezerszer ezer helyen. Sajnos ez azon kevés dolgok egyike, amiben néhány látszatvitától eltekintve egyetért a mindenkori kormány és az ellenzék, vagyis nekik előjogokat, az adófizetőnek meg lószerszám a seggébe.
A csávókám rabsickodot valami számszeríjjal, mászott le a lesről és elsült a cuccos. Átlőtte a combját és a helyszinen elvérzett. Erre valami barom(ha jól emléxem kisgazda) képviselő elkezdte verni a nyálát a parlamentben, hogy tiltsák be az íjászatot úgy ahogy van zusammen, merthogy ez egy gyilkos fegyver. Hálásak lehetünk Ambrózy Árpiéknak hogy sikerült megakadályozni ezt a baromságot. A számszeríjat mindenesetre száműzték a lőtérre, csak erről a kereskedők általában elfelejtenek említést tenni.
Boar
Előzmény: baxa (9)
baxa Creative Commons License 2004.04.16 0 0 9
Bocs elismerem ténleg kicsit félreérthető volt.
Ezzel én nem tanácsot akartam adni, csak azt jelezni, amit már páran leírtak, hogy az aktuális fegyvertörvény nem igazán nyerő. Főleg azért mert igazából számomra egypár furcsa benne
Egy számszeríjnál vagy egyátalán íjnál mi a hatástalanított álapot?
Ha a szomszéd feljelntget, tehát otthon se lőhetek megfelelően körűltekintve akkor hol?
Mert én a környéken sőt megyében sem tudok hatóságilag kijelölt íjászpályáról. Maradnak a félhitatalos pályák mint amik mi is használunk. Mellékesen szinte az egész város minden íjásza ide jár aki nem magánterületen lő. Szóval nem tudom ilyenkor mi van.

Nem hiszem hogy egy ténleg megfelelő veszzőfogóval átpattanhat egy nyílpisztoly lövedék.Persze az othoni lovöldözést csak kellően nagy kertben lehet.

Más: Erről a számszerijjalm magát agyonlővő esetet el tudod mondani. nekem? Mert erről nem hallottam. Előre is köszi

MEgegyszer bocs mindenkitől aki félreértette azt e bejegyzést.
Tisztelettel:
Baxa

eyefull Creative Commons License 2004.04.16 0 0 8
Hi Pleiades!

A nyílpisztolyok 50-80 fontosak (gyári adatok szerint), és 20 m-ig lehet velük lőni szintén gyári adatok szerint. Szvsz elég pontosak 5m-ről egy gyufásdoboz-inkább a nehéz sütés a prob.- persze légpisztollyal nem versenyezhet. Elég erősek, tehát nem játékszerek! Toll nélkül egy konzervdoboz mindkét oldalán átmegy a nyilacska. Áruk, ha jól tudom 14 e-től indul, de ez erősen márkafüggő (pl. egy Barnett jóval drágább). Vannak típusok amiket a markolat mögötti kis karral lehet felhúzni, ez nagyban megkönnyíti a használatát, sokkal kisebb erőt kell így kifejteni.

Klezse

Előzmény: pleiades (-)
Boarhunter Creative Commons License 2004.04.15 0 0 7
Hát igen, annyit enyhít az új rendelet, hogy szétszedve és biztonságosan elcsomagolva nálad lehet,birtokolhatod, de használni ettől még nem használhatod. A sportcélú íjakra külön kitér a rendelet a kivételeknél de a számszeríjra nem.
Más.Nem annyira a vadászok rabsickodnak mint inkább a rabsicok vadásznak vele.
A vadász, ha a törvényes puskájával jár tilosban és megbukik, sokkal enyhébb elbírálásra számíthat, mintha tiltott vadászati eszközt-mint pl. számszeríj-használ. Innentől nem sok értelme van.
Boar
Előzmény: Fody279 (6)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!