Tegnap nem gondoltam volna, hogy ma bringára ülök. Pedig de. Eredetileg csak egy vízszintes Tahi oda - vissza volt a terv, de Tahiban megnéztem a Domb utcát, tényleg olyam meredek-e, ahogy emlékeztem. Tényleg olyan. Ha már ott fent jártam, gondoltam egyet és a baptista tábornál hegynek fordítottam a kormányt és irány a sárga jelzés. Nagyon jó az a szerpentin, mindenkinek tudom ajánlani. Az utolsó 120 m tolós, de a többi szuper. A csúcsról már nem tudtam átmenni Vörös-kőre, mert nem volt időm, így legurultam Pap-rétre, onnan meg haza. A pap-réti lejtő elején mintha Chino jött volna szemből, de túl nagy volt a relatív sebesség, így ez nem teljesen biztos:). A Skanzen környékén megint diliház van. Útmenti parkolóhelyet kereső autók, tébláboló gyalogok és a néha-néha közéjük csapó motorosok alkották a képet.
Tegnap a Börzsönyben jártunk egy maroknyi csapattal. A Csóványosra még maroknyibb csapat ért fel. Hiába, gyengék ezek a mai láncok - vagy túl erősek a bringások:-). Képek itt. A túráról röviden, csak távirati stílusban: 6 után indultam, hogy hétkor találkozzam Andorékkal. Rövid időre feltartott a váci lángosos. Az első láncszakadás Magyarkút felett volt, majd rövid időn belül kétszer nyílt szét a lánc, ezért Márk elbúcsúzott tőlünk Nógrádon. Boci is kedvet kapott egy kis lánctépéshez, így ő is visszafordult a Csóványos felé vezető szerpentinen. A lassú tekerést hosszas tologatások követték, bár pROF - többniyre sikerrel - igyekezett dacolni a függőleges szakaszokkal. A Csóványosról Nagyon_hideg-hegyre is inkább toltuk a bicikliket mi, puhányok. pROF itt is igyekezett nyeregben maradni. Hideghegyen tápcsatorna töltés és az élénk szél, valamint a felhősödés miatt részemről laza "megfagyás" következett, melyet tetézett a jó negyed órás, húsz perces lejtőzés. Királyréten már csak Andor defekt szerelését kellett kivárnunk, majd hazafelé gurultunk. Vácnál elhagytam a csoportot, mert beültek Bambizni, nekem meg nem volt lámpám, ezért igyekeznem kellett. Nyolc után két perccel értem haza. 157 km lett a vége.
Aha, a bal combbal vagy lábszárral kell lefelé nyomni: "Riders should place there (!) left leg (!) on top of the brake and should apply the appropriate pressure to reach the desired slowing"
Jaj, most olvasom csak az angol nyelvű (helyesírási hibákkal teli) "kézikönyvet." Van rajta fék, de csak lassításra való, és vészhelyzetben le kell ugrani róla. Gondolom, ez a fék a hátsó kis kerékre vagy a talajra hat - de hol kell megnyomni?
Éppen azért kérdezek, hogy ne kelljen kinyilatkoztatnom.
De most nézem csak a hosszú videót: sehol nem használnak féket. Egy alkalommal a fickó a cipője orrával fékez. A rolleren legalább van fék, de ezen? Félek tőle.
Majd ne siessetek annyira az indulásnál, meg a hegyre se rohanjatok, megviccelt a Nap, sokkal tovább van már világos, mint ahogy előre kigondoltam! :-)
...a nem túl régi index cikkben az volt, hogy egy magyar taláta fel és eladta a kínaiaknak. Youtube-on van jópár hosszabb videó is, hogyan is kell ezt hajtani.
Érdekes találmány, aztán, hogy ez megmarad-e a piacon, majd a piac eldönti. 20-30 rugóért lehet ilyet venni, ha jól emlékszem, ennyi pénzért lehet, hogy egy picit drága, mert azért mégis egy korlátos szerkezet egy folding bringával szerintem nem vetekszik...