A konyhatervező programban találtam két fiókos alsószekrényt, ami egyik prospektusban sincs benne:
Szám: 6610, szélesség 40cm, 5 fiók, ár: 26450,- Ft
Szám: 6611, szélesség 60cm, 5 fiók, ár: 34450,- Ft
Ezek lényegesen olcsóbbak mint a katalógusokban lévők:
Szám: 29001, szélesség 40cm, 5 fiók, ár: 39450,- Ft
Szám: 29002, szélesség 60cm, 5 fiók, ár: 46950,- Ft
Az a sejtésem, h a vasalatban különböznek...
"KOnyhabútort már választottam (Kalsebo-Faktum, Varde vagy egy másik foganytú), a munkalap még hátravan."
Jó választás, úgy látom egyezik az ízlésünk :-).
Munkalapból a fehéret néztem ki, vagy a feketét. Az Örs vezér téri áruházban ki van rakva egy Kalsebo konyha fehér pulttal, sztem jól néz ki.
az IKEA fifikás, mert az ő munkalapjai 60,6cm mélységűek, tehát szépen kilóg belőle...
A másik megoldás, hogy pontosan onnan kell a csempét feltenni, ahol a munkalap széle van, így az is majdnem fél centit jelent: ezt a burkoló mondta, és meg is mutatta, mire gondolt. Utóbbival kapcsolatban kétségeim támadtak, bár a konyhatulajdonos azt állítja, nem folyt hátra a víz.
KOnyhabútort már választottam (Kalsebo-Faktum, Varde vagy egy másik foganytú), a munkalap még hátravan. Most az IKEÁS lakberendezési programmal szöszölök...ha kész leszek, szíves véleménynyilvánítást kérek tőletek is. Terveim szerint 2-3 elrendezést megcsinálok, aztán lehe kritizálni.
A Hungarolap szinte bármilyen anyagú, méretű, alakú, élzárású munkalapot legyárt igényed és pénztárcád függvényében.
A munkalap megrendelése kétféleképpen történhet:
1. Bemész az Ikeába megvenni a konyhabútort és egyúttal megrendeled náluk a munkalapot is. A teljes összeget kifizeted, majd telefonos értesítés után (kb. 10-15 munkanap) átveszed a Hungarolapnál (Megyeri út) a munkalapot.
2. Bemész közvetlen a Hungarolaphoz és ott rendeled meg a munkalapot.
Mindkét esetben célszerű egy vázlatot vinni, melyen pontosan jelölöd a munkalap jellemző méreteit, L alakú munkalap esetén az illesztési vonalat (ez akkor fontos, ha a mosogatótálca kivágása közel van a sarokhoz).
Kiválasztod a munkalapot, felületet, esetleg az élzárást (postforming, élkeményfa, csempe, acryl, PP) is meghatározhatod. Szükség esetén biztosítják az összeszereléshez szükséges szerelvényt, ragasztót is, vízvetőből pedig a munkalappal azonos színűt választhatsz.
Természetesen bármely más lapszabászatba is körülnézhetsz én még a Lemex Kft.-t ismerem, kb. 80 féle munkalap közül választhatsz és rendelhetsz raktárkészlettől függően akár 3-4 nap határidővel is.
DIY: egyszerű megoldás, ha a munkalapot 2-3 sarokvas segítségével alulról az alsószekrény oldalához rögzíted. Következő rögzítési pont a mosogatószekrénynél lehetséges.
Különböző méretű és alakú vasalatokat szinte bármelyik barkácsáruházban be lehet szerezni.
Tamás, szerinted megoldható a köv. elrendezés (balról jobbra):
150cm magas állószekrény sütőnek, mosogatógép, alsószekrény mosogatónak.
Ha jól tudom a mosogatógépnek nem kell szekrényváz, csak előlap. De akkor mire rögzítem a munkapultot ezen a részen?
DIY: amikor elkészül az alsó rész, össze vannak húzva az alsószekrények és rákerül a munkalap is, elég masszívan a helyén áll. Én azért biztos ami biztos alapon egy pár helyen hozzáfúrtam a falhoz is, végül is a helye és a szerevények megvannak hozzá. A maradék akasztót egy pár helyen biztosításként a felsőszekrényekre szereltem fel. Nálunk könnyűszerkezetes fal van (szerencsére nem gipszkarton), a katalógus szerint elbírná a konyhabútort, de azért nem árt túlméretezni.
dizzz: Köszi az elismerést, a konyha Fagerum. Én is a Hungarolapnál rendeltem, de az IKEÁ-ban adtam fel a rendelést. Közvetlen a Hungarolapnál is lehet rendelni a Megyeri úton, úgy talán olcsóbb, nekem nagyon nem volt útban, elég volt egyszer átvágni a városon, csak 3-ig vannak nyitva és csak hétköznap. Tetszett, hogy szivacsozva be volt csomagolva munkalap, könnyen lehetett szállítani, egyszerűbb volt bepakolni a kocsiba. A sütő és a mosogató helyét nem érdemes kivágatni, de erről már egyszer írtam.
A munkalapból mi a mattot választottuk, 38 mm-es vastagságban (majdnem mindegyik minta van fényes és matt kivitelben is), ennek semmi parktikus oka nincs, csupán a feleségemnek az jobban tetszett, és hát elsősorban az ő véleménye számított, amikor a konyhát terveztem.
Nálunk kicsit probléma volt, haogy nem lehetett tetszőlegesen magasra állítani a pultot, mivel 90 cm-es parapettel ablak volt a konyhán, és mivel a vízvetővel is számolni kell (4cm), a pult már csak 86 cm magsan lehetett. Ez nem lett volna gond, viszont a Fagerum szekrényeken 4-5 cm széles dísz-keretek vannak körben, valamint 38 mm-es a munkalap vastagsága, tehát a legfelső fiók is már viszonylag alacsonyra kerül, kb. 65-70 cm-en van a legfelső fiók alja. Ezzel majd ti is számoljatok.
A másik, amit tudni kell, hogy az IKEA alsószekrények 60 cm mélyek, a munkalapok is 60 cm mélyek. A munkalap nem fog az alsószekrényen előrenyúlni, mint ahogy várja az ember, hanem szintbe kerül a bútor frontjával, sőt a beépített készülék 1-2 mm-t ki is lóg alóla. (Lásd. a képeket)
dizzz: Minden hidegburkolatot a Zalakerámiánál rendeltünk. Nekünk nem jött be nagyon a spanyol és olasz stílus, ezért döntöttünk a ZK mellett. Elég jó minőségűek a lapok, pontosan, sérülésmentesen szállítanak, valamint előny, hogy a számlázós hölgyekre lehet bízni a ragasztó, fuga kiszámolását, nem kell nekünk kalkulálni.
A hétvégén megtörtént az elszívó kivezetése is, ismét szembesültem a könnyűszerkezet egyik előnyével: egy óra alatt lyuk volt a falban, pontosan ki tudtam vágni a cső helyét és minimális tömítőanyag kellett.
Hello segitség segitség esetlegesen valaki készitett már beton konyha pultot /én már igen csak egy másik kontinensen/ olyan ötletekre lenne szükségem mint betonszinezékek, szemcsés szines fémoxidok, 2-3 cm vágott üvegszálak, ősi ásványok-lenyomatok beszerzése hol érdemes bp-en ilyeneket keresgetni
köszönettel
nagyon tetszett a konyhabútorod, jó a színválasztás (Fagerum/Faktum?). A hsz alapján azt vettem ki, hogy te a Hungarolaptól választottál, és az Ikeától rendeltél: betartották a határidőt (15 munkanapot mondanak). A tiéd 38mm? És a fényeset vagy a matot választottad? Nehéz a kép alapján megítélni...
Más: a járólapot hol vetted? Tetszett az is..
Konyhabútorunk úgy néz ki Ikeás lesz (mivel az általam beszerzett asztalosok árajánlata horribilis volt, úgy tűnik a gardrób, könyvesszekrény és az elsőszoba is, a fürdő meg a szalonokban kapható előre gyártott elemmel lesz berendezve: persze ha valaki tud jó asztalost, aki szépen és REÁLIS áron, és esetleg max. egy hónap alatt kész van, akkor szóljon), de a felső és alsó szekrény közé nem csempét szeretnék, hanem lemosható fémszínű burkolatot vagy pedig olyan bevonatot, ami a munkalapon van. Tud valamelyitek olyan szakembert, aki ilyet csinál? étezik, mert a BNV-n láttam, persze a katalógus most nincs meg.
Ha már építkezés, még egy kérdés.
Ha valaki csempéző-burkolóval dolgoztatott mostanában: mennyiért vállaltak egy nm lerakását? Hálóban, semmi cicoma, semmi díszítés, nagyméretű terek, 30X30-as járólapok, ugyanez a falra is, csempe helyett. Ja és óriási alapterület. Helyszín Törökbálint lenne.
...de biza egyenkent :)
igazandibol nem vagyok türelmes,ez a mozaik is inkabb egy terapia volt a türelmetlensegem ellen :)
A mozaik c. keptaramban talalsz kepet a konyha munkalapjarol,azt hiszem van közelebbröl is.
Köszi,nezegetem a butorokat,szeretem a joizlest.
A lepcsötök is nagyon csini.
Neked is szep hetveget!
Sera: nyitva a bútoros képtár, igaz nem sok kép van még benne, mivel a konyhán kívül még csak a nappali van berendezve. Még be kell laknunk és meg kell szüntetni ezt a keveredést, régi szőnyeg ki, függöny kellene, meg a falak is még elég üresek. És elő kellene szedni a könyveinket a dobozokból, hogy legalább ez a két könyvespolc tele legyen valamivel.
Néztem sokáig a konyhátokat, főleg a munkalapot, hogy miből lehet, de végül nem dobtam fel a kérdést, hogy ez most csempe, járólap, vagy valamilyen kő lenne. A mozaikhoz gratulálok, igazán türelmes ember vagy, de ezt ugye nem egyenként kell kirakni?
Mekkelek általában minden építkezésnél-felújításnál előfordul, nálunk szerencsére szinte alig voltak, és azok után ki is javították a hibákat. Ezeken igyekeztem magam lelkileg túltenni, el is készült a ház és több kellemes emlékem maradt az építkezésről, mint kellemetlen a bosszúságokról.
erröl van szo Kromozott,matt 50x32cm neve:Lämplig
Jo,hogy nem kerek,ovalis meg mittudomenmilyen formaju,tetszetös,ket forro labas rendesen es kenyelmesen elfer rajta.
Allandoan a tüzhely mellett van,szerintem nelkülözhetetlen.
Eppen most dobtam fel egy emilt,remelem megkapod,mert napok ota nem müködött a levelezöm.
Igen,azt hiszem nyir /Buche/.
Nekem tetszik,hogy magunk kreativkodtunk,tervezgettünk /a konyhatervezö progival itthon tenyleg hetekig varialtunk/ egyszer ilyen anyag,egyszer olyan anyag,aztan a vegen lattam ebböl a nyirböl egy berendezett konyhat az Ikeaban es ugraltam a között meg a tied között.
De az a berendezett nyir konyha utolerhetetlenül jol nezett ki,de sajnos nalunk nem lett volna praktikus,na meg hely se lett volna ra.
Söt,nem kis büszkeseggel mondom,hogy a fali mozaik is az en munkam,ferjem meg a munkalapot csinalta meg,nagyon szupi jarolapbol.
Olyan zuzott köport nagynyomas alatt összepreselnek,na....most a neve nem jut eszembe....de szoval olyan a munkalap.
Egyebkent csak nyaron tartozkodunk ott,azert is szerettem volna egy kis vidamsagot,szinesseget beleepiteni.Tök hangulatos nyaron.
Bravo Tamas! a fotelt ismerem,a zöld asz!
A komod is tutiul passzol az egeszhez,kisse meditaran, szolid az egesz.Sargafal nagyon jo.
megnyithatnad a butoros keptaradat,ha nem titok :)
Persze,valoban nem 90 kg-os sulyoknak lett a fiok megkonstrualva,de üljön bele a nyavaja :)
Elöször a korpuszok mentek a helyükre,majd jött a mozaikfal felragasztasa /elötte persze azt is meg kellett csinalni,de hala istennek nem a falon,különben 1 honapos munka/ aztan a mozaikfal szelere lett ültetve a felsö korpusz,szoval csempe nincs alatta.
Aztan a munkalap ill. jarolapbol keszült munkalap felragasztasa,fugazasa,fugak leimpregnalasa.
Szoval minden mm-re stimmelt,de ez is a preciz szamitasoknak köszönhetö.
söt,a mozaikfalat onnan 1000 km-re csinaltam meg telefonon bemondott meretek utan.
A vegen jöttek az ajtok.
Szoval mondom nektek,hogy a mekkelekes munkasemberekkel vegeztünk,nekem gazoson kivül egy sem lepi at a küszöbömet.
Dolgozik az ember,mint egy öszver,aztan jön EGY,aki joganak erzi,hogy szetcsessze a dolgaidat.
Na, csak bejöttek Sera képei, csak trükkösen. DIY, kattints Sera adataira, majd a honlapjára, ott megtalálod a képeket.
Sera: Ez a lakkozott nyír Adel konyha? Ez nekünk is tetszett, de hát dönteni kellett és nekünk az étkező berendezéséhez talán jobban illik a Fagerum.
Azért nálatok is lehetett vele munka rendesen, de megérte, mert szép lett.
Azért döntöttem a műanyag lábak mellett, mert lábazati lécet tettem fel (csak még most a napokban került a helyére), mögötte pedig teljesen mindegy, hogy rozsdamentes, vagy műanyag. Másrészt a Faktum lábak magasságát 12,5-18,5 cm között tetszőlegesen be lehet állítani, míg a Capita rozsdamentes láb háromféle méretben, csekély beállítási lehetőséggel rendelkezik, 11-12 cm, 16-17 cm, 21-22 cm, így ha az ember még kísérletezgetni akar a munkalap magasságával, ahhoz a műanyag lábak sokkal jobbak.
Tehát ezért. :-)
A csempe rálógásról. Valamit ki kell találni, mivel egységcsomag ehhez nincs, ha pedig a felső részt rászorítjuk a falra, akkor kicsit hülyén néz ki. Mivel nekem a csempe 8 mm-t vett fel, így célszerűen a maradék 8 mm-es HDF laminált parkettából vágtam le kb. 5x10 cm-es darabokat, ezt tettem a csavar fölé úgy, hogy oldalra kinyúljon a fele és a következő szekrényváz felrakásakor azt is megtámassza.
SERA (49):
Sajnos a képeket nem tudtam megnézni, esetleg átküldenéd a e-mail címemre?
Én egyébként nem voltam nagy IKEA párti, akkor tetszett meg, amikor megvettük az első darabokat. Először mindenféle konyhastúdióban nézelődtünk, de az itt látható árcédulák (600-1,4 millió Ft) nagyon elvették a kedvünket. Aztán megnéztem az IKEÁ-t is. Igaz, itt nem jönnek ki felmérni, nem végzik el helyetted a munkát, simán elronthatod, ha nem csináltál még ilyet, de viszont közel ugyanazt a minőséget megvásárolhatod lapraszerelten, mintha máshol márkás termékeket összeszerelten vásárolnál. Bár egy fiók nem bír el 80 kilót csak 30-at, tökéletesen megfelel arra, hogy evőeszközöket, konyhagépeket, edényeket tároljunk benne.
Nekem nagyon tetszenek az IKEA szerelvények, a Rationel fiókok, fiókbelsők, kihúzható szemetes, kihúzható szárító, kihúzható rakodópolc (majd utánanézek annak az edényalátétnek is :-) )és még a számtalan kiegészítő, a szerelésnél pedig második gyerekkoromat éltem, élmény volt.
Egyébként a legújabb szerzeményünk az IKEÁ-ból ez a komód és fotel, hétvégén raktam össze őket. A fotelt nagyon könnyű. :-)
Tamas!
azon kivül,hogy a konyha szine,összeallitasa nagyon szuper,kifejezetten elveztem nezni,hogy tudod,mit csinalsz.
Jo szine van ennek a konyhanak,ezzel is nagyon kacerkottam,de ott az Ikeaban egy kicsit sötetnek talaltam,habar igy utolag nem bantam meg a mostanit,mert a konyhankon egy picike ablak van /hatso,szomszedra nez,nagyobbra nem lehetett/.
Megmutatom en is büszkesegemet,kepeket en is keszitettem az akkori munkafazisokrol,de eppen akkor fuccsolt be a kamerank,egyetlen egy kep lett elvezhetö.
Meg valamikor irtam ide be a tapasztalatainkrol es egyebekröl,de egy bena mozdulat es elveszett minden,utana meg nem volt kedvem megegyszer leirni.
Itt nem latni sokat azon kivül,hogy az ajtok es fiokok,felsö szekrenyek nincsenek felszerelve.
Tehat baloldalrol kezdödve:
5 fiok,ebböl az also melyebb,ide teszem be a laposabb konyhai gepeket,mint mixstab stb.
Legfelül vannak az evöeszközök,alatta merökanalak stb. majd konyharuhak,alatta foliak,zacskok.
Ertelemszerüen jön utana a gaztüzhely /alul elektromos/,helye ennek is adott volt,a jobb göz/szagelvezetes miatt direkt az ablak ala lett kalkulalva.
Majd jön egy ajto,ami mögött azt hiszem 4 fiok bujik meg,itt vannak a füszerek es a legalsoban,ami ugyancsak melyebb,tartom a zacskos dolgokat.Sajnos olaj mar nem fert be,azota is bajom van:hova az olajjal meg az affela magasabb üvegekkel.
Majd a sarokba jött egy olyan forgathato elem,ami neked is van.
Majd a szemetes,mosogep es egy 30cm-es ajto,ami mögött müanyag edenyeknek szoritottam helyet.
A szerencsenk az volt,hogy elöször kigondolhattunk a konyha mereteit es mm-re pontosan,de megepitettek melle a tartogerendakat,amely az atjaro egyik eleme is egyben.
Igy visszatekintve az egesz cecora,tenyleg nagyon jo megtervezest,precizitast igenyel egy keszkonyha beszerelese.A legkisebb gond a furas,faragas.
A labakat is nagyon jonak es praktikusnak talalom,habar regen az volt a velemenyem,hogy alamegy monden kosz,por.
Ez igy igaz,de ha a masikfele klasszikus megoldast valasztja az ember,ott ha szar az anyag,jol felazhat a takarolec,nem is beszelve arrol,hogy az is tutiul koszolodik.
Szoval a magassag beallitasanal figyeltünk arra,hogy legalabb egy partfis vagy porszivofej ala tudjon ferni.
Az egesz konyhaszerelesi akcioban egyetlen egyszer volt hibadzas,nyoma meg meglatszodik,de hala egnek,korrigalni tudtuk azt is.
Szoval a foggantyukat mar x evvel ezelött megvettem,hosszu mattkrom.
csupan azert,mert nagyon le volt arazva,na meg azon kivül is nagyon tetszett.
Szoval felszerelesre került, es ha jobban megfigyelitek a sarki elemeknel a jobboldali fogganytu függölegesen van felfurva,csupan azert,mert ha a fiokokat kihuztuk,nekiütköztek a foggantyuba.
Aztan ferj felszerelte függölegesen ill. hogy ne logjon mar annyira ki,felszerelte a 30-as elemre is ugyanugy.
Ugyanez a szituacio allt elö a fali elemeknel,csak sajnos oda mar befurta a ket foggantyut.Mire eszrevettük az anomaliat,kesö volt,ugyhogy a baloldali alukeretben van egy furasluk.
nem olyan veszes,mondtam neki,majd rakunk bele valami szegecset vagy valami ilyesmit,aztan a qutya sem latja.
Na,ja hosszura sikerültem,de nagyegeszeben abszulut pozitiv volt az Ikea szekreny fel/összeszerelese.
Mondjuk,ha ferj nem figyelt volna oda az arukiadasnal,vissza kellett volna menni,mert nagyon durvakat vetkeztek.
de en mindig Ikea fan voltam es az is maradok.
Tamas! ha mar Ikea,adok egy jo kis tippet.
A tüzhelyem melle vettem ugyancsak Ikeabol egy tuti,edenyalatet.Olyan jo nagy teglalap alaku.
Barmi van,csak athuzom az edenyt es csokolom.Mattkrom,nagyon jo.Plane nalad,latom elektronyosod van,ahol gyorsabban kell reagalni.
Szépek a lábak, mi? Nekünk takaróléc van fenn, de még a műanyag lábakkal is olyan jól mutat, egyszer le kellett venni, és akkor figyeltem fel rá.
Ami a távtartást illeti, nekünk a gyári ikea-összeszerelőember is kartonpapírt, meg azt a hajlított fémbigyót használta, amit a felsőszekrény felcsavarozásakor kell a csavar alá szorítani, szóval nem egy kimondottan célszerszámmal oldotta meg:)
Egy kérdésem lenne: ha jól látom műanyag lábakat vettél, pedig a Capita rozsdamentes is szinte ugyanannyiba kerül. Miért ezt vetted? Jobban állítható? Elég masszív?
Juteszembe, másik kérdés: ha jól látom a képeken a fölső szekrény rálóg a csempékre, és a csavarozásnál távtartó lécet használtál a fal és a doboz között. Ezt adják, vagy te csináltad?
Ja értem! Nekünk sima IKEA mind a szekrény, mind az elszívó. A "földön" raktam össze, de valami nem stimmel, mert nem szabályos négyzet alakú. Le fogom szedni az egészet, asszem.
Hát ha megvan a gép, mikor szereled a bútort, akkor szerintem jobb, ha összerakod lent a földön és egyben felteszed, mert utólag elég macerás. Én egyébként nem beleszereltem, hanem a szekrény alá rögzítettem. A Teka teleszkópos elszívója kb. 16 cm magas (650m3/h teljesítménnyel), gyárilag a szekérnyhez lehet kapni takarólapot, amit elé kell szabni, így megmarad a szekrény és alacsonyabbra kerül az elszívó is.
Az elszívó egy kicsit nehezebben ment, mert szélességben a gép is 59,8 mm, és hely is annyi maradt (60 helyett csak 59,8 egy szekrény szélessége, mert a váz laminált forgácslapja 19 mm vastag). Ez persze az elmélet, mert a gyakorlat szerint hiányzott egy mm, ezt kellett még összeszednem a szekrényvázak széthúzásával. Előre ki kellett vágni a cső helyét, szét kellett szedni a villamos bekötést, mert már nem akartam leszedni a szekrényt, hogy a dugaljat felvezessem a hátlap mögött, be kell szabni az első és hátsó takarólapokat, ki kell fúrni pontosan a rögzítőcsavarok helyét, és mivel szorosan illeszkedett, mindent mm pontosan kellett vágni, hogy berakáskor ne legyen probléma.
A szerelésnél egyébként csak a munkalap szabása rossz, mivel egy 4 cm-es lap kivágása nem kevés piszokkal jár (jól látszik a képeken, hogy fényképezéskor is mennyi por volt a levegőben). Ezt azonban célszerű helyben csinálni, mert előre elkészítve könnyen koppanhatunk a fent vázolt méreteltérések miatt (nálam a kivágás egy centit simán elcsúszott volna a számoltaktól). A felsőszekrények rögzítése nekem kicsit nehezen ment, mert könnyűszerkezetes a házunk és a gipszrostlapokhoz spéci dűbelt kellett a falba behajtani. De lassan kész van, már csak az elszívó faláttörése hiányzik.